Generații și afaceri

La finalul cărții “Nazi Billionaires” apare o idee interesantă. Câțiva dintre industriașii care au colaborat cu naziștii și au profitat enorm de pe urma acestei colaborări au fost fost reciclați de britanici și americani, care aveau nevoie de cineva care să știe să facă și să conducă fabrici, să administreze afaceri și să conducă oameni. Industriași.

Unii dintre ei făcuseră pușcărie pentru participarea lor la WW2, alții plătiseră despăgubiri pentru că cumpăraseră la valori mai mici afaceri, dar ei au fost folositori și folosiți de noul regim, care vedea și înțelegea valoarea lor.

Și acum să ne gândim ce au făcut comuniștii cu industriașii. Nu ăia din Cuba, ăștia ai noștri, aici, local. OK, i-au ars pe rug, și după? Au dat fabricile pe mână poporului, care le-a condus cum a putut și cum s-a priceput. Oameni de condiție modestă, intelectuală de obicei, au ajuns conducători de destine. Fără studii economice, fără prea multe studii de orice fel, fără o experiență în domeniu sau în management.

Rezultatele s-au văzut. Mingea care nu era rotundă, mașina care se strica după ce ieșea pe poarta fabricii, tractorul cumpărat doar de țările prietene, halva, salam cu soia și așa mai departe.

OK. Comuniștii plecară, au venit alții în locul lor, cu la fel de puține studii, experiență și capacitate intelectuală. Și ei și-au dat măsura. Mediul românesc de afaceri este vitreg și pârjolit, dar o afacere nu se clădește ușor, și nici generațiile care să le preia nu se educă repede.

 

barbat-bani-lacomie-greed

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Industriasii

    Comentariu apreciat.442
  2. Oricum pe finalul războiului ii de notorietate „head-huntingul” pe care îl făceau americanii și rusii! Documente si oameni erau scoși din Germania indiferent de gradul de implicare în ideologia nazista.

    Comentariu apreciat.533
  3. Stai asa, ca tot ce viseaza romanul neaos acum este o noua nationalizare.

    Comentariu apreciat.595
    • Romanul prost.

      Modul in care se castiga meciul economic e din interior. Romanii capabili urca in ierarhie pana la varf, sau pleaca de la firma si creeaza o intreprindere concurenta. In 30 de ani vedem deja ca apar firme de varf controlate de romani.

      Asta e de fapt SINGURUL mod de a castiga meciul de nationalism economic. Exemple evidente: in Hong Kong la inceput 100% din firme erau britanice, si chinezii erau munca de jos. In 100 de ani, 80% din companii erau conduse de chinezi. Asa s-au ridicat toate tarile de success.

      Nationalizarea e pentru Venezuela, Cuba si alte cluburi de ratati.

      Comentariu apreciat.9810
  4. Mingea aia care nu era rotunda era facuta special pt rugby hai sa nu mai fim hateri!

    Comentariu apreciat.624
  5. Comunismul ,acel imperialism de stânga,a fost un mare kkt ,cum o știm cu toții ,desi nu o recunosc cei cu idei dubioase.Singur soluție ar fi o educație buna,iar aici in România,asta e o capcana sinistra clădită pe in schelet din era comunistă.

    Comentariu apreciat.384
    • Dupa punctuatie se pune pauza (spatiu). Nu inainte. La modul foarte serios, imi este greu sa urmaresc chiar si o fraza unde semnele de punctuatie sunt imprastiate parca din remorca unui tractor

      Comentariu apreciat.686
    • @kilroy multumesc, am să fiu mai atent.

      120
  6. Cum barba nu te face filozof nici diploma universitară nu te face intelectual. 99% sînt niște parveniți care au ”împușcat” o licență sau un doctorat, îi vezi după cum vorbesc și gîndesc, în ciuda studiilor. Intelectualii ”de tradiție” au fost omorîți la Canal, Aiud, Sighet, Pitești, acum avem loazele ucigașilor lor la a doua sau a treia generație care au falimentat fabrici și devalizat bănci în loc să le modernizeze și să aibă o ”privire” în viitorul îndepărtat.

    Comentariu apreciat.633
  7. când aud suveraniștii că aveam industrie înainte îmi vine să smulg părul din cap

    unul din părinți lucra la Semănătoarea. și eu copil mă mai jucam p-acolo, urla maistru prin secție la muncitori „las-o bă că merge și așa”

    când plecau combinele noi în coloană câte 30-40 ieșeau pe roțile lor pe poarta fabricii și până ajungeau sus la Ciurel (când urci acolo spre podul lu Firea) le cădeau jde șuruburi și șaibe pe șosea că le adunam io să fac roboței din ele

    când au venit olandezii după 90 să investească să privatizeze au urlat sindicalișții (probabil votanți psd/simion) nu ne vindem țara. și a urmat falimentul, iar Semănătoarea a fost cumpărată de un șmecher pe $1milion !!!!! și a ajuns teren imobiliar

    Comentariu apreciat.6811
    • De acord cu tine cu o singura remarca. Compania New Holland care a venit sa cumpere Semanatoarea nu are nici o legatura cu Olanda.

      Comentariu apreciat.443
    • new holland nu erau holandezi, erau alte natii–- cel mai mare producator de combine din lume, proprietate CNH Indusstrial , controlat de la Londra.

      150
  8. Scorched earth policy. Radem totul și cladim de la 0.

    Au mai fost câțiva „zei” precum Mao zedong care a ordonat omorârea tuturor vrăbiilor.
    Așa că noi am luat-o de la 0. Go back to start, do not collect 200$. Iar acum facem munca de stagiari din nou. Iar ne luam toate mădularele pe la nas că să învățăm business 101. Poate în esență asta e menirea noastră, sa ne conducă alții.

    206
  9. Am o gramada de idei si o multime de proiecte pe care le-am guvernat si adus in stadii foarte bune. Dar nu as face nici o afacere. Nu am banii, nu vreau sa conving pe nimeni sa investeasca si nu am chef sa dau pe la Registrul Comertului sau pe la ANAF.

    Ultima oara cand am fost la ANAF tanti de la ghiseu a fost mega-pissed ca nu am completat numarul actului corect in Declaratia Unica, numar care toti contabilii din lumea asta mi-au zis ca e numarul corect. Ei bine, la ANAF au ei altul.

    Comentariu apreciat.482
    • Funcționarul public român e un ritual de trecere.

      Poți să îți faci temele cat vrei de bine, când dai ochii cu el te face cumva. Pe de altă parte…când ai un om din sistem sau care știe sistemul, aici mă refer de exemplu la o contabila la PFA nu neapărat altceva, lucrurile devin extrem de decente.

      Mi-aduc aminte de rabla pentru firma…am dat 300e sau 200e unei firme că sa îmi rezolve dosarul. Ce au făcut ei: m-au pus sa completez PERSONAL toate căcaturile, mă mai întrebau la 2-3 zile cum stau. Apoi s-au asigurat că dosarul meu e „aprobat” mai repede. Cu chitanță…consultată. cut the middle man si mergeam personal cu dosarul și plicul…era șpagă. Lol

      Comentariu apreciat.281
    • Pai ANAF-ul e organul de control el hotărăște ce e corect, cum, dar si când. El e Dumnezeu.
      Problema e când sunt mai mulți reprezentanți ai lui trimiși aici pe Pământ si au interpretări diferite…

      Comentariu apreciat.270
    • @Cineva
      Aș fi jurat că ai plagiat din „drepturile” justiției…

      60
  10. Politicienii si clerul actuali au decis ca e mai bine pentru ei sa devina rege la sat decat taran la oras.

    72
  11. lola, cum asociezi halva cu comunismul?

    24
    • La fel cum asociezi bomboanele cubaneze cu comunismul… tragi o linie dreaptă din punctul A în punctul B. kek.😄

      102
  12. Nu demult m-am vazut cu un amic plecat din tara de cativa ani.
    Daca nu ar avea parintii aici, ar uita complet de Ro.
    E unul din foarte putinii oameni plecat din tara, integrati bine in tara adoptiva, e si destul de usor cand esti inginer intr-un domeniu high-tech.
    A fost interesant sa imi zica asa la bere: bai nene, aia sunt mai putin descurcareti ca noi, marea masa a oamenilor, adica plm… colegii pun anunt pe market ca isi vand masina ceva de genul: „vand ford focus albastru, functioneaza ok, ma duce si ma aduce de la munca”. Tot secretul e ca in 90% din cazuri ai oamenii potriviti la locul potrivit si fiecare isi face treaba pentru care e platit. Nu o sa vezi un hidrolog la metalurgie si nici cioban la oi candidat la presedentie.

    134

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile