Concedieri în IT și bănci – mai 2024

Gameloft a dat afară 200 oameni la Cluj, majoritatea testeri, dar și câțiva IT-iști serioși.

Citiți pe tema asta pe roddit, sunt și păreri și informații bune pe acolo. Telefonul nu mai sună, ofertele nu mai vin, jumătate sunt în negare că aveau salarii prea mari.

Și o informație de caldă:

BT se încălzește pentru fuziunea cu OTP, istoric la integrările în urma achizițiilor au păstrat dep. IT de la Volksbank (parțial), aproape 0 de la BancPost (aici salariile erau foarte bune în toată banca, mult peste nivelul BT, așa că nu au păstrat mai nimic din orice departament).

Unicredit are externalizată cea mai mare parte a IT-ului (inclusiv suport), prin Unicredit Services (un număr mare de firme cu 5-50 de angajați). La 1 aprilie câteva firme subcontractate, dintre care una cu care au bătut palma în 2023, au fost anunțate că nu mai sunt fonduri pe proiectele alocate și colaborarea încetează în jur de 1 mai. Cele care au alte contracte supraviețuiesc, dar unele dintre ele aveau toate resursele alocate către Unicredit, nici nu luaseră în calcul să caute și alți parteneri.

Următoarele pe listă sunt Intesa și First Bank, care se pregătesc pentru fuziune prin înghețarea angajărilor, dar tot au per total mai mulți angajați decât sunt necesari ca să gestioneze portofoliul cumulat, așa ca roz n-o sa fie.

Cei mai nepregătiți pt situație au fost cei din Alpha, care erau nesindicalizați, nu aveau compensatorii și nici contract colectiv, si au dus 6 luni de negocieri pentru a obține ceva drepturi, fiind 2.000 de angajați, din care mulți peste 5 ani vechime în bancă.

S-a declanșat conflict de muncă, s-a soluționat, s-au obținut compensatorii și acum se așteaptă.

Cei mai vulnerabili nu sunt oamenii din vânzări, pentru că piața caută continuu, nici cei din business, operațional etc, ci IT-ul, pentru că în sistem se lucrează la fiecare bancă pe alte aplicații, alte versiuni etc, și dacă verși în piață în același timp sute de oameni cu aceleași skill-uri o să ai o mică problemă să fii tu ăla care găsește repede în altă parte, mai ales că IT-ul e mult mai bine plătit decât orice altceva în sistemul bancar.

Că asta e frumusețea când lucrează firmă cu firmă, reziliezi contractul, nema plăți compensatorii, nema nimic, salut și un praz verde.

Dacă știți ceva, vărsați în comentarii.

 

 

pikaso_texttoimage_it-workers-fired

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

174 comentarii

  1. EPAM a făcut concedieri cu câte 2 sau 3 salarii compensatorii. Cine era pe bench de câteva luni, indiferent de performanță, au venit cu propunerea asta amiabila pentru ca au mai mulți oameni pe bench, și prea puține proiecte.

    Comentariu apreciat.764
    • Pentru cei care nu-s din IT, bench e cand oficial stai si nu faci nimic, dar iei salariu. Asta in timp ce eventual ii injuri pe aia de la stat ca i-au salariu degeaba.

      Comentariu apreciat.40246
    • deci It-istii sunt un fel de bugetari de la privat?

      Comentariu apreciat.20547
    • Diferența e că ăia de la stat iau toată viața (activă) salariul ăla, cam degeaba.
      Văd că angajații Ministerului Proiectelor Europene (da, avem așa ceva), fac proteste pentru a li se mari salariile. Am un vecin angajat acolo, funcție executivă,in jur de 30 de ani, are spre 2000 euro net…
      Eu la privat, la plantație cu profituri obscene pentru romanica, fac munca a 3 tipuri de joburi, pe un singur salariu. La interviuri la alții, când mă aud cat le cer (că știu că e sclavie peste tot), incep sa se bâlbâie….
      Dar las că se împrumută lunar Nicu și Marcel, sa fie bine sa nu fie rău….

      Comentariu apreciat.16062
    • @Gogu, cam asa.
      Cu singura diferenta ca in IT, dupa cateva lubi de stat degeaba, se reduce personalul.
      In schimb, personalul din administratia publica continua sa creasca, desi s-au facut si acolo cateva automatizari si populatia tarii continua sa scada.

      Comentariu apreciat.20312
    • Andrei G, personalul se reduce cand vine criza si e pb. la nivel de companie, cat nu era criza, daca erai suficient de alunecos, stateai pana te plictiseai.

      Comentariu apreciat.4814
    • „incep sa se bâlbâie” nu mai e asa acum. Acum dau ochii peste cap si te trec acolo in excel ca ai cerut salariu nesimtit sa isi aminteasca sa iti ignore cvul pe urmatoarele 6 luni

      Comentariu apreciat.559
    • Nu toti cei care erau pe bara (urasc termenul bench) stateau degeaba. Unii aveau si alte proiecte personale, altii invatau si alte tehnologii. Da, existau si cei care mai rupeau Dota sau Netflix, dar cred ca in numar mai mic. Eh, ce vedeti voi pe roddit si la ciupeala pe blog sunt astia din urma care, in loc sa tina pasul cu tehnologiile si sa invete ceva peste ce le trebuia lor si care sa-i ajute pe viitor, s-au complacut in situatia de „timpul trece, leafa merge”.
      Iata ca timpul trece, intradevar, dar leafa nush.

      Indecis. Tu ce zici?6242
    • >>Pentru cei care nu-s din IT, bench e cand oficial stai si nu faci nimic, dar iei salariu

      Nu stiu la ce fel de IT se aplica asta, poate la alea de outsourcing unde am refuzat sa lucrez inca de pe vremea cand era Iliescu presedinte, dar eu nu am intalnit asa ceva si am trecut prin mai multe locuri, mari si mici.

      Comentariu apreciat.6333
    • Cam tîrzie trierea asta dar era inevitabilă. Pentru că cei care fac un software îl ”trag la indigo” și pot vinde cîte copii vor sau pot. Pe cînd atunci cînd avem nevoie de o mie de șaibe strungarul trebuie să facă o mie de șaibe. Puteți extrapola…

      Indecis. Tu ce zici?3751
    • @Radu Da. Termenul vine de regulă de la firmele de outsoucing.

      Dacă nu mai au proiect pe care să te aloce, te pun pe bench. Câteodată înseamă să lucrezi la tool-uri interne, câteodată să iei certificări pentru a putea lucra la diverse proiecte, dar cel mai des e folosit drept stat degeaba.

      Nu e valabil mereu, dar multe din firmele de acest gen îți oferă un salariu diminuat pe perioada asta.

      Comentariu apreciat.621
    • Marinel imagineaza-ti ca la SW nici macar nu e a ta saiba SW, doar primesti dreptul sa o folosesti doar cum e permis de termenii din intelegerea de folosirea a saibei SW de catre utilizatorul de saiba SW.
      Pe cand saiba-saiba e a ta, poti sa faci ce vrei cu ea, poti sa ti-o bagi si in cur.

      Indecis. Tu ce zici?2516
    • @car, așa zici tu că vecinul bugetar stă pe bench și deci nu se face nimic în Ro pe fonduri europene? nimic, nimic? că eu văd că e plin de panouri din alea cu steagul albastru

      Indecis. Tu ce zici?2921
    • Bine mha, face . Chiar ar trebui mai mulți bugetari, nu ? Oare câți angajați o avea Ministerul ‘Fondurilor Europene’ din Germania ? Sau Olanda ?
      Săriți repede pe aici, când se zice ceva rău de bugetari…
      Daca o zic iar pe aia cu membri de partid care sunt angajați la ambasade de ale noastre , cu indemnizații de peste 100 000 dolari pe an, iar o sa fiu înjurat…😀

      Comentariu apreciat.315
    • se fac panouri albastre

      241
    • Bench= adică când stai pe bancă în parc sau in fața la uliță și nu produci nimic.

      251
    • pe bench = Firma nu face bani cu tine, nu te vinde la vreun client – in outsourcing.
      Asta nu inseamna ca nu ai treaba, poate cateva zile pana se misca lucrurile si ajungi pe vreun proiect intern – de multe ori inutil si cu munca de pomana.

      195
    • Bench e cand nu esti alocat pe un proiect extern unde un client te plateste. Foarte mic procent e stat degeaba. Pe unde am fost eu era asa: pus pe proiect dar neoficial, lucrai pe proiecte interne, pus pe invatat tehnologii noi sau aprofundat skill existent. Daca e bine organiztata firma te cam pune la treaba si pe bench, daca nu atunci e frectie si te tine in asteptare.

      218
    • Pentru cei care știu gramatica limbii române: Boris a vrut să scrie „iau salariul“ dar a avut emoții.

      00
  2. wfh sau demisionez!

    Comentariu apreciat.9822
    • La o mare corporatie, de sapt viitoare 3 zile pe saptamana la lucru:
      #1 ceee, eu nu respect, sa imi desfaca contractul
      #2 imi dau demisia, caut altceva, sa-i f.t
      #3 eu nu vin, ce pot sa imi faca
      .
      .
      .
      Au trecut 4 luni, ghiciti ce, toti is in banca lor cuminti, 3 zile pe saptamana, nu si-au gasit nimic altceva full remote. Atat au durat pretentiile, 4 luni.

      Comentariu apreciat.21334
    • @Adrian – oamenii bazati fie nu accepta si sunt lasati in pace, fie isi gasesc ceva mai bun. Uite aici si cu studiu – https://harris.uchicago.edu/sites/default/files/wright-return-to-office.pdf

      Indecis. Tu ce zici?3814
    • @Adrian cati din cei enumerati de tine sunt juniori ?
      @Andrei de obicei sunt tineri la inceput de drum in IT si care au intrat in industrie fix cand se aruncau bani ca la balamuc la juniori si le-au crescut c***e doar pe baza contextul economic de la momentul respectiv. Visau avioane „anul asta am primit marire X si anul viitor la fel, in 5 ani ajung la nu stiu ce salariu nesimtit, boierie” acum fluiera a paguba. Plus ca vazand ca se arunca cu bani in ei, nema certificari sau carti serioase citite pe tehnologia pe care lucrau, sa poata invata structurat o tehnologie, nu, nu lasa ca ma descurc cu google si stack overflow.

      1612
    • S-au cam dus vremurile cand strambau din nas la chemarile la birou si ziceau ca pleaca. Acum, doar cei mai bazati ca skill si xp mai pot face asta, altfel metroul e plin dimineata spre Pipera :)

      Comentariu apreciat.10612
    • @Adrian, șoc și groază, nu mă așteptam! În dansul angajaților cu companiile, puțini sunt cei care-și permit să rămână pe o poziție de forță. E o combinație de skills+savings.

      Așa, dintr-un pix optimist, aș zice că poate 1 din 20 sunt în postura asta, dar declarativ, mamă, mamă, toți erau cu marea demisioneală în gură.

      Comentariu apreciat.7810
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 6390
    • Marius:
      „Si eu mananc salam cu soia, sunt de-al vostru!”

      Vrei sa te iubeasca oamenii si sa n-ai attrition?
      Du-te la seful site-ului si propune-i sa nu mai inchirieze acolo. Mai sunt si alte locuri in Bucuresti decat Pipera si AurelVlaicu. Poate chiar mai ieftine.

      Comentariu apreciat.743
    • Nu înțeleg care e plăcerea asta sadica a angajatorului de a pune oamenii pe drumuri ca sa lucreze tot pe laptop, doar că in capătul celălalt al orașului, după ce au pierdut vreo 2 ore pe drum. Nu pot lucra si de acasă? Daca nu fac treabă îi dai afară si gata, de frecat menta se poate si la birou, chiar mai cu spor decât acasă, că au si cu cine sta la bârfă.

      Comentariu apreciat.1399
    • @Marius
      Cu cata placere va frecati pe sfarcuri astia din middle management cand puteti constrange septelul cu ceva.

      Comentariu apreciat.11313
    • Pai daca nici noi, sefii, nu mai avem satisfactii…abia o astept inapoi pe domnisoara secretara.

      Comentariu apreciat.454
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4371
    • Bafta! /stiu ca esti ironic :)
      Intr-un an vei numara pe degetele de la o mana firmele care vor avea wfh.
      Inca suntem la inceput. La finalul anului va fi tragedie.

      Urmaresc diferite grupuri conexe IT-ului din afara (programare, UX, HR). La finalul anului trecut erau fix unde suntem noi acum: se da afara, se inchid proiecte, restructurari, etc. Dar optimisti mai ales daca aveau experienta. Azi, 9/10 posturi sunt despre cum e aproape imposibil sa se mai gaseasca joburi, chiar si oameni cu experienta +10 ani.

      Vin vremuri foarte nasoale.

      143
    • Eu am fost PRO mers la birou. M-am dus de 2 ori si eram singur. Am facut poze si le-am zis ca pana nu primesc 2 poze cu 50% din oameni la birou eu nu mai merg.
      Rezultat: biroul e gol

      113
  3. aia practic manipuleaza piata imobiliara din clooj

    Comentariu apreciat.1214
  4. Am citit, așa este, dacă scrolați pe r/programare sunt o tonă de postări pe tema (inclusiv în masă) cu companii care nu au fost mediatizate (Cognizant, Gameloft and co sunt doar o picătură în ocean). Tendința de generală este de minim stagnare (mai des sunt tăieri pentru că proiectele pică/sunt reziliate de pe azi pe mâine). Se renunță mai ales la QA manual, chiar și cei pe automation într-o veselie (prostie imensă IMO, scade calitatea produsului că nu poți testate toate colțurile aplicației ca dev, se face treabă pe genunchi).

    Also, https://www.reddit.com/r/programare/comments/1csqpil/ce_sa_intamplat_cu_departamentul_embedded_sisteme/

    Dacă vă uitați pe cifre (link în reddit), cam scârțâie treaba. Valabil peste tot.
    Teoretic în vară ar trebui să se mai dezghețe puțin treaba, vedem cum va fi.

    Comentariu apreciat.450
  5. Din articolul Wikipedia despre Gameloft, se poate observa ca inca din 2013, cam o data la 2 ani se inchidea un studio. Industria de jocuri, in genere, are aceasta particularitate si nu cred ca ar trebui sa fie echivalata cu toata industria IT.

    Comentariu apreciat.624
    • Eh Gameloft a fost vandut de mult si nu a fost niciodată profitabil dar lasa, e criza.

      Lăsând asta la o parte cazul asta particular da, e cel puțin o corecție. Majoritatea uita ca programare nu inseamna IT, la un programator bun ai cel putin un manager si un tester daca nu mai mulți in functie de produs.

      Personal mi se pare normal, se retrage valul de oameni intrați in IT pentru ca se castiga bine.

      Comentariu apreciat.523
  6. poate ar fi un moment bun ca statul sa profite si sa calce acceleratia pe digitalizare+reforma. Mai au si majoritatea in parlament. Crezi ca are cineva din guvern un creier pentru asa ceva? I bet not

    Comentariu apreciat.605
    • ahahahahahahah
      Se face daca ai banii de parandarat in avans in valiza.

      Comentariu apreciat.290
    • Ghiță așteaptă la cotitură. Mai are puțin și devine frecventabil…

      241
    • au inceput sa faca asta, dar tot prin privat. pentru ca toate contractele mari de digitalizare s-au dat prin PNRR spre companii private ‘de casa’ de genul metaminds. foste teamnet, asesoft, siveco…

      171
  7. Se concediază din anumite sectoare. Ca nu tot înseamnă doar react și node.js. Începe sa dispară bisnitareala firmelor de outsourcing, încep sa dispară proiectele mișto, care nu au aplicație practică încă, dar sunt făcute pentru PR, încep sa dispară reconversiile alea în care după 3 luni de citit powerpointuri ceri salariu cu 5 cifre.La mine în echipă sunt deschise 4 poziții de 3 luni și nu se găsesc oameni, dar e vorba de specialiști.

    Comentariu apreciat.1285
  8. Am avut discuția aia acum o lună în care îți ziceam că avem de lucru, avem proiecte de nu le facem față.

    Ei bine, tot la fel de mult avem de lucru, dar anul ăsta adio bonus. Au sca

    Indecis. Tu ce zici?273
  9. Mi-a aparut pe FB un articol despre concedierile de la Gameloft si am facut greseala sa citesc comentariile. Plin de pensionari si someri care ii trimiteau direct la sapa pe cei demisi cu o placere sadica imensa. S-a intors roata si acum IT-istii aroganti si neplatitori de impizit sufera, hai sa dam petrecere.

    Si ma gandeam ce are lumea totusi cu IT-istii de se bucura asa? Ca omul de rand sigur nu sta pe roddit ca sa le citeasca parerile. O fi articolele din presa? La urma urmei si eu, care incerc sa ma mentin obiectiv, dupa cate rahaturi am citit pe aici si pe la arhi deja consider automat ca orice magistrat, politist, politician sau bugetar in general e un actual sau viitor jeg.

    Comentariu apreciat.11034
    • As zice ca din cauza deducerii pe care lumea o interpretează „uite bai astia nu platesc taxe”, ignorand ca e doar cel pe venit (restul se platesc) si salarii in general mari.

      Si constructiile au aceeași deduceri dar nu sunt ada infumurati ca IT-istii astia domnule…

      Comentariu apreciat.498
    • Din acelasi motiv pentru care majoritatea de aici au ceva cu bugetarii: impozitarea.

      Comentariu apreciat.528
    • Astia din IT au senzatia ca traim in vreo meritocratie in care faptul ca ei castiga peste medie ii si face cumva automat sa fie mai destepti decat media. Ceea ce ii predispune la a avea pareri si opinii despre orice de care sa fie mult prea siguri. Iar ei in general, daca ne referim la capacitatea de a intelege lumea reala, sunt chiar mai praf decat media, multora le curge saliva din gura cand ii scoti din domeniu. In plus combinatia soarce de biblioteca +aroganta prosteasca (bazata pe ce ziceam mai sus) e greu sa fie tolerata.

      Comentariu apreciat.17858
    • Ca nu inteleg ce fac acesti ITisti.

      „Stau la calculator si tasteaza? Pai aia e munca? Munca e sa conduci TIR-ul 12 ore, sa dai la lopata…”

      De doctori, notari etc nu spune nimeni nimic ca de aia au nevoie.

      Dar de un ITist? S-au dus vremurile cand aveau nevoie sa li se reinstaleze lunar windows-ul…

      Comentariu apreciat.10114
    • Exact ce zice Boris si e cu atat mai enervanta atitudinea asta cand o vezi la tineri abia iesiti din facultate. Adica erai piele ieri, azi iei dublu decat parintii tai dupa 30 de ani de munca doar din contextul economic de la momentul respectiv si incepi sa te pricepi la tot si economie si politica etc. Dar harfe pana la cer.

      Comentariu apreciat.11417
    • @Boris problema nu e a IT-istilor ca au pereri si viseaza meritocratie, ci a tarii ca dispretuieste meritocratia.
      Uita-te putin ce modele avem si ce persoane sunt in functii de conducere in Romania.

      Comentariu apreciat.9117
    • Asta cu impozitul nu mai e valabila , si sincer nici inainte nu prea se justifica, ca IT-ist platesc 2k euro CASS in conditiile in care am abonament privat (deci oricum nu folosesc decat pentru urgente).
      Boala pe ‘IT-isti’ vine de fapt pe ideea: ‘Eu nu inteleg de ce iau aia atat de multi bani, ca mi se pare ca nu fac nimic’. Si in multe cazuri e adevarat, dar pana la urma e vorba de supply and demand. Firma considera ca scoate mai mult pe tine decat iti da, altfel nu iti mai da. Acum e vorba de o realiniere, care era de asteptat.

      Comentariu apreciat.9017
    • Este ceea ce spune Boris – faptul ca asimileaza castigul cu valoarea si neaga faptul ca au avantajul de a lucra de acasa pentru firme din alte tari si prin urmare castigul lor este mare comparativ cu restul si de aici cred ca sunt superiori.

      Este interesant sa ii intrebi de ce se muta joburi in India dupa ce niste ani buni peste tot pe net se spunea ca noi suntem fruntea in IT si indienii sunt nespalati si nu se compara cu noi.

      Cumva se pare ca se bucurau sa se compare cu Mitica de la sapat santuri in Romania insa nu le convine sa se compare cu Raj care stie si el cu calcutoarele in India.

      Indecis. Tu ce zici?4322
    • GeoDaDume, stai linistit ca intr-o meritocratie astia din IT n-ar fi prea sus. In primul rand din perspectiva atitudinii lor fata de munca (schimbam jobul la 1-2 ani pentru +30% marire, nu vrem sa mergem la birou ca e grele, dar daca mergem la birou scaunele tre’ sa fie macar de 3000 de usd bucata, etc. etc).
      Oamenii sunt de un egocentrism feroce, ceea ce nu e de balamat, dar in nici un caz nu e vreun „merit”. Vorba aia cu „daca nu ai mancat salam cu soia, taci din gura”, are un sambure de adevar, cand viata iti da tot pe tava, rar te dezvolti ca om cu adevarat.

      Indecis. Tu ce zici?6565
    • @Boris cateva detalii:
      – tot firmele ofereau aia +30%. Cand firma actuala iti ofera marire de 5% si tu primesti 3 mesaje pe saptamana cu oferte de +30% tre sa fii prost sa zici „nu, eu sunt loial companiei”, companie care te arunce la gunoi din 3 clickuri daca scad actiunile cu 3%
      – mersul la birou nu e grele, dar pierdutul a ~2h pe zi este, luatu de toate bolile ca mitica cu copii mici e racit si refuza sa stea acasa este. Am condus echipe de +30 si pre pandemie si in pandemie, ghici ce, a mers treaba fix la fel si cand ne-au dat drumu mergeam cateodata de placere la birou – dar conteaza si ce foaita de oameni si sef ai.
      – scaunele de 3k eur, astea tot firmele au inceput cu ele si cand jobul tau e sa stai jos 6-9 ore parca vrei sa stai pe ceva ok. Am avut joburi unde mi-am cumparat din banii mei scaun ca firma avea pocnitori, acum lucrez de acasa de pe un Steelcase.
      Da multi ani am fost cocolositi si aruncau firmele cu detoate ca nu erau oameni, acum s-a schimbat un pic paradigma dar oamenii buni inca pot emite pretentii.

      Comentariu apreciat.8121
    • @Boris, daca ar fi sus sau nu intr-o meritocratie depinde de utilitatea muncii depuse in economia aia sau mai bine zis de perceptia clientilor despre utilitatea aia; totusi n-am sa inteleg niciodata de ce oamenii trebuie sa isi rupa spatele pentru a trai decent, vad prostia asta chiar si la cei mai destepti si e amuzant cat de aerieni cu logica pot fi mai ales cei din domenii in care logica e pe primele locuri.
      te lupti pentru tehnologie dar in acelsi timp o blamezi, wtf?! ori esti prost ori esti prost

      Indecis. Tu ce zici?2010
    • @NIX – eu sunt de acord cu tine, insa oamenii nu vor sa auda de concurenta decat atunci cand iti favorizeaza. Cand firmele angajeaza romani ca sunt mai ieftini decat americanii concurenta este buna, cand angajeaza indieni ca sunt mai ieftini decat romanii nu mai este buna.

      Comentariu apreciat.332
    • IT-stii sunt noii doctori ginecologi care fac insamantari in vitro.
      Fara ei planeta ar disparea.

      Indecis. Tu ce zici?2437
    • A, posibil ca de-asta sa se inchida firmele astea, ca i-au obligat sa plateasca 7% in plus.

      70
    • >> cand viata iti da tot pe tava

      LOL p-astia care cred ca viata ne-a dat ceva pe tava ii gaseam la bere si seminte seara cand veneam de la facultate+job (ca le faceam pe ambele) si dimineata cand plecam ii lasam dormind.
      Eu inteleg acum frustrarile unora, si recunosc ca unor ITsti li s-a urcat la cap, dar man, nu au primit chestii de la viata, maxim inteligenta peste mediana, dar cu aia singura nu faci nimic.

      Comentariu apreciat.5013
    • NIX, da, aia inseamna meritocratie insa uite acu’ vreo 2-3 luni s-a nimerit ca eram la masa cu 2 tipi. Unul e medic ginecolog (destul de renumit), si si-a luat scuter ca sa ajunga mai repede prin trafic cand ii vine cate o clienta la nastere. Se mai duce la spital si noaptea, si in weekend, stii cum e copii nu vin dupa project plan. Din cand in cand mai are si buguri la munca care implica chestii gen viata si moarte. Omul castiga bine peste un IT-ist (apropo de mandria lor cu „marile” salarii). Celalt de la masa era o cunostiinta care e in IT si care cu 2-3 zile intainte mi se plangea ca ii cheama iar la birou nu stiu cate zile pe saptamana. Sigur, cand domnul doctor povestea cum tre’ sa sara pe scuter sa ajunga la nastere, autistul statea cu ochii in paharul de bere. Acu’ eu (sau societatea) pe care din astia ar trebui sa ii consideram mai meritorii asa? Eu n-am o problema ca ala nu se duce la birou, dar am o problema cand se plange ca o pizda proasta de cat de grea e viata ca acu’ tre’ iar sa mearga la birou.

      Comentariu apreciat.7117
    • @Radu – interesant cum spui de altii ca li s-a urcat la cap insa altfel presupui ca cei din IT au un anume coeficient de inteligenta mai ridicat si ca nu au un avantaj fata de altii.

      Inteligenta e la fel si faptul ca pot lucru pentru firme din strainatate si locui in Romania este marea diferenta intre IT si restul. Un doctor sau un inginer cu pregatire si experienta similara cu un IT-ist nu pot lucra din Romania pentru firme din strainatate, nu? Pentru ca jobul lor inseamna sa mearga la locul de munca si atunci totul se schimba.

      Iar ca informatician in US de exemplu venitul nu mai este la fel de mare cum este cand lucrezi in Romania, pentru ca in valoarea absoluta este asemanator insa in US costul vietii este mai mare.

      162
    • @Boris, eu stau linistit. Sunt IT-ist, lucrez singur pe proiectele mele de acasa. Am scaun de 500 de lei si nu sufar. Mi-a placut sa merg la birou, dar acum nu mai e cazul, proiectul meu e dinafara tarii.
      Tu Boris, ai cunoscut doar contraexemple de IT-isti, îmi pare rau pt tine.

      Indecis. Tu ce zici?2616
    • foarte mulţi oameni au biasul ăsta ‘Eu nu inteleg de ce iau aia atat de multi bani, ca mi se pare ca nu fac nimic’.
      nu doar raportat la it. deși la it poate fi un pic mai grav, foarte mulți părinți și altii au gândirea ”ce face, se joacă la calculator și atât”.

      în afară de profesiile foarte clasice: medic, inginer (dar să fie pe ceva foarte fizic- construcții sau mai știu eu ce), cam tot ce presupune măcar 50% muncă de birou foarte mulți oameni încă privesc la modul ”stă pe scaun și dă din taste/freacă hârtii”.
      că hârtiile alea sau ce dai din taste presupune gândire și cunoștințe, coroborarea unor informații, etc nu prea văd cei cu gândirea de mai sus.

      inclusiv depre notari, că tot au post pomeniți, am auzit ”dar ce mare lucru fac, semnează legalizări”.

      că așa, să bată aiurea din taste poate și un copil mic. în rest nimeni nu lovește tastele alea la plezneală. nici măcar pianiștii nu lovesc aiurea clapele alea. :)

      sau, o cunoștință, mă tot ruga să-i găsesc lu’ fiu-su job. ”ce știe să facă?” ”păi știe să lucreze pe calculator”. în capul meu ”ce pzm știe să lucreze pe calculator, că și eu tot pe calculator lucrez, dar sunt jurist, mă folosesc de calculator cum se foloseau acum 30+ ani înainte de documente, hârtie, pix, legi pe hârtie, fax și mai știu eu ce, aproape toată lumea ”lucrează pe calculator” azi indiferent de profesie/meserie”.
      (chiar și ca să-mi creeze culoarea de vopsea pt pereți tipul de la magazin a băgat niște coduri întru-un calculator și aparatul a tras x picături din y tuburi de colorant, să-mi facă nuanța aleasă :) )

      maică-mea n-a înțeles niciodată ce fac eu la serviciu, deși am încercat să-i explic.
      deși munca mea presupunea informații specializate și aplicarea acestora, iar buleala putea să provoace pierderi nasoale sau de reputație firmei unde dădeam din taste. iar în momentul ăsta poate să provoace….. încerc să nu mă gândesc ce poate să provoace, nu vreau să ajungă acolo.

      în același timp, aceeași mamă, educatoare fiind, fierbea de nervi când sor-sa comenta ”da’ ce faci tu la serviciu?! te joci cu copiii toată ziua, mi-ar plăcea și mie”. sora în cauză și-a cerut scuze ani mai târziu când nepoții ei au ajuns la grădiniță (copiii n-au fost) și a văzut ce face o educatoare care chiar muncește.

      Comentariu apreciat.250
    • @Radu: nu stiu in ce anturaj ai fost tu de ii gaseai stand la bere non stop, dar chiar si-asa, nu despre acei oameni este vorba. Felicitari ca ai putut sa faci si fac si sa ai si job in acelasi timp (inteleg ca ai facut la fara frecventa). Altfel, si eu aveam facultate si job in weekend (deh, nu puteam sa am job in timpul facultatii).
      Sa stii ca nu doar IT-istii au facut facultati si mastere, mai toata lumea care are acces la tastatura la locul de munca a facut asta. Mai departe e vorba si de inteligenta, oportunism, munca si alt cumul de factori care are poate avea o pondere diferita (la unii multa munca si inteligenta, la altii inteligenta si oportunims, la altii oportunism etc).

      133
  10. Ce bine ca nu sunt IT-ist. hehe

    Indecis. Tu ce zici?3554
  11. Nu ma bucur de necazul oamenilor din IT.

    Dar ce o sa ma bucur de necazul uamenilor din imobiliare.
    Le dispare segmentul de piata cu venituri mari.

    Comentariu apreciat.12011
    • Segmentul cu venituri mari nu erau IT-istii, ci notarii si medicii din zona periferice (Maramures, Botosani). Aia cumpara cate 5 apartamente.

      Stiu eu de o casa vanduta unui notar. N-a comentat nimic. „Cum, vreti cu 10.000 de euro mai mult? Sure, no problem” In 2 ore erau banii transferati in cont, contract semnat, cheile inmanate.

      Comentariu apreciat.1106
    • @Necris: vrei sa spui necazul celor in banci. Nu multi isi luat apt cu banii jos, asta o fac bugetarii.

      Indecis. Tu ce zici?2222
    • @PunKreas, nu, bancile vor fi ok.
      Creditul imobiliar nu a crescut ca volum in ultimii 4 ani. Vezi statisticile BNR.

      Multe tranzactii sunt pe cashul disponibil in banca (peste 70%).

      Problema va fi la inchirieri. Daca nu e cerere, pretul se poate duce doar in jos.

      Comentariu apreciat.322
  12. NOU
    #76

    Nu ca am urmarit niste achizitii si prezentari strategice din domeniu, dar cam asta e opinia mea:
    1. Tot ce e cod, in ultimii 10 ani a crescut inutil in volum. In orice se baga cu lopata cod template. Asta a dus la o cerere de it-sti low-middle level. Chestia asta s-a cam oprit, cam toata lumea refuza sa mai descarce n’spe Gb pt un calendar.
    2. Cloud/Platforme a venit cu o varianta care ofera ceva mai standardizat si asta inseama la fel, nevoie de mai putini oameni.
    3. S-au terminat banii ieftini, asa ca nu mai sunt bani sa pastrezi 25% din angajati doar ca blochezi concurentii (si potential sa mai inventezi ceva interesant).
    4. TOATE firmele mari exploreaza AI – care sa faca aceleasi prostii ca (1) doar ca mai ieftin, si potential sa curete codul inutil, care acum e aproape imposibil de curatat uman.
    5. Extrem de multe aplicatii sunt redundante, imbunatatesc viata cu 0.2%. AI integrat ar putea imbunatatii cu 20%. Are sens pentru multe firme (client) sa astepte doi ani si sa cumpere o solutie mai ieftina si mai buna. Majoritatea firmelor de outsourcing reduc personalul nu doar din IT ci si sectoarele adiacente (support, client support).
    6. Pe termen lung programarea va fi similara cu alfabetizarea. Doar un numar redus de posturi vor fi pentru cine a studiat doar programare. Sunt deja multe joburi unde se cauta programatori care sa aiba facultatea de chimie, farmacie, medicina, fizica, inginerie, lingvistica. Stiu pe cineva care lucreaza in security dupa ce a terminat artele, doar pentru ca e creativ si poata sa conceptualizeze scenarii dintr-un punct de vedere complet diferit. Programarea e utila sa exprimi altceva concret – si asta va fi tot mai mult. Joburi vor fi si probabil si mai multe, dar doar pentru cine combina programarea cu o alta disciplina.

    Pe vremuri era un job skill separat pentru cineva sa stie sa tasteze la masina de scris. Cineva gandea si dicta si altcineva scria dupa dictare. Joburile alea au disparut.

    Comentariu apreciat.4012
  13. Sa nu uitam ca sunt o gramada de posturi conexe industriei IT (Project manager, Solution architect, Process design, Transformation lead etc.)

    Indecis. Tu ce zici?3012
  14. Putem vorbi si de ce firme din IT teoretic mai serioase inca au posturi deschise din ianuarie-februarie ?

    Comentariu apreciat.350
    • Pentru ca oamenii buni sunt au o chestie stabila si avand in vedere cum e piata nu vor sa riste sa plece iar din cei concediati majoritatea sunt praf.

      Comentariu apreciat.452
    • sigur. dacă e cineva care caută oameni, să lase aici ce caută și poate găsim.

    • unicornii cauta oameni pe ML, dar sunt blocati in lumea lor cu punct net, sa fie sanatosi. Altfel ar fi fost frumos ca sustin wfanywhere.

      95
    • Alea nu sunt date jos niciodata. in cel mai bun caz castiga CV_uri si le au in baza de date, in cel mai rau caz, par ca sunt inca pe crestere – lucru important aparent din moment ce la fiecare firma unde am fost la fiecare sedinta trimestriala se vorbea de asta

      201
  15. NOU
    #84

    Intrebare de non-ITst. A scazut volumul de comenzi sau nevoile de programare? Sau nevoile au ramas aceleasi si multe posturi sunt inlocuite de AI?

    Comentariu apreciat.418
    • Inainte de pandemie si pana prin 2022 erau multi bani in piata, aruncau VCs (venture capitalists) cu bani in orice startup care facea orice.
      Firmele aruncau cu bani in proiecte interne degeaba, toata lumea digitaliza si transforma si revolutiona.
      Pandemia a adus si ea „digitalizare” si tot felul de proiecte care se vor roti dupa soare.
      A trecut pandemia, a venit razboiul, piata (toata, nu doar IT) in general a inceput sa se contracte. Fed a crescut dobanzile, banii ieftini s-au terminat si VCs au inceput sa stranga cureaua si sa ceara rezultate.
      Proiectele alea inceput in pandemie s-au dovedit a fi un mare fas si s-au cam inchis.
      Apoi urmeaza delirul capitalismului curent in care nu e suficient ca firma ca faca profit egal cu anul anterior, trebuie sa faca peste ca altfel scad actiunile. Cum scazi cel mai simplu cheltuielile firmei, pai te uiti ce departament/proiect nu produce si il tai sau il muti in india.
      Pre-pandemie si in pandemia s-a angajat mult si prost, radeam cu niste prieteni ca interviurile erau ceva de genu „Stii sa pornesti un laptop si sa deschizi un terminal?” ->Senior developer.
      Momentan e o corectie a pietei si o contractie ca nu se mai arunca lopeti de bani in orice.
      Strict local, Romania era o piata peste jumatate bazata pe near-shore outsourcing dare a fost lovita de 3 chestii: majorarea taxelor locale + inchiderea multor proiecte aiurea ale unor firme mari + mutarea in india a altor proiecte.
      De „AI” au fost inlocuite joburi de genu callcenter si „procesare de date”.

      Comentariu apreciat.1242
    • -Cost reduction pentru firmele din EU. Multe isi muta cel putin diviziile de testare in India

      -Reducere productiei de orice fel (mai ales autovehicule) in DE/FR ce impacteaza multe alte domenii conexe, inclusiv IT

      -cost mare in RO: Un ITist din Romania castiga la fel ca unul din Portugalia, Spania, Italia.. chiar si Franta in unele cazuri

      -dobanzi mari -> mai putine investitii in start-up-uri si idei marete (next Uber, next Facebook etc.)

      -gata cu dorinta de digitalizare din timpul pandemiei si dupa

      -multe pozitii ocupate de oameni sub calificati. Se cunoaste in orice proiect cand un ITist intra in bransa dupa un curs de 3-6 luni vs. 4 ani de politehnica. Chiar daca pe hartie au amandoi >5-10 ani de experienta de lucru.

      Comentariu apreciat.568
    • A scazut volumul de comenzi (adica s-au oprit proiecte).
      Cand se preconizeaza o criza, primele se taie bugetele de training si IT. Adica firmele de training si cele de IT au mai putin de vandut.

      Comentariu apreciat.360
    • Nevoile de programare s-au schimbat destul de mult odata cu aparitia diverselor unelte de coding cu AI in spate. Practic timpul de dezvoltare poate fi scurtat destul de mult comparativ cu ce era acum un 1-2 ani DACA sti concret ce vrei sa faci si de ce o faci. Nu se mai cauta prea mult sa sti tehnologia X la perfectie ci mai degraba se pune accentul pe cat de bine rezolvi problema.
      Chestia asta reprezinta o mare problema in pietele care au fost dominate de companii de outsourcing si nu de companii de produs. Practic AI-ul a omorat orice idee de outsourcing intrucat tot ce inseamna costul de executie al unui proiect a scazut dramatic plus ca nu te mai expui la diverse probleme legale. Asa ca ceea ce vedem acum este doar o reaseazare a pietei, respectiv schimbarea profilului de candidat pe care companiile il cauta. Si un efect nasol la asta este ca angajarea pe baza de recomandare o sa capete si o mai mare importanta in urmatoarea perioada.
      Foarte simplist spus outsourcingu din Romania dispare si o sa fie inlocuit de companii de produs ceea ce este un lucru bun pe termen lung, naspa pe termen scurt.

      Indecis. Tu ce zici?2748
    • @Asdad2005

      Un om care nu stie unde se folosesc doi de „i” isi da cu parerea de AI si cum influenteaza piata muncii si proiectele :))

      Comentariu apreciat.8817
    • @Eugen. Doi de „i” ,doi de măgari.

      Indecis. Tu ce zici?289
    • @Asdad2005: „Nevoile de programare s-au schimbat destul de mult odata cu aparitia diverselor unelte de coding cu AI in spate.”

      Poți să-mi dai niște exemple concrete pentru cum ți-a s-a modificat job-ul de programator odată cu apariția diverselor unelte de coding cu AI în spate? :)

      Comentariu apreciat.362
    • @Ciuby
      Cea mai mare schimbare pe care o observ este faptul ca pot livra mai mult intr-un timp mai scurt, respectiv viteza de dezvoltare a crescut simtitor. Si-ti pot da cateva exemple unde folosesc AI-ul si chiar este util:
      1. Generare de date false pentru teste. Inainte aveam diverse scripturi de generat date false acum ma duc direct in Copilot ii spun ce folosesc si ce-mi doresc sa genereze. In timpul asta deja ma apuc sa scriu testul in sine.
      2. „Traducerea” intr-un alt limbaj. Cel mai elocvent exemplu este atunci cand am un cod sql si prin copilot ii zic sa mi-l converteasca in ce limbaj vreau eu si ce folosesc eu. Am facut conversie din explicat rute de http in engleza in openapi yaml apoi generat aplicatie de golang plus alte chestii care aveam nevoie.
      3. Generat din Figma tot html-ul vietii plus componente si alte cele in ce framework de js lucrez.
      4. Recent pentru ca folosesc Webstorm am inceput sa folosesc plugin-ul lor de LLM pentru intelisense. Initial nu mi-am batut capul prea mult sa-l folosesc, insa cum am ajuns sa am ceva cod scris in javascript intelisenseu chiar imi citea gandurile si numarul de erori ce erau cauzate de greseli de scris a scazut simtitor.
      Cam asa s-a transformat munca mea de cand a aparut AI-ul. Pur si simplu munca aia repetitiva si care predispunea la erori a disparut si ma pot concetra pe ceea ce trebuie sa fac si nu pe alte povesti.
      Ori toate cazurile astea de mai sus erau un motiv pentru care multe firme externalizau proiectele in diverse tari. Pur si simplu ii costa prea mult ca si masa salariala sa le faca in tarile unde isi aveau sediul. Ori toata povestea asta s-a cam incheiat si treaba a unei echipe de 10 oameni de peste mari si tari poate fi usor facuta de 2-3 oameni la tine acasa folosind diverse unelte AI.
      Chestia asta mi se pare wow pentru ca acum poti face mult mai multe chestii interesante si profitabile cu mult mai putina resursa umana pe partea de executie.

      Comentariu apreciat.497
    • @Asdad2005, bun, acum pune mâna și uită-te la aspecte ce țin de securitate, infrastructură, poate îmbunătățiri în arhitectură, technical debt în general, la a înțelege mai bine nevoile clienților și a veni cu soluții (mai) bune etc.

      YMMV, evident, dar până acum am primit răspunsuri referitoare la „eficientizarea” scrierii codului cu procente între 0 și 50%. Nu mi se pare că direcția ar trebui să fie „ne trebuie mai puțini oameni pentru că ăștia scriu cod mai repede”, ci timpul rămas ar trebui investit în lucruri pe care puțini le fac așa cum trebuie și le-am listat mai sus – bag mâna în foc că în 80% din companii e jale când vine vorba de ele.

      197
    • @ciubi – AIu se mai uita si la om. Sau, in vorbele lui stefan munci – il tii gresit, nene. E de la tine.

      128
    • @Andrei, sau faci tu chestii mult prea simple, pe care și un AI de generație actuală le-ar putea face. Diferențe de perspectivă, probabil… :)) Dacă te uiți la exemplele lui Asdad2005, vorbim de code-monkey level la acest moment.

      Și n-am mai scris cod de vreo 2 ani și ceva, deci nu sunt [i]biased[/i].

      164
    • @ciubi deci nu stii, nu practici, dar te pricepi si-ti dai cu parerea. Roman 101%. Moderator pe r/programare probabil. sǎ traiț! 🫡

      919
    • @Andrei, dacă ai fi citit răspunsul pe care i l-am dat lui Asdad2005, ai fi înțeles mai bine ce știu și practic și cum văd problema. Dar e OK, îți doresc să lucrezi într-un loc unde managerii cred că vă pot înlocui cu AI, doar să ai grijă de care parte a liniei ești. :)

      165
    • @Ciuby,@Andrei
      AI-ul in acest moment este decent pe tot ce inseamna code-monkey si care pana mai ieri manca o buna parte din timp. Pentru cine are o experienta mai vasta in domeniu este o unealta ca oricare alta, insa folosita pentru problema care a fost creata iti va creste productivitatea si efectiv vei avea timp sa te concentrezi pe chestiile care conteaza. Nu le mai enumar, caci Ciuby le-a prezentat destul de bine.
      Asta rezolva o parte din probleme, dar in acelasi timp repune o alta. Mai precis in industrie sunt destui de multi oameni care nu inteleg ca ei sunt platiti bine si foarte bine pentru a rezolva problema angajatorului. Neintelegand acest aspect multi se afunda in tehnologii, certificari si alte povesti, dar nu pot trece de acest pas. Inainte de AI ei aveau un mare avantaj pe zona asta pentru pur si simplu stiau tehnologia X sau aveau certificarea Y si mergeau la rupere, iar companiile acceptau. Acum tot acest avantaj s-a topit pentru ca oricine are niste chestii de baza poate face chestii interesante cu AI-ul. Pur si simplu nu mai merge sa inveti o tehnologie doar de dragul de a invata ci trebuie cumva sa aibe o aplicabilitate si-n viata reala. Iar asta este foarte nasol pentru cei care efectiv se identificau cu tehnologia in sine si nu cu faptul ca rezolvau probleme.
      Odata puse lucrurile cap la cap se intelege mult mai usor de ce anumite concedieri/ajustari de personal in IT o sa devina norma in urmatoarea perioada.

