E nasol ca primar să le spui oamenilor că satul e pe moarte

Știți plânsetele alea că satul/comuna/orașul nu au farmacie sau gaze sau spital sau orice altă chestie din secolul 20? Ador faza asta: primarul le explică oamenilor de ce nu au bancomat în comună.

Aia e. Ca acel obiect să existe, cineva trebuie să plătească pentru el. În cazul ăsta, comisioanele plătesc alimentarea și servisarea lui. Banca face un calcul și nu vede cum s-ar putea întâmpla asta.

De asta sunt comune fără supermarket, benzinărie sau farmacie. Că nu sunt destui oameni care să cumpere de acolo. Mai pe românește, comuna aia e pe moarte. Cine se uită pe demografice vede și înțelege asta. Câți tineri sunt? Câți angajați sunt? Aia e.

Asta nu vrea primarul să le explice oamenilor. Oricine e de vină, banca, farmacia, statul, Ciucă, bubulii, mai puțin el și ăia care stau acolo și care frânează orice acțiune care ar duce la dezvoltarea comunei.

Dați o căutare pe net, e plin de case de vânzare în sate moarte, case pe care se cer 40 sau 60 sau mai mult, că aia e valoarea lor. Sigur că da.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. bah dar aia de la banca nu au datele in sistem cu cati clienti au in zona aia? trebuie sa faca aia tabel si dosar cu sina?

    Comentariu apreciat.11114
    • probabil că au, dar au vrut să fie politicoși.

    • Ba da, ei au datele in sistem si rezulta ca nu sunt suficienti clienti in zona. Dar este mai simplu / mai eficient sa ii explici primarului ca pentru mai putin de 300 de clienti nu montezi bancomat.
      Pot fi mai multe variante:
      1. Primarul nu are incredere in ce spun cei de la banca si vrea el sa faca rost de o lista „reala”;
      2. Primarul a pus acest mesaj ca sa ii determine pe locuitori sa isi deschida cont la BRD sau sa isi mute conturile la banca asta.

      Comentariu apreciat.1017
    • Ba da. De ce crezi că au refuzat imediat să instaleze bancomatul?
      Primarul doar încearcă o „noi am încercat dar nu s-a putut, nu ne-am adunat suficienți clienți. Banca e de vină că nu avem bancomat”

      Comentariu apreciat.573
    • Daca le pune bancomat, nu o sa se opreasca aici, satenii aia o sa vrea si asfalt, gradinita, scoala si spital. Mai bine nu le mai aduci nici pensia, sa se descurce cum pot.

      Comentariu apreciat.7310
    • @bosulean: da, corect. Numai apa si canalizare nu or sa vrea, ca cine a mai pomenit buda in casa???? Da’ ce suntem noi, animale???

      163
    • Băncile se închid și la oraș, înainte aveai BRD, Raiffeisen,ING in orice alimentară, acum ai câteva sedii mari împrăștiate prin cartierele mai mari. Sigur au închis filialele alea că sa le mute la sat.

      252
  2. Au fost finuti, pentru a acoperi cheltuielile operationale pe un ATM ai nevoie de aprox 3000 de clienti ai tai. Chiar au refuzat politicos.

    Comentariu apreciat.646
    • brd-ul are la o numaratoare rapida ~ 150 de bancomate in bucuresti. zici tu ca au drept clienti aproape un sfert din populatia bucurestiului?

      Comentariu apreciat.356
    • @thebblack – au 10-20% din Bucuresti, probabil; dar astia 20% au salarii mult mai mari decat cei din comuna_X si merita sa faci service celor 150 aparate; plus ca sunt mai in siguranata in Bucale, e mai ieftin sa circule masina cu bani 1km si sa puna bani in 10 bancomate etc.

      Comentariu apreciat.553
    • Nu se precizeaza daca cei 3000 de clienti pe bancomat trebuie sa fie vii, deci se pot include si clientii morti.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Se numeste cost of doing business, iar daca vrei sa pari banca sanatoasa si cu acoperire buna trebuie sa accepti si anumite pierderi.

      Indecis. Tu ce zici?2026
    • @thebblack
      Tu folosesti un singur bancomat per oras? :)

      61
    • stefan, ultima oara am folosit un bancomat prin august, ca sa schimb pinul. inainte de asta nu imi aduc aminte.

      salariul intra pe card, eu amit doar facturi electronice, clientii le platesc exclusiv online.

      pentru foarte rarele ocazii cand am totusi nevoie de cash, ma descurc cu ce adun de la ocazionalul beneficiar care tine neaparat sa imi mai bage 50 de lei in buzunar.

      PS evident ca ma duc seara la anaf sa ii declar, sper ca nu exista dubii…

      206
  3. Nici măcar n-ar trebui să fie musai posesori de carduri de BRD, ci posesori de carduri in general. Căci și ceilalți vor prefera să scoată din comună chiar dacă au comisionul mai mare, decât să bată drumurile până în cel mai apropiat oraș.

    Comentariu apreciat.578
    • cred ca nu realizezi cata dreptate ai, asta daca nu esti din bransa. Se fac bani frumosi din comision daca detii singurul bancomat, conditia este sa fie o camuna sau un sat mai maricel , cu peste 3000 de locuitori

      Comentariu apreciat.322
    • Mergeti la 100 de km de orasul in care va tociti anelopele bolizilor, vedeti cam care e situatia. Cata lume foloseste cardul? Unde il poate folosi in asezarea respectiva? La primarie, la scoala si la biserica? Presupunand ca ar exista 300 de utilizatori de card, toti ar merge sa scoata banii o data, in ziua in care le intra ajutoarele sociale, indiferent de numele lor. Automat bancomatul ala ramane fara fonduri. Si dupa aia? Se vaita lumea ca are bancomat, dar nu are bani fix in ziua X. Deci, se reiau vaicarelile, banca e asupritoare, iar noi avem drepturi.
      A nu se concluziona ca ma intereseaza bunastarea bancilor. Le urez credute neperformante si rambursari anticipate!

      33
  4. Sincer in satele cu o astfel de situatie nu prea inteleg de ce ai opta pt pensie pe card ?

    Cine iti vine la munca cu ziua cere tot cash, laptele de la vecina tot cash il platesti, te-ai cam complicat singur optand pt card.

    Comentariu apreciat.435
    • Ca sa numai astepti dupa postas? Sa nu i mai lasi lui bacais? Sanu te prosteasca postasul la banidaca estibatran si senil?

      Indecis. Tu ce zici?3410
    • pentru ca nu vrei sa iei toata (imensa) pensie de 1000-2000 RON cu tine acasa; preferi sa scoti 500 sa ai cash si facturile le poti oricum plati cu card
      (plus ca pe vremuri cand pensia venea cu postasul, trebuia sa ii decontezi si lui ceva)

      1016
    • Da ma Irod, daca esti batran si senil mai bine scoti bani dintr-un ATM. E mai simplu decat sa numeri banii adusi de postas.

      227
    • @AlexN
      Se vorbeste de satele moarte cu cateva zeci/sute de locuitori batrani in mare parte. Crezi ca platile online sunt la putere?
      Crezi ca daca esti batran si senil si „pacalibil” de postas asa cum zici tu te descurci cu platile online ?
      Crezi ca cel care vine sa iti taie cateva lemne iti zice sa ii faci transfer bancar pentru ziua de munca?

      Indecis. Tu ce zici?273
    • @alexN tu in ce tara traiesti?
      Du-te in orice sat sau chiar oras mai mic si ia pulsul sa vezi cati nu se descurca nici macar sa scoata bani de la bancomate, tu visezi plati online 😂.
      Sunt cetateni inclusiv din generatia noastra care platesc facturile la ghiseu, cu cash.

      Comentariu apreciat.314
    • @dny, F
      aveti dreptate!
      dar nu satenii fac direct paltile

      dar m-am exprimat putin prost
      platile non-cash, pt utilitati ge gaz, curent, telefon, le faci cand te duci cu cardul la CEC/Posta si esti ajutat

      am scris asta si primul comentariu, stiind cum face bunica
      faza ca trebuia sa dai bani la postas, tot de la ea o stiu

      33
    • @irod „Ca sa numai astepti dupa postas? Sa nu i mai lasi lui bacais? Sanu te prosteasca postasul la banidaca estibatran si senil?” lasa sa astepti sa vina unii sa puna bani in ATM :))) eventual sa pice curentul asa printre tranzactii si sa ai banii blocati

      ps. patit de mine in brasov la bancomat BT, pus card – pin – retragere suma 1000+ – cerut pin iar – pus pin – retragere suma 1000+ = rezultat suma iesita din atm a 2a oara, dar pe extras apareau 2 retrageri. aia de la call center „se pare ca a fost o pana de curent scurta, trebuie sa treceti printr-o filiala sa faceti refuz de plata” la 6 luni de la intamplare am sunat eu ca ei nu s-au prins ca au niste destui bani in plus in bancomat

      35
  5. După mine, potopul…

    24
  6. Orice numai sa nu se faca o reforma administrativ teritoriala. Probabil au facut calculele si si-au dat seama ce dezastru e (pentru ei) daca trec la comasat comune si inchis primarii.

    Indecis. Tu ce zici?295
    • Evident că e dezastru pentru toți politrucii o reformă administrativă, ar însemna să dispară mii de sugaci din primării, consilii, partide, primari, consilieri de primari, consilieri locali și județeni, ANAF-uri, inspectorate peste inspectorate, poliția la muncă băăăă!, așadar miliarde de euro economisiți și investiți în economie, sănătate sau educație.
      Minim jumătate din județe trebuie să dispară dar cine să facă așa ceva că toți rămîn fără șpăgi.
      Dragnea știa bine ce „reformă” să facă prin 2015 cînd era ministru pus fix pentru așa ceva.A îngropat totul, morții mă-sii de jeg.Iohanis, la fel.

      195
  7. Unpopular opinion: poate nu toate bancomatele ar trebui sa genereze profit sau sa fie justificate financiar.

    Indecis. Tu ce zici?2835
    • Corect, poate ar trebui ca toti cainii sa umble cu covrigi in coada. De preferinta calzi.

      Indecis. Tu ce zici?4119
    • @hash uite un exemplu oarecum paralel: antenele de comunicatii. Multe nu sunt justificate economic, dar operatorii sunt fortati sa ofere acoperire unui procent minim din populatia tarii (parca mai mare de 98%)

      Indecis. Tu ce zici?2611
    • Probabil cheltuiala este mult mai mare decat sa pui o antena la 50 km patrati.

      Si socialismul era un lucru bun in teorie.

      820
    • Antenele de telefonie nu trebuie încărcate cu bani la o anumită perioadă. Bancomatele generează mai multe cheltuieli decât o antena GSM.

      156
    • Unpopular opinion : poate nu toți oamenii ar trebui plătiți pentru munca lor, unii ar putea munci gratis și ar putea chiar sa aducă la serviciu bani de acasă.

      De exemplu userul @C ar putea începe sa muncească gratis.

      Indecis. Tu ce zici?1517
    • @Hash, @Adrian, in niciun caz un bancomat nu genereaza costuri de exploatare mai mari decat o antena GSM.
      In primul rand, antenele alea consuma energie electrica pentru functionare, mult mai multa decat un bancomat.
      Iar bancomatul ala nu trebuie alimentat foarte des daca nu sunt clienti in zona care sa scoata bani. Daca totusi sunt clienti si ajungi sa il alimentezi des, inseamna ca incasezi si bani din comisioane si atunci nu mai au sens discutiile despre costuri.

      Ideea lui @C nu este rea, insa pentru a putea fi aplicata, statul ar trebui sa aiba o justificare. Iar in acest moment, singura justificare pe care o vad este renuntarea la livrarea pensiilor prin Posta Romana si mutarea acestora pe carduri.
      In rest, probabil ca 99,9% dintre angajatii care primesc salariul pe card lucreaza intr-o zona unde exista cel putin un bancomat.

      75
    • Un punct la care ma gandesc e asta: nu as face un bancomat intr-o locatie pentru care nu exista posibilitatea ca o echipa operativa sa poata interveni intr-un anumit timp determinat, in caz de spargere.

      Pentru un bancomat trebuie supraveghere video care sa si functioneze.

      Nu inteleg cum puteti fi asa siguri pe parerile voastre. Eu am dubii.

      106
    • @hash chiar mă uimește și pe mine aptitudinea romanilor pentru parerologie, fără nici cea mai mică cercetare anterioara

      Așa doar în 2 minute o căutare sumara pe Google – consum mediu ATM mic (bancomat) 2.5kWh, consum stație GSM 4G =6 kWh, la 5G de 3 ori mai mare dar nu prea avem și nu are rost sa comparam mere cu pere. Say WHAAT ?
      Dacă băgăm și alte cheltuieli la bancomat, antena este mult mai ușoară ca și costuri. Bancomat = alimentare cash, securitate, update soft, service (cred ca sunt chiar obligați să-l verifice periodic de ‘paraziti’). Antena necesita mentenanță la vreo 2-3 luni și atât (poate știe mai bine intervalul cineva din domeniu).

      112
    • @Trl
      1. Consum de energie electrica
      La cautarea ta pe Google ai gasit ca o antena consuma de 2-3 ori mai mult decat un bancomat. Deci din prima costuri mai mari de intretinere pentru antene.

      2. Update-uri de soft
      Tu chiar crezi ca montezi o antena de telecomunicatii si 10 ani nu te mai uiti la ea? Se fac foarte des update-uri care sa permita folosirea noilor tehnologii. In plus, este nevoie sa urmaresti constant incarcarea diferitelor sectoare.
      In schimb la bancomate chiar nu prea exista update-uri de software. Cand s-a dat legea care obliga bancile sa afiseze ca retragerile de la ATM pot implica anumite comisioane, aproape toate bancile s-au plans ca va fi dificil sa faca update de soft.
      Asta ne arata ca update-rile sunt ceva ce se intampla foarte rar in domeniul respectiv.

      3. Back-up in cazul caderii de curent
      Majoritatea antenelor au atat UPS-uri, cat si generatoare. In schimb la bancomate nu am vazut asta. Cand a fost picat curentul, cel de la parterul blocului nu functiona (si eram in Bucuresti). Ma indoiesc ca in zonele rurale s-ar monta asa ceva.

      4. Alimentarea cu bani
      Asta depinde de numarul de clienti si de valoarea sumelor extrase. Dar in principiu, costurile ar trebui sa fie acoperite din comisioane. Daca ai putine retrageri, nu incasezi cine stie ce comisioane, dar nici nu este nevoie sa alimentezi prea des.

      5. Verificarea de „paraziti”
      Nu stiu cum sunt legile in privinta aceasta, dar aici sunt de acord ca ar putea fi un cost mai mare decat la antele de telecomunicatii.

      63
  8. Satul bunicilor. Drum pietruit, nu asfalt sau alte ozeneuri, care să-l lege de alte două sate. Câmpie, da?
    După ’89, o dată cu CAP-ul s-a desființat și școala. Și apoi…nimic. Satul ăla n-a mai avut în veci școală, post de poliție, doctor (dispensar), magazin de ceva, cârciumă sau biserică. Bă, nimic, nimic. Alimentele veneau aduse cu o Dacie papuc de două ori pe săptămână sau se mergea în satele vecine la vreo 6 respectiv 8 km la cumpărături. Era un sat cu case în care locuiau oameni. Atât. Au început să moară dintre ei. Au mai rămas acum acolo câțiva bătrâni și vreo trei sau patru mai tineri (pe la vreo 40 și ceva de ani) care au cumpărat casele și pământul ălora morți și se chinuie să facă un fel de agricultură pe un pământ care și-așa e destul de prost din cauza sondelor venit în anii ’80 acolo. Copiii lor au deja apartamente și case la oraș, deci după ce-or muri și ăștia, se cam stinge lumina acolo.
    Ei bine, anul trecut BOR a ridicat în satul ăsta uitat de lume o mândră biserică, au sfințit-o cu alai de lume (majoritatea veniți de la oraș, genul care stau o săptămână pe an în satul natal), slujbă mare, veselie, bucurie. :)))
    Ăștia de la bancă de ce nu fac la fel? Adică te oprești în asemenea fleacuri gen oamenii care o să folosească bancomatul? În loc să gândească simplu „dacă există, se vor găsi destui să folosească” după principiul bisericii care construiește biserici peste tot, ei se leagă de costuri de funcționare și alte chestii d-astea economice. Nema viziune, aia e problema. :)

    Indecis. Tu ce zici?3124
    • Dacă nu ai biserică, muribunzii nu vor dona pământurile Bisericii. Acum problema e rezolvată, iar acei 4 agricultori vor avea o concurență acerbă pe piața imobiliară.

      Indecis. Tu ce zici?286
    • Pentru ca operarea unui bancomat costa foarte mult si bunicii aia au majoritar pensia adusa de postas. Banca nu e institutie a statului cum sunt BOR, primaria si dispensarul.

      244
    • Probabil managerii cu ‘viziuni’ din-astea n-au facut prea multi purici prin banca.

      63
    • Bă băieți, simțul meu al umorului este inexistent și nu-s în stare să recunosc un sarcasm nici dacă-mi iese din termosul de ceai și-mi trage un pumn în nas.
      da’ până și eu m-am prins că Johnnyfer e sarcastic la comparația cu biserica.

      114
    • @Johnnyfer – Cunosc un caz asemantor. Doar ca biserica a ridicat-o un om din sat care si-a dorit asta si nu BOR. BOR doar a incuviintat si a preluat-o.

      21
    • @AB, lasă-i, că mă așteptam să nu prindă sarcasmul și să se apuce să-mi explice chestii. De obicei pun mai multe emojiuri ca să priceapă lumea, acum m-am zgârcit. 😁😁😁

      53
  9. Mai e o problema – in satul X locuiesc 10 000 oameni dar in acte sunt 2000, restul de 8000 au domiciliul in alta parte.
    Calculele se fac fix pe aia 2000 de oameni inregistrati oficial.

    1011
    • in satul X locuiesc 10 000 oameni dar in acte sunt 2000
      probabil sunt niste rezidentiale la porumb daca se intampla asta
      Nu cred ca sunt probleme cu lipsa bancomatelor acolo.

      203
    • Cred ca de cele mai multe ori situatia este exact invers. Satul/comuna X are in acte 10.000 de locuitor, dar in practica 30% sunt plecati in orasele din jur si alti 50% sunt plecati la munca in strainatate.

      112
    • Dny, ai ramane uimit dar da. La 10 000 de persoane declarate oficial la ultimul recensamant, avem fix 2 bancomate , al 2lea fiind instalat acum un an. Pentru ca bancile nu au fost interesate.

      25
  10. Deși sunt de acord cu tine în privința satelor aflate pe moarte, exemplul dat de tine azi e greșit. La o minimă verificare, ai fi putut să vezi că, comuna Comloșul Mare are mai bine de 4000 de locuitori împreună cu satele aparținătoare și stă destul de bine economic (vezi https://www.topfirme.com/judet/timis/localitate/comlosu%20mare/). În plus, este foarte aproape de orașul Jimbolia (chiar și de Sânnicolau Mare) care oferă suficiente alte oportunități. Faptul că, comuna este prost guvernată de un primar PSD (vizat în ancheta DNA – Titu Bojin) e cu totul altceva.

    111
  11. Deci banca nu știe câți clienți are în localitatea respectivă? Trebuie să vină primarul cu lista?

    317
    • In general oamenii au gura mare cand cer lucruri, pe principiul „sa ni se faca”; cand ii pui sa dea cu subsemnatul, adica sa-si sustina parerea in scris, sunt foarte putini cei care-si asuma cele vorbite.

      Comentariu apreciat.302
    • Banca nu este interesată de cei care au doar ‘pe hârtie’ domiciliul acolo, pentru ca aia nu folosesc în veci bancomatul. `De-aia au cerut sa li se spună cate oameni stau efectiv în sat.

      71
  12. Ieri ziceai https://cursdeguvernare.ro/contributia-judetelor-la-economia-nationala-si-situatia-pietei-muncii-de-la-nivel-local.html
    Probabil si l;a nivel de judet se poate face o evaluare similara, care localitati sunt pe plus si care nu. Care au viitor. Sau nu. Insa daca partidele masorara cu „am 25 de primari in judet” nu vom vedea modificari.

    52
  13. Vedem noi dupa cutremurul ala mare cine o sa fie pe moarte.

    156
  14. Primarii satelor, comunelor și orașelor muribunde decid politica.
    De-asta sunt și vor fi tolerați.

    63
  15. Ca observatie: am vazut ca prin multe sate deja exista posibilitatea sa platesti direct cu cardul. Ceea ce observ este ca si in Timisoara, in zilele de pensie (probabil) se face coada la mine in zona la bancomat, buluc oamenii sa isi scoata bani. Oamenii au pensia pe card, dar nu vor sa plateasca cu cardul! Tata-meu la fel. Desi aproape la orice magazin mai rasarit poti plati direct cu cardul, oamenii tot la coada la bancomat stau.

    Inteleg ca la sate, prin definitie e mai greu din diverse motive (lipsa POS, tranzactii directe intre oameni, batrani care nu le au cu tehnologia si nici nu au incredere in ea etc.) dar.. totusi.

    67
    • Este mai usor sa-ti gestionezi banii cand ii ai fizic, in mana. Scoti toata pensia la inceput de luna si ii imparti pe categorii: intretinere, medicamente, utilitati, alimente.
      Cand te duci la piata cu 100 de lei si incepi sa platesti din ei, vezi ca se termina si te opresti. Daca ai plati cu cardul, ar fi ceva mai greu sa aduni fiecare cost ca sa te opresti la 100 de lei de exemplu.

      214
  16. Sa plateasca cu cardul.
    Plm, dar ii vede oculta mondiala ca isi iau un salam si o pita.
    Iar brandul salamului si data de expirare a pitei e informatie esentiala pentru urmatorul guvern mondial.
    Nu se vor descurca astia de la oculta mondiala sa preia controlul guvernelor fara informatia asta.

    Indecis. Tu ce zici?723
  17. nu stiu, in alte tari bancile s-au pus de acord si au un sistem comun de bancomate (de exemplun Otto in Finlanda) si nu mai e labareala cu comisioane de la alte banci sau 100 de bancomate intr-un mall. in situatie din asta e mai usor de pus bancomate la tara sau in zone mai izolate pentru ca se impart costurile.

    52
  18. Romania rurala este in moarte clinica de ceva ani buni, fenomen ce se va amplifica si mai mult in urmatorii 10-2-30 de ani. Oamenii se aglutineaza in jurul oraselor mari gen Bucuresti, Cluj-Napoca , Timisoara, Iasi..etc iar restul de orasele mici , comune si sate care se afla la distanta mare de aceste orase mai importante se sting incet dar sigur din cauza ca tinerii pleaca, salarii foarte mici si multe alte dezavantaje.
    Da, Romania moare incet dar sigur, probabil ne vor popula chinezii sau alte neamuri asiatice.

    87
    • Macar asta sa fie, sa ne populeze chinezii/pakistanezii ca sa aiba cine sa ne plateasca pensiile la batranete.

      64
  19. Plot twist: satul are 298 de locuitori. \s

    101
  20. Corolar – nu cumpărați tonților case din sate moarte, doar le prelungiți agonia ! Faceți și voi o minima cercetare înainte.

    76
    • cam așa ceva.

    • Chiar ma gandeam zilele trecute, de ce nu se construiesc sate noi, de la zero… efectiv sa se adune 100-200-300 familii si sa-si construiasca un sat cum vor ei. Ok, inteleg ca e greu sa se inteleaga 300 de familii intre ele, dar nu imposibil.

      Clar ca ai gasi loc unde sa faci asta, avem autostrazi noi… avem fel si fel de oportunitati care nu existau acum 30-50-100-200 de ani, de ce nu ai face asta.

      37
    • Sigur nu ai fost la o sedinta de bloc. Nu se inteleg 10-15 oameni acolo si tu vrei sute ? Si satul ala ‘nou’ ar fi oricum incadrat intr-o comuna cu primar/consiliu deja existente și căpușate politic. Sistemul este de asa natura incat este imposibil ce spui tu.

      121
    • @Goldy, ca sa faci ce spui tu, ai avea nevoie in general de bani pentru:
      – teren (macar 1000 mp/familie);
      – casa + dependinte (grajduri, cotete, spatii de stocare pentru cereale, etc);
      – instalat utilitati: minim electricitate si apa curenta;
      – apoi poate gaze, televiziune, internet si chiar canalizare;
      – pietruit drumurile din sat (ca bani de asfaltat sigur nu are nimeni);

      Cred ca esti de acord ca toate astea costa in jur de 150.000 euro/familie.

      Si apoi dupa ce ai construit satul, ce faci mai departe? Te apuci sa cumperi terenuri agricole in zona (sau pasuni daca te decizi sa cresti animale). Oare cat costa toate terenurile agricole + utilajele necesare pentru a fi lucrate? Tine cont ca ai recomandat ca satul sa fie in apropierea unei autostrazi, deci preturile ar fi destul de mari.
      Cel putin 100 mii euro / familie?

      Si acum haide sa vedem unde gasim 300 de familii care dispun fiecare de cate 250.000 euro si vor sa se mute intr-un sat fara gradinite / scoli / dispensar?

      70
    • Nu așa Andrei, dacă tot e pe comun sa fie totul la comun (un fel de cooperativa) , eventual mai puțin nevestele :) Teren agricol comasat, cu câte o curte pentru fiecare casa, restul la comun.
      Ideea e utopica din start dar măcar ne distram. Au israelienii ceva apropiat în kibutzuri, dar acolo e alta cultura, alți oameni, alt mediu.

      22
    • La terenuri comasate m-am gandit si eu. Dar in principiu nu te muti la tara daca nu ai macar un amarat de 1000 mp de curte, nu?
      Iar terenurile agrizole pe care le cumperi, trebuie sa fie destul de extinse ca sa genereze venituri din care sa traiasca peste 1000 de oameni (300 familii x 3-4 membri).

      Sa facem niste calcule:
      Venit minim pe familie – 2000 euro / luna – 24.000 euro / an
      Venit minim pe sat – 300 * 24.000 euro = 7,2 milioane euro
      Daca mai punem niste taxe pe salariile care se platesc, rezulta ca aceasta cooperativa trebuie sa aiba un profit de minim 10 milioane de euro pe an.

      Cat teren ai nevoie pentru un astfel de profit?
      Sa zicem ca jumatate de an cultivi grau si ai o productie de 5 tone la hectar, grau pe care il vinzi cu 1 leu/kg, deci fiecare hectar iti aduce 1000 euro.
      Mai cultivi si altceva si ajungi la 2000 euro productie anuala pe hectar, din care mai scazi niste costuri cu semintele, motorina, etc. Poate ramai cu 1500 euro/hectar.
      Asta inseamna ca ai nevoie de minim 7000 de hectare.
      La un pret mediu de 7000 euro/hectar, o sa ai nevoie de 49 milioane euro doar ca sa cumperi terenul.

      Pe langa aia 49 de milioane mai punem minim 10-11 milioane utilajele si ajungem la 60 milioane euro.

      Cum se traduce asta pentru cele 300 de familii?
      Pai, pe langa cei minim 150.000 euro pentru constructia caselor si a satului, mai au nevoie sa aduca fiecare inca 200.000 euro (mai mult decat am estimat initial).

      Tu daca ai avea acum 350.000 euro, ai fi de acord sa ii investesti ca sa te muti la sat, sa muncesti la camp si sa ai un venit de 2000 euro / familie?

      60
    • La asa o investitie nici nu se simte daca faci o moara, dublezi profitul, vinzi faina

      21
    • @Goldy – nu mai bine avem un plan de urbanizare, niste reguli clare despre dimensiunea minima a terenului, ce fel de constructie poti pune, grad de ocupare, inaltime etc?
      Adica o lume normala cu institutii aproape normale?

      10
  21. Locuiesc langa acest sat deci stiu situatia.

    Un sat de langa la 5km mai mic decat acesta are deja bancomat brd. Deci pica faza cu 300, e bullshit.

    Faza e ca recent s-au mutat multi din sat de la cec la brd ca a fost o campanie si i-or prostit sa se mute si ca le vor face bancomat cum au facut la satu de langa.

    Plus ca e si chestia ca daca satu vecin are vrem si noi. Primaru sa faca sa dreaga.

    Daca ai o pila la cine trebuie iti pune bancomat, nu e problema.

    181
  22. imi aduc aminte de early 2000’s cand au pus Romtelecom pe vremea aia telefon fix in satul bunicilor(depresiunea Beiusului) a fost mare eveniment, oamenii din sat efectiv se adunau acolo sa analizeze acest obiect din viitor, cum sa il foloseasca cum sa il deschida – fascinant pentru noi sa ii urmarim(copiii de oras in vacanta la bunici)

    70
  23. In general, tonul celor din oras cam asta este: satele sunt cam moarte, nu au nicio sansa, sa fie demolate cat mai repede.

    Acum cam o luna am ajuns cumva intamplator intr-un sat prin Oltenia pe care il stiam deja mort si ingropat. E undeva la 35 de km de Craiova. Schimbarea satului e totala, se construiesc case in draci, e plin de lume pe acolo, copii, masini, chestii.

    Cum s-a intamplat asta? Drumu vechi si nenorocit (mare parte din pamant si ceva piatra) a fost complet asfaltat si a fost reabilitat podul peste Jiu. Si brusc, satul a ajuns aproape de drumul european. Cu masina, in 20 minute esti in Filiasi. In cam 30 de minute esti la intrarea in Craiova.

    Romania nu e Rusia. Distantele nu sunt uriase. Multe sate ar avea ceva sanse, daca ar avea legaturi bune spre orasele mari din zona (drumuri, curse pre-orasenesti, legatura spre garile de tren cu trenuri regionale cu care sa se circule bine si ieftin, pe baza de abonament). In prima faza doar pentru a merge la lucru sau spre a duce copii la scoala (la liceu, de exemplu). Odata intrati banii in sat, ar incepe sa apara incet incet si magazine, carciumi, firme cu materiale de constructii, alte firme mici care sa angajeze local. Dar ce e e adevarat, e adevarat: in faza actuala, fara legaturi bune cu orasele mari din zona, nu au nicio sansa.

    241
    • deci catunul despre care vorbesti este la 20 de minute de intrarea in sat….

      dar ca idee ai dreptate.

      32
  24. Orice localitate traieste sau moare dupa cate locuri de munca bine platite poate oferi locuitorilor ei. Asta nu inteleg primarii de la noi:
    – fie se lupta sa atraga la ei in localitate firme care sa plateasca bine populatia,
    – fie localitatile lor vor muri pentru ca urmatoarea generatie va migra spre urmatorul loc care plateste bine.
    Cam asta e esenta rolului de primar, iar cei ce fac bine asta castiga enorm.
    Da, numarul oraselor de maine va fi mult mai mic decat numarul oraselor de azi.
    Nu, asta nu e o problema.

    44
    • România nu are & nu a avut capacitatea sustenabilă să mențină 14-15 milioane în interbelic (în regim de feudalism cu plozii acționând ca mână de lucru cea mai ieftină – săracie crâncenă, asta ca să vă de-a un indiciu de ce conducerea comunistă la noi nu a avut opoziție reală niciodată), darămite 22 de milioane în timpul & puțin după Revoluție. Nu mai spun acum.

      Când s-a mai golit țara, traiul a crescut. Nu cu mult, dar, a crescut.
      Nu e coincidență.

      Încă suntem prea mulți. Cei din politica „grea”, securiștii de acum & bișnițarii, toți trei învățând capitalism din Marx, nu de la capitaliștii ei înșiși, se bagă în chestiuni dubioase fiindcă încă gândesc ca niște gregari orfani, ca niște țărani feudali, „să fie ai mei aranjați ca restul să se ducă dracului”.

      Și între noi fie vorba, niciun primar nu a anticipat că ascensiunea în Schengen depinde, la propriu și nu la figurat, de pixul unui Gigel cu accent.

      44
  25. Primarul a scris gresit biblioteca, corect era birt. Cred ca a vrut sa fie finut!

    20
  26. Pfalzen, sătuc mic din Tirolul de Sud – 2.753 de suflete. Are școală, brutărie, măcelărie, 2 băcănii, teren de hochei, club sportiv (privat!!!!), vreo 4 restaurante (unul fine dining), hoteluri, farmacie, benzinărie șiiiiii …. ATM Raiffeisen.
    Comloșu Mare, jud. Timiș – 4.737 de suflete.
    Diferența: Pfalzen e într-o regiune autonomă. Cândva, ceea mai săracă regiune din Italia. Azi, după obținerea autonomiei, ceea mai bogată și ceea mai bine dezvoltată.
    QED.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)