5 minute pauza

Tot uit sa va indemn la visare. Chiar daca melodia de mai jos indeamna la asta, pentru mine depinde când o ascult. In unele momente mi se pare frumos de trista, in altele mi se pare toamna ploioasa, in altele parca imi vine sa ma duc pe front si sa impusc aer. Asta e frumos la muzica clasica. Si, in general, la muzica fara cuvinte.

Fara legatura aparenta. Zilele astea am vazut „O Mecanismo” pe Netflix. Mi s-a parut bun si am citit si despre chestiile povestite in serial. Se potriveste de minune si României si multor altor tari, democratice sau nu. Si mi-am adus aminte si de incrâncenarea cu care omul de rând, adica noi, ne agatam de etica si morala (vai, a mintit, sa fie ars pe rug) si putem chiar distruge prietenii vechi din cauza asta, iar la nivelul celor care ne conduc conceptele astea pur si simplu nu exista. Cum nu exista nici la multinationalele de la care continuam sa cumparam, chiar si dupa ce am rupt prietenii vechi pentru ca mintit cutare in CV.

Istoria este, de câtiva ani, scrisa de televiziune. Istoria scrisa a murit, nu intereseaza pe nimeni, in afara de opere de vulgarizare sau scrise sub forma de roman istoric, nu mai intereseaza pe nimeni sa citeasca o carte de istorie. Si chiar si alea, putine, pe lânga adevarul (??) istoric contin si vanitatea autorului, sensibilitatea lui proprie la un personaj sau altul, la o grupare sau alta, la o mumie sau alta. Practic, nu exista istorie. Exista doar povesti. Ceea ce vom numi istorie peste câtiva ani, va fi un amestec din ceea ce mai prindem de la scoala cu ceea ce am vazut pe Netflix, Youtube etc. 30-40 ani de filme „inspirate din fapte reale”, multe teorii ale conspiratiei si istoria devine o zeama, mai mult sau mai putin potabila.

In 1860, Brazilia a omorât aproape toti barbatii de peste 14 ani din Paraguay. Nici macar astazi nu cred ca poti spune ca cele doua tari s-au impacat. Nu te poti impaca cu asa ceva. Chiar si când nu te intereseaza istoria. Ce s-a intamplat de atunci cu Paraguay-ul? Pai, poligamie de facto (intr-o tara catolica!) timp de vreo 50 ani, cea mai saraca tara din America de Sud (22% sub limita de saracie), contrabanda, dictaturi, prostitutie. Nu te ridici dupa o drama de genul asta nici dupa 150 ani.

Am o solutie simpla pentru a combate islamizarea ghetourilor din Europa occidentala. O solutie ieftina pentru a combate influenta imamilor de doi lei. Sa se distribuie PlayStation-uri tuturor copiiilor din jurul moscheilor, imediat ce au implinit vârsta de 13-14 ani. Si, o data pe an, un joc nou aparut, gen FIFA 2020. Garantez ca imamii si moscheile o sa fie goale. Bine, nici acum nu sunt pline, cei indoctrinati sunt un procent infim din populatia musulmana, dar daca i-ai bagat PlayStation-ul in casa, nu mai e loc si de imam. Pare banal, dar sunt mii de copii din astia din ghetouri care balesc dupa PlayStation si se apuca chiar de vândut droguri ca sa-si ia una.

Mi-am adus aminte ca prin anii ’90, când am ajuns eu in Belgia, când implineai 16 ani, automat primeai acasa o cutie promotionala din partea Gillette. Nu mare lucru, un aparat din ala de ras manual, doua lame si inca doua trei chestii minore. Intr-o cutie frumoasa, cadou. Am primit-o si eu de la cineva care n-avea inca nevoie. M-am barbierit cu aparatul ala (Mach 3, parca) aproape 20 ani, cumparând lame noi la suprapret. Câteodata e si ceva bun de invatat din marketingul multinationalelor fara etica.

Mai ascultati inca o data cele 5 minute de muzica de mai sus. Veti vedea ca o sa auziti altceva decât prima oara. Sau veti simti. Enjoy!

PS. Sunt curios ce vedeti in imaginea care insoteste postul asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Asa este. Una din marile mele suparari de cand cu pandemia asta este acceia ca s-au anulat si concertele simfonice.
    Merg la G. Enescu de mic. Si la concursul Enescu dar mai ales la festival.
    Hai sa nu zic chiar de la 5 ani, dar oricum ma luau parinitii mai mult cu forta ce e drept inca din copilarie.
    Atunci nu prea intelegeam nimic. Acum insa….

    00
  2. Sa fiu sincera vad liniste in poza asta.
    Si mai aud in surdina inainte sa dau play melodia din La Casa De Papel ca tot ai pomenit de Netlix.
    Daca ma pui sa aleg doar un cuvant. Asta: liniste.

    00
  3. cu dedicație specială pentru Fluture (ok, e voie s-o asculte toată lumea; dacă era după mine ar fi obligatorie zilnic):

    https://www.youtube.com/watch?v=rrVDATvUitA

    00
  4. Oh, și apropo de muzica fără cuvinte:

    https://www.youtube.com/watch?v=9_gkpYORQLU

    O să fie distractiv să citești comentariile, doar ca să vezi câte mii de ”captain obvious” se cred amuzanți făcând glumițe despre lipsa vocalului.

    00
  5. Pegas… vad un pagas sprijinit de pom…

    00
  6. @Fluture >> Ce face acum Macron trebuia facut demult. E posibil sa fie prea tarziu. Oamenii au devenit prea nebuni si radicalizati, acolo, langa ei, sub ochii lor. Nu mai asteapta dusmanii sa vina alde Hitler sa ii atace din afara, ca dusmanul sta In apartamentul de vizavi.

    Vazand ce e cu radicalizarea asta prin alte parti parca vad Romania altfel. Da, coruptie, da, incompetenta. Dar nu ma controleaza nimeni la intrare in mall in geanta sa vada daca am arme, ca in Paris. Nu sunt afise cu „Ce faci in caz de atac terorist” ca peste tot in Franta. Nu a bubuit nimeni inca, nu a fost nici un atac major in vreo locatie mega aglomerata. Nu a fost nimeni decapitat pe strada ca in Londra. Am mers in UK acum cativa ani si ma intrebam unde sunt englezii.

    Comparativ cu alte tari, avem liniste.

    00
    • Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.

      Fix așa sună ce ai zis :)

      Nu mă-nțelege greșit, sunt fericit și eu că n-avem atacuri teroriste, dar să ne lăudăm că e bine că suntem săraci că nu vin imigranții la noi e ca și cum te-ai bucura că n-ai picioare că măcar nu trebuie să-ți bați capul cu pantofii.

      Sau poate baba avea ceva dreptate… :)

      00
    • @manu un motiv pt care romania e saraca este si ca lumea chiar nu vrea bogatie.
      chiar prefera saracia.

      adauga xenofobie si rasism cu tona si ti-a iesit romania secolului 21: o tara de sec 19 populata de indivizi de sec 13.

      exemplu practic: comentariul parinte care are tone de likeuri. zero adevar, dar romanul nu functioneaza pe adevar. ca in sec 13 e vorba de sentimente, trairi. faptele sunt pt “fraierii” din vest.

      ca idee generala, am convins la fel de multi investitori sa place din ro (dupa ce au vazut dezastrul) cati am convina sa vina (tara saraca, salarii pe masura).

      intre timp am plecat si eu dezgustat de oameni, tara dar mai ales atitudini (exact ca cea din comentariul parinte sau cand mai scrie Vali pe aici de vreo tampenie). cand n-ai cu cine te cari.

      00
  7. Oh, NU, iar fluture !? play, read, play … oOooOoo fluturiliii( batărflici, de știi bancul) 🤭🤗

    00
  8. NOU
    #11

    În poză, în prim-plan e urma lăsată de un porumbel care s-a lovit de un geam.

    00
  9. NOU
    #13

    În poză, este un zoom gigantic făcut la un porumbel aflat la geam. Ochii sus, ciocul jos.

    00
  10. Mulțumesc, Fluture ! Printre buruieni mai răsare și o floare. 😀

    00
  11. M-ai ucis la faza cu bărbații din Paraguay, nu știam.
    Am citit undeva, cred că în altă parte decât la Harari, că după marea ciumă omenirii i-a luat câteva sute de ani pt ca populația să revină numeric la momentul ciumei. Să revină, să egaleze. I-a mai luat ceva să depășească.
    Cred că „cele mai mari dezastre din istoria omenirii se numea cartea”, că am citit și că în urma unor dezastre naturale sau boli au fost orașe, odinioară prospere, care nu și-au revenit niciodată.
    Și după ce-am citit despre alunecarea de teren de la Aberdeen care a distrus o școală m-am întrebat dacă orașul a reuși să-și revină. Pt că acolo au murit aproape toți membrii a 10 generații (1 an=1 generație), și numai generații tinere, practic a murit viitorul. În școală aia învățau copii de la 5-6 ani până la 15-16. M-a îngrozit ideea. Asta pe lângă fiecare tragedie luată în parte.

    00
    • Cele mai mari dezastre din istoria omenirii – John Withington

      00
    • m-ai facut curios cu Aberdeen dar de fapt e un sat Aberfan de 3.5k locuitori.

      00
    • @Maynard, scuze! Nu-mi aminteam bine numele și nici nu-mi dădeam seama de asta.
      Cine știe de ce mi s-o fi lipit de creieri „Aberdeen”.

      00
    • @GeorgeCT, l-am căutat și tot nu înțeleg la ce te referi.
      Singurul Withington din creierii mei e o povestioară dintr-un volum de „povești englezești” din copilăria mea, despre un băiat sărac, care avea o pisică și care ajungea primarul Londrei acum câteva sute de ani. Dar e posibil să-l fi chemat Dick.
      Povestea avea niște versuri drăguțe pe care traducătorul chiar le nimerise (am dat peste o altă editare, mulți ani mai târziu, traducerea versurilor era oribilă):
      „Dick/John Withington vino înapoi,
      Primar al Londrei te vrem noi.”

      00
    • @AB cartea la care ai facut referire, despre dezastre, asa se numeste si a fost scrisa de John Withington..cert e ca am cautat sa mi-o cumpar si eu si nu o gasesc pe nicaieri ca fiind pe stoc/disponibila …doar un eBook la vreo 60 lei

      00
    • @GeorgeCT, dacă lași un mail la Vali și-mi aduci aminte pe la mijlocul săptămânii viitoare, o am într-un format pdf nu chiar prost, furgăsită de pe interneți. Dacă o vrei așa, bineînțeles.
      Mi-a murit monitorul acum 2 zile, voi fi plecată vreo 2 zile, luni o să fac ore suplimentare să recuperez ziua de mâine, pe mijlocul săptămânii viitoare sper să am un motiv/computer funcțional. Deja sunt în sevraj. :)

      00
    • @AB much appreciated! daca merge citit pe Kindle e perfect :) Vali are adresa mea (cea cu care ma loghez) ori poti urca pe wetransfer eventual! multam fain!

      00
  12. I see an angel in the picture! :D

    00
  13. Eu de 3 zile, nu pot să-mi scot din cap melodia asta:

    https://youtu.be/-qAKdm4IwkQ

    E din serialul To the Lake, (fostul Epidemic cumpărat de Netflix de la ruși) de pe Netflix. Că tot vorbeați de ciumă mai sus, serialul ăsta mi-a dat de gândit, îl recomand celor care se plâng că le sunt îngrădite drepturile în timpul pandemiei. După ce am văzut serialul mă gândesc serios să-mi iau un permis de port armă și un pistol, așa just in case.

    00
  14. Nu inteleg de ce multi spun ca este prea tarziu sa se opreasca islamizarea Frantei. Este o expresie prea fatalista, pesimista. Da, este o problema mare, dar daca se vrea se pot gasi solutii eficiente .

    00
  15. Situatia din Paraguay a fost mai nuantata. Acolo era un dictator nebun ( Solano Lopez) care a decis sa faca din tara sa o mare putere.
    In Uruguay-ul vecin era un razboi civil in care a decis sa intervina Brazilia pentru a-si proteja interesele economiice. Lopez le-a spus brazilienilor sa nu se amestece in Uruguay iar cand brazilienii l-au ignorat si au trimis trupele acolo, Paraguay-ul a declarat razboi Braziliei si i-a invadat provincia Mato Grosso.
    Solano a intrat cu armata si in Uruguay si i-a somat si pe argentinieni sa il lase sa treaca pe teritoriul lor. Drept urmare, cele trei tari (Argentina, Brazilia si Uruguay) au format o alianta.
    Ce a urmat a fost un dezastru previzibil pentru paraguaieni: „populaţia celor trei ţări inamice era de circa 25 ori mai mare decât a sa. Armata lui Solano era echipată cu muschete de pe vremea lui Bonaparte, tunuri din secolul 17, şi, fiind un stat fără ieşire la mare, nu putea importa armamament modern străin. Pe de altă parte, inamicii săi beneficiau de carabine cu bătaie lungă, artilerie modernizată şi vase de război.” Brazilienii i-au cerut lui Solano sa demisioneze, ala a refuzat, a devenit paranoic, si-a ucis inclusiv mama, sora si fratele pe care ii banuia de tradare. Spre sfarsitul razboiului armata lui Solano era compus exclusiv din copii inarmati cu bete. Intr-o singura batalie au fost ucisi 2000 de copii (Paraguayul celebreaza si azi Ziua Copiilor in memoria acelei catastrofe). In cele din urma, brazilienii l-au prins pe Solano si l-au impuscat. Paraguayul a pierdut 300.000 de oameni in acest razboi care a tinut 4 ani. La sfarsitul razboiului mai erau doar 29.000 de barbati in Paraguay, tara era ruinata, pierduse jumatate din teritoriu.
    Un popor intreg a fost aproape exterminat din cauza unui dictator nebun.

    00
  16. Cadoul meu pentru o pauza urmatoare, Fluture, este oarecum in oglinda cu muzica fara cuvinte: muzica polifonica din Corsica. Doar barbati.

    https://m.youtube.com/user/BarbaraFurtuna

    00
  17. @Fluture:

    https://www.youtube.com/watch?v=TIaS60-y5Vo&t
    https://www.youtube.com/watch?v=AlftMNmDH00
    https://www.youtube.com/watch?v=ifIocBeJ5tQ

    Unul din cei mari pe modern classical, acest domn Jóhann Jóhannsson.

    Alături de Ólafur Arnalds:
    https://www.youtube.com/watch?v=bcln2AL_L1M
    https://www.youtube.com/watch?v=CzShsG8JLBY

    E ceva magic prin Islanda aia…

    Ah, dar să nu-l uităm pe Max Richter:

    https://www.youtube.com/watch?v=rVN1B-tUpgs
    https://www.youtube.com/watch?v=DmQmepDPg6I – tema principală a unui serial pe care aș evita să-l văd.
    https://www.youtube.com/watch?v=8oYWfJuMGMA – acesta este un release din seria Recomposed apărută sub egida Deutsche Grammophon. Este – în opinia mea – un exercițiu fabulos de a reimagina Anotimpurile lui Vivaldi.

    00
    • și revin cu încă o recomandare, o doamnă compozitor foarte interesantă, Poppy Ackroyd.

      https://poppy.bandcamp.com

      Are cinci albume, în opinia mea excelente. Ar merita cumpărate via Bandcamp, cea mai decentă platformă vizavi de felul în care-și tratează artiștii din punct de vedere al comisioanelor practicate: 15% la achizițiile digitale, 10% la achizițiile produselor fizice: casete, CD-uri, viniluri și merch.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube