Știrile zilei – 25 iulie 2023

  1. Munți . Brunetă . Blondă . Blondă . Pistrui . Blondă . Brunetă . Pietre . Roșcată
  2. Vor fi dați afară 200.000 bugetari?
    Cel mai probabil nu, doar îi sperie un pic ca să cotizeze mai mult la partid, că se apropie alegerile.
  3. Frumos cu trenul. Cinci locomotive?!?!?!
  4. Ce mănâncă românii la restaurant
  5. Politicienii câștigă la păcănele. Tu?
    Tu de ce nu joci? Poate câștigi și tu…
  6. Cei mai bun politicieni ai țării
    Dacă Irina Loghin și Becali au fost politicieni, de ce nu și ăștia?
  7. Tesla a livrat 890.000 mașini
  8. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Hai sa citim cu atentie :200000 de posturi VACANTE vor fi desfiintate. Nu dau afara pe nimeni doar promit ca nu mai angajeaza…

    Comentariu apreciat.1432
    • Urmat de: 5 locomotive, în loc de 3 cât sunt de obicei – pentru că nu-i electrificată Magistrala 200 Sibiu Făgăraș.

      Comentariu apreciat.451
    • Guest author: NWRadu

      Comentariu apreciat.303
    • Faptul ca sunt vacante nu inseamna ca nu se cheltuie bani pentru ele.
      Pare ciudat la prima vedere ca cineva vrea sa faca reduceri bugetare desfiintand ceva pentru care teoretic nu se plateste nimic. Teoretic. Pentru ca practic, acele posturi “vacante” consuma. Din ce credeti ca iau bugetarii bonusuri si sporuri? Salariul de baza 5000 de ron + bonus de antena, bonus de toxicitate, bonus de stat cu biroul pe nord, bonus ca e becul ars, bonus ca esti baiat de comitet, etc. Ai 200.000 de posturi vacante pentru care trebuie sa iei iphone14 pro plus mega giga ca sa aiba bugetarul acces la tehnologie. Practic li se taie unor bugetari bonusurile adica li se micsoreaza salariile. Dar in 2024, dupa alegeri, vor aparea din nou alte 200.000 de posture vacante.

      Indecis. Tu ce zici?1832
    • @AlexAndru
      Salariile bugetarilor nu au nicio legătură cu posturile vacante, adică bugetarul X ia același salariu indiferent dacă în unitatea lui sunt 10 posturi libere, 100 sau 0 (zero).

      Sporurile sunt incluse in salariu și la fel nu au legătură cu posturile vacante.

      Posturile vacante sunt bugetate la început de an, adică se aloca bani pentru ele, dar dacă raman vacante la final de an banii se iau înapoi de stat, nu rămân asa în aer.

      Indecis. Tu ce zici?295
    • Of of of @Mirel
      Post Vacant de Operator Motostivuitor Dosare Primarie.
      Primaria a tot cautat dar csf ncsf nu a gasit pe nimeni capabil!
      Pentru ca postul este important pentru bunul mers al Primariei, se descopera in mod miraculos ca Secretara are niste calitati spectaculoase in manuirea Motostivuitoarelor si cum saraca cu 5000 de ron nu poate supravietui in lumea dura a satului romanesc, tzac pac este angajata/delegata/detasata si pe acest post.
      Postul ramane vacant caci nu are un titular dar el este in acelasi timp ocupat temporar prin operatiuni oculte denumite si “Delegarea și detaşarea salariatului”

      Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
      Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă”

      si acum Amanta VicePrimarului este si secretara si motostivuitorist delegat temporar beneficiind de transport si cazare caci satul e mare si aglomerat, indemizatie si poate spor de periculozitate + iphone caci motostivuitorul se controleaza din aplicatie.

      Insa, minune, Postul figureaza in continuare ca fiind vacant.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • @Mirel „Salariile bugetarilor nu au nicio legătură cu posturile vacante, adică bugetarul X ia același salariu indiferent dacă în unitatea lui sunt 10 posturi libere”

      doar ca Gigel 1 are salariul x daca e doar el, in schimb Gigel 1 devine sef de birou daca mai are 3 posturi sub el chiar daca sunt libere. in teorie incepe sa se si planga ca e sef fi face el toata treaba cu toate ca probabil nu era nevoie de alti subordonati

      un sef e numit la un anumit nr de angajati, un sef serviciu la un alt numar, etc daca reduci schema cu 40% (am auzit caz concret la un cumnat – are acoperire de 60%) dispar multi sefi sefuti si alte natii

      142
    • @AlexAandru
      Nu te supăra, dar tu ai 14 – 15 ani ????

      Pentru că nu mai cred că în anul 2023 mai există persoane adulte care cred că o persoană poate ocupa două funcții și să fie plătită pentru amândouă.
      Adică în cazul tău secretara primăriei nu poate ocupa postul de operator motostivuitor și să fie plătită pentru ambele posturi.

      Delegarea sau detașarea înseamnă că o persoană pleacă TEMPORAR de pe postul ei și este delegată/detașată pe un alt post – adică nu mai ocupă postul ei
      Acea persoană este plătită pentru un singur post – și anume postul cu salariul mai mare – adică dacă vechiul post avea salariul mai mare va primi acel salariu iar dacă pe noul post are salariul mai mare va primi acel salariu – dar primește un singur salariu, pentru un singur post, nu două salarii pentru ambele posturi.

      Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare dacă este delegat în altă localitate – sau tu crezi că dacă ești delegat pe un post în localitatea de domiciliu ți se plătește transport + cazare ?????

      Ca să nu mai vorbim că transportul și cazarea nu ți se plătesc pur și simplu, trebuie să aduci documente justificative, adică contract de chirie înregistrat la ANAF, chitanța pentru plata chiriei etc. – ori ce documente să aduci dacă tu locuiești în casa ta ????

      Mai există o situație de mijloc când unei persoane i se deleagă anumite atribuții ale altui post – dar nu este plătită pentru asta.
      Adică în exemplul tău dacă nu există secretar la primărie dar este un operator de motostivuitor este posibil ca uneori operatorul de motostivuitor să răspundă la telefon sau să facă unele din activitățile secretarei – dar nu va fi plătit pentru asta.

      1012
    • @Mirel
      Nici nu ma supar si nici nu am 15 ani.
      Sa presupunem ca ai dreptate si ca eu sunt analfabet functional!
      *cu toate ca ce povestesc eu este real (cu toata inversunarea ta in ceea ce priveste “corectitudinea politica” care ma face sa rad brutal atunci cand vine vorba de statul roman)
      Intrebare: daca 200.000 de posturi vacante NU produc nici o paguba in buget iar statul doreste sa faca economii, de ce ar desfiinta 200.000 de posturi vacante daca ele nu consuma nimic? Unde este economia de bani?
      O fac preventiv? Nu exista asa ceva in conditiile in care, cu tot cu suspendarea posturilor vacante, nu se specifica pe nicaieri ca se SUSPENDA pe perioada X angajarile la stat, iar acestea se pot face in continuare “la liber”.
      So, unde se face economia?
      *faptul ca statul nu mai bugeteaza X lei pentru acele posturi iar acel X se redistribuie in alte parti? Pai cum facem? Cheltuim in alta parte suma aceea care oricum nu era cheltuita?

      01
  2. 2. Dacă îmi amintesc bine, s-au mai făcut o dată chestia asta. Când faci bugetul, se finanțează toate posturile din sistemul bugetar, inclusiv cele vacante ( dacă nu e bugetat, nu poți angaja ).

    Comentariu apreciat.301
    • Scuze, s-a în loc de s-au.

      81
    • NOU
      #12

      Uau, cu ce prostie de contabilitate comunistă încă mai persistăm.

      În SUA, au ditai comitetele ale Congres-ului, și senat și reprezentativi, considerate cele mai puternice: „Committee on Appropriations

      39
  3. Pct 5. In urmatoarea pandemie promit sa trollez maxim, poate prind un loc la UE pe orice lista.

    Indecis. Tu ce zici?2412
  4. Citez din articol „Se discută despre desfiinţarea a 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar’
    Poate cineva sa explice propozitia asta? Adica sunt 200k posturi vacante?

    170
    • Da, sunt vacante. Nu poți avea funcție de șef, dacă n-ai subalterni, pe hârtie. Faptul că posturile sunt încadrate sau nu e neimportant.

      Comentariu apreciat.300
    • Sau 200k de neamuri nu s-au mai întors in Romania pentru locurile călduțe de munca

      152
    • @Nico
      „Sau 200k de neamuri nu s-au mai întors in Romania pentru locurile călduțe de munca”

      Vezi ca sunt niște posturi călduțe de agenți de politie, tocmai a fost examen și pe 1340 de locuri au fost la scris 700 de candidați – adică au rămas o grămadă de locuri călduțe pentru toți doritorii.

      79
  5. Pffff iar moare tesla =))

    162
  6. 5 locomotive in 107 minute? pai mecanicii de la noi sunt mai rapizi ca la Formula 1.

    Comentariu apreciat.330
  7. 4. Nici urma de mancare traditionala romaneasca, sfanta si stramoseasca? Aka tot un gunoi.

    98
    • Am fost recent la restaurant la munte, cică tradițional românesc. Comandă jumătatea mai buna pastramă cu mămăliguță și vine pe sistem fine dining: o cupa de mămăliguță cu 10 fasiute de pastramă…. Jur că mi-a fost milă să-i iau din farfurie.
      Pizza, shaorma etc… Știi deja că e suficientă mâncare…

      263
    • Eu nu sunt din zona, care e diferenta dintre Döner si shaorma?

      171
    • Daca citesti 2 minute „metodologia” in baza careia s-a facut „studiul” o sa vezi ca e o aberatie facuta de unii de la tastatura. Adica fix ZERO relevanta. Respectivii pur si simplu s-au bazat pe cautarile de pe google facute de romani. Serios, da, nu e gluma. In baza asta au tras ei concluzia „ce mananca romanii la restaurant” :))) Poate ce isi comanda romanii sa manance cu livrare acasa…si pt asta chiar nu era nevoie de un „studiu” sa iti folosesti logica si sa iti dai seama ca se comanda pizza, burgeri, saorma.

      190
    • @AndreiofB Döner e la chiflä, Shaorma si Dürüm la lipie. La farfurie insa, mai greu de sesizat diferenta… :-D

      80
    • AndreiofB: Donerul e cultural appropriation de catre nemti a fast-food-ului turcesc. Shaorma e la fel dar de catre est europeni a mancarii arabesti.
      Donerul stil hamburger nu are cartofi prajiti bagati in chifla cum are shaorma. Painea cica ar fi germana, deci e un fel de mix de mancare germana si turceasca. Am mancat tot felul de doneri cu tipuri diferite de paine asa ca mi-e greu sa confirm sau sa infirm.

      80
    • @ Levorius. Deci e ca diferenta dintre meniu burger artizanal si chiftea cu cartofi prajiti si salata la care iti aduce si cosul de paine.
      @Fara Pantaloni asta stiam, dar la ultimele mele incursiuni in Romania nu am vazut Döner, de asta ma miram. Ma asteptam mai mult sa vad o competitie intre shaorma si gyros si cine pune mai multi cartofi prajiti

      10
    • @AndreiofB
      Ai doner kebab la Efendi in centrul vechi. (cel putin acolo, desi kebab la chifla era popular prin regie le un moment dat).
      https://tinyurl.com/mtmt9tcm

      10
    • Pe vremuri in Bucuresti era la moda Döner Kebab – era si un local mare cu acelasi nume la Bucur Obor. Dönerul de acolo se servea in chifla de hamburger. Spre sfarsitul anilor ’90 au inceput sa apara shaormeriile si astfel shaorma a devenit mai populara.

      In Berlin Dönerul nu se serveste in chifla de hamburger, ci in pita (Fladenbrot): https://www.berlin.de/tourismus/insidertipps/2036421-2339440-doener-kebab-ist-eine-berliner-erfindung.html

      00
    • @babu ma bagi si mai adanc in confuzie pentru ca in marele studiu in satu mare prefera kebabu si sibiul donerul, deci asta din centrul vechi unde e bagat?

      30
  8. du-te ma, ce sus e sushi in preferintele romanilor.

    220
  9. Frumoasa aia cu 1% impozit pentru „lux” adica imobile peste 500k euro. Asta in Cluj inseamna o casa normala, daca si ala e lux…

    Se baga foarte subtil asta, urmand ca la urmatoarele strangeri de curea sa tot scada plafonul, dupa aia intra imobilele de „lux” peste 200k euro, apoi 100k si apoi toata lumea plateste 1%. De ce sa nu iti impoziteze de 3 ori banii munciti.

    244
    • Pentru imobilele care cumulat au peste 500k sau 400k, la cât se echilibrează bugetul că e pe surse, nu au dat ordonanța încă.
      Cumulat e cuvântul cheie.

      00
  10. #6 oricâți proști am trimis, și am trimis, am chitanțele*, parcă nu au fost exagerat de proști. Nici noi nu am avut așteptări de la ei, nici partidele lor, dimpotrivă aș zice.
    Vă aduceți aminte dragii moșului de Elena Băsescu?
    Și atunci de unde, de ce încrâncenarea asta?! Cât timp un prost nu este și harnic nu are ce să strice și dacă este harnic nu mai bine strică la alții?!

    Qatargate-ul pârjolește în stânga și în dreapta. Ecourile orgiilor sexuale din pandemie când europarlamentari cu familia tradițională în gură și cu sufletul în rai erau prinși cu pantalonii în vine(și câtiva unguri pe acolo pentru diversitate, culoare, schimb multi-cultural).

    Grecii când filozofau la 42 de grade nu o făceau cu nervi.
    *
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Europarlamentari_pentru_Rom%C3%A2nia_2007-2009
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Europarlamentari_pentru_Rom%C3%A2nia_2009-2014
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Europarlamentari_pentru_Rom%C3%A2nia_2014-2019
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Europarlamentari_pentru_Rom%C3%A2nia_2019-2024

    72
  11. Mamă, ce pompoșenie de introducere la articolul cu mâncarea, zici că s-au înroșit serverele NASA cel puțin o săptămână. ”fluxuri de date”, ”imagine comprehensivă”, ”volumele de căutare”, ”instrumente de măsurare specifice”, ”algoritm de calcul pentru sintetizarea”

    Ce vrăjeală!

    Apoi, ”au fost culese peste 100 de feluri de mâncare”. Să mori tu!?! Ia zi-le, să vedem și noi cum le-ați cules și sintetizat.

    Concluzia după toate astea?

    Ah, păi, pizza. Nu mai zic că, aparent, în Iași toată lumea e cu sushi-ul în gură. Poate doar moldovenescul de la ”sugi”.

    I call bullshit!

    Comentariu apreciat.330
  12. La sushi e o greșeală de tipar.
    Ai vrut să zică friptură cu cartofi prăjiți.

    120
  13. 6 .. da nene, da. Iti dai seama ce meciuri ar fi prin PE cu antiLGBTeii ăștia și ceva mimoze de prin țări mai vestice, susținătoare ale ‘diversității’ ? Să ducem ridicolul până la capăt.

    50
  14. 7. „Timp de decenii VW, BMW şi Mercedes au dominat vânzările de automobile cu motoare pe combustie în China, cea mai mare piaţă auto din lume, însă recent au căzut în urma mărcilor chineze care au reuşit să lanseze vehicule electrice accesibile şi tehnologie adecvată gusturilor locale.”

    Masina devine din ce in ce mai mult „a commodity”, un produs pe care il cumperi in functie de pret nu de ce marca e. Nemtii inca mai traiesc in epoca in care masina e o extensie a propriei personalitati si se lauda ca ale lor „nu au plastice ieftine”.

    126
    • Nu știu ce să zic, în china îmi pare că problema e alta.

      Să faci motoare fiabile nu e ușor, e foarte greu să scoți ceva constant în toleranțele necesare pentru un motor fiabil, mai ales în zilele noastre unde avem rate de compresie mult mai mari. Europenii au 100 ani experiență în asta, japonezii la fel, americanii la fel.

      Chinezii în schimb fac electronice de ani buni, iar europenii și americanii au distrus tot ce era pe tema asta, mă refer la partea fizică, nu proiectare (evident). Nu există școli, specialiști, infrastructură, nimic. TSMC importă masiv muncitori și ingineri din Taiwan pentru fabricile ce le fac în US pe banii americanilor.

      Așa că pentru chinezi mașinile electrice au o logică, dintr-o dată au ceva la care se pricep, au experiență, au școli, oameni, infrastructură pentru lanțul de aprovizionare, e altceva. Joacă pe terenul lor, pe regulile lor. Da, nu vor fi perfecte, nici toyota n-a fost sinonim cu fiabilitatea când au fost la început, deci va dura.

      Dar aici cred că sunt șanse să-i bată pe europeni care de data asta ei au de recuperat.

      50
  15. 4. Dupa aia zici ca suntem hateri :) Nici nu era de pus in lista. E un magazin online, ce publica un studiu facut pe genunchi, ca sa creasca traficul.
    Hai sa luam Iasi, in harta apare ca mancare preferata, dar stai ca asta daca eliminam pizza, apoi in articol zice iar ca e pe locul doi, dar de fapt in anexa e locul trei(sau 4, daca pui si pizza). Si de ce ai pus tu titlul ala eronat? Ca e de fapt ce cauta romanii pe google. Ce fel de om cauta pe google mancarea? Turistii sau oameni care aproape niciodata nu dau comanda. Restul fie in site sau appul restaurantului, ori glovo etc. Cum ar putea asta sa reprezinte o generalizare la nivelul judetului?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile