Toată lumea e nervoasă

Am rămas băieții singuri acasă, așadar am decretat porceală. Comand de la un fast food ce comand de obicei, două suce, două porții de pui, vine mâncarea, două pungi de hârtie, dintr-o pungă curgea un lichid maro. Curierul rămâne cu punga în mână. Stați un pic, să aduc un castron, să punem punga în el, să nu curgă prin casă. Mă întorc, curierul zice că trebuie să sun la aplicația de livrat și să vorbesc cu ei să rezolv. Ce să rezolv, că eu n-am suc maro în comandă, nu de la a mea curge. Omul ridică din umeri și pleacă. Dar nu pleacă normal…

Fraților, a tulit-o! Nici la revedere nu a zis, nu fugea, dar nici mult nu mai avea. Și știu de ce. Nu zic că s-a umplut România de Karens, dar oamenilor le sare țandăra din orice când sunt clienți. Atunci au toate drepturile din lume, dacă ceva nu e la linie deja sunt revoltați și scârbiți, își vor banii înapoi, vor să emigreze sau să omoare pe cineva. Again, doar când sunt clienți. Când sunt de partea cealaltă, prea au clienții ăștia pretenții. Cum adică să le aduc berea rece și micii bine făcuți? Cum adică să fac ce m-a plătit să fac? Păi unde suntem aici?

Revin la exemplul meu. Mi s-a udat punga cu cola altcuiva. Boohoo. Dar omul era atât de obișnuit cu clienți agresivi că a fugit ca să nu-și mai verse încă un client nervii pe el. Mă gândesc că chiar dacă era a mea nu aș fi urlat sau făcut scandal. Nu pentru că sunam eu pe directorul de la aplicație să-i fac scandal și să trimită urgent un curier cu cola mea, ci pentru că nu merită să-ți faci nervi de la chestii din astea mici. Că ar însemna că ar trebui să plâng două săptămâni când o să aflu că chelesc sau că îmbătrânesc.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. Sunt sigur că orice chinez poate ajunge să locuiască într-unul din blocurile din ultima imagine.

    Comentariu apreciat.975
  2. In RO clientii sunt la mana furnizorilor. Pot umple vreo 3-4 articole de ranturi. Dar nu ajuta pe nimeni.

    Comentariu apreciat.388
  3. Nu mai lasa usa deschisa la beci… se sperie baietii. /s

    Comentariu apreciat.613
  4. NOU
    #7

    „când o să aflu că chelesc sau că îmbătrânesc.” – sincer, faptul ca imbatranim nu e niciun secret, cred ca ai aflat deja.

    Indecis. Tu ce zici?317
  5. Eu am scapat in 90% din cazurile in care m-a oprit politia fara sa platesc nimic. Desi eram vinovat de fiecare data. Doar pentru ca am vorbit frumos cu ei. Asta ma face sa ma intreb, oare cat de mizerabil se comporta oamenii de obicei cu ei, de pe mine ma iarta asa des doar pentru ca vorbesc frumos cu ei.

    Comentariu apreciat.17813
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1560
    • Și mie mi se întâmplă la fel. Vine milițianul la geam foarte arțăgos, eu ii răspund politicos și ma aleg doar cu avertisment.
      Vorbim de 60-70 km/h în loc de 50.

      Comentariu apreciat.808
    • Eu nici măcar n-am deschis gura și a început milițeanul să-și ofere scuze. Nu, nu sînt așa de fioros, dar se scuza că nu le-a mers kakaiatehnica pentru a putea face PV-ul (au băgat deștele greșit prin butoane și nu aveau înregistrare). Aveam vreo 90 din ce am văzut eu pe vitezometru…

      Indecis. Tu ce zici?3114
    • La fel am patit si eu in doua situatii. La diferenta de 5 ani intre ele.
      Prima am intors pe linie dubla continua noaptea la 12 … M-au oprit mi-au pus fiola, am vorbit respectuos si umil :D Mi-au dat amenda pentru centura, asa de obrav
      A doua oara am facut depasire pe linie continua in localitate si depasit viteza legala cu 20 km. Un pic de misto din partea lor unde ma grabesc, vorbit respectuos, verificat acte, vazut ca totul e in regula. Mi-au dat pt triunghi, ca nu am avut 2 triunghiuri in masina.
      Ambele cazuri amenda minima, sa fie acolo ceva dar nu atat grav fata de fapta comisa.

      Comentariu apreciat.679
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2651
    • Nu degeaba se spune ca: Vorba dulce mult aduce.

      1213
    • Eu am calcat pe cineva pe trecerea de pietoni si isi cerea scuze militianul in numele victimei.

      Comentariu apreciat.8824
    • Și în US funcționează la fel, și prin europa, dacă ești respectuos, vede că te umilești un pic, altfel te tratează.

      Asta e, n-am nevoia să mă impun sau să arăt cine sunt eu la toată lumea, e mai bine să treci pe sub radar pe cât posibil.

      Indecis. Tu ce zici?229
    • NOU
      #17

      In România sunt pe minus, de 5 ori m-au oprit, doar de 2 ori m-au iertat:
      1. Trecut pe rosu…cică, m-au iertat, era o intersecție dubioasa și cică nu ma incadrasem bine. M-am milogit, recunosc.
      2. Cică as fi depasit viteza la Fetesti, înainte de a urca pe pod. Așteptau clar “ceva”. Am stat in mașina contemplând dacă sa le dau sau nu. M-au chemat la mașina sa o “rezolvam”, dar cum nu mai veneam s-au plictisit, mi-au dat actele și m-au lăsat sa plec. Nici pana azi nu sunt convins ca depășisem viteza.
      3 & 4 – depășire de viteza, am vb frumos, au vb și ei frumos…m-au amendat
      5. Depășire viteaza – am vb frumos, s-a întors polițistul doar cu PV-ul, carnetul a rămas la el. No regrets, am meritat-o din plin atunci.

      In SUA sunt pe plus, o singura data am fost oprit, viteza și cică as fi condus fără permis ( nu știa ca ai voie 3 luni cu permisul de Ro in state). Am vb frumos, a tăiat pe loc de pe PV infracțiunea cu permisul, iar a doua zi am vrut sa plătesc amenda și el nu o băgase încă in sistem. Ne-am auzit iar la telefon, ne făcuse legătura secretara de la judecătorie din county-ul unde se întâmplase totul, și a zis sa rupe PV-ul și nu mai trebuie sa plătesc nimic. Aparent americanii nu se grăbesc sa achite amenzile așa ca a fost oarecum surprins ca vreau sa achit așa repede și s-a gândit sa ma ierte.

      In rest prin Europa am luat vreo doua amenzi de viteza la camere fixe, dar doar la depășirii stupide de 10-15km/h.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • @AlinP contrabandă de țigări, proxenetism, violențe. Le vorbește frumos polițiștilor, le bagă 500euro în buzunarul de la piept și scapă mereu.

      Comentariu apreciat.282
    • Dar nimeni nu isi asuma greseala si in acelasi timp sa fie politicos?
      Adica genul de conversatie:
      Buna ziua
      Buna ziua
      Stiti de ce v-am oprit?
      Da, circulam cu 56 in zona cu limitare de 50Kmh
      De ce?
      Nu am fost atent
      Bine, amenda este de €
      Multumesc, unde semnez?
      Poftiti procesul verbal. Va rog sa fiti mai atent pe viitor
      Am sa incerc, Multumesc, O zi buna
      O zi buna. Conduceti prudent

      Comentariu apreciat.551
    • @Andrei, am patito de vreo doua, trei ori cred sa scap fara sa fiu penalizat pentru ca am vorbit civilizat cu ei si mi-am recunoscut greseala, am si argumentato oarecum, au inteles, mi-au inapoiat actele si mi-au spus sa am grija la drum numai, insa sunt cazuri rare de crestat in grinda :))

      37
  6. despre curierul care ar fi normal sa-si asume vina nu zice nimeni nimic? nu pricep cum iei o punga, o bagi intr-o geanta, apoi cari geanta, iar la destinatie cand s-a varsat tot din punga in geanta nu e vina ta.

    Comentariu apreciat.6216
    • Poate ca era un amarat de curier, iar Vali a vrut sa fie domn si sa ierte.

      Comentariu apreciat.679
    • dacă curierii ar fi plătiți cum trebuie și restaurantele nu le-ar supraîncărca comenzile, clienții ar trebui să plătească dublu. Câți ar mai comanda? ar face ei pe curierul.

      Indecis. Tu ce zici?3148
    • @Andrei
      Curierul se supraincarca singur, pentru ca:
      – nu renteaza sa faca o singura livrare
      – platformele de delivery ii permit
      Da, ar putea fi mai bine platita munca asta, daca curierul s-ar organiza impreuna cu toti ceilalti curieri si ar forta aplicatiile sa dea putin mai mult, insa e genul de job pe care-l faci pentru perioade scurte de timp si in lipsa de alte alternative.
      Problema ramane la curier si la modul in care gandeste si actioneaza. La fel cum avem conducatorii pe care-i meritam, avem si curierii pe care-i meritam.

      Indecis. Tu ce zici?3216
    • Cum insiri tot ce face curierul si nu iti dai seama ca nu e asa usor? CUM?
      Iti dau tie o geanta de aia imensa si te pun pe bicicleta sa dai la pedale 4km prin oras, eventual cu dealuri. Iar la final iei 10 lei. Aa, sa ajunga si repede, sa se raceste. Eventual fix la ora 2 cand e traficu bun.

      Acum cativa ani sansele sa nu iti vina ciorba in punga erau sub nivelu marii, pana s-au prins restaurantele ca trebe bagati bani in caserole cum trebuie.

      Comentariu apreciat.6013
    • Am fost initial de acord cu tine, dar in secunda 2 mi-am adus aminte cum o handicapata de la Mc drivetrough mi-a pus sucurile in plasa fara suportul ala de 4 pahare, de doar norocul a facut sa nu vars 2l de suc pe tapiterie (erau 4 meniuri). Pe ea o durea fix la patina cum le-a pus in punga, norocul meu ca am fost cat de cat pe faza. Daca la asta adaugi ca la curieri li se sigileaza plasele de nu le mai pot ei rearanja… parca inteleg de ce se intampla accidentele astea.

      Comentariu apreciat.448
    • Eu nu inteleg ceva legat de curieri. Pe o parte sunteti voi clientii care insistati ca se plateste foarte prost si ca munca este foarte dificila. Pe partea cealalta sunt o multime de articole / comentarii in care curierii sustin ca daca lucrezi minim 8 ore pe zi castigi cel putin 5000 de lei/luna.

      Acum nu stiu ce intelegeti voi prin salariu prost, dar pentru o meserie care nu necesita nici o pregatire, 5000 de lei mi se pare un venit foarte bun.

      Comentariu apreciat.291
  7. Dupa acest post astept un nou episod de azi am condus unde ne bagam pl in tot ce ni se pare noua in neregula… nu neaparat ca ar incalca vreo lege. De ce merge x cu cat merge si nu merge mai repede sau mai incet, de ce schimba benzi, de ce nu depasteste, de ce nu sta dupa mine ca eu sunt cu bolidul, de ce parcheaza stramb dinastea….

    Dar da… oamenii sunt razna complet… chiar de la orice rahat fac sesizari reclamatii scandal….

    Comentariu apreciat.1236
    • mihai, confunzi „s-a întâmplat un accident, s-a vărsat ceva” cu „știu că ești pe altă bandă dar mă piș pe tine și nu dau semnal când vin peste tine, dă-te-n mă-ta”.

  8. Am pățit și eu sa scap neamendat de mai multe ori , viteza 90 în localitate, le-am spus ca nu am mai văzut radar și m-au invitat la masina sa vad înregistrarea, alta data permis expirat, le-am spus ca nu știam dar nu-i bai ca o pun pe nevasta la volan, neacordare de prioritate la trecere, le-am explicat ca am văzut pietonul dar tocmai ce plecam de pe loc dupa ce am dat prioritate la alți pietoni deci se poate discuta cu ei. Niciodată n-am negat vina, nu m-am certat și am arătat ca nu sint disperat fără permis. Anul asta am 40 de ani de când am permis fără cine știe ce evenimente.

    Comentariu apreciat.338
  9. Pana te urci la volan.

    Comentariu apreciat.432
  10. despre 5G ce parere ai? cum ne afecteaza chemtrailsurile?

    • Daca vreti sa radeti intrati pe TikTok sa il vedeti pe Costi Ionita, ce da din el… “cum imprastie nenorocitii covid prin chemtrails”

      Culmea e ca omul teoretic e doctor stomatolog…

      Comentariu apreciat.355
    • @AlinP, ”Culmea e ca omul teoretic e doctor stomatolog”. Problema este că sunt oameni care profesează practic în meserii de dascăl, medic, judecător și care cred mizeriile astea.

      Comentariu apreciat.442
    • Poate sa creada in orice daca e judecator si nu ia spaga.
      La fel si daca e un dascal care isi da interesul .
      La medici eu un pic mai naspa..ca ti recomanda betisoare parfumate in loc de medicamente.

      1610
  11. Pai si n ati facut si voi un gratar ca baietii? Ati comandat ceva ca fetele ?

    Comentariu apreciat.663
  12. Tre sa existe o balanta pe undeva, și mă gândesc ca sigur te enervezi de la chestii mult mai mici în trafic, deci e ok.

    233
  13. La aplicația de livrare sinonimă culorii anului , e o bătaie de joc totală față de livratori. Rar ajungi să câștigi 20 lei pe oră. Acum la 3000 salariu brut ar trebui să câștigi brut 18,1 lei la o normă de 41 ore pe săptămână. Timpul Livratorilor este evaluat sub nivelul salariului minim pe economie. E vorba de mii de oameni ale căror drepturi le sunt calcate în picioare.

    Comentariu apreciat.374
    • E vorba de mii de oameni care aleg să fie livratori, nu ținuți ostatici într-un lagăr de concentrare. E criză de forță de muncă în construncții, în agricultură etc.

      Indecis. Tu ce zici?2229
    • Ubercool, ia nu mai înjura lumea! Cum adică muncă grea? Păi locurile alea libere din construcții, instalații, agricultură sunt pentru alea 50% femei ce trebuie să fie în fiecare branșă. Vrei să le ia locul? Misoginule!

      Era un articol într-un ziar din Bologna, despre un livrator pentru Amazon. Lucra 3 zile pe săptămână câte 8 ore pe zi , că era artist omul, lua cam 1.800€ în mână pe lună. Pentru referință, un muncitor în fabrică ia 1.400/1.600€ pe lună fără ore suplimentare, în funcție de vechime, calificare etc.
      Și se plângea că era greu și a trebuit să renunțe…. Avea o livrare la 5 minute. Cunosc Bologna, mi se pare ușor. Iar algoritmul sigur nu te plimbă prin tot orașul că nu e eficient….. Dar deh, artist….

      Indecis. Tu ce zici?1318
    • @Grig, nu vrei sa ne arati si noua o statistica din aplicatie sa vedem exact cati bani se castiga raportat la numarul de ore lucrate pe zi / saptamana?

      40
    • Andrei g. Este doar o statistica a banilor câștigați zilnic. Numărul de ore este pierdut in neant. Aplicația nu are statistici cu numărul de ore. „Se știe să fiu și eu în tendințe pe sistem”.

      11
  14. Stanga americana… isi petrece 90% din timp criticand relatiile de munca, isi cheltuie 90% din putere in scoli manipuland copiii autisti sa se castreze.

    Indecis. Tu ce zici?3623
  15. Ce bine că tu nu te enervezi din lucruri mărunte.
    Proști în trafic, d-astea…
    Joking

    Comentariu apreciat.391
  16. Nu mai ieși la ușa cu toporul în mână !

    Comentariu apreciat.381
  17. Nu ti se pare ca esti putin ipocrit cu lupta asta impotriva capitalismului avand in vedere ca tu iti castigi (cel putin partial) existenta promovand consumerismul salbatic? Ia asta, cumpara aia, black friday, reclama, reduceri, comanda, etc.

    Intreb fara rautate, stiu ca in societatea de azi nu toti pot avea dream job aliniat la litera cu valorile noastre. Totusi, vreau sa cred ca inca putem fi constienti de sine, desi e o calitate din ce in ce mai rar intalnita.

    Comentariu apreciat.228172
    • da, e plin blogul de promovări la consum sălbatic. m-ai prins.
      decembrie. 100 articole. 2 promovări.
      noiembrie. 110 articole. 5 promovări.

      fix de la comentarii din astea îmi vine să cred că am fost un prost că n-am băgat până acum păcănele, țigări și alte scheme. prost cu spume bă, dacă inclusiv oamenii care mă citesc de ani de zile zic de mine că sunt muist.

    • Cam puțin. Ia pune mâna și muncește! Norocul tău că ai scule electrice japoneze și toyota, că alea nu cer bani!

      Comentariu apreciat.395
    • Apreciez ca ai o limita. Chiar o ai. Stiu cum e sa nu iti fie apreciata verticalitatea, cel putin in comparatie cu colegii de breasla, de aia intotdeauna incerc sa punctez ca nu spun ca rautate ce spun – dar ai dreptate, tot doare.

      Eu te citesc cam de cand ai inceput, stiu cine esti online, cu bune si cu rele.

      Nu am spus ca esti muist, ci ca ai o doza de ipocrizie, pentru ca ideea ramane, capitalismul si consumerismul iti pun o paine pe masa. Ca esti multi mai putin ipocrit decat altii? Asta da, de aia inca te citesc si mai comentez.

      Comentariu apreciat.9647
    • 1. 2 promovări la 98 gratuități. și tot ai simțit nevoia să-mi dai muie.
      2. tu crezi că eu nu sunt conștient de situația în care sunt? așa prost par, de a fost nevoie să mi-o arunci în față?
      3. faze de genul ăsta mă fac să abandonez. nu că nu mă meritați, ci că nu aveți respect. n-ai 12 comentarii. nu ești de ieri aici. și tot ai simțit nevoia.

    • Shit. Eu venisem sa comentez cum ca asa e de la o anumita varsta, si anume ca ajungi socialist. Si eu am trecut prin perioada 25-35 de ani cand eram fan capitalism american si am ajuns la 40 socialist. Si esti socialist si de la faptu ca tu vrei sa repari/refolosesti chestii. Nu am simtit niciodata ca incerci sa promovezi ideea de cumparati in draci acum, acum e momentu, suna acum si comanda, e ultima sansa. Ci din contra esti singura persoana de la care am auzit moderatie, pune bani deoparte, nu schimba telefonu, etc.
      Concluzia mea este ca cel de mai sus te-a atacat gratuit, pentru ca instigarea la consumerism ar fi fost daca la fiecare 6 luni explicai cum noul topor fiskars taie cu 5% mai bine decat precedentul si nu are rost sa il ascuti pe ala vechi ci sa il iei pe ala nou. In fine o fi de la varsta la fel ca si socialismul

      Comentariu apreciat.7412
    • Chiar, un articol despre ascuțit topoare!
      Ca să demonstrezi că nu încurajezi consumerismul! 😅

      Ar fi util un asemenea articol. Cum, când și evident cu ce (link). Despre cuțite de-asemenea, chiar și cu video.
      Știu că sunt alții pe YouTube, dar nu ar strica….

      154
    • …și asta doare cel mai tare, că a făcut-o aiurea. și gratuit.

      2 promovări la 100 articole. 2. consumerism sălbatic. eu. prost sunt uneori. ia să căutăm mailurile de la huawei și casino, să le spun că m-am răzgândit.

    • fisherman, adu-mi aminte la primăvară.

    • – Acuza pe fata ca Vali este ipocrit.

      – Pune semn de echivalenta între câteva reclame și „consumerism sălbatic”

      – Cică întreabă „fără răutate”.

      „Nu sunt mârlan, doar pun niște întrebări”. Disonanta cognitiva și ipocrizia acestei postari sunt atât de dense, ca le poți tăia cu lama groasa a „conștientei de sine”.

      Indecis. Tu ce zici?4339
    • @ Fishermann eu cred ca a avut unul, nu sunt sigur. Nu imi mai amintesc care. Dar, imi amintesc ca m-a inspirat in a cumpara un polizor de masa ( sau cum naiba s-o numii) si sa imi ascut topoarele. Acum am 5 topoare perfect ascutite. Am inceput cu cel mai vechi/ruginit/valoare mica si l-a ascutit prost si am ajuns la fiscars sa il fac perfect.
      Dar inspiratia in a le ascutii a venit de aici, iar cumparatul de fiscars nu.

      82
    • @ Vali. Inteleg ca e frustrant ce ti se intampla, dar daca pana acum ti se pare ca ai facut ce trebuie si esti impacat cu tine nu te lasa. Poate pentru moment suna mai bine sa faci ca cei care calca in picioare orice tie ti se pare moral dar poate nu poti sa duci mult timp asta si o sa te afecteze altfel si mai rau. Am inceput sa citesc bloguri cu tine si in fiecare dimineata deschideam zoso, arhi, visurat si piticu. Apoi nu mai puteau sa citesti piticu ca o luase pe aratura(m-am oprit dupa faza din intersectie de care era mandru cu ce ii facuse domnisoarei). Apoi a urmat visurat car a luat-o razna rau, iar acum ai mai ramas tu si cateoedata Arhi care cate o data mai exagereaza si parca nu mai vrei sa te intorci. Promit sa caut sa vad cum se face cu patronu ala doar sa scrii la fel si sa nu o iei razna

      208
    • „și asta doare cel mai tare, că a făcut-o aiurea. și gratuit. ”

      Ai si tu dreptate, am auzit candva o vorba, ca daca nu ai ceva bun se spus, mai bine nu spui nimic. Incerc sa o imbratisez, dar nu imi iese mereu. M-as fi putut abtine, mai ales ca iti stiu intentiile bune, vorba aia, sunt pe aici de prin 2007-2008, nu de cand comentez cu userul sau Ip-ul asta.

      @ ioan – Da, pentru ca a fost o intrebare deschisa si se poate discuta in contradictoriu. De asemenea, nu mai folosi cuvinte mari daca nu le stii sensul.

      Indecis. Tu ce zici?3429
    • poti fi drept si brav doar facand 0 reclame, si eventual semi-murind de foame /s

      109
    • Nu stiu cum il vede lumea pe @Vali promovand capitalismul salbatic, dar daca te uiti pe articolele lui pare cel mai frugal blogger.
      Are mereu articole despre cum repara o anumita unelta, despre cum refoloseste tot ce poate si nici nu-si cumpara telefoane noi in fiecare an.

      Poti sa-l critici pentru alte lucruri, dar chiar nu ai cum sa-l acuzi ca incurajeaza consumul nejustificat.

      Indecis. Tu ce zici?329
    • Ma gandesc ca domnul nm.bradu impinge donatii pe patreon sau paypal de e atat de sensibil

      1612
    • Nu văd cum îndeamnă Vali la consumerism când el te recomandă să cumperi ce ține mai mult și cum să repari chestii. Ba din contră, când zice de ce produse să te ferești că se strică repede ajungi să cumperi mai puțin. Și reclamele pe aici sunt mai mult decât de bun simț. Mai puțin de atât și nu văd cum ar supraviețui din ce face.

      175
    • brăduleț, dacă și Vali promovează capitalismul sălbatic, atunci Buhnici ce face?

      1710
    • @nm.radu

      Ori nu ai proprietatea termenilor, ori ești nesincer. Ambele variante sunt nasoale.

      O întrebare nu se formulează făcând observații încărcate, făcând evaluări cu caracter subiectiv si apoi întrebând dacă cel căruia te adresezi este de acord sau nu.

      Întrebare deschisa e un nonsens în contextul în care faci acuzații în mod public.

      Conform cu standardul tău de doi bani, răspunde la următoarelr intrebari:

      – când ai încetat sa iti bati nevasta/iubita

      – ce te determina sa minți când răspunzi la aceasta întrebare?

      Indecis. Tu ce zici?1717
  18. Blocurile din ultima poza ar arata asa doar in prima zi :)

    122
  19. Unii dintre noi stim ca in socialism solutia la homelessness e in ambele poze.

    143
  20. Ubercool ai mentalitatea patronasilor de acum 10 ani. Aia tot așa spuneau că mai sunt 109 la poarta care așteaptă să îți ia locul. Lumea s-a schimbat, a evoluat dar în România încă merge pe stil vechi. Situația e mult mai gravă și tine de faptul că nu se respecta niste chestii elementare ce țin de Codul Muncii. Mie nu-mi convine să îmi rada în fața cineva care lucrează la negru. Eu am contract la 8 ore și aplicațiile plătesc mult sub minimul , minimului dacă ești conform legii. Pentru a face ceva bani in plus muncești aproape dublu . Multa munca pe bani putini. Oare ce viața are un lucrător care lucrează 12 ore pe zi a câte 7 zile pe săptămână ? Sigur este un artist, nu-i așa monseur fisherman ? Sunt foarte multi care lucrează la negru iar aplicațiile încurajează acest lucru iar statul accepta tacit. Vin multi care vor sa lucreze dar pleacă tot atât de repede. Când ai o retenție atât de mică de oameni e clar că ceva nu e in regula cu tine , cel care „dai o bucată de pâine”.

    Indecis. Tu ce zici?2510
    • Repet ce zice ubercool : te ține cu forța? Sau nu știi, nu vrei să faci altceva? Sau nu poți? Sau te complaci ca să ai de ce plânge.
      Ai citit ce am scris și nu ai înțeles nimic. Păcat….

      Indecis. Tu ce zici?1024
    • @Fisherman: Argument cam nul, păi nu mai bine ridică ei standardul și se civilizează și au mai mult respect față de angajați? Placa asta cu „dar nu te ține nimeni cu forța” încurajează japca și superficialitatea iar angajații te vor trata ca pe atare.

      187
    • practic, eu cu banii mei, timpul meu, munca mea, fac o firma, ofer cateva locuri de munca in limitele legii si ale contractului de munca si practic devin 100% responsabil de bunastarea anagajatilor. daca nu ii ajung banii de tigari, hop, marire. daca vine cu ochii lipiti de somn la 7:30 la munca, hop, reducem programul.

      auziti, da’ nu mai bine va luati voi banii, timpul, depuneti eforul si va faceti voi o firma in care in aceleasi limite ale legii si contractului sa oferiti acest respect pe care il pretindeti?

      ah, aia e mai greu.

      si da, nu va tine nimeni cu forta. ba chiar dimpotriva, daca aia 100 de la poarta nu sunt acolo, avantaj voi, nu? ca voi plecati, ca aparent aveti valoare, in timp ce lache flausat ala de patron o sa moara de foame ca nu mai vine nimeni sa ii tina firma in spate asa cum o faceati voi…

      exact ca in aia cu unpaid internship. cu ce pot fi de acord e ca chestia aia ar trebui sa fie interzisa prin lege. in acelasi timp… au incuiat poarta cu tine inauntru?

      1415
    • Vlad: patronii să ridice standardul, să se „civilizeze”, tu să faci același lucru cu minimum de plus valoare. Alții să facă ceva pentru tine, nu tu. Logică de woke people. Să muncească alții pentru tine.

      Schimbă meseria. Instalator sanitar. Electrician. Montator mobilă. E penurie de toți ăștia. Dar….

      77
    • „Ubercool ai mentalitatea patronasilor de acum 10 ani. Aia tot așa spuneau că mai sunt 109 la poarta care așteaptă să îți ia locul.”

      Doar că eu nu am spus așa, ci invers. Puterea e în mâna angajatului în ziua de azi.

      Dacă s-a schimbat ceva în mentalitatea patronului român, atunci e pentru că au dispărut ăia 109 de la poartă și au fost forțați să se schimbe, pentru a nu le mai pleca oamenii. Cât timp ai angajați care nu se plâng, care nu cer, care nu acționează, de ce să schimbi ceva?

      În condițiile actuale de pe piața muncii, să te plângi că e greu, că sunt bani puțini, că sunt condiții proaste de muncă, mi se pare un pic aiurea. În construcții, horeca și agricultură se aduc muncitori străini, că nu găsesc intern. Presupun că sunt și alte domenii unde e aceeași problemă.

      Încearcă să găsești un zugrav/instalator/electrician/tâmplar bun și spune-mi ce tarife are omul ăla. Asta dacă îl găsești sau dacă are timp să îți facă lucrarea.

      78
    • Voi ăștia care vă dați „rotunji” cu expresia , dacă nu-ți convine pleacă, vă faceți că nu pricepeți. Țu ca firma trebuie sa respecți un contract fata de subcontractor adică să ii asiguri macar minimul pe economie la oameni și ceva in plus ție că firma să plătești impozitele care s-au mărit. De fapt tot LIVRATORUL plătește tot. Asta e relația win-win. E vorba că trebuie să respecți un contract, legea, NU că dacă nu-ți convine poți să pleci.Aici e vorba de „biznis” nu de cocalareala multinațională.E mai mult decât a da un comision, trebuie sa respecte un contract de munca. Contractul e contract e lege. Daca aplicațiile plătesc pe oră mai puțin decât salariul minim pe economie înseamnă că se încalcă un contract. Aici e vorba sa fii corect și să respecți legile statului în care îți desfășori activitatea. Nu mai punem la socoteală micile furaciuni programate pe câteva săptămâni în care nu-ți calculează corect kilometri parcurși dând vina pe „o eroare de sistem”. E de ajuns sa jumulească cu 7 lei pe zi un livrator și se aduna milioane. La câteva mii de livratori , timp de 3 săptămâni cat ” produce o eroare de sistem”? Toată inflația a fost pusă în carca Livratorilor. In ultimii 2 ani , deși este din ce in ce mai greu , ne jupoaie programatic.

      50
    • La ăștia din livrării le,-a ajuns cuțitul la os. Mă distrează cum în orașele mici se da drumul la Bolt și Uber. Apar Super, Mega mașini frumoase cu bulina pe ele. Optimism maxim dar, după 2 sau 3 luni posesorii mașinilor frumoase care au costat destul de mult își dau seama că lucrează în limita salariului minim pe economie raportat la timpul lucrat. Ba dar e jenibil, vin cu o super mașina sa o pun la lucru că să câștig un amarat de minim pe economie ? Deh, daca lucrez Non Stop 7 din 7 o sa le arat prietenilor că fac parte din cei puțini și privilegiați care produc 1000 de euro pe luna. Mai bine ma duc la Profi sau Mega , iar daca vreau boierie pe la Dedeman , Leroy etc. Ptiu Doamne, să îți faci praf mașina de 10000 de euro pt a câștiga un amarat de minim pe economie raportat la timpul pierdut pt a face acești bani.

      20
  21. Pe mine mă nedumerește faptul că băieți singuri+ porceală= pui. :)
    Aveam senzația că băieți singuri + porceală= coaste/fleică/ceafă/mici/pizza. :)

    254
  22. Lumea este nervoasa pt ca a saracit. Cea mai buna poza este aia cu „au tiparit 8 triliarde”, nici nu mai conteaza unde si la cine au dat. La un moment dat se sparge buba si riscul cel mai mare este de pierderea increderii in moneda.

    182
    • Pai 1400 * populația SUA ar ieși puțin peste 3 „triliarde”. Dar cifrele nu stau chiar așa.

      De fapt alea 8 au fost vreo 5. A căror cheltuire e documentată în articolul „Where $5 Trillion in Pandemic Stimulus Money Went” din nytimes.

      În afară de acele bonusuri de 1400$ per gospodărie, nu de persoană, au mai fost și alte plăți, care sunt detaliate în articol.

      Restul de bani au fost băgați prin diverse locuri. O parte în instituții publice și private care țineau de sănătate. O parte pentru afaceri. Mai ales în programele pentru protecția plaților și pentru daune cauzate de pandemie, s-au dat țepe frumoase acolo.

      O parte însemnată din bani au fost cheltuiți „românește” dar aia este altă discuție.

      Dar până la urma oamenii chiar sunt supărați pe faptul că, fără a fi ei vinovați de ceva anume, le-a scăzut considerabil valoarea economiilor & veniturilor. Ori SUA nu e cel mai bun loc în care să pariezi pe o creștere a lefii cu inflația.

      Dar râde ciob de oală spartă: la noi cresc pensiile cu 5.1% și salariile minime cu 300 lei, în condițiile în care inflația oficială este de 15,32%.

      97
    • este ca nu ai o idee prea clara despre cum functioneaza economia?

      au tiparit 8 triliarde, generand inflatie. singurii bani, din aia 8 triliarde, care au generat inflatie sunt aia care au fost si cheltuiti pe ceva concret (bunuri, servicii). daca s-au blocat in niste conturi sau actiuni sau crypto… se topesc in neant la fel de repede cum au si aparut.

      ceea ce s-a si intamplat de altfel, vezi ftx si pe ceilalti, vezi tabelele alea cu cate miliarde au mai pierdut miliardarii doar din usoare devalorizari ale actiunilor

      212
    • Sa stii ca da. Si eu am obs un val mare de agresivitate si nu pot corela decat cu problemele economice curente. Care totusi sunt minore pe langa problemele adevarate

      21
    • Chiar și așa, lumea are prea mulți bani!

      Când o să scadă vânzările la telefoane mobile high level, TV, electronice și timpul petrecut online, atunci înseamnă că nu mai au bani. Că sunt la lucru, muncind!

      46
    • @thebblack, cu FTX nu este un exemplu bun.
      Banii care sunt pastrati in diverse investitii dubioase (ex: crypto) intr-adevar nu genereaza inflatie. Dar banii bagati in FTX nu s-au pierdut in neant, au fost cheltuiti de catre proprietarii exchange-ului si astfel au contribuit la inflatie.

      51
    • Andrei, cate miliarde a cheltuit ala pe prostii, generand inflatie, si cate miliarde s-au dus in neant pentru ca i-a scazut cotatia?

      unde mai pui ca ftx l-am dat exemplu doar despre cum pot dispare banii cat ai clipi.
      banii pierduti acolo erau probabil in mare parte veniti din aia 1400$.

      restul, ala pastrat de „friends”, fii convins ca s-a oprit fix in diverse conturi sau investitii financiare, si nu in bunuri si servicii.

      12
    • Sunt 2 lucruri diferite:

      1. FTX: banii aia nu s-au pierdut in neant, au fost cheltuiti de catre proprietarul exchange-ului. De aici a fost si problema falimentului, ca „investitorii” au vrut sa-si retraga banii, iar FTX deja ii folosise pentru alte
      2. Crypto in general: nici aici nu dispar banii in neant atunci cand scade cotatia.
      Daca tu de exemplu cumperi cu 50.000 dolari un bitcoin, inseamna ca cineva l-a vandut cu suma asta. Iar acel cineva va cheltui banii pe diverse produse, contribuind la inflatie. Indiferent cat scade/creste cotatia, banii aia investiti de tine au ajuns in economie.

      Singurii bani care nu ajung in economie si nu genereaza inflatie ii reprezinta „profitul” ala atunci cand creste o criptomoneda si tu o pastrezi in continuare.
      Adica sa spunem ca ai cumparat la 20.000 dolari si acum a ajuns la 30.000 dolari. teoretic tu esti mai bogat cu 30.000 dolari, dar pana nu marchezi profitul, „bogatia” asta nu influenteaza cu nimic piata.

      52
    • @thebblack scopul comentariului a fost strict sa scriu despre cum au fost cheltuiti banii aia, nu si despre presiunea inflationara adusa de tiparirea acelor bani.

      Nu sunt economist dar nici chiar asa de natang incat sa nu realizez ca banii aia au creeat conditiile perfecte pentru politici de restrangere si posibil chiar colaps economic.

      20
    • andrei, exact. cat timp banii aia, fie ei „tipariti” sau din cotatii, nu se duc pe chestii concrete, nu produc inflatie. adica daca se invart de aiurea prin burse, fonduri si banci, exact asta fac. se invart. se intrec mark, jeff si elon care are mai multe cifre la suma din cont, fara efecte in economia reala.

      si prostul ala nu a cheltuit 8 miliarde pe tricouri si glovo. cea mai mare parte a pierdut-o in tot felul de „instrumente” bancare. adica i-a aruncat in morisca aia si pierdut pariul. banii sunt in continuare in morisca, doar ca maresc numarul de cifre de la contul altora.

      ba daca e sa exageram, putem spune ca daca unii au bagat acolo bani adevarati, munciti, si i-au pierdut in morisca din cauza astuia, practic au contribuit la scaderea inflatiei. ai in realitate un produs concret a carui contravaloare nu se mai gaseste in piata.

      cum ziceam, exagerez.

      01
    • @thebblack pare ca esti profesor de economie dar ai picat examenul de titularizare. Banii, chiar si cei bagati in crypto, nu dispar, doar schimba buzunarul. Pentru ca tu sa cumperi BTC cu 60 000 USD, cineva trebuie sa iti vanda. Tu ii dai acelui cineva 60 000 USD, iar el iti da un BTC. Cand BTC scade la 10 000, nu inseamna ca au disparut 50 000 USD, ci doar ca tu ai pierdut acei 50 000 USD. Dar ei n-au disparut, sunt bine-merci in buzunarul celui de la care tu ai cumparat. La fel cu FTX. Aia 35 de miliarde nu au fost arsi in soba, ci au fost redistribuiti: luati de la cei care i-au depus si cheltuiti sau donati apoi, sau bagati in investitii proaste. Daca eu invetez azi o crypto moneda si tu imi dai 10 000 USD pe ea, iar maine ea valoreaza 1 cent, n-au disparut 10 000 USD, ci doar ai pierdut tu 10 000 USD, in timp ce eu am castigat 10 000 USD. Singurele care pot scoate banii din piata sunt bancile centrale. In rest, pierderea cuiva este castigul altcuiva.

      70
    • @thebblack, nu stiu, dar mi se pare ca ignori tot ce scriu.
      Banii aia pe care tu ii investesti ca sa cumperi crypto, ajung in buzunarul lui Gigel care ti-a vandut monedele virtuale. Iar Gigel ii cheltuie mai departe.

      Din punct de vedere al pietei, este irelevant daca banii sunt cheltuiti de tine sau de Gigel, efectul inflationist fiind acelasi.

      41
    • dzca gigel cheltuie TOTI banii aia da. dar asta nu se întâmplă niciodata. cea mai mare parte din banii aia ramane sub forma de cifre in calculator, indiferent cati proprietari schimba, ne transformandu-se niciodata in bunuri, respectiv inflatie.

      01
  23. Eu il citesc pe Zoso inca din 2007 (cand intrasem la facultate). Poate si mai devreme, nu stiu.
    NU am platit niciodata nimic acestui blog.
    Consider ca e DREPTUL lui sa faca reclama la ce vrea.

    Comentariu apreciat.404
  24. Spirit de intelepciune si observatie corecta. Mai ramane s-o aplici si cand conduci. :)

    Da, avem un blame culture mostenit si impamantenit. Prima grija e „cine e de vina” si pedeapsa cuvenita. De unde si frica de a recunoaste o greseala.

    Chestie funny, pentru ca in Romania toata lumea greseste si sunt 1000 de probleme zilnice. Te-ai astepta ca romanii sa fie mai chill, mai „lasa ca merge si asa”.

    De fapt e o atitudine duala, cum ai remarcat. Cand notam o problema suntem zmei. Cand facem o duda suntem chill.
    Comportamentul ideal ar fi invers cumva…

    95
  25. si am ajuns la 40 socialist. Si esti socialist si de la faptul ca tu vrei sa repari/refolosesti chestii.

    Nu poți să nu ajungi socialist când vezi capitalismul sălbatic românesc.

    124
  26. Problema cu homelessi e mai complexă, majoritatea au boli mintale, în 1981 Reagan care era președinte din partea republicanilor a tăiat fondurile pentru Mental Health Systems Act of 1980 (MHSA). Democrațîi din California cred că dacă ii întregistrează ca homeless și le dau 40$/zi, corturi gratuite, liber la furat din magazine dacă e pagubă sub 950$ problema e ca și rezolvată.

    Legat de vize , legea pentru The Visa Waiver Program (VWP) e din 1986 și refuzurile de viza trebuie să fie sub 3% ca țară să te califici. Nu poate merge bunica/-ul să aiba grijă de nepoți că e văzut ca și cum ai munci și cu viza de turist nu ai drept de muncă.

    Legat de sindicatele din America, nu cred că e nevoie de ele totul se poate rezolva la nivel de stat cu ce atribuții și obligații să aibă angajatorul și angajatul. Depinde de fiecare stat, dar în California nu ai nevoie de avocat să dai angajatorul în gât că nu respectă anumite legi si reguli.

    Apoi ” at-will” dă libertatea angatului și angajatorului să își spună la revedere fără nici o repercusiune, cu anumite reguli.

    După ce am străbătut lumea din Europa până în Asia, America de Nord, Sud și Centrală, Africa, Antartica( nu era nimeni să te deranjeze,certatorii erau în vacanță) pot să spun că nu există țară perfectă sau sistemul perfect, în capitalism cu ceva școală, seriozitate și dacă nu ai vicii gen droguri, alcool, poți să duci o viață mult peste medie.

    În România se trăia rău până a intrat în UE, acuma dacă nu ești lenes și pui mușchiul sau capul la contribuție trăiești peste medie.

    910
    • Problema cu homelessi e mai complexă, majoritatea au boli mintale,

      fiule, când stai pe stradă 6 luni, îți garantez eu că faci toate problemele mintale din lume.

    • Apoi ” at-will” dă libertatea angatului și angajatorului să își spună la revedere fără nici o repercusiune, cu anumite reguli.

      At will inseamna fara motiv, in afara de gen, rasa, religie si orientare sexuala. Incepi sa chelesti si nu-i mai place sefului chelia ta? Te poate da afara. Exagerez dar sunt foarte multe portite pentru „at-will employment” in SUA, in functie de stat.

      Desigur orice decizie poate fi contestata in sala de judecata… daca ai banii necesari. Curtile de arbitraj iau de cele mai multe ori partea angajatorului (logic) si pagubitul abia daca primeste destul cat sa-i ajunga pana isi gaseste urmatorul job.

      30
  27. Cu articolul sunt de acord, suntem, multi, niste clienti foarte isterici. Asta si pentru ca avem un nivel bazal de pre-indignare, alimentat de media, social-media, prieteni si rude tembele. Un bob de adevar exista totusi, in multe cazuri se fac lucrurile de mantuiala, la „mortii ma-sii”, „lasa ca-l facem din vorbe”. Efortul de a sta un pic sa gandesti si sa analizezi o situatie data e greu pentru multi si atunci prefera reactia prefabricata.
    Am o mica nedumerire cu memele… Majoritatatea plang pe umarul bietei clase muncitoare, buna si pura, harnica, dar oprimata. Iar ultima, aia cu razboiul contra celor fara adapost in capitalism vs socialism, intr-o tara ca Romania, e stupida si incorecta.
    Genul asta de retorica, bietul popor muncitor asuprit, este populist si vine din mintea usor cretini rasfatati ai capitalismului (nu va imaginati ca sunt facute de curieri sau munctori din constructii). Sa pui problema nu la modul „capitalismul are mari probleme, sa vedem ce se poate indrepta”, ci „capitalismul e doar exploatare, ar trebui sa luam bogatii in furci si sa impartim averea la popor” este infiorator de cretin si periculos. Nu e vina mea ca nu sunt in stare sa ma dezvolt, sa evoluez, sa invat ceva, e doar vina „lor” ca nu ma platesc cu multe mii de euro/dolari sa car cutii, sa debarasez mese, sa fac curat. Da, viata e cam naspa si nedreapta, dar utopiile care nu tin seama de natura umana te pot duce de la naspa si nedrept sau iad. Si romanii ar trebui sa stie mai bine, macar astia mai purii.

    57
    • Pana prin 2010 daca nu aveai pe unul mare care sa faca urat la vanzator nu prea reuseai sa-ti obtii dreptul la garantia unui produs.

      Tin mine ca am fost cu un amic sa dam inapoi o placa de baza cu probleme la placa audio integrata (avea nr serial pe PCB si cutie si factura, nu se punea problema de inselatorie) prin 2008. Pana nu l-a luat tac-su lu ala pe vanzator la 3 pazeste, vanzatorul nici nu voia sa auda, ba chiar voia sa-l convinga sa cumpere SI o placa de sunet.

      10
  28. Uite o poveste de la mine cu un curier.
    In perioada Craciunului asteptam cu infrigurare un colet care a devenit cadou si nu trebuia vazut de destinatarul final.
    Curierul a intarziat destul de mult, eu cu spume la gura, etc, etc. Pana la urma am tras aer in piept si m-a calmat gandul ca oricum nu rezolv nimic daca imi creste tensiunea.
    A venit omul, i-am urat sarbatori fericite si i-am lasat un bacsis mai mare decat de obicei.
    Toata lumea happy, ala a plecat cu zambetul pe buze.
    Cred ca daca toti am incerca sa lasam din incrancenare si nervi am fi mai sanatosi mental

    76
    • Intrebarea mea este: „de ce i-ai lasat un bacsis mai mare decat de obicei daca el a intarziat mai mult decat de obicei?”
      Inteleg ca a fost o perioada mai aglomerata si era dificil sa respecte termenele, dar atunci nu ar fi meritat acelasi bacsis standard? De ce i-ai dat un bonus daca nu a facut nimic suplimentar?

      53
    • @ Andrei G

      Cred ca ce a facut cel de mai sus se numeste disonanta cognitiva!

      52
  29. @Andrei G i-am dat un bacsis mai mare deoarece mi-am dat seama ca nu din cauza lui a intarziat ci din cauza agomeratiei din oras si a sutelor de pachete care trebuiau livrate.
    De asemenea, am facut-o deoarece m-am simtit intr-un fel prost deoarece eu pe 23.12 eram acasa si el alerga ca bezmeticul prin oras. Zambetul lui si multumirea m-au facut intr-un fel sa ma simt mai bine

    72
  30. Multă ură/hatereală I justă. Adică nu respectă principiul justificate la blogului.

    [1] Consider că Vali (prin blogul lui) este un avocat al consumerismului responsabil. Pe bază de experiență, testare, utilizare personală.

    În primul rând despre produse și servicii cu un bun raport preț-tarif calitate.

    În al doilea rând, despre consum de produse și servicii bazate pe rațiune și cumpătare: „nu cumpăra decât dacă ai nevoie”, „cumpără dacă este de calitate”, „eu am testat și folosesc”.

    [2] Observație socială: în multe situații precum articolul/subiectul acesta (livrare, livrate și comportament reactiv) comentatorii se țin de pretextul demonstrației, nu de morală.

    Inferența propusă de Vali (și subiectul articolului) este că o parte din consumatori sunt reactivi și pretențioși, dar probabil în viața profesională nu manifestă aceeași exigență precum aceea față de livrator. Pe chestia asta, nu prea s-a comentat. Ăsta era subiectul, critica ipocriziei consumeriste, care se manifestă când nu este cazul și fără măsură.

    Altfel spus, hai să fim realiști și să nu lovim „pianistul”, bell boy, delivery boy este un mesager.

    Dacă cineva are ceva de reclamat, o plângere, sa dea telefon la call center pentru o amiabilă, nu sa se certe cu persoana care este curier, persoană la limita societății. Este aroganță și nedreptate.

    21

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)