Ai 19 ani și vrei să o tai. Nu mai asculta pe nimeni, fă-o!

Un raport OECD spune că jumătate dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani vor să emigreze. Studiul e din 2019 dar nu cred să se fi schimbat ceva de atunci. 17% dintre români sunt deja stabiliți deja în alte state, ceea ce transformă România în campion pe sate la categoria din țară scapă cine poate. Aproape 4 milioane de români și-au luat lumea în cap, sătui de venituri mici, bătaie de joc și nesiguranță perpetuă.

Mă pun în pielea unui tânăr de, să zicem, 19 ani. Am terminat liceul și ai mei mă bat la cap să mă duc la facultate. Nu sunt olimpic, dar nici prostul clasei. Aș putea să mai stau 4 ani prin școală, să îmi iau licența în ceva și să mă angajez în România. În același timp, mă uit la unchiul meu care e inginer și câștigă 30 de milioane, din care de-abia se descurcă. E băgat în rate până în gât, n-a mai fost într-un concediu din era glaciară. Ai mei au 20 de ani fiecare în câmpul muncii și își planifică banii leu cu leu, între factura la lumină, mâncare și o ieșire în oraș, mai rară ca o cometă. Majoritatea cunoscuților mei se descurcă greu cu banii, nu și-au mai schimbat mașinile de secole iar cumpăratul unei haine noi a ajuns lux. Având doar 19 ani, nu am prea multă minte, însă instinctul îmi spune că probabilitatea de a ajunge exact ca ei în câțiva ani este imensă. Oricât de bine m-aș descurca, nu voi reuși probabil niciodată să am o viață decentă. Să îmi cumpăr o locuință, să conduc o mașină bună, să merg într-o vacanță fără manele, să nu îmi rup de la gură ca să-mi iau un telefon sau o haină ca lumea. Da, ar fi și variante ca să fac bani mulți dar n-am stofă de interlop iar politician nu vreau să mă fac.

Și atunci, iau serios în calcul opțiunea plecării din țară. Toate socotelile, instinctul și bunul simț îmi spun că este singura soluție de a nu mă chinui inutil toată viața. Da, aș putea să mă târăsc ani de zile și în România, dar ca să ce? Să mă zgârii pe ochi că banii îmi ajung (în cel mai fericit caz) pentru un trai plat, care se rezumă la un pat, papa și o mașină pe care trebuie să o duc la service de câteva ori pe an. Chiar și cu mintea mea de adolescent înțeleg că nu vreau asta, că merit mai mult și că dacă am o șansă, trebuie să profit. Și atunci iau legătura cu vreun amic plecat prin Germania, Anglia sau Norvegia, îmi adun curajul și plec la drum. Voi face la început munci nasoale, o să-mi pice ochii în gură de oboseală, o să înjur de o sută de ori pe zi secunda în care m-am suit în avion dar toate astea o să treacă. O să învăț limba, o să mă calific într-o meserie, o să mă adaptez. Iar într-o zi, cu disciplină, multă muncă și un pic de inteligență, îmi voi depăși condiția. Voi câștiga destul cât să am cu adevărat o viață decentă iar în România mă voi duce din când în când în concediu. Nu pentru că nu o iubesc, ci pentru că am decis cândva că pentru o nu o urî, trebuie să plec.

Desigur, nu toți tinerii care spun că se gândesc să emigreze o vor face. Unii vor rămâne acasă, sperând că ceva se va schimba și într-o zi vor trăi mai bine decât azi. Am fost și eu în situația aia. Ani de zile mi-am spus că trebuie să aștept, că va veni un moment în care lucrurile vor intra pe făgașul normal. La 38 de ani m-am săturat și am plecat din țară. Am realizat târziu că în România nu se va schimba nimic fundamental. Și nu este vorba doar de bani, de cât câștigi, de lucrurile pe care poți sau nu să le cumperi. Este vorba despre absolut tot. Despre mizerie și corupție, despre câini vagabonzi și neam – prostie, despre nerespectarea normelor minime de conviețuire socială, despre lipsă de perspective și marginalizare, despre promovarea incompetenței în dauna valorilor reale. La un moment dat, îți spui că nu mai vrei să faci parte din mediul ăsta și te cari. Nu pleci doar ca să câștigi mai mulți bani, ci ca să scapi de atmosfera aia kafkiană, de absurdul unei vieți fără sens, de stagnarea care te sufocă până la exasperare.

Ai 19 ani iar instinctul îți spune că nu vei avea o viață decentă în România. Nu îi asculta pe istericii care țipă că a emigra înseamnă a-ți trăda țara. Când țara aia nu îți oferă perspectiva unei vieți decente, singura soluție e să o cauți în altă parte. Nu îi asculta pe amicii tăi de-o seamă cu tine sau mai vârstnici, care îți spun că nu merită să pleci afară ca să faci o muncă grea. Da, o vei face la început, dar apoi îți va fi mai bine. Mai bine întreabă-i când au fost ultima oară într-un concediu. Nu îi asculta nici măcar pe părinții tăi, care trag de tine să te duci la facultate, să îți iei diploma și să te angajezi. Mai bine întreabă-i câți bani au reușit să salveze în ultimii 20 de ani. Exact, mai nimic. Dacă vrei să pleci, nu asculta pe nimeni. Treci peste frici și orgoliu, peste teama de schimbare și rușine. Sunt cei mai mari dușmani ai tăi. Ia-ți rucsacul în spate și fugi să-ți construiești o viață cu care să nu îți fie rușine mai târziu. Mai bine să regreți că ai făcut ceva, decât că ai așteptat să facă alții ceva pentru tine. Nu o vor face niciodată, așa cum nu au făcut-o nici pentru mine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

296 comentarii

  1. Tot 38, am și casă, în coproprietate cu banca ce-i drept, și mașină, și concedii, și venituri peste medie.
    Îmi pare rău că nu am plecat. Acum, cu copil mic, mi se pare și mai dificil, așa că plecați cât un eventual eșec nu vă va afecta prea mult.
    Iar motivele țin strict de calitatea vieții și lupta cu morile de vânt.

    00
    • In afara nu sunt câinii cu covrigi cum zic unii sau cred alții , unii se vor adapta și va fi totul bine , dar marea majoritate vor fi mereu cu gândul când ar fi momentul sa ne întoarcem.
      „Fie painea cât de rea …” A câștigat faima din cauză că multă lume chiar simte asta.
      Încerca să fii mai zen și să îți cauți anturaj asemănător ție și atunci frustrarea că trăiești în țară manelelor nu va mai fi așa mare

      00
    • Daca ai 19 ani șii vrei să pleci mai așteaptă până pe la 25. Nu serios, să pleci la 19 ani câine surd nu e ok.
      Stai acasă termină o facultate de inginerie+master, învață o limbă străină, ia un certificat de limbă străină, ia permisul de conducere, încă din perioada facultății lucrează, învață-te cu munca, învață o meserie care se caută, dar nu windows cassier associate la McDonald’s, departamentul McDrive.
      Învață să stai singur, să îți faci menajul, să ai grijă de tine, să nu puta iarba sub tine. Să nu trăiești ca in peșteră.
      Educă-te un pic, maturizează-te, fă studiile, iar apoi pleacă.
      Nu serios, nu te lua după toți proștii care latră că ce bine e afară, iar acolo stai 10 într-o cameră și speli veceurile la Amazon.
      Daca tot faci un pas, fă-l cu cap și pregătește din timp terenul: facultate terminata, master terminat, certificat de limbă, 2-3 ani experiență în meserie, un pic de bani pe dreapta, ideal chiar cu contract de muncă cu angajatorul străin, direct din Romania.
      Fiți isteți, bă. Aveți exemple și istoria trecută a oamenilor plecați afară. Învățați ceva din ce ai făcut alții. Nu repetați greșelile lor.
      Avem 14 ani de UE. Profitați de tehnologie și nu muriți proști.
      Chiar nu e fain sa îți rupi spinarea, când ai posibilitatea să faci ceva mai vine pentru tine.

      00
    • Da, fa 2-3 mastere in Romania, au fix valoarea hartiei pe care sunt printate. Fa tot ce zice Ionut, dar fa in afara. Ai fi surprins cat e de usor, comparat cu Romania, iar costurile sunt apropiate.

      00
    • De acord cu Ionut, mai putin masterele.

      00
    • Ok, atunci fără master.
      Dar facultate de inginerie și 3-5 ani de experiență, plus limbă, plus certificat de limbă. Și nu chembrigi, fabrică de diplome, mirajul proștilor. Nu e recunoscut afară. Termină toefl.

      00
    • @ Alex, arata-mi mie mastere cu pretul de scolarizare/an de 1000 Eu …ca eu tot caut ,dar nu gasesc…
      Vin italienii + arabetii in Romania la facultate la medicina pentru ca e mult mai ieftina …
      Experienta de lucru conteaza…hartiile doar atunci cand ai de a face cu autoritatile, si trebuie sa demonstrezi studiile…

      00
    • @Dave In unele tari ca sa intri la facultatea de medicina trebuie sa fii crema cremelor. Se plateste o taxa modica pe semestru care nu ajunge la nivelul celor din Romania. Daca ai note mari (aproape de maxim), nu vii in Romania la medicina.

      00
    • Eu am 29, casa, afacere, masina buna, concedii dese si venituri peste medie. Casatorit, fara copii inca. As pleca maine din tara, dar nu stiu cum sa o fac. Am o facultate de economie terminata, dar n-am profesat niciodata si sincer nu stiu cat mi-as gasi ceva de munca in strainatate. Sa muncesc fizic nu-s capabil ca am probleme cu spatele. Sfatui pe oricine mai tanar ca mine sa plece, ca nu o sa se schimbe nimic prea curand in tara asta. Nu stiu, eu fiind mai tanar, poate cei ce cititi lucrurile astea si aveti sub 25 ani puteti sa relationati mai usor cu mine.

      00
    • Continui ca imi vin idei dupa ce am mai citit din comentariile de pe aici:
      Nu sfatui pe nimeni sa plece din cauza ca in România nu se pot castiga bani. Se pot câștiga si la noi daca esti bun in ceea ce faci, serios si muncitor. Nu asta e problema. Problema e ca ajungi sa ai bani si sa nu te poti folosi de ei. Degeaba câștigi peste medie dacă tot la spitalele noastre infecte ajungi, cu medici puși doar pe șpagă, dacă drumuri nu ai, dacă legile sunt făcute doar pentru șmecherie. Zic aceeași chestie la nesfârșit: daca nu îți pasă și nu ai principii, poți sta in România și trai foarte bine. Dacă ești mai idealist, ca mine, ca Vali și probabil ca multi dintre cititorii acestui blog, ia si pleacă. În România, sa fii civilizat înseamnă sa fii excepția de la regulă. Aici la noi, cine nu e „șmecher” e fraier.

      00
    • Când va aud cu „se poate și la noi dacă ești serios și muncitor” îmi vine sa va zic d’alea urâte rău! Ba nene, toți cunoscuții noștri, inclusiv rude, sunt la un nivel de rahat, financiar vorbind. Și cu mici, mici excepții, toți sunt și serioși și muncitori. Ca ii știu, de aia pot afirma asa ceva.
      Mai vorbesc cu o fosta colega din când în când, are 2 locuri de munca pentru ca îl creste singura pe fii-su și la fel, e cu banii mereu la fix. Și si ea îmi spune ca nu înțelege unde or fi posturile alea cu j de mii de lei salariu de care tot scriu unii și alții pe net. Ca la interviuri, mai sus de 2500 de lei nu prea vezi și asta în cazurile bune. Asta dacă ajungi la un interviu.
      Se poate o pla in Romania. Acolo ca să faci bani trebuie sa muncești ca bivolul și sa iti termini sănătatea.

      00
    • Vrei sa pleci din tara?intereseaza care sunt cheltuielile si beneficiile exacte acolo unde vrei sa pleci.Fa niste calcule si planuri pe 5/10 ani acolo si fii exigent cu ele.Strainatatea are un farmec mare cand stii ca cei 200/400€ (sau cat reusesti sa economisesti lunar)valoreaza ceva mai mult parca in Romania.Asteaptate sa nu economisesti cat crezi,dupa 2/3 luni o sa vrei si sa traiesti nu doar sa aduni tot.
      Vrei sa te muti definitiv din Ro?orice tara are prosti,orice tara are reguli(mai bune si mai proaste).Sistemul sanitar nu e perfect in strainatate si preturile nu is mici.
      Orice tara alegi a trai are sa vina cu dificultatile ei si U trebuie sa fii super flexibil si deschis la minte.

      00
    • 34, casa si masina in coproprietate. Venituri peste medie, copil de 4 ani

      ma tot gandesc sa plec, dar am o singura limba straina (engleza) si lucrez intr-o industrie in care e greu sa aplici cunostintele acumulate in alta tare.

      Optiuni:
      1 raman aici
      2 astept o oportunitate in alta tara la aceeasi corporatie (slim)

      ramane de vazut, dar imi dau seama ca daca nu plec in urmatorii 2 ani, nu cred ca mai plec.

      00
    • In Franta costul sudiilor superioare (nu la privat) variaza intre 200 – 500 de euro/an.
      Da, nu esti intr-o „School Of ce doriti voi”, nici Grande Ecole, dar ai o licenta/master/doctorat, o alta calitate a vietii, si un plus fata de o diploma romaneasca. In functie de veniturile parintilor in Romania, un tanar de 19 ani poate beneficia de un ajutor considerabil la chirie, eventual si o bursa (100 – 200 – 500 de euro). Daca ai bursa esti scutit si de taxa de inscriere la facultate.
      In schimb, intre a face o licenta in Romania si plecat la o munca oarecare in strainatate, as sfatui si eu licenta in Romania.

      00
    • ” dar marea majoritate vor fi mereu cu gândul când ar fi momentul sa ne întoarcem.” care e marea majoritate, aia care nu au nici bacul? poate..

      00
    • Sunt PRO plecatul in alta tara, insa asa cum spunea si Ionut, sa pleci caine sur la vanatoare nu este o optiune, oricat de greu ar fi in Romania.

      19 ani este o varsta la care merita sa pleci in alta tara, DOAR pentru studii.
      Sa mergi sa lucrezi este aproape o garantie ca singurul lucru pe care il vei face in urmatorii 5-10 ani, daca nu chiar toata viata, este sa primesti triplu pentru o munca necalificata.

      Cele 4 milioane de romani care au plecat in afara sunt reprezentati in mare parte de oameni care lucreaza munci necalificate sau la limita unei minime calificari.

      A doua categorie este reprezentata de cei cu calificari “usoare”, gen soferi sau lucratori in constructii (zidari, parchetari, electricieni etc.), care, sa fim seriosi, cate si mai ales care scoli de meserii ii formeaza in Romania? Si ei sunt de fapt “aproape necalificati”.

      Ultima categorie si cu cea mai mica reprezentare este cea a profesionistilor medii sau putin peste medie. Profesionisti care pot lucra in Japonia, State sau Australia si care vor primi un tratament ok oriunde ar lucra, deoarece este foarte mare nevoie de ei.

      Integrarea la orice varsta este posibila doar pentru ultima categorie. Doar atunci veniturile, educatia, experienta, te vor ajuta sa te integrezi astfel incat sa nu te simti outsider.

      00
    • @Ionut M… 530 aprecieri, nu cred ca am mai vazut atatea la un comentariu pe aici… Te-ai pisat pe guest post- ul lui. Felicitari!

      00
    • @ Cleo

      Nu, nu mă piș pe postul guest_autorului.
      Omul are o problemă reală și o dilemă. Viața și nevoile l-au împins, iar faptul că s-a chinuit să scrie articolul ăsta și a venit să-și expună o problemă, merită tot respectul nostru.
      Mirajul de a pleca afară, combinat cu entuziasmul de la 19 ani, cu mutat munții din loc, cu naivitatea specifică vârstei, pot avea efecte nasoale pe termen lung.
      Chiar daca am fost mai slobod la gură în restul comentariilor, mesajul este același: informații, calificări, certificări, experiență, un pic de bani in buzunar.
      Am citit toate comentariile. Cei mai mulți spun așa: vorbește o limbă de circulație, învață în România o meserie care se caută, ia permisul de conducere și învață să mergi cu mașina pentru că să conduci în afară ai nevoie de minim 1 an de condus în Romania, termină o facultate tehnică pentru a avea șanse reale să nu te duci cu spinarea. Învață să te întreții singur, stai o perioadă singur în casă, să înveți cum e să depindă tot de tine totul, fără mami, fără tati, fără iubi dubi. Abia după ce le-ai făcut pe toate astea, maturizat, poți pleca în afară singur.
      O soluție mai safe este să pleci cu firme românești, care au contracte de muncă în străinătate, in diferite domenii. Eu vorbesc acum strict pe industrie.
      Pleci din țară cu totul asigurat: transport, diurnă, mașina, cazare, bilete de avion, pleci cu alții care au experiența plecărilor.
      Ajuns acolo, înveți, îți faci o idee despre ce este în țara respectivă.
      In timpul liber, ieși din casă, te plimbi prin oraș, vizitezi chestii, interacționezi cu localnicii, te plimbi cu transportul in comun, pleci cu transportul public în alte orașe/regiuni, in măsura timpului, să vezi dacă e pentru tine, dacă adaptezi. Fă câteva ieșiri din ăstea și vezi unde te-ai putea integra.
      In timpul liber ieși, nu sta cu românii grămadă. Dacă ai alții ca tine, care vor să iasă, e ideal, altfel du-te singur. E in interesul tau sa te educi.
      Lasă tractoriștii cu care ai plecat la muncă să stea între ei, să nu iasă din casă, să nu se plimbe, ăia care stau după program de manele, băutură și fotbal. Trebuie să le faci și pe ăstea, să nu fii exclus din colectiv, pentrucă depindeți unu de altu. Dar focusul este pe a vedea cum lucrează alte societăți și mentalități.
      După toate astea făcute se poate pleca în afară.
      Daca te trimit undeva singur, unde nu ai mai fost, cu bani, bilet de avion, smartphone cu internet, cazare asigurata și nu ajungi singur la destinație, sfatul meu e să rămâi acasă, lângă porc, la bloc. Nu ai ce căuta în Europa. Toate astea sunt necesare pentru a evita țepele luate de români la munca necalificata. Toate astea sunt obligatorii pentru a nu te bate cu alți români și imigranți, obișnuiți cu condiții mai rele pentru joburile de manipulanți de transpaleti, munca câmpului în condiții grele de îndurat, salahor pe șantier și alte munci de genul.
      Am mai sus un domn ultragiat de faptul că i-am făcut pe români sclavi, analfabeți și scurți în bandă.
      Cred că avem 20 de ani de exemple de așa nu, care demonstrează val după val, că modelul căpșunarului este falimentar pe termen lung. Atât pentru sănătate, financiar, pentru educație, pentru civilizație, pentru tot ansamblul pe termen lung. Afectează atât pe ăia din afara, cât și pe ăia rămași acasă. Undeva trebuie să se rupă lanțul de iubire. Nu e normal. Hai că părinții au fost prima generație de oameni chinuiți și plecați de nevoie, care au indurat mizeria, dar când urmașii perpetuează același model nu e bine. Sunt și mulți români care sunt bine mersi, profesioniști, specialiști, dar ponderea lor e mică.

      00
    • Va scriu din perspectiva celui plecat, din aceleași motive, lipsuri, dar și revenit, și nu regret! Câștig acum in România mai bine decât afară! Sunt absolvent de facultate, serioasa, la zi, dar nu am profesat deloc că profesor, cum am absolvit am plecat in Spania. In 2000 când am ajuns acolo nu aveai că roman alte opțiuni decât construcții sau agricultura. Așa am ajuns sa lucrez in interioare iar în 2003 îmi luam cu 28.000 euro apartament in Cluj. In 2008 am revenit, eram însurat și soției nu i-am plăcut afara, m-am angajat la buget iar în 2011 am mai avut o tentativa de doi ani în Londra. Câștigam bine , lucram 8 ore la firma apoi particular până pe la 11 noaptea, economiseam 2000-2500 lire lunar. Acolo am și regretat că nu am profesat in tara pe baza diplomei, macar sa fi obținut definitivatul, am cunoscut o tipă care făcea 2500 lire că profesor de.. engleză! Străinătatea nu este pentru oricine, trebuie sa pleci cu multa determinare in tine, acum, cu pandemia probabil e și mai greu, eu nu regret că m-am întors, știu tipi care au pe acolo cate 15-20 de ani și nu sunt mai realizați decât mine, ba chiar câștigă mai puțin decât mine in tara! Un exemplu, cunosc pe unul la Amazon in Madrid, salariu 1300 euro, plătește chirie, are viață faina, nu e însurat. Eu câștig 1350 la buget plus inca vreo 7-800 lunar din faianță, am casa mea, stau cu familia, deci care e șpilul?! Se poate și in tara trai bine!

      00
    • spilul este ca ar trebui sa ne facem toti bugetari si faiantori ca na, traim in romania… plm nu te podi dedica asupra unei singure meserii? Asa ai doua si nu o faci pe nici una decenta.

      00
    • @verdenpom si daca iti rupi spatele si nu mai poti pune faianta ce faci? sau daca treci printr-o perioada mai neagra si nu te poti concentra la birou sau ce munca intelectuala face el. Stii vorba cu nu-ti tine ouale intr-un singur cos? Plus ca in 10-15 ani de munca serioasa ajungi la un nivel profi in multe profesii, e ok sa mai diversifici putin.

      00
    • nxs – si atunci de ce toti bugetarii sunt niste handicapati in ceea ce priveste capacitatea lor la lucrul bugetat? Nu nene. Esti bugetar, nu mai de ce lucra in alt loc la privat. Vrei la privat? Renunta la postul cald. Daca ajungeae la un nivel profi nu se mai intorcea din spania ci ramanea acolo. Mai stiu eu zugravi veniti din spania, italia, portuglia ce nu le-am platit lucrarea ca dupa 2 zile a inceput sa crape gletul pus de ei si nu au dorit sa rectifice. Adevarati maiestri!
      plm, de ce un ductor nu ar face inca 5 meserii? oricum malpraxisul este o gluma asa ca daca te niveleaza doctor ciomu se intampla nimic, dar hei, el este expert in pus gresie. Ma lasi?

      00
  2. Oh da concedii în România

    00
  3. Cum sa pleci din tara asta minunata, in care pensiile cresc cu 40%?

    Nebunie!

    00
  4. Daca ai 19 ani si vrei sa studiezi, fa o faculta in Romania (ceva inginerie) si apoi fa un master intr-o tara cu apa calda. Nu trebuie sa te chinui atat, poti sa lucrezi in timpul studiului, inveti limba iar dupa 2 ani te angajezi.

    00
  5. true that. Se aplica lafel si la 30 si la 40 ani.
    Salutari din Norvegia!

    00
  6. Fa o facultate gratis in Romania, pune mana pe carte serios si pe urma pleaca. Nu te angajeaza nimeni fara facultate.

    00
    • Foarte neadevarat. Asta e alt mit propagat din anii 2000 de catre parinti si mai apoi de catre cei care au terminat facultatile.

      00
    • @auras

      Nu e deloc un mit, tati.
      Ai o mare șansă în plus, să faci ceva mai bine cu studii.
      Aia cu toți proștii au facultate e un mit promovat și întreținut de toți ratații incapabili să lege 2 fraze și așa își justifică prostia, putoarea și lenea.

      00
    • vorbesti prostii cu facultatea.
      am facultate terminata si sunt angajata inca din ultimul an pe 3000 de lei (am 23 de ani) si ce crezi, sunt incadrata cu studii medii.
      nu, nu la mc, ci la corporatie, pe outsourcing in HR.
      acum ma reprofilez, invat IT.
      e frectie la piciorul de lemn facultatea, terminati cu prostiile. facultatea e buna strict si numai daca vrei o meserie f specifica; medic, inginer, arhitect, etc. altfel…

      00
    • @ac, comentariul e simpatic de contradictoriu :)

      00
    • @ac
      Ej bipolară?
      Faptul că tu stai ca omida la corporație, încadrată cu studii medii e problema ta, draga. Faptul că îți place să înoți in rahatu de la actualul job e numai vina ta. Dacă tu cu studii superioare nu ej capabilă să faci ceva, să câștigi mai bine și te complaci, repet, este problema ta.
      Asta nu înseamnă că noi restul de slugi cu studii superioare, nu am folosit avantajul de a avea studii superioare. Pe multe posturi se cer studii superioare. Că studiile nu bat cu meseria in sine e altă treabă. Este o problema frecventa peste tot, nu doar la noi. Încearcă să arunci un ochi peste gard și vezi alții ce fac și cum sunt.
      E ok să nu te compari cu alții, dar e bine să vezi pe unde îți e nivelul.
      Facultatea nu te angajează, dar îți oferă niște șanse în plus.
      Că mulți sunt vaci și rămân trăgători la șaibă, dar cu studii superioare, e o discuție aparte.
      Poate unora le e frică, alții nu pot din rațiuni economice, alții nu merită diplomele obținute și mai mult de taximetriști nu merită să fie.
      Hai sa vedem și alte păreri. Că putem fi proști și nu ne dăm seama. Amin

      00
    • nu e, iei 2500 si la mec :) sau la un depozit ordinar de nu stiu ce…. :) ce e 3000 de lei in ziua de azi?

      00
    • @ac
      exista 100 de facultati ca si cum ar exista 100 de topoare. Din acelea, doar 10 topoare sunt bune pentru taiat lemne. Restul arata ca niste topoare si atat, nu fac nimic, pot ,eventual sa fie agatate in perete deasupra intrarii. Ideea e sa iti dai seama de dinainte de a te inscrie ca la facultatea X exista o sansa sa ai un viitor iar la facultatea Y exista o sansa doar sa ajungi curva de lux. Multa lume vorbeste de a „avea o facultate” – este o conceptie gresita , conteaza ,de fapt, ce facultate ai. Cu jurnalismul sau stiintele politice esti perfect instruit sa intorci burgerul pe plita. Nu poti sa te angajezi ca si controlor de zbor pe 4000 de euro doar aratand o diploma de facultate – orice facultate. Este trist dar adevarat ca acest adevar evident trebuie expus in comparatii si metafore pentru a-l face mai vizual si , prin urmare, mai usor de inteles.

      00
    • @ac: tu esti dinaia de prind tot mai des la interviuri ca au pretentii la salarii de 1500-2000 euro din start cu experienta 0 barat.

      00
    • „Nu te angajeaza nimeni fara facultate.” bai ce imi plac mie romanii astia verzi, care stiu ei, fiind dumnezeu cum nu te angajeaza nimeni daca nu ai, si asa e ca doar ei au spus, zeul superm, nu?! =)) marsh ma

      00
    • @ac : majoritatea meseriilor sunt specifice.
      Clar nu ma refer la zilieri.

      00
    • @ac, nu este deloc vina corporatiei ca esti incadrata cu studii medii.

      Ei pur si simplu respecta legislatia. In sensul in care fisa postului prevede/implica ca persoana care ocupa postul are nevoie DOAR de studii medii.
      In codul COR sunt zeci de functii care incep cu “Manager” sau “Director” si care nu presupun studii superioare.

      Tu singura ai aplicat si apoi acceptat un post pe care se putea angaja si cineva cu diploma de Bacalaureat.

      Curios insa ca desi ofera salariu care depaseste nivelul de studii superioare (exista totusi niste grile sub care nu poti angaja pe anumite posturi, in functie de studii, praf, dar exista) au ales sa aiba abordarea asta.

      00
    • Vă certați degeaba, aici sunt 2 chestii diferite, se compară mere cu pere.

      Facultatea e degeaba dacă te bazezi exclusiv pe ea și crezi că ea îți asigură totul.

      În afară de domeniile specifice gen medicină, inginerie, construcții, arhitectură, drept, etc, facultatea o faci strict pentru cultură generală și pentru foaie.

      Da, pentru amărâta aia de foaie, foaie care te ajută, iar asta e de necontestat. Și dacă mergi la vânzări, dar ai facultate de filosofie, tot mai bine decât unul care are doar bacul sau poate nici ăla. Așa funcționează societatea, asta e. Cum va lucra în vânzări unul care n-a luat bacul la mate? Da, nu o să faci mate dincolo de clasa a 5-a, dar la bac ca să iei 5 la mate fix aia matematica aia de clasa a 5-a îți ajunge ca să treci.

      În schimb și ăia zic că facultatea nu te ajută la nimic au dreptatea lor. Dacă te bazezi exclusiv pe ea, cum că gata, ai făcut facultatea, în secunda în care ai primit diploma în mână o să se bată firmele pentru tine când de fapt tu nu știi nimic aplicabil, real, n-ai cum să concurezi cu unul care lucrează în domeniu deja.

      Problema e că există o iluzie aici. Cei ce intră direct în câmpul muncii, pare că le merge bine, iau distanță față de ăia care nu lucrează și stau la facultate. Dar după 10-15 de ani, cei cu facultate depășesc lejer (din nou, dacă considerăm că nu a făcut degeaba facultate și își face treaba la servici, nu că rămâne la același nivel ca la absolvire sau că face facultatea de filosofie a melcilor).

      Fără facultate de lovești brutal de un tavan de care cei cu facultate nu se lovesc, deși ajungi acolo mult mai repede iar asta îți dă iluzia că-ți merge bine.

      Bine, dacă ești într-o economie gen SUA sau UK acolo e altceva, poți face bani și din rahat, doar să te ducă capul, nu te-ntreabă nimeni de diplomă dacă doar tai factură și nu te angajezi la corporație.

      00
    • daca esti sarac si prost in Romania, nu inseamna ca devii bogat si destept in strainatate. Poate doar sclav pe bani foarte putini.

      00
  7. ca emigrant fără studii, viața nu va fi deloc ușoară. și, lucrând luând-o de jos, de studii nu prea mai poate fi vorba.

    oricând e de plecat din țară, însă e de preferat s-o faci fie ca să faci studii acolo (deși și aici trebuie mare atenție, orice universitate din occident dincolo de locul 500 e la același nivel cu câteva universități din românia. dacă ai bani merită, dacă nu, câteva universități românești îți pot oferi o bază de start mai mult decât decentă), fie după ce ai o calificare serioasă. să pleci la 19 ani și s-o iei de jos înseamnă să-ți distrugi sigur unii din cei mai frumoși ani din viață și, foarte probabil, să existe consecințe negative toată viața.

    00
  8. Scrisoare catre mine la 19 ani era un titlu mai potrivit. Ai asteptat inca 20 de ani sau ai trimis scrisoarea imediat ce ai despachetat ?

    00
  9. Daca ai 19 ani, iti dau un singur sfat: Invata!

    Invata orice:o meserie, limbi straine, programare, sa deschizi o afacere, nu conteaza ce inveti, dar invata ceva productiv. Esti inca in perioada inca care poti acumula informatii foarte usor, pana pe la 24 -25 ani absoarbe tot ce crezi ca te va ajuta pe viitor sa castigi bani si sa iti faci un trai mai bun.
    Stiu ca e perioada aceea a varstei unde gandul inca iti e la distractie si la fete, dar acum te-as sfatui sa prioritizezi invatatul. Vei avea o viata intreaga de distractie si femei.

    Cine sfatuieste copii de 19 ani sa plece de capul lor in strainatate fara sa stie nici o meserie si nici limba, mi se pare ca le vrea raul.
    La 19 ani fara nici o meserie sa ajungi in strainatate, vei ajunge ori salahor intr-un abator sau intr-o ferma sau in cel mai rau caz se va apuca de furat din magazine.
    Ca sa se stabilizeze financiar incat sa poata sa se gandeasca la invatat o meserie va dura cativa ani si atunci va fi prea obosit psihic ca sa ii mai fie asa usor sa invete.

    Dupa parerea mea, cea mai buna perioada pentru a pleca in strainate e 25-30 de ani, presupunand ca pana atunci ai invatat o meserie, cel putin o limba de circulatie internationala plus te-ai maturizat destul incat sa stii ce vrei de la viitor dar inca esti destul de tanar incat sa iti poti asuma riscuri.

    00
    • Mi-ai luat cuvintele din gura. Mi se pare ca autorul e un pic frustrat ca nu a indraznit sa faca acest pas la 19 ani si-si trimite acum o scrisoare in care isi cearta versiunea mai tanara pentru alegerile facute. Plecand la 19 ani fara sa stii nimic nu iti garanteaza o casa si o masina in afara, din contra. Stai in tara pana la 30 de ani, specializeaza-te pe un domeniu cautat in afara si abia apoi ia-ti lumea in cap. Daca vinzi salam in Romania, clar nu te va angaja nimeni in afara, au si ei vanzatorii lor de salam si vor avea mereu prioritate in fata ta. Vesticii au tendinta de-a face muncile usoare. Pilele si relatiile functioneaza la fel de bine ca si la noi. Coruptia e si acolo, doar ca la un nivel un pic mai mic. Stai in chirie si mergi cu transportul, nu de alta, dar trebuie sa te obisnuiesti asa. Nicio banca nu te asteapta in vest sa-ti dea credite

      00
    • @Damutz Zici tu bine acolo, cu mentiunea ca 11 ani in Romania (30-19) te pot afecta grav ca om. Nu cred ca scapi fara niste frustrari cronice sau un pic de alcoolism sau alte dependente.

      00
  10. Daca vrei sa muncesti pentru bani, vei muri sarac, indiferent de tara. Mai bine faci o pasiune pentru electronica / automatizari, iti faci firma ta, angajezi niste oameni buni, si-ti fac ei banii care-ti trebuie ;)

    00
  11. Nu pleca fara facultate! Fa o facultate si apoi pleaca. Altfel iti limitezi f tare optiunile!

    00
    • poti sa pleci sa faci o facultate, in unele tari e gratuit invatamantul, dar tot trebuie macar vreo 500 euro pe luna bani de minimul necesar

      00
  12. Asta e un fel de „amazonienii” faza pe diaspora :))
    O, da, că în „Occident” umblă câinii cu covrigi în coadă și toți îi așteaptă cu limba scoasă pe români…
    Dacă nu ai nici o calificare și nu știi nimic, vei fi mai mult decât sclav acolo. Dacă lucrezi la negru nu ai parte de asistență medicală, de aia sunt toate cabinele medicale și laboratoarele de analize full vara când vin oamenii de succes din diaspora. Dacă ai copiii, tot la o școală de „emigranți”, tot o educație precară vor avea și ei și le va fi imposibil să rupă cercul, nu vor avea șansă să facă o facultate acolo că bursele sunt pentru ai lor sau pentru ăia foarte buni.
    Dacă ai valoare, te descurci ok și în România. Poate în multe privințe, mai bine decât dincolo. Dacă ești sclav, schimbi doar cușca și stăpânii.

    00
    • Ratați răspunsul pe lângă subiect mai ceva ca orice echipa românească la penalty-uri

      Nu înțeleg “scoala de emigranți” pentru copii: e tratat normal si chiar ajutat cu planuri bine puse la punct pentru niște probleme care in romania ar fi ignorat total

      Nu înțeleg “dacă nu ai calificare vei fi sclav”: necalificatul de cumnatu mio care de-abia știe limba are o afacere de câteva milioane pe an, pentru ca e intr-o țara unde e apreciata ambitia și munca, nu hârtiile

      Nu înțeleg ca te așteaptă “câinii cu covrigi in coada” omul zice clar ca nu se duce pentru bani, se duce pentru a scapă de “amazonieni” din romania, de sistemul social mai pe românește de bădărănia care e parte din ADN-ul național.

      Înteleg ca sunt cabinetele medicale full când vin “oamenii de succes din diaspora” unele tari oferă servicii medicale gratis, altele nu. In schimb nici o țara nu are obsesia ca in Romania de a te umple cu antiobiotice la orice strănut. Nu e de mirare ca ipohondria e boala naționala în Romania la câte reclame la medicamente sunt pe canalele TV.

      Si probabil am mai zis pe aici de câteva ori: sistemul ăla medica nasol, care nu-ti dă decât un paracetamol când te doare ceva, a descoperit o problema după câteva minute de la naștereși au acordat cea mai mare importantă și grija in salvarea copilului unui “emigrant”. Comparând aceasi problema/diagnostic cu ce se întâmpla în Romania , din nefericire totul e făcut mult mai încet cu trimiterii, așteptări etc până e prea târziu iar efectele sunt pe viața.

      Nu sunt câini cu covrigi in coadă dar ii poți creea tu, fără sa apăra vreun șmecher care se te scuipe in fată sau te omoare in fiecare Weekend pe “autostrăzile” din Romania.

      00
    • In mai toate tarile din UE studiile universitare sunt gratuite sau o suma modica pe an( pt cei din UE), nu e nevoie de burse si discriminarile nu sunt acceptate.
      Singuri care vor avea nevoie de burse sunt studenti din afara UE.
      Cele mai multe tari au si imprumuturi pentru a te sustine ca student sau in unele primesti o suma ca imprumut si o suma ca grant, dupa ce ai lucrat un an 2 inainte de studii.
      Nu exista scoli de emigranti decat daca vrei la scoli private cu predare in engleza gen International school. In cele mai multe tari copii incep automat scoala ca si in Romania la cea mai apropiata scoala, unoeri chiar te lasa sa alegi intre cateva si copii invata limba la scoala.
      Munca necalificata nu inseamna ca e la negru. Lucrand fara o calificare inseamna pur ai simplu ca nu ai o specialitate si vei avea munca fizica mai multa si vei putea fi usor inlocuit.
      O calificare profesionala nu inseamna numai facultate, in afara Romaniei scoliile profesionale sunt vazute ca ceva pozitiv pentru ca nu toti au nevoie de 2 facultati, un masterat si 3 doctorate doar de dragul diplomelor.
      Un electrician va castiga mai bine de multe ori decat multi cu facultate.

      00
    • „Dacă ai valoare, te descurci ok și în România”

      nu asta-i problema, siguranța financiară (sau, mă rog, pentru mulți nu mai e sau nu e principalul motiv de plecare). problema e țara în sine, mizeria din ea, micimea oamenilor, serviciile execrabile, indolența, impotența și furăciunea statului, senzația perpetuă că nimic nu e bun în țara asta.

      00
    • @Nico, daca la 19 ani cele mai mari probleme ale cuiva sunt badarania si lipsa educatiei poporului roman, ori este un geniu care nu mai are rabdare sa stea aici pana mai invata “niste” lucruri, ori este un retard cu 0 educatie primita de la parinti.

      Really?! Oare la 19 ani nu poti avea alte preocupari decat ca Ciolacu a depus motiune de cenzura? Sau ca Dragnea a furat? Sau ca e gunoi pe strada?
      La dracu’! Cu abordarea asta risti sa iti irosesti cei mai buni ani din viata si pleci in Germania sofer, visand ca vei ajunge sef de parc auto in 5 ani si apoi te scalzi in bani. Ca asa ai auzit tu la un var mai mare de la tara!
      Doar ca nu! Vine o criza ca asta cu covidu’ si esti printre primii care zboara!

      00
    • @berenger
      daca e atat de raspandita micimea oamenilor, cu siguranta a fost dusa si in afara de un esantion reprezentativ de 4 milioane de oameni.
      asa ca puneti-va „man in the mirror” de michael jackson si luati aminte.

      00
  13. Da, daca ai ajuns la 19 ani si singurul tau plan de viitor e sa te duci sa faci munci necalificate in occident, probabil ca ar fi bine s-o faci acum.

    00
  14. Cel mai prost sfat.
    Nu ai ce sa pleci cu liceul, fara facultate,

    ca la nivelul ala te opresti si nu iti depasesti nicio conditie.
    Pt sparanghel nu iti trebuie liceul, si nici pt dat cu mistria.

    00
    • E un sfat bun la prima vedere dar nu te gandi ca toti isi mai permit asa ceva. Daca trebuie sa faci facultatea pe bani in alt oras si esti dintr-o familie medie/modesta cu 2-3 frati este foarte greu. Un student poate sa „coste” si 500-800 de euro pe luna pe taxe scolare, drumuri, chirie, mancare si putini bani de cheltuiala. In plus multi aveti impresia pe aici ca toti sunt avizi de invatare si facultati. E o abordare comunista si gresita.

      00
    • Muncești boss.
      Că mulți de pe aici nu suntem și nu am fost copii de bani gata.
      Dacă la 19 ani nu te uiți un pic in jur să vezi cine are succes sau cine evită spinarea ruptă, înseamnă că ej foarte prost, iar părinții tăi sunt la fel de proști ca tine. Idioțenia se transmite genetic.
      Nu e ușor deloc. Dar 3-5 ani de școală sunt ok pentru a o duce mai bine restul vieții.
      Altfel succes să fiți batande prin Italia, salahori prin vest, tăietori de țâvnă la abator sau picker la Amazon. Ușor cu pianul pe scări.
      Poate acum 10-15 ani îi invidiam pe căpșunari și spălători de babe, că aveau bani mai mulți și plecau afară. Acuma nu prea, fiindcă știu clar ce e acolo. Succes

      00
    • @ciocanu Este greu, poate din ce in ce mai greu, dar exista si aspecte pe care tu poate le treci cu vederea:
      Camin,
      burse,
      munca in timpul facultatii; [ toate 3 sau in diverse combinatii. ]
      Nu trebuie sa fii avid de invatatura, ci trebuie sa te duca dibla cat sa intelegi ca aia poate fi sansa ta de a urca.

      00
    • Daca esti dintr-o familie „modesta” cu 2-3 frati, aplici pentru bursa sociala. Inveti sa stai la buget, stai la camin, plimbari mai rar, pachete de la parinti. Se poate si am avut multe exemple pe langa mine – inclusiv eu, am stat la camin in Bucuresti, in timp ce muncea doar tata si am si un frate mai mic ce locuia cu parintii pe atunci.
      Cica 800euro pe luna.. atat castiga tatal meu pe atunci.

      00
  15. Am vazut cazuri de viteji plecati doar cu traista ce au mers dincolo, nu si-au gasit de lucru decat putin sau deloc si au trait acolo pe spinarea amaratilor de parinti de aici si bagandu-i si mai mult in datorii si apoi s-au intorc cu coada intre picioare. Am eu o idee mai buna: stai si lucreaza 2 ani in tara si strange din buci. Intre 19 si 21 nu e o mare diferenta. Invata sa fii electrician, mecanic auto, constructor, pune termopane, etc. In acesti 2 ani poti pune si ceva la ciorap si invata la nivel mediu sau spre bine o meserie. Altfel se pune deja pb mersului dincolo cu cateva mii de euro in buzunar si cu experienta de lucru. De multe ori vei merge punct ochit la un job decent dincolo si dupa un timp te adaptezi si schimbi la mai bine. Nu te duce paduche acolo ca nu ai sanse bune.

    00
    • Ai mare dreptatre, e plin in grupurile de FB de mii sa nu zic zeci de mii de romani care scriu doar: fac orice si lasa un telefon. Atat. Intrebati ce stii sa faci, limba statului, zero. Apoi tot ei ca au luat teapa de la intermediari romani/rusi/polonezi/turci. Ca lefurile sunt de cacao, ca nu se angajeaza decat pe minimul pe economie, ca la cazare e bataie de joc.

      Pot sa dau in scris ca poti reusi oriunde, dar nu fara munca si cu un anumit plan bine pus la punct [ gen fac 2 ani asta, strang atata, invat aia, etc. ]. Da, poti incerca in RO cu avantajele si dezavantajele de aici, poti alege o tara super dezvoltata sau una ca vai de capul ei [ cum au facut trucii la noi in 90 ]. Oriunde vei incepe far asa stii c evrei de fapt, decat sa-ti fie bine si sa ai bani repede, nu-ti va reusi!

      00
  16. Greu de zis dacă în occident umbla câinii cu covrigi însă e greu de crezut ca șeful politiei se milogeste noaptea ca hoții de capii mafiei

    00
    • O fi poliția de rahat în România, dar vezi că în occident ai criminalitate mai mare și aceleași legi imbecile pro infractori.

      00
    • unde in occident, im europa, e criminalitate mai mare? ca tari, ca regiuni cu criminalitate mare sunt cateva.

      00
    • @UnuL
      Depinde de tara. Unele tari au criminalitate mai mare decât România, altele mai mica. Nu am auzit însă ca de exemplul șeful politiei italiene sa se întâlnească pe ascuns și sa se milogeasca de capii mafiei și apoi sa refuze sa demisioneze.
      Asta e un exemplu foarte prost pentru tara în general și asemenea comportament face rău inclusiv în lupta cu coronavirusul. Oamenii în general se așteaptă de la autorități sa se comporte asa cum propovăduiesc însă care e realitatea? Prim ministru care bea la serviciu și nu poarta botnita? Șef al politiei care acționează noaptea ca hoții? Și exemplele pot continua.
      Întrebarea e dacă actualul tineret mai are urma de discernământ în ceea ce privește starea națiunii și a conducătorilor sau a pus botul la manelizare, boss

      00
    • nici o tara din ceea ce numim vestul europei nu are criminalitate mai mare decat romania. nu ca in Romania ar fi mare, e tot pe acolo.
      io zic ca in italia ,daca ar fi relatii necurate, s-ar ascunde mai bine, avand in vedere antecedente in care chiar au fost prinsi colaborand cu mafioti. acum poate si la noi o sa-si invete lectia politistii si o sa fie mai discreti :)

      00
  17. Nu știu cât se gândesc tinerii de 19 ani la asa ceva. La detalii legate de viitor ma refer. Ei vor plecat pentru țoale și cluburi. Și de obicei asta și fac, fiindcă se duc pe domenii tip construcții samd, unde colegii nu-s printre cei mai bine educati și se plafonează crezând că să posteze pe rețelele de socializare o mașină și o țoală e ceea ce contează. Nu au în jurul lor oameni de la care sa aibă ce invata.
    Am văzut câteva astfel de subiecte pe softpedia și cam toate s-au terminat prin întoarcerea respectivilor în tara. Erau nemulțumiți ca e lumea rea si ca nu aveau prieteni..
    Mi se pare prea devreme fără a avea macar un minim de experienta ca și… Orice.
    Din păcate cei mai mulți care pleacă sunt aia care nici măcar nu știu sa scrie corect. Chiar și eu cunosc un astfel de personaj. Acum are 26 de ani și e la fel de retardat, țărănoi și îngâmfat. Ce face in Anglea? E tot la curățenie și mai bagă când prinde, câte o lucrare în construcții. Face câteva mii, ca acolo mănâncă supa la plic, vine acasă, face o vacanta în Tailanda, pleacă iar câteva luni… Si tot asa.

    00
    • Pai… Ca asa sunt oamenii învățați, sa ii intereseze de ce zice lumea. Nu despre asta sunt și rețelele de socializare? Numai ca acolo pozezi ca să te vorbească lumea de bine și sa te pupe în cur prin like-uri și comentarii cu cățeluși ori cine știe ce maimuțe.
      Ele, din câte am citit pe teleleu.ro, au rușinea asta din cauza termenului de căpșunar = prost, sărac, analfabet etc.

      00
  18. La 19 ani nu te deranjeaza decat situatia materiala si poate cele cateva umilinte pe care le incasezi de la vreun profesor. Trebuie sa treci un pic prin viata ca sa te deranjeze nesimtirea, coruptia, incompetenta, etc.
    Oricum, indiferent ce o sa comenteze clasa medie aici, majoritatea pleaca pentru ca mor de foame. Aia care pleaca din alte considerente decat cele materiale sunt foarte putini. Iar cand mori de foame n-ai nevoie de nimeni sa-ti spuna sa pleci.

    00
  19. Dacă ești prost grămadă și mai ai două mâini pe stânga fă cum zice autorul. In fapt nu mai astepta un an, cum esti major ia-o la trap! E nevoie de mână de lucru in abatoarele din Germania, fermele din Austria, ogoarele spaniole sau italiene! Numai ca vei fi carne de tun! Până la 30 de ani nu vei simți dezavantaje ci doar te vei felicita cat de bine o duci față de Romania! După odată cu nevoia întemeierii unei familii vor crește exponențial și problemele de sănătate. Vei constata ca ăia până in 2000E lunari parcă nu sunt suficienti când îi împărți la 2 sau in trei, să stai la comun nu prea mai e așa de fun, spatele te cam doare și parcă te muncești prea mult pentru banii ăia! Problema e ca nu ai o calificare, ai fost cel mult sef de bandă la conservat castraveți! Si aici e tot schepsisul, nu ai o calificare! Dacă tot te uiți și analizezi Romania vezi că ăia de au plecat primii au fost cei supercalificați!Asta când nu prea se putea pleca deși românii au muncit in afară si in regimul comunist! O calificare cu un minim de experiență atașată iti asigură un venit aproape dublu, beneficii sociale gen asigurări si cel mai important lucru șansa de a evolua. Lucru extrem de dificil dacă pleci doar cu vârsta si cârca din țară.
    Nu crezi asta? Uită-te la ăia care vin in țară, au toți dinții in gură, sunt îmbrăcați cu haine de calitate si conduc o mașină de le care nu se desprinde tabla. Dacă nu sunt bombardieri sunt oameni care in procent covârșitor știau o meserie când au plecat. Una e să fii îngrijitor, nici măcar infirmier si alta e sa fii asistent medical. Și la bani si la volumul de munca și efortul depus. Altfel va urez succes! E încă nevoie de oameni la spălătoriile din UK!

    00
  20. Nu vreau sa dau in cap autorului, am oarecum alta parere.

    Recomand sa pleci, sa iiti urmaresti planul, dar sa nu pleci chiar kamikaze.

    Parerea mea, ai 19 ani si vrei sa pleci? Abia ai terinat liceul si 0 experienta? La 19 ani nici nu stii sa-ti gestionezi banii, ai impresia ca daca primesti 1000 euro brut reusesti sa te descurci. Crezic a de la spalat vase ajungi milionar. Nu ai muncit pana atunci 8-12 ore fara pauze sa ai idee. Foarte putini care pleaca cu munca de jos fac ceva. Am un singur prieten care a reusit sa ajujnga in finante plecand de la 0 dar a muncit enorm omul plus cursuri de calificari facute pe banii lui. E singura exceptie. Restul care au plecat fara experienta la orice, ori s-au intors ori au ramas la acelasi nivel pe acelasi tip de job si traiesc de la luna la luna.

    Sunt unul care a muncit de la 18 ani, a plecat in alt oras la 26 de ani si din tara la 30 si de la 26 la 30 am vizitat destule tari ca sa-mi fac o idee daca vreau sa emigrez. Sfatul meu e urmatorul: daca poti sa stai 3-4 ani in plus in tara (poate intr-un oras unde se plateste mai bine) timp in care nu iti abandonezi planul:
    – te muti singur sau cu iubita/prietena
    – termini facultatea eventual iei si niste certificari in domeniul in care tintesti
    – In paralel muncesti la una sau mai multe firme sa acumulezi experienta (eventual poate prinzi una cu delegatii pe afara), locuiesti singur sau cu prietena aia 3-4 ani sa-ti faci o idee. De la 19 ani plecand de la mama nu ai idee ce presupune sa te descurci singur, chiria, ce inseamna sa ai bani deoparte, ce inseamna cheltuieli neprevazute, o problema medicala pe cheltuiala ta, copii, si tot felul de alte lucruri.

    De ce e importanta facultatea, luam exemplul Noua Zeelanda, unde emigrarea e pe puncte si trebuie sa faci cred ca minim 140 sa te califici la Skilled Migrant Visa (din care e parte e daca ai Master/Facultate alta parte e daca ai pana in 30 de ani). O sa te prinzi ca te impiedica mai departe sa obtii viza/cetatenie/job.

    00
    • O sa te prinzi dupa cativa ani ca parca ti-ar cam trebui facultatea sa mergi la un job mai bun, sa iei cetatenie/viza, sa obtii beneficii si ai 2 variante ambele nasoale:
      – O faci acolo pe bani multi acolo
      – Te intorci cu toata familia in tara sa incerci sa intri la facultate

      Parca dupa ceva ani, cu copii, nu prea iti mai arde sa stai 4-5 ani pe bancile scolii.

      00
    • Te poți lăuda la școală, vecini, prieteni, că te-ai întors din Noua Zeelendă !!

      00
  21. „…mă uit la unchiul meu care e inginer și câștigă 30 de milioane, din care de-abia se descurcă. E băgat în rate până în gât, n-a mai fost într-un concediu din era glaciară. Ai mei au 20 de ani fiecare în câmpul muncii și își planifică banii leu cu leu…”

    M-am oprit aici. Articolu e de o prostie mare. Adica pleci la 19 ani, fara calificare si crezi ca o sa fii mai bine ca cei citati mai sus. Cacat, si ca inginer cu experienta, in vest o duci la limita, poate daca ambii soti sunt ingineri treaba e ok. Revenind, pleci la 19 ani fara calificare si scoala, mai mult de cules sparanghel nu o sa faci.

    00
    • Am auzit de un caz in care se castiga bine la sparanghel

      00
    • Unchiso nu e un tip prea isteț. Salariile pe inginerie depind de zonă. Daca pute, muta-te Gogule. Nu stai să îți plângi de milă. Prima dată tu, apoi familia. Te duci in alt oraș 6luni-1 an îți asiguri curu cu un apartament în chirie, cauți ceva convenabil, apoi caută și muierea și plecați, luați familia cu voi.
      Vindeți ce aveți în orașul de baștină și e un avans mare pentru o casă în orașul nou, cu joburi, spălat și civilizat.
      Hai dracu să și mișcam, nu doar să plângem că e greu.

      00
    • Și eu tot aici m-am oprit … 30 de milioane e ~600 euro. Pentru un inginer cu experienta nu e mult dar poate lucreaza la stat. Sunt locuri de munca în tara care platesc atât fara calificare, la cuostamar scare de exemplu, si nu doar în Bucuresti. Singurul lucru care înca mai e bun afara sunt banii dar pentru cât timp? Polonezul deja nu se mai plimba prin Europa. Oamenii si birocratia sunt fix la fel sau mai rau, au doar mai mult asfalt pe jos.

      00
    • paragraful ala e din categoria prostia omeneasca, drobul de sare. cum sa gandesti asa?

      00
    • Unchi-su cred ca e genul de om care ii e frica de schimbare, sa riste la un alt job(alt oras sau alt domeniu de activitate) mult mai bine platit tot in inginerie. Dar asta nu e salariu de inginer in Romania, sunt alte scoruri in functie de domeniu si oras si vorbesc din proprie experienta.

      00
  22. La 18- 19 ani cauti orice scuza posibila pentru a nu face o facultate. Te-ai saturat sa stai la parinti acasa, vrei sa castigi bani si sa fii independent. Articolul de mai sus ofera un motiv in plus tinerilor din Romania care il citesc sa nu inceapa o facultate sau sa nu o duca la bun sfarsit.

    Atat la nivel de perceptie dar si dpdv salarial, cetatenii straini care vin la munca intr-o tara se impart grosso modo in doua categorii: imigranti sau expati. Imigrantii sunt cei care vin la munci necalificate sau cu slaba calificare (maturatori, fast-food, ingrijitoare batrani, carausi pe santier etc.), iar expatii sunt cei considerati deja profesionisti / experti intr-o meserie inalt calificata, atunci cand vin: medici, contabili, ingineri, white collar, specialisti in meserii blue collar certificati pentru tara respectiva si care eventual cunosc deja limba etc.

    Este greu sa iti depasesti conditia de imigrant, povestile de succes in acest sens sunt exceptia si nu regula (cam ca povestile despre milionari fara facultate, studii sau relatii).

    Gandita pe termen lung aceasta decizie (asa cum ar trebui gandita o plecare din tara sau orice schimbare importanta din viata) este mai usor sa te califici ca un eventual expat incepand in Romania. Impreuna cu diploma de facultate deja obtinuta aici (*intr-un domeniu profesional cautat*), experienta si competentele profesionale acumulate dupa ani de munca serioasa depusa aici poti pleca deja cu contractul de munca „in buzunar”, poate si cu sprijin de relocare + un salariu serios, pentru a avea un start bun ca membru al „clasei mijlocii” din prima in noua tara.

    Salariile alea mari si nivelul confortabil de trai de care tot auzi se obtin mai degraba ca expat, decat ca imigrant, ca asa functioneaza cererea si oferta in piata muncii. Sa vii cu mainile in buzunar si cu zero studii, experienta profesionala sau de viata e usor. Sa ramai, sa te integrezi (or sa te integrezi fara a cunoaste limba si cultura din tara respectiva nu se poate) SI sa aduci o contributie pozitiva la comunitatea si societatea din care vei face parte in noua tara, asta e ceva mai greu si presupune efort si planificare inainte.

    Unul dintre (multele) motive din care romanii sunt prost priviti in tarile mai civilizate este tocmai faptul ca multi vin nepregatiti sa se integreze si sa contribuie cu aptitudini profesionale concrete, fara a isi fi cautat si obtinut un job inainte de a ateriza in tara, fara resurse financiare de a se intretine daca vin fara contract de munca, fara un plan si „temele facute” de acasa. Adica pe principiul „lasa ca ma descurc eu” care, in cazul romanilor se traduce in general prin „lasa ca m-o ajuta cineva sa ma descurc”, mentalitate cu care localnicii multor tari „din vest” nu rezoneaza.

    Fii expat, nu imigrant.

    00
    • nepregatiti sa se integreze

      true. stau numai între ai lor și se miră că localnicii nu îi bagă în seamă când ei urlă pe stradă, fac scandal și alte manele.

    • Când mă-ta s-a dus în vest menajera sau muncă de jos, când tacto și-a rupt cocoașa pe șantier, ăla ți-e modelul. Și îl perpetuezi.
      Ești prost de puți, ești idiot, cartea nu prea îți place, ești slab în bandă, știi că nu meriti nici postut oficial de șomer fără indemnizație, dar te-ai obișnuit să fii bombardier, te-ai obișnuit să fii meltean și un căcat de om, fără respect pentru restul, fiindcă ai învățat comportamentul de alți ciobani ca tine.
      Mă-ta și tacto și-au rupt spinările pe afară, că nu au fost savanți nici în .Ro, te-au învățat cu bani și acuma constați că munca grea și fizică eprost plătită. Dar nici nu vrei/poți să faci ceva fiindcă nu te ajută dibla. 12 ani de școală, fără bacalaureat te-au învățat nimica, fiind preocupat să fii șmecher, Instagram, manele, bemveu, crăpători de semințe.
      Perpetuezi un model găunos de a reuși în viață. Și copiii tăi asta văd.
      Ușor și cu primii români plecați la muncă și calificările lor.
      Cei mai mulți au plecat la trasu cu spinarea. Meseriașii de care plâng patronii romani că au dispărut sunt căpșunarii de ieri. Acuma ăia se apropie de pensie și o să vină în România. Copiii lor niște cretini. Ăia care chiar au făcut ceva pentru ei nu sunt mulți. Ci au perpetuat aceleași comportamente și apucături.
      Din toate cunoștințele mele doar o tipă a făcut acolo în Italia o școală de asistență medicală, s-a combinat cu un italian și o duce binișor.
      Restul căpșunari, oase rupte, culegători de legume in funcție de anotimp.
      Păi parcă nu așa vrem să ne ducem și noi sau copiii noștri în afară, emigranți.

      00
    • ionut m, pe cine esti suparat asa de tare? multi dintre cei plecati care citesc si comenteaza pe aici muncesc in fata unui calculator. cu cine te certi? o tii cu capsunarii, cu menajerele din italia, cu prostii din generatie in generatie, cu 20 in camera cu de-astea. au plecat oameni diferiti din toate categoriile sociale. in general, intr-o tara sunt mai multi muncitori decat ingineri. e normal ca cei mai multi care au plecat sa fie muncitori.

      de unde ai prins ura asta pe cei care au plecat? din prosti si sclavi nu i-ai scos. adormi mai bine noaptea gandindu-te ca tu nu ai plecat sa iti rupi salele ca sclavii aia?

      cam incrancenat pentru un om implinit, destept si intelept ca tine.

      00
    • @mihai
      Nici pe departe încrâncenat. Se poate mult mai rău de atât, crede-mă.
      Eu îs de acord cu tine, că mulți lucrează și altceva decât cu ceafa in soare. destui care sunt bine-mersi. Respect pentru ei. Respect și pentru ăia care s-au dus la muncă în afară. Nu au plecat de prea mult bine pe aici.
      Comentariul anterior este in continuarea a ceea ce zicea Vali.
      20 de ani de occident nu și-a lăsat amprenta într-un sens bun. Au muncit oamenii, au crescut copii, și-au pierdut sănătatea, tinerețea în Italia/Spania, iar urmașii lor au învățat nimic.
      Vorbim de un tipar de evoluție socială a ălora rămași acasă, după ce părinții lor au plecat prin occident.
      Și da, știu foarte bine cine a plecat, fiindcă îi văd de 3 ori/an când vin acasă. Și văd pe ăia de i-au crescut. Mulți sunt ok, rămași aici, mulți sunt plecați și fac fix ce au făcut și părinții lor, foarte multi fac nimic sau mai rău.
      Ție nu ți se pare nimic anormal in toate astea?
      Proști și sclavi nu i-am făcut eu, tati. Nu am nicio contribuție la statutul lor. Eu doar observ și dau din gură. Uneori mai dulce, alteori mai cu hate, ca acum.
      Vezi vreo evoluție în civilizarea românilor ca gloată, după 20 de ani de occident? Semnele sunt aici, dar nu suficient să conteze ca Nr.
      Îi vezi că ai nevoie de un om, să îți facă ceva în casă și nu ai cu cine. Îi vezi că îți vin inn casă, îi plătești cât îți cer și își bat joc de banii tăi, viața e.grea, statul nu oferă, Romania nu e o țară ușor de trăit. Și nu vor. Pentru că mami cu tati trimit banii de afară. Mami și tati cofinanțează adulții de azi și treaba e găunoasă.
      Oamenii nu se integrează nicăieri. Nici în Occident unde au plecat la muncă, nici acasă. La fel și copiii lor. Sunt și oameni de bun simț, dar cei mai mulți nu prea. Asta cu a identifica un român în afară, e un al șaselea simț al nostru ca rasă. Nu ai cum să nu îl vezi. Nu ai cum în Romania să nu identifici un roman ce a trăit 15 ani afară și e venit recent acasă. Superioritatea afișată pe nimic. Nu tati, faptul că trăiești afară, nu te face mai superior, nu te face mai interesant. Nu prea avem de ce să fim mândri.
      Să fim mândri că românii sunt niște oameni muncitori, da. Sunt de acord.
      Dar la partea de civilizație am rămas grav în urmă. Acolo mă doare pe mine.

