Pentru cei cu “eu plec” în gură

Ăștia care spuneți “nu se mai poate, eu plec”, ce sperați să obțineți? De ce faceți asta? VReți să ne rugăm de voi să mai stați?

Ce s-a întâmplat?

Ce ai pățit, puișor? Zi-mi. Te-ai dus la școala copilului să reclami ceva și apoi copilul tău a luat numai note mici? Ți-a fost ascultat telefonul că ai publicat păreri și informații? Ești constant hărțuit cu amenințări și procese de șarlatani pe care îi demaști? Ești făcut “pedofil” pe reddit de anoinimi și adminii nu șterg? La discuții despre politică argumentul lor este cum arăți?

A venit Garda și v-a luat familia? A fost bătut pe stradă un membru al familiei pentru că purta culorile greșite? Ați pierdut un proces cu un vecin polițist, procuror sau politician și v-a luat 100mp de teren? Încearcă niște șarlatani să vă facă să vă pierdeți serviciul sau contractele de muncă?

Cum crezi că a ajuns mai bine societatea către care te îndrepți?

A picat din cer bunăstarea și mai binele? Oamenii își fac treaba mai bine pentru că așa vor ei, natural?  Câte generații a durat să ajungă la starea de acum? Crezi că natural erau mai bine? Sau tot sălbatici au început și ei?

Ce spune asta despre voi?

Faceți un mic exercițiu. Ce spune despre voi faptul că la cea mai mică adiere de vânt vă gândiți să fugiți? Ce spune despre voi faptul că sunteți cu bagajele la ușă?

Uitați-vă în olindă și spuneți “am făcut tot ce am putut, nu s-a schimbat nimic după 15 ani de luptă, gata, plec”. Faceți asta, dacă puteți.

Extrapolez. Faceți asta și în alte situații? Sau așteptați să rezolve alții? Prea greu să mergeți la vot la 4 sau 5 ani? Prea greu să vă intereseze de soarta orașului și a țării unde locuiți?

Plecați. Vă rog eu, plecați. Mergeți cu comportamentul ăsta în altă parte. Sunt convins că cetățeanul german sau francez sau olandez care votează extremiști vă va trata mai frumos, că ați auzit voi că e mai civilizat. Hai, plecați. Ce, familia? Dă-o-n morții ei. Cui îi pasă de ea? De ce vă pasă de ea acum? Pentru ce? V-a apucat brusc grija de ei? Până unde se extinde grija? Familia de gradul 1? Doar atât? Vărul ăla tembel nu? Nepoata căreia i-ați cumpărat cadou de Crăciun nu? Bunicii care v-au crescut nu?

Vreți să vă bateți joc de ce care aleg să rămână sau nu pot să plece? Așa, un pic de umilință, pe final. Un pic de pișat în suflet. Eu sunt mai bun, eu plec, fraierilor, voi rămâneți.


Este evident că nu am făcut destul. Nici unul dintre noi, de asta s-a ajuns aici. Dar schemele astea sunt jegoase și trebuie tratate ca atare. De acum încolo, când mai văd faza asta, plus aia cu “rămâneți voi în țara aia, eu am plecat deja”, o să le șterg. E evident că sunteți aici pentru că împărtășim crezuri comune, dar cum voi îmi atrageți mie atenție când o iau pe arătură, acum e momentul să o fac eu.


Ieri am avut două faze mișto:

  1. am o cameră video de bord în teste, am ieșit să filmez cu ea, pe la prânz și seara. aceeași mașină a încercat să mă provoace în ambele situații. care sunt șansele să întâlnesc aceeași mașină de două ori, eu ieșind la ore complet aleatorii? plus, ăla din mașină nu cadrează cu mașina aia.
  2. am dat de o acțiune a poliției, două mașini frecau duda în trafic. am oprit și i-am arătat polițistului mașini care încurcau traficul fiind parcate aiurea. am zis că nu plec de acolo până nu face ceva pe tema asta. au mai stat 20 minute și au plecat ei.

 

 

mioara-usr

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

135 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3072
    • Mie Vrancea puternică la București imi sună a conotație de ’77. Asta o fi vrut să insinueze doamna?

      Comentariu apreciat.773
    • Confunzi cu Valentina Aldea (36 ani) de la partidul POT.
      Asa de dimineata te apuca poftele de gioco di mano?

      Comentariu apreciat.5011
    • Apropo de aratura și de a atrage atentia. Bursa iar este pe rosu.Săptămâna asta, big players vor face castiguri frumușele. Prin fața, o sa se plângă prin intermediul propagandei : Aoleeu, ce ne facem fetelor.Vin rușii,vin rușii.Prin spate o sa cumpere tot ce o sa vândă prostii panicați. Noi ăștia mititeii , care suntem puțin școliți in harneala celor mari, o sa facem pe prostii, dar o să cumpărăm ca cei mari. O sa ii rupem pe prostii panicați și fără educație financiară.

      Indecis. Tu ce zici?2750
    • @Florin cred ca nu a ajuns si la tine forwardul :)) sunt 2 cazuri separate.

      714
    • Chiar e pe bune, sau e manipulare de la POT gen, uite ca si in tabara cealalta sunt?
      Aveti mai multe info?

      131
    • Gata. Am mai spart și azi ” cat de cat” din muniția care o aveam pregătită pt titlurile de stat din decembrie. Luași și acțiuni și titluri. „Dacat” cu 100 in decembrie mai bine cu 97 acum. Puteam și mai jos dar nu am răbdare și nici timp de pierdut. Oricum mai jos de 95 nu o sa de duca. Daca mai tine mult veselia o sa ii dau ciuciu statului în decembrie pentru titluri de stat.

      424
    • Gion, o stii pe aia cu „the market can stay irrational longer than you can stay solvent”?
      Chiar si daca vor castiga „ai nostri” tot urmeaza o perioada de negocieri pentru impartirea ciolanului, apoi guvern nou, taxe noi, scaderea ratingului de tara, scandal in parlament, motiuni, tradari.
      Nu cred ca de unde ne uitam acum se zareste fundul.
      Sper sa ma insel.

      201
    • Si in plus, de unde stii tu ce actiuni si titluri luai eu?

      40
    • Bursa e pe verde. Dimineața eram tare pesimist și am cumpărat ieftineala. De data asta am făcut bani in câteva ore. Ce sa faci, n-ai ce sa faci.

      422
  2. Care e faza cu d-soara din poze, am ratat ceva stire? Eu nu gasesc decat ca are un PFA ceva pe comert.

    Legat de articol, e o diferenta intre aia care zic ca pleaca si aia care pleaca. Unii sunt vocali si nu ajung sa faca nimic, altii tac si o fac.

    Comentariu apreciat.640
  3. Bun manifest, bravo!

    198
  4. Vrancea puternică la București? Citind asta, mă CUTREMUR :)

    Comentariu apreciat.1311
  5. Poate pentru că pe unii din noi ne irită, așa puțin, ca o adiere de vânt,
    1. că copiii șefilor noștri sunt șefii copiilor noștri (pardon de cacofonie),
    2. că ștabii din PCR și Securitate sunt bine mersi, nederanjați, și prosperă mai dihai ca pe vremea cizmarului
    3. că în campanie se promit 7000 de spitale și mai știu eu ce și pe urmă îi doare în … pe 99,99% din ei;
    3. că un președinte imbecil a promis că educă România și a adus-o la nivel de votant Kremlin G;
    4. că medici cu mii de euro salarii îți râd în nas, ție, fraierului care le plătește salariile;
    5. că justiția nu există decât pentru bogați;
    6. că poliția nu există decât pentru bogați;
    Etc. etc. etc.

    Comentariu apreciat.10616
    • Asta e situatia peste tot pe planeta, fara exceptie, doar ca unii politicieni (pe tot parcursul istoriei) au avut un orgoliu care i-a facut sa se identifice un pic mai mult cu cetatenii pe care i-au condus. Romanii nu s-au transformat brusc, ca un varcolac, ei asa au fost dintotdeauna, doar ca au fost tinuti in frau. Si nu poti schimba un popor in 35 de ani, aia la care balim noi au in medie 500 de ani al unui anumit traseu, si nici atunci nu e o garantie (brexit).
      Sincer, incep sa cred ca noi astia din bula asta am fost obtuzi si orgoliosi.

      Comentariu apreciat.6118
    • Tot ceea ce ai scris se intampla intr-o masura mai mica sau mai mare. Intrebarea totusi ramane, ce am facut noi ca indivizi ca sa schimbam asta?
      Civilizatiile din vest catre care aspiram, au ajuns asa in mare parte datorita implicarii societatii civile. Nu doar regulile si amenzile le-au generat un stat functional ci si schimbarea de la nivelul individului si implicarea acestuia in schimbarea societatii.

      Comentariu apreciat.485
    • @Bruta „ce am facut noi ca indivizi ca sa schimbam asta?” am profitat dupa cat am putut fiecare. Ba pe imobiliare acumulat nu stiu case fiecare , ba muncit si lins la sef sa fim in poll-position la promovare, in timp ce verbal sustinem principii si etica. Concurenta mica datorata educatiei la pamant, ingramadeala din provincie spre urbanul mare asigurata pt inchiriat si salarii mici daca sunt necalificati. Cat am facut noi curul mare, a fost bine, acum a venit nota de plata si o dam in smiorcaiala ca plecam.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • @Bruta absolut toate societatile din vest au luptat pentru fiecare bucata de civilizatie. Magna Carta e din 1215, a adus primul pas pentru separarea puterilor in stat. Ulterior au urmat inca cateva razboaie interne care sa confirme din nou separarea puterilor in stat culminand cu cel de la 1642 care are ca rezultat executia regelui si dizolvarea monarhiei. Apoi au tot mai fost, poate mai mici.

      Romania a avut sansa ca o mare parte din drepturile sociale sa fie importate de-a gata, din pacare multe fara sa fie intelese si asumate de populatie. „Forme fara fond” nu inseama doar ca nu se respecta litera legii pentru drepturile populatiei ci si ca populatia nu intelege fundamental ca are drepturile respective. Ocazional sunt schimbari si crize interne dar schimbarile sunt mult mai putin haotice decat prin ce au trecut tarile din vest. Asta e bine dar are si partea proasta ca romanii nu au inteles poate care si cat de valoroase sunt libertatile si drepturile lor.

      Romania a iesit din feudalism foarte recent, foarte multe structuri politice si administrative sunt mapate pe structurile feudale. O famile are in stapanire un teritoriu, in limbajul colocvial se vorbeste despre „baroni locali” si toata lumea o considera ca o realitate normala.

      Tot in vocabularul zilnic e acceptat conceptul de „conducatori” pentru a definii politicienii. Extrem de multi romani considera ca avem nevoie de „conducatori mai buni, mai etc…”. E fix din evul mediul conceptul.