      Comentariu apreciat.312
    • @Asdad2005

      Așa-i legat de AI, ajută mult chestiile basic.

      Problema e alta însă, creează și o nouă generație de habarniști care nu vor știi coda fără el, și nu vor înțelege ce face exact.

      Dacă până acum râdeam de categoria ‘copy/paste de pe stackoverflow’ deja e plin de indieni care lucrează cu chatgpt.

      Deja sunt pățit, mi-a generat unul la html aiurea cu chatgpt de numa, am curățat 3 zile deși teoretic fac backend, dar era așa de oribil că efectiv m-a durut sufletul, cred că el i-a zis pur și simplu la chatgpt să-i genereze html și aia e, la suprafață arăta ok, dar era un spaghetti groaznic.

      Comentariu apreciat.270
    • NOU
      #100

      @Manu
      Din pacate ceea ce tu deja experimentezi o sa devina norma in urmatorii ani. Diferenta o sa se faca fix in ceea ce deja tu faci si salariile se vor diferentia in zona asta.
      Vrei om ce foloseste chat gpt si cam atat o sa platesti o suma. Vrei cineva care stie sa foloseasaca chat gpt si pe langa asta mai pune diverse intrebari asupra problemei vei plati o alta suma. Nu este vreo mare diferenta fata de ce se intampla deja in piata, doar ca acum lucrurile sunt pe fata.
      Acum cine are viziune si intelege asta se adapteaza, cine nu o sa faca foamea daca nu schimba ceva. Restul de discutii sunt un obosit cancan.

      70
    • @Asdad2005 mult bafta la intretinerea codului generat de AI. Partea de creatie e cam 10% restul e extindere si mentenanta. Si trebuie sa te gandesti ca nu e vorba numai de tine, e o echipa. Asta e motivul pentru care exista standarde, practici comune decise la nivel de echipe. Mai bune sau mai proaste creeaza un limbaj comun. Partea asta de comunicare e mult mai importanta ca si codul scris/generat in general.

      82
  16. La noi se cauta IT-isti in draci (senior C# dev, senior Java dev, DB admini , Linux admini etc) si nu numai ca nu gasesc sa angajeze dar nici macar nu gasesc pe cineva care sa vina la interviu.

    Comentariu apreciat.652
    • Ce companie daca ne poti spune?

      150
    • Da un nume de firma, pls. As vrea sa arunc si eu o privire pe un JD de DBA

      160
    • Problema la momentul actual e ca sunt putine posturi de juniori si middle de asta plang toti pe reddit.
      Daca nu gasiti seniori cel mai probabil oferta nu e competitiva.

      Comentariu apreciat.393
    • Idem. Am cautat anu asta junior/mid pe java dar suntem ft nisati si numele nu ne recomanda ca firma de tech asa ca am avut doi candidati. Dupa 1 an in productie ni-i headhunt-uiesc firmele de pe nisa din afara si noi rinse&repeat.

      Toti se inghesuie la outsourceri gen luxoft sa faca React.

      210
    • stanciu, dacă ești de acord, le dau la băieți mailul tău, să discutați in privat.
      10% din salariu comisionul meu, ca de obicei.

    • Da da… daca va rupea nevoia aveati. Cautatul asta fara o tinta clara e o poveste veche si iti spun cum functioneaza. Si la mine cauta tot felul de pozitii dar sunt in tandem cu nevoile clientilor. Daca clientul semneaza si zice ca incepem proiectul peste 3 luni atunci angajezi, altfel discuti cu multi, ii intrebi de bani si apoi le zici ca mai vedem. :)

      192
  17. Orange a renuntat la toti consultantii externi.

    • Am auzit si eu. Pe langa asta au pus frana si la proiecte ce trebuiau sa inceapa anul asta.

      112
    • Salut! Nu este adevarat. Au internalizat multi, au angajat si mai multi, dar inca sunt si consultanti. Unii sunt foarte greu de inlocuit si probabil vor ramane. Au renuntat la multi care raspundeau la mailuri dupa 3 zile un „da, asa facem” sec sau apareau offline dupa ora 16 si vinerea de la 13.

      Comentariu apreciat.366
    • A renunțat la câteva contracte de managed services și câțiva consultați externi. Alte contracte (consultant extern sau MS) sunt încă valabile iar unele dintre ele chiar au fost prelungite.

      100
  18. Una dintre bancile alea care urmeaza sa rezilieze cu contractorii tot incearca sa ma recruteze disperati cu oferte jenibile pe B2B. Am ramas masca cand voiau sa imi dea brutu actual pe B2B. Tre sa le taie cineva accesu la ZF ca au inceput sa creada ca mor aitiistii de foame.

    Comentariu apreciat.744
  19. Dupa mine faci o greseala imensa rezumand lumea IT la puberii circle-jerk de pe r/programare. Dar am floricele suficiente sa vad aici cum lumea mustaceste aici bucurandu-se de necazul unora.

    Multe din concedierile alea nu au legatura cu programarea (game testeri, suport). Daca esti dev fullstack si nu script kiddie, inca e cerere pe piata.

    Si acum iesind din sfera programarii, se cauta it-isti in draci pe security, audit si ai.

    Comentariu apreciat.7911
    • credeam că pornim de la premisa că dacă zicem „rockerii sunt nespălați” asta nu înseamnă TOȚI ROCKERII. și la ITiști, și la bloggeri, și la influenceri, și la rumbiști.

    • @Rumbu, asta e cea mai amuzanta replica de ‘rade harb de oala sparta’
      tu venind frumos si rezumand it-istii la seniori, pt ca cine face full stack ? un junior?
      cine face security? un junior? ma refer la modul general, nu dai securitatea pe mana unui junior decat daca vrei sa apari la stiri
      iar daca lucrurile ar fi cum spui tu ca it-istii astia ‘adevarati’ sunt seniori, unde plm sunt? de ce e lipsa de ei daca sunt? hai sa nu ne impiedicam in lingvistica atunci cand nu e cazul

      161
    • Cred ca avem o perspectiva diferita in ce priveste pozitiile. Noi lucram pe .net, juniorii invata tot pachetul, nu se specializeaza pe bucatele. Bine, eu oricum sunt de moda veche si nu consider frontendul programare, ci desen cu bindings :)

      Iar in Security Operation Center se angajeaza majoritar juniori. Nu e rocket science sa bagi zilnic IoCs in csv-uri, dar cineva trebuie sa faca si asta.

      1513
    • Salut! Poti dezvolta, te rog, despre cererea din piata pe securitate?
      Eventual si despre incadrarea salariala a unui junior?

      32
  20. Multinationala de service auto: au anuntat saptamana aceasta ca departamentul IT se desfiinteaza si vor apela la o firma externa din India/Polonia (nu e clar oficial) ce va inlocui joburile a 5 oameni.

    Comentariu apreciat.311
    • La firma olandeza la care lucrez, miscarea asta au facut-o acum 15 ani: au mutat o parte din testare in India. 2 ani mai tarziu s-au intors in Europa, au deschis birou in Romania (testare + dev) si au promis ca nu mai calca prin India.
      15 ani mai tarziu vad ca fac si firmele romanesti aceeasi greseala.

      Comentariu apreciat.993
    • NOU
      #121

      Exista o firma olandeza, sa zicem ca e destul de mare, care lucreaza cu India dar nu in modul standard. Adica din cate stiu eu nu are departament acolo (s-ar putea sa ma insel, n-am interactionat decat cu o mica parte din firma aia), dar ii aduce pe cei mai buni, prin firme de consultanta si nu numai, in Olanda. Am lucrat cu cativa, sunt tari oamenii. Complet in afara stereotipului de programator/inginer indian.

      211
    • Not a funny story e Boeing, care a subcontrat dezvoltarea de sisteme critice la firme cu operațiuni prin India. Că Boeing în loc sa plătească 60 USD unui inginer din SUA a zis ca mai bine închiriază cu 10 USD un indian printr-o firma de outsourcing, fara a face un minim de verificare daca ala chiar poate livra la standardele de calitate cerute. Conducerea s-a felicitat, si-au lua bonusuri, acționarii au fost mulțumiți, pana a crăpat.

      Comentariu apreciat.972
    • Do not redeem!… I mean, pull up!

      83
    • Florine, asta seamana mult cu o situatie de acum vreo 15 ani cand o firma destul de maricica din Canada s-a dus in India sa deschida ceva birouas pentru 10 oameni. Au mers acolo 2-3 oameni foarte bine pregatiti din Canada. Angajat indieni, facut training, pornit tot, lasat functional. S-au imbolnavit de nu stiu ce drac de molime de lumea a 3a, i-au adus aia cu avionul privat in Canada, sa nu crape. Dupa 3 luni de capul lor, indienii livrau doar mizerii, afland astia ca de fapt indienii au platit ceva studenti sa le faca munca, ei stind cu ochii in soare zilnic, un fel de outsourcing la outsourcing. Canadienii au inchis firma indiana si au adus toata sandramaua in Romania. Firma merge si acum cu 3 din 8 angajati ramasi de le vremea deschiderii.
      Car despre India – never again!

