Două cu satul românesc în 2022

Oameni la coadă la cumpărat lemne de foc:

Cumpărător: „Aș avea nevoie și de 30 de metri cubi pentru a trece liniștit prin iarnă, dar am înțeles că deocamdată se dă doar în tranșe, pentru a servi mai multă lume. Să sperăm că voi reuși să mai iau.” (sursa)

Sunt curios. Ce casă are? Câți oameni sunt? Câte sobe. Că 30mc pentru o iarnă e enorm.

E ușor să zici “mă costă mult încălzirea” fără să ai detalii, iese și știrea mai bună, și omul și-a vărsat năduful.

Dar ar fi o discuție aici despre izolarea caselor. De ce ai nevoie de 30mc? Ai crăpături în pereți? Ai ferestre de lemn? Dormi cu ușa deschisă?

La lemne e greu, dar la gaz și curent merge făcută o schemă: adunat datele pentru toate gospodăriile care au consum mare de energie și mers și întrebat de ce. Așa descoperi fermele de minat bitcoi, crescătoriile de iarbă și servisurile auto.

Altceva:

În România există 375 de comune cu o populație sub 1.500 de locuitori. Peste jumătate din localitățile din România au sub 3.000 de locuitori, în timp ce peste 75% au populația sub 5.000. (sursa)

Eu aș face un pas lateral aici. OK, sunt depopulate comunele. Terenul din jurul lor e lucrat sau e abandonat? Sau îl lucrează primarul, că știe el cine lipsește și cine nu…

Also, trec DN-uri prin comunele astea? De curiozitate, prin câte trece DNul și nu se poate face o centură ocolitoare, că trebuie demolat și proprietarul a murit și bla bla, deci nu se poate face nimic.

Proprietatea nu e un moft. Proprietatea abandonată este.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Am dormit intr-o casa din asta prin Bucovina, avea undeva la 140-160 mpu. Lemne gramada pe acolo, drujbele canta zilnic.

    Casa construita acum 10-15 ani, dar podul neizolat. Seara cald de tricou si pantaloni scurti, dimineata dupa 8-9 ore fara foc… simteai cum te „taie” frigul. Probabil pierdea cel putin 5 grade in doar cateva ore… lipsa izolatiei duce la consum enorm pe acolo.

    00
    • Am stat la o pensiune mare cu niste balcoane de beton uriase. Punte termica, se pierde caldura intr-o veselie.

      00
    • ,,pensiune mare cu niste balcoane de beton uriase,, sau pensiune mare cu niste balcoane beton uriase ? Dacă e a doua, lasă aici adresa te rog, că vreau să petrec anul ăsta cu niște amici spanioli revelionul la pensiunea asta.

      00
  2. Nu stiu daca e rost de o „conspiratie”, dar din dimineata asta nu mai merg numerele de telefon pentru raportarea indexurilor, nici la Engie, nici la HidroElectrica.

    La Engie mai treaca-mearga, inca nu sunt consumuri mari de gaz, dar HidroElectrica, unde directorul tocmai declara ca au ajuns la 300.000 de abonati, cu 5.000 de cereri noi pe zi…

    Tot HidroElectrica, cei care nu fac citiri facute de reprezentanti de vreo 6 luni (factureaza estimativ conform contractului), de s-a ajuns cu indexul real la mii de kwh inainte, incat in momentul regularizarilor vom plati mii de lei, prin iarna, cand va fi nenorocire si cu gazul.

    00
    • Am trimis index la HE acu 2 ore, online.

      00
    • Si eu, ca nu puteam sta dupa ei, dar intarzierile sunt tot de cateva luni bune.

      00
    • Am lasat indexul la Hidroelectrica online azi dimineata, a mers imediat, primit confirmare pe mail.
      Ultima factura a venit cu regularizare pana in luna mai inclusiv, totul ok, desi factureaza mult intarziat si cu termen de plata 45 zile: practic abia prin decembrie voi plati consumul pe iunie.
      Estimarile sunt +/- conform realitatii, am declarat la contractare consumul anterior si se estimeaza exact cat am stabilit la portare (la Enel bagau din burta daca nu lasai index).

      Am trecut la Hidro din februarie, dupa care m-a sunat Enelul sa ma sperie ca sigur-sigur o sa-mi greseasca Hidro facturi, nu voi avea platforma si nici suport clienti, e cea mai mare greseala sa merg la Hidro si o sa ajung in iad daca nu le accept tariful nou de „doar” 3x cat cere Hidro.
      Ei uite ca in cateva luni si-a facut si Hidro portal clienti, facturile vin pe mail sau le poti gasi pe portal, le poti plati in mai multe moduri, indexul se poate lasa online – nu e perfect, dar la ce ritm de crestere au, se misca onorabil cu implementarea solutiilor pentru clientii casnici.

      00
    • La mine estimarile nu sunt conform realitatii.

      Tot in februarie am trecut si noi, tot de la Enel, si am pus la estimare consum lunar – consumul MEDIU lunar (vara dublu comparativ cu iarna).

      Daca ei fac citirile cu intarziere, e clar in iarna o sa am de plata foarte mult.

      00
    • Si eu sunt foarte ok cu Hidro; index-ul pe site in fiecare luna, si imi place faza cu consumul estimat setat la cat vreau eu daca uit sa-l dau in vreo luna.
      Pana acum zero probleme.

      00
    • citirile se fac de distribuitor, nu furnizor

      00
    • Engie au program la call center pana la ora 20 astăzi, spera sa remedieze pana dupa amiază problema de la platforma online

      00
    • Mihai C: Hidroelectrica are pretul sub plafonul peste care Guvernul compenseaza factura. Prin urmare, nu conteaza cat ai consumat, ca platesti acelasi pret pe kWh, nu iti vine pretul mai mare pentru ca ai depasit pragul de consum.

      00
    • Eu am indexul trimis in fiecare luna online, confirmare pe mail, totul ok aparent, dar facturile vin tot cu estimat. Si tot cu 4-5 luni intarziere, dar asta ma deranjaza mai putin.

      00
    • cristi – „Hidroelectrica are pretul sub plafonul peste care Guvernul compenseaza factura.”

      Corect (plafonul e la 0.8 lei/kwh, dar HidroElectrica ma taxeaza cu 0.69 lei/kwh), dar nu de asta mi-e teama, ci de faptul ca in loc sa platesc gradual cat am consumat in mod real, o sa imi trimita o factura de regularizare care va pica in acelasi timp cu facturile oricum mari la gaze, de la iarna.

      00
  3. Ai crăpături în pereți? Ai ferestre de lemn? Dormi cu ușa deschisă?

    I-a explicat cineva beneficiile izolarii? Are net acceptabil, macar sa se uite pe YT cum au facut altii? Are un venit decent, ca sa poata sa isi permita izolarea locuintei? Exista un program guvenamental de stimulat izolarea locuintei?
    A, stai ca dam bani la distribuitori in loc sa reglementam piata … Restul, sa se descurce singuri.

    00
  4. are pensiune?

    00
  5. Orice service auto are centrală pe ulei ars :-)

    00
  6. Articolul asta se leaga de cel cu casele mari si facturile lor. Daca situatia se prelungeste pe mai multi ani o sa fie o mare lupta pentru terenuri intre diverse forte: unii cu graul/porumbul altii cu panourile voltaice si altii cu impadurirea. Vor castiga probabil cei care vor muta eficient populatia inspre Sud ( Africa de exemplu). Daca acum 20-25 de ani se plantau niste paduri de salcam la campie acum aveam lemn de calitate si intr-un scenariu ultra-fantezist puteam pune toti cate o sobita de teracota in apartament. In caz de maxima urgenta, desigur.

    00
    • In 20 de ani se vor inversa fluxurile de migratie – cei din IT si cu venituri relativ mari ii vor dezlocui pe bastinasii de la care vor cumpara terenurile, pe cand ultimii vor migra masiv catre orase ca sa nu moara de foame.

      Pe loc vor ramane doar cei care vor asigura deservirea primilor, mici magazine satesti, posta, benzinarii, carciumi, crese/gradinite/scoli, bugetarii din primarii si politie, etc. Personal auxiliar in mare.

      00
  7. Combustibilul, de care o fi el, solid, lichid sau gazos, se mai folosește și la încălzirea altor spatii, nu doar a locuințelor. De exemplu, a serelor. Știu că nu e obligatoriu, dar trebuie să mai și mâncăm din când în când.

    00
  8. „De ce ai nevoie de 30mc? Ai crăpături în pereți? Ai ferestre de lemn? Dormi cu ușa deschisă?”

    Saracie, ocazional ignoranta.

    Sunt multe sate in Romania unde e destul de scump sa aduci materiale si sa le montezi.

    Multi sateni stau, din lipsa de bani, cu casa neterminata ani buni de zile. Fac o camera, cu tot cu finisaje, in care dorm toti, iar la restul mai progreseaza cand mai dau de bani.

    00
    • Are nevoie de 30mc pentru ca… a facut o camera in care stau toti? O fi faimoasa camera romaneasca pentru cei cu buget mic, fara acoperis si fara peretii.

      00
    • @vosidit98,, Multi sateni stau, din lipsa de bani, cu casa neterminata ani buni de zile,,.
      Mulți stau cu ele neterminate din alte motive. Întreabă un rromales sau unul care lucrează prin străinătate și își face palatul în satul natal de ce.

      00
  9. Eu nu inteleg faza asta cu cititul contorului la energie electrica dar poate ma lumineaza cineva de aici.
    Am contor smart si pe site-ul distribuitorului vad valoarea consumului la 01 al fiecarei luni plus consumul defalcat pe fiecare zi si interval orar.
    Astia de la hidroelectrica imi trimis facturi cu cosum estimat. De ce dracu nu trag datele de la distribuitor daca ptr mine sunt disponibile?

    00
  10. Soluții sunt care ajuta – cazul meu:

    Dat jos parchetul – pus polistiren extrudat 8 mm sub el, pus parchetul înapoi- 400 lei cost polistiren leroy merlin, mana de lucru proprie, timp 4 ore.

    Rulouri exterioare parter – 3 geamuri duble plus usa – 4400 lei. Seara lăsăm obloanele.

    Diferenta punctul unu plus 2, minim 2 grade.

    Mai am de izolat suplimentar acoperișul și de închis mansarda în dreptul scărilor de acces.

    Sunt destule lucruri care pot fi facute individual de fiecare. Schimbat garnituri termopane, și tot asa.

    Diferenta se vede global.

    00
    • cartonul cu o poza lucioasa pe el nu e parchet

      folie anticondens pusa bine in mansarda, altfel scoti galeti de apa din izolatie

      00
  11. … legat de „lucreaza primarul pamantul celor plecati” … asta e fix pix, sunt mii de ha de teren pentru care se incaseaza subventia pe naspa… pasuni intregi de sute de ha doar ce zice tipul asta… (https://youtu.be/z09ZbxoePv8?t=473)

    00
  12. „Aș avea nevoie și de 30 de metri cubi pentru a trece liniștit prin iarnă”
    A zis pentru a trece linistit. Poate consuma 20, dar vrea sa stea linistit si sa aiba un backup.
    Poate sta intr-o zona mai friguroasa in care trebuie sa faca foc de la jumatatea lui Septembrie pana in aprilie mai.
    Poate face si tuica tot cu lemnele alea, se arde destul de mult.
    Poate are povarna si face si pentru altii.

    Dar hai sa zicem ca e prost ca nu si-a izolat casa, e mai simplu.

    00
    • Plus ca ideal le cumperi pentru anul urmator, sa fie uscate bine. Daca iei in Sept sa bagi in centrala, gafa ta.

      00
    • Se vede ca nu ai stat la casa.
      30mc este enorm pentru o casa.
      Am stat in locuinta de servici, la munte, cca 100 mp utili, casa din barne de 10cm grosime tencuita interior si exterior – zapada din noiembrie pana prin aprilie. Nu am consumat cei 8mc alocati. Poate are semineu cu vatra deschisa in fiecare camera, pentru ca o centrala pe lemne nu consuma in nici un caz atat.

      00
    • @dny și Alex,
      Cred că cel mai decente și la obiect constatatări la acest articol.
      Am sunat săptămâna trecută să vină baiatul să îmi umple rezervorul cu motorină pentru centrală. Trebuia să vină vineri, a venit astăzi. ,,Păi boss noi ce-am vorbit?,,
      ,,Bossule rumano, azi am cel mai mic preț pe litru pentru săptămâna asta, 1,09/ litru. Băgăm 500 l, cum am stabilit? Bossule iberic, facem full rezervorul, că ești gigel.
      ,,Bossule rumano, pentru că ești băiat salon, facem și discont. Am umplut rezervorul cu 594 de euro ( mai avem un sfert, au intrat 700 de l).
      Nu citisem încă articolul, că îl trimiteam direct în plm. Păi cum fraiere, tu mă prostești să îmi vinzi mai mult?

      00
    • Septimiu, eu stau la casa de ani de zile, tot zona de munte.
      Cumparam cam 20-30 mc de lemn pentru 2 ierni, de ex ce am cumparat anul trecut in primavara folosim anul asta si la anul, si tot asa.
      La 14 calorifere pe 2 nivele cu 22.5grade constant, boiler de 200L incalzit constant la 60gr plus o bucatarie „de vara” in care trozneste constant lemnul in soba, folosim cam 12-15mc pe iarna, depinde cat de geroasa e.

      00
  13. Din cate stiu exista si pentru o lemne o plafonare a pretului la 500 lei per metru ster. Sper sa nu gresesc.

    00
  14. @manu144x pai nici aia de la Enel nu preluau automat indexul de la distribuitor

    00
  15. Poate face un foc de tabara in fiecare seara. :D Avem comune la metru ce ar trebui sa devina sate si sa fie arondate la alte comune. Sub 5000 de locuitori esti sat, desfiintezi primaria, e foarte simplu. Apoi urmeaza orase sub 10000 de locuitori ? http://media.tvrnews.ro/other/201202/recensamant-orase-sub-10000-de-locuitori–notepad_42459900.pdf Trebuie micsorat la sange aparatul administrativ. Apoi ma leg de judete. Avem 11 judete cu populatie sub 350k de locuitori, unele se duc sub 250k de locuitori. Nu s-ar putea aronda la alte judete ? E nevoie in Salaj sau Tulcea de prefectura si directii de sport si cacaturi ?

    00
    • Am vazut un studiu pe Hotnews despre „avantajul” microzonarii in Romania.
      1. Nu avem oligarhi – doar Baroni. Vorba puscariasului de VANTU, cat timp STATUL e slab mai bine ai o structura menita sa blocheze luarea pe persoana fizica a unor mari portiuni administrative. Daca nu era Vrancea ci MOLDOVA – Oprisan era dumnezul al mai mare, la fel Dragnea sau Mazare. Asta mi s-a parut un avantaj major.
      2. Nu avem „Republica Baniei”, Republica Banateanea, sau Clujana, sau Regatul Iesilor.
      Tot din motive de genul asta nu pot sa apara nici miscari separatiste importante.
      Dar ramanand in zona asta, o coagulare de genul propus de Vali, ar fi foarte buna.
      Insa nu avem Guvernanti cu OUA sa se ocupe de genul asta de probleme. Ei se preocupa sa-si mareasca salariile nu sa dea afara niste primari de comune cu 500 locuitori, ca vorba ceea, 500 de locuitori sunt 500 de voturi.

      00
    • plus zombii care ies ocazional la vot

      00
  16. Deci, puterea calorica a lemnului de fag e 3500 kcal/kg sau 4kWh/kg. Un m3 are 800 kg, rezulta ca 30 m3 au 24 tone.

    Adica 96 000 kWh!!!!
    Eu consum in tot anul, la apartament cu 3 camere 10000 kWh de gaz. Deci ala a luat lemn pentru a incalzi 10 apartamente timp de un an, hai sa zicem ca randamntul sobei e 50%, ies 5 de apartamente. Deci da, are pensiune. :)

    00
    • hai bre …ca tu ai consumat atata avand o centrala comandata electronic … focul nu merge aproape continuu ca in centrala pe lemne….ala ii aprinzi in septembrie si il stingi in aprilie…intre timp trebuie intretinut continuu (nu ai flacara continuu …dar jar trebuie sa ai ).

      00
  17. Om serios. Se gandeste la iernile viitoare. Asa ca isi cumpara lemn de foc pentru urmatorii 10 ani, il taie, il stivuieste si il lasa la uscat. In mod normal cumperi lemn de foc odata la 5 ani. Cand e ieftin si dupa ce a dat gerul peste el (aprilie, mai).

    00
  18. Am avut vreo 4 ani centrala pe lemne. Casa de 122 m2, izolata doar cu un polistiren de 5 si vata de 10 in pod. Zona Iasi.
    Consum pe o iarna: cam 15 metri steri, deci cam 10 metri cubi

    Ok, omul e din Maramures si iernile sunt mai grele pe acolo, dar tot nu prea iese. Deci fie e o pensiune izolata bine, fie o casoaie de neam prost izolat prost.

    00
  19. La tara unde merg e 700 lei metrul cub de lemne. Majoritatea care nu au centrala pe gaz consuma 2-3 tone de lemn pe an. E exagerat 30 mc. Cu banii aia isi izoleaza casa.
    Terenuri sunt o gramada. Plus multe vii lasate in paragina. Plus case unde au murit batranii si acum cade totul. Au un numitor comun insa: lipsa acte/mostenitori care nu se inteleg.

    00
  20. sa iti izolezi casa e scump si rezultatele se vad in ani, ai vazut un cumparator sa se intereze de izolatie si chestii de genul asta ? pentru majoritatea conteaza doar pretul.
    Incalzirea a fost relativ ieftina pana anul trecut.
    Cerificatul energetic e o gluma proasta. Trebuie facut un test real similar https://www.youtube.com/watch?v=6o6igs9JbXk
    Apoi ajutor guvernamental pentru izolarea casei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.