Bogdan Iordache, care încă e supărat pe mine că a ținut minte prost niște chestii, a plătit un advertorial despre nimic într-un ziar, așa că am făcut un pic de muncă de investigație și am ajuns la lista câștigătorilor conferinței How To Web. Listă care nu e pe site-ul conferinței, cum v-ați fi așteptat, ca fraierii.
Braight Technologies – startup din Polonia care dezvoltă software de behaviour analysis pentru ca firmele să știe mai multe despre clienții lor
Cu ce vă diferențiați de cele 472 firme care fac deja asta și cele 12.541 startup-uri care vor să facă asta? Cu numele, nu? Lăsați-mă să ghicesc, o să-mi trimiteți mail dacă uit produse în coș. O să îmi trimiteți mail cu produse similare din aceeași categorie după ce cumpăr ceva sau dacă mă uit la un produs. Nimeni nu face asta.
Inki.Tech – startup care închiriază dispozitive electronicecompaniilor
Inovativ.
Licenseware – platformă de administrare a licențelor software pentru companii
Cum funcționează asta? Firma bagă toate licențele într-un site și…site-ul anunță când expiră? Nu face deja licențiatorul asta?
Bloomcoding – școală de programare
Prima oară când aud de așa ceva? Lăsați-mă să ghicesc, se diferențiază de restul școlilor de programare prin fontul folosit și culorile de pe site.
Solo Fintech – aplicație pentru administrarea PFA-urilor dedicată freelancerilor
Sunt vreo 10 numai la noi.
Tot ce e greu și util e evitat la sânge. Platformele alea de instalatori sunt lansate și abandonate pe bandă rulantă, că sunt greu de făcut și administrat. Un serviciu care vinde fum însă place la toată lumea.
Sunt curios de follow-up la câștigătorii ăștia. Unde sunt la 2 ani după ce au câștigat marele premiu al unei conferințe unde Vladimir Oane și Bogdan Iordache sunt cei mai deștepți oameni. Ce faceți voi exact cu conferința asta? Ce valoare aduceți? Subliniați cât de sinistră e piața asta de start-up-uri? Câtă utilitate există? Da, bună treabă.
Munca e grea.
Pentru HTW partea de web n-a fost niciodată importantă.
E nevoie de o școală de limba română pentru antreprenorii, frații lui Vladimir ar fi primii beneficiari. Apoi Răzvan Pascu, Valerie Lungu, Christina ICH, Fabulous Muses. Ar fi plin.
vezi tu, aici e schema, că toți antreprenorii propovăduiesc dezvoltarea personală și investirea în sine pentru alții, nu pentru ei.
și da, trebuie împachetat ca un startup revoluționar.
improve ur message delivery with our revolutionary tech! învățăm să nu mai pari agramat în fața publicului!
@Cabalino – Și la școala aia de limba română să se predea inclusiv pluralul în „i”…
libertatea de a prosti pe prosti pe bani multi o inteleg … libertatea de a te lasa prostit pe bani multi nu o mai inteleg
Referitor la gestiunea licențelor: poate fi utilă pentru licențele care sunt stocate pe server (când pornești programul acesta se conectează la un server pentru a-și verifica licența). Tu găzduiești serverul și ai putea găsi clienți din Estul Europei și Statele Unite care pot folosi aceeași licență: sfârștitul programului de lucru în România coincide cu începutul în State. Sau ar fi softurile care necesită licență specială doar pentru o anumită componentă pe care o folosești mai rar.
Problema poate apare în cazul în care firmele care produc softul nu îți dau dreptul să închiriezi la altcineva (scrie clar în termeni și condiții că doar tu ai voie să îl folosești, dacă decizi să dai la altul renunți definitiv la folosirea licenșei respective).
„Licenseware – platformă de administrare a licențelor software pentru companii
Cum funcționează asta? Firma bagă toate licențele într-un site și…site-ul anunță când expiră? Nu face deja licențiatorul asta?”
Poate că … le centralizează pe toate și te anunță când expiră ca să nu stai tu să le faci manual sau să uiți. Deci îți câștigă timp ca să te ocupi de altceva mai valoros.
Poate că … negociază pentru tine și eventual alți clienți prețuri și condiții preferențiale prin prisma volumului. Deci îți câștigă niște bani.
Poate că … se ocupă ei de reînnoire și te scutesc de frecangeală, facturi și alte bălării. Că eu nu am prea multe, dar deja mă cam stresează. Plus că pe măsură ce evoluează firma se pot ocupa și de cele noi care apar.
Poate că … uneori lucrurile se pot privi și din alte perspective, nu doar a ta.
Asta chiar e o idee bună, am văzut la fostul angajator cam cît de dubios e managementul licențelor, mai ales cînd ai de administrat mii, cum sînt alea pentru mașini virtuale, de exemplu. Gen, lunar mai cumperi cîte-o sută și lunar mai expiră cîte-o sută și te trezești cu clientul care te-njură și cu tine înjurînd financiarul, că tre’ să iei aprobare de la trei șefi și să ceri OP ca să te factureze Gigel. Și-s mișto mai ales alea pe infrastructură critică, că-ți expiră unul și-ți crapă cinci clienți. Licenseware chiar e o idee bună, că ar trebui să te scutească de multă birocrație, le înnoiesc ei pentru tine și-ți iau banii de pe cardul firmei or whatever. Ca să nu mai zic de isteții ăia care vînd licențe pentru baze de date și uită să te anunțe că expiră.
Mai e o situatie unde licentele utilizate le raportezi tu lunar, nu ai o limita, si in functie de asta esti facturat iar ocazional auditat. Sunt companii unde au angajati care se ocupa doar de gestionarea licentelor. Unele proiecte din lista sunt ok, ramane de vazut implementarea si daca va exista interes(venituri) suficiente.
Asta fac eu la munca. De vreo 4 ani. Un SAM (software asset management).
„Cum funcționează asta? Firma bagă toate licențele într-un site și…site-ul anunță când expiră? Nu face deja licențiatorul asta?”
Nu. Licentiatorul nu face asta, ca nu are nici un interes. Licentiatorul vrea sa te futa, nu sa te ajute.
Ce face un SAM
automat
– in primu rand iti numara aplicatiile de pe deviceurile din firma
– iti numara si deviceurile, sa fie sa se gaseasaca
– iti numara si userii ca sunt si aia utili.
manual
– bagi licente
– bagi contracte
– excluzi calculatoare
Dupa care incepe showul
– iti spune cate licente iti mai trebuie
– iti spune cate licente ai in plus
Practic iti spune ce riscuri ai in sistem: ca pana la urma si ca platesti 10k euro in plus e un risc
– iti aduce aminte ca ti se termina niste licente
– iti face raportari despre aplicatii si useri si computere
Etc
apropo de licente.
ai mai multi metrici la care te licentiezi: instalari, useri*, core, procesoare
la useri ai: licentiere la toti, la aia de au folosit in ultimu timp, la useri separati, la useri comuni
o gramada de calcule, licente si alte cacaturi.
la o firma mica poate sa aiba grija un om. In general munca asta revine aluia de la IT care habar nu are de toate regulile astea, treaba lui fiind alta. E ca si cum ai pune secretara sa iti tina si contabilitatea „hai bah, ce mare chestie”. Well…se practica
Dar. Cand ai 30 de mii de deviceuri se schimba jucaria. Cei mai mari clienti cu care am lucrat eu aveau 200 de mii de bucati. Acolo rapoartele fac ca la pacanele
‘s
fratele mai mare a lu’ licenseware nu va mai place… cum ii zicea? era ceva cu un golf…
M-a albit la ouă pe LinkedIn cu milogeala:
“ Salut, pe 21/22 Septembrie se desfasoara conferinta How to Web (www.howtoweb.co) si m-am gandit ca te-ar putea interesa.
Pe scurt – 2 zile despre product, growth, innovation, startups, cu 60+ speakers internationali, networking, expo area, startup pitching si multe altele.
Daca vrei sa vii cu colegii, partenerii sau oricine din networkul tau, colegii mei ofera discounts pentru grupuri mai mari de 3 persoane.
Vrei sa te pun in legatura cu ei pentru detalii suplimentare?”
asa cum ne invata viata, niciun produs de succes nu a fost primul de felul lui si nici singurul. Nu-mi vine nimic in minte care sa fi fost absolut original si sa fi fost primul si sa ajunga mare.
pentru religiosi nici macar Isus nu a fost primul Mesia in vremea lui, circulau in Iudeea vreo 3 in acelasi timp.
ce vreau sa spun ca deobicei produsele si serviciile bune sunt la a doua a treia generatie dupa cei care au pornit initial s-au lovit de majoritatea problemelor mari si catorva mici.
Asa ca e normal ca pe orice nisa sa fie multi jucatori… si din ei se diferentiaza unii si cresc. de cele mai multe ori nici cei mai inovativi nici cei mai destepti… ci cei mai bine organizati.
How to web e un eveniment absolut de rahat, a fost intotdeauana dar asta nu inseamna ca mediul asta de start-upuri e naspa. e diferit si nu e pentru oricine
„Platformele alea de instalatori sunt lansate și abandonate pe bandă rulantă, că sunt greu de făcut și administrat.”
Business-ul nu e sa faci o aplicatie de gestionare a utilizatoriilor, ca in esenta asta face aplicatia, ci sa administrezi continutul, sa faci marketing, customer support, samd.
Multi realizeaza asta abia cand au bagat o gramada de bani in dezvoltarea aplicatiei, pentru ca se pornesc de la technologie si nu de la market fit.
Problema e complicata aici… In primul rand cand in piata muncii 80% din meseriasi is neseriosi si slab pregatiti se cam duce de rapa orice platforma de genul. Daca ai avea un procent de profesionisti de 60-70% ai putea sa triezi cat de cat pe cei 30-40 inutili. Dar cand programezi 3-4 ori la rand si iti freci timpul cu smecherasi se duce increderea in platforma respectiva. De partea cealalta ar fi problema impresiei ca „pai am o cunostinta care imi facea la jumate de pret”. Da, trebuie sa accepti ca o platforma vine cu un comision in plus si pret mai mare decat la Gicu care face la negru. Plus multi nu inteleg ca uneori problema sesizata nu e tocmai cea reala si pretul se poate duce in sus ca e tarif pe ora probabil. A se vedea aici „cazul Flick”.
În domenii de genul ăsta ca platformă nu aduci nici un beneficiu.
Ăia serioși oricum sunt cunoscuți și ocupați full time, iar cei neserioși îți vor distruge platforma.
Singura chestie funcțională o să fie o companie care are angajații ei. Dacă unul bulește ceva, trimiți pe altul să repare și e ok, și în timp construiești un brand.
E un domeniu unde e prea multă sărăcie, nu poți construi un business cu nea vasile care nu plătește mai mult de 10 lei deplasarea și 100 de lei reparația, îți zice că de banii ăia bea o săptămână și înlocuiește el țeava.
Când ajungem la salariul minim vreo 700 euro net atunci vor putea funcționa și la noi businessuri din astea, dar deocamdată nu ai cum.
Oare Licenseware e platforma Licenseware.io? Era folosita la jobul precedent si era destul de cool pentru ca era o firma relativ mare si acolo diverse echipe pot decide sa-si cumpere chestii.
Platforma asta facea niste chestii utile, gen overview legat de ce licente exista prin firma, cui sunt asignate. Cand scoti pe cineva din sistem, licentele sunt marcate ca libere si pot fi date altcuiva (prin platforma, nu se apuca lumea sa dea copy/paste prin chaturi/mailuri/etc) + niste metrici legat de ce softuri licentiate sunt folosite prin firma.
da
Da, aia e.
Aici se vede intelegerea superficiala a lui zoso a modului in care functioneaza o companie mare si a problemelor care se confrunta.
Pe mine ma bufneste rasu cand il vad ca isi da cu parere despre business, burse sau lucruri din aria asta
Nu știu ce știe să facă platforma aia de licențe, dar știu că are potențial să rezolve probleme reale. Am pierdut odată vreo 2 zile ajutând un client să comande niște licențe de la firma la care lucram, pentru că sistemul fusese implementat aiurea și nu puteau să le gestioneze. Și era vorba de licențe de la o singură companie.
„Firma bagă toate licențele într-un site și…site-ul anunță când expiră? Nu face deja licențiatorul asta?” – Nu. Si pentru ca nu anunta, licentiatorul poate sa castige sute si milioane de $, cand vine in control, dupa.
oracle face bani din audit cam cat din licente.
Noi avem dept separat pentru regulile oracle
Țin minte că aveam un proiect acum ceva vreme și ne trebuiau două licențe Oracle. Am săpat prin firmă și din vorbă în vorbă am aflat că avem două licențe dar nu știm unde, cine le are, dacă sunt legate de vreo mașină, dacă avem vreo chitanță etc. Până la urmă am mers înainte cu ele așa, după ce a zis IT PM-ul cu toată herghelia de manageri în CC că licențele există, le putem folosi și totul e ok. Nu știa asta sigur, dar avea curaj.
Am plecat după ceva timp și m-au contactat foști colegi pe linkedin să mă întrebe dacă știu de unde să iau licențele alea. Nasolică băieți.
Firma la care lucrez acum e destul de ok, nu cred că face audituri prea des dar nu acceptă decât named users și evident că se aprinde un bec la sediu de fiecare dată când folosește cineva soft spart.
@animaloo unde lucrezi, ca avem nevoie de oameni
in suedia
e ok, avem birou si in suedia :))
ehe. momentan lucrez la unii putin mai maricei – snow.
Bun Snow, dar ca orice SAM tool, it can only do so much. Si asta nu stie nimeni pana nu dau capul de pragul de sus. No false modesty, dar eu de ex știu sa contabilizez licente Oracle pe care Snow nu sa sa poata sa le numere vreodata, ca Oracle nu o sa dea know-how-ul pentru construirea de conectori.
Asa ca da, e un business bun
nu stiu nimic de zona aia. Adica, mai mult stiu de la un prieten care a lucrat pentru oracle. La noi e departament specializat pe Oracle, nu stiu ce experienta au
Si da. Domeniu ramane deschis. Mai ales acum cu cloudul.
Dar, ca sa fiu si mai amuzant: nu prea stiu nimic de licentiere. Ce stiu, uit in doua saptamani Deja calculele sunt acolo, de lucrat se lucreaza la lucrurile de pe langa.
Ha….astia cu aplicatia Solo de administrare PFA sunt chiar acum la Stirile ProTV de dimineata, la I like IT.
ce exemple de greu si util mai ai, pe langa platformele de instalatori?
Așa cum a zis cineva mai sus, managementul licențelor e o problemă reală în companii mari, cu mulți angajați, multe departamente și organigramă stufoasă, angajați care vin și pleacă… Chiar și la un nivel mai mic. Când a fost nebunia cu GDPR în 2018 am rămas surprins de câte firme din România habar nu au ce echipamente au, cine cum le folosește, ce licențe există în firmă. Dar, de la un moment dat pierzi șirul și bătrânul Excel nu mai este suficient. La fel de utilă la nivelul ăsta ar fi și o aplicație de gestiune hardware în care valoarea adăugată ar fi partea de bază de date cu componente, configurații. La fel, am văzut cazuri de firme care „în contabilitate” aveau supercomputere, iar în practică era 586
Asta exista si se numeste CMDB
Eu am venit aici sa comentez pozele din galerie.
De exemplu cum Jeff Bezos este un om bun ca da de lucru la 1,3 sau 13 milioane de angajati (autorul nu prea se descurca cu numerele mari). Dar ocoleste faptul ca aia 13 milioane de angajati au dus la concediarea unui numar cel putin dublu de angajati din magazine fizice.
@Andrei G – pe principiul asta putem blama inginerii si fabricile de tractoare si de combine – tu ai idee cati oameni au ramas fara munca pentru ca acum se ara/seamana cu tractorul si recolteaza cu combina? Iti dai seama cati oameni ar fi avut de lucru sa are linistiti cu caii si sa recolteze bio cu secera?
dap, asta trebuie evidentiata, probabil au creat un 20% poate 30% din locurile de munca, poate o parte mai stabile, poate nu, in functie de caz, restul oricum lucrau ceva altundeva. deci milioanele alea sunt cateva sute de mii in cel mai bun caz
Cautati un articol recent: „Amazon hires unsafe trucking firms twice as often as peers, WSJ finds”. Si „Amazon’s Controversial ‘Hire to Fire’ Practice”.
Amazon nu-si scoate majoritatea profiturilor din folosirea de noi automatizari care ar putea lasa oamenii fara locuri de munca.
Majoritatea profiturilor vin din exploatarea si „aruncarea la gunoi” a angajatilor.
13,35,000 e un milion trei sute de mii in scrierea indiana.
13 lakh.
Autorul se descurca bine cu numerele mari, doar ca nu toata lumea le scrie si grupeaza cifrele la fel
@Bigbear, am putea blama inginerii daca tu nu ai compara mere cu pere.
Automatizarile au dus la usurarea muncii pentru oameni. Depozitele Amazon nu au usurat munca pentru nimeni, pur si simplu au angajat niste oameni care lucreaza de 2 ori mai mult decat altii din acelasi domeniu. Si pe salarii care sunt de obicei mai mici.
Si in plus, nimeni nu lauda inginerul ca a creat locuri de munca in industria agricola, asa cum il lauda baietii astia pe Bezos.
@C, daca ar fi cum spui tu, nu ar trebui ca si celelalte numere sa respecte aceeasi scriere? Adica 181.000 nu ar trebui sa fie scris 1,81,000 ?
O opinie nepopulara in zona asta a startupurilor, dar care cumva trebuie spusa. La ora actuala ideea de inovatie pe acest segment se apropie cat de curand de saturatie si ca in orice sistem evolutiv selectia naturala o sa decida. Concret ideile inovatoare nu mai sunt singulare in sensul ca sigur a mai avut-o cineva la un moment dat. Singura diferenta a stat in executie si mai ales contextul situatiei. Cristian din Cluj nu o sa aiba niciodata deschiderea lui Kate din Sillicon Valley. Pur si simplu sunt doua ligi diferite cu expuneri diferite. Chestia asta nu este spusa pe fata, dar daca citesti techcrunch sau alte publicatii de specialitate intelegi ca sansele sunt destul de mici ca tu din Romania sa reusesti ceva. Din cauza asta orice conferinta in Romania pe tema asta este doar un prilej de networking/sprit sau gasit alte chestii. Desigur asta in timp ce visul asta antrepenorial este tinut in viata pentru ca sunt unii care din asta fac bani.
Desigur posibil sa reusesti sa faci niste bani prin asta pe metoda castigului de la loto, insa undeva la 99% cam orice startup din zona tech o sa esueze din varii motive. Imi doresc sa aud ca in Romania vom putea reproduce cumva atmosfera de Sillicon Valley, insa sunt prea putini bani la noi, respectiv ideile sunt reciclate pana peste cap.
La postul cu hainele se ajunge practic inapoi la conceptul de uniforma. Nu prea vei gasi angajatori care sa accepte ideea de a-ti cumpara ei tie hainele pe care vrei tu sa le porti la munca.
Cat despre startupuri care fac acelasi lucru, asta e competitia. Probabil ca multe dintre ele isi propun sa concureze prin preturi si/sau costuri operationale mai mici.
Si vom vedea si mai putini oameni dispusi sa invete meserii pentru ca sunt foarte solicitante fizic, varsta de pensionare este in crestere.
Si nimeni nu vrea sa fie nevoit sa se recalifice la 45 de ani pentru ca si-a fu**t spatele, genunchii si articulatiile carand chestii grele si strecurandu-se prin spatii inguste.
Astept cu interes platforma de administrare a platformelor. Dupa care o platforma de administrare a platformelor care administreaza platformelor. #inovatie #banipejos
toti vrem sa fim intermediari
well. Incep sa apara. Cel putin pe licentiere, licentierea intregiilor nori doare
Eu am din 2013 o întreprindere Individuală și la mutarea sediului în București îmi căutam contabil. Am vorbit și cu cei de la Solo, dar din câte știu, nu aveau nicăieri pe site un nume de firmă, nimic, acum văd că apare în unele pagini. Eu sunt mai prudent din fire (nevasta zice că sunt mai paranoic, dar… ), parcă nu mi-aș lăsa afacerea (mică sau mare, dar a mea) să mi-o gestioneze niște necunoscuți, pe care nu am de unde să-i iau. Poate greșesc, dar am optat pentru o firmă de contabilitate (am înțeles că ei nici nu sunt contabili. Spun prostii?
cu 99% din ITistii de la noi care lucreaza in outsourcing si 99.99% din ingineri care fac loan or outsourcing or supravegheaza muncitorii ma mir ca apar totusi firme care reusesc sa sa sustina ceva angajati+ceva profit.
inovarea e scumpa, oamenii vor profit mare si aproape instant, deci ce vrei tu daca n-ai milioane in cont nu exista, doar aberezi.
pardon, exista in domeniul academic, doar acolo studentii obisnuiti cu putinul si oamenii dedicati fac inovarea fara resurse prea mari in rest cand incepe sa-ti chioraie matzu o lasi in pl de inovare si te bagi la ce iti scoate bani relativ repede.
oricum cuvintele astea, inovation, growth, disruptive, cuvinte care dau bine la pr dar fara prea multa esenta.