      201
  21. ia liniște, că se trezesc copiii că firmelor și managerilor nu le pasă de ei

    https://www.reddit.com/r/programare/comments/1ct9x5n/discutie_pasnica_intrebarile_unui_itist_pentru/

    • sa citezi postarile pe r/programare ale lui u/dau_la_fese e ca si cand ai prelua stiri de pe theonion

      Comentariu apreciat.410
  22. Eu nu sunt IT,ist ,dar știu sigur că Banca Românească a fost preluată de Eximbank. Cred că era vorba de Bancpost, tot greci la origine.

    112
  23. NOU
    #129

    Jumatate din cei din poza pe care ai pus-o la articol par sa sufere de sindromul Down. Stie AI ce stie.

    Indecis. Tu ce zici?2442
  24. BT e vehiculul prin care nu ai falimente în sistemul bancar.

    Pentru cei disponibilizați de la celelalte bănci urmăriți Raiffeisen.
    În următorii doi ani se pensionează 40-45% din personal și au nevoie de ajutor.

    241
  25. Eu senior cu 10+ ani experienta (backend dev) mai primesc cam 2 mesaje la 3 saptamani pe linkedin. Evident ca e mai putin ca in 2021 (cam 3 mesaje/saptamana), dar nici nu pot spune ca imi doresc neaparat o schimbare.

    Marea majoritate a cunoscutilor mei (cu nivel asemanator de experienta ca mine) care lucreaza in domeniu „stau la cutie”. Daca te crezi (nu inseamna neaparat ca e adevarat) om de baza in proiectul in care lucrezi, acum nu e momentul sa risti o schimbare.

    La firma unde lucrez eu, se cauta numai seniori si de obicei pe pozitii cheie, nimic „nice to have”. Pt juniori piata e un dezastru.

    Acum, eu sa fiu sincer, la cat de bine a mers totul in anii pandemiei (mariri salariale, bonusuri etc), acum sunt dispus sa accept ca piata nu mai merge asa bine. Problema nu e ca piata merge rau (shit happens), problema e cat va dura asta.

    Traim si vedem care va fi noul punct de echilibru in urmatorii ani.

    Comentariu apreciat.550
    • Eu in curand am 20 de ani experienta. Daca primeam 2 mesaje pe an pe LinkedIn era un an special.

      Nu stiu voi ce aveti in CV ca la mine nu prinde. Si am facut si Javascript.

      Comentariu apreciat.364
    • NOU
      #135

      Red: mantuza verde pentru jaavascript.

      45
  26. Nu vad ce treaba are BT cu Banca Romaneasca, BT nu a preluat Banca Romaneasca ci statul roman prin Exim Bank, devenind in urma fuziunii Exim Banca Romaneasca.

    110
  27. Catch22: Cum cu atâția specialiști, avem digitalizarea (pe care o merităm) ?

    72
    • Pe mine unul nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa lucrez la ceva proiect de-al Statului.

      Asta cu sa-ti faci firma ta, sa ai proiecte de succes si sa participi la licitatii e peste pay-range-ul meu, ca sa zic asa.

      181
  28. Problemele sunt mai multe :)
    1) Magazinele online s-au dus in cap. Toata lumea cumpara de pe market place gen Amazon, emag, etc si mai putin sau deloc de la Nivea, Samsung, etc. Mai isi tin site-uri de prezentare dar alea sunt mai simple. Firmele au vazut ca e mai rentabil sa platesti la amazon decat sa tii site-ul tau pe bulioane anual = > nu mai e nevoie de atatia web developers.
    2) Multe firme si-au mutat servere in data centere sau sisteme cloud => nu mai e nevoie de atatia administratori de retele, sisteme de operare, baze de date, etc.
    3) Automotive scartiaie din cauza electricelor si saraciei generalizate. Se vor scoate tot mai putine modele de masini.
    4) Romania a devenit scumpa. Un senior roman de java e mai bun unul decat unul din India dar nu poate compensa 3-4 seniori indieni. Deja avem 28 de zile de concediu cand te duci spre 40, la 17 sa pui pixul jos, nu vrei sa fii sunat dupa program, vrei sa lucrezi doar de acasa si sa arati minimal la incepatori si salar tot mai mare pe munca cat mai putina. Nu are rost sa plangi pe reddit cand gasesti lacatul pe usa. :D

    In concluzie, sper ca v-ati pus bani deoparte si v-ati luat in ani de zile ceva proprietati. Eu cred ca o sa vina valea.

    Comentariu apreciat.7410
    • Asta e cred cea mai mare problemă reală de fapt, și nu ține doar de IT, e o chestie de economie generală.

      E o consolidare în toate domeniile după pandemie. Așa cum Coca Cola si Pepsi de fapt dețin cam tot ce vezi pe un raft de băuturi, la fel și în IT și Auto.

      Doar dacă te gândești la stellantis câte mașini și platforme vor standardiza, asta reduce drastic nevoia de ingineri auto. Opel, fiat, peugeot, citroen, jeep, chrysler, maserati, alfa romeo, dodge, toate astea vor fi practic aceeași marie sub diverse pălării.

      Mi-e frică de monopoluri și oligopoluri, ne așteaptă vremuri tare sumbre, indiferent de domeniu.

      231
  29. Situația nu e deloc roz dar mai sunt și vesti bune:
    BNP desfințează câteva departamente din Paris + diferite job-uri din germania și mută headcount-ul in Romania.
    Înteleg atitudinea împotriva itistilor, lucrez într-un domeniu conex și am contact aproape zilnic cu ei ( din păcate), dar nu înțeleg de ce ideea asta că nu plătesc taxe. Acea deducere de impozit este dată companiilor, nimeni nu negociază un salariu la angajare și după se trezesc cu 10% in plus.

    220
    • Pentru ca in Romania a fost, si inca e, moda sa se negocieze salariul net, acea deducere de 10% permitea firmelor sa faca oferte mai atractive.
      Negocierea asta e netului face ca 90% din romani sa nu aiba habar ce taxe platesc cand si cum asa ca ei tot ce aud e ca it-stii sunt scutiti de taxe pe langa ca oricum au salarii mari asa ca huooo chiaburii

      Comentariu apreciat.345
  30. Nu prea mai am tangente cu Romania dar din ce mi-au povestit cei din domeniu care inca sunt prin Bucuresti, Cluj si Iasi, dupa parerea mea, se adevereste ceea ce era evident cam de cand au inceput semnalele ca iesim din pandemie:
    1. Grosul companiilor de IT de la noi sunt fie birou extern al unei companii mai mari din afara fie se bazeaza pe outsourcing. Costul muncii in Ro a ajuns fabulos de mare comparativ cu acum 10 ani. A existat o mica perioada de asteptare in pandemie dar se pare ca acum toate aceste „extensii” si fabrici de outsourcing migreaza catre Asia si unele chiar catre America de Sud unde au avantajul de a fi pe acelasi fus orar cu US si la 40% din costuri.
    2. Exista oricum o stagnare si pe piata din vest unde IT-ul chiar este dependent de industrie si deci mai putin de munca pentru Ro atunci cand cei din Germania sau Olanda au prea mult de lucru si trebuie sa externalizeze.
    3. Aici tine de mentalitate. Oamenii buni nu au stres cand vine vorba de dat afara sau gasit un job pentru ca stiu ca in domeniul asta trebuie sa fi flexibil si sa te dezvolti profesional dincolo de ce faci la job zilnic. Sunt genul de oameni care daca vor wfh si seful zice nu, isi pun demisia pe masa. Restul… se uita si spera la mai bine in timp ce se indatoreaza pe la banci pentru case, masini si concedii.

    Comentariu apreciat.303
  31. NOU
    #144

    Om cu adevarat bun (experienta reala 15+ in banci si corporatii in state), care e in cautare de job in state (are cetatenie si drept de munca), dar musai lucrat de acasa.

    Dupa 3 luni de cautat, a realizat ca situatia a devenit albastra si acolo.

    Indecis. Tu ce zici?307
  32. Și la Kontron or să fie disponibilizări.

    120
  33. escortele o să simtă cel mai mult chestia asta.

    Comentariu apreciat.383
  34. Tocmai am găsit asta în mesageria din LingyYn. Am zâmbit.

    „Buna si bine te-am gasit,

    Sper ca ai avut parte de o sapamana cu spor!

    Iti scriu deoarece recrutam in prezent in colaborare cu unul dintre partenerii de business din industria de banking pentru un rol de Support Engineer, care prezinta atat taskuri din zona de suport (aplicatii) cat si din administrare infrastructura.

    In linii mari responsabilitatile constau in asigurarea urmaririi permanente a resurselor informatice si retelelor, a fluxurilor de productie, gestiunea lor operationala in conformitate cu procedurile din perimetru, escaladarea in cazul evenimentelor neprevazute situate in afara sferei de exploatabilitate din documentele si procedurile de lucru livrate, avand ca obiectiv respectarea nivelelor de disponibilitate si calitate a serviciilor livrate.

    Pentru a exista transparenta in acest proces doresc sa adaug ca se lucreaza in ture 24/7 si hybrid cu 1 zi pe saptamana de la birou.

    Totodata, bugetul alocat este de 5000 lei net iar contractul este pe perioada nedeterminata.

    In cazul in care sunt de interes provocari noi, propun sa stabilim o discutie in care sa dezvoltam datele proiectului propus, si sa aprofundam experientei ta profesionala.

    Astept raspunsul tau.

    Zi frumoasa,”

    243
    • 5000 lei net? Cu țigări și băutură? Ăștia sunt chiar ridicoli….
      Eu i-aș suna, aș fixa întâlnirea cu data 2015

      Comentariu apreciat.369
    • Fisherman, mdeah. Mă gândeam că nici măcar un junior pe zona aia nu ar accepta acel salariu pentru programul și responsabilitățile existente.

      155
    • nu a scris si :* pupici ?

      121
    • Ce viteji sunteti considerand 5000 lei un salariu de luat in gluma. Departarea asta completa de realitate va face ca picajul sa va doara si mai mult.

      Comentariu apreciat.5118
    • @Ion: vorba lu’ Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez: I like big fat men like you. When they fall, they make more noise, and sometimes, they never get up!
      :D

      910
    • Ion, 5000 net face un uberist mediocru. Vreo 4000 face o casiera la Kaufland. De ce ti-ai fute creierii facand suport aplicatii SI administrare infrastructura full time pe banii astia? Serviciu externalizat al unei banci, deci baietii aia factureaza suta/sute de euro pe zi pentru tine.

      Indecis. Tu ce zici?3415
    • @Sorin: uberistul isi pierde noptile si weekendul, casiera de la kaufland lucreaza in weekend. Fiecare job are avantaje si dezavantaje.

      155
    • @Ion – Aș sta să-ți explic ce înseamnă support, responsabilitățile alea, programul ăla și salariul ăla. Presimt însă c-aș face-o degeaba…

      107
  35. Iti creste inima cand vezi ca sufera IT-ul este? Mai mult hate ca in tara asta concertat pe o ramara profesionala cred ca au primit doar ofiterii SS la Nuremberg.
    Si asta doar pentru ca o gramada de IT-isti au indraznit sa-si cumpere apartamente, sa le mobileze, sa bea bere scumpa si sa mananci burgeri la suprapret. Sau sa-si cumpere mașini conduse de o batranica dupa care se toarne bani in mecanici si piese auto.
    Niste lipitori ordinare IT-istii astia.

    Indecis. Tu ce zici?3145
    • Nu…hate-ul pt. IT vine decat in mica parte din cauza salariilor,as pune-o pe max. locul 4.In fond sunt alte meserii mai bine platite ca IT-ul mediu si nu auzi discutii despre respectivele pe toate forumurile.

      Primele 3 as zice eu ca sunt :
      1.Impresia ca daca lucrezi in domeniu,ai cumva instant comperenta in orice domeniu si poti sa contrazici pe oricine referitor la orice.Si nu vb. de discutiile la bere…acolo da,totul e permis 🙂. Vb de chestii oficiale,sedinte,etc.
      2.Desconsiderarea celor care nu lucreaza in domeniu,legat oarecum si de salariu dar mai degraba de impresia ca orice e din IT e mai complicat/cu responsabilitate decat orice din alt domeniu.
      3. (asta tine mai mult de companii dar…tot pe-acolo e ) incercarea de cere bani la nesfarsit pe o chestie terminata de mult.A se vedea treaba cu soft pe abonament.Nu zic de cloud,acolo e de inteles.Vb. de soft care ruleaza pe calculatorul personal.

      Stiu ca ce zic se aplica la putini din domeniu dar…se aplica la destui incat sa genereze hate-ul respectiv…

      Indecis. Tu ce zici?248
    • confirm. primul e cel mai deranjant. e foarte greu să te cerți cu unii ITiști, că nu îi duce capul. ei stiu doar atât „eu fac bani, deci sunt deștept pe toate domeniile, orice alt argument nu contează”

    • @Tzuica: la 1 te contrazic, in popor e vorba ca IT-istii nu prea stiu sa faca nimic pe langa si nici nu se prea pricep la socializare si alte skill-uri sociale. Bineinteles ca nu e general valabil :))

      142
  36. De videochatiste stiti ceva? Vor duce saracile singure faclia economiei.

    Comentariu apreciat.440
  37. Nu înțeleg de ce toată lumea când zice IT se referă în mare doar la programare, soft.. :). Partea de networking, support, hardware, data center, cyber.. tot IT Este.

    181
  38. Mi-a dat un bun prieten linkul, că teasing se vedea titlul și am dat click. Mișto articol, mișto comentarii.
    Ceea ce vad eu tot mai des in colaborările cu colegi de IT din diverse ramuri, este faptul că levelul e tot mai jos (on request pot da exemple clare).
    Și răspunsul vostru o sa fie ‘bine mah, tu probabil senior atotștiutor ii compari pe juniori cu tine’.
    Nu este așa. Eu am intrat în pâinea zonei IT nițel înainte de explozia dotcom-ului. Astfel am dat nas in nas cu acea nebunie care s-a resimțit din plin și în România. Pe vremea aia ne venea vreo idee năstrușnică, găseam imediat investitori, aveam și noi destui bani, lăsam deoparte facultatea unde se învăța materie veche de zece secole, lăsăm distracția și eram in stare sa lucrăm zi și noapte doua trei luni. Trei scaune unul după altul erau patul perfect. Nu existau documentații, documentațiile le făceam noi.
    Culmea este că scopul nostru nu era ăla sa facem bani de sa nu ne mai pese. Banii erau rezultatul firesc a mii de ore state în fața calculatorului nopți și nopți. Aveam cu toții acel zvâc. Și îl mai avem și azi. Însă răsfirați pe toate continentele.

    In colaborările avute am observat însă că prea multi boboci de pe băncile facultăților sunt dezastru, in cel mai bun caz se focusează pe o nișă extrem de îngustă, iar daca ii scoți din zona de confort disperare. La.un proiect am avut un junior care s-a pus pe bocit. La propriu!
    Mulți vin in domeniu pe ideea că iese banul. Nu contează că nu îți pui mintea la contribuție sau pur și simplu nu îți place domeniul. Te angajezi pe la vreo multinațională cu un CV cu cât mai multe diplome și gata. Când dai de greu te mai ajuta vreun prieten. Dar în rest ești pe dinafară.

    Am cunoscut și oameni care știu meserie, sa nu fiu înțeles greșit.

    Povestea cu Bancpost este similară cu povestea UPC. Salarii.mari înseamnă oameni bine pregătiți și cu experiență. De fapt salariul raportat la munca. UPC știa că oamenii din spatele echipamentelor sunt indispensabili indiferent ce și cum. Nu că aș face reclama negativă la vodafone. însă în ultimele luni am fost șocat de faptul că atunci când am avut diferite probleme nu au fost în stare să facă un bgp adevărat în așa fel încât să nu ocolesc trei sferturi de Românie aiurea. A trebuit literalmente sa le explic ce e una și ce e alta. Pe vremea UPC așa ceva nu exista. Aici mă refer la conturi de business.
    Mutările acestea de pe piața forței de muncă din IT sunt o chestiune naturala. Pentru că până la urma economia nu are o evoluție liniară. Sunt suișuri și coborâșuri. Angajatorul nu are cum sa țină pe cineva care juma de program pierde vremea, iar când este o problemă omul nu știe să o rezolve imediat. Piața se maturizează. Și nu este doar la noi. In US este cam același lucru. Însă lucrurile au început sa miște cu ceva timp.in urma.
    Exista o inflație de ‘IT’-sti. Cu ghilimele puse special. Cine a intrat în aceasta branșă pentru că îi place și învață și se pune la punct continuu nu va avea probleme. Seniorii din nou nu vor avea probleme. Poate un angajator/contractant va spune că e prea scump, dar mai devreme sau mai târziu va înțelege că este prețul corect.

    Puteți da cu hate care doriți. Am vrut doar să împărtășesc o mica parte din ceea ce observ zilnic. Și bineînțeles îmi cer scuze daca cineva se simte lezat. Dar am dreptate :)
    Bafta multa și să auzim numai de bine!

    Comentariu apreciat.304
  39. Pingback: Info Timișoara
  40. S-a uitat cineva cu atentie la poza din articol?

    92
  41. @Ion – Aș sta să-ți explic ce înseamnă support, responsabilitățile alea, programul ăla și salariul ăla. Presimt însă c-aș face-o degeaba.

    44
  42. Bine că nu-s în Cluj și nici printre ei.

    65
  43. NOU
    #174

    Asta e genul de stire pentru IT-istii care mergeau la Dascalu sa invete sa primeasca 8-10k euro fara CIM, pe SRL, in loc sa primeasca 4-5k pe CIM nedeterminat la firma mama si sa-i doara la basca.
    Contractorii zboara primii.

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)