Un studiu Hotnews face un top al orașelor în funcție de lunile necesare pentru a cumpăra un apartament de 60mp. Media este 8 ani, cu extreme în orașe sărace (Giurgiu, Slobozia) sau în orașe cu oameni foarte căpoși (Miercurea-Ciuc, Oradea).
Mă folosesc de prilejul ăsta ca să mai subliniez o dată ceva ce am mai scris aici. De aceea ai nevoie să acoperi toate cheltuielile familiei dintr-un salariu, să poți face chestii cu al doilea salariu. Gen, să economisești consistent ca să dai avans mare și să ai rată mică, sau să cumperi cu cash.
A doua chestie nu e nici ea nouă. Dacă sunteți în unul din orașele astea moarte și tot ce aveți e un nenorocit de apartament, dar voi muriți de foame și toți prietenii voștri mor de foame și orașul e distrus, fugiți cât mai repede încotro vedeți cu ochii. Nu vă agățați de el. Da, știu retorica, aici avem deja casă, cum să plecăm și să plătim chirie, ce dacă murim de foame…
Numai mie mi se pare aiurea graficul?
Ca din el reiese ca cei din Giurgiu au nevoie de 58,56 salarii lunare iar cei din Cluj 138,91.
Au folosit salariul mediu din zona respectiva, in Cluj ei zic ca ar fi 3763 lei.
in giurgiu un apartament e 30 de mii, in cluj e 70.
@pipzn vezi ca acel grafic e insotit si de un articol tip TEXT. Citeste-l si daca nu intelegi ne mai intrebi.
Unde e apartamentul ala de 60mp in Cluj la 70k? Ca acum il iau instant. In blocurile comuniste, ap. 50mp e 80k.
Da.
OLX » apartamente » Giurgiu.
Ce apartament in Cluj de 60mp la 70k? Pentru cluj la salar mediu 3763 * 138.9 luni ai ~ 108k
Si pentru zonele ok ai blocuri comuniste, in rest blocuri noi cu materiale la mana a 3-a in zone haotice.
Vanzare apartament cu 3 camere, 58 mp, proiect nou, situat in cartierul Iris, in apropierea magazinului Auchan.
68 500 €
ba, unii dintre voi aveti probleme psihice serioase.
ideea era ca un apartament in cluj costa mai mult decat costa in giurgiu si de aia arata graficul ala asa. am zis 70 de mii fara sa ma uit neaparat pe net, dar uite ca gasesti apartament la 70K in cluj de 60mp.
doar ca nu e central si nu este exact pe gustul particular al fiecaruia care a comentat unde gasesti tu boss apartament in cluj la 70k.
acum cumparati-va instant apartamente la 70k in cluj, ca se gasesc, nababilor :)))
1. Nici dracu nu se muta in IRIS.
2. 70k ala e pretul nefinisiat si probabil nici nu e sapata fundatia inca, ca asa se vinde in Cluj.
3. Ca sa te muti in apartamentul ala mai dureaza un an si minim 30k euro pt finisaje si mobila. Deci ajungem tot la pretul mentionat mai sus. ~100-110k intr-o zona deloc dezirabila.
Ba Mihai, daca gasesti sub 100k apartament decent de 60mp in Cluj, sa-mi zici si mie ca iau vreo 5. Locuiesc in Cluj si am urmarit cu atentie preturile de ceva timp
Langa Auchan Iris e zona de suedeji. Acolo ia-ti tu ca esti destept si gasesti dealuri bune
@Mihai: Dacă un apartament de 3 camere are 58 mp… Știu eu un studio (garsonieră mai mare) care are cam la fel. Nu e de vânzare
@DBCooper: cum, mobila nu e inclusă în prețul niciunui apartament? Nici electrocasnicele?
Referitor la prețuri, așa cum toți știți și cum s-a arătat și pe-aici poziționarea locuinței (în cadrul țării, în cadrul localității) are pondere mare.
fatalitate, trebuia sa fie comuna clujiană pe primul loc și toți ardelenii din zonă calculează atent si nu le iese … ce să vezi!
Aaa … și Nelu ai legătura
Păi cât costă un apartament în Giurgiu și cât costă la Cluj?
Pentru un exemplu live de analfabetism functional, urmariti thread-ul pornit de la comentariul lui pipzn
Daca primariile oraselor mari ar asfalta si ar face toate utilitatile la marginea oraselor pentru loturi de case 300-400 mp, si le-ar da in concesiune pentru 50-99 de ani, s-ar dezvolta orasele pe model german, britanic, nu ai mai fi nevoit sa muncesti o viata sa platesti un apartament intr-o cutie de chibrituri si toti dezvoltatorii lu peste prajit ar muri de foame.
Daca…
In schimb la noi nu se face absolut nimic si toate residence-urile se fac TOT in oras, pe modelul bara la bara, bloc langa bloc, aglomerand si mai mult orasul, pentru ca locuitorii sa traiasca si mai mizer.
,,Daca primariile oraselor mari ar asfalta si ar face toate utilitatile la marginea oraselor pentru loturi de case 300-400 mp” – și atunci de unde ar mai scoate șpăgile și averi prietenii primarului?! Exemplu in Cluj – Radu moisin, nepotul fostului șef al miliției ceaușiste, avocat, consilier local, in urma cu patru ani avea pe declarația de avere un harb de mașină second-hand. Acum are trei apartamente, trei terenuri intravilane și 50.000 euro. Băiat descurcăreț, neînsurat, că doar nu degeaba e membru în comisia de urbanism, cea care dă autorizații de construire băieților deștepți din imobiliare!! Nu ca voi, săracilor, care va îndatorați la banca 30 de ani pentru 4 pereți, sau ca mine, care muncesc după servici încă 5-6 ore și aștept sa cada piata imobiliara, să-mi iau un lot de casa!!
@Faianțaru
oprește puțin tencuitul …
ai încercat cu mesajul ăsta la @EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni · Persoană publică ?!
„si le-ar da in concesiune pentru 50-99 de ani,”, adica tu vrei sa-ti dea statul loc de casa gratuit? Voteaza psd ca poate iti concesioneaza o p*la pe urmatorii 4 ani.
Studiile făcute în România sunt de râsul curcilor.
Nici un fel de date realiste, iau în calcul salariul mediu și că pui tot salariul deoparte.
Deci care e utilitatea practică a studiului?
@zoso ai dreptate la faza cu un salariu economisit și unul pus deoparte, poate doar așa să aibă relevanță studiul, dar pe de altă parte în Cluj probabil poți găsi 2 locuri de muncă într-o familie destul de ușor, dar în Giurgiu?
Nu stiu de alte tari, dar aici, pentru ca am lucrat în una din cele mai cunoscute agenții de cercetare de piață, pot spune ca studiile sunt făcute pe genunchi. Si din câte am auzit e cam la fel și în altele.
Da, e dubios studiul. Nu da nimeni tot salariul oricum, dar asa-s statisticile – e mai usor sa calculezi cate salarii costa un ap., decat sa faci n-spe cifre separate, pentru cat e dispus fiecare om sa cheltuie lunar pe o casa/ap. E si asta un calcul simbolic, de genul ipoteticelor „daca nu fumam X ani cati bani aveam acum”. Nu schimba cu nimic realitatea, dar te poate pune intr-un unghi din care s-o vezi mai bine.
se face asa ca sa iasa ceva cat de cat inteligibil. se foloseste o singura variabila, iti iese un grafic simplu care va aproxima realitatea in linii largi.
daca adaugi o a doua variabila, sa zicem varsta , o sa iti iasa acolo niste bucle dragute. daca o adaugi si pe atreia, un eventual cos mediu sau persoane in intretinere, or sa iasa niste fundite numai bune sa iti pui mintea pe bigudiuri. daca mai vii si cu a 4, a 5, si eventual le mai si spargi pe diverse intervale sau ponderi, aproximarea aia a realitatii devine din ce in ce mai precisa dar in acelasi timp trebuie sa fii reptilian ca sa intelegi graficele.
evident asta nu inseamna ca studiul nu este facut pe genunchi asa cum zice ioana, caz in care asemanarea cu realitatea oricum dispare, deci si nevoia de a folosi prea multe variabile.
Utilitatea studiului e in enuntul lui zoso. Fie castigi mai mult de un salariu mediu ca sa il pui deoparte, fie te mai casatoresti cu un posesor de salariu mediu. Fie ajustezi valoarea din grafic in functie de cat esti in stare sa pui deoparte raportat la un salariu mediu din zona respectiva.
Un numitor comun trebuia sa aiba graficul, putea sa fie salariul minim dar asta nu variaza zonal.
Zi-mi de unde esti, cati bani pui deoparte lunar si iti calculez eu
gizas, e doar o unitate de masura, nu inseamna ca se asteapta sa iti pui tot salariul deoparte pt a-ti cumpara apartament.
nu are absolut nici o legatura cu felul in care se fac studiile in Romania, in UK numarul de salarii anuale din care iti poti cumpara o locuinta e o unitate de masura foarte raspandita. mai cititi si voi o presa straina inainte sa va lamentati gen „ca la noi la nimeni”
Ca idee, pentru cei care spun ca nimeni nu plateste din tot salariul lui un apartament, graiesc tautologii ieftine… relevanta raportului asta este sa vada daca preturile sunt defazate sau nu fata de veniturile medii ale oamenilor; doar de-asta se si dau credite pe 20-30 de ani. Ce e pe la 7-8 ani raport sa zicem ca e in zona de superioara a fair value, mai sus de aia posibil sa fie ceva supraevaluare… iar Cluj e o bula frumoasa frumoasa … daca vreti sa comparati cifrele de mai sus cu alte metropole mari (cam aceeasi putere de cumparare a salariilor e prin Sydney sau Zurich, unde salariul mediu are nevoie tot de 7 ani pentru a plati complet un apartament la preturile de acolo, desigur).
https://www.ubs.com/content/dam/static/emailer/2019/sept/BR-108576/global-real-estate-bubble-index-2019-global-version.pdf
ca o mentiune, sydney e unul din cele mai misto orase din lume, fiind constant in top mondial legat de calitatea vietii.
o bijuterie de oras cu peste 100 de plaje si cu blue mountains (culoare data de padurile de eucalipt) la 2 ore cu trenul.
80k a ajuns o spelunca de 60 mp in Cluj ? E clar, mai putin si se prabuseste piata imobiliara.
120 k în anumite zone.
Asa am zis si eu cand m-am tras pe cur la 1300eu /mp. Acuma e la 1900 si ti se si hlizesc in fata dezvoltatorii cand le ceri mai ieftin. ” du-te-n iris sau fă-ți casa”. Partea bună ca acum caut teren :))
Teren in Cluj? La 400E unde se poate construi?
Bafta gogule. Am auzit ca sunt multe terenuri ieftine pe care poti scoate autorizatie. In apahida sau tureni :))
Mai ales acum c-au dat si legea cu nu se mai construieste pe arabil …
Si traiesti cu aer in acest timp ca sa stringi acesti bani sau cum?
Singura posibilitate ca in timp relativ scurt sa stringi o suma decenta pentru o locuinta in Romania este sa pleci undeva in vest la munca, sa stai intr-un beci cu 200 euro pe luna si sa pui la ciorap tot ce poti.
poți să nu fii idiot? ia încearcă.
>>Singura posibilitate ca in timp relativ scurt sa stringi o suma decenta pentru o locuinta in Romania este sa pleci undeva in vest la munca, sa stai intr-un beci cu 200 euro pe luna si sa pui la ciorap tot ce poti
Cea mai infecta forma de emigrant, mai rau ca aia care vin sa stea pe social. Nu numai ca nu contribui cu nimic la ecomomia pe care o parazitezi strangand toti banii pentru „acasa”, strici si piata muncii si piata imobiliara pentru aia care traiesc acolo.
De unde mentalitatea asta ca trebuie sa contribui la bunul mers al economiei? Castigi ce produci. Consumi ce si cat vrei cu cat ai castigat, fara dileme morale din astea de doi lei.
Si da, poate ca ar fi bine ca proprietatea sa fie sfanta in cursul vietii tale. Dupa, mostenirea sa nu mai existe (sau sa fie doar un procent din total). In felul asta, nu ar mai exista copii de bani gata si fiecare parinte si-ar incuraja loaza sa invete sa faca ceva iar astea ar fi mai productive. Restul averii se va intoarce in societate.
Octav, incepi libertarian si termini comunist, bravo.
Nu e vorba de dileme morale, pur si simplu e pragmatism in ce zic eu acolo. Hoardele de muncitori care au invadat vestul lucrand pe bani putini si stand 14 in 3 dormitoare nu fac decat rau in locurile pe care le invadeaza. Nu-i condamn pe ei ca oameni, fiecare face ce trebuie sa faca ca sa-si faca viata mai buna, doar zic ca dpdv al migratiei fortei de munca astia sunt doar un fel de paraziti-pradatori.
Cam asa ceva e in Irlanda. Diferenta e ca proprietatea nu-ti este luata de stat dar platesti niste taxe la mostenire de te ustura curul (cam 1/3).
60 mp, ok dar vorbim de suprafata construita sau cea utila?
Cand vorbim de un apartament cat baia mea, credeti-ma ca conteaza!
Cel mai bine un menage a trois ca sa poti sa faci chestii din 2 salarii nu doar din unul!
Ce parere aveti despre minunatia asta?
https://www.olx.ro/oferta/ap-de-lux-2-cam-in-centrul-timisoarei-IDdr2YX.html?fbclid=IwAR3lkjwrm7TDZyVvXEyNp6s6y-UqX_n3pUnAKfe4qo4Lk_46hy1GvyBYGOE#649852b977
Ce repede a scazut 10k din pret. Adaugat pe 28 august cu 160 k iar acum vrea 150 k . Probabil il deranjau prea multi cu telefoanele
fake news alert!
eu n-as avea incredere in sursa „Analizeimobiliare.ro” pentru ca e al lui Imobiliare.ro
iar astia iau bani de la dezvoltatori, nu de la tine cumparatorule!
Pentru imobiliare.ro tu esti doar fraierica care cumpara case scumpe si proaste.
imobiliare.ro au de ani de zile anunturi false. care tin preturile in sus. dar daca le atragi atentia ca unii mint in descrierea anuntului ridica din umeri, ca doar au luat banii si nu vor sa stearga anuntul mincinos. Si am si exemple concrete la cerere.
Mă piș pe Kluj, unde cocalarii e cu pretenții. Ăia din sud sunt creaturi instinctive, așa sunt ei, e în natura lor. Csf? N-ai csf…
Ăia din Kluj, în schimb?! Frățică fătărău, ei sunt miezul din gaura de cur proverbială.
Pisa-te daca iti permiti sa ajungi pana in cluj. Sau poate incerci online. Te uiti la poze si te pisi. E ca un fel de l..ă cand ai chef sa f…i
Știu, adevărul doare. Salutări la mamaia ta.
Bucurestiul e asa smecher ca nici nu apare in grafic
Este
Te-a păcălit, boss! S-a strecurat pe la mijloc, așa. Dați dracu’ miticii ăștia.
mac gregor e așa fain că nici nu a comentat la postarea asta cu apartamentul.
Se rezolvă cu un oftalmolog bun.
Ai „copi”, tov.? Dar morbidități?
Fratilor, preturile apartamentelor reflecta raportul dintre cerere si oferta. Daca poate sa vanda cu 2000 euro/mp si cineva da banii aia asta e! Ca sunt facute prost, ca banii sunt ieftini, creditele asemenea sunt detalii. Eu nu ma rățoiesc la nimeni daca vrea 1 milion pe un apartament. Sa fie sănătos și să-l vândă!
Raportul dintre nevoia stringenta si oferta. Ca daca nu jefuia pesedeul țara, acum erau mai multe orașe (20-30) cu parcuri industriale unde sa munceasca oamenii, să se dezvolte industria… Dar asa, Boc e printre putinii care au reusit sa treaca peste piedicile puse de ciuma roșie.
Exact vorbele astea le auzeam sin prin primavara lui 2008.
Am vazut o statistica facuta pentru lumea vestica pe o perioada foarte mare, 200 de ani, parca. Pretul mediu al unei locuinte era egal cam cu trei venituri anuale ale unei familii, plus/minus 10%. Asta ar face cam 72 de salarii medii, daca am discuta de vremurile noastra, unde mare parte dintre oameni au venituri din salarii. Case de suprafata si calitate medie, zona asa si asa (gen aparatement cu doua camere, vechi de 30-40 de ani, in cartier decent)
Existau perioade multe in care preturile sareau rau peste limita asta. Dar de fiecare data, urma si corectia, la fel de dura. Cea mai proasta idee e sa cumperi in perioadele cand unii zic ca 2000 de euro pe mp e un pret bun.
E o discutie in van asta. In primul rand este irelevant in cat timp strange un om bani de o casa atata timp cat exista imprumuturi imobiliare cu o dobanda foarte mica si mare majoritate a imobilelor este achizitionata cu imprumut.
Admitand ca ai suma aia de bani este mai ieftin sa imprumuti banii de la banca si cu ai tai sa incerci sa obtii un randament superior dobanzii pe care o platesti.
Casele si masinile sunt chestii de statut social in mintea multora asa ca oamenii vor cheltui mereu foarte mult pe ele. Mult mai mult decat ar trebui.
Poti conduce o Civic sau o Corolla sau sa iti iei un X6 sau macar un A6. Costurile in a doua varianta probabil sunt de 3 ori mai mari (achizitie+intretinere) insa cati oameni isi doresc Civic si cati X6? Cam la fel e si la case – se poate trai cu mai putin insa Popestii au casa aia, Ionestii au ailalta – pai ce, noi suntem mai prosti? Luam ceva mai mare/luxos/scump ca sa vada ca ne-am ajuns.
78 mii in Tragoviste pt 60mp exista dar anuntul ala e pentru fraieri sau pt cei ce nu au ce face cu banii. Exista ambele variante. In rest sunt destule anunturi cu 50 mii euro media pt 60mp si cam asa este peste tot. In super orasele noastre e alta treaba. Unde sunt preturile mai mari sunt fraieri mai multi sau cine stie!?, acolo is banii si acolo se invart marile afaceri traduc eu.
Si in Londra, tot in jurul a 9 ani este cifra pentru o casa in suburbii. Si crede-ma ca dupa cativa ani de stat in zona 1-2 ultra-central chiar iti doresti sa stai mai la margina ca sa ai o gradina.
Salariul ala de 3000 lei abia iti ajunge sa traiesti. Nu ai cum sa cumperi imobile din el. Degeaba ai sot/sotie care s-ar pune un salariu in plus. El/ea are nevoi personale, si fiti atenti aici: nevoile a doi oameni care stau impreuna sunt mai mari decat daca acestia ar locui separat. In plus, apar copiii, care anuleaza din start economisirea celui de-al doilea salariu. Ca sa cumperi un imobil si in acelasi timp sa mai intelegi si ceva din viata e nevoie ca salariul sa sara de 1000 euro de caciula.
pe dracu abia iti ajunge sa traiesti. abia iti ajunge sa traiesti la nivel mai mult decat decent, dar pt trait decent e destul. o persoana.
cu asta m-ai dat pe spate: „nevoile a doi oameni care stau impreuna sunt mai mari decat daca acestia ar locui separat.” adică unei unei chirii, de exemplu, e mai mare decât plata a două chirii separate.
berenger, ignoră. n-ai ce să îi spui omului ca să îl trezești.
3000 lei o persoana mai mult decat decent ? Chiria ai pus-o, care e cam jumate din suma asta ? Sau te gandesti sa stai inghesuit cu inca 3 persoane in apartament de 2 camere, caz in care vorbim de indecenta, nu de decenta.
Nevoile unui cuplu sunt net superioare nevoilor individuale daca cei doi nu ar forma acel cuplu. Credeti ca e asa de importanta chiria ? Ca platesti o chirie in loc de doua ? Da, platesti una, dar mai mare. Ca in cuplu vrei si ai nevoie de spatiu mai mare, ai nevoie de o masina pentru voi doi, pleci mai des in excursii, ea iti schimba hainele mai des, ei ii trebuie bani extra din banii tai, samd. Astea nu costa ?
Aaa… ca exista cupluri setate pe principiul economisirii maxime, ca sa „dea inainte” in viata (cu imobilul,masina), dar deja vorbim de un stil de viata anost, trist, ceausist. Ea face mancare sa aibe amandoi toata saptamana, se abtin de la orice, strang leu pe leu, si la finalul indurarilor afirma ca ajung 3000 lei de persoana. Da frate, ajung banii astia, dar nu ajung la tine (nu ii resimti), ajung la banca eventual.
pai nu stai in chirie. un procent mic din populatie sta in chirie. iar o parte din aia stau in locuri unde chiria e semnificativ sub 310 euro. pt o persoana care sta singura.
pe hartie stau putini, multe contracte nu mai ajung pe la primarii/anaf pentru luare in evidenta…
Asta e, iti cumperi apartament in Turda.
Dupa acel grafic oradea sta foarte bine la acest capitol, asta pana te uiti la ce salarii sunt in viata reala in mediul privat…
mediul privat face insa doar o parte din medie.
In Oradea sunt aproximativ 63.000 de apartamente, apa calda si caldura in sistem centralizat fara probleme.
Fara probleme? Soacra-mea te contrazice, s-a saturat sa astepte 20 de minute dupa apa calda in baie la etajul 2 timp in care contorul se invarte… asa bun este acel sistem super mega laudat cu investitii cacalau desi apa geotermala este fix sub oras, gazul este deja in oras dar nu cumva sa dea cetul faliment. Ce a facut? Si-a pus boiler la bloc…
e bula la cluj dar si salariile sunt prea mari la giurgiu pt cata saracie e si media lor e deformata de bugetari, la care diferentele salariale intre regiuni sunt mai mici decat ar trebui sa fie.
la Cluj 8 ani de munca pt salar mediu, salar ridicat de cei din IT si Medicina. Daca ai orice alt job in pricipiu esti fucked: la tine e vorba nu de 8 ci de 15-20-25-30 de ani de datorie.
In primul rand trebuie să știi câtă casa îți permiți. Valoarea unei case, apartament etc. nu trebuie sa fie mai mare decât venitul tau sau după caz al familiei pe 4 ani.Atata casa îți permiți. Dacă trece peste vei fi sărac cu casa și sclavul băncii. Prețul corect al unei case se calculează așa. Înmulțești chiria lunara a casei care vrei sa o cumperi cu 18 ani., adică 12*18. La suma care rezulta îi mai scazi 20%( reparatii, casa nu va fi închiriată nonstop, etc). Rezultatul final e prețul real nu avioanele de preturi din Cluj și BUcuresti. Să așteptăm adevărată criza până vor veni PRomotiile la imobiliare poate in 2 sau 3 ani Sigur.
De ce a devenit Cluj cea mai scumpă zonă din țară?
Care e combinația cu Cluj, ce e acolo?
Întreb fără glumă. Dati-mi eventual „bibliografie”, să citesc mai mult.
Am fost in Cluj, nu m-a impresionat. Oras. Fost oras comunist, nimic deosebit. Care e duda cu Cluj?
Nii, mă, la el! Păi Cluujul îi în Ardial, mă, nu în România. Miticule!
Simplu. Multa lume care se muta aici, multi studenti, multe joburi, apartamente putine.
Să-ți spun eu că locuiesc aici de 28 de ani! Preturile au crescut prima data în 1992-93 când a fost caritasul care a umflat artificial preturile locuințelor. Apoi prin 98-2000 s-a făcut trecerea la euro că moneda de referință în loc de dolar. Astfel un apartament care era 20000 dolari a devenit peste noapte 20000 euro, în condițiile în care euro era cu un sfert mai scump decât dolarul. Este adevărat, este oraș universitar și chiriile merg bine. Așa cum și eu am venit aici la facultate și apoi am rămas. Este și oraș medical. O particularitate a Clujului este că nu se poate dezvolta decât spre est sau vest, in nord și sud sunt dealuri, de multe ori cu alunecări de teren. Am lucrat la un basarabean care investise într-o casa pe o panta de deal, cumpărat ieftin. Își blestema zilele, băgase peste 50000 euro doar in consolidări de betoane și fundații! Deci e puțin teren care face sa fie scump. Iar daca e scump terenul devine scump și apartamentul. Plus fudulia si meschinăria tipică ardeleanului, unica in Romania! Am cunoscut-o pe pielea mea!
si totusi, pare ca e mai usor sa-ti iei apartament in Ro decat in Franta de exemplu.
De exemplu, in Paris, un 60m2 intr-o zona decenta e 550.000, salariul mediu 2200 euro, deci 250 de salarii.
dar sa vedem la periferie, zona metropolitana, 12 km de Paris, 320.000, daca lucrezi in Paris deci 2200 salariu, 145 salarii, tot peste Cluj.
O prostie! Spune-le majoritatii romanilor asta.