Toată planeta e în război

În timp ce noi ridicăm din umeri, că nu putem controla nici arderile care poluează noaptea orașele, nici portul Constanța, nici furtul de lemn, nici nimic, în afara granițelor noastre se întâmplă un război pe toate fonturile. Nu, nu ăsta cu Ucraina, ăla global.

Turambar are un editorial lung pe tema asta, unde sincer nu spune nimic din ce nu am citit în ultimele luni pe site-uri din afară.

M-am oprit la faza asta:

Refuzul arogant, puternic simbolic al liderilor saudiți de a da curs solicitărilor recente ale președintelui Biden, urmat de întîlnirea la fel de puternic simbolică cu președintele Jinping reprezintă un semnal îngrijorător pentru țările OECD. Saudiții dau semne că se desprind din alianța strategică de peste jumătate de secol cu americanii, iar asta reprezintă o mare primejdie pentru domnia petrodolarului, dacă nu chiar moartea sa.

Mmm. Nu. Țările arabe au doi clienți, SUA și China. Dacă nu mai vor să vândă americanilor, vor vinde chinezilor, care pentru cine produc? Nu pentru ei, că la ei salariul e de 12 dolari pe lună, nu își permit să cumpere ce produc.

Se vor deschide piețele din Brazilia și Argentina, sute de milioane de locuitori vor produce chinezii pentru ei? Da, ok, poate. Ultima oară când am verificat, nu sunt dictaturi, dar tot în mocirlă sunt.

Iar surpriza Turcia, brokerul local, care joacă cu toate fronturile, s-ar putea să se fi întins un pic mai mult decât îi era plapuma, va afla asta probabil după ce se va finaliza războiul ruso-ucrainian. Ultima oară când am verificat, nu se înghesuia nimeni să cumpere Togg-uri, tot pentru Europa lucrează și ei. Turcii sunt pentru noi ce sunt chinezii pentru americani. Also this.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2154
  2. În ultimii ani articolele lui Turambar urmează același fir: încep bine, factual ca apoi să se transforme într-un delir pufos, ca să folosesc termenul lui preferat.
    Când am ajuns la aliniatul cu rușii ce produc arme mai ieftin ca americanii am râs cu muci.

    Comentariu apreciat.9721
  3. mirel palada? pe bune?

    de ce? era ocupată monica tatoiu?

    Comentariu apreciat.10615
    • Are „bube” mari omul asta, analizele politice sunt generaliste, analizele globale sunt identice cu zice si spune lumea, iar singura chestie ce o nimereste dpdv al compozitiei artcolului sunt analizele sociale (blog sau ceva editorial saptamanal are pe EVX..video parca) despre care nimeni pana acum nu le-a contrat (si in fond…ce sa critici despre un articol despre tinerii din ziua de azi si perceptia lor asupra unui razboi energetic?!…deci, Dl. P si-a ales si acum un domeniu accesibil in dezvoltat idei. Ii las aici alte idei de preluat, 100% ce nu vor fi vreodata criticate: ultima generatie nu mai vrea copii, viitorul e nesigur pt tineri, lumea se confrunta cu o lipsa de cultura, cultura viitorului o sa fie una de tip video, cartile vor disparea si vor fi inlocuite cu docmumentare, balanta puterii se va schimba in viitor (ceva ambiguu ce lasa lor de interpretari) observa careva ca ideile lui P sunt aceleasi cu ale lui Caramitru Jr.?

      216
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2278
    • Nu stiu daca mai mari dar pe undeva comparabile. Stiu ca la nivel de salariu minim erau peste noi, nu mai stiu de cel mediu.

      Indecis. Tu ce zici?2121
    • De acum 15 ani salariile în China erau mai mari decât în România. Post pe post.

      Doar firmele captive și naivii mai vor să se extindă în China.
      Ieftin înseamnă că ești proprietatea partidului.
      Nici saudiții, nici rușii nu sunt fericiți să vândă barilul cu $35.

      Indecis. Tu ce zici?328
    • @Pardaillan & Gicu:

      China are vreo 10 orașe megadezvoltate. Cele care se prezintă mereu la tv… Toate împreună au vreo 150 de milioane de locuitori care să zicem că trăiesc mai bine ca noi. Restul până la 1 MLD jumate?

      Acum 4 ani JUMĂTATE din populația globului care trăia în SĂRĂCIE EXTREMĂ era în India și China. Ai vrea sa trăiești ca ăia? Sigur dezvoltarea unor metropole a atras săracii din jur în China și le-a redus oleacă nu numărul dar în rest?

      În fine poți avea încredere în cifrele declarate de o dictatură?

      Comentariu apreciat.5813
  5. Eu m-am oprit la fraza asta

    „In primul rînd, sînt domenii unde poți realiza aproximativ același lucru cu sume sensibil diferite. Vezi de exemplu prețurile tehnicii militare americane și rusești. Rușii, cu bani mult mai puțini, reușesc să țină pasul deocamdată cu industria militară americană, cel puțin în domeniul terestru și aerian.*

    Comentariu apreciat.7311
    • @Jesus si e si mai hilar pentru ca razboiul ruso-ucrainean a aratat fix asta.
      „Un tanc rusesc costă mult mai puțin decît un tanc american. Dar rămîne, pînă una alta, cam tot un tanc. La fel și cu rachetele, ca să nu mai vorbim de drone. La fel și cu avioanele de generație patru sau cinci. La fel și cu portavioanele chinezești cele mai recente. Pur și simplu e vorba despre prețuri diferite, care nu se concretizează în produse diferite.”
      E la fel de stupid ca bancul cu americanii care au cheltuit enorm sa conceapa pix care sa scrie in spatiu si rusii mai „destepti” au luat creion.
      Nu e greu sa pui mana sa cauti, de ce costa mai putin un T90 fata de un M1 Abrams.

      Comentariu apreciat.5314
    • eu m-am oprit mai devreme, la fraza unde demasca poftele stapanilor „Lumea Întîi își dorește păstrarea rolului privilegiat, de hegemon economic, politic, militar și ideologic. Lumea a Doua contestă această hegemonie și își dorește renegocierea echilibrului de forțe, eventual preluarea conducerii globale de la vechii stăpîni.”
      Probabil cauta un os de ros eventual AURrit sa fie.

      Indecis. Tu ce zici?3020
    • de portavionul kuztnetov se mai stie ceva? ca si ala a fost mult mai ieftin.

      aviaonele alea de genratie 5, ii zice 5 pentru ca atatea sunt, chiar daca sunt mult mai ieftine, tocmai au fost mutate mult in interiorul rusiei. probabil sa nu le doboare ucrainienii cu prastia.

      rachetele alea mult mai ieftine sunt doborate masiva de chestii mult mai ieftine per total, si din ce trece, multe isi rateaza tinta. cand adaugi costurile parca nu mai iese asa bine pe cap de ucrainian mort.

      Comentariu apreciat.4113
    • Ba voi cititi ce scrieti? Unde naiba poti pune semnul egal intre un T90 si un Abrams? Cate Abrams ati vazut voi distruse in Irak cu armament rusesc? Eu imi amintesc de unul singur, in timp ce ucrainenii au ajuns la cateva sute de tancuri rusesti distruse cu armament occidental. E adevarat ca doar vreo cateva T90, dar asta nu pentru ca nu pot fi distruse ci pentru ca au adus foarte putine. Situatia este aceeasi si la rachete. Lanseaza rusii cate 70-80 de rachete din care trei sferturi sunt doborate de antiaeriana iar restul cad in majoritate alaturi de tinte. Ucrainenii lanseaza 3-4 HIMARS si cad exact acolo unde au fost programate sa cada. Oricat de prorus ai fi nu poti sa nu observi diferenta uriasa de calitate intre armamentul rusesc si cel occidental.

      Comentariu apreciat.396
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1041
    • Armata trogloditilor are probleme de la nivelul conducatorilor pana la cuiul ultimei grenade. Totul ‘se fura’, e raportat la hectar, iar pe hartie planul e indeplinit 150%.

      124
    • @ Joker
      Rușii au construit tancuri să omoare oameni, dar pentru că nu sunt CHIAR demenți, le-au făcut proaste.

      182
    • @Joker, daca mergem pe logica asta, poti sa pui semnul egal intre un pistol Carpati si un tanc T90. Ambele au fost facute sa omoare sua cel putin sa raneasca.

      01
  6. Pe tema asta, „război” poate însemna multe: ultimul episod Rogan, cu Peter Zeihan e interesant.

    205
  7. „Refuzul arogant, puternic simbolic al liderilor saudiți de a da curs solicitărilor recente ale președintelui Biden…” a fost precedat de refuzul – e drept, cât se poate de respectuos – al corporațiilor americane de a lua în serios respectivele solicitări. de fapt, întrebarea care merită pusă este cât mai contează politicienii (aleși de mai mulți sau mai puțini oameni, enfin, dar aleși), unde sunt ei in the big picture? mai sunt (măcar) semnificativi?

    de bine, de rău, birocrația unui stat democratic este cât de cât transparentă, procesul decizional este cât de cât public – dincolo, la corporații, negură totală. autoritatea statelor devine din ce în ce mai suplă (haha), cea a corporațiilor din ce în ce mai tăioasă. o fi bine, o fi rău?

    una peste alta, de un lucru putem fi siguri astăzi: sfârșitul istoriei se amână until further notice. stay tuned. La mulți ani.

    1414
    • Meh, Biden le cere din gură corporațiilor americane să producă petrol, dar în același timp blochează autorizațiile de exploatații pe terenurile federale și înăsprește condițiile de mediu pe celelalte cu obiectivup declarat cu mândrie de eliminare a combustibililor fosili Oana în 20×0 (nu rețin deceniul preconizat și îmi e lene sa caut). Nici el nu e mult mai mintos ca Merkel, măcar nu o să rămână 16 ca ea.

      92
  8. Turambar scrie pentru că e gratis (mă rog, poate chiar a primit bani pentru analiza asta). Dar e gratis în sensul că nu sunt consecințe personale pentru el, că nimeni nu o să-l ia la întrebări când previziunile sau evaluările lui nu sunt corecte. Și dacă nu există consecințe și lumea te bagă în seamă în continuare… Singurii pierzători sunt cei care îl citesc – și mai ales cei care și cred ce scrie omul pe-acolo

    Indecis. Tu ce zici?3111
    • Pai a scos exit-poll cu prietenul Ponta castigator la presedintie. Deci ce sa il intereseze de consecintele unui articol?

      118
  9. Americanii au demonstrat că au logistica necesară pentru a purta un război în celălalt capăt al lumii.
    China a luat notițe.

    Indecis. Tu ce zici?3312
    • Au experienta din WW2 cand au trimis zeci de mii unitati tehnica de lupta si milioane de echipamente in ruzzia in cel mai mare land lease din istorie .

      Indecis. Tu ce zici?258
  10. NOU
    #28

    cum le stii tu pe toate

    1014
  11. – Mmm, nu, SUA nu mai e client pentru arabi.
    – SUA e independenta energetic. Din 2018.
    – Brazilia si Argentina nu vor fi clienti pentru chinezi din cauza doctrinei Monroe. Mexicul a patit la fel.
    – domnia dolarului nu se incheie cand zice un tristuț pe netul romanesc
    – China tocmai ce i-a țăpit pe rusi de cateva miliarde de dolari pe petrolul livrat. Au platit in yuani si nu vor sa ii schimbe in dolari
    – ok, nu folosim dolarul pentru schimburi comerciale internationale, acum e folosit 100% in tranzactiile de commodities (petrol, aur, grau, etc) si 70% in comert, ce folosim?
    – hai sa folosim yuan, cea mai manipulata moneda din istorie, ne despagubeste tristuțul in caz de țapă?

    Traim vremuri interesante.
    Cine ar fi crezut ca marele castigator al razboiului din Ucraina e SUA care a inlocuit complet Rusia ca furnizor de gaze naturale pentru Europa?
    Cei care stiau ca americanii vor sa ii zdrobeasca pe rusi si stiau ca rusii au 2 sectoare majore economice: export de materii prime si industrie militara.
    Cine ar fi crezut ca ecosalvatorii planetei vor renunta la a mai salva planeta?
    Greu sa ai industrie grea doar cu panouri solare cand nu ai soare in Germania.

    Comentariu apreciat.5416
  12. NOU
    #30

    De câțiva ani are loc o „revoluție tăcută”, SUA reușind să exploreze masiv șisturile (reducând și implicațiile ecologice semnificativ), atât pentru gaz cât și pentru petrol, devenind țara cu cel mai mare potențial și cu rezerve care astfel depășesc cu foarte mult previziunile. Vedeți de unde vin toate vasele cu GNL în Europa în prezent. Nu mai au nevoie de petrolul arab, însă conștientizează că e totuși cel mai important factor de stabilitate pentru lume. China, ce nu prea are resurse suficiente, are parteneriate majore cu Rusia și evident se orientează și spre zona arabă, rățoindu-se în același timp și pentru resursele din Marea Chinei de Sud. China însă a intrat în zona caucazilor, dezvoltând parteneriate majore cu țările din zonă, ceea ce deranjează la culme Rusia. China însă are un model pe care-l practică și în Africa – împrumută țările pentru tot felul de investiții cu rentabilitate îndoielnică pe termen scurt, știind că nu au cum să achite și implicit pun stăpânire indirectă pe resurse. Rusia, la rându-i ajută Vietnamul să acceseze resursele din Marea Chinei de Sud, ceea ce irită la maxim China. Factorul de instabilitate cel mai mare e însă Iran, ce are pretenții de califat global strict pe criterii religioase, ceea ce chiar e o anomalie. Arabia Saudită încearcă să facă tranziția spre diversificarea economică și investiții după modelul din zona Emiratelor, care au depășit dependența de resurse naturale. Turcia, așa cum apare în articol, vrea să devină un soi de factor decizional în acea zonă (modelul Orabn) unde mai aspiră la acel statut Iran și Arabia Saudită și poate mai tăcut, Egipt (deși nu prea au cum). Ce face Rusia în prezent, e oarecum irațional din perspectivă Geopolitică, deoarece China (pe sprijinul căreia s-ar baza) are o abordare mult mai rațională – să ajungem la prosperitate pentru toți și mai vedem apoi cu expansiunea și alte cele. Până una alta, au Belt Road Initiative, un fel de uniune globală bazată pe relații economice de tip win-win (zic ei, deși modelul practicat e unul ce bagă țările-n datorii uriașe, pe care le recuperează chinezii cum doresc), neamestecându-se în politica internă a partenerilor (ceea ce-i face atractivi pentru toți ductatorii sau pseudodictatorii). Însă nu prea pare că ar dori cineva război (în afară de Iran și Rusia), deoarece teoretic urmează „deblocarea” unor piețe precum Brazilia, India, Mexic zona Arabă (țările care pe rând semnează parteneriate cu Israelul, după problematicele revoluții). Și e loc de creștere, nu de război.

    166
  13. Recomand podcastul lui Joe Rogan cu Peter Zeihan despre geopolitica si despre viitorul Chinei, Rusiei si a SUA.

    811
    • L-am descoperit pe Zeihan cu mult timp înainte să apară la podcast, acolo zice cam aceleași lucruri ce le zice de vreun an încoace.

      Pe cifre omul are dreptate, problema e că, la fel cum zice el, nici una din țările alea nu va accepta să dispară așa ușor. Rusia a pornit un război din cauza asta. China încă nu știm ce va face.

      Germania tocmai a anunțat un sistem de imigrare bazat pe puncte stil canadian. Sistemul canadian funcționează bine de 30 de ani și are impact foarte mare. Dacă va funcționa și pentru nemți și se vor umple de imigranți calificați în mod accelerat, nu doar de turci care freacă menta la șaormerii, poate au o șansă.

      Singurul lucru ce rămâne nemților e să rezolve problema energiei ieftine care e baza întregii lor industrii, pentru că nimeni nu va plăti dublu pe un VW oricât de nemțesc va fi el, lumea se va reorienta.

      12
  14. Arabia Saudita nu-si permite sa aiba pareri contradictorii cu SUA, ar fi penibil sa se blocheze in orgolii de genul… dar asta e alta poveste. China practic e o tara care colapseaza si are un leadership depasit total, deci nimic ok nu poate sa iasa din asta.

    Daca e sa faca pasul gresit si sa atace Taiwanul, probabil o sa fie cea mai sangeroasa infrangere a „chinejilor” de dupa WW2… unde i-au batut japonezii la curul gol, fortandu-i sa se retraga prin munti si jungla cantoneza… ca-n vremurile bune ale mongolilor. Acum nu se pune problema sa fie cuceriti, se pune problema sa fie striviti si condamnati la saracie… o saracie lucie mult mai nasoala ca acum.

    Revenind la sauditi, doar pentru ca le este lasat latul mai lung… nu inseamna ca sunt liberi la decizii. Vezi ca totusi s-au „dezlegat” de la americani, dar au executat ordinul… deci cumva e o situatie dinaia in care nevasta lasa sa se vada ca barbatul e barbat in casa, desi stie ca nu-i… dar da bine de imaginea lumii.

    119

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile