Știrile zilei – 6 ianuarie 2023

  1. Blondă . Stâncă . Brunetă . Sat . Oraș . Lumini . Culori . Haleu . Brunetă
  2. București, orașul asistaților social
  3. 25.000 concedieri în IT
  4. Dumb fucks be dumb
  5. Justiția pe care o apărăm
  6. Tu poți să-ți produci combustibilul acasă? Ăia cu electrice pot! Șah maT!
  7. O analiză autovit despre mașinile SH
  8. Cele mai vândute mașini din UK
  9. Sony și Honda vor face o mașină
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Noi, bucureștenii, suntem cetățeni de rang I. Dintotdeauna am avut și vom avea subvenții, facilități, metrou plătit de alții, așa cum moscoviții sunt privilegiați în Rusia

    Provincialii sunt cetățeni de rang II. E o simplă organizare pe caste. Cei de la țară sunt cetățeni de rang III.

    Comentariu apreciat.10253
    • ? Mulți ‘bucuresteni’ sunt veniti din provincie/de la țară. De aia și arată Bucureștiul așa cum arată….de ex dacă la țară parchezi pe uliță în fața porții, așa parchezi și la București, pe trotuar, cât mai aproape de intrarea în bloc…

      Comentariu apreciat.11120
    • uneori ma gandesc ce mai era de bucuresti fara moldova si transilvania…un catun mai mare plin cu oieri probabil

      Comentariu apreciat.7327
    • Bă coaie, aș putea să-ți dau multe exemple în care tu ești mai nesimțit decât mine, care locuiesc la țară. Dar te las în prostia ta, cu bășinile tale… Sunteți unii bucureșteni așa de cu bățul băgat adânc în cur, încât și alți bucureșteni vă evită…

      Comentariu apreciat.6831
    • Bucureșteni cu gîtul ros de traistă…

      Indecis. Tu ce zici?2816
    • @car majoritatea masinilor parcate pe trotuar la intrarea in bloc au nr de Bucuresti…

      1112
    • Flat, esti carnat. Lasa kkturile astea, noi nu suntem “cloojeni” ca sa ii tratam superior pe ceilalti.

      Bucurestiul e avantajat pentru ca aici sunt lupii si vor ca oile sa fie mai linistite…

      1512
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1056
    • Poate victimele vor dori niște despăgubiri și atunci astea sînt o sursă de bani.

      Indecis. Tu ce zici?298
    • Sau poate bunurile sunt fructele infracțiunilor… vorbim de nişte proxeneți care au spălat banii la greu prin academii şi cazinouri, nu doar de simpli violatori.

      Comentariu apreciat.503
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 937
    • Proxenetismul e infractiune in Romania si nu presupune fortarea cuiva. Pedeapsa este intre 2 si 7 ani. Daca e cu fortare, e intre 5 si 10 ani.

      Sechestrul nu este confiscare, ci masura asiguratorie, deci bunurile sunt disponibile pe durata procesului spre valorificare daca este cazul sa plateasca vreo amenda penala sau sa despagubeasca vreo victima. Este ca un fel echivalent al cautiunii in sistemul american.

      Comentariu apreciat.371
    • @car
      Tate’s personal website offers training courses on accumulating wealth and „male–female interactions”. According to the website, he also operates a webcam studio using girlfriends as employees.[17] Tate and his brother started the webcam business, employing as many as 75 webcam models[19] to sell „fake sob stories” to male callers,[20] claiming to have made millions of dollars doing so. Tate stated that the business model is a „total scam”.[21]

      Acuma ia să auzim ce tipuri de afaceri funcționează cu foste iubite ca angajate…

      Omul a recunoscut chiar pe site-ul lui că e proxenet, dacă logica te lasă la greu.
      Wikipedia, at your fingertip.

      Cât despre oportunitatea venirii în România, ai subliniat chiar tu că avem un mediu propice pentru proxeneți.

      241
    • Baietii au angajat o firma de piar/spalat cadavre/aruncat ceata de cateva zile pe orice site la un articol cu cimpanzeii aia frati gasesti replici din gama ” Din cate stiu acuzatiile sunt false, fetele care erau prezente cu ei nu au declarat ca au fost violate sau obligate invreun fel🤷🏻‍♂️. Am impresia ca sunt vanati de interesele unor oameni cu putere in America…”

      211
    • Ok, mi-ati explicat …acu’, puteți sa-mi explicati din ce credeți ca face bani Alex Bodi de ex ? Sau ” clanurile” ? Chiar, cum au ajuns sa fie clanuri interlope ? Cine i-a lăsat și îi lasă ? Înțelegeți la ce mă refer de fapt ?

      815
    • Rolo, deci erau ANGAJATE ? cu contract de munca, taxe plătite? Care e diferența între studiourile ăstora și celelalte care funcționează în România ? Faptul ca astia le determinau, prin alte mijloace decât violente , sa fie ANGAJATE ? Deci le sechestrau sau nu ? Le sechestrau non-violent ? Bha, persuasivi rău băieții ăștia…

      610
    • @car
      Bine, tu şi pari genul care dacă ar da nas în nas cu un hoț în casă noaptea, l-ar întreba cum de are cheia de la casă, pentru că altfel nu ar fi avut cum trece de uşa încuiată….

      Prefer să cred că eşti plătit să nu înțelegi ceea ce scursurile alea două au declarat cu gura lor (pentru că sunt şi tălâmbi).

      141
    • Ma mira cati iau apararea prostilor alora. Vai dar cum asa ceva?!
      Au violat? Au facut trafic de persoane? Au facut scheme de spalat banii?
      Nuuu se poate. Da ce altii nu fac?
      Aveti grija la gropi, sa nu cadeti in ele.

      202
    • car este nefericit , ca multi alti inceli ca li s-a arestat idolul si ca se dezvaluie cum e el (Andrew Tate) de fapt irl nu cum se prezinta gusterilor in clipuri de pe youtube. car se simte oraecum tradat insa e si in denial, ca poate poate nu e adevarat si oculta mondiala cu interese mari la mijloc sa tina barbatii sa fie slabi si neajutorati, de aceea sunt „persecutati” proxenetii astia care de fapt vor binele incelilor.

      164
    • Rolo și Andyan , repet : ‘puteți sa-mi explicati din ce credeți ca face bani Alex Bodi de ex ? Sau ” clanurile” ? Chiar, cum au ajuns sa fie clanuri interlope ? Cine i-a lăsat și îi lasă ? Înțelegeți la ce mă refer de fapt ?’ Irelevant dacă eu sunt sau nu incel, labagiu, whatever…
      Problema,mhei românași destepti și degrabă jignitori,este ca din taxele și impozitele noastre sunt plătiți neste polutionisti și procurori care iau banu gros de la suedeji care fac fix(de fapt mai rau) ce se spune ca fac frățiorii ăștia, și care fac acțiuni de imagine …see the big picture ? Sau nu se vede pt ca-s eu incel ? E de kk romanica , dar e noastra bha, nu ? Încă ceva : daca ăștia doi nu se dădea în stamba, credeți ca ii deranja cineva pe acilisea pe la romanica ? Sau erau buni bănuții pe care ii dădeau unde trebuie, prin angajata lor fosta polițistă?

      1112
    • Nu te mai chinui sa cauti explicatii. Una din victime e cetatean american si sesizarea a venit de la ambasada SUA. Probabil 90% din munca procurorilor si strangerea dovezilor a fost facuta deja de FBI/CIA, de-aia sunt asa siguri pe ei spre deosebire de cazurile locale gen Bodi ala. Sa nu ne miram daca se lasa cu vreo extradare, sunt nenumarate exemple cand ne facem preş la americani. Sau credeai ca aia ne trimit trupe si fac scuturi pe aici asa ca suntem noi frumosi si destepti?

      161
    • car acum descopera cum functioneaza lumea, si ar vrea ca serviciile din us sa faca treaba celor romanesti, daca se poate sa vina cu swat team sa il ia pe bodi ala din casa ca sa fie el satisfacut pe deplin, nu doar pe idolul lui proxenet.

      61
    • Nu pretene, sunt un adept al capitalismului și un feminist, îngrijorat că fetele care prestau la fratelli ăștia o să trebuiască să se întoarcă la de alde Bodi și clanurile suedeze autohtone, cel mai probabil în condiții mai proaste…hai ca sunt și rasist… în concluzie, e ok ca ‘lumea românească’ sa funcționeze doar cu suedezii noștri și slugile lor din poliție…NU vrem o țară ca afară ! Oare de ce or fi ales astia România mha si nu alta tara pt afacerea asta de videochat ? 😀

      35
    • @car adica pe langa incel mai esti si simp, cu ce e mai diferit proxenetul pe care il admiri tu fata de proxenetul roman? Daca se intorc o fac strict pe pielea lor si inseamna ca nuau invatat nimic de la viata.

      31
  3. Acum e momentul sa vand tigaia :D

    162
  4. Nu e vorba de bucurestean vs provincial ci de om educat vs needucat. Multi, foarte multi oameni nesimititi, locuitori in zone urbane de 3-4 generatii parcheaza unde apuca si arunca chistocul pe jos.

    252
  5. craiova, caloria costa 869, oamenii platesc 587.
    bacau 1187/181.
    constanta 1117/450.
    timisoara 847/349.
    suceava 537/240.
    oradea 441/373.
    clujnapoca 759/395.

    bucuresti 859/346.

    da, BUCURESTIUL este oras de asistati social.

    Comentariu apreciat.5111
    • De unde ai scos bre 346 ala? Se vede ca nu trăiești în București.

      519
    • Hai sa vedem, ai ales niste orase extreme atat din punct de vedere al pierderilor (Bacau) cat si unu din putinele exemple din tara Oradea.

      In afara de astea 2(facem ca la sporturile de iarna unde taiam cea mai mare si cea mai mica nota) ramanem cu 6 orase unde subventia medie e de 436 lei (bucurestenii desi sunt pe primul loc primind 513 lei, este doar 17% in plus peste media acestor orase).

      Daca vorbim in procente, orasele astea 6 subventioneaza gicacaloria cam cu 52% in medie. La fel, Bucuresti e primu cu 59.72% dar locurile 2, 3 si 4, constanta, timisoara si Suceava sunt la 59.71%, 58.8% si 55.31% deci 4 orase din 6 sunt iar peste medie cam cu aceleasi procente.

      107
    • Ioan, din articol.

      as putea spune ca se vede ca nu stii sa citesti. dar probabil un titlu misto care iti confirma prejudecatile este suficient, nu e mai nevoie sa citesti si restul.

      si da, la paragraful cu bucuresti mai sunt aruncate acolo niste cifre si informatii incomplete, suficient cat sa dea un os de ros tuturor analfabetilor functional sau altfel.

      mai zice ca populatia platea 141, dar nu zice cat era productia, dupa aia zice cat a ajuns productia dar nu zice cat era pierderea, d-astea. acum, iarna asta, insa aia e situatia.

      152
    • Cumva tot din banii lor se plateste subventia aia.
      https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/aproape-jumatate-din-incasarile-bugetului-de-stat-din-impozit-pe-venit-sunt-colectate-in-bucuresti-judetele-care-vin-din-urma-si-cele-aflate-la-coada-20241559
      Aproape jumătate din suma încasată la bugetul de stat din impozit pe salarii și venit este colectată în București, potrivit datelor ANAF analizate de Profit.ro. Astfel, 11,26 miliarde de lei, reprezentând 46,4% din suma totală de 24,26 miliarde lei, a fost strânsă de stat anul trecut în București

      127
    • lrpx, nu eu am ales.

      astea sunt orasele prezentate in articol.

      singura modificare facuta de mine este ignorarea zecimalelor si ordinea, in sensul ca am scos bucurestiul din rand si l-am pus ultimul.

      si acum vad ca am incurcat doua cifre la bucuresti. productia e 890, nu 859.

      situatia este aceeasi in toate localitatile cu sistem de termoficare centralizat. gigacaloria este subventionata, in mare, la fel. iar locuitorii celorlalte orase arata cu degetul bucurestiul desi si ei se afla in exact aceeasi situatie.

      65
    • Subventia este o prostie. In orice domeniu, o pot intelege pentru o perioada scurta pana te pui pe picioare, pana treci de un moment dificil (calamitati seceta in agricultura) un soi de somaj.

      Daca am o casa de 50mp platesc totul din buzunar, dar daca am 3 apartamente unite de 200mp imi plateste cota parte prostul cu casa.

      De aia nu putem progresa, iti explica unii ca sunt cele mai bune blocurile racordate la Radet, ca e mai ieftin. Degeaba explici ca de fapt platesti pierderi mari termice si subventiile tot noi le platim, ca platesti caldura 24h desi poate 8h esti la munca si ai lasa 19C in casa.

      Stai, am uitat, repartitoarele…alta gluma proasta.

      Vorba aia…de ce va plangeti ca s-a scumpit benzina? Eu tot de 50 lei pun.

      Vedem peste 10-20 de ani cand vor incepe blocurile sa se degradeze si vor trebui reparate…tot din banii statului, desi proprietate privata.
      Retrocedam, reparam stai cu chirie in cladirea statului. Nu vrei? Repara-l tu. Nu iti permiti? Vinde-l si muta-te la ceva mai mic, reparat.

      83
  6. La Meta(Facebook) din 12000 de concedieri 6000 sunt din zona IT(low performeri și cei care lucrau pe proiecte moarte) iar restul se 6000 sunt majoritatea HR. La Salesforce pot sa ii dea afara pe toți. Dacă nu știați chatul ăla de crapă de la eMag e făcut de Salesforce.

    Comentariu apreciat.503
  7. NOU
    #37

    Lectie de educatie financiara: bacsisul inseamna bani de o cafea sau de o bere, adica 5-10 lei, nu procent din consumatie si nu contravaloarea unei fripturi de vita…si este optional.

    Comentariu apreciat.504
  8. Deci daca optional , este optionala si suma, nu neaparat 5.10 lei

    32
    • NOU
      #43

      Absolut. Poti lasa 2-3 lei. Personal, s-a intamplat sa nu las nimic, pentru ca ba nu aduce nota deloc, ci spune o suma (Grecia), ba incurca comanda sau nu aduce berea rece/mancarea calda, ba intarzie mult cu nota de plata ceruta. Doar n-o sa-l rasplatesc pentru asta…

      171
  9. inteleg ca e optional, dar de ce vrea si statul bacsis?

    212
  10. In cadrrul prezentarii AMD CES 2023, CEO-ul HP, Enrique Lores, a spus ca 50% din forta de munca a SUA vor fi freelanceri in urmatorii 5 ani.

    Asta ar putea un lucru optimist, in sensul in care oamenii realizeaza ca au nevoie de independenta si merg in acea directie.

    Dar tind sa mizez pe interpretarea mai pesimista: oamenii din IT dati afara vor forma baza unui „Uber pentru ITisti”, lucrand ca si contractori independenti, pe sume mai mici decat puteau cere ca angajati.

    Un fel de circ asemanator cu situatia dinainte de 2008 din piata de munca IT a Romaniei.

    Practic miroase a power move din partea corporatiilor, care astfel fac ca Fair Labor Standards Act (FLSA) sa nu mai fie practic aplicabil profesiilor de birou.

    213
  11. Aia cu „15% Good, 20% Excellent” pentru bacșiș, scris pe nota de plată e cam…
    Nu mai bine mă lași pe mine să apreciez.

    Am vorbit cu un ospătar care mi-a spus că 10% e chiar foarte ok pentru o masă unde se servește prânzul sau cina. Că nu crede nici el că un client trebuie să dea 20% bacsis pentru că a îndrăznit să dea de muncă angajaților HORECA.

    Asta cu bacșișurile mari este forțată, de fapt, de patronii restaurantelor care vor astfel să scape de plata unor salarii decente pentru personal. Să le scoată ochii și să le zică „Eu nu vă dau salariul minim pe economie, ci prin investiția mea v-am dat oportunitatea să câștigați 5000 de lei/lună”.

    Comentariu apreciat.291
    • Ca 5000 lei pe luna in Bucuresti este un salariu fabulos… 5000 lei in 2023 sunt ca 2500 lei in 2009. Un salariu grozav daca ai 20-25 de ani si esti sanatos tun, mai bagi si o tigara sa mai treaca foamea.

      Indecis. Tu ce zici?923
    • Bah da-o incolo, nu ajung 5000 lei? Aha, probabil nu iphone 45, tv de 155, haine de firms, 3 masini si vila la porumb dar cu apartamentul mostenit de la raposatu’ sau cu o rata decenta, sa vezi minune cum se descurca. Sunt enorm de multi asa si nu au ajuns inca sa moara de foame pe strada.

      215
    • @vosidit98, nu toată lumea trăiește în București sau Cluuuj. Nu ai idee cât de multe poți face cu un salariu de 5000 de lei în lumea reală. Lumea reală înseamnă să vezi Glovo doar la televizor, să-ți gătești mâncarea, să poți ieși o dată pe săptămână la un restaurant decent, unde o bere costă 9 lei și 40 de lei un preparat ok din pasăre sau porc.

      Dacă tu ești obișnuit cu cafea la 15 lei ceașca, bere la 20 de lei și burger la 60 de lei, friptură de vacă străină la 170 de lei… atunci da, ai dreptate, nu-ți ajung 5000 de lei/lună.

      Nu ai idee cât de multe Românii sunt în țara asta.

      Comentariu apreciat.552
    • Cu 5000 de lei in tara asta daca mai ai si o boala de dus nu faci prea multe. Si nu trebuie sa iesi deloc in oras, doar sa cumperi si altceva in afara de paine cu parizer si adidasi de pus in supa.

      Chiria la garsoniera 1200 lei, telefon + net 100 lei, lumina 150 lei, intretinerea 200-400 lei. Mai ramai cu ~3000-3200 lei, mai scazi vreo 500 lei ptr pastile daca ai probleme de sanatate. Ramai cu 2500 de lei din care trebuie sa acoperi mancarea si orice alte nevoi mai ai in luna aia: imbracamintea (astept comentarii cu am aceeasi adidasi de 10 ani), igiena personala, educaţia, transportul, dar si recreerea & alte eventualele cheltuieli neprevazute.

      Daca traiesti stil regim de spital da poti, iei doua caserole de spate de pui cu 6 lei bucata, le congelezi, mai iei si niste legume si faci o luna supa din ele. Si mananci 2 farfurii de supa pe zi cu 2 felii de paine si faci economie beton.

      220
    • Dacă 5000 de lei e puțin în București, părerea mea e că nu ai ce să cauți acolo..

      192
    • @Paco Stiai ca salariul minim brut este de 3000 de lei de la 1 ian? Si ca inflatia oficiala este de peste 15%, cea reala probabil peste 30%?

      Fundaţia Friedrich Ebert România a calculat ca valoarea coşului minim de consum (ca trebuie sa ni-l calculeze strainii, noi nu suntem in stare) pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.

      Stiai ca in supermarket avem preturi cu cel mult 1-3% mai mici decat in Germania, si de multe ori acelasi pret sau chiar mai mare?

      In Romania „te descurci” daca ti-au lasat parintii apartament si stau ei la tara (aia care mai au si care mai pot). Altfel da, mai bine pleci in alta parte. Ca si aici si acolo tot aceeasi foame si boschetareala o faci daca nu-si permit ai tai sa te ajute sa-ti cumperi casa si n-ai cum sa obtii un job mai bun.

      Stiu si eu familii care se descurca cu 5000 lei pe luna, au apt de la parinti care s-au retras la tara. La 2 saptamani merg cu loganul la bunica sa le mai dea muraturi, cate o pasare, niste carnapolițiști, etc.

      Stiu si familii care se descurca cu mai putin. Parintii fac foamea ca sa aiba ce sa le puna pe masa copiilor in timp ce niste IT-isti si marketeri ii barfesc de lenesi si c-ar trebui, pe stomacul gol desigur, sa invete deprinderi si aptitudini noi pentru a fi competitivi pe piata muncii.

      „Ia zi ba dorele de ce nu pui mana sa inveti sa te faci inginer?”

      168
    • @vosidit98, doar schimb 100 de euro în lei când merg în România și e de-ajuns.

      15
    • vosidit, iar o iei pe ulei?

      da, stiu, suferi de nu stiu ce, asa ca TU mai cheltui ceva in plus fata de un om normal , imi pare rau pentru tine, sincer.

      dar te citez pe tine acum. fundatia Friedrich ebert zice ca in romania un adult singur are nevoie de 3275 pentru un trai decent. discutia a plecat de la 5000, adica 150% din cosul ala decent, iar tu vii si spui ca faci foamea.

      ceva nu se pupa.

      21
    • @thebblack castig mai mult de 5000 lei net pe luna (nu o spun ca sa ma laud) si nu fac foamea. N-am iphone 14 (am un android care m-a costat 600 lei) nici TV oled, nici cine stie ce PC (un laptop de 3000 lei, luat acum 5 ani). Nu-s abonat la netflix, nu beau cafea la starbucks, nu mananc in oras.

      Si totusi ma uit la cont si vad cati bani se duc doar pe chirie, facturi si mancare.

      10
  12. Eu ca bucureștean, născut în orașul lui peste, din oameni născuți în orașul lui peste, pot spune ca nu am mai cunoscut bucureșteni din facultate, acum 20 de ani. Cu excepția pensionarilor, care reprezinta 50% din populația orașului.

    Pot spune, fără sa exagerez, ca în București, trăiesc aproape exclusiv oameni din toată tara + pensionari.

    Iar chestia cu faptul ca prețul gigacaloriei se traduce în cost cu încălzirea mai mic este o gluma proasta. În practica nu inseamna nimic pt consumatorul de rand. Prin diverse tehnici specifice, tipic românești, ți se umfla factura cu pompa pt ca unii își pitesc contoarele în balcon, alții nu și-au pus deloc, rețeaua are pierderi, si în final se împarte pausan de plătești 600 pe luna ca popa, cu jumate sau dublu mai mult decât pe unde mai exista încălzire centralizata.

    Apoi, partea super amuzanta e ca nu ai de ales. Fără spagi, pile, presiuni, nu te poți debranșa, pentru ca în București, ești ținut prizonier în acest sistem gândit în bătaie de joc.

    Comentariu apreciat.283
    • Mda, fix asta nu prea intelege lumea, ca nu ai de ales in anumite zone. Adica nu iti poti pune centrala.

      Vali stie si el, dar tot insista pe partea cu asistatul social…

      172
    • Nu esti obligat sa accepti un serviciu pe care nu il doresti. Este suficient sa iti exprimi refuzul si sa faci apoi ce vrei (centrala, plapuma..).
      Problema e ca vei primi in continuare „intretinerea” cu caldura si asta o rezolvi doar in justitie. Care stim cum e, vedeti rubrica „justitia pe care o aparam”.
      Altfel, de ce nu e la fel la serviciul de cablu tv sau netflix? S-a „debransat” cineva cu aprobare de la internet de exemplu?

      210
    • comparația este cretină. deconectarea de la cablu TV nu afectează pe ceilalți, în timp ce debranșarea RADET strică echilibrul termodinamic al condominiumului – pe scurt nu ar trebui permisă, blocurile din construcție au un sistem, ăla e. nu îți convine, te muți nu strici blocul

      Indecis. Tu ce zici?1913
    • Flat, si macar daca ar fi vorba doar de echilibrul termodinamic al condominiului. dar nu.

      e vorba de echilibrul intregului sistem de termoficare. benficiari (locuinte, spitale, scoli, institutii publice), retea (conductele, imparite in retea primara si secundara, punctele termice) si producatori (cet-urile, despre care aparent foarte multa lume nu stie ca produc si curent electric, si nu putin).

      nu e ca si cum, daca se debranseaza suficienti, inchizi un cet si aia e. ca nu-i asa. daca inchizi un cet pierzi in primul rand curentul produs, pe care apoi trebuie sa il aduci din alta parte (hello, factura la curent!) si in al doilea celelalte cet-uri nu pot asigura presiunea necesara. ca nu poti incalzi blocurile de la granitul din cet vest. ca nu ajunge apa pana acolo, desi reteaua este complet interconectata acum.

      ar fi misto daca radetul ar organiza tururi turistice, ca la cotroceni sau palatul parlamentului, prin cet-uri si pt-uri in care sa explice daca nu chiar la virgula, macar cu ceva detalii tehnice cum functioneaza sistemul. dar sunt convins ca ioan, si multi altii ca el, ar da aia 10 lei doar ca sa il injure pe maistrul din pt, nu ca sa inteleaga fenomenul, ca el stie deja ca stie mai bine ca toti aia ca sistemul e gandit in bataie de joc.

      85
    • @thebblack „Statul” a avut la dispozitie 20 de ani sa puna cat de cat la punct CET-urile (1991 pana in 2011). OK au furat banii, bani care sa zicem ca s-au „intors” la cetatean prin subventiile gigacaloriei. Deci nici macar nu trebuie sa recunoasca faptul ca au furat.

      Dar vreun plan au? Ca asa cum s-a facut debransari se pot face si rebransari, tevile din apartamente nu s-au dematerializat. Coloana centrala de apa calda a blocului probabil ca va trebui desfundata, poate si reparata la unele blocuri, dar nu e ceva imposibil.

      Oricum statul trebuia sa aiba planuri pentru CET-uri pentru ca nici ele si nici blocurile nu au fost construite cu termen de exploatare nedeterminat. Ca nu sunt piramidele faraonilor, din contra Romania „a avut bulan” ca au rezistat si inca mai rezista peste termenul lor de exploatare estimat initial.

      30
    • pai cel putin la retea se lucreaza. si nu zic din ce spune presa, ci din implicare directa.

      anul asta noi am schimbat cativa kilometri iar impreuna cu restul firmelor s-au schimbat cateva zeci.

      si mai avem toate hartiile semnate sa incepem inca vreo 30 noi, in total vreo 200. asteptam doar primavara. cel putin noi avem comenzi de teava date pentru cam o treime si vreo 10% din astea sunt deja venite.

      exact ce face radetul pentru cet-uri nu pot spune concret, dar din discuțiile cu oameni din ‘productie’ de la ei, adica nu directori si purtatori de gogorite ci oameni cu care se murdaresc prin santuri si utilaje, au inceput sa miste si ei.

      o sa zici, sau cel putin unul ca ioan o s-o faca, ca e prea putin, prea tarziu, prea nu stiu cum. dar de undeva trebuie inceput, si tinand cont de amploarea lucrarii si fondurile necesare, inceputul e greu rau.
      planurile vechi sunt mai mult suugestii, in teren gasesti tot felul de minuni si unele te pun pe butuci pe perioade lungi, un exemplu am chiar concret…. un cot care nu aparea in plan, cot atipic, 70 de grade. 40 de zile termen de productie din momentul comenzii ferme, inca 5 zile pentru livrare, ca vine tocmai din coltul celalalt al Germaniei, ca doar acolo au utilaje pentru asta. sa nu mai zic de pret. si hartogaraia necesara. juma de biblioraft numai pentru cotul ala. si uite asa te uiti o luna jumate la o gaura in pământ. si nu poti trece mai departe ca esti foarte aproape de capatul segmentului inchis si nu poti inchide 2 segmente o data.

      asa ca am mai schimbat cateva zeci de metri cat mai erau, am astupat ce se putea si am inceput sa sapam in alt capat de lucrare unde era de sapat sant deschis pe toata lumgimea, dar fara sa scoatem tevi. ocezie de scandal cu TOTI locatarii din zona. aia din spate de xe nu astupam daca tot am terminatm aia din fata de ce am sapat santul daca l-am lasat asa.

      20
  13. E simplu: te așezi la masa, pac „coperto”!
    Frumos, pe bon.

    210
    • Coperto nu e chiar bacșiș, e mai degrabă o taxă pentru fața de masă, tacâmuri, folosit toaleta restaurantului, cheltuieli de întreținere. In Italia nu prea se dă bacșiș, de aceea ospătarii italieni rămân plăcut surprinși când le lași 1, 2 euro…

      Altfel, nu e ok să plătesc bașiș automat. Poate că servirea nu a meritat o atenție suplimentară din partea mea și nu e normal să las ceva în plus unui ospătar care poate a uitat de mine și mi-a adus mâncarea rece.

      101
    • Ba exact asta e! Faptul ca te-au servit la.masa.
      În Londra am primit doua bonuri la un pub: unul cu o suma mai mica și unul cu o suma mai mare cu câteva lire. Trebuia sa aleg unul dintre ele.

      014
  14. Eu nu o sa bifez nimic pe bon, las bacsis ospatarului dupa. Si nu cred ca voi vi singurul.
    Statul nu a demonstrat ca stie sa administreze banii din taxe si impozite, deci cu cat ajung la ei mai putini, cu atat mai bine.

    Comentariu apreciat.382
    • exact.

      si va incepe din nou anaful fugareala prin bucatarii, vestiare si toalete in cautarea chelnerului care are 3 lei mai mult in buzunar decat avea la inceptul programului.

      ma rog, pana se va incetateni practica ca chelnerul sa conduca respectuos oaspetele pana la iesirea din stabiliment.

      121
    • @thebblack declara ca avea 10.000 de lei la inceput de tura.
      „Vai boss… am pierdut banii… ce ma fac acum?”

      50
  15. La Amazon probabil peste 80% sunt oameni ce lucrează în depozite, livrări, customer support. Deci majoritatea celor dați afară probabil nu vor fi din IT.

    S-a văzut și la Twitter cum in prima rundă a fost dat afară cam numai personal non-tehnic. Abia în a doua rundă au dat și tehnici afară pentru că nu ai vrut să facă frumos în fața lui Elon.

    33
  16. Dacă nici asta cu motorina nu-i politică… toți ecologiști înrăiți sunt ca talibanii!

    11
  17. cum etweetul ala cu imprumutul romaniei fata de cel al ungariei.

    analfabetism financiar dus la perfectie.

    daca faci calculele constati ca dupa 30 de ani romania plateste cam de 2.5 ori suma imprumutata, dar suna mult mia misto „de 3 ori”. iar in suma absoluta, la aceiasi bani imprumutati, ungaria ar plati doar cu 1% mai putin ca noi, dar suna mult mai misto „aia platesc mai putin”, dara nici un fel de termen de referinta.

    1.25 mld, 7.671%/an, 30 de ani => 3.22 mld returnate.
    1.25 mld, 7.08%/an, 30 de ani => 3.07 mld returnate.

    cel putin asta reiese din print screen. daca or mai fi detalii ascunse prin articol sau prin contractul propriuzis, nu ma pot exprima.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.