În caz că ați pierdut emisiunea cu Bolojan…

Partea bună începe la minutul 37. Acolo, primarul Oradei explică:

  1. politica subvenției. subvenționezi categoriile defavorizate, dar nu pe toată lumea, că sunt prea mulți bani.
  2. de ce nu are Bucureștiul bani de lucrări. gigacaloria se vinde bucureștenilor cu 185 lei, cel mai mic preț din țară, deși costă 360 lei să fie produsă. da, iar deschidem discuția despre bătrânii care stau singuri în 4 camere și săracii care n-au ce căuta în oraș, că nu își permit, dar statul are grijă să le dea încălzire ieftină, mașini ieftine, parcări gratis și educație gratis.
  3. dacă înlocuiești țevile la timp, câștigi bani. înlocuirea se face vara, nu iarna. și nu aștepți să crape ca să le schimbi. înlocuirea țevilor din București ar dura 10 ani.
  4. sistemele astea nu sunt importante cât timp funcționează. când nu mai funcționează, ne dăm seama cât de importate sunt.

Știu povestea. Bucureștiul e mare, lucrările ar fi multe. Da. Dar are cel mai mare buget, deci și cea mai mare forță în a face lucrările astea. Trebuie să existe un primar care să vrea. La Brașov se înlocuiesc mereu țevi. E neplăcut, se face deranj, se sapă, se asfaltează, dar oamenii înțeleg că e spre binele lor.

Altfel, ce Invicta e ăla?

bolojan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Asa primar da. Toti primarii buni care chiar fac ceva incep cu B: Bolojan, Boc,… Basescu.
    Poate le vine mintea la cap si bucurestenilor sa voteze un primar mai harnic.

    00
  2. cine e moderatorul cela de seamana cu zoso, dar la costum si cu ochelari ?

    00
  3. Pfff sa fi primar in Romania fara macar un Rolex?

    00
  4. Pai si cine mai face targ de Craciun, de Paste, luminute si alte cacaturi care costa o gramada, pentru prostime?
    Fraierii la asta se bucura.

    00
    • Concerte, spectacol de 900.000 euro produs de teatrul de casa Excelsior. Niste zeci de milioane la Catedrala. Nu e usor sa cheltuiesti un buget asa mare ca al Bucurestiului, fara sa faci multe lucruri utile

      00
    • Targul de Craciun se face pe spatele comerciantilor. Toti platesc chirie

      00
    • anton,
      1 vaaaaaai, vaaaai, amaratii de comercianti. sunt convins ca sunt adusi cu japca la balciul ala si absolut toi ies in pierdere uriasa in urma lui.
      2 daca tot ia asa multi bani de pe urma samanilor comercianti, nu ar putea face ceva cu ei pentru bucuresteni, cum ar fi sa schimbe dracu’ tevile alea sau ceva semaforizare, sau ….

      00
    • Analfabeti functionali. Primaria nu cheltuie, face bani

      00
  5. e prea cald vara sa schimbi tevile

    00
  6. „- Există în Bucureşti 7 primării, nu doar una, plus funcţia de viceprimar la Primăria Generală (sau chiar doi viceprimari, dacă se va decide aşa), care poate căpăta greutate reală prin desemnarea unui sector important de policy ca responsabilitate (cum ar fi traficul, urbanismul etc). Deci putem avea în Bucureşti 8-9 poziţii la vârf cu atribuţii strategice.

    – Primăria Generală are, în spiritul legii administraţiei locale româneşti, un rol politic coordonator, de lider pe proiecte mari, relaţia cu guvernul, viziune pentru oraş ca întreg, plus serviciile cruciale (şi cu mari probleme) ca transportul comun şi încălzirea centrală. Doar ultimele două îi mănâncă în prezent două treimi din buget.

    – Sectoarele deţin toate sursele proprii de venit (adică cele autonome) ale oraşului: acolo se află rolurile fiscale pentru impozitele locale (clădiri, terenuri, vehicule), ele adună şi folosesc nestingherit aceste venituri proprii. Primăria Generală trăieşte dintr-un impozit central partajat (cel pe salarii) şi alte transferuri, deci mai curând din relaţia cu centrul. Sectoarele au mai multă autonomie şi mai mulţi bani proprii, prin comparaţie cu situaţia din alte capitale europene.

    – Bucureştiul e capitala europeană cea mai strangulată teritorial: oraşul se termină imediat după blocuri, neavând în componenţă suburbii sau teren extravilan; există primării complet autonome chiar în interiorul liniei de centură. Această situaţie e atipică în Europa şi crează dificultăţi mari în coordonarea cu zona funcţională dimprejur: reţele şi servicii de transport; centura ocolitoare; probleme cu managementul deşeurilor; proiecte private de investiţii în afara oraşului, dar care îl afectează direct etc.

    – Soluţia de manual la problema coordonării dezvoltării în zona funcţională Bucureşti ar fi o reformă teritorială, ori o Zonă Metropolitană “hard”, care să ia atribuţii legale de la primăriile suburbane. Numai că asta pune probleme de constituţionalitate şi necesită discuţii politice şi referendumuri locale care se pot întinde pe ani de zile.”

    00
  7. mie îmi face impresia că problemele bucureștiului, alături de incompetența, nesimțirea și corupția aleșilor, sunt cauzate aproape în aceeași măsură și de anapoda administrativă, cu primărie generală, primării de sector, ministere (cum e cel al transporturilor la metrorex și la șosea de centură) care mai degrabă pasează altora responsabilitatea decât să și-o asume.

    00
  8. E un Tissot Carson (quartz, dar nu discutam gustul omului…)
    https://www.tissotwatches.com/en-en/shop/t1224171605100.html

    L-am observat si eu intr-un reportaj pe ProTV acum ceva timp. Mi se pare incredibil ca omul are un ceas de 370 EUR pe care il poarta mereu si atat.

    00
    • și de ce ar trebui să poarte și altceva, mai scump? doar pentru că-și permite? că-n rest, nu are probleme de statut, de recunoaștere sau, foarte probabil, nici de criză a vârstei a doua. bănuiesc că nici telefonul nu-l are mai scump de 2000 de lei.

      00
    • Doamne ferește, să lanseze vreo modă, mai lipsește să și meargă cu aceeași mașină ani la rând …

      00
    • *n.r. incredibil… DE BINE!

      00
    • @Kilroy: Multa vreme a mers c-un Logan cu care seara vizita incognito santierele din oras. Desi are „bubele” lui, e un om cu bun-simt; sper sa mai candideze cel putin inca o tura.

      00
    • @Radu-Mihai: Ce misto sa ai un primar cu bun simt (caz foarte rar in Ro). In minunata inima a Olteniei, la alegerile astea vor candida (in ordinea numerelor de pe tricou): Vulvuța Vasilescu (cum scad sansele sa mai prinda un loc in parlament, e obligatoriu un fotoliu caldut de primar si doar nu o sa traim din salariu), Antonie „prietenul suedejilor+interlopilor” Solomon (mai sunt lucruri de furat, imprumuturi de-anpulea de facut) si Ionut Stroe, parca, din partea liberalilor, cica e marioneta lu ta-so. Daca alegerile vor fi intr-un tur, fosta „doamna” ministru are locul I asigurat

      00
    • @Radu-Mihai
      Si oare tot cu Loganul acela a gonit cu 172 km/h pe drumul Oradea-Timisoara sau cu un Mercedess S-Klasse? Reference: https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/primarul-ilie-bolojan-a-ramas-fara-permis-dupa-ce-a-fost-prins-conducand-cu-172-kmh-108676/

      Hai sa o lasam cu din astea, e corupt pana in maduva oaselor doar ca si mai precaut ca alti baroni.

      00
  9. subventia de la bucuresti ajunge pana in poiana brasov. ia sa taiem subventiile, sa vezi cum la iarna nu va mai fi aglomeratie pe valea prahovei

    00
  10. Legat de punctul doi. Costa 360 sa fie produsa, este cumpărată cu 180, apoi se plătește încă 180 subvenție, si în final, la consumatorul casnic e plătit cu peste 400 gigacaloria.

    Pe bune, Vali. Asta poate fi dedusa și din faptul ca întreținerea e grețos de mare iarna. 600 ron la 3 camere cu 2 persoane.

    00
  11. nu se pot schimba vara tevile pentru ca-s pline cu apa si se lasa la incalzit. Astfel, centralele de cartier se pot porni abia prin ianuarie – optimizare :D

    00
  12. This is Sparta!!!
    A spus primarul din Hateg, Hunedoara cand a fost intrebat de teava aia carpita cu tepuse de lemn!

    00
  13. Subvenționarea ar trebui tăiată treptat, cât să se facă lucrările necesare pentru ca sistemul de încălzire să fie reparat gradual atât prin efortul primăriei, cât și al populației. Tema asta a subvenționării e una delicată, toți știu că trebuie bani pentru reperații și că nu se poate susține fără niște tăieri, fără deranj, iar politicienii își joaca cărțile. Mai apare un contracandidat a lui Firea care susține lucrurile menționate mai sus, uneori cu subînțeles, iar atunci Firea ripostează: “ca persoana defavorizate, ca costuri pentru buzunarul bucureșteanului”, și așa atrage voturi.

    00
  14. Puneți față în față ce a făcut omul acesta în Oradea, ce spune despre București fără a cunoaște multe detalii din orașul ăla și ce a făcut Băse timp de 8 ani primar al orașului.

    00
  15. Ce-o făcut Bolojan în Oradea în 8 ani, n-or făcut toți primarii până la el.
    Băsescu în afară să dea muie bucureștenilor și întregii țări n-o făcut nimic, dar absolut nimic. Cu toate astea există bucureșteni care-l văd ca pe tătucul salvator. Fuckin’ Santa!

    00
    • Basescu doua chestii a rezolvat din cate tin eu minte:
      1. cainii vagabonzi (incredibil ca a existat problema asta)
      2. tarabele de pe toate strazile

      altceva?

      00
    • 3. Tramvaiul 41
      4. Pasajul Basarab
      5. Iluminat stradal
      6. Reabilitarea marilor bulevarde.

      00
  16. 5. Bucurestiul, spre deosebire de Oradea, e plin de moldoveni. :D

    00
  17. Am vazut o parte din emisiune. Bolojan, langa PR-ul de rigoare facut din gros pe anumite canale, e un om normal, ca toti oamenii. Adica, isi da singur zapada din fata casei, matura curtea, repara gardul, etc. Nimic extra, doar ca la o comparatie cu ailalti, e dumnezeu.
    Ce mi-a placut la el a fost pe partea de politica. Nu baga sforaieli din alea cu facem pt tara, suntem mai buni ca PSD, greaua mostenire, etc. Merge pe linia partidului dar fara derapaje.

    00
  18. a) e Tissot b) mutati-va in Oradea, sa vedeti cum va trece entuziasmul cand tembelul va amendeaza in fiecare zi, taxe si impozite mai mari ca in Bucuresti, cea mai scumpa apa, cea mai scumpa caldura din Romania, cel mai scump bilet de autobuz (6 lei, baaaa, hai la Oradea !) etc. E numa vrajeala ce spune el aici.

    00
    • Mută-te în Bucale să primești subvenție la metrou, încălzire, ratb, ochelari și tot ce vrei tu.
      Astea nu sînt vrăjeli.

      00
    • Și cu ce te ajută subvenția, dacă mori cu zile in trafic, poluare, înghesuială, cocalari, un oraș paralizat, plin de țărani, cocalari, suedeji și unde nu mai există nicio regulă?
      Suferi de sindromul Stockholm?

      00
    • @Cuiu: foarte bine că-i 6 lei. Io-l făceam 10 lei. Să nu se suie toți milogii-n autobus. Milogii să meargă pe jos.

      00
    • Eu nu înțeleg ce prostii poți să faci de ești amendat în fiecare zi?

      Nu știi parca regulamentar? Când sunt blocate tramvaiele de oameni care parchează pe linia de tramvai pe ideea că nu pățesc nimic, iar nu e bine.

      Educația așa se face, cu amendă, și ridicări de mașini.

      E nasol acuma de 1-2 ani că sunt șantiere peste tot, înțeleg sincer, e enervant și frustrant.

      Dar apoi îmi aduc aminte că în București e zilnic așa fără nici un șantier. E așa pentru că așa e, nimeni nu e amendat nicăieri, face fiecare ce vrea, libertate totală.

      00
    • Tocmai ai scris definitia perfecta a romanului!

      00
    • @cuiu io inteleg ca e plin de postaci ca vin alegerile, dar sa lasam dezinformarea ok? 6 lei e pentru 2 calatorii(deci 3 lei un bilet): http://www.otlra.ro/bileteabonamente/tarife. cea mai scumpa caldura din romania = cea mai putin subventionata(ca la productie e printre cele mai eficiente).
      te amendeaza daca’ti lasi masina ca boul unde nu trebuie, daca faci chef in toiul noptii si te caci in ei de vecini, ca doar e ziua ta, daca nu-ti renovezi fatada la casa – desi iti plateste primaria o mare parte din suma – si tu stai in buricul targului etc. sunt reguli de bun simt.
      nu zic ca bolojan e ce stiu eu ce sfant, isi are si el piticii lui, dar cand tragi linie si vezi ce ramane, da cu plus. ce zice in intreg interviul e de bun simt.
      daca nu iti permiti sa stai la oras, pt ca e scump si nu iti permiti, inseamna ca nu e optim sa stai la oras(deci muta-te) si ar genera numai frustrare statul tau acolo.
      pe de alta parte sa tii un oras curat, cu apa calda, cu canalizare si sisteme de transport decente, parcuri, pietonale, etc. costa… deci taxe + impozite.
      nu-s afiliat la niciun partid. zic si eu ce vad. e nasol cu orasul in santier de 10 ani, dar cand vezi ca mai apare un parc, o centura, parcuri industriale, un tramvai din deceniul asta etc. parca-ti mai trece din suparare.

      00
  19. Civilizația se face cu bani și ranga, boss.
    Altfel nu ai cum să educi un neam de ciobani, care prășesc in p@la goală.

    00
  20. Pana la urma care dracu e pretul gigacaloriei pe care o produce Elcen ?

    http://www.ziare.com/economie/elcen-radet/intrebare-pentru-firea-de-ce-platesc-bucurestenii-495-de-lei-pe-gigacalorie-desi-elcen-o-vinde-cu-196-de-lei-1597365

    Ia uite ce zice ministrul Economiei si Energiei

    „Doamna Gabriela Firea are obligatia sa raspunda la o intrebare vitala: de ce platesc bucurestenii 495,51 lei pe Gigacalorie desi, prin TermoEnergetica, o cumpara cu 196 lei (fara TVA) de la ELCEN?

    Tu de unde ai scos 360 lei ?

    00
  21. Offtopic: https://www.paginademedia.ro/2020/02/cna-antena-1-amenda-vulpita

    Pe sistemul „asa fac si restul” da vrem o romanie great again

    00
  22. Re „bătrânii care stau singuri în 4 camere”:

    casaa bătrâneascăă nu se vindeee… , maică

    00
  23. :) Ma bucur ca un copil de fiecare data cand vad asta cu epurarea pe criterii de venituri, varsta si altele.
    Vom avea orase pure, doar cu oraseni apti de munca, tineri toti, angajati si neaparat cuplati intr-un raport fix persoane/camera. De parca Orasul trebuie sa supravietuiasca, nu oamenii din el. Orasul este o entitate superioara oamenilor care il locuiesc. Urmatorul pas e, probabil, eugenia

    00
  24. Sa se dea cate o gigacalorie la fiecare sa se ajunga la toti.

    00
  25. Am înțeles de la niste orădeni ca nu e chiar totul asa de frumos cu Bolojan si sunt niste nemulțumiri la adresa luni, da chiar a facut niste lucruri ok dar u e totul asa de roz precum pare in media.

    00
  26. E si mentalitatea „zonei”. De cate ori am fost in vizita la munteni am fost mirat ca nu isi fac mai nimic prin apartamente si case, multe sunt intr-o degradare accentuata. Sa aiba munteanul spritz-ul seara, weekend-uri la mare, iarna weekenduri la munte, o rata la masina, festivaluri de bere si asta e fericirea. Rar am vazut acolo oameni sa gandeasca pe termen mediu/lung investitii in propriul confort de acasa. Asociatiile abia strang bani de reparatii, oamenii nu-si pun centrale… lene si puturosenie. Atunci te miri ca nu isi schimba tevile orasul de 50 de ani ?

    00
  27. 1. Zonă Metropolitană Oradia Mare – București
    2. Bolo for PM/Președinte
    3. Cotizație 1 leu/lună/angajat pentru Bolo – City Manager în B.
    4. Ce salarii prin PMB și companiile municipale…
    5. Altul în afară de Boc în această Ligă?

    00
  28. Bai, in contextul in care Firea organizează sondaje si „referendumuri” pe Facebook, nu pot sa nu mi aduc aminte ce zicea Bolojan intr un interviu mai vechi de la Pro. Un primar bun trebuie sa ia si sa si asume decizii care nu sunt populare la început. Dacă are rezultate si schimba lucrurile, oamenii vor înțelege. De bun simt nu? Curajul de a lua o decizie si de a ti o asuma. Asa cum a facut si Base. Chiar astept Vali un post despre Firea si circul „vreti sa plătiti taxa oxigen?”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)