      Politicienii sunt angajatii votantilor, nu conducatori. Populatia nu isi voteaza conducatori ci isi voteaza angajati care sa ii reprezinte. La fel cum angajezi un sofer de Uber eats care sa te reprezinte la restaurant si sa iti aduca un meniu. Nu angajezi un conducator care sa iti rezolve problema ca ti-e foame.

      Schimbarea asta de la „conducator” la „angajat ca reprezentat” e diferenta intre evul mediul si evul modern. Schimbare care i-a timp, in alte tari a durat 3-400 ani. Noi am inceput foarte tarziu, dar avem mult mai multa informatie si ne miscam mult mai repede.

      Si fiecare are posibilitatea si obligatia sa invete despre asta si sa o practice cand se exprima zilnic, cand se intalneste cu un politician sau cu cineva din administratia publica.

      Comentariu apreciat.743
    • edicii au mii de euro salarii si in germania, ca nu orice pulete pote fii medic si ai ceva responsabilitati. Ura asta fata de oamnii calificati sau bogati, cu conditia normala sa fie cinstiti ofcourse, dce la georgesti

      Indecis. Tu ce zici?1618
    • @bogdan…da, sigur ca da , medicii au in germania cam 2.5x salariul mediu in spitalele de stat……..e corect ce spui ca au 6k pe luna DAR IN GERMANIA!!… si nu cred ca aia din DE vin la 9 si pleaca la 12 , asa cum fac multi in RO( si nu numai cei din UMFistan), nu cred ca acolo isi bat poowla de pacienti cum fac multi in RO, nu cred ca in DE colegiul medicilor ii mangaie usor pe capsor cand dau cate un chix……… multi medici pleaca din RO nu pt ca nu au salarii bune ( acum sunt chiar babane daca orice specialist intr-o policlinica mica ia 2,5k eurici pe luna si munceste 4 ore/zi- cunosc caz) ci pt ca unii chiar se respecta si vor sa lucreze asa cum trebuie, sa aiba de toate fara sa linga o gaoaza de sef incompetent(eventual mahar in UMFistan sau combinat la nivel local in diverse scheme de mulgere a banului public)………asa ca n-o mai arde de partea acestor mengele

      204
    • @bogdan.. Tu ce ai simți când ești tratat aiurea de „oamenii bogați” sau îți moare cineva apropiat?!
      De asta idiotul ala are procentele astea..
      Ca tu ți ai făcut treaba și ai plătit impozite..

      52
    • @casnica
      Da.Si obtuzi și orgolioși.Si cu prejudecăți dacă cineva are o alta părere dacă nu este IT ist (insert wathever)
      Și apoi ne miram ca sunt unii lângă noi care nu au aceleași prioritati ca și noi(canalizare, căldura, mâncare, asistenta medicala, educație, etc

      52
    • 4. că medici cu mii de euro salarii îți râd în nas, ție, fraierului care le plătește salariile;

      nu. nu voi ii platiti salariile. Voi platiti niste bani sa va faca bine. Ca orice alta meserie, ala va ajuta, voi dati banu.
      Ala iti rade in fata ca poate te scapa de la moarte. Sau, ala iti rade in fata ca ii pierzi timpu. Irelevant
      Cand o sa terminati cu gandirea asta „vai, io ii platesc lu ala salariu, deci tre sa imi suga pula” poate or sa inceapa si lucrurile sa se schimbe in viata asta.

      *ceea ce zic este ca textu tre sa fie ATAT
      4. că medici cu mii de euro salarii îți râd în nas

      78
  6. Bun, si de ce ai ramane?
    Ca sa fi cel mai destept dintr-un sat de prosti?
    Ca sa fii martir ca incerci sa „schimbi ceva”?
    Ca sa „lupti” cu o societate care vrea sa ramana indobitocita?
    Ca sa ajungi sa mori cu zile in spitale jegoase?
    Ca sa-ti educe copiii uni care nu iau un examen de titularizare?
    Ca sa ai clase de politicieni care dupa 35 de ani sunt mai prosti si mai analfabeti decat erau in ’90?
    Ca sa fi facut prost daca esti corect?
    Ca sa stai cu procese pe rol ani de zile pentru cele mai banale rahaturi?
    Ca sa vezi cum videochatiste o sa-ti voteze legi?
    Ca sa-ti bage statul mana in buzunar de ori cate ori are chef?
    Ca sa vezi cum politia nu aplica legea?
    Ca sa vezi cum 3/4 din tara asta e corupta pana-n maduva?
    Ca sa-ti condamni copii la acelasi sacrificiu? Apropo, punem pariu ca copii tai cand ajung la facultate primul lucru e sa se care afara?
    Vrei ca copiii tai sa plateasca datorille facute de altii in timp ce copiii lor sunt la Monaco?
    Mai are rost sa enumar chestii?

    Toata tara asta este un „sunk cost fallacy” in care bagam ani din viata noastra si nervi ca sa realizam ca mereu facem 1 pas inainte si 2 inapoi.

    Care e momentul in care spui: am investit cat s-a putut… ajunge!

    Scrii articole si comentezi de aia care-si fac casa an dupa an langa rauri si diguri sparte si apoi se mira ca in fiecare an vine viitura si le matura ograda. Ii faci prosti si aiuriti. Tu cum crezi ca esti cand tot din 4 in 4 ani stai si te uiti cum vine o „viitura” si iti matura societatea.

    Singurul motiv pentru care tu nu esti acum in vama este pentru ca ai reusit (prin munca si forte proprii, nu neg) sa ai o situatie financiara si sociala buna care iti permite sa „ocolesti” anumite „neplaceri”. Dar cati sunt asa?

    Nu e perfect in Germania, Franta etc, dar sunt destule tari unde nu e haosul chiar asa de mare. Unde societatile sunt civilizate si educate. Unde macar stau in rahat pana la genunchi, nu pana la gat.

    Vrei sa fi martir? Stai aici si chinuiesteti ultimii 20-30 de ani din viata si spune-mi cand ajungi la 70 daca a meritat (intrebati si copiii daca lor li se pare ca a meritat).

    Comentariu apreciat.13939
    • Singurul motiv pentru care tu nu esti acum in vama este pentru ca ai reusit (prin munca si forte proprii, nu neg) sa ai o situatie financiara si sociala buna care iti permite sa “ocolesti” anumite “neplaceri”.

      cu ce costuri? și cât de fragilă este această stabilitate? care este constant amenințată de toți șarlatanii.
      e ușor să zici „ai pentru că ai muncit”.

    • Nu e usor sa spui „ai pentru ca ai muncit”. E spus ca un simplu adevar. Nu am spus ca ai ajuns aici usor sau simplu.

      Si faptul ca recunosti ca asta s-a facut cu costuri, ca este fragila si constant amenintata arata cat de subtire este aceasta plasa de siguranta pe care crezi ca o ai (sau o ai pentru moment).

      Deci merita sacrificul? Ce ai reusit sa obtii pentru familia ta in 30 de ani sa-i joci la ruleta ruseasca (si la propriu si figurat) urmatorii 30 de ani.

      Sincer, nu vreau sa fiu asa de demotivational dar si de la mine pleaca asta dintr-o frustrare adanca pentru ca vreau mai mult pentru tara asta dar nu cred ca se poate. Nu acum. Poate peste 50-60 de ani. Eu nu mai am atat disponibil.

      Comentariu apreciat.847
    • Ti-am raspuns eu.

      Bun, si de ce ai ramane? – decizia de a ramane sau de a pleca este decizia ta personala. Traim intr-o lume libera unde ai libertatea de a alege unde sa traiesti, dar de la un punct incolo nu este problema noastra daca stai sau pleci. Ai facut ceva in viata asta sa te sacrifici pentru binele public ?

      Ca sa fi cel mai destept dintr-un sat de prosti? – daca tu ai impresia ca daca te duci in vest si gasesti oameni super inteligenti si educati inseamna ca nu prea ai interactionat cu colegii occidentali. Majoritatea oamenilor sunt la fel prosti si indobitociti ca la noi si lipsiti de educatie, doar ca lucrurile sunt mai organizate, conteaza si istoria tarii respective, ce a fost unde se duce samd. Lucrurile sunt discutabile aici.

      Ca sa fii martir ca incerci sa „schimbi ceva”? – las-o mai moale cu martiriul ca nu cred ca ai facut tu puscarie politica si ai sacrificat ceva din viata ta. Ca ai stat sa dai tu comentarii pe FB si ai fost la un protest este cam egal cu zero, da-te un pic jos de pe soclul pe care ti l-ai constuit.

      Ca sa „lupti” cu o societate care vrea sa ramana indobitocita? – Fiecare societate are felul ei de a fi, de la un punct incolo trebuie sa intelegem ca existe zone cu un specific si trebuie sa le respectam modul de a fi. Asa cum probabil te scarbesc aia cand se duc la moaste sa stea doua zile la coada la fel si cei care stau la coada sunt dezgustati de cei care se duc la festival si stau 2-3 zile rupti pe droguri, pisati pe ei si etc. Daca nu iti place la Vaslui esti liber sa te muti la Cluj, Timisoara, Madrid, Londra, Barcelona etc. Nu va reusi nimeni niciodata sa uniformizeze valorile si este mult mai ok sa aceptam ca suntem diferiti. Ca tot esti toata ziua cu diversitatea in gura (probabil).

      Ca sa ajungi sa mori cu zile in spitale jegoase? – spitalea jegoase = localitati mici sarace izolate. Daca o sa studiezi cum arata multe spitale din Anglia , este suficient sa cauti pe youtube NHS disaster o sa te duci sa te inchini la spitalele din orasele mari din Romania (cauta pe google cum arata spitalul din Craiova de exemplu, de la Olguta).

      Ca sa-ti educe copiii uni care nu iau un examen de titularizare? – decaderea calitatii invatamantului este direct legata de nivelul de salarizare extrem de redus. Nu ai cum sa atragi tineri buni cu salarii de 3000-3500 de ron. Dar bineinteles cand e vorba de marit salariul la profesori, urli ca muie bugetari si etc. Si ca trebuie sa bagi niste criterii de evaluare, care oricum nu sunteti in stare sa le definiti, criterii care nu prea exista nicaieri in lume, pentru ca cam peste tot sindicatele profesilor sunt foarte puternice si nu se joaca nimeni cu ei. S-au dus Trump si Kamala sa pupe in p… la sindicate mai ceva ca la noi. Mai ales la alea de camionagii, docheri si muncitori in constructii, care sunt mana in mana cu mafia si partial sunt mafia. Dar evident nu o sa zici nimic de asta, doar la noi e naspa.

      1. am un coleg de facultate care lucreaza acum la guvern si are 6300 de ron, el este la externe. Lucreaza de 20 de ani in minister, mai are un singur grad de luat si atinge grila maxima. S-a dus la guvern pentru ca primeste 1000 de ron in plus la salariu, altfel lua 5000 de ron. Salariile s-au marit de cativa ani, a lucrat ani de zile pe 2500-3000 de lei. Mai castiga bine cand pleca la post si lua vreo 2500-3000 de dolari. Dar atentie ca si acolo e cu schepsis, ca doar bastanii se duc la Bruxelles si Washington, fraierii se duc prin vreo tara din Africa si Asia unde stai intr-o chirie mizera cu inca un coleg la ambasada. Cine dracu lucreaza pe banii astia in Bucuresti, cand entry level la cea mai penala corporatie e 4500-5000 de lei.

      2. Sotia mea a avut la interviu un baiat de la ANAF care dorea sa plece. Avea cam 4000-4500 de ron si nu mai rezista presiunii, el aproband diverse plati in proiecte, fiind amenintat de sef sa dea drumul la bani si pe cealalta parte ii tremura curul ca il ia DNA-ul ca nu e ok. La orice interactiune cu entitati externe era amenintat cu abuzul in serviciu, ca e misto ca nu e foarte definit. Si dupa aia te duci cativa ani pe la procurro sa dai declaratii si inchide ala dosarul cand vrea p… lui. Ati lucra vreunul dintre voi in conditiile astea ?
      3. Sotia frizerului meu este angajata la ministerul de finante si are cam 4500 de lei salariul. Si-a marit salariul pe frizerie ca sa isi poata lua doua camere in Rosu sa se incadreze la banca.

      Ca sa fi facut prost daca esti corect? – deja o dai in teorie muzicala

      Ca sa stai cu procese pe rol ani de zile pentru cele mai banale rahaturi? – am iesit ca prostii sa sustinem justitia si acum avem o clasa de magistrati care ii doare in p… ca nu raspund in fata nimanui cu nimic. Luati independenta justitie. Parca era misto sa fie o sectia disciplinara de procurori / judecatori sa ii mai ia la rost. Dar lasa ca avem CSM care este un fel de colegiul medicilor, mortul e de vina.

      Ca sa vezi cum videochatiste o sa-ti voteze legi? – stai linistit ca au votat legi si sobolani ca Ponta, care nu au facut nimic util in viata lor doar au lins pe jos. Si vezi ca porniste au fost prin parlamente si prin tari mai civilizate. Domnisoara respectiva (pup jos la doamna parlamentar) a platit impozite, a echilibrat balanta de plati externe sa ii dea Dumnezeu sanatate si sa ii mearga cat mai bine.

      Ca sa-ti bage statul mana in buzunar de ori cate ori are chef? – statul roman iti baga mana in buzunar de la jumatate in jos fata de alte tari. Eu si nevasta achitam lunar taxe si impozite la statul roman cam vreo 30.000 de ron pe luna. Tu cat platesti boss ? am venit aici sa ma tai cu lama cat dau eu la stat ? Du-te la terapie cu Geoana, ala a aparat un miliard de oameni tu ai tinut Romania.

      Ca sa vezi cum politia nu aplica legea? – politia o aplica in majoritatea cazurilor, problema cea mai mare in Romania este justitia care ii scapa. In plus de fiecare data cand se discuta de intarit capabilitatile statului sar toti de cur in sus ca ei sunt liberi si ca nu vor stat politienesc si ca sunt liber si dacii. Luati cu lamaie.

      Ca sa vezi cum 3/4 din tara asta e corupta pana-n maduva? – iar o dai in diverse, e coruptie si mai la vest de noi de colcaie. Vezi la Austria cum fostul lor prim ministru cu liceu neterminat a bagat mana pana la cot si dupa aia s-a angajat la corporatie ca consultant (adica i s-au dat bani sa taca din gura). Procuratura din Austria a tacut. Vezi in Anglia cand au dat producatorii de armament spaga la arabi. Procuratura din Anglia a tacut. Iti dau pana maine exemple dar plictisesc lumea.

      Ca sa-ti condamni copii la acelasi sacrificiu? Apropo, punem pariu ca copii tai cand ajung la facultate primul lucru e sa se care afara? – nu neaparat, dar nici n uvreau sa imi trimit copilul prin vest unde sa fie discriminat si unde toti se vor uita urat la el ca e roman. Copilul meu merge la o scoala ultracentrala in Bucuresti, va face parte din elita acestei tari. Ce sanse am eu daca ma mut in Roma sa o dau la scoala de italieni bogati ? Probabi mai pe la periferie unde are si sansa sa fie violata de vreun coleg mai negricios adus cu barca.

      Vrei ca copiii tai sa plateasca datorille facute de altii in timp ce copiii lor sunt la Monaco? – copiii nostri au mult mai putine datorii de platit fata de copiii din alte tari Japonia – 264%, Grecia 174%, Singapore 168%, SUA 129%. Si alea sunt datorii boss, ca sunt piburi de zeci de mii de miliarde. Daca vrei sa te muti intr-o tara fara datorii pentru copilul tau te poti muta in Afghanistan 7%, Turkmenistan 8%, Azerbaijian 11.7%, Burundi 14.5%, Congo (ala Democratic) 14.6%, Rusia 17.2 % Palestina 18.5%

      Pupici

      Comentariu apreciat.7642
    • „Eu nu mai am atat disponibil.” cum ziceam si ieri, emigrarea facila ne-a adus mentalitatea asta. Cum era daca toti cei care au facut revolutii de-a lungul istoriei ar fi putut emigra asa usor in alte parti? Pe atunci nu era mentalitatea „hai sa fim toleranti cu cei de alta nationalitate decat a noastra” sa nu mai zic de extrema „sa fim toleranti cu alte culturi decat a noastra”.
      Iar de munca munca munca … chiar zilele trecute am vazut iar pe Linkedin (stiu ca ma repet dar nu mai e nici Linkedinul reteaua profi din trecut) enumerandu-se norocul la si altele, asa in treacat. Cand in viata conteaza foarte mult bucata asta perceputa mica (e ca praful de copt la o prajitura ca sa zic asa), sa ai inspiratie cand sa pleci la alt job, unde sa pleci, uneori te arunci in gol fie pt ca esti disperat, fie din inconstienta ca oricum cat de rau poate fi, te descurci tu, si uneori e mai rau, alteori pariul iti iese si iesi bine, prinzi culoar pt o promovare pe bani mai multi. Dar pe termen lung asimilam asta individualist „e meritul meu 100%”.

      84
    • @ dsg. O singura fraza darama toate aberatiile pe care le debitezi și anume ca de aia este plin de emigranti romani in alte tari care nu mai vor sa revină in romania, de rau ce le este afara.

      Am fost asta vara in vacanta in Cipru, adica tara aia care nu mai este atât de departe la nivelul de trai fata de românia si era plin de romani. Am vorbit cu cativa dintre ei si i-am jntrrbat daca au de gand sa se intoarca in Ro și raspunsul a fost categoric NU! Oare de ce?

      Și da, pe zi ce trece , sau mai exact pe articole ce trec , realizez ca Vali Petcu imbatraneste urat si imi este din ce in ce mai greu sa citesc aberatiile lui Vali de pe acest blog. Nu intelegeam mai de mult de ce majoritatea redditorilor nu-l suporta pe zoso dar incet incet ajung sa le dau dreptate. Da Vali stiu, sunt prost, I’ll show myself out!

      Indecis. Tu ce zici?2015
    • Nu intelegeam mai de mult de ce majoritatea redditorilor nu-l suporta pe zoso dar incet incet ajung sa le dau dreptate.

      aia era. drum bun.

    • Tot ce avem azi, dar tot, se datorează unora care au pus idealul înaintea autoconservării și au considerat că speranța de mai bine e ceva care te mână, mai degrabă decât te alungă. E dreptul fiecăruia să aleagă, dar să fii superior despre a fugi și să-i consideri pe cei care nu o fac cumva tâmpiți e un scuipat pe mormintele ălora care ne-au ajutat să existăm, fmm, dav-ar Kogălniceanu un cap în gură și anonimii morți la revoluție un șut în [părți sensibile nedefinite pe bază de gen]. At least fukin consider it, you spineless useless pricks.

      Zoso, mi-am dat ochii peste cap de multe ori la ce scrii (nu de prea multe ori, că nu mai reveneam, dar de destule, nah) dar azi înțeleg că acolo unde contează, suntem împreună. Ai respectul meu. @dsg, ți-aș da like cu zece mâini dacă aș putea. Ați făcut un om să nu se simtă singur. Și asta e mare chestie zilele astea.

      149
    • @xtz – poti sa imi spui unde am scris eu prin aberatiile de acolo ca este plin de emigranti romani in alte tari care nu mai vor sa revină in romania, de rau ce le este afara. Ca nu am gasit nicaieri nimic scris de acest lucru. Da sunt milioane de romani proveniti din zone izolate din Romania, extrem de sarace si este dreptul lor sa plece pentru o viata mai buna. Doar ca unii dintre noi am inceput sa ne saturam de dramele unora.

      Si la mine la scoala am avut o invatatoare foarte naspa si dupa 1 an de mers la directoare, scandal etc a fost data afara si adusa o alta invatoatoare care isi face treaba mai bine. Nu mi-am luat copilul si am plecat cu el in Spania scuipand in stanga si dreapta pe cei din jur in drum spre aeroport.

      91
    • Pen că ma simt prost (haha) că poate n-am fost destul de clar și mă cam roade: băi, vrei să pleci că așa îți dă ție calculul personal, go. Cu zâmbet, fie el și amar, go. Fiecare e cu viața lui, fiecare decide ce e mai bine pentru el în limitele respectului, de aia e democrație și nu poate nimeni să-ți zică ce să faci mai bine pentru tine și cei dragi. Alea de dulce erau pentru cei care cumva își derivă un sentiment de superioritate din asta. Dacă nu e cazul, nu era pentru voi urarea. Ami cer scuze la domnii și doamnele.

      60
    • mi-a placut la dsg nostalgia privind sectia speciala siij, care a finalizat un dosar maxim doua in patru ani, bineinteles ca impotriva unor persoane care au deranjat psd si a obtinut 0% condamnari.

      31
  7. N-am zis că plec niciodată, deși uneori mi-a fost foarte greu să stau iar alteori si mai greu să mă întorc. Din păcate e prima dată când mă gândesc la asta. Dacă iese dilimache președinte si va trebui să-i văd pe el si pe dilia de nevastă-sa zilnic la ore de vârf, sorry dar n-am stomac să mă întorc in copilărie cu 2 ore de teveu pe zi, si alea cu toasu si toasa. Pur și simplu nu pot. De vreo 3 nopti, in loc să dorm, imi fac calcule de cum pot să plec pe contract de 5 ani, nici nu-mi pasă unde, in lumea asta, mă trimit cei ce mă angajează. Să fie primit. Intre timp, cei din țară ce au votat dilimache să rămână cu alegerea lor, iar cei care au făcut-o din străinătate să mă ocolească, n-am nimic să le spun. Iar maică-mea, care zice că merge să-i stampileasca pe amândoi de pe buletin, o să mă mai vadă pe videocall. N-am cum să vaf altfel si să n-o iau razna.

    Comentariu apreciat.7619
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1263
    • Tocmai că la mine nu e nicio problemă, pot pleca oricând, doar că nu știu unde mă vor trimite ăștia și de câte ori mă vor reloca. In fine, prefer cu traista in băț. E singurul gând care mă liniștește să pot trece de ziua de duminică.
      *Stampileasca* adică ștampileze, mă scuzați. Nu-sh cum mi-a ieșit.

      187
    • Situatia ta este rarisima. Cand se va ivi ocazia, nu clipi si du-te.

      197
    • Eu vreau sa emigrez la Tiraspol.

      418
    • nu clipi si du-te!

      61
  8. Un mic avertisment pentru toti in contextul in care eu am locuit pe 3 continente mai mult de un an in parte: imigrantii sunt priviti cu scarba UNIVERSAL si e nevoie de extraordinar de mult efort sa nivelati jocul. Dar sa vedeti ce scarba vor avea vesticii fata de imigrantii politici!

    Indecis. Tu ce zici?4644
    • Unde ai fost tu privita cu scarba? In Europa, hai ca inteleg, dar in afara Europei n-ai treaba. Doar ca in afara Europei este extrem de greu de ajuns.

      Indecis. Tu ce zici?2117
    • Am locuit si eu in cateva tari din Europa si am lucrat in altele. Cu exceptia unor comentarii mai ciudate din partea catorva persoane in Franta si Italia, nu m-a privit nimeni cu scarba nicaieri.

      Comentariu apreciat.525
    • Deea, nu am vorbit de mine in special, am vorbit de imigranti la modul general. Bineinteles ca un european in Asia e privit altfel decat un african (stai calma, un european e ca un portofel umblator), sau un african in America latina. Dar probabil tu nu tintesti acolo, ci la tarile europene care deja isi dezvolta mediul politic spre dreapta.

      Indecis. Tu ce zici?1023
    • Nu am fost privit cu scârbă, astea sunt aberații. Europa de vest are experiența migranților musulmani și face comparația cu migranții est-europeni. Nu e același lucru.

      Dacă nu te duci să furi sau să faci grătare cu manele pe stradă, nu are nimeni nimic cu tine. Sigur, sunt și la ei dobitoace fasciste, dar doar în anumite țări și regiuni, și foarte puțini.

      193
    • Depinde de la om la om. Unii sunt priviti cu scarba si in Romania.

      161
    • nasii mei tocmai s-au mutat in Australia. „cu scarba” este ULTIMUL termen pe care l-au folosit, cand a fost vorba de interactiunea cu oamenii de acolo. „s-au dat peste cap sa ne ajute” a fost mai degraba ideea. Nasu a facut cursuri de condus pe partea gresita cu o tanti, care, cand a aflat ca e proaspat venit, i-a ajutat inclusiv imprumutandu-le niste saltele.

      Eu, in Suedia, am vazut vreo 2-3 prosti care erau stresati de faptul ca „Romania”. Din sutele de interactiuni cu suedezi. As zice ca am avut mai multe probleme in Romania.

      Bine, diferenta e ca eu nu ma comport ca un emigrant, exceptand ca nu le vorbesc limba. Nu am complexe de inferioritate care sa ma faca sa ma comport ciudat (ori superior ori inferior).

      50
  9. A incercat sa te depaseasca o Lada ? Care a fost mai exact provocarea ?

    235
    • @Deea deja exagerezi.
      Chiar daca ajunge nebunul ala presedinte asta nu o sa se intample cu inchiderea granitelor asa peste noapte.
      Cand se va intampla asta, noi care am ramas vom fi in strada cu furci si topoare!!

      Indecis. Tu ce zici?2611
    • a încercat sa-mi sugă pula, să vadă dacă sunt gay.

    • Lada vinde la gay.
      Minoritățile susțin legionarii.
      Videochatistele țin post.
      End of times vibes.

      232
  10. eu lucrez in educatie de vreo 20 de ani cu oarecare rezultate as zice. Am pornit ong-uri, am facut voluntariat, am incercat sa educ si prin exemplu personal, am vorbit cu mii de oameni.

    Ma port civilizat cu oamenii din jurul meu atat in rarele cazuri cand sunt in masina cat si in afara ei:)

    Am incercat sa ma implic si in politica atat cat m-a tinut psihicul, nu am coloana vertebrala asa flexibila.

    Pot sa zic ca am facut tot ce depinde de mine sa schimb societatea? Nu. Nu mi-am sacrificat complet viata pentru a face voluntariat, nu am prioritizat asta mai ales in ultimii ani.

    Dar am facut cu foarte mult peste medie si daca nu as avea foarte multe sa ma tina aici as pleca maine la fel cum au facut multi dintre colegii mei. Nu neaparat mereu la mai bine financiar dar spre ceva mai multa civilizatie, spre ceva mai putina hotie.

    Si as pleca pentru ca vad ca aici in ciuda a ce fac directia e gresita si nu am latimea de banda pt a ma bate cu botii rusi

    Comentariu apreciat.857
  11. Faceți un mic exercițiu. Ce spune despre voi faptul că la cea mai mică adiere de vânt vă gândiți să fugiți? Ce spune despre voi faptul că sunteți cu bagajele la ușă?

    Numai că nu e tocmai cea mai mică adiere de vânt. Am rămas în România în ultimii 20 de ani (deși ne zbatem într-o cruntă mediocritate) agățându-mă de fix aceleași argumente pe care le dai și tu mai sus. Și cu toate astea, în loc să mergem într-o direcție mai bună, facem 1 pas înainte și 2 înapoi. Poate că ar fi timpul să realizez că suntem doar o bulă extrem de restrânsă care se zbate spre idealul ăla de societate în care am vrea să trăim și bula asta nu e capabilă să schimbe mai mult de-atât. Dimpotrivă, a apărut o rezistență mult mai puternică din sens opus.
    Și da, după 20 de ani mi s-a cam luat. Mi s-a mai luat după alegerile din 2016, alea la un an după Colectiv în care poporul a votat cu 2 mâini jegurile care au perpetuat mizeria din sistemul sanitar și justiție. Dar tot am rămas aici, tot am mai comentat politică, mai exista o speranță. Acum însă am obosit complet iar direcția asta nouă nu-mi place absolut deloc. Față de acum 8 ani acum suntem cu un război la graniță, cu o situație mult mai complicată la nivel global și cu niște perspective nasoale ca lucrurile să se împută mult mai rapid și mult mai rău.
    Așa ca da, am început serios să mă gândesc să plec, nu de alta dar mai am vreo 20 de ani până la pensie și probabil maxim vreo 30 de trăit în total. Și parcă nu mai sunt dispus să stau contra curentului și să încerc să educ idioți ca să sfârșesc mizerabil într-o altă dictatură când aș putea să-mi târâi bășinile undeva mai calm și mai relaxat.

    Comentariu apreciat.1159
    • Fix asta. Sunt si eu printre cei care am refuzat sa plec in ultimii 10 ani pentru ca tara mergea intr-o directie buna. Acum nu mai e cazul. Chiar daca nu iese CG11 vom fi pe picior de plecare, copilul nostru merita mai mult decat o tara in care `AUR e pe locul 2 si CG11 a luat majoritatea voturilor in turul 1.

      Indecis. Tu ce zici?298
    • Absolut de acord.

      Sunt implicat, nu stau doar la tastatură. Nu-mi plac doomerii care tot timpul o dau cu “România va fi distrusă pentru x generații dacă iese Năstase/Basescu/Ponta/Ciolacu”. Tara asta i-a supraviețuit lui Ceaușescu, ăștia sunt copilași nevinovați în comparație cu ăia.

      Da, tara va supraviețui. Problema e ca mulți s-ar putea să avem probleme, individual. Riscul e să facem precum bunicii noștri în anii 40-50, să nu ne dăm seama decât prea târziu. “lasă ca vin americanii și ne salvează de ruși, nu se poate să îi lase să facă ce vor”. Puțini credeau în 45-46 ca se va ajunge la ce a fost. Sau precum evreii din Germania la începutul anilor 30.

      Acum exista un risc mic dar semnificativ sa ajungem la ceva similar. Frontierele se pot inchide foarte repede, conturile blocate. Nu imediat, dar se pot imagina scenarii plauzibile care sa ducă la asta in 1-2 ani.

      Nu mai am 20 de ani, nu vreau sa văd din nou asta. Am încercat, m-am implicat, tara nu ne vrea. Și nu vreau să devin o lepra care să îi ridice în slăvi pe noii conducători. Așa ca dacă românii îl aleg pe nebun voi începe să mă pregătesc de plecare. Decizia finală o voi lua dacă ajung nebunii în guvern.

      102
    • In 1974 mamaie inca ii astepta pe americani.Imi aduc aminte de discutie perfect(aveam zece ani).

      40
  12. Ieri mergeam frumos pe calea Giulesti spre Carrefour Militari.
    Acolo mereu sunt smecheri care se grabesc.. si depasesc pe linia de tramvai.
    Eh..ieri cum stateam eu vad cum vine frumos o masina de politie pe linia de tramvai.. zic ..gata…azi e ziua cand ii ia pe toti astia care depasesc coloana si sa vezi amenzi!
    Nu draga.. au depasit si ei.. s-au bagat frumos in fata la semafor si aia a fost! Frumos..elegant

    Comentariu apreciat.812
  13. Mie mi-ai făcut un duș rece. Și eu sunt cu gândul ăsta în cap. Mă refer la plecat din țară, deși până acum o săptămână nici nu concepeam așa ceva. Am o familie frumoasă, o situație bună materială, o carieră frumoasă și multe planuri care toate includ România. De la afișarea rezultatelor primului vot mă gândesc din ce în ce mai mult la posibilitatea de a pleca din țară, deși și dacă m-aș hotărâ, tot ar mai dura cel puțin doi ani. Fetița cea mică este în clasa a XI-a. Am 47 de ani, am prins perioada comunistă și pentru nimic în lume nu vreau să ofer așa ceva copiilor mei.
    Dar, îmi dau seama că o democrație se păstrează și se luptă pentru ea, așa că o să fac tot ce pot eu pentru a rămâne în continuare în țara asta pe care o iubesc!
    Hai să vedem ce va fi de luni! Eu și familia mea vom vota cu democrația și libertatea!

    Comentariu apreciat.5216
    • stai calm, la 47 de ani daca nu lucrezi din perspectiva de angajator (sa ai tu firma), sansele sa te angajeze altii indiferent cat de bine esti pregatit – sunt minime

      in vest o sa primesti un dus mai rece ca o plimbare prin siberia la adunat lemne

      Indecis. Tu ce zici?3234
    • Eu la 42 m-am mutat intr-o tara cu o piata a muncii destul de statica. Am colegi veniti din alte tari, la aproape 50. Depinde ce stii sa faci.

      Comentariu apreciat.365
    • frumos pe nordic dacă ești high skilled professionals. de bloggeri au nevoie?

    • O fi, eu sunt average skilled professional. Nu stiu cum e cererea de bloggeri, dar expertii in topoare sunt vazuti bine aici.

      262
  14. Vali, problema aici nu este ca un guvern sau niste parlamentari au inceput sa o ia pe aratura la 2 ani dupa ce au fost alesi, si nici aia ca ai un presedinte incompetent care nu face nimic.

    Problema e alta: imensul pericol de a realiza ca convietuiesti cu niste oameni 50-60-70% dilaila la cap dusi cu pluta care voteaza fantezii ezoterice, pseudo-argumente, gandire mistica, intr’un cuvant balaceanca doar ca nu statuat in acte.
    Gandul asta te face sa o iei la sanatoasa, nu ca un guvern care este trecator sau un presedinte la fel de trecator te supara cu ceva. Ca si cu Dragnea a fost naspa si oamenii au stat in tara si au luptat intelegand ca sunt uniti de niste idealuri, ca o majoritate covarsitoare nu’l dorea pe snapan care a facut promisiuni populiste.

    Insa atunci cand iti vine Osho sa candideze la prezidentiale, oamenii crezand ca Gaza vine de la gaz, ca in cola sunt nanocipuri care intra in tine ca in laptop, ca Vlad Tepes nu era Vlad Dracul ci Vlad Dragul ca ii era drag la popor doar ca istoricii denigratori l’au facut drac, ca rugaciunile se aud mai bine din carpati pentru ca muntii astia sunt mai aproape de cer; cand candidatul asta amesteca religia cu misticismul new-age, cu conspiratiile cele mai demente, cu praf de legionarism si oamenii din jurul tau ii dau dreptate sau eventual iti replica cu „e scos din context” sau „e facut cu AI, nu a spus ce vezi ca a spus” – ei bine cand stii ca 50-60-70% au o nebuloasa in capul lor si sunt cazuri clinice nerezolvabile decat de foamete si lipsuri (si atunci temporar), iti vine sa o iei la sanatoasa. Si mai rau e cand vorbesti cu ei si realizezi ca niciodata nu iti raspund la ceea ce ii intrebi de zici ca sunt hipnotizati.

    Problema e ce popor te inconjoara, nu ca un conducator e tampit. E totusi un conducator potential ales de popor, nu teleportat ca Ceausescu de securitate sau URSS venit cu tancul. Eu nu pot suporta gandul ca am concetateni in halul asta si nu pot sta langa ei. Poate tu da, e treaba ta. Fii tu erou in conditiile astea, dar iti garantez ca dai fail in cazul in care 60-70% din oameni sunt cum am descris eu mai sus.

    Comentariu apreciat.1018
    • Da’ nu era la moda osho ala intr-o vreme, in „lumea buna”? Ca acum niste ani si la Cartur’ erau rafturi pline cu d-ale sale, chiar in prim-plan. Also… Cumva clientela de baza de la toate magazinele alea de zen, buddism, magick, wicca etc e cumva cu precadere auristo-pesedista sau oare e totusi din alta bula? Cam nasol cu oglinda asta in fata pentru cei teoretic cerebralo-stiintifici. Trist…

      152
  15. Hai sa iti zic si eu de ce plec. Am realizat in tara asta mai mult decat toata familia extinsa la un loc. Am o casa frumoasa in oras mare. Am masina buna sa nu imi pese de gropi. Tin copiii la scoli private. Pot sta efectiv fara sa muncesc in momentul asta la cat am adunat. De 10 ani stau pe o strada neasfaltata cu noroi intravilan in oras top3. Am initiat petitii, am protestat degeaba. Stau in noroi in casa perfecta. Sunt caini vagabonzi de le e frica la copii sa mearga la scoala. Am chemat hingherii de zeci de ori degeaba. Nu reusesc sa imi conving socrii si parintii, fratii si cumnatii sa nu voteze CG. Aici poate e vina mea ca nu sunt suficient de convingator. Ma sperie atatia prosti in jur. Ma sperie ca putem pierde atat de usor ce am castigat asa greu. Eu as putea trai in continuare aici poate. Dar daca si copiii mei trebuie sa fie generatie de sacrificiu? Cat timp si energie mai trebuie sa aloc?

    Comentariu apreciat.7213
    • Cam de-aia am plecat si eu: ca, oricat de multi bani ai avea, nu iti poti imbunatati decat mediul imediat inconjurator, ala care depinde strict de tine: casa, masina, munca. In rest, tot ce implica responsabilitate comuna, va ramane mizerie.

      Comentariu apreciat.722
  16. Eu nu am spus nimănui că plec. Dar:
    – pe Linkedin am activat filtre de căutare de job pe țările unde consider că am șanse
    – la fel a făcut și soția
    – mâine îmi iau liber să scot cash din bancă să îl transform în EUR
    – am început pregătirea psihologică cu copilul, că va fi bine și altundeva
    – facem poze la casă pentru a plasa anunț de vânzare
    – verific condițiile de rezidență în țările țintă, condițiile de ținut câini (că nu îl ăsăm aici)
    Nu vrem să plecăm. Avem 50+ amândoi. Casă, mașină, călătorii, economii. Viață relativ aranjată.
    Dar am obosit. Am obosit să plătim taxe și impozite cu căruța (amândoi am lucrat doar în privat, cu salarii la vedere) și nu primim mai nimic în schimb. Ba mai mult, o sleahtă de asistați sociali ne tot fut din când în când viitorul, fiindcă ei votează cretini și hoți.

    Comentariu apreciat.9819
    • Drum bun, Zsolt!

      Indecis. Tu ce zici?2038
    • Asistatii aia sociali sunt 250k la numar in toata tara si iau fiecare undeva la 500 de lei. Da, fix aia sunt problema.

      Indecis. Tu ce zici?288
    • iti iei liber sa scoti cashul?

      exista revolut si salt si faci totul online la cursul mult mai bun ca la casa de schimb sau la banca si rezolvi problema

      810
    • @N.. nu aia sunt problema, ci rolul pe care il joaca ei in alegerea unor hoti la conducere…..bugetul nu e gaurit de costurile cu asist sociala( ca si FR,BE au costuri uriase- asa e pe model social ca’n UE ca la amerloci erau pe strada in cutii de carton) ci de tunurile date la orice nivel (suruburi de 2 lei care costa 100 la licitatii, etc-etc)

      101
  17. Articolul asta suna ca si cand ai vrea sa-ti justifici o alegere.

    Comentariu apreciat.602
  18. ”Sunt convins că cetățeanul german sau francez sau olandez care votează extremiști vă va trata mai frumos, că ați auzit voi că e mai civilizat. ” – sunt născut și crescut în Ardeal. Cu valori de Mitteleuropa. Vorbesc 4 limbi. Nu ascult manele, nu tai porcul în curte, nu arunc gunoiul pe unde apuc și în general respect aceleași reguli de bun simț pe care le respectă orice cetățean austriac, neamț, francez sau elvețian. Și mă duc să muncesc, nu să stau pe ajutor social.
    Occidentalii sunt oripilați de cei care au impresia că bunăstarea din Occident s-a obținut cu același comportament de imbecil pe care îl au ei în Cucuieții de Vale. Și care, pe lângă faptul că deranjează pe ceilalți, mai are și pretenția să primească purcoiul de ajutoare, că a produs el 2-3 plozi și le e foame. Dar care, după ce iau ajutorul social de la ”Soazialamt” brusc devin nostalgici și le e dor de glodul de acasă, de popa care le spune tâmpenii și de vecinele cu care pot ”shareui” teorii ale conspirației și rețete de gălbenele cu levănțică ce vindecă cancerul.

    Comentariu apreciat.8211
  19. Doar prostii sunt increzatori in steaua lor, fara dubii.
    Istoria e crunta si la 50 de ani e o rasturnare a ordinii sociale. Cine nu citeste istorie nu crede.
    Vrem sau nu, merge spre prapastie dpdv economic, CG ar putea fi doar un final push.

    Cand nu stii ceva, “follow the money”.

    UE ne-a oprit transa 2 PNRR, capitanul nostru va plusa la maxim de la tribuna in 2025 si vom merge pe calea batatorita de fratele de la Budapesta.

    In particular, in bula mea, cam toate serviciile de private banking deja muta de zor on request portofoliile in alte tari (investitii si lichiditati).

    Se sparg pe tacute depozite cu dobanda buna la lei si se cumpara EUR/USR/CHF.

    Doar prostii cred ca garantarea depozitelor si libertatea de miscare a banilor.
    Cand tara are nevoie de bani, transferurile vor inceta, valuta va fi convertita in “lupi dacici” si va fi abundenta.

    Am zis!

    Comentariu apreciat.4013
  20. Eu am plecat acum 5 ani. Aveam o situatie financiara foarte buna, probabil in top 3% ca venituri in Romania.

    Imi foloseam banii si energia ca sa traiesc intr-o bula foarte confortabila, cu un decalaj foarte mare fata de traiul mediu. Am facut un copil si am realizat cat de des ajungi la marginile acelei bule roz, atunci cand ai copil. Si cat de neplacute sunt acele margini.

    Un singur exemplu: instalatorul care a venit sa ne repare caloriferele era in drum spre scoala ca sa il bata pe profesorul care ii confiscase telefonul copilului lui, care se jucase pe telefon in ore. Mergea sa bata un profesor.
    Incet incet ne-am dat seama ca directia Romaniei e buna, dar viteza e prea mica, si ca nu suficient va fi schimbat pana creste mare copilul. Deci am emigrat undeva unde lucrurile sunt deja puse la punct. Mai ales ca am intuit corect acest vant al schimbarii spre un nationalism pagubos, in toata Europa.

    Nu simt ca am o datorie fata de o tara anume – nu am cerut sa fiu adus pe lume si sunt in mare parte produsul a ceea ce a considerat societatea ca are nevoie – educatie, valori etc. Singura datorie reala e fata de familie, si am ales sa mergem intr-un loc unde sa fim mai putin incrancenati in viata de zi cu zi. Si de unde sa imi pot ajuta cu usurinta familia ramasa in Romania.

    Comentariu apreciat.689
  21. Cea mai mica adiere de vant ? lol, e cam furtuna, in mod normal nimeni nu ar trebui sa aiba nici un dubiu referitor la cine iese in t2. Heck, nu ar fi trebuit sa avem surprize de genul in t1. Pot sa accept ca se ridica extremistii la % existente prin ue, dar nu si voturile pentru presedentie. + chestiile „normale” de prin ro, gen gaura neagra in care ne baga zilnic alesii care sunt mai sus de toate. Pe toate planurile.

    „I’m tired boss”, defineste destul de exact starea in care suntem acum.

    Intotdeauna noi am avut planul de retragere la pensie pe plaiuri nemioritice insorite. O sa fie devansat cu ~15 ani.

    Comentariu apreciat.467
  22. Vali, cei care vor pleca, fix cum au zis si altii, nu au timp de scris pe internet ca pleaca, isi fac poate bagajele, mai pun la punct detalii despre chirii, transport, joburi samd.
    Aia nu fac parada, panarama si treburi sosocare. Aia sunt poate plecati deja, daca nu fizic, macar cu sufletul. Restul, dau din gura. Cum zicea bunica: si minciuna-i vorba.

    Si am un exemplu extrem de potrivit: femei tanara, 35-37 de ani, casatorita, copii, situatie materiala buna, job bun, salariu bun in oras mare, sotul cu salariu bun, totul ok.
    Zice: aa, vrem sa plecam, situatie naspa in tara, politica naspa, spitale naspa etc…zic, succes! sa mi zici pe unde mergeti si sa-mi trimiteti poze, sa v-ajute Dumniezo!
    tot ea zice: aa, pai nu mai plecam, tu ai vazut cat de mari is chiriile si taxele inafara?

    crickets…
    Omul mai si iese in evidenta cu discutii ca sa …nimic!
    Revin, cei care au de plecat, nu fac galerie si trompeta pe net, aia pleaca!

    Comentariu apreciat.423
  23. Drumul românilor care îl votează pe dilimache se îndreaptă spre o singură direcție: Turkmenistan

    Aceea este o țară „suverană”, complet izolată, unde dictatori cu cultul personalității tâmpesc sistematic poporul. Obsesii cu tradiționalismul, caii, liderul suprem care e soarele de pe cer

    https://youtu.be/-9QYu8LtH2E?si=fIp8XU10_e-poQZr

    Comentariu apreciat.294
    • Flat, jos labele de pe familia Berdimuhamedov! 😂😂
      Nu vezi cate recorduri mondiale au facut acolo?
      Te rog mult sa nu patezi numele lui Saparmurat Niazov, tatucul natiei, Turkmenbashi cum s ar zice😅😬

      71
  24. Nu știu cum naiba tot reușim sa nu scăpăm de psd. În alta ordine de idei, trăim vremuri interesante, la nivel global. Fun times to be alive.
    Eu nu plec nicăieri, mor cu ei de gat :)

    Indecis. Tu ce zici?264
    • PSD moare natural.
      Problema e ca in golul lasat de moartea lor apare ceva mult mai urat si infometat.

      Comentariu apreciat.355
    • Da ăștia erau hoți și corupți dar totuși pro europa, ăștialalti sunt prosti și corupți dar anti europa. Oriunde intoarcem fundu, ne-o luam :))

      162
    • MarcelD, mai erau unii care sperau la disparitia „naturala”, a se citi moartea respectivilor, pe motiv de boala/varsta, si acum sunt mari luptatori antifascisti.

      20
  25. NOU
    #94

    hai să zic și eu; 50, nu foarte bine financiar (rate la casă -mari ambele), copil cls a II-a, oraș universitar; după 3 ani prin marele spital univ. și bani gîrlă dați în privat, un singur doctor a reușit să pună diagnosticul de boală celiacă; UNUL! lasă politica, justiția, finanțele, școala, io te-ntreb cum aș putea avea încredere că mai tîrziu, aflată la vîrsta adolescenței, fie-mea va putea avea încredere într-o etichetă gluten-free, avînd în vedere cum funcționează sistemele de mai sus?
    trebuie doar să-mi conving nevasta…

    Comentariu apreciat.353
  26. De 25 de ani:
    – votez la fiecare rand de alegeri
    – respect regulile in trafic
    – nu arunc gunoi aiurea
    – nu dau spaga la medic, ma duc la clinici private
    – mi-am dat copilul la gradinita si scoala privata, sa evit spaga si manevra cu mutatia
    – insist cu telefoane pe la primarie pentru a rezolva chestii
    Dar am obosit. Si nu pare un vanticel, pare o adevarata furtuna polara ce vine.

    Comentariu apreciat.533
    • Trebuie sa faci mai mult, in timp ce te uiti in jur si vezi cum „ailalti” se inmultesc. Pana mori.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Lol

      Step 1: Legionarii rusofili (ffs, incredibil ca exista combinatia asta de cuvinte) la putere
      Step 2: Liber la arme
      Step 3: Profit?

      42
  27. vad aici aceleasi pareri care le intalnesc si pe fb la unii, si pe reddit dar …

    hai sa mergem pe ipoteza ca iese cg (voiam sa pun un adjectiv dar nu se stie pe viitor ce se intampla, ne punem la adapost :))

    – cred ca o sa plece din ro maxim 1% din cei care spun asta acum, multa lume da din gura dar habar nu au de tot ce au nevoie ca sa plece, de ce bani trebuie sa pregateasca pana gasesc un job, de toate actele necesare, de toata birocratia, de greutatea de a gasi un job, de sansele lor de a ramane pe job in caz de restructurari (stau in ro, nu simt nevoia de plecare, am prieteni in us, canada, germania, franta, uk, elvetia, ungaria. vara asta cei din canada spuneau ca vor sa revina in RO, la ceilalti inca e ok )
    – atributiile presedintelui in ro sunt extrem de limitate, nu o sa poata face nici macar 5% din ce abereaza, sansele sa duca ro intr-o directie tampita sunt minime (nu sunt 0 sa ne intelegem, daca cumva dizolva guvernul si se fac alegeri anticipate si ajung suveranisti in procent de 90% din parlament e posibil)
    – sansele sa abereze doar in campanie sa ia voturi, iar apoi sa pluteasca ca iohannis pe ape line 4 ani – sunt mai mari si eu cred ca asta o sa se intample
    – vine 2025 ( estimez ca o sa fie similar cu 2009 al lui boc, o sa strangem sosetele, o sa fie multe ratari de plata rate, o sa scada salariile prin zona bugetara) iar guvernarea nu prea ofera mult spatiu de miscare, cine o sa aiba guvernul o sa se erodeze major pe urmatorii 4 ani, asa ca nu ii vad bine pe suveranisti daca o sa fie la guvernare

    parerea mea despre campania actuala
    – cg a aberat la greu pana acum si se scot toate traznaile spuse, in perioada de dupa primul tur (atunci am auzit eu prima data de el, de fapt mint am auzit sambata sau duminica la faiar) omul a mers super safe, si-a curatat major mesajul si daca nu exista trecutul lui sa stim totusi cine e ca om, putea sa fie ceva credibil
    – lasconi – mesajele anti cg sunt la un nivel extrem de slab ca inteligenta, probabil ca se adreseaza fix votantilor lui cg, pe mine cel putin ma deranjeaza nivelul scazut la care comunica, imi aduce aminte de viorica
    – 99% nu o sa merg la vot pt ca usr m-a scos din sarite efectiv cu mesajele lor si ce au facut cand au fost la butoane, iar cealalta varianta ar fi doar un vot pentru 4 ani de bascalie si scandal in ro. nu am fost nici in turul 1, singurul din ultimii ani pe care l-as vota ar fi paleologu, dar n-a fost sa fie

    @Ce s-a întâmplat? Ce ai pățit, puișor? Zi-mi.
    – devin din ce in ce mai ursuz, mai reclamangiu, mai certaret :)) ultimele 90 de zile as putea sa mentionez – 3 reclamatii altex (livrare minunata produse), 4 reclamatii emag (retur extrem de greoi inainte de bf), 3 reclamatii mobexpert (livrari extrem de lente, 1 produs cu probleme ) , 2 la bt (sunt idioti) , 1 la engie (facturare in plus pe chestii nementionate in contract), 2 primarie (taieri de pomi in zona sa nu ne trezim cu pomi cazuti cand vine zapada, masini uitate pe locuri de parcare), 1 staer (bataie de joc la suportul telefonic), si cred ca mai sunt dar la ora nu le procesez. ce observ din interactiunea cu absolut orice din jur este ca 50% din angajati sunt din ce in ce mai prost pregatiti (nu e de mirare ca se vede ca acolo sunt limitele lor de inteligenta), toata lumea vrea sa faca cat mai putin si cat mai rapid si eventual sa primeasca si feedback pozitiv (salut emag, salut mobexpert, sper ca review-urile mele va ajuta).
    – situatia asta nu e de acum sau de 2 ani, e de multi ani, ma uit in email si cred ca am peste 50 de interactiuni cu BT (cateva surprinzator rezolvate si oamenii respectivi urecheati din cate se pare), vreo 20 cu ING (astia raspund pe stil pr si nu fac nimic) si cel putin vreo 30 de mail-uri de la anpc (am mai scris aici de 5 ron la rds), eu sunt genul care urasc bataia de joc indiferent de suma si incerc sa fac ceva, uneori nu sunt interesate firmele – caz in care daca drepturile nu sunt respectate imping pe linia anpc, alteori au fost interesate si am vazut schimbari (cea mai haioasa din ultima perioada a fost cu staer unde in 10 minute persoana impertinenta a sunat sa-si ceara scuze si sa ofere informatiile pe care nu voia sa le dea prima data, a fost nevoie de un email pe mail-ul de sesizari )

    concluzie:
    – viata merge mai departe indiferent cine o sa castige alegerile, as putea sa pariez ca nu o sa vedem modificari rapide in bine (sau rau) daca iese lasconi (nu o sa vedem spitale noi, coruptie mai putina, autostrazi, trenuri, preturi mai mici la utilitati), poate peste alti 5 ani sa inceapa o schimbare in bine, la fel daca iese cg (nici la el nu o sa se intample cele mentionate la lasconi ) cel mult o sa dea din gura pe stil basescu

    ps. sper ca e citibil ce am scris aici, m-am intrerupt de vreo 4 ori din scris, si am pierdut firul ideilor iar timp de rescris nu mai am

    Indecis. Tu ce zici?2231
    • „– lasconi – mesajele anti cg sunt la un nivel extrem de slab ca inteligenta, probabil ca se adreseaza fix votantilor lui cg, pe mine cel putin ma deranjeaza nivelul scazut la care comunica, imi aduce aminte de viorica” subscriu. O sa votez cu ea ca na orice vot care nu merge la Lasconi e un vot pt celalalt … Dar si pe mine ma uimeste cat de falsa e in comunicare, ma asteptam ca experienta in fata camerelor plus experienta pe comunicare fata de majoritatea romanilor s-ar traduce intr-un discurs mai asezat, care sa arata siguranta, si un discurs care sa creeze senzatia de apropiere cu oamenii simpli.
      Ieri l-am vazut pe Seidler la RFI, asa am aflat ca omul e seful de campanie/comunicare al lui Lasconi. Frate, omul in majoritatea interviului de vreo 20 de minute a vorbit cu interlocutorul uitandu-se in microfon.
      Prin comparatie Negrescu de la PSD tot timpul a vorbit cu reporterul privindu-l in ochi.

      110
    • Posibil sa fie cum zici tu, posibil sa nu fie asa si scenariul horror poate fi foarte rapid.
      – Deja dispar banii UE de pnrr (trnasa 2 suspendata azi)
      – cheltuielile bugetare sunt record si mai crestem niste pensii speciale, ultima mita a lui Ciolacu.
      – nu te imprumuta nimeni
      – inflatie
      – CG poate intr-o zi sa schimbe cu nebuni patrioti tot de la varful: armatei, politiei, sri, die, parchete etc
      Asa e sigur ca nu are surprize.
      – va face tot ce ii sta in putere sa aduca in guvern prietenos, asta insemna dizolvare parlament, alegeri anticipate si poate chiar o stare de urgenta, daca e musai.

      Dizidentii vor fi amutiti treptat, prostia asta cu libertatea de exprimare a prostilor a tinut prea mult.
      Comentezi ceva de regim, a doua zi vine duba fara insemne si te ridica pentru reeducare.

      72
    • @N Seidler e extrovertul grupului

      90
    • @Pixel citeam ieri la Vasilescu de cum sa manipulezi si pusese un video cu Melania Medeleanu aka femeia cu care are Vlad Voiculescu copil. Cum explica ea tehnici de manipulare a maselor, cu NLP PLM, m-a busit rasul gandidu-ma cum da ea sfaturi, dar lachele ala cu care a stat abia vorbeste cand ii pui un microfon in fata, zici ca nu a baut apa toata ziua.

      76
    • am uitat cea mai sadica chestie ramasa de la lasconi – e super bisericoasa, la 2 fraze zice ceva de dumnezeu sau biserica

      imi amintesc cand a intrat usr in parlament, prin primarii, etc si chestia care mi s-a parut mie ciudata a fost ca 90% din ei au refuzat sa jure cu mana pe biblie, asa ca ma amuz cand ma gandesc ca aia o vad pe sefa lor ce zice

      eu sunt botezat ortodox, am trecut pe la biserici doar din cauza unui deces in familie, in rest consider biblia o poveste necesara pt. timpurile alea, folosita de catolici sa linisteasca populatii barbare unde voiau colonii, … in rest povesti de adormit copiii (ps asta e un motiv important pt. care nu votez cg)

      134
    • NOU
      #105

      „daca nu exista trecutul lui sa stim totusi cine e ca om, putea sa fie ceva credibil” – iti arat eu tampenii spuse numai in ultima saptamana care sa ti’l faca necredibil instant, iar tu imi zici ca problema lui este trecutul de pana la primul tur…

      53
    • @cristian pop – chiar te rog, pune aici ca sunt curios

      tampenii nu poti sa spui ca sunt
      – nationalizare
      – aberatii de dezvoltare
      – ca o sa (re)negocieze orice
      ideile astea le-a copiat de la trump, al carui fan s-a declarat

      eu ce cred ca sunt tampenii (majore)
      – ideile ezoterice, partea cu extraterestrii, sustinerea legionarilor, etc

      29
    • Raspunsuri.

      „omul a mers super safe”: tocmai a aparut azi stirea ca ieri a fost la Tuca cu un sefulet legionar. Super safe? Si nu e singura chestie din ultimele zile.

      „atributiile presedintelui sunt super limitate […] pluteasca ca Iohannis patru ani” – nu chiar. In primul rand mandatul presedintelui e de 5 ani…

      Presedintele poate cere referendum, cu aprobarea parlamentului. O sa revin la parlament, dar nu i-ar fi foarte greu sa ceara niste referendumuri care sa prinda la votantii lui. „Sunteti de acord cu nationalizarea corporatiilor straine in domeniul resurselor energetice?” „Sunteti de acord cu taxarea suplimentara a firmelor straine?” „Sunteti de acord cu renegocierea contractelor de cumparare de armament?” „Sunteti de acord cu renegocierea prezentei trupelor straine pe teritoriul Romaniei, si retragerea lor daca negocierile esueaza?”. Si mai ales, „Sunteti de acord cu interzicerea tuturor organizatiilor care fac propaganda LGBT?” (cu asta pot fi si interzise cateva partide, televiziuni, site-uri). Ar mai merge si interzicerea partidelor etnice.

      Presedintele numeste prim-ministrul. In situatia in care nu avem partid cu 50%+, poate numi cam de la orice partid, nu e obligat sa numeasca de la primul partid. Poate numi pe cineva de la PSD aripa traditionalista (Ponta? Firea? Olguta?), asta ar putea scinda PSD. Sau cineva din AUR. Si ar avea un guvern cu o bucata de PSD + AUR/SOS/POT. Guvernul asta ar depinde de presedinte si de POT, ar fi obedient. Daca il blocheaza CCR, cum spera unii, poate incerca sa scoata galeriile si fanii lui legionari in strada. Nu sunt foarte multi, dar sunt violenti. Si exista simpatii pentru el in zona armatei/politiei/jandarmeriei. Sunt suficienti cativa oameni la jandarmerie, si ii lasa pe astia sa atace parlamentul/guvernul/CCr-ul. Stare de urgenta, totul controlat de CSAT, adica de el.

      Daca nu il blocheaza CCR-ul, pune un ministru de interne de la POT, sau un „independent” cu simpatii legionare. Si incep legionarii hard-core cu care are legaturi sa curete tara, iar politia va ajunge intodeauna prea tarziu si va fi incapabila sa ii gaseasca.

      Referitor la situatia economica. E simplu. „Globalistii sunt disperati, vor sa ne opreasca, sunt speriati ca vom face din Romania o tara precum soarele sfant de pe cer. Va fi greu, dar apoi va fi bine, acum trebuie sa curatam tara de buruieni, de uneltele celor care uneltesc contra intereselor nationale.” Crezi ca simpatizantii lui nu vor inghiti asta? Si in plus in momentul in care va fi penalizat de UE pentru chestii gen taxare diferentiata in functie de structura capitalului va baga acelasi text, „birocratii de la Bruxelles ataca vointa suverana a poporului roman, ROEXIT!!!”

      Si pe final sa fiu rau, imi cer scuze anticipat. Nu ar strica sa te documentezi inainte de a scrie. Pare o boala nationala, toata lumea se pricepe la toate. Tu nu stii exact ce atributii are presedintele, nu stii ce durata are mandatul lui (desi e asa de 20 de ani!), si in loc sa citesti stai sa scrii comentarii pe blog.

      32
  28. Cred ca toti care-s acum cu „eu plec” in gura s-au complacut intr-un loc caldut, cu salarii putin peste medie, au ales in mod constant sa inchida ochii la jegul din jurul lor pentru ca lor le era caldut.
    Mizeriile astea se intamplau dintotdeauna doar ca nu li s-au intamplat lor din varii motive, mai un nepotism, mai o spaga la un profesor, mai o meditatie, mai un pachet saptamnal de la mamica, mai o recomandare la angajare de la un unchi prieten cu patronul, un ajutor cu chiria de la parinti. Lucruri din societatea romaneasca pe care acesti indivizi „eu plec” le considera absolut normale, lucruri care in vest sunt absolut exceptii.
    Daca acum s-au trezit ca in romania lucrurile nu merg si exista doar cativa nebuni care se lupta cu sistemul, i-as acuza cel putin de ipocrizie, daca le-as spune mai mult oricum nu ar intelege.

    In alta ordine de idei, angajez ajutor bucatar 2200 eur net + bonus Contract 6 luni. Zona Copenhaga.

    Indecis. Tu ce zici?2515
  29. Vine la putere trimisul Marelui Arhitect pe pamant, pe boabe si conspiratii = „cea mai mica adiere de vant”.

    121
  30. Articolul asta suna justificarea unui om care vrea sa ramana in Romania si crede in Romania. Nu vad ceva gresit in asta si sunt perfect de acord cu faptul ca toti care ameninta cu plecatul din tara ei stand inca in Romania ar merita o flegma intre ochi pentru a fi treziti din transa si adusi un pic cu picioarele pe pamant. Trezirea daca vrei sa pleci o faci frumos, fara sa anunti pe nimeni si-ti vezi de viata ta. Daca nu vrei sa pleci, dar tot ameninti ca pleci esti doar un cersetor/cersetoare de atentie.
    Revenind la discutia de fond cu plecatul din tara, lucrurile sunt simple. Emigrarea din tara la noi a functionat ca o supapa, incepand cu anii tranzitiei si pana la intrarea in UE, solutia multora a fost plecatul din tara. Si cand spun solutie ma refer la faptul ca multi erau la propriu muritori de foame si salvarea lor a fost mutatul in alta tara. Peste ani dupa ce Romania s-a dezvoltat si clasa de mijloc s-a mai marit, emigrarea a fost privita nu ca ma duc sa fac bani ci ma duc intr-o societate cat de cat functionala. Ultima parte este extrem de discutabila intrucat calitatea vietii prin alte state civilizate UE a tot scazut pe fondul deciziilor luate de elite acelor tari. Acest lucru avand un imens impact in votul pe care diaspora romana l-a dat in aceste alegeri.
    Acum ne aflam in situatia in care emigrarea din tara incepe sa fie privita ca un mod in care te mai poti bucura de libertate si tot ce vine cu ea. Chestia o sa devina mai evidenta cand anumite lucruri pe care multi dintre lideri politici le admira la Orban o sa le importe si in Romania.

    145
    • >Articolul asta suna justificarea unui om care vrea sa ramana in Romania si crede in Romania.

      Mai degraba a unui om care nu poate sa plece, sau nu usor.

      252
    • Cred că nici unul dintre noi ăștia care am rămas peste 40+ pe aici nu mai pleacă ușor. E o decizie pe care o iei(când o iei) cu inima îndoită. Și faci asta lăsând practic mai mult de jumătate din viața ta în urmă, de multe ori chestii pe care ai reușit într-o măsură mai mare sau mai mică să ți le construiești aici.

      91
    • @Radu usor in sensul ca iti gasesti un job platit ok in domeniul tau si te adaptezi la stilul de viata vestic.

      32
    • In punctul asta, decizia de a pleca tine in principal de 2 factori: cat de transferabile in afara sunt skill-urile tale si cat de mult speri ca situatia se va rezolva, de la sine sau prin vreo minune, pana la urma.

      Si eu aveam speranta asta in trecut. Credeam ca oamenii sunt in general logici si ca, daca nu sunt, exista niste oameni platiti sa faca sa fie bine ca sa nu fie rau. In 2015, inainte de Brexit, credeam ca britanicii nu sunt atat de prosti incat sa plece. In 2016 nici nu ma gandeam ca americanii sunt atat de retardati incat sa il aleaga pe Trump. In 2020 credeam ca exista organizatii care vor opri pandemia si ca oamenii actioneaza pragmatic cand sunt pusi in fata unei probleme de dimensiunea aia. In 2022 credeam ca Putin nu e atat de prost incat sa invadeze Ucraina. Si asa mai departe.

      Cu fiecare eveniment, sentimentul meu ca totul va fi bine pana la urma s-a erodat. Acum s-a dus in pula cu satelitul. Daca se poate sa fie rau, o sa fie rau.

      Comentariu apreciat.271
    • @ev21, @Radu
      Plecatul din Romania nu este o treaba usoara. Cand spun asta ma refer ca ai nevoie de un plan, de niste bani si apoi sa fi pregatit mental s-o iei de la 0 intr-un mediu total necunoscut plus ruperea de cei apropiati tie. Foarte putini romani au emigrat din tara lor ca sa vada lumea sau pentru oportunitati profesionale. Grosul au emigrat pentru ca nu prea isi gaseau locul in Romania sunt furiosi ca au trebuit sa faca asta si de fiecare data cand au ocazia sa-si exprime furia o vor face.
      @Giani Mucea
      Probleme pe care le avem acum in Europa au inceput prin 2014-2015 cand Putin si-a facut mendrele si apoi a transformat imigratia intr-o arma de razboi. Brexit, ascensiunea extremei drepte in Europa nu ari fost posibile daca se transau lucrurile in acei ani. Ce-a venit dupa au fost efectele diverselor decizii, migratia necontrolata, musai trebuie sa salvam planeta, pandemia, nu escaladam razboiul. Toate aceste teme au fost chestii politice pe care liderii vestici si le-au asumat. Faptul ca acum au inceput sa ne afecteze direct si pe noi ca tara se datoreaza fix faptului ca exista un oarecare decalaj intre noi si celelalte tari din vest.
      Insa chiar si asa nu stiu daca aceste probleme trebuie sa fie factorul principal in decizia ta de a pleca din tara. Si din ce vad prin comentarii nu asta este factorul principal ci unu mai subtil si anume frica de a pierde si bruma asta de libertate si bunastare pe care oamenii o au, dorin surprizand mult mai bine esenta acestui fenomen decat prin articolele sale.

      40
  31. Toti se caca pe ei ca pleaca din tara, dar cine a vrut sa plece, a facut-o deja.
    Nu sta nimeni sa vada rezultatul alegerilor ca sa decida daca isi schimba radical viata sau nu.

    186
  32. Oamenii nu au plecat din acele tari pentru ca nu era asa usor sa pleci si probabil in putine locuri era mai bine.

    Dar tot tu indemni tinerii sa plece din satele moarte sau din oraselele fara perspective spre orasele mari (Cluj, Brasov, etc) unde sunt locurinde munca, autoritatile isi fac treaba si viata e mai usoara.

    Nu putem aplica acelasi rationament si la tara, daca vedem ca merge inspre foarte rau, faliment, etc?

    Si da, pe mine ma intereseaza rudele de gradul 1, restul din familia extinsa isi iau propriile decizii.

    173
    • tinerii au de ales să muncească la câmp, in condiții mizere, sau la oraș, cu toaletă în curte și, uneori, apă caldă.
      pentru munca de la câmp s-a inventat tractorul, care e un pic mai bun decât calul.
      cam asta e diferența.

  33. Eu nu inteleg o chestie.
    In iunie au fost alegerile locale, unde s-a votat majoritar PSD + PNL (daca va uitati pe harta e toata rosu/gaben)
    Acum la prezidentiale, cam aceleasi comune/orase au votat cu CG, cica un vot anti-sistem
    Pai in iunie, de ce ai votat psd+pnl daca esti anti-sistem?
    Ti-ai dat seama ca esti anti-sistem cu o saptamana inainte de prezidentiale?
    Adica, nu vrei sa schimbi ceva si la tine in sat/comuna/oras?
    Poate unii or sa spuna ca cei care voteaza anti-sistem acum, nu au votat la locale. Pai bun, inseamna ca nu te deranjeaza sa fii condus de psd/pnl daca nu ai votat la locale, nu?
    Totodata mai inseamna ca dupa ce ai stat 34 ani impasibil, acum dintr-o data ti-au aprins unii niste beculete. Beculete made in China.

    163
    • la locale votezi omul de lângă tine.
      la prezidentiale votezi un ideal.
      cum zicea cineva, Georgescu arată cum crede un prost că arată un om inteligent.

    • toti prostii, ca cg a adunat toata pleava intr-un singur recipient.PERFECTION

      32
  34. In acest moment sunt interpelari parlamentare
    https://chaturbate.com/justinnejade/

    62
  35. Aproape jumate dintre alegatori nu au fost la primul tur. E clar ca nu mai avem sperante sa salvam pe cineva acaparat de secta, dar putem chema la vot oamenii cu creier care nu au votat.
    Citesc opiniile de mai sus si ma ingrozesc mai tare, decat citind nebuniile sectei.
    Inca nu e pierduta tara! Hai sa votam. Capul sus! In Moldova a fost mult mai riscant , dar si-au aparat tara! Da, nu e cea mai desteapta sau pregatita, dar macar nu e dilie si mincinoasa!

    131
  36. Efectiv omul ma sperie, are aura aia de nebun, cum inchide ochii cand vorbesc jurnalistii prea tare. Daca ar fi fost un pro rus gen Orban era parfum. Dar asta zici ca ma uit la un film de groaza. Mi s-a activat instinctul de conservare, imi vine sa iau familia sa o tai.

    151
    • Început de schizofrenie? Așa pare
      E suficient să vezi ce dusă e nevastă-sa că realizezi că nu ai cum să fii sănătos la cap în cuplu cu aia

      91
  37. La Paris, la colț de străzi,
    Cireșele cresc în lăzi;

    Strugurii afuzalii
    Cresc de-a dreptul în cutii;

    Piersicile, nici n-ai crede,
    Cresc ascunse în șervete;

    Și-ascultați-mă pe mine,
    Merele cresc în vitrine.

    Prunele cresc pe cântar,
    Pepenii în galantar,

    Fragile, în mare grabă,
    Cresc de-a gata din tarabă,

    Și alunele sadea
    Cresc în bar, de sub tejghea.

    Un plictis de zile mari:
    Nici albine, nici bondari.

    Dar, în schimb, nimic de zis,
    Pe-orice stradă din Paris,

    Orice câine, cât de mic,
    Crește-n coadă un covrig.

    77
  38. Cei care zic acum că pleacă sunt cei care nu vad o scăpare daca CG ajunge președinte. Și plecatul nu e deloc usor, mai ales că ești contratimp in scenariul cel mai negativ.
    Dar răspunsul adevărat este că singura metoda prin care lucrurile pot fi mai bine pe viitor este implicarea civică și politică.
    Daca pe partea civică mai sunt destui oameni care se implica în diverse ONG, majoritatea sunt orientate către teme care nu au legătură cu politica.
    Iar implicarea în politică vine cu niste costuri pe care nu suntem dispuși să ni le asumăm. Avem păcatele noastre, raportul costuri/beneficii este prost și cu șanse mici de reușită.
    Exemplu cel mai bun este Nicușor Dan. Munceste de peste 20 de ani și abia acum poate spune că are șansa să schimbe cu adevărat ceva. Păi timpul ăla ar putea fi folosit pentru relaxare sau pt a creste venitul de la pragul curent la următorul prag.
    Și mai e și problema că noi nu avem mentalitatea de a negocia cu adevărat. Daca se poate, sa fim un mic Putin, că știm noi mai bine.

    41
  39. Trebuie sa recunosc ca eram si eu in gura cu plecatul acum vreo 20 de ani cand vazusem ce inseamna Vestul si cat de in rahat eram noi. Am fost iesit putin, vreo 3 luni cu firma la care lucram, in Italia. A fost super insa nu am mai putut ramane. M am intors in tara unde niste „romani” mi au pus bete in roate sa ma mai intorc. A mai durat cativa ani toata dorinta asta, mai ales dupa criza din 2008 cand asteptam sa fiu dat afara tot timpul. Insa vremea a trecut, am fost obligat sa trec de la statulul de angajat la cel de „patron”. De atunci s a modificat insa total gandirea mea. A disparut dorinta de a pleca din tara , sclav la altii. Cu toate ca sotia isi doreste sa plecam, nu stie ce inseamna asta cu adevarat, vede doar partea in care suntem in vacanta, de vis.
    Si da, nu mai vreau sa plec decat poate atunci cand imi permit sa ma pensionez.
    In rest, o sa continui sa sprijin oameni care stiu sa se bata cu sistemul. l am sprijinit pe Nicusor cand avea ONG, ca si consilier sau ca si primar. Mai mult, pentru prima data in viata am bagat si mana in buzunar si l am sprijinit pe persoana fizica, ca m am saturat sa respir numai noxe si praf in Bucuresti.
    Deci da, trebuie sa luptam, usor, usor sa ne implicam. Nu numai prin cateva mesaje pe blog ci cat mai activ.
    Si da, voi vota atat timp cat voi fi in viata, indiferent intre cine si cine o sa am de ales. Pentru ca votul meu conteaza , chiar daca unii se sterg cu el la fund.
    Si mai mult , am ajuns la momentul in care sa nu ma mai supar ca ies altii decat am votat eu sau ca cei pe care i am votat nu se tin de cele promise. Votez in continuare si spun asta tuturor. Nu se poate ca milioane de oameni sa fi murit pentru dorinta de libertate sa te pisi tu pe el de vot .
    Hai la vot, faceti un efort. Hai ca se poate !

    70
  40. Deci. Indiferent cum o dai cam Ciolacu o sa fie prim-ministru. Zic si eu doar atat, ca sa nu zic mai mult.

    23
  41. NATO carta 4 + arestat gunoi gunoiescu (GG11).

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.