“22 elevi în clasă” – situația din teritoriu

După cum probabil știți, s-a dat o lege care spune că într-o clasă trebuie să fie maxim de 22 elevi. După ce toată lumea a aplaudat, situația s-a rezolvat în teritoriu: da, mișto, e o măsură bună, dar nu.

Și părinții sunt primii care nu vor.

Mai multe clase înseamnă că școlile vor avea program și după masă. Ceea ce înseamnă că copilul va sta dimineața singur acasă și va avea ore de la 2 la 6. Nu prea sunt after school-uri dimineața, nu? Ce face singur acasă? Sigur își face temele? Sigur sigur?

Apoi, după 4 ore de școală seara, nu prea mai are chef de activități, și nu îl mai poți duce la pian, dansuri, fotbal, handbal, înot și robotică. Asta înseamnă că nu le mai poți da peste nas neamurilor și prietenilor că ai un copil polivalent. În timp ce ei vor putea face asta, că ai lor copii au ore dimineața. Neplăcut.

Altă problemă: cine îi duce la școală la 2pm? O să meargă puiul singur 12 kilometri prin trafic? Că nu e înscris la școala din zonă, e la școala din partea ailaltă a orașului.

Altceva: când l-am înscriu pe fi-miu la școală, din 4 clase trebuiau să se facă 5, că erau prea mulți în clase. Toate bune, da, să se mai facă o clasă, să fie bine. Până când a venit decizia directorului că da, se face o clasă, dar cu o învățătoare care avea peste 70 de ani și care voia să își amâne pensia. Yep. Alea două tinere și dornice care zgâriau la ușa cancelariei nu erau bune, pentru ele nu existau posturi, au fost trimise la 2-3 sate distanță (deși erau cadre din satele alea care voiau posturile), bunica lu’ Șora însă era spirt. Părinții nu au vrut, aia a ieșit la pensie, postul s-a suspendat.

Ah, știți că directorul ia spor dacă are mai mulți elevi? Cadrul didactic nu ia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Cui îi pasă că în loc de 22 sînt 28 în clasă, de exemplu?Profesorului?Nu.
    Primarului?Nu fiindcă are electorat.
    Directorului?Ooo, nici gînd fiindcă nu va mai fi reales.
    Sînt unii părinți care ar dori 22 dar cît timp nu ei decid…

    00
    • Numarul maxim de elevi in clasa are efecte asupra profesorilor, in sensul ca in conditiile in care numarul de copii (a se citi elevi) in Romania este in scadere, din cauza natalitatii scazute, profesorii cu punctaj mai mic isi vor putea face norma la o singura scoala – vor fi mai multe clase (sau nu scade numarul de clase pe scoala).

      Pe parinti ar trebui sa-i intereseze pentru ca profesorul isi imparte timpul la mai putini copii, si deci are ocazia sa stea mai mult pe capul loazei, ca sa invete.

      00
    • Pe părinți dacă îi interesează nu îi ia nimeni în seamă.
      Există clase cu mai mulți elevi decît norma actuală deci, despre ce interes vorbim?!
      Discuția aceasta este inutilă.
      Nici draq nu va reforma sistemul RO de învățămînt.

      00
    • Draga Leo.
      Asta e ca in statistica,
      Un picior intr-un lighean cu apa la 90 grade si unul cu apa la 0 grade.
      Statistic suntem bine
      Nu mai crede tot ce auzi la televizor,in orasele mari,mai ales in cartierele noi construite este o foarte mare criza de locuri in invatamantul prescolar si scolar,mai ales clasele primare.
      La scoala de langa mine sa ajuns sa se tina ore in BARACI, da ai citit bine BARACI.
      Se construiesc scoli si se renoveaza scoli in sate care au cativa copii,in schimb in Bucurestiul supraaglomerat si sufocat (la propriu ) sa ajuns sa se predea copiilor in baraci.
      Intradevar copiii s-au inputinat, dar s-a produs si o migratie a familiilor tinere,cu copii, catre marile orase punand presiune pe scolile existente.

      00
    • @Sly – ca de obicei, te-ai bagat ca musca in… si n-ai emis nimic coerent.

      @Florica – stai linistit, vorbesc in cunostinta de cauza. Mi se zice “profesorul”. ;)

      00
  2. Lasa bo$$ ca si eu am facut clasele 5-8 dupa amiaza si am supravietuit. Ce-i drept nu stiu sa cant la pian dar „cant” la alte clapacioace.

    00
  3. Normal ca nu sunt after school dimineata, alea se numesc before school, dooh!

    00
    • Chiar zilele trecute am aflat și eu. Spunea cineva că-și duce copilul la before, apoi la școală și apoi la after.Părintele doar preia copilul seara, îl duce acasă și-l culcă. Crește un străin în casă. Ai de capul meu!

      00
  4. Chestia asta care are sunet de cristal e defapt doar așa ca să sune bine iar rectorii si alti dinozauri sa ramana pe posturi pe vecie!

    00
  5. Orele de dupa amiaza sunt pentru clasele 5-8, cand plm, se poate duce copilul si singur la scoala.
    Also, ce oras are 12 km in diametru? Daca ai 12 km pana la scoala, sigur nu e in aceeasi localitate.

    00
    • Gen idioți utili, care stau in comună la 20 de km de Pitești, au grădiniță, au educatoare, au supraveghetori, primarul a creat condiții, dar își duce copilul la Pitești la grădiniță.
      Că la țară nu-i acordă atenție specială copilului lor, că riscă să se îmbolnăvească acolo, că nu știu ce mai fac.
      Creștem a doua promoție de snow-flakeși, de atention whores, de sensibiloși ofensați că bășina miroase urât.
      Ne ducem dreaq băbăeț.

      00
    • Da, orele de după-amiază sînt pentru clasele 5-8.Ai citit vreun decret probabil.
      Altfel, în Timișoara există clasa a 3-a care face de la 12-16.What?!Revino-ți că în țara asta nu este ce scrie pe hîrtie.
      Exact ce spune și Ionuț M, orașul are 7 km diametru dar copiii sînt aduși de la 10km.

      00
    • Toti părinții cu case in Lazu, Ovidiu, Murfatlar, Lumina care nu vor sa ii dea acolo si îi aduc în oraș la școli gen 24, pe motiv de învățat carte! Stiu copil care de la 2 ani este adus din Murfatlar la creșă, grădiniță, școala.

      00
    • Daca nu-ti place scoala de la tine din sat, si vrei sa-ti duci odrasla la mama naibii, sa fii sanatos. Nu se schimba sistemul de invatamant pentru tine.

      00
  6. Asta cu sporul pentru director e tare. Poți să dai detalii?

    00
  7. Stai să vezi cum e la liceele ” bune” unde vin o grămadă de transferati. Uneori pleacă cu 240 de locuri la admitere și termina cu 320 de elevi în clasa a 12a. Tot în 10 clase. Sau cu clase de 18 elevi și clase de 38 de elevi. În același liceu, aceiași generație, doar profesori diferiți.

    00
    • La fel se întîmplă și la generalele „bune” unde se suplimentează în fiecare an clasele zice-se „din cauza cererii mari”cu toate că în zona arondată școlii locuiesc maxim 25% din elevii respectivi.

      00
    • Deap. Dacă ai ști tu ce bani și șpăgile dracu se învârt în liceele bune, pe meditații, atenții, favorizarea elevului cu părinții potenți financiar, atragerea elitelor financiare și intelectuale pentru renumele lu pește.
      Eu am fost tută cu pedigree și am învățat la un liceu de 2 lei lângă uzină, la Mioveni.
      Sormea a învățat în Golescu la Pitești. Când mă mai duceam prin liceu pe la ea, altă lume, baws.
      Se miros instant banii, nivelul închipuit, bășinile elitiste.
      Toți părinții trăiesc cu impresia că ai lor sunt the middle of dodoașcă. De aia îi transfera, crezând că merită mai mult și e un renume pentru viitor un liceu bun. Deși în viața reală nimeni nu dă 2 bani.
      Ce să mai zic, că în contextul actual al muncii, faptul că respiri fără aparate, te face eligibil pentru un post de IT-ist la cooperativa agricolă.

      00
    • hai ca nu toti care pleaca la drum si ajung la finish in liceele bune. Liceu de top in provincistan: 1 era asa de batut in cap ca indiferent de cati bani avea a trebuit taticu sa il multe la liceu la tara si sa puna la punct liceul ala ca odrasla sa termine 12 clase (-1), baiatu intrat pe locuri de romi in a 11-a avea nunta de pregatit, copil pe drum, dastea’ (-2), altu a plecat in anglia (-3), altu italia (-4).

      00
  8. Cu cât numărul de elevi din clasă e mai mare, cu atât scade și eficiența profesorului. Si totuși părinții sunt primii care ignoră asta și apoi se vaită că nu e gâdilat al lor. La al meu in clasa sunt 34 de copii. La clasa I. Biata învățătoare mă mir că nu umblă cu Red Bull direct în venă! Culmea e că la înscrierea la pregătitoare se băteau cu pumnii în piept că sunt clasele de maxim 25 de elevi. Când a început anul școlar, pac! 30 de bucăți în clasă! După primul semestru s-au mai transferat 2. Iar în clasa I au mai venit 2. Astia din urmă copii de cadre didactice. Ce lege? Cine s-o aplice? Cum sa te pui cu nebunii?!

    00
    • Sa vezi cum e sa iti zica la inceputul clasei pregatiroare ca’s 30, dupa 1 saptamana s-au facut 34. La inceputul clasei 1 – tam tam 42 bucati. Ca cica s-a desfiintat o clasa si s-au impartit copiii la celelalte 2 clase ramase (nu’s ce probleme cu invatatoarea). Bai, 42 de bucati intr-o clasa unde randul din fata era chiar in usa (ala de pe colt putea sa o uscheasca afara fara niciun stres). La sfarsitul clasei 1 am transferat-o la alta scoala.

      00
  9. au reintrodus examenul de admitere la liceu?
    au reintrodus examenul de admitere la facultati?

    nu? atunci le dorest mult alupigus!

    00
  10. Nu știu cum e acum, dar pe vremea mea clasele I-IV aveau ore dimineața, iar clasele V-VIII după masă, în aceeași sală de clasă. Deci, oricum ai jongla, nu prea ai cum să mai bagi o grupă în aceeași sală de clasă.

    00
    • se poate, ăia de dimineață, în loc să înceapă la 8, încep la 7, ora de curs în loc de 50 de minute are 40-45 (sau mai puțin, am auzit și de 35), pauza are 5 în loc de 10, nu există pauza mare (la liceu am fost foarte surprinsă să aflu că pe la alte școli nu exista ”pauza mare”- o pauză de 20 de minute la mijlocul programului, și pentru cei ”de dimineață” și pentru cei ”de după-amiază”), pe ăia de după-amiază îi duci până la 8 seara și așa ai făcut loc de 3 ture.
      n-am zis că e ok, am zis doar că unii pot găsi soluții.

      00
  11. Cumnata-mea a ales de buna voie sa predea la tara. Ma rog, nu langa Bucuresti, adica nu face 4 ore pana la munca. Copiii mai ascultatori, salariul tot p-acolo, mai putina mancatorie. Desigur, mai e cate un „special”, mai e cate unul plin de paduchi, dar, una peste alta, mult mai multa liniste, si mai putine fitze, fata de oras.
    Adica, ai grija ce-ti doresti…

    00
  12. Cand invatam dupa 14:00 (era deja tura a-3-a pe vremea mea), dimineata nu prea aveam ce face, asa ca ma trezeam pe la 12:00!
    Din pacate asta ma afectat si acum ma trezesc tot pe la 11-12! Asa ca nu m-am putut angaja si am fost nevoit sa ma apuc de afaceri!

    00
    • și temele?
      în generală și două clase de liceu (nu mai știu care) începeam la 12 sau 13, dimineața făceam teme.

      00
    • La mine a fost tura a -3a din clasa a 2-a pana am terminat liceul!
      Teme? Pe vremea mea se preda mult si prost, eram selectiv, invatam doar ce imi facea placere (biologie, anatomie, istorie, desen tehnic).

      00
  13. Cine a zis ca vor fi ore si dupa masa?

    Astea sunt presupuneri numai.. profesori/profesoare avem destul, sali tot asa, fiecare scoala au minim 3 – 5 sali goale.

    00
  14. Vai nu sunt destule locuri în clase? Trebuie organizate ore în două schimburi? Ce catastrofă….
    Dar stai, soluția există! Să construim școli noi! Adică orașul să construiască școli noi. Mai ales în noile dezvoltări imobiliare, din care s-au îmbogățit toți din primării. Dar s-a făcut oare?
    Dacă nu mă înșel, la Brașov s-au construit 2 școli noi în ultimii 30 de ani: una că secția română de la fosta Școală 6 nu avea chef să se mute la Unire (ziceau părinții că e departe) și alta parcă în Răcădău.
    La Cluj, unde prestează ”geniul” primarilor din România, Emil Bloc, s-au construit ZERO școli. În condițiile în care periferiile orașului sunt pline de blocuri noi și pe țeavă sunt altele.
    Oameni buni, când aveți copil care merge la școală de la 12 sau 13, vă recomand să îl strângeți de coaie pe primar și pe cei din consiliul local. De ei depind aceste lucruri. Și bani sunt, dacă renunți la tot felul de alte chestii, gen sponsorizare echipei de fotbal ce de abia se menține în divizia B sau sărbătoarea orașului și alte asemenea…

    00
  15. Care de la 12-16 sau cum zic ei ca eu am 12-19 mereu și ăștia se plâng non stop eu am probleme în familie și multe altele și tot nu mai zic nimic, cel mai bine ar fii sa bage dimineața, deoarece dimineața pierzi un timp degeaba ca să pleci după aceea la 12 sau 13,deci cel mai bine dimineața.

    00
  16. Mă ia cu fiori citind că cineva preda la 30-40 elevi odată. Eu sunt la clase de gimnaziu de cate 12-13 elevi prezenți în clasa , elevi pe care-i doare in paișpe de ce zic eu acolo, deși materia e de examen/ mate. Poate că ăia 40 or avea interes de școală…

    00
  17. Acum legea spune sa fie maxim 25 de elevi. Din lipsa de spațiu, sunt peste 30 de elevi în clase. Asta nu se va schimba decât dacă legea interzice număr mai mare de 22 de elevi. Deci…. ce mi-e 25, ce mi-e 22? Oricum vor fi mai mulți, asa cum sunt și acum.
    Nu va mai faceți probleme!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube