Bugetarilor mai multe demisii

Eram la primărie cu o treabă și tanti de la ghișeu, în loc să muncește, se îndemna cu o colegă care să se plângă mai tare. Că e greu, că e mult, că în unele zile au de muncă non stop, că abia așteaptă concediul, că pe vremuri avea mai multe libere, din astea. Pentru că nici eu nu am foarte multă minte, m-am trezit vorbind: „de ce nu vă căutați de muncă în altă parte?”

Așa îi dai reset bugetarului. Așa tace. Așa își aduce aminte ce viață bună are de fapt. Și merge și la omul care se plânge constant, dar nu pleacă. Hai, iepuraș, valea la privat! Valea în altă parte! Trebuie să găsești ceva mai bun, că piața muncii e dinamică.

Și dacă chiar vreți să vă distrați, stați la niște beri cu un bugetar și vedeți după a câta se dă de gol că îi consideră pe ăia care muncesc la privat sclavi și/sau fraieri. Că ești un pic mirat când auzi asta prima oară, dar de la a treia în sus îți dai seama că e o realitate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Păi și nu au dreptate când 1/3 din CIM sunt pe minimul pe economie?

    00
    • Ce e aia CIM in afara de Cum In Mouth? :)

      00
    • Care parte din „de ce nu vă căutați de muncă în altă parte?” e neclara pentru tine, ii tine cineva cu forta acolo?

      00
    • La ultimul paragraf m-am referit

      00
    • @adyan cine lucrează pe minim pe economie nu prea își permite luxul de a visa la un loc de munca mai bine plătit, in general din cauza condiției in care a crescut.
      Sistem de educație nu pregătește oameni independenți ci oameni docili care sa execute ce zice “șefu”.

      00
    • @Valente, vrei sa zici ca 1/3 din bugetari au salariul minim pe economie? Încă nu am întâlnit un bugetar cu minim pe economie. Poate portari, oameni de servici etc.

      00
  2. Proprietarul acestui blog are din ce in ce mai des, articole cu truisme romanesti 😀
    Mie mi-a spus un bugetar care lua mita (estimez eu, de zeci de mii de euro) , ‘daca nu furi tu, fura altul’…si da, ma privea ca pe un fraier, eu angajat la corporatie….
    Nu a patit ceva, chiar daca a fost reclamat la DNA…e chiar foarte bine acum..tot bugetar, bineînțeles…

    00
    • Doamne fereste sa ajung pe ceva pozitie de conducere la Stat. Vor veni cu mita si voi zice ca nu imi trebuie. Va trebui sa chem salvarea la ce convulsii vor avea la asa vorbe.

      00
    • @Red Ți se va cere șpagă de la superiori, iar de dat n-o vei da din buzunarul tău bănuiesc. Așa că ori ai lua și tu, ori vei demisiona sau te vor demisiona ei.

      Din păcate așa merge.

      00
    • Bun, nu voi lucra la Stat.

      00
    • @manu unde se întâmpla asta?

      00
  3. Si statul roman se imprumuta sa-i plateasca.

    Dar nu-i nimic, cresc dobanzile si la stat, deja devine nesustenabil la dobanzi de 7% pe an:

    https://www.bnr.ro/Operatiuni-cu-titluri-de-stat-5593-Mobile.aspx

    00
  4. Guest post Flat?

    00
  5. pare discutie intre corporatiste…
    au, nu dati cu pietre :))

    00
  6. Tu stii foarte bine ca pe TOT globul pamantesc, oameni prefera sa se angajeze in aparutul bugetar.
    Ca-i US, Franta, Germania, India, Mauritius etc. E mai sigur.

    Si eu cred ca am facut o prostie alegand privatul.

    00
    • e mai sigur daca esti incompetent.

      Daca esti capabil sa faci ceva, sa evoluezi, sa cresti, mediul privat are mai multe oportunitati.

      dar daca tot ce poti face e sa pui stampile pe hartii, statul e angajatorul perfect.

      00
  7. @car Apropo de „angajat la corporatie” ma amuza conotația aproape exclusiv negativa data în diferite contexte termenului „corporatist”. Am observat asta venind de la bugetari, antreprenori, artisti, angajati in companii mai mici, someri etc. Nu știu ce își imaginează majoritatea celor care fac asta ca se întâmpla intr-o corporație.
    Iar dacă totul ar fi atât de plictisitor/repetitiv intr-un astfel de mediu (asa cum se creionează în multe contexte) probabil ca e interesant cum masina pe care aceștia o conduc, telefonul folosit, hainele pe care le poartă, mâncarea pe care o consuma, produsele de igiena, energia, gazul, benzina sunt totuși elemente care deriva in mare parte din activitatea corporațiilor. O fi ceva interesant și acolo.

    00
    • Poate deoarece corporatiile din RO, fiind in RO, au angajati romani si preiau din metehnele romanesti…sa nu ne kkm pe noi ca sunt niste insule de performanta, corectitudine, eficienta, respect, in marea de coruptie,meltenism,curvasaraie,nemernicie din RO…am si niste experiente din 20 de ani de corporatism…

      00
    • Cu siguranță preiau din metehnele locale. Doar ca lucrurile cred ca ar putea fi văzute mai echilibrat din ambele părți.

      00
    • @car

      Corect că iau din metehne locale, dar comparat cu aparatul bugetar sunt la ani lumină, și cea mai românească corporație dacă o compari. Nu ai cunoscut ineficiență de bugetar.

      Știu fază 100% reală de la un birou care trimitea acte prin poștă cu confirmare de primite care ajungeau de fapt în fix biroul vecin, aceeași clădire.

      Și asta s-a aflat doar așa la un audit că s-a cerut de la UE modernizare preaderare din astea, din prost noroc. Cine știe câte mai sunt din astea.

      00
  8. Eram la primărie cu o treabă și tanti de la ghișeu, în loc să muncește, se îndemna cu o colegă care să se plângă mai tare. Că e greu, că e mult, că în unele zile au de muncă non stop, că abia așteaptă concediul, că pe vremuri avea mai multe libere, din astea. Pentru că nici eu nu am foarte multă minte, m-am trezit vorbind: „de ce nu vă căutați de muncă în altă parte?”

    Așa îi dai reset bugetarului. Așa tace. Așa își aduce aminte ce viață bună are de fapt. Și merge și la omul care se plânge constant, dar nu pleacă. Hai, iepuraș, valea la privat! Valea în altă parte! Trebuie să găsești ceva mai bun, că piața muncii e dinamică.

    >Unii vulnerabili sunt cei numiți pe politic au aruncat cu banu’ și n-au garanție că rămân. Excepție fiind dom’șarele fardate, în fustitze, rujate, buzate.
    >Alții sunt cei care sunt hărțuiți psihic sau sexual, toți sub pixul de concediere pe bază de „incompetență” (chiar și cei care au luat pe concurs). Dacă se vaită că muncesc dintr-o dată („în unele zile au de muncă non-stop”), înseamnă că umblă cu frica față de superio(i).
    >Restul sunt pe bază de cote ca în comunism și formare continuă profesională (de care n-au nevoie dar e pe bază de credite la dosar, să nu fie concediați/transferați; ex învățământ).
    De exemplu în poliție, un chestor are în subordine un X număr de polițiști. Acesti polițiști, lunar, trebuie să facă un Y număr de dosare/cazuri, pentru chestor să fie obligatoriu un număr foarte mare (cred că peste 100) ca să paseze mai departe.
    Ca pe urmă să înțeleg(em) că, de fapt, poliția nu vrea să rezolve atâtea sau toate cazurile fiindcă, fie rămân fără materie de lucru & pot fi concediați sau încep vocile „de ce mai avem nevoie de poliție, dacă nu mai există criminalitate”, ori și-au îndeplinit cota pentru ziua sau luna respectivă & ce fac în plus e stres/muncă inutilă cu sila, eventual o pun la sertar (cu multe altele, nerezolvate) și se vor preocupa când le vine rândul după N luni/ani.

    00
  9. Cocoşat de spate, pentru că fmm de gemuleț la ghişeu, mă adresez doamnei:
    – Sărumâna, tocmai ce am vândut o maşină şi vreau să….
    -DE CE ȚIPAȚI, DOMNULE?????
    Am plecat. Cred ca a fost de la sarumăna.

    00
  10. Am multi ani de corporatie „in spate”, dar niciodata nu le-am laudat sau sa raspund cu „sunt corporatist”.

    Multe mituri ascund mizeria… „stau la rezidential” ( chiar daca e Popesti Leordeni sau MR ), „sunt corporatist” ( nonIT foarte multi au salarii mai mici ca bugetarii )…

    Cum spunea cineva mai sus 1/3 angajati la privat au MINIMUL… care pentru un om de la oras e mai mult un fel de „alocatie” decat salariu.

    Stiu oameni din comuna unei rude care pleaca 6 luni in Germania si 6 le stau acasa. 3 luni munca, 3 luni pauza.

    Lucreaza la cules ciuperci, dar se intorc cu ~3k euro acasa, bani „gramada”. Ala de lucreaza pe minim si „merge la oras” face 15 * 12 adica 18000 lei din care scazi: transport, mancare, incaltari/haine etc… plus ca dupa ce scazi astea e greu sa economisesti si sa ai 3k euro „in mana”.

    In concluzie, cam in toate satele/comunele oamenii aleg sa plece afara si sa faca in 3 luni cat fac in Romania in 12 luni de munca…

    Statul roman a ESUAT ! Viitorul aici e doar despre hoti, bombardieri, politicieni, curve, onlyfans si… idealisti. Astia inca se mai „zbat” si refuza sa accepte realitatea…

    00
  11. 90%, cu indulgență, dintre cei care lucrează la buget, ar zbura în secunda 2 la un job din privat. Menționez că sunt bugetară dar anterior am lucrat în privat. E mană cerească un post la stat, păcat că majoritatea nu apreciază și pe lângă faptul că se plâng și îi desconsideră pe cei de la privat, nici măcar pentru salariul ala mizer (mulți consideră că este mizer) nu muncesc cât ar trebui. Există și reversul medaliei: majoritatea privaților, consideră toți bugetarii niște paraziți. Dar ăia 10% nu sunt, din contră, suplinesc (cât pot ei) pentru restul de 90% care o freacă. De aceea, de multe ori, mă și feresc să zic unde lucrez…So, yeah.

    00
    • Virgula între subiect și predicat unde ai învățat să o așezi: anterior în privat sau actual la stat?

      00
    • @Valente ești bou.
      @Alice nu avem treaba cu bugetarii ci cu oamenii de cacat, ăștia sunt peste tot și la stat, și la privat.

      00
  12. Nu mai fi Petreanu. De la Petreanu la Mandruta e doar un pas.

    00
  13. bai ce misto la aia, pe langa scaun de birou au si pat ca sa poti sa dormi la munca cand ti-e somn. Asta inseamna sa-ti respecti angajatii!

    00
  14. La privat, unde seful se asteapta ca munca facuta de o echipa de 5 persoane in SUA in 4 luni sa fie facuta de un singur om din Romania, intr-o luna, pe aparate vechi de trei generatii si un salariu de 3 ori mai mic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube