- Biertan . Belgrad . Brunetă . Stâncă . Șatenă . Brunetă . Bicicletă . Brunetă
- Prosumatorii sunt buni, dar nu prea buni
- România importă fierul folosit în construcții
- Spionajul rusesc este peste tot
De aia zic că e suspect cum rușii și bulgarii sunt fierți pe făcut aplicații fintech - De 7 ori fără permis? Poliția dă din umeri
- A prins coaja aia de Opel 180km/h?
- Cronica de tehnologie
Electrica generata de catre consumatorii casnici pe langa costul scazut, vine la pachet cu o multime de probleme pt structura nationala, ea nu este continua, nu poate fi prognozata, vine in valuri, asa ca la 1 MGW de energie electrica de la proconsumatori, sistemul energetic national trebuie sa aiba in rezerva inca 1 MGW de la centrale pe gaze sau hidro, adica ceva ce poate fi bagat rapid in retea
Sa zici si sa te bazezi ca ai instalata o putere de nu stiu cati mgw energie solara de la casnici este o poezie
Sistemul energetic national are nevoie de capacitate de stocare a surplusului de energie atunci cand merg bine regenerabilele. Dar e mai usor sa te plangi decat sa construiesti ceva. Ati mai auzit vreo vorba despre proiectul de centrala pumped storage de la Tarnita?
Conform OUG 143/2021, pana in 2030, compensarea se face *cantitativ*. Adica nu primeste nimeni bani fiindca produce curent, e o mare gogorita asta ca cineva isi instaleaza panouri pentru profit. In realitate, ai timp 2 ani sa te servesti din surplusul pe care l-ai livrat in retea. Daca nu iei inapoi, ura si la gara., nu inteleg de unde ideea ca cineva face bani cu treaba asta.
Articolelele din ultima vreme, mi se par de fapt consecinta unui lobby jegos facut de producatorii de energie electrica.
@Teo zice bine
Statul are ochelari de cal și vede doar panourile, nițică viziune ar putea duce la apariția de „virtual power plants” cu sisteme locale de stocare și regularizare a rețelei.
Alții folosesc minele dezafectate pentru stocarea gravitațională a energiei:
https://www.popularmechanics.com/science/energy/a42613216/scientists-turn-abandoned-mines-into-gravity-batteries/
Curentul electric poate supraincarca reteaua. 1000 de prosumatori pot face sa ia foc transformatoare sau topi cabluri daca acestea sunt subdimensionate. Asa cum ti se topeste priza daca bagi in ea 10 aparate casnice asa se tposte si cand bagi 10 prosumatori in retea. Toti isi pun panouri dar reteaua ramane la fel, exact ca toti isi cumpara masini electrice si apar statii de incarcare pe aceeasi retea. la un moment dat undeva face POC
Suma curenților dintr-un nod este egală cu 0. Adică ce intră și iese. deci sistemul național de energie nu e o oală mare unde „stocăm” dar înțeleg ideea ta. Trebuie o infrastructură mai bine pusă la punct la nivel mondial. Cupru mult… la solare ideal e că cei care consumă noaptea „să tragă” de la cei care produc în partea cealaltă a globului cu soare. Dar vezi, nu prea se întâmplă asta deci pământul e plat :))))
Hidroelectrica și panourile fotovoltaice pot face un parteneriat excelent: barajul acumulează apă cât timp panourile fotovoltaice au soare iar noaptea Hidroelectrica produce electricitate folosind apa acumulată în baraj.
@Mihai: vad ca si tu, ca si multi, faceti confuzia ca daca sunt multi prosumatori, instalatia face POC. Gresit! Face poc de la cei care nu respecta legea si nu-s curiosi de vecinii lor. Sa explic foarte pe scurt: reteaua nationala are teoretic 230V cu o diferenta de + – 10%, adica poate varia intre 207 si 253V. Invertoarele TOATE, fara exceptie, cel putin cele aprobate pentru injectie in retea, sunt obligate ca atunci cand ajung la 253V sa decupleze si sa nu mai injecteze, pentru a nu afecta reteaua si pe ceilalti vecini. Asa ca daca esti prosumator, in momentul ala nu mai injectezi si nici macar nu mai produci pt tine. Cel putin la invertoarele Huawei iei time-out 5 sau 10 minute (nu mai stiu exact cat). Cei care sunt smecheri si fac magarii seteaza in mod ilegal acel prag sa fie la 260-270V si injecteaza fara jena ca ei poate au stabilizatoare prin casa. Ei, acolo e problema, acolo e ilegal. ACOLO ar trebui sa fie amenzile ft mari si chiar penal/puscarie, dar cine-i curios?
Cat priveste reteaua nationala, ea a mai fost dusa oarecum la zi, dar in mare parte cea de medie si inalta tensiune. Cea de joase (de la transformator pana la case) a ramas cam aceeasi cu ce s-a facut in anii 60-70. Si nu, in loc sa ne facem prioritate nationala sa aducem la zi ceea ce trebuie, noi pedepsim prosumatorii ca vor sa traiasca in 2023 si nu ca acum 50-60 ani. Cine pune fotovoltaice pe casa pentru a face profit e naiv rau, poate sa isi reduca facturile la utilitati, dar cam atat.
Arthur: Cea de joasa tensiune s-a dezvoltat pe spatele celor care au construit. Gen vrei sa construiesti ceva, nu iti da niciun aviz Electrica pana nu cumperi un transformator, ca acela din zona nu mai face fata. Si dupa ce cumperi (cu alti vecini sau nu), ala e dimensionat sa mai incapa vreo 2-3 acolo, apoi gata.
Caz concret, ne-am adunat vreo 15 vecini sa luam un tranformator acum cativa ani, cand au auzit cat costa, vreo 4 au zis pas, asa ca am ramas 11 sa platim transformatorul. Cei care au iesit din schema au zis ca dupa cativa ani, cat trece perioada aia in care te racordezi doar cu acordul celor care sunt deja, se leaga si ei lejer. A trecut perioada si din cei 4 s-au putut lega doar 2, ca nu mai suporta transformatorul alti consumatori.
Poate s-a mai schimbat legislatia, dar in mare parte extinderea de retea de JT s-a facut in felul asta, mai un dezvoltator, mai o casa, mai un grup de case, fara o planificare pe zona, doar ce se cere, atunci se da. In orase se mai schimba ceva cand crapa.
Nici nu ma mir ca sunt probleme, cata vreme investitiile in zona asta lipsesc.
@Warcloud Sistemul energetic national nu e inchis, ca sa avem suma curentilor 0, ci e interconectat cu altii. De altfel oricine poate vedea ce intra si ce iese – https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-harta/-/harta_WAR_SENOperareHartaportlet
Ce facem noi e sa vindem la vecini ieftin atunci cand merg bine regenerabilele si sa cumparam scump (in special de la bulgari) cand nu bate vantul si e noros. Pe langa faptul ca depindem de altii, s-ar putea sa iesim mai prost economic fata de varianta stocarii energiei pe teritoriul nostru.
https://republica.ro/la-mai-bine-de-sase-luni-de-la-finalizarea-montarii-noilor-avertizoare-de-inaltime-intrarile-in-pasaj
Ma zgarie pe ochi in fiecare dimineata.
Ieri aveau scaunele lasate la maxim pe spate, semn ca dormeau….
Nu sunt de acord cu indemnul de la final, suntem instigati la incalcarea codului rutier. Mai elegant ar fi sa cobori usor geamul si sa le dai o flegma pe parbriz.
Nu înțeleg de ce atâta hate, polițiștii ăia sunt de la locală S4, puși probabil de Băluță care și-a văzut serios julită imaginea de evenimentele din pasaj și acum suflă și în iaurt.
Cred că e o oroare să stai patru-cinci ore în mijlocul haosului de la Unirii, mă gândesc că e un fel de pedeapsă să te pună acolo.
Vin si eu cu o idee. Oare daca ar monta 3 semnale luminoase din alea portocalii?
Am căutat un pic bicicleta aia
2. Desi e complicat, poate se gaseste o solutie de retea sa se vanda energia.
3. E oarecum normal, noi am darmat cam tot, nu prea mai avem deseuri.
6. A trecut ala ca pein branza pe contrasens, e bine ca nu au tras acolo, erau prea multi oameni. Asa l-au izolat de restul.
2. Mai bine te faci furnizor – mai ales dacă ai relațiile alea bune. Că tot a fost zilele trecute o știre pe aici.
5. Și ce au așteptat polițiștii? Dacă ar fi un caz izolat, dar numai eu știu vreo 5-6 cazuri asemănătoare + un cetățean „născut liber” din clanul lui Ștefan cel Mare. Poliția este degeaba!
Ca sa fim sinceri, aici e vina judecatorilor, nu a politiei. Daca dosarele alea penale nu se judeca sau daca judecatoria nu dispune arestarea preventiva, politia nu are ce sa ii faca mai mult decat sa il tina in arest o zi.
Ho, bre, Liviule, ce atita graba, a murit cineva? Ai rabdare sa calce 2 copii, o baba si o mama insarcinata si mai vedem noi…
Pana nu se schimba legislatia si in astfel de cazuri sa se confiste masina problema nu se rezolva.
Daca nu e a lui, cum a ajuns sa o conduca? Proprietarul nu a imprumutat-o? Ok, depune plangere pentru furt si o iei inapoi. Nu depui, ramane confiscata si mai apoi casata / valorificata.
@Rumbu Multe dosare le țin în „lucru”… Am un vecin care a fost prins cu o mașină neînmatriculată, cu numere roșii găsite pe câmp, fără asigurare și ITP, avea permisul suspendat pentru neacordare de prioritate și alchool 0,27. După aproape 3 ani dosarul este în „lucru” și omul nostru se plimbă cu mașina (acum se declară „suveran”). Fix de asta eu îi consider degeaba.
2. Eu consider un avertisment: statul nu isi va respecta propriile legi/regulamente si TOATE institutiile statului vor incerca sa ti-o traga, de fiecare data cand au ocazia. Pentru mine, pe partea de fotovoltaice inseamna, daca imi voi instala panouri, voi investi si in baterii. Statul va face orice: va modifica legislatia, va ignora legile (atunci cand va fi posibil), va interpreta la modul cel mai putin favorabil mie legislatia/regulamentele
Fierul de la turci si chinezi e cam cel mai bun. Se va vedea la cutremur.
Ce poate sa se intample? Noua? Nu cred
Inainte de razboi cred ca 95% din fierul folosit in Romania era din Moldova(Transnistria) si Ucraina. Acum…nu stiu ce sa zic.
6. Incatusarea soferului de catre politisti imi aduce aminte de sacrificarea porcului la Craciun cand cat mai multi gospodari incaleca pocul sa il tina nemiscat si unul mai curajos il injunghie. Fix asa au tabarat si politistii si civilii sa il incalece pe nemernic.
Băi, Vali. Tu ai mari probleme în a deosebi șatenele de brunete.
NU ȘTERG MONITORUL
5. „Pe numele lui, poliţiştii continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.”
Ce cercetari se fac? Baza de date, are permis? Nu. Ok, cercetare incheiata, ce prevede legea? Aplicam, sanatate…
„A prins coaja aia de Opel 180”?
🤣🤣🤣
Am văzut un Opel Corsa cu motor de 1,7 motorina făcut taxi care s-a desprins din coloană de ziceai că e avion.
dinca e pe prima pagina in revista Biz, editia de Iulie :))
Donca, pardon
Faină rău bicla…
Mișto punctul 2 de la Tehnologie 👌