      00
    • ionut m, cam nerealist ce cred unii ca se intampla cand emigreaza o masa mare de oameni intr-o alta tara. te-ai mutat in germania sau franta si gata – ai numai prieteni nemti sau francezi, de parca toata viata ai trait acolo. abia asteptau aia sa vii tu.

      e ceva obisnuit ca primele generatii sa nu se integreze perfect, romanii nu sunt mai cu mot. pentru ca e mai simplu sa ramai printre ai tai intr-o alta tara, dar si pentru ca localnicii nu privesc cu ochi buni strainii, mai ales cand sunt foarte multi. nici italienii din america nu s-au inegrat de la inceput, tot ei intre ei au trait. nici evreii. nici irlandezii etc. cand exodul este asa de mare, oamenii vor ramane printre ai lor, ca vor ca nu vor si se vor integra doar partial. abia la a doua, a treia generatie sunt inegrati.

      dar, ”tati”, de la integrarea asta partiala pana la romanii sunt prosti si sclavi in vest e drum lung.

      dar se pare ca cel mai tare te deranjeaza sezonierii sau aia care se duc doar sa munceasca cativa ani, sa stranga bani si sa-si faca o casa sau ceva.

      fa-ti curaj si pleaca si tu. altfel, cu fiecare casa la rosu care se ridica langa tine si care ramane neterminata ani de zile, cu fiecare bmw la mana a treia cu numere de germania care apare in cartier, tu vei deveni din ce in ce mai incrancenat si nefericit.

      00
    • @mihai

      Am fost plecat pe afară. Sunt trăit și prin Vest. Nu mă deranjează vilele de pe lângă mine, nici mașinile frumoase. Îmi place să le admir, să văd oameni cu gusturi, care cumpără lucruri frumoase. Mă paște uneori o urmă de invidie când văd o Honda Civic type-R, să fiu sincer. Nu am o problemă cu sezonierii, pentru că și eu am fost la fel plecat. Lipsa de civilizație și șmecheria de colectiv îmi provoacă urticarii. Și dacă ar rămâne în Occident sa fie ciumeți acolo, ar fi ideal. Dar mă lovesc de ei și urmașii lor.
      Suntem toți de acord cu faptul că prima generație nu se integrează complet. Dar să nu fi meltean, nu ține cont de generație.
      Și da, să fii sclavete in vest, nu e un motiv de afișare ostentativă, de ieșire în față și scos în evidență scolioza, absolut deloc. Chiar nu ne pasă, ba chiar ne irita pe ăștia rămași la țară în România, in timp ce alții scuipau semințe in cur pe gardurile de la colloseum și vorbeau italiană în Carrefour militari, cu accent moldovenesc.

      00
  23. Nu asculta de cei de aici care iti spun ca ai nevoie de studii. Ai nevoie de maxim doua chestii: sa stii limba tarii unde mergi si sa ai bani ca sa te intretii o perioada de timp.

    Spre exemplu in Germania exista programe de ucenicie in care vei invata gratis o meserie specifica dar trebuie sa stii limba. Si statul iti poate sponsoriza cursurile de germana fie direct fie indirect in anul urmator cand iti declari taxele.

    00
    • @Auras
      Programul ala de ucenicie nu e pentru non-germanii ajunsi ieri in Germania care au invatat germana la liceu. Trebuie sa fii fluent in germana, macar de nivelul B2.
      Apoi ca sa iti iei taxe inapoi pentru ce cheltuieli de scolarizare ai, trebuie sa stai un an in Germania sau macar cateva luni, nu?

      00
    • @Obnoxious am scris, taxele ti le recuperezi incepand cu anul urmator.
      Programele de ucenicie sunt pentru oricine locuieste si este inregistrat in germania.

      00
    • @Auras
      Care sunt sansele ca tu sa stii limba germana fara studii? Zi asa de la tine un procent.
      Chiar crezi ca toti aia de stau si sparg seminte in fata blocului discuta gramatica limbii germane?
      Era o vorba: e greu cu scoala, dar fara cum o fi?

      00
    • Auras, pentru programele acelea de ucenicie trebuie sa aplici la companiile care ofera asa ceva, nu sunt „care mai doreste, care mai pofteste”. Si limba germana nu este singura conditie. In conditiile in care aplicatiile sunt permise incepand cu varsta de 16 ani, mult succes unui emigrant care, oricat de bine ar vorbi germana, nu poate avea fluenta unui nativ.
      Asta cu atat mai mult cu cat multi aplicanti au facut deja un stagiu („Praktikum”) fie in domeniu, fie chiar in compania respectiva si au idee concreta despre subiect.
      Nemaivorbind ca, din cat se plateste la programele acelea, nu se poate trai – sunt necesare si alte surse de venit. Din circa 700 € pe luna, in medie, nu poti trai (chirie, costuri adiacente, mancare).
      Nu mai incurajati oamenii fara sa stiti ce vorbiti.

      00
  24. Exact de scrisoarea asta aveam nevoie la 23 de ani, dupa ce vazusem un pic cum stau lucrurile totusi si facusem ceva scoala.
    Am plecat la 35, cu un copil de 3 ani, nevasta a primit oferta, dar restul nu stiam gram limba. 4 ani mai tarziu suntem ok.
    Sa pleci cand nu stie nici unul limba si sau nu ai nici un fel de studii (adica sa si stii sa faci ceva, nu doar sa ai diploma) e riscant pt ca te trezesti usor in joburi tipice de emigrant, fara iesire.

    00
  25. Toți ăștia care comentează pe-aici se întreabă în alte locuri de ce e nașpa în România.

    00
  26. Suma.comentariilor de pana acuma e magica. Unu nu a zis – go si nu te mai uita inapoi, oare de ce?

    00
    • Pentru că nu e așa simplu precum crede persoana care a scris articolul (și care dă niște sfaturi proaste în el, btw).

      00
  27. NOU
    #109

    Cel mai prost sfat.
    Ai 19 ani , continuă-ți studiile , nu te lua după nenea ăsta , cu ce ar fi făcut el acum 20 de ani.
    Erau alte vremuri .
    Ce crezi că o să fi acolo fără studii ? Un ,, sclav ,,
    Orice alegi să faci în viață , orice , cu scoală o să-ți fie de 100 de ori mai ușor

    00
    • Aprob pozitiv.
      Acu multi ani, la cumpana dintre milenii, lucram in Belgia pe job de student intr-un restaurant. Mai la gri asea, ieaseau ceva bani, si imi rotunjeam bursa (care era un rahat). Prietena mea de atunci lucra la alb prin ceva birou de joburi pt studenti si facea intr-o ora cat facem eu in sase. Abia atunci mi-am dat seama ce inseamna munca la negru. Si eu miroseam a cartofi prajiti dupa 6 ore la restaurant, ea mergea si golea cosurile de gunoi la cladiri de birouri (A/C, muzica ambientala, curatenie, etc).

      Cand mi-a propus patronul sa raman la el cu carte de munca (salariu gen 1200 eur plus tips in mana, si cu toate contributiile platite), am zis pas, revenit in tara si terminat facultatea, lucrat la vreo trei firme in domeniul meu in Ro, si acum lucrez in domeniu (lol tot in Belgia), bani de senior engineer.

      Deci, nu la 19 ani si nu cu manile in buzunar si cu „ce-o fi o fi”. Fa ceva ce-ti place, dar fa. Nu iti place matematica si fizica, nu-i nimic, poate stii sa faci ceva cu mainile. Un pusti de 23 de ani mi-a lucrat instalatia de la centrala termica de se uita prietenii ca la muzeu cand vin pe la mine. Opera de arta. L-am laudat la seful lui la predarea lucrarii, si mi-a zis ca tocmai terminase de facut singur tevaraia la un bloc cu 3 scari si 60 de apartamente. La 23 de ani. E ceva, nu? Trebuie sa fie ceva ce poti sa faci si sa iti si placa.

      00
  28. Nici n-am trecut de jumatatea articolului dar n-are rost sa astept. Am facut 19 ani pe avion, in drum spre facultate. Imi pierdusem deja un an din viata prin poli. N-am fost nuci olimpic (luam maxim mentiuni la judet), nici vreun idiot n-am fost dar urma sa ajung daca nu plecam.

    Du-te cat vezi cu ochii, sa vezi alte oameni, alte obiceiuri, alte feluri de a face lucrurile. Du-te sa inveti ceva ce la noi nu poti. De intors poti sa te mai intoricu, dar de dus nu prea mai poti daca trece vremea.

    Mai ai un avantaj la varsta asta: esti cu adevarat liber, nu ai responsabilitati. Preferabil sa nu intelegi asta prin ‘ma distrez de toti banii’.

    00
  29. Decizia de a ramane in RO si a-mi deschide un biz online in loc de a pleca in afara pe 4-5k/luna a fost cea mai buna pe care am facut-o vreodata.

    00
  30. Cum ar fi sa deschizi ochii la 19 ani și sa te uiți în jurul tău sa vezi ce merge și ce nu merge.
    Tata zidar, mama casnică. Eram super bun la limba romana(olimpiada) în mod natural si varza la mate. M-am uitat la joburi bine plătite și ghici ce. Am ales sa merg pe mate și informatica. Bah, dar chiar m-am uitat și mi-am pus întrebarea ce se cauta ce merge bine…. asta nu înțelegeți la 19 ani. Si am iesit din zona de confort și nu a fost ușor pentru ca la facultate erau altii brici. Nu o sa va scriu despre mega succesul pe care îl am acum fiindca nu despre asta e vorba. Deschideti ochii in pana mea. Sa zici ca pleci din țară fara sa ai idee unde, de ce si ce vei face peste 5 ani… e echivalent cu a fi un prost un pic diferit de prostul care ramane in tara.

    00
  31. Corect. Pleaca fara sa te uiti inapoi. Eu am plecat la 38..am tot zis ca lucrurile se vor schimba..gata,ajunge. Nu mi-a fost rau in tara, am 2 case, mi-am permis sa iau la 5 ani o masina noua ieftina, insa ce vedeam in tara… Referitor la partea cu invatatul,facultati…apa de ploaie. Acum m-am stabilit in uk..astia nu dau 2 bani pe fac de inginerie din ro. Din pct lor de vedere eu cu fac de geodezie de 5 ani plus master sunt pe aceeasi treapta cu unul ce nu are nici un studiu sau hai maxim un hnc..

    00
    • Tocmai am primit o oferta pt un post de Marine Superintendent(inginerie) in Southampton. Sunt sef mecanic pe o nava cu pavilion Danemarca. Si am facut ingineria la Constanta. Nu in UK, nu in Danemarca. Academia Navala e in Coiciu, Constanta. Da, vesticii nu dau doi bani pe diplomele noastre.. Depinde ce facultate faci.

      00
    • Silviu, caz concret: un amic de al meu a facut ase in tara, a venit aici, in 2-3 luni l-am invatat intens ce ii trebuia sa se descurce si nimeni nu l-a intrebat de diploma vreodata. Amandoi facem acelasi job( site engineer) pe aceeasi bani ( minim 300/ la zi).

      10
    • @Adrian-inteleg ce spui si am inteles cazul particular al amicului. Ce doream sa spun este ca este posibil sa te angajezi in Vest pe un post specializat, care necesita certificari (multe) chiar daca ai facut specializarea in Romania. Eu certificarile le obtin in Romania(cursuri IMO la fiecare 5 ani), de la Autoritatea Navala Romana. Perfect valabile oriunde in lume in industria maritima.
      Am colegi de generatie care sunt manageri tehnici pe flote intregi-in Germania, UK, Olanda. Scoala si certificari in Romania.

      Btw- pt tinerii cu simț tehnic si apti de munca grea- ofiterii romani de marina sunt printre cei mai cautati de companiile occidentale acum, alaturi de polonezi. Dar scoala e grea, daca vrei sa treci ca papagalul prin scoala, fara sa inveti- poti, ca e Romania. Dar nu te angajeaza nimeni dupa aceea. Este o profesie extraordinara daca vrei sa cresti fara a avea de-a face cu bizantinismele specifice oricarui mediu de birou. Plus ca e platita decent. E o modalitate de a munci afara fara sa pleci de tot din tara-concediile le petreci acasa sau oriunde vrei. Dar ai nevoie de-scoala, rabdare, apt de munca fizica si abilitatea de a combate stresul.

      00
    • Sunt si cazuri particulare. Am cunoscut un indian ce lucrase pe vase, ceva ofiter iar acum era pilot ( parca..nu stiu daca am inteles bine, imi spunea ceva de vasele americane ce vin in uk…). Insa in mare uk iti da posibilitatea de a avea o cariera, viata linistita, siguranta..fara sa rupi scoala. Iar in ro trebuie sa recunoastem 90 la suta din fac sunt degeaba..iar din absolventi minim 50 la suta prosti cu diploma. Eu am incercat sa ajut colegi mai tineri..nu am inteles cum au trecut prin scoala..

      00
    • @Silviu
      Subscriu. Doar liceul (LMM-ul), ceva practica pe la ICH pe tot felul de barabafte si acum ca electrician bord (simplu) nu inginer electrician, deși țin aceeași funcție pe bulk-uri.
      Experiența a fost decisivă, pot spune acum că, în medie, un vapor e mai puțin dificil ca o dragă sau macara cu propulsie diesel-electrică…
      Dar mulți au impresia că a fi (generic) marinar e echivalent cu a te plimba cu vaporașul pe Herăstrău, nu că o navă este echivalentul unui oraș în miniatură, cu centrală electrică, sisteme de protecție antiincendiu, de salvare în caz de scufundare, încălzirea cabinelor, bucătărie, instalații minime ptr păstrarea produselor alimentare, boiler/e, canalizare, echipamente de propulsie si navigatie, etc și toate astea deservite de doar cîțiva oameni, printre care un singur electrician.

      00
  32. Sa ne intelegem, una e sa pleci la 19 ani ajutat de parinti sa faci o facultate afara sau aplici tu din tara la cateva si una te cheama, primesti un scholarship/bursa si ai facultatea aproape toata sponzorizata + cazare, mai muncesti un internship sau chiar poate primesti o oferta cat esti in tara in urma unui interviu remote unde te poti descurca doar cu engleza si semnezi si te duci direct acolo, alta e sa te duci tu blind ca stii ca a a venit in tara asta vara Costel de la 4 si l-ai vazut cu adidasi noi si acum munceste la Tesco de 2 luni la caserie si a zis ca vorbeste el cu patronul sa te bage si pe tine si pana iei primul salariu a zis ca poti sa stai la el.

    00
  33. Wow, să pleci la plesneală fără ceva studii superioare? Şanse mari să-ți nenoroceşti tinerețea şi sănătatea (asta descoperi pe la 40+). E posibil să fii tu ăla care trage lozul norocos, dar gândeşte-te că eşti în competiție cu alte ‘jde neamuri de emigranți, unii mai disperați decât alții.

    În fine, eu aştept articolul pentru ăştia de 40+ care n-au plecat.

    00
    • pai la 40jde ani, mai ai nevoie de cineva sa-ti spuna ce sa faci?
      Din punctul meu de vedere sunt cateva conditii de indeplinit:
      – pont e sa pleci cu familia deja bine inchegata
      – sa vizitezi mai mult tara in care vrei sa mergi, nu sa te duci doar une ai oferta si aia e.
      – sa mergi cu cel putin un job offer dar si cu posibilitatea celuilalt sa poata prinde un job.
      – mergi unde mai cunosti pe cineva (ruda, prieteni, fosti colegi, etc.), bine, dar sa te si integrezi in societatea deacolo, nu sa faci nucleu dur cu romanii din diaspora.

      00
  34. Sugestie : comentariile sa contina {plecat de x ani}{profesia prestata}{tara}
    Proportia ph33lingz/facts cam 85/15 din cate vad
    {18 ani}{baiatu’ de la capatul cablului}{olanda}
    puneti mana pe carte ,stati dreaq pe curu’ vostru si pupati zilnic mana bunicii

    00
  35. Hai sa vin si eu cu un sfat, pentru unul de 19 ani, pe care nu il duce capul sa faca o facultate. De la 19 ani pana la 20 de ani si noua luni cauta-ti orice de munca si intre timp fa scoala de soferi cat b. La 20 de ani si 9 luni te inscrii la scoala de soferi profesionisti. Te fortezi un pic sa inveti si sa iei examenele si atestatele din prima. Cu timpii de asteptare intre examene, putem sa zicem ca undeva la 21 de ani si jumate, 21 de ani si 7-8 luni ai carnet de profesionist in buzunar. Mai faci un efort si lucrezi vreo 6-7 luni sau chiar un an pe comunitate. Se castiga bine si pe comunitate dar dezavantajul e ca stai prea mult doar in camion. Si ajungem la final, undeva la 22 de ani si jumatate ai carnet de profesionist, ai experienta, in concluzie iti gasesti cam pe oriunde in Europa de munca legal si garantat cu un minim 2000 de euro, lunar.

    00
  36. Daca ai aptitudini de muncitor, gen muschi, dexteritate manuala, chef de munca fizica merge sa te faci zidar, faiantar, si sa inveti tu meseria acolo.

    Desi si aici, de ce naiba nu ai face o scoala profesionala mai intai si sa mergi pregatit? Crezi ca o sa intelegi mai repede daca ti se explica in germana?

    00
  37. Na, la 19 ani sa pleci fara studii la lucru in strainatate vei fi tratat ca un emigrant si vei avea oportunitati mai putine si daca nu esti extrem de bun (si in articol se vorbea despre faptul ca nu era cel mai bun din clasa), e chiar un sfat gresit.

    Ori mergi la studii (in Germania prin nord vest sunt si universitati mici in engleza in Kamp-Lintfort de exemplu) si pe langa ai un job, ori faci studii aici la o universitate cat de cat.

    De asemenea nu sunt intr-o bula, locuiesc intr-un oras mai mic in Romania (200,000 locuitori) dar salariile nu sunt de 3000 lei pentru ingineri. Nu pentru cei doi pe care ii cunosc care au peste 5000 lei usor. Asistenta sefa la spital? 8300 lei (vazut fluturasul), chelner fara studii (8 clase facute in Bucuresti, mutat la mine in oras) 3500 – 4000 lei pe luna anul trecut (anul acesta nu).

    Nu e miere, dar fuga in sine nu e solutia. Plecatul da, fuga nu. Analizat bine, rational, la rece, deseori a pleca e o optiune buna. Alteori migratia interna e optiunea preferabila (daca esti din Targu Frumos sau din Petrosani, fugi oriunde) dar alteori si in special daca ai support network si ai o idee despre ce vrei sa faci, e optiune buna sa ramai in special daca studiezi si nu au parintii tai o groaza de bani (orice ar spune unii, viata e mult mai ieftina aici).

    Si mie imi vine sa plec si nu din cauze financiare ci de vreme si cultura. Sunt departe de mare, nu imi place iarna, e destul de boring uneori aici. Insa ca freelancer aici platesc 1% pe profit, 5% dividende si taxe pe salariul minim ceea ce e 10% din venitul total iar in Portugalia la venitul meu de exemplu doar impozitul de venit e 45% (in Spania 35%) si asta nu include asigurarea de sanatate.

    Fiecare caz trebuie analizat la rece in parte, reteta asta de „Fugi” nu se aplica tuturor si e chiar imatura.

    00
  38. Contrar unor opinii din comentarii, poți pleca în străinătate și să găsești un job foarte OK și fără studii superioare, calificări pe hârtie și alte nebunii – desigur, e nevoie să știi totuși să faci ceva însă nu e neapărat să fi învățat acele skills în școală și să ai diplome pentru ele.

    Eu am decis să plec din România la 19 ani într-o țară pe care doar o vizitasem de câteva ori (nu e în Europa de Vest) însă de care m-am îndrăgostit datorită civilizației și a curățeniei.

    Cu toate astea, nu cunoșteam limba însă am plecat la un job sigur în IT, interviuri via Skype, acceptat oferta și o săptămână mai târziu eram într-o țară civilizată plimbându-mă pe străzi cu iGO (că ajunsesem duminică și nu găsisem chioșc să-mi iau SIM).

    Jobul nu a fost unul „tipic pentru emigranți” ci într-o multinațională, la birou, civilizat, OK.

    Cât timp am locuit acolo vedeam de la o zi la alta cum orașul în care trăiesc se dezvoltă și devine din ce în ce mai frumos, aliniindu-se la standardele orașelor mari din Europa de Vest însă dintr-o prostie am decis să revin în România și de atunci regret secunda în care am luat decizia de a o face.

    De când sunt aici și contribui la buget văd doar cum banii contribuabililor sunt cheltuiți pe toate mizeriile inutile lor iar capitala nu e modernizată ci parcă se distruge din ce în ce mai tare.

    Așadar, dacă plecați și aveți un job OK nu mai reveniți, mizeriile care se fac și modul în care banul public este cheltuit în țara asta îți pun moralul la pământ și îți vine să-ți bagi pl.

    00
  39. Pari nehotarat, oscilezi intre a zice ca decizia asta e despre bani, apoi e despre starea societatii. Pot fi ambele valide, dar as zice ca iti trebuie un plan pentru decizia asta – de ce pleci, si pentru ce. Daca ti-ai gasit domeniul care sa te pasioneze, vestul te poate sustina ca sa muncesti si sa te formezi. Daca inca esti frunza in vant, risti sa te intorci in tara, dezamagit ca nu ies banii cu lopata cum credeai si culmea mai incrancenat si pe Romania, dar si pe straini ca „e rai”. Avem destui in clasa de jos prin afara, gasesti povesti destule despre „strainii ne trateaza cu raceala”, daca le cauti. Nu am cifre, dar banuiesc ca peste 60% din romanii plecati sunt la munci de clasa joasa, cu calificare slaba sau deloc. E ca si in Ro, doar ca diferentele intre bogati si saraci sunt si mai amplificate, asa ca decizia de ce vrei sa faci e mai importanta.
    Daca esti pornit pe vreo meserie de la middle class in sus, drumul spre vest e mai bun, ofc. De-aia as zice ca daca inca explorezi, poti s-o faci in Ro bine-mersi. Daca e vorba de facut facultate de dorul lelii pana te descoperi tu pe tine, mai bine sa o faci aici, moca si la misto. In vest, pentru noi ca romani costa prea mult sa o freci si sa te dai in barci fara un plan real. Iar ca bani, nu uita ca odata cu salariile, in vest creste si cost of living. Nu stiu de ce, toti care se lauda ca castiga bine prin afara cam uita sa mentioneze si cat e o chirie, un telefon, o haina buna, etc.

    00
  40. O decizie foarte proasta sa pleci la 19 ani, fara studii, fara o meserie, fara experienta, fara bani: poti sa reusesti, dar procentual, sansele sunt foarte mari sa ajungi o sluga (mai ales ca nu suntem noi romanii printre cei mai apreciati in lume).
    Cel mai bine e sa faci o facultate (eu am absolvit mai demult, nu zic, nu sunt perfecte, dar am plecat de acolo cu o gandire analitica, cu ceva forta de munca, matematica bine facuta, etc), astfel incat nu am avut niciodata complexe de inferioritate fata de colegi de munca ce au absolvit facultati in vestul Europei (ceea ce fac ei bine sunt stagiile in firme, unde chiar lucreaza si se pragatesc in domeniul in care studiaza), dupa/in timpul facultatii incerci sa te angajezi, in domeniul studiilor cat mai bine, inveti bine 1-2 limbi straine, faci si ceva city break in tarile in care ai dori/crezi ca ti-ar placea sa traiesti (dar nu neaparat in capitale, ci in orase medii, sa vezi cum se traieste, etc), iar apoi te apuci si aplici. Diplomele romanesti sunt recunoscute in toate tarile UE, iar daca esti serios, muncesti, vei avea o viata buna (aaa, poate nu vei rivaliza cu cel ce a plecat la 19 ani si a ajuns proxenet in Spania, dar vei trai bine).

    00
  41. am avut sansa sa raman in Canada cand aveam 22 de ani insa m-a mancat in rect si am zis sa ma intorc in Romania si sa incerc sa schimb ceva, mai ales ca se apropia cu pasi repezi aderarea la UE. In plus, toti amicii imi erau in Ro, sentimentalisme….

    Am mai stat si munci in Ro inca 12 ani pe care nu-i consider ratati pentru ca probabil am trait si m-am distrat mai mult decat as fi putut-o face in alte tari (raman la parerea ca in tot haosul romanesc, la nivel de individ ai mai multa libertate decat in Vest, nu libertatea de a lasa gunoaie ci libertatea de a campa pe munte, libertatea de a pune rufele la uscat in balcon fara sa te reclame vecinii, d’astea).

    Am plecat la 34. Mi se pare tarziu pentru ca deja mindsetul e Estic si am ratat si toate oportunitatile tineretii in Vest iar in plus, acum Vestul mi se pare o puscarie a sufletului, mi-e dor de distractia din Ro, de libertate si in plus, nici sansele pe care le-as fi avut la 19 ani nu mai am. La 19 ani poti face o facultate, poti invata mai bine limba, poti sa-ti faci prieteni mai usor. Poti sa te integrezi mai usor. La 34 mai greu.

    Uitandu-ma in spate as zice doar „plecati daca aveti pana in 25”, clar veti avea mai multe oportunitati decat in Ro.
    Dupa 30-35 nu mai merita decat daca o duceti rau cu banii/profesional si nu aveti alte optiuni sau daca aveti copii pe care nu-i vreti sclavii copiiilor actualei clase politice romanesti.

    00
    • Este opinia ta. Eu am plecat la 35, si nu m-as mai fi intors daca nu erau niste probleme de familie. Acum am 40+ si inca gandesc ca ar trebui sa ma intorc… afara, de data asta.
      Cand vezi orase curate, fara gandaci, cu scari de bloc care arata ca intrarile la hotel din Romania, cand vezi ca nu flegmucește lumea pe strada, cand vezi oameni cat de cat eleganti, nu cu slapi si maieu prin centrul Brailei (tot amenint pe aici cu articolul despre Braila, unde am zeci de poze)… iti vine sa stai dracului „in Vest” si sa te bucuri de Romania doar din poze. Am fost prin Alpi, dar sa-mi trag palme daca am vazut JEGUL pe care il vezi la Busteni.
      Civilizatia , daca o cauti, daca o vrei, iti da un sut in fund sa stai afara, sa ramai afara. (bineinteles, nu vorbesc de orasele mari, supraevaluate, cum e Paris – unde sunt sobolani pe strazi, sau Londra, cu traficul infernal si mirosurile alea „asiatice” de iti vine greata)

      00
    • Asta cu mindset estic e cu dus si intors, da, de acord, iti e greu sa accepti toate regulile societatilor organizate, pe de alta parte, esti in avantaj ca nu poti fi manipulat/fraierit in orice situatie.
      Cat despre party, totally agree, chiar daca nu e ceva foarte relevant in viata, eu sunt bucuros ca am intrat in restaurante la ora 22 si am plecat la 7 dimineata, cand lumea se suia in autobuz sa mearga la muncan ca am facut petreceri monumentale(chestii care nu le reusesti in vest), revelioane nebune, iar un alt aspect important este faptul ca mai in tot vestul domina o ipocrizie si politically correct distorsionat, ce ucide din fasa orice libertate de exprimare.

      00
    • *doar ca sa specific de ce sfatul dat contrazice exemplul personal. Am plecat ca urmare a unui contract de munca interesant (dpdv financiar si al dezvoltarii carierei) altfel nu ma mai gandeam sa plec stiind ca intr-un fel ar fi trebuit sa fiu in Vest mult mai devreme si ca am ratat trenul.

      Doar ca sa dau un mic exemplu de oportunitati. Daca vreti sa faci primii pasi in a ajunge pilot de linie in Ro ai un singur Aeroclub (al Romaniei) plin de PCR unde e imposibil sa razbesti ca om simplu. In Franta ai vreo 35 de aerocluburi cu tot cu flota, cu tot cu aerodrom/aeroport si multe programe de sponsorship.
      In timp ce eu-mi pierdeam vremea dand spaga prin spitale ca sa-mi pot lua „adeverintele de aptitudini medicale”, in Franta cursantii faceau primele zboruri la aeroclub.

      00
    • Si noi avem aceeași problema. Insa i-am spus și sotului, băi dacă plecam la 20, nu am fi apucat sa ne bucurăm de atâtea tâmpenii ca acasă. Pentru ca da, acolo e libertate. Și da, mai bine am o amintire dintr-un vagon de tren personal, care pleacă spre Bușteni la 6 dimineața, cu o gașca de prieteni duși cu pluta, decât sa fi avut o amintire cu niște fumați din vest care au fost ținuți în puf și habar n-au sa se distreze.
      Acum plătim cumva perioada de libertate, în sensul ca în loc sa fi avut deja casa noastră, mai avem de tras niște ani.
      Pe de alta parte, dacă rămâneam în tara nu aveam nici un viitor. Pentru ca efectiv nu ne-am fi permis ever sa ne gândim la o locuință proprie, ca atare nici copil, nici stabilitate, nici nimic.
      Da, aici e relativ trist, prieteni e greu sa iti faci, oamenii is diferiți și din păcate în zona în care trăim degeaba vrei tu sa te integrezi că nu ai cu cine.
      Birocrația e de zeci de ori mai nasoala ca în Ro și cum chiar unul de-al lor a zis, om cu tată ambasador, iar el manager pe PR, deci nu e vreun pârlit, simți ca esti mereu în lesa, insa cum bine spune vorba și cu pla-n cur și cu sufletu-n rai nu se poate… Asta e viata, cu bune, cu rele… Bine ca apucam sa le trăim. Alții n-au luxul asta.

      00
    • NOU
      #136

      @Ioana, eu inca nu m-am decis cum ar fi fost mai bine.

      E drept, amintiri de genul sunt pretioase, glume de rahat intre prieteni dar pe fond o naturalete si sinceritate diferite de PC-ul vestic unde si ca tanar tot de vreme discuti ca sa nu ofensezi pe cineva; insa pentru calitatea ulterioara a vietii ar fi fost poate mai pretios sa avem in primul rand oportunitati atunci cand aveam timp, energie si motivatie pentru ele.

      As zice ca sa privesc de la 38 de ani la oportunitatile pe care le-as fi avut aici la 20 e aproape dureros pentru ca simt ca insusi traiul in Romania m-a oprit din a-mi realiza visele si idealurile din tineretea timpurie, nu incapacitatea sau lipsa de dorinta.
      Cand ma gandesc cat chin a fost in facultate si cate frustrari profesorale a trebuit sa indur, chestii care m-au mutilat sufleteste si cand vad cum sunt facultatile bune in Vest (urmez actualmente una) iarasi imi vine sa plang de ciuda si ma gandeam ca era mai bine sa nu fi stiut, sa ma fi considerat doar incapabil si atat.

      In Vest trebuie sa nu vrei ca sa esuezi si multi, din prea mult comfort, nu vor.
      Daca vrei atunci ti se pun pe tava toate oportunitatile, trebuie doar sa fii matur sa discerni intre ele.
      In Est si sa vrei si de cele mai multe ori nu reusesti.

      00
    • Oho…stiu ce zici. Foștii noștri vecini, 24 și 25 de ani, tocmai s-au mutat acum doua săptămâni la casa lor, 4 camere, garaj de trei masini, anexe, râu prin curte, livada, teren de 2500mp… Da, au făcut împrumut pe 20 de ani, dar na.
      Iti dai seama ce sentiment am putut avea noi, când după 11, respectiv 13 ani de munca în tara, nu aveam practic nimic, iar ei…
      Încerc să nu ma mai gândesc la asta, nu are are nici un sens. Ce a fost a fost, nu putem decât sa încercăm sa facem maximul din ce urmează…

      00
    • @Ioana, iarta-ma, nu te cunosc si nu vreau sa para ca te judec, dar daca doi adulti nu va puteati cumpara o casa in Romania, ori voiati una de cateva sute de mii de euro, ori castigati 3 lei, iar asta spune ceva.

      In Romania anilor 2020 daca esti bun, nu geniu, in ceea ce faci castigi lejer 1500-2000 euro de caciula (domenii fara legatura cu IT). Si asta la 30 ani, nu la 50!

      Noi avem o casa in Otopeni pe care am platit 90.000 euro. Dar am ales o casa de doar 90 mp, ultrasuficient pentru doua persoane, plus gradina de 100 mp. Pentru zona Bucuresti este perfect! Nu am nevoie de livada in curte, am crescut toata viata la bloc.

      Dar daca visezi la case de 300.000 euro in Pipera, overrated de altfel, csf ncsf.

      BTW, depasim amandoi 2000/luna si totusi am ales sa nu ne “aruncam” ca sa plangem apoi pe Facebook. Nu ca am avea Facebook, de altfel.

      00
    • @Pensionarul : prietenii pe care ti-i faci la 20 de ani se mai muta ulterior si oricum timpul pentru a-i vedea începe sa lipseasca când ai copii de crescut, deci macar la capitolul asta nu trebuie sa ai regrete.

      00
  42. As putea psune ca as [pitea avea o opinie avizataq, tinand cont ca am fost -plecat de doua ori, UK si Italia. Un an si trei ani. Cu job.
    De fapt, eu imi doresc sa plec de la 19 ani, care asia 19 ani i-am prins in Romania anilor ’90 unde AD LITERAM mureai de foame: „hot dog moldovenesc” = e exact ca un hot dog, numai ca nu are crenvurst.
    De fapt, „epopeea” plecarilor mele include si munca in Turcia, cu spatele, la incarcat camioane de baloti… ghici ce, la 19 ani!
    Ce sfat as avea pentru copilul meu de 19 ani, daca as avea unul: termina scoala. Buna, rea, termin-o. CEL MAI IMPORTANT LUCRU!
    Iti are țîța sa pleci, pleaca LA SCOALA. Nu pleca la munca, daca ai 19 ani. Pleaca LA SCOALA!!!!!! Nu stiu, vorbeste cu rudele, du-te Erasmus, fa pe dracu in patru, NU ABANDONA SCOALA.
    Nu fa ca unchi-tu care vorbeste acum, care a abandonat scoala ca un prost.
    Prioetenii mei care nu au abandonat scoala, care au mancat „hot dog moldovenesc” la Iasi la facultate, acum sunt ingineri de avioane la hamburg. Unchi-tu, care credea ca face rahatu’ praf plecand la 19 ani, a facut… rahatul praf.
    2. Sa pleci sau nu din Romania?
    Pleaca doar „sa cercetezi” daca iti place unde ajungi. Du-te intai in excursie. Am locuit un an la Londra, nu mi-a placut. Londra nu e pentru romani, daca vrei sa traiesti acolo. Multi se duc la munca, si isi doresc „sa vina cu bani acasa”. E o prostie, nu aduni bani „sa vii cu ei”, cand te duci la gheb.
    In Italia m-am simtit foarte bine, si as putea trai acolo, cu familie si copil. Da, se castiga mai prost, dar e viata ta, zi de zi, pe care trebuie sa o traiesti. iar pentru mine, pentru viata mea, Italia e mai ok decat Anglia.
    Concluzii: 1. NU pleca de nebun decat pentru putin timp (ti-ajunge un an), 2. TERMINA SCOALA!!!!!!!!! (ascuta sfaturile unuia care nu a facut asta, si a simtit pe pielea lui ce inseamna)

    00
  43. 1. Nu faci copil
    2. Nu faci copil
    3. Nu faci copil

    00
    • Ce exact vrea sa spna comentariul tau?
      * Am un prieten care e inguner de avione la Hamburg. A plecat de jos, sarantoc din Vaslui, acum deseneaza instalatii electrice pentru avioane. Are doua fete. Mi-a spus ca sunt singurele lui realizari in viata. Dupa tot ce a facut pana acum, si nu are 40 de ani, el considera copii singurele realizatri importante in viata.
      * Am un prieten bogat: vila cu etaj, firma. La un moment dat voia sa-mi dea 2000 de euro pe niste fier forjat, atat evalua el doua grilaje de geam. N-are treaba cu banii, adica, e ok. Are un copil. Mi-a spus, la fel, ca e singurul lui motiv pentru care traieste, pentru care considera ca e pe Pamant.
      Si mai am multe cazuri, de la tarani, la „brand manageri”.
      Tu ce ai vrut sa scrii prin „Nu faci copil”?
      Cati ani ai?
      Care e scopul vietii, pana la urma, daca e sa gandim putin la asta?

      00
    • cred ca e vorba de „la 19 ani”

      00
  44. Lol, sfatul ăsta ar fi fost bun în alte perioade, prin America anilor 1900 – după războaie ( înlocuiți facultatea cu liceul/gimnaziul). Pe vremuri era mult mai greu să emigrezi, călătoriile erau mai scumpe, nu-ți vedeai familia pe net, vorbeai cu ei rar, etc. Gândește-te că fără studii, fără o meserie la 19 ani vei concura cu toți indienii, asiaticii, sudamericanii obișnuiți cu un stil de viață sub cel al românilor.

    00
  45. Observ că sunt mai mulți care recomandă o facultate de inginerie. Eu fix asta am făcut, o facultate de inginerie. Sunt inginer mecanic. Sau electro-mecanic, în fine. Nu știu neapărat dacă regret decizia pe care am luat-o, adică puteam să fac jurnalism, ASE sau altă bășină din asta. Totuși, inginer în românia nu înseamnă nimic. Facultățile scot ingineri pe bandă rulantă, fără a face nici un fel de triaj. Tot ce contează e producția la hectar, astfel că piața e invadată de proști cu diplome de ingineri, care sunt dispuși să muncească pe bani puțini. Cercetare oricum nu se face pe la noi, deci o să freci excel-uri și un program de modelare 2D/3D.

    Zici că nu e problemă, că pleci în afară, acolo inginerii sunt respectați. Cunosc o grămadă de oameni care au plecat în UK, Germania, Franța, Suedia etc. Să le luăm pe rând:

    UK – salarii între 2000 lire și 3000 lire pe lună. Un zugrav face cam 3000.
    Germania – între 2000 și 3000 euro pe lună
    Franța – între 1800 și 2500 euro pe lună
    Sudeia – mai bine plătit, însă costul vieții e mai ridicat. Pleacă de la 3000 – 5000 euro pe lună.

    Majoritatea stăteau în chirie într-o cameră pentru care plăteau 500-1000 lire/euro pe lună, la grămadă cu alții ca ei (români sau alte naționalități). Nu vă gândiți că veți pleca și veți cumpăra case pe acolo cu banii jos și veți scăpa de creditele pe 20-30/ani.

    În rest, de acord cu ce zicea un băiat mai sus. Dacă vrei să pleci, fă o facultate în România, că e gratis, măcar. Poți pleca la 23-24 de ani și tot ești destul de tânăr, dar măcar ai acumulat ceva care te poate feri de spălat WC-uri sau cărat saci pe șantier.

    00
    • >>UK – salarii între 2000 lire și 3000 lire pe lună. Un zugrav face cam 3000.
      Am mai vazut/auzit asta de la romani dezamagiti. Chestia e ca salariul ala vine si cu beneficii pe care zugravul self employed nu ne are – asigurare de sanatate privata (nu abonament la o singura clinica), pensie privata, actiuni, asigurare de viata, bani pentru masina, chestii care nu sunt deloc neglijabile mai ales pe termen mediu-lung.

      00
    • suedia nu e cu mult mai scumpa decat germania/franta/anglia. Limba nu e mai grea decat germana, dar te poti descurca, in anumite domenii, doar cu engleza.
      just saying

      00
    • >>Limba nu e mai grea decat germana

      De ce e germana grea? Franceza e grea, si engleza e dar p-aia o inveti automat de la tv, internete si jocuri.

      00
    • de ce e germana grea? sa il lasam pe mark twain sa ne zica
      https://faculty.georgetown.edu/jod/texts/twain.german.html

      altfel: soara si lunul. Tramvaia. dasdesdie tralalalala. Germana e simpla la citire (aproximativ). Are o gramatica fututa, structura fututa „1 dupa 20”.
      franceza are o sintaxa apropiata de romana. E greuta, dar nu foarte tare (pentru un a2, b1).

      Engleza e banala. gramatica simpluta, structura apropiata, te intalnesti peste tot cu ea

      Suedeza are gramatica simpluta (imagineaza-ti ca verbu are o singura forma_ dar e fututa la cititre si mai ales la intelegere.

      00
    • @Radu – „De ce e germana grea?”

      Obiectiv germana este la fel de greu (sau de usor) de invatat ca franceza, dar mult mai grea decat franceza *pentru un roman*. Unui olandez de exemplu ii este in schimb mai usor sa invete germana decat franceza.

      In franceza gasesti ca roman suficiente cuvinte asemanatoare, pe cand cuvintele in germana nu au nicio legatura cu limba romana (exceptie facand unele cuvinte tehnice in special). Chiar daca ambele limbi au o gramatica „a exceptiilor”, unui roman ii vine in mod natural mai usor sa intuiasca exprimarea corecta in functie de context in cazul limbii franceze.

      Un tip numit Albert Schweizer, care s-a nascut in Alsacia si vorbea „nativ” atat franceza cat si germana spunea ca franceza e ca o plimbare intr-un parc, well, frantuzesc: alei largi, insorite, pe margini arbusti si arbori bine decupati si intretinuti, multe linii drepte etc. Cat despre germana, omul spunea ca este ca o plimbare intr-o padure: multe cararui care se intersecteaza, multe „increngaturi”, drumul este deci mult mai sinuos decat in parcul frantuzesc.

      Topica (ordinea cuvintelor in propozitii), vocabularul si cuvintele compuse ar fi problema principala, ca roman care nu vorbeste alta limba nu ai cu ce face legatura cand inveti germana.

      00
    • >>Engleza e banala. gramatica simpluta
      Sure it is. 12 timpuri la verbe, banal :) Chestii care se citesc diferit dar se scriu la fel, si chestii care se citesc la fel dar se scriu diferit, reguli clare, nu ca germana :)

      00
    • Franceza: https://www.thefrenchexperiment.com/learn-french/numbers

      Am facut franceza germana si engleza in scoala, acum mai vorbesc doar engleza, si partial inteleg franceza, dar germana mi s-a parut cel mai usor de invatat pentru ca avea reguli mai clare.

      00
    • Cică tot Twain ar fi zis ceva de genul „eternitatea a fost inventată pentru ca oamenii să poată învăța germana”

      00
    • NU laud facultatile de inginerie romanesti, ideea e scapa cine poate. Noi am fost 35 in grupa si am terminat 7. Conteaza unde lucrezi dupa si cat te duce capul. In UE de multe ori nu-i intereseaza diploma ta, conteaza ce stii sa faci concret si ce aduci companiei respective. Iar daca alea sunt salariile inseamna ca esti tu mediocru si nu iesi cu nimic din tipar.

      00
    • da-o dracu de engleza, asta are gramatica? pai ce plm ne facem cu latinele?
      In primul si in primul rand ai reguli asemanatoare cu romana. La crearea frazei. Nu trebuie sa pui verbe la final.
      In al doilea rand substantivele primesc un the in carca si aia e. Nu tre sa stai sa te chinui sa stii daca e mascul sau femela sau it sau pizdencur. „The car”
      In al treilea si cel mai important lucru, este omniprezenta. Filme, muzica, jumate din limba vorbita in corporatie, totu e in engleza. Mai fucurlishion asa, dar intelegi
      In al patrulea rand, cand vorbim de mutat intr-o alta tara nu vorbim de cele 12 timpuri la verbe ca nu te pune niciodata la un c1 sa faci un Future Perfect Continuous

      germana e complicata. „Reguli clare”? LOOOL. Singura regula clara din limba germana e ca sigur e o exceptie acolo.
      Se poate invata germana? Pai, pula mea, ai doar 1 neuron? Normal ca se invata. Bine de tot cel mai probabil nu o sa o inveti niciodata (daca incepi de tarziu, sa zicem 19 ani). Dar, o inveti.

      Suedeza? Nevasta-mea invatat-o intr-un an jumate. Daca era sa o ajut si eu acasa poate invata mai repede, dar oricum asta e unitatea: 1an – 1an jumate pentru c1

      00
    • Oamenii in general pleaca din Romania, nu se cara, e o nuanta aici totusi. Iar mitul facultatii superieftine si accesibile in Romania, si atat de scumpa in decadentul occident este iarasi fals, sunt o groaza de universitati, poate nu in zone atat de atragatoare dpdv climatic (ma gandesl la Aarhus, de exemplu), unde ai foarte multe ajutoare din partea statului respectiv, ba mai poti si lucra ceva part-time, astfel incat poti sa faci studii fara investitii majore din partea parintilor.Bonus, in vest sistemele incurajeaza stagiile in firme, care de multe ori sunt platite foarte bine(sunt studenti care primesc cate 1800 euro pe luna, in stagiu, in conditiile in care nu fac mare lucru pt firma).
      Daca Ceausescu a luat bani pe fiecare sas ce pleca in RFG, in functie de pregatire si studii, nu inseamna ca era bine, din contra , s-a bucurat ca a luat ceva valuta forte pe niste oameni scarbiti de sistem, iar in locul lor i-a promovat si adus de la coada sapei pe toti ghiolbanii.
      Haideti sa inchidem granitele, si pentru anarhistii ce vor sa plece in alta tara inainte de a isi face datoria pentru societate sa amendam codul penal, sa impunem pedepse grave, sa le iasa din cap asemenea idei.

      00
    • @Radu, pt alea 12 timpuri din engleză poți găsi un corespondent rezonabil și în română. poate nu pt toate (ultima oară când am făcut gramatică română a fost în clasa a viii-a și engleză pt BAC), dar pt majoritatea lor.
      dacă ai făcut gramatica română pe bune și ai avut un profesor care să explice bine la engleză, n-ai apăsări.
      am început engleza la 10 ani, în particular, și acum îmi amintesc cum punea proful timpurile pe o axă în stânga și-n dreapta, pornind de la prezent, cu explicații logice.
      pt verbe ai la prezent ”s” la persoana a iii-a singular și -”ed” la trecut. mai ai un număr de verbe rezonabil de memorat care-s neregulate, adică, nu pun -ed la trecut, dar în pzm, au aceeași formă indiferent de personă sau singular/plural. nu compari cu verbele neregulate în română, pt care am încercat cândva să găsesc o logică și mi-a dat cu virgulă. sau în franceză. verbele neregulate în franceză mi s-au părut mult mai complicate decât în engleză.
      să nu mai zicem de substantive, de care zice @Animaloo, compari ”the”, cu masculin, feminin sau cu alea care-s masculine la singular și feminine la plural?!
      engleza mea e proastă din lipsă de vocabular și mai ales de inutilizare. dar gramatica nu mi s-a părut exgerat de complicată.

      00
  46. Aaa… relatia romanului cu strainatatea 😊

    Daca termini acum liceul, iti recomand niste variante care sa te fereasca de piata de sclavi din Europa

    a) vrei munca de birou
    – stii engleza perfect (scris, vorbit, citit)
    – inveti programare ( Europa are un deficit de cateva sute de mii de programatori, SUA si Australia externalizeaza de ceva timp)
    – te angajezi si faci niste experienta + vezi cum e sa ai colegi si sefi
    – in orice concediu te duci in cate o tara sa vezi cum e si care iti place
    – te muti la un job remote -> poti sa te duci unde vrei tu dupa aia si nu depinzi de piata de munca de acolo

    Sunt si alte joburi de birou, dar e mai avantajoasa calea asta.

    b) nu vrei munca de birou
    – trebuie sa stii engleza
    – daca nu te duci in Anglia, invata limba tarii unde vrei sa te duci (minim cat sa intelegi un contract)
    – te bagi la cursuri de meserii: electrician, mester modificat bucatarii, gradinar, instalator sanitar, orice are nevoie omul la casa
    – faci practica la 1-2 firme
    – cauti informatii despre licenta de care ai nevoie sa profesezi meseria asta in tara in care te duci
    – pleci (ori cu o firma de aici cu un contract pe care il verifici bine, ori sa-ti iei mai intai licenta si de acolo cauti de munca)

    In oricare din situatii:
    – pleci cu bani pentru cateva luni
    – sa fi stat singur o perioada inainte sa pleci
    – sa stii sa ai grija de tine (spalat, gatit, imbracat)
    – sa stii cum sa te comporti in contact cu altii in afara de familie si prieteni
    – sa stii cum sa-ti iei ceva cu chirie si ce cauti
    – sa stii cum sa-ti organizezi banii intr-o luna

    Cateva aspecte in general, din cateva am vazut eu:
    – se cauta meseriasi buni in vest, se respecta si se platesc corect (ca orice job, astfel incat sa poti trai din asta)
    – sta la masa instalatorul cu avocatul, fara sa fie o drama
    – cu engleza te descurci peste tot daca duci ca turist, dar daca lucrezi si traiesti in alta tara, trebuie sa stii limba locala
    – nu inveti limba locala atat de repede pe cat ai crede (nici daca seamana cu romana)
    – mai degraba angajeaza un localnic decat un strain (si e normal cand rata de somaj e mare)
    – localnicii nu fug de tine cand aud ca esti roman, daca te comporti civilizat si mai ales daca le vorbesti limba
    – dupa ce ai plecat, cauta sa-ti faci prieteni localnici; ca sa inveti limba mai bine, cum o vorbesc ei la bere, nu doar din carti. Si ca sa vezi cum se poarta ei, pentru ca vor fi diferente
    – ca femeie nu as pleca singura
    – poti sa aplici sa faci facultatea acolo, cu imprumut de studii si in unele cazuri platesti abia dupa ce ai un salariu suficient de mare cat sa le platesti ratele

    00
  47. Sfatul asta cu „la 19 ia-ti rucascul in spate si du-te in Vest la munca sa fie bine” este incredibil de toxic.
    La varsta aia e bine sa pleci sa faci o facultate acolo unde crezi ca vrei sa ramai din mai multe motive:
    – inveti limba (in ideea ca nu e ceva ce ai invatat in generala sau liceu, gen daneza de exemplu)
    – te integrezi in societate si ai timp sa intelegi care este cultura tarii respective; asta fiind un aspect foarte important cand o sa vrei sa muncesti
    – poti sa-ti faci prieteni/cunostinte la care sa poti apela cand o sa ai nevoie

    Povestile alea cu „am plecat cu scoala vietii si mi-am facut palate” sunt doar povesti.

    00
  48. Vorba hitului de bombardieri de pe TikTok: Nu-mi trebuie scoala și nici facultate, ca să ma descurc mereu în toate…

    https://youtu.be/tRr_S6sOaDs

    00
  49. Mi se pare ca unii din ăștia care pleacă sint cam profitori. Fac scoala gratis, iar cind e sa dea ceva îndărăt la statul asta asta corupt și imbecil cum e și societății asteia în care au viețuit, se duc sa producă pentru alții, vezi cazul medicilor.
    Intre timp, tara lor de origine se afunda și mai mult în mizerie pentru ca nu mai are cine sa construiască.

    00
    • tara de origine se afunda pentru ca romanii „care produc” voteaza de 30 de ani criptocomunisti, interlopi si betivi nu pentru ca au plecat 4 M de romani.

      00
    • @Martha Logu pai tu crezi ca ei pleaca de bine ce le este in tara?

      00
    • Si totusi, statul roman, plateste scoala celor care fug din Romania.
      Exempu: statul roman investeste de la buget in educatia si scolarizarea medicilor. Mecicii pleaca din tara si spitalele din Romania ramin fara doctori. In timpul asta in Romania mor oameni pentru ca nu avem doctori in spitale, in timp ce pacientii din Franta/Anglia/Germania se bucura de serviciile unor medici in a caror formare statele respective nu au investit nimic.
      Ar trebui ca toate facultatile si universitatile sa incheie contracte cu cei care termina astfel incit respectivii sa nu poata pleca din Romania decit dupa ce muncesc aici 10 ani de exemplu.

      00
    • Da’ tu cand folosesti telefoane made in China, la care nu a lucrat nici un roman, cum esti? Adica, puii mei, crezi ca ingineria aia din telefoane face 100 de euro, sau cat cacat ai dat tu pe el?
      BINELE GLOBAL, la asta contribuie scoala romaneasca. Si crede-ma, profitam toti de ea.
      Ca romanii care pe bune ajuta Lumea, nu o fac din tara, ca tara asta e un cacat. Ce am facut pentru Glob, in ultimii 50 de ani? Dar oamenii plecati, care lucreaz ain echipe internationale, ce au facut pentru omenire? Mult mai mult, zic eu, decat daca ar fi ramas in Romania.

      00
    • Ce?… singurii care profita de pe ura scolii sunt profesorii in 90% din cazuri, elevul e acolo si el, dar nicidecum nu este cel care profita de sistem, un sistem care e plin de tot felul de frustrati si sictiriti. Pana la urma, elevul ala are parinti care platesc taxe in tara asta… sa sustii despre el ca profita de stat e o aberatie atat de jegoasa incat nu-si are sensul in mileniul 3.

      PS: Daca mergeti maine in Estonia, puteti sa va inscrieti gratuit la facultate… ei sunt la ani lumina de noi, totusi acolo pot sa „profite” si strainii de sistemul lor de invatamant.

      00
    • @ Martha Logu: nimic nu e gratis pe lumea asta!!!
      Statul nu are banii lui proprii. Redistribuie taxele/impozitele incasate ori imprumuta (si ramburseaza din taxele colectate in viitor).
      Scoala ti-au platit-o parintii, bunicii sau cine a mai platit taxe din familia ta. Si nu e vorba doar de taxe pe salariu. TVA-ul si accizele le plateste toata lumea care consuma.

      00
    • NOU
      #169

      Liviu, cu alte cuvinte parintii si buncii platesc scolile copiilor ca sa se bucure germanii si francezii de pe urma acestei investitii. Iar cind parintii si buncii se imbolnavesc mor cu zile prin spitale sau singuri acasa pentru ca copiii lor au grija de niste oameni care nu au investit nimic in educatia lor. Asa se pune problema.

      00
    • Daca ma-ta cu tac-tu te bat regulat, cand ai posibilitatea sa pleci din casa lor la mai bine, tu ce faci? Stai acasa ca s-o incasezi in continuare sau pleci?

      Care e diferenta dintre a pleca de acasa intr-un oras mai mare ca sa-ti faci un rost si a pleca intr-o alta tara pentru acelasi lucru? Pleci unde ti-e bine si unde te simti bine ca nu-ti ridica nimeni statuie ca „te-ai jertfit” pentru sat/oras/judet/tara.

      00
    • Ai fost/esti, cu sau fara intentie, victima unor manipulari grosolane, sau pur si simplu, ai o ura pentru cei ce isi urmeaza destinul, asa cum vor ei.
      Sa stii si tu ca nu statul plateste studiile alea „asa-zis gratuite”, ci sunt platite din cotizatiile parintilor, bunicilor, unchilor, matusilor studentilor respectivi, asa ca nimeni nu profita de nimic.
      Este interesul statului roman, sa scoleasca cat mai multi si cat mai bine tinerii romani, deoarece instruiti, indiferent de tara in care vor trai, acestia vor reusi sa ajunga la nivel inalt, sa reuseasca sa isi faca un capital, sa aiba mijloace financiare suficiente sa faca chiar investitii, in Romania.

      00
    • Și dacă îmi plătește statul român școlarizarea, pentru care ai mei au plătit taxe și impozite, care e problema? Și dacă statul român, după ce termin studiile nu îmi creează/oferă condiții de trai/muncă decente, dar in baza ideilor tale ar trebui să mor de foame aici. Condiții de muncă și dezvoltare nu, viață decentă nu, dar eu trebuie să îmi mănânc timpul și tinerețea în mizerie, să suport toți ciobanii și nespălații doar pentru că am câștigat o bursă de studii.
      Păi nu mai bine îmi bag eu peleu in statul român și îi arăt degetul mijlociu? Dacă salariile și condițiile de muncă erau decente, nu ne plecau medicii.
      Uite acuma au salarii bune. Le-aș dubla salariile actuale, doar să facă treabă și să știu că jegu uman nu condiționează actul medical de șpagă.
      Le-au dublat in ultimii 3 ani. Dar 27 de ani au supt-o în chec și au fost tratați ca niște valeți, pe același rang cu spoitorii și gardienii publici.
      Și acuma plângem că niște oameni capabili nu au suportat umilința , au plecat la mai bine și prosperă.
      Ce ne împiedică pe noi să aducem medici din lumea arabă, Pakistan, Iran, India, Indonezia? Decât terorizați, mai bine liberi la noi. Că de aceleași boli se îmbolnăvesc și ăia. Râia căprească e la fel.

      00
    • asta îmi place la noi, imediat ne opărim când auzim că facultatea ar trebui să fie gratis doar dacă rămâi aici, nu și dacă te cari. unul n-ar recunoaște că dincolo e greu și costă ca să faci aceeași facultate gratis.

    • Hate the game, not the player.

      00
    • Pentru cei care se oparesc pentru ca romanii pleaca din tara la terminarea facutatii am o veste buna: Absolventi de medicina de la universitatile canadiene pleaca in USA pentru un salar mai mare.

      00
    • Am fost student la PoliTO, am mai scris despre asta aici. 400 de euro pe an, prima Poli din Italia, locul 83 in lume. 400 de euro pe an taxele de scolarizare. Restantele nu se platesc.
      Poli Bucuresti e locul 600+ in lume. Cat sa fie taxele de scolarizare, daca ar fi pe bani?
      Pe romaneste, scoala romaneasca costa un cacat. Atat ar trebui sa coste, un cacat.

      00
    • Iar a venit asta sa se laude cu facultatea lui din Torino, de parca ar fi vreun MIT, ceva.
      La UPB, costa 4000 de lei pe an la locurile cu taxa.

      00
    • N-am venit sa ma laud cu facultatea la Torino, o tot dau exemplu cand va aud ca o sugeti cu „scoala din Romania”.
      „Vai, pleaca omul si noi pierdem, ca i-am platit studiile” Ati platit un cacat, asta ati platit.
      NIMIC. Atat a platit „țara” pentru aia care pleaca. Absolut nimic.

      00
    • Si o mai dau exemplu pentru ca poate unii de 19 ani citesc (sic!) si se cara dracului din tara, inainte sa vina cacatii sa o suga ca ei „au platit studiile”.
      E plin de machitori si betivi prin Romania, plin de incompetenti si anafabeti functional… cine cacat „au platit studiile”? Baga-mi-as piciorul, cum tot o sugeti cu cacatul asta, cumva sa creati un sentiment de vinovatie sau ceva, pentru cei care pleaca. UN CACAT, asta „platiti” si „ati platit”.
      Ati platit borduri si palate de manelisti, prostilor!, nu studiile unor copchii care invata cu buda in curte. Orbilor.

      00
    • NOU
      #180

      E plina Europa de romani de succes care au emigrat si pe care an de an ii vezi la cozi la granita cu Ungaria cind vin sa-si fac concediul in tara asta de cacat. Ii vezi la PROTV cind le ia interviu si injura de mama focului ca in Romania e naspa si „le ei in Italia/UK/Franta/Germania” e mult mai bine. Anul viitor ii gasesti la aceleasi cozi la granita si pe acelasi nisip la Mamaia sau Vama Veche.
      Condiții de muncă și dezvoltare nu, viață decentă nu, dar eu trebuie să îmi mănânc timpul și tinerețea în mizerie, să suport toți ciobanii și nespălații
      Pai du-te in Franta sa-i suporti pa baetii din banlieu, sau du-te in Germania sa socializezi cu irakienii si afgani, asa ca intre imigranti.
      @Cristi, sa dai banii pe care i-a bagat statul roman in curul tau. Daca ai fost scolarizat in sistem privaat da, e ok, nu trebuie sa dai nimic, dar daca ai fost pe la scoli de stat sa-mi dai banii indarat. Zici ca am platit un CACAT, se pare ca ti-a fost de folos acest CACAT.

      00
    • Nu prietene, nu este vorba de asta. Daca vrei sa faci scoala, faci si in Romania, nu trebuie sa te duci brambura. Stii foarte bine reactiile la articolul tau, ne-ai prezentat marea facultate din Torino, preamarind niste conditii pe care le gasesti si in Romania, dar tu nu stiai de ele.

      Eu unul nu as pleca din Romania pana nu am studiile superioare terminate. E mai ieftin sa faci facultatea in Romania, luand in calcul si costul vietii. E mai usor sa faci facultatea in Romania, cunostiintele se asimileaza mult mai facil in limba materna, oricat am romglezi-o noi.

      Mi se pare un gest iresponsabil sa pleci nestiind nimic. Da, asta e diferenta dintre Romania si alte tari civilizate, in afara poti trai relativ decent cu un job normal. Dar daca vrei mai mult decat decent, nu pleca fara studii, vei intra acolo intr-un cerc vicios, munca de sustinere a propriului trai si nivelul persoanelor cu care vei interactiona te vor impiedica sa absolvi facultatea.

      In final, in ochii angajatorului potential de peste mari si tari, diploma de la Torino va a avea exact aceeasi valoare cu diploma de la Bucuresti, Iasi, Cluj sau Timisoara. Nimeni nu s-a nascut inginer experimentat, oricum vei cara geanta inginerului-sef o perioada pana intri in paine.

      Sa stii ca pe Henri Coanda nu l-a incurcat deloc cacatul ala de diploma de la UPB.

      00
    • Tu ai inteles comentariul meu, si de ce am re-pomenit de facultatea din Torino?
      De data asta, exclusiv pentru a sublina cat „plateste romanul” pentru aia care pleaca: nimic.
      Din cand in cand trebuie sa apara cate unul care tot o arde ca „el a platit studiile”. Nu, nu a platit. Nimeni nu e fortat moral sa raman in tara doar pentru ca a mers la scoala aici.
      Aici, acesta e motivul pentru care am pomenit de o universitate de afara.
      Apropo, nu am auzit pe nimeni din afara sa se planga ca studentii lor pleaca. Ca, de exemplu, italienii pleaca in masa, in UK si Germania. Bai, nimeni, nu exista comentarii din astea prin „public”, ca de ce le pleaca tinerii in UK, Elvetia, Germania. Dimpotriva! Ei se bucura, ei chiar se mandresc cu cei care fac o cariera afara.
      Atat, e singurul motiv pentru care iar am comentat despre „marea” PoliTO. :)

      00
    • @Cristi si @Ionut M – sunteti amandoi in mijlocul lanului de porumb si slabe sanse sa mai iesiti de acolo, mai ales Cristi care stie sa numeasca “cacat” orice persoana care nu gandeste ca el.

      Sa le luam pe rand.
      @Ionut M, ai facut tu calculul cat au platit ai tai impozite si de cat au beneficiat ei si familia voastra? Ca altfel sa arunci vorbe ca au platit taxe, e relativ rau de tot!
      Aveti statistici la dispozitie (putine si proaste), vedeti cine sunt marii contribuabili tara asta si apoi sa va dati cu parerea.

      @Cristi – nici nu stiu cum sa iti explic cat de gresit gandesti si ca NU ai inventat tu niciun model economic.
      Daca Statul Roman plateste 16 ani de studiu, 16 fucking ani de studiu, iar elevul/studentul nu PRODUCE nimic in taxe si impozite, este pierdere 100% atat pentru Statul Roman cat si pentru mine ca cetatean care a contribuit indirect la educatia aluia.

      Cum imi voi mai primi eu pensia daca toti cei care sunt educati SI din banii mei, pleaca in Olanda ca au aia acolo campuri de lalele colorate?! Pe ce drumuri o sa circul?! Cum voi mai avea chiar si serviciile medicale de rahat pe care pe am?! Daca generatiile astea tinere isi iau talpasita?

      Daca tu ai studiat la Torino sau unde rahat ai studiat si acum faci 3 lei sau 5000 euro, afla prietene ca esti nimeni la orice nivel vrei tu! Pricepi? Nimeni care nu intelege nimic din economie!

      NU POTI BENEFICIA DE NIMIC GRATUIT! POATE FI CEL MULT SUB FORMA DE IMPRUMUT!

      Mai toate statele cu un minim de “socialism” sunt construite asa, si daca cumva vrei sa imi dai exemplu USA afla ca din punct de vedere social aia nu e tara, e muci, praf, cacat cum iti place tie sa spui!

      Citeste articolul 26 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si poate afli si tu intr-un final, de ce scoala este GRATUITA pana la un punct.

      00
    • @martha logu
      vorbesti prostii, habar nu ai. medicii pleaca din tara pentru ca nu au posturi.
      daca in domeniul tau ar fi fost la fel vedeai lucrurile altfel.

      00
  50. Daca ai o specializare ( facultate) vei avea mai multe sanse, daca te duci ca necalificat, dar cu multa dorinta de a reusi, s-ar putea ca in timpul in care te vei lupta pentru supravietuire sa nu mai poti face si altceva pentru a te califica. Cunosc persoane din ambele tabere, si unora le-au trebuit 4-5 ani ca sa reuseasca. aici e problema, pentru unii e foarte mult.

    00
  51. Eu am emigrat de mult, insa nici aici nu umbla ciini cu covrig in coada. Nu vreau sa tai nimanui elanul, chiar incurajez lumea sa vina sa vada, poate-poate cind ajunge acasa isi aduce aminte cum e in vest.

    Trebuie sa socotesti ca daca nu vrei sa stai intr-o camera sau sa imparti cu alti 4-5 indivizi un apartament (am auzit cazuri din Londra cind oamenii dormeau cu schimbul) jumatate din salariul tau se va duce pe chirie si intretinere, plus alte citeva sute de euro pe mincare. Si asa, daca nu bei si fumezi, stai locului, nu te duci la curve, pacanele si chefuri de weekend, poti pune ceva bani deoparte. Joburi cautate: intretinere, menaj, agricultura, constructii, cu alte cuvinte joburile care n-au cautare la vestici sau au program aiurea (schimburi, noaptea, expuse conditiilor meteo, etc.)

    Pentru cei cu studii superioare: ingineria a murit odata cu aparitia masinilor electrice. Personal lucrez in acest domeniu, fara sa exagerez pot afirma ca a murit aproape tot. Electrificarea si virusul au pus capac la toate. Concurenta intre firmele de prestari servicii de inginerie a devenit enorma. Si 1 cent/ora de munca a devenit important, unii cistiga licitatii oferind 1 cent mai putin, clientul nu mai tine cont de experienta sau know how, doar banul conteaza, sa fie cit mai ieftin.

    Cei din IT pot cistiga mai mult, insa daca tragi linia (cum ii cunosc eu, rasfatati si plini de arogante, nu cred ca un IT-ist va sta intr-o camaruta de 200 euro) dupa cei ai platit facturile lunare vei da seama ca nu ramii cu nimic mai mult decit acasa, mai ales daca esti obisnuit sa iesi in weekend, sa bei numai bere kraft, sa maninci bio si alte balarii.

    Avantajele emigrarii (din aceasta cauza mai stau si eu):
    – o lume mai civilizata, insa si aici se vad schimbari cu inmultirea est-europenilor si musulmanilor
    – asigurare medicala si RCA reala, nu ca acasa, platesti dar nu primesti nimic in schimb, bineinteles si pretul e pe masura
    – program de lucru fara ore suplimentare
    – autostrazi, trenul nu-l pun la socoteala, fiindca este foarte scump, pentru doua persoane deja e mai rentabila masina decit transportul in comun (exclus metropole).

    00
    • ingineria a murit odata cu aparitia masinilor electrice.

      asa e, ingineri is numa auto. Si aia pe electrice sunt hipsteri nu ingineri

      00
    • si, sa continuam, se stie ca numa masini electrice se fac. Restul de 95% din piata e degeaba, o fac aceeasi hipsteri

      00
    • @animaloo: tu lucrezi in domeniu ca stii asa de bine? Nu se mai dezvolta nimic. Motoarele Diesel au fost oprite dupa scandal, cele Otto din martie. Odata cu ele tot ce inseamna motor si cutie de viteze.
      Poate n-am formulat exact, rectific: ingineria auto, asa e mai bine?

      00
    • apai, nush. Explica-mi si mie cum merge treaba. Momentan vad asa, la o cautare banala: „7 percent of the 259 million vehicles (cars and light trucks) expected to be on U.S. roads in 2030”

      zici tu ca pentru restul de 93% (pe o piata mare, da?) nu o sa se mai dezvolte nimic?
      zici tu ca masinile electrice nu au nevoie de ingineri?

      zici tu ca ceea ce se intampla acum, fiind un moment exceptional, o sa influenteze de tot viata? Stai chill, daca e sa puta rahatu o sa fie nevoie de ingineri auto militari

      00
    • Ai dreptate pana la un moment dat, foarte multa lume este pusa in situatia in care nu are de ales, oricat de mult crezi ca cei 2000 de lire dati pe chirie + mancare sunt enormi de multi, daca iti raman 1000 de lire dupa toate astea esti mult mai castigat ca pe un salariu de 5000 de lei cu 2000 lei chirie + cheltuieli in Romania, plus de asta stai in Londra… unul dintre cele mai scumpe orase din lume

      00
    • E crunt cu chiriile in vest. In Romania stam la casa (individuala) in chirie si platim undeva la 10% din veniturile lunare.

      Ma rog, e paradis daca esti platit mai bine ca in vest si stai in est (si ai multi prieteni medici).

      00
    • „In Romania stam la casa (individuala) in chirie si platim undeva la 10% din veniturile lunare.”
      unde boss? ori sunteti superbogati ori stati in pulia

      in vest chiria e principala cheltuiala. Dar, daca ai doua salarii te cam intereseaza spre deloc. Am o fosta colega care da pe casa (individuala) 1000e. la 2 salarii de minim 3000 faceti voi calculul cat inseamana ca procent.
      Problema e ca sta la cam 40 de km de centru, deci pentru mersul la munca se bazeaza exclusiv pe masini.

      00
    • In zona casele sunt la sub 800 de euro pe luna daca vrei sa stai un pic mai departe (se fac 20 de minute pana in centru cu masina).

      Acuma problema e ca nu sunt foarte multe de la bun inceput, majoritatea oricum sunt duplex/triplex – deci nu sunt case pe cat apartamente mai spatioase si rarefiate. O casa implica inexistenta vecinilor perete in perete cu tine daca e sa dau o definitie.

      Iar problema a doua e ca ce e peste 800 de euro pe luna are si suprafete de genul 200+ metri patrati care pentru mine e prea mult. Plus 10 metri patrati de curte ca sunt in oras.

      00
    • deci minim 8000/luna. plm, cu banii astia o duci bine si in suedia si in germania.
      o sa platesti pe o vila 25% dar o sa fie la 10 minute de centru

      00
    • @Animaloo, vezi că Red vorbește de venit brut.

      00
    • nu poti vorbi de venit brut cand vorbesti de chirie. Si una si alta is nete.
      si da, cu 8000e/brut in suedia 2 salarii o duci bine

      00
  52. Cel mai bun sfat este sa iei fiecare sfat cu puțina sare. Inclusiv pe asta.

    Experientele sunt diferite de la persoana la persoana. Ce a mers, sau nu, pentru cineva nu e musai sa meargă, sau nu, pentru altcineva.

    00
  53. Aham si la 19 ani va pleca in germania la lucru pe santier intr-o camera cu inca 5 insi pentru un venit sub mediocru raportat la conditii. Cealalta varianta ar fi plecatul la sparanghel. Degeaba pleci daca nu ai nici o pregatire, zero experienta in campul muncii sau daca nu ai pe cineva sa te ajute acolo cateva luni/an/ani.
    A da, impozitele sunt enorme in germania daca esti solo, daca mergi cu sotia deja se schimba situatia, platiti o chirie impreuna, impozitele sunt mai mici, merge altfel roata.

    00
  54. … faza faina de tot, elev mai tot timpul corigent, ajuns clasa a 12-a … eu diriginte, mai sunt 2-3 saptamani de scoala, ma suna intr-o dupamasa… Domn diriginte, vreau sa va intreb ceva? … am un var in Italia, mi-a zis ca daca ma duc saptamana viitoare in Italia, poate sa ma rezolve la un restaurant ajutor de bucatar, pot sa ma duc si sa termin si a 12-a ca BAC-ul oricum nu are rost sa-l dau… I-am zis, du-te ca sigur nu ai cum sa iesi mai castigat aici… dupa 4 ani a ajuns in Anglia, acum lucreaza in Londra bucatar la un restaurant destul de maricel din cate am vazut, a zis ca ii place mult si ca are sanse mari sa tot creasca ca are colegi si sefi foarte buni in domeniu…. repet, elev care aici era mai tot timpul corigent.

    PS: Deci elevul care aici era printre ultimii din clasa, a ajuns afara la 19 ani si dupa 4 ani s-a calificat bucatar si o duce mult mai bine decat majoritatea colegilor sai… deci pentru Romania elevul asta era spre egal cu zero… totusi pentru Anglia e mai mult decat ok. De asta daca ai 19 ani, plecatul asta despre care scrie in articol poate sa fie mult prea important.

    00
    • Nici scoala romaneasca nu imi prea place. Am trecut prin toate nivelurile sale si nu am ramas impresionat. Am reluat niste cursuri de facultate dupa multi ani si mi-am dat seama ca erau mai degraba codificate, scrise exact sa nu intelegi nimic.

      Profesoara de matematica a iesit in lacrimi din sala la finalul clasei a XII-a cand i-am zis ca a fost o profesoara mediocra. Adica noi faceam informatica intensiv dar nici o secunda nu le-au trecut prin cap, ei si profesoarei de informatica, sa punem ceva geometrie analitica pe calculator.

      Pana sa zicem ca elevul X era prost trebuie sa intelegem, ca profesori, ca intr-o clasa de 20 – 25 de oameni fiecare intelege acelasi lucru avand puncte de start diferite. Nici educatia din vest nu e un reper de urmat, dar macar iti explica lucrurile simplu, fara sa te invete tot universul inainte.

      00
    • Si daca nu era var’su probabil ca era spargator de seminte in romania.

      00
    • Ce conteaza asta? … de ce crezi ca e atat de greu de mers afara la lucru, te primesc strainii cu mana deschisa, te si scolarizeaza daca e cazul… si stii de ce? Pentru ca acolo nu face „Dorel, al mai inteligent din generatia lui” strategiile tarii, aia inteleg ca au nevoie de Sirieni si vad migratia lor ca ceva benefic, chiar daca la prima vedere „Dorel” vede numai necazuri si merge pe ideea ca vin cotropitorii…

      Sunt pline orasele din tara asta cu populatie super imbatranita, totusi daca te uiti peste promisiunile electorale, toti promit parcuri industriale, toti promit trafic decongestionat, toti promit investitori si alte pierderi de vreme, dar nimeni nu ii in stare sa zica… hai boss, e 2020 … nu e posibil sa nu poata iesi bunica din casa ca nu are o rampa in tot orasul… totusi tu esti primar in oras super imbatranit. Stau bunicii nostri in balcoane pentru ca nu au curaj sa iasa din casa, atatea „capcane” sunt pe toate drumurile…

      PS: Mergi in orice tara ne bananiera si vezi cum merg batranei, grasi, handicapati cu carucioare electrice, se uita, cumpara, fac… la noi suntem la nivelul de „aducem investitori”… astea spuse de „Dorelutz zis si 2 clase ca trenul”

      00
    • Red, nu ai ce sa-ti placa… pornind din clasa 0 ai parte numai de pierdere de timp… pe langa ca educatia e asa optionala, mai ajungi si in situatii in care ajung copiii sa fie mai prost educati la scoala ca acasa. Nu injuri acasa din principiu, inveti copilul sa nu injure, chiar il certi daca auzi ca zice ceva… merge la scoala si invata 10 injuraturi intr-o saptamana? … te crucesti.

      Legat de ciclurile mai mari, situatia e simpla… profesorii pazesc elevii cat parintii sunt la lucru, unii paznici au vocatie si ii invata una alta, altii n-au vocatie si ii pazesc pur si simplu, iar categoria cea mai privilegiata sunt cei cu vocatie care predau in scoli „mai bune” unde majoritatea elevilor sunt meditati pana in panzele albe si sunt mai de bun simt… inca.

      PS: Stiu ca pare rautacios, dar nivelul scolilor din Romania e atat de jos incat nici nu are sens sa discuti despre ele, doar pentru ca avem cateva scoli de bun simt … nu insemna ca avem 90% din ele fara nici-un fel de sens.
      Facultatea la fel… in 2020 decat sa pierzi timpul sa mergi la un curs mai bine te uiti la acelasi curs de la MIT de pe youtube, pe langa ca intelegi mai bine, vezi ce inseamna sa ai profesori stapani pe materie si cu vocatie… care pot sa-ti explice cele mai complexe chestii „ca la prost”… si nici nu te iau cu atitudini de mari savanti(99% din ei cu zeci de carti scrise, de dragul scrisului.)

      00
  55. eu sunt la 19 + inca 10 si am o dilema similara: in ro castig decent + parintii mai trimit: un pui, o rosie, o zacusca, unde mai pui ca au fost oameni gospodari si de pe urma lor raman cu ceva. Acum sunt ok: fara credite, cu casa, masina luata cu banii jos, nu traiesc doar pentru o sapt de vacanta in vara, imi permit sa si economisesc si sa nu tremur daca am o chelt neprevazuta (sparg telefonul, se buleste ceva la masina, crapa frigiderul).
    Asta e pro con pe scurt: In RO sunt „liber” de sarcini, clean slate oriunde in alta parte prespune indatorat si strans cureaua.
    All in all ar trebui sa fie bine, doar ca nu e. Minusurile traiului din RO nu le reiau, le stiti.
    Oarecum legat, articolul de saptamana trecuta cu job-urile a circulat mult in anturajul meu si a fost baza pentru o multime de discutii apropo de piata muncii de la noi. Eu sunt ala cu burnout, sunt la acelasi job de aproape 5 ani. Acum ar trebui sa fie momentul de cules roade, nu fara munca, pana la finalul anului asta as putea face mai multi bani ca in ultimii 5 ani la un loc daca as gasi motivatia sa trag tare. Visul corporatistului, desi nu lucrez in corpo, sa trag pana la epuizare si pe urma sa ma apuc sa fac: tamplarie, portofele de piele, pantofi, dulceata sau sa fug in munti si sa zic ca fac pensiune. Is it worth it tho?
    Pana la urma plafonul e dat de societate cu plusurile si minusurile de mai sus. Daca la mine in curte e lapte si miere merita sa inchid ochii cand ies pe strada si sa fiu multumit ca dorm linistit noaptea?
    Help a brother out.

    00
    • Depinde cat de tare te deranjeaza “cons”. Esti printre putinii care au propria casa fara rate!

      Eu as trage tare inca 1 an ca sa ma bucur de avantajele alea de care zici tu, dupa care m-as duce in concedii prin afara, sa vad daca mi-ar placea undeva.

      Dar nu te duce la plaja in Grecia la hotel, ca nu o sa intelegi nimic. Alege diferite orase in care te-ai muta teoretic. Nu sta la hotel, ia un apartament cu bucatarie, ca sa ajungi la supermarket si sa vezi preturile. Cand poti, ia masina cu tine sa vezi cum sunt drumurile, cat e combustibilul, cum sunt oamenii din servicii. Mergi si la restaurante dar nu in fiecare zi.

      Daca stilul de viata iti place undeva afara, cauta apoi ce ar insemna sa te angajezi acolo: taxe, venituri, alte obligatii, studii extra, etc. Daca ai putea lucra remote ar fi putin mai simplu.

      Iar casa din RO se poate inchiria si iti mai ofera un venit. Dupa niste ani in afara, poti sa vinzi si cumperi acolo.

      Eu zic sa iei decizia care te face mai fericit, nu dupa trend. Succes!

      00
  56. in Romania cu minimul mori, iti platesti facturile si chiria si MORI

    Dincolo, cu minimul iti ramane si sa traiesti, ca doar de aia ii se zice minim, minim ca SA TRAIESTI

    00
    • Oare? Atunci de ce e nevoie să stea românii câte 4-5 în două camere când se duc la muncă plătită cu minim?

      00
    • Da ce, în Ro cu minimul iti permiți singur chirie??? Adica in Bucuresti, ca de obicei vorbim despre capitale, nu cum stam noi de exemplu, mai la tara și unde o garsoniera o închiriezi cu 300 de euro.

      00
  57. Eu nu as pleca din motive financiare. Cu economiile stau bine, apartamentul il platesc in 7 ani (total), masina am noua(mica, ce-mi trebuie mie si sa car copii din a in b).

    Singurul motiv pentru care as vrea sa plec sunt romanii, muzica la masini data in blana, dat cu bormasina la 1 noaptea, dat muzica in blana la 4 dimineata, aruncat chilotii in wc si infundat coloana, cacaturi de genul asta. Nu mai zic de infrastructura, lipsa totala a politiei sau orice fel de autoritate, educatia la pamant si sistemul medical la fel.

    Mai adaug batut nevasta, masini abandonate, gunoaie pe strada, nexam reciclare, nu mai zic ca noi ardem gunoaiele europei pe post de combustibil. Rahaturi si alte rahaturi in care ne scaldam.

    As pleca in Germania numai pentru ca mie imi place ordinea si disciplina. Atat, that’s all. Si civilizatia, imi place civilizatia.

    00
    • Jeez, parca traim in tari diferite. Ieri am iesit in ceva parc nou deschis. Acolo doua reguli (in mare):

      – sa nu calci iarba;
      – sa nu arunci gunoi (sunt peste tot cosuri de gunoi)

      In parc plin de lume si copii. Ghiciti ce? Nu erau pungi aruncate si nimeni, nici macar copiii de 5 ani, nu stateau/alergau pe iarba.

      Eu nu stiu ce se intampla. Nici aici, nici in restul tarii.

      00
    • Nu stiu unde stai, poate sunt eu usor intr-o bula dar nu am auzit muzica data blana la masina de cativa ani (posibil sa fi fost anul trecut), de chiloti pe conducta in viata mea nu am auzit iar reciclarea se face (cu reticente) in trei fractii si la sate in zona mea.

      Masini abandonate nu am vazut, sunt ridicate, confiscate si vandute de catre administratie destul de rapid.

      De batut nevasta da, nu cred ca exista diferente regionale si suntem in topul ue la asta dar si la alcoolismul ridicat si la cei mai putini oameni cu studii superioare. Iar gunoaiele pe strada (si in natura) intr-adevar sunt extrem de enervante si ma indispun instant si pe mine cand le vad.

      Ce doream sa spun e ca nu cred ca e la fel nici macar in Romania, sunt orase diferite si diferente destul de mari intre ele.

      00
    • Sa vezi pe aici, Franța, caftit de neveste și alcoolism și cati conduc și beți și drogați samd….

      00
  58. Nu stiu cat de mult TRAIESTI din minim dincolo. In Germania cat de cat poti trai deoarece e surprinzator de ieftin dar sunt multe orase in care nu traiesti cu minimul.

    Londra e un exemplu asta daca nu consideri TRAITUL cu alte 5-6 persoane in apartament, cu cumparat produsele cele mai ieftine din supermarket, cu mers pe jos in loc de a lua transportul in comun trai.

    Dar nici Italia nu e diferita. Am avut prieten bun care lucra in horeca cu 800 euro pe luna si lucra ore rele (seara pana dupa miezul noptii). O camera de 10mp a avut noroc sa gaseasca cu doar 250 euro+cheltuieli (si internetul nu e 10 euro pe luna), abonament transport in comun 50 euro, mancare 250 euro iar orice serviciu (tuns, bere la terasa) era mai mult de dublu decat in Romania. A putut trai (cu alte trei persoane in apartament) dar atat.

    Minimul e la fel peste tot, e de supravietuire. In orase mici din Germania poate fi mai mult de atat din cauza chiriilor mai ieftine in unele localitati. Dar nicidecum nu traiesti cu majuscule.

    00
  59. Ma, depinde si ce vrei de la viata.

    In general voi astia care tot ii dati cu emigrarea aveti aceleasi valori, o viata linistita, civilizata, de obicei muncit 8 ore pe zi si apoi mers relaxat acasa la nevasta si copil.

    Eu prefer sa ”ma chinui” in Romania, dar sa ma distrez in fiecare saptamana cu prietenii pe care ii am de 10-20 ani, sa agat o gagica la mamaia, etc. Daca pleci, cam renunti la o parte din asta, la o parte din tineretea ta. O sacrifici, iar intrebarea este daca merita. Pentru unii da, pentru unii nu. Personal, eu pun experientele mai presus de orice, ca doar cu astea voi ramane, nu cu banii, autostrazile sau muzica house in loc de lautari.

    Stiu ca un exemplu singular nu e relevant, dar chiar mi-a venit acum in cap exemplul unei foste prietene de a mea. Tipa a plecat in Norvegia dupa facultate, burse, nebunii. Este o persoana incredibil de inteligenta, ambitioasa, frumoasa, tot ce vrei. S-a integrat, s-a maritat, si-a facut relatii, face o gramada de bani (mult mai multi decat mine), adica tot ce vrei, nu puteai sa ceri mai mult. Cu toate astea, nu e chiar foarte multumita. Nu vreau sa ii pun cuvinte in gura, dar da de inteles ca e cam plictisita. Are prieteni acolo, sot, dar nu e chiar acelasi lucru. Poate ar fi fost mai fericita in Romania? (si chiar nu e o intrebare retorica, nu stiu, nu am raspunsurile, asa cum nu le aveti nici voi). Ar fi castigat, probabil, un salariu sub potentialul ei, dar mai mult decat suficient sa traiasca ok. Si-ar fi facut nervi cu gropi, coruptie, manele, dar ar fi avut toti prietenii si parintii alaturi de ea.

    Nu spun astea ca sa impun un punct de vedere. O spun ca sa nu va mai impuneti voi propriul punct de vedere, de parca ar fi regula. Depinde ce iti doresti, ce te face fericit. Felicitari celor care au plecat, nu e usor. Dar nu mai dati verdicte ca trebuie sa pleci, ca nu poti sa faci nimic in Romania, etc. Nu e chiar asa. Unii dintre voi ar fi trebuit sa se nasca in Somalia, sa vada cu adevarat ce inseamna ghinionul.

    Obiectiv, statistic, avem noroc ca ne-am nascut in Romania. Sigur, criticam, ne dorim mai mult, e bine sa tindem cat mai sus, dar mai usor cu vaicarelile, ca nu mori pe strada de foame sau de boli aici.

    00
    • in Romania e ok cat timp esti sanatos si tanar. E mai nasol cand ajungi in spital cu ceva si pleci si cu cadou. E mai nasol cand se intampla cate un eveniment nasol, mai un incendiu mai ceva, si statul nu poate sa te trateze dar nici nu vrea sa te trimita in strainatate
      E misto in Romania mai ales daca iti pui multe cruciulite in parbriz, poate poate nu mori nici de data asta ducandu-te la ma-ta acasa pentru o ladita de rosii.
      E misto in Romania pana pe la 50 de ani cand poluarea din Bucuresti incepe sa isi puna amprenta pe starea de sanatate.

      Da. Intre 20 si 30 e misto in Romania

      00
    • Suntem la o singura criza majora distanta de a fi o tara bananiera.
      OK, noi nu avem violenta armata in cultura si nu vei fi impuscat pe strada.
      Dar poti fi jefuit si batut ca in anii 90.

      Sunt multe guri de politruc de hranit si putini platitori de taxe. Ce crezi ca se va intampla „when shit hits the fan”?

      00
    • Bre, eu cred ca esti somalez. Sau cel putin in gandire.

      00
    • Când stai cu chirie ani în șir sau si mai nasol, cu părinții pana la treij de ani și nimic nu se leagă, îți cam bagi plua in ea de distracție și mamăi, nu știu cum sa iti zic… Da, sunt și alea bune la timpul lor, numa ca te cam saturi sa atarni de la luna la alta, mereu cu banii la fix și sa strângi din buci la fiecare situație neprevazuta.
      Asa ca „voi ăștia” care sunteți fericiți cu agățatu’ la Mamaia și cu „experiente”, nu mai dați verdicte ca nu se moare de foame ori de boli, hahhahaa, asta e bună rău cu bolile…
      Mai bine „voi ăștia” scoateți capu din bula voastră și vedeți ca exista o întreaga tara în jurul vostru și oameni care n-au avut noroc de părinți cu bani, ori de pile și care muncesc în morții ei de treaba pe nici 300 de euro salariu în 2020! Ca atata se poate! Și ăia cu siguranta te pot contrazice și își pot impune punctul de vedere când singura mamaie pe care au văzut-o vreodată a murit ca și-au bătut aia de la spital joc de ea.

      00
    • @animaloo – Asta cu sistemul medical e delicata. eu pot sa iti spun ca am avut experiente numai de nota 10+ din punctul asta de vedere in RO. Dar daca tie ti’a murit cineva apropiat prin spitale, degeaba iti zic. Eu am avut noroc, altii au avut ghinion. Sistemul medical din RO, comunist asa cum e el, e chiar decent raportat la restul tarilor civilizate, ca se intampla nenorociri si pe acolo.

      Uite, de exemplu eu o sa am o operatie in vreo 2 saptamani. Nici prin cap nu`mi trece sa dau spaga. Chirurgul nici nu m`ar mai opera daca as vrea sa`i dau bani. La stat. N`am niciun stres.

      @vosidit98 – Si in America te impusca politia pe strada, ca tot se vb despre asta acum. Agresiuni se intampla peste tot. Pe bune, te simti in pericol in tara asta cand iti vezi de treaba ta? Mi-e greu sa cred.

      Daca tii mortis sa te compari cu alde Elvetia sau Germania, ok, suntem de cacat. Asa cum am zis, e ok sa tinzi spre nivelul ala, dar hai sa fim si mai realisti.

      00
    • @ioana – nu cred ca ai inteles ce am scris, nu ca ar fi fost ceva extraordinar de inteligent, probabil nu ai fost atenta

      00
    • Ce vorbesti de experiente de 10 cu sistemul medical romanesc? Eu una singura pozitiva nu am avut. Tot timpul am dat doar de medici prost pregatiti, mai mult isi dau cu parerea, durere in fund maxima. Daca mergi la doctor pentru o raceala e ok dar daca e vorba de ceva mai grav ai cam belit-o. Incepand de la nasterea sotiei in spitalul de stat pentru ca la privat nu ne primeau din cauza de nastere cu risc si terminand cu cancerul soacrei toate experientele traite in spital au fost negative total. Copilul din spitalul de stat a luat stafilococ auriu si ce e mai grav e faptul ca medicii din maternitate au incercat sa ascunda acest fapt trecand pe foaia de iesire alt diagnostic pentru bubitele care le avea pe corp, nu vrei sa stii cat chin am tras dupa ca sa scapam de ele. Pe piata mult timp a disparut euthyrox, am gasit in Austria, Grecia si in Moldova de cumparat dar in romania lipsea de peste tot desi cei de la ministerul sanatatii tot declarau ca se rezolva problema. O matusa a murit cu zile deoarece la mega mult laudatul spital regional de oncologie din Iasi medicii habar nu au ce fac. Timp de o saptamana nu au putut sa se prinda ca avea o ocluzie intestinala care la momentul initial putea fi si operata, s-au prins alti medici de la un spital din provincie dar era deja prea tarziu. Nici macar ultima data cand am fost petru 3 cusaturi in urma unui accident casnic, ceva care ar trebui sa fie banal, tot am avut probleme, tolomacul de medic rezident nu stia cum se fac niste cusaturi, lucrul cred de baza in meseria de chirurg plastician. Si multe alte experiente negative, as zice de-a dreptul inumane si umilitoare traite cu somitatile noastre de doctori.
      Romania din pacate se indreapta inspre un fel de Congo al Europei. Si cand o sa ajunga asa s-ar putea sa fie cam greu de plecat.

      00
    • nm.bradu – ce zici, cifrele de la covid iti dau asa incredere in sistem?
      *da, o sa veniti cu cifrele din Suedia, da ne uitam si pe grafic sa vedem cum au evoluat? Interpretam date?

      Cred ca nu stii ca eu si sistemu medical romanesc avem multe legaturi. Gen, fosta – doctor, nevasta – doctor. Ca atare am si multi prieteni in sistem.
      Asta pe langa interventii medicale si poveste sh.

      Nu. Nu suntem nici macar pe langa sistemele vestice. nu la nivel de doctori. Din fericire noul val de doctori e bine intentionat, in mare parte. Problema e ca sistemul e futut. De la pacient, la manageri, la casuri si alte cacaturi din jur. Si, la mijloc sunt doctorii, in care toti in baga pula „lasa ca toti sunt spagari sau au salariu mare”

      00
    • animaloo – cunosc sentimentul, sunt in aceeasi situatie, sotia este in domeniu si ghici cine isi ia cele mai multe plangeri de la pacienti si de la familii? Tot medicul dar daca ii rogi pe apartinatori sa faca plangeri la casa de sanatate toti se trag pe cur. Acum nu mai e vorba de spaga, sau daca este sunt doar in cazuri izolate si probabil ca majoritatea spagilor se compun din 10 oua de la tara si un kil de slana. Toti pacientii au impresia ca gata, doctorul schimba garnitura si nu mai curge ulei asta dupa ce 40 de ani ai bagat la grasimi si zahar in prostie iar glicemia iti este 300 si colesteorul de 5 peste limita dar hei, sa ma faca bine doctorul ca de aia platesc la sanatate

      00
    • „ti-a crescut salariu de ce nu avem pastile????”

      00
    • cunosc senzatia si intrebari de acest gen, de parca este vina medicilor ca de ce nu sunt pastile… aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu cand am intrebat-o de ce spitalul nu avea stoc de masti ininte de covrig si dat din umeri, problema este mai sus de medici, guvern-ministru-consilii judetene/locale-administratori de spitale-angajatii din birouri

      00
  60. atfel, o prostie mai mare de sfat rar mi-a fost dat sa vad.
    „pune-ti mana in cur la 19 ani si pleaca in strainatate ca te descurci tu”.
    Au mai zis-o si restu, dar trebuia sa scriu si io ca plm, e luni si ar trebui sa ma apuc de munca

    00
  61. Ideea pe scurt: daca poti pleca, si nu la munca de jos prin samsari, atunci pleaca de tanar. Daca ai si ceva farmec personal, putina prezenta si carisma, vei ajunge mult mai bine acolo.

    Daca scopul tau e sa te duci sa-ti rupi spatele, vei fi tratat si acolo la fel cum esti tratat aici, indiferent de varsta, educatie sau sex.

    Lumea e plina de oameni plictisiti si plictisitori care nu vor (inca) un om plictisit si plictisitor langa ei.

    00
  62. ce se intampla daca pleci la 19 sau la 35 de ani si dupa cativa ani observi ca nu prea ti-e bine in neagra strainatate? nu te mai poti intoarce in gradina maicii domnului?

    00
  63. Foarte mulți de aici zic: stai mamă în Romania până termini facultatea după care îți iei zborul…Caz real: fata unor cunoștinte de-ale mele intră la medicina la stat. Parinții ei sunt oameni cu venituri mult peste medie. Prin anul trei de facultate incepe sa-i pută România iar după ce termină facultatea subvenționată de statul român din banii plătitorilor de impozite pleacă scârbită din Romania să profeseze în Germania.
    Probabil în ultimii ani am trimis sute de mii de absolvenți școliți pe banii contribuabililor să profeseze în occident.De aceea zic: școala ar trebui să fie pe bani. Dacă faci facultatea pe banii statului și pleci mai repede de 10 ani de la absolvire să fii obligat să-ți plătești studiile ajustat cu rata inflației.Taxele nu sunt opționale iar în Romania statul își colectează banii cu poliția la tine ușă dacă e nevoie.Toți ăștia școliți pe banii statului care pleacă de fapt au ocupat locul altcuiva poate mai amărât și care poate ar fi vrut să rămână să profeseze aici.

    00
    • Iar cel care face o facultate de stat in Romania si nu gaseste job un domeniul lui din lipsa de oferte sa primeasca dspagubire de la stat pentru timpul si cheltuielile facte in timpul facultatii.

      00
  64. 24 de ani,bac luat cu 8.50, schimbat 3 facultati în buc,nici una mai departe de primul an din lipsa de interes ceea ce a rezultat in frustrari(senzația de bula repetitiva) și muncit ca să nu mă simt un trântor pe banii părinților, lucrat în delivery la început și apoi vânzări de orice fel, schimbat câteva firme, încercat marea cu sarea 3 luni depozit ,mutat din chirie în ap 3 camere buc după o moștenire primita, n am fond de urgenta sa traiesc 1 an, momentan ma gândesc sa fac o facultate la distanta si sa îmi schimb job,nu ma vad într un domeniu tehnic sau pe scaun la birou, ma pasionează imobiliarele și piața de capital/crypto mai nou.
    Păreri?

    00
    • Stai pe fundul tau in Romania pina esti capabil sa duci la bun sfirsit un lucru si apoi gindeste-te despre plecat in alte tari.

      00
    • Încearcă și ce zici tu, ce observi că te pasionează. Dar înainte de toate asigurați curu: spațiu locativ, utilități, mâncare, haine, tratamente medicale. Să nu strangi din buci când vin de plată cheltuielile fixe. Asta e baza. Cu burta goală și frica de a dormi pe stradă nu există loc pentru pasiune sau făcut mofturi.
      2- fă o facultate la distanță. Ia în calcul inginerie mecanică la Universitatea Transilvania din Brașov. Mai trebuie să dai pe acolo, că na, nu treci examenele.
      Caută un job mai bine plătit, apucă-te de învățat ceva care îți place. E vorba de o rețetă sigură, urmată de cei mai mulți și care dă rezultate. Nu ți le garantează nimeni, dar dacă nu încerci, nu știi ce o sa iasă.
      1. Asigurat nevoile de trai de zi cu zi.
      2. Înscris la o facultate care îți asigură șanse mai mari in piața muncii
      3. Un job relativ ok sau stai temporar undeva, deși nu îți place, ca să îți plătești facturile, iar între timp cauți altceva, te orientezi și îți întinzi antenele.
      4. Îți faci timp și te dedici unui scop al tău: imobiliare și cripto/shit.
      Nu prea poți avansa pe burta goală sau rupt în cur.

      00
    • E cam naspa partea in care descrii ca nu ai dus mai nimic la bun sfarsit facultate/job
      Dar daca te pasioneaza piata de capital pune burta pe carte si in plus fii sigur ca esti fluent in engleza
      Apoi ia calea IFN-urilor nu neaparat la noi ci si prin Malta Cipru mai sunt joburi(nu stiu cum e acuma cu mobiliatea)
      Daca te duce capul te poti angaja in trading desk sau vanzari (de fapt orice, ca sa intri). Daca te vad aia ca te rupi cu munca si vrei mai mult, vei avea ocazia ta

      00
  65. Faptul ca pleci din Romania in orice alta tara nu-ti garanteaza nimic. Vorbesc din postura unui om nascut, crescut si ce lucreaza in prezent in Timisoara (varsta 30 de ani), ce nu lucreaza in IT, ci un job la birou, intr-un domeniu destul de cautat in ziua de azi. Pot spune ca sunt multumit in momentul de fata de salara si de conditii. Faza e ca daca esti slab, spre mediocru, nu o sa reusesti niciunde. Daca stii o limba straina si iti place un anumit domeniu ce se cauta in ziua de azi, si daca te tii de treaba, vei reusi chiar si in Romania si nu vei mai simti nevoia sa pleci. Traiul pe care il vei avea aici va fi foarte bun, comparativ cu traiul oferit de un job in afara pe o pozitie tipica pe care lucreaza emigrantii (agricultura, constructii, ingrijire batrani, etc).

    00
  66. Ok, mai pun inca odata un text al unui scriitor din Timisoara:

    http://tiuk.reea.net/index.php?id=1358

    E din 2011! :)

    00
  67. Dacă e sa te iei după niște comentatori de aici, ar trebui sa nu mai faci vreodată ceva. Oricum e greu dacă n-ai 3-4 facultăți, 10-15 ani experienta în munca, 3-5 coaie.

    00
    • nu doar asta, dar plecarea este vazuta ca ca o cadere din rai. pur si simplu nu te mai poti intoarce la traiul bun din romania daca dupa doi ani nu ajungi miliardar in germania. nu te mai primesc aia la vama. iti distrugi viitorul daca incerci altceva.

      00
  68. Vad cateva idei ce se repeta in comentarii:
    1. „Nu pleca la 19 ani, fa o facultate”. Simplu ca buna ziua, pe principiul daca nu au paine sa manance cozonac. Nu orice copil isi permite sa faca o facultate in Romania, nu orice parinte isi permite sa tina un copil in facultate. Evident ca din pozitia de clasa medie la oras totul e simplu – un blid de mancare se gaseste, copilul sta in camera lui, eventual munceste ceva part time sau nu si face si facultatea insa pentru o familie decenta sau amarata de la tara viata nu mai e asa simpla si nu isi permit sa tina un copil in facultate.
    La fel de bine am putea spune „de ce sa pleci afara, mai bine iei 50.000 de mii de euro de la parinti si iti deschizi o afacere a ta” sau „fa-te programator si faci $5.000 de dolari pe luna de acasa, lejer, fara bataie de cap”. Realitatea economica este alta.
    2. „In Romania e libertate, e distractie – nu ca dincolo”. In mod interesant nimeni nu vede legatura intre libertatea asta si gunoiul de pe jos, manelele date la maxim sau prostul gust al unghiei mari de la degetul mic. Probabil ca libertatea mea ii derajeaza pe altii insa ce conteaza asta cat timp eu ma simt bine?
    3. Mediul. In Romania este un mediu, intr-o tara din Vest sau America de Nord este alt mediu, alta mentalitate. Expunerea la acel mediu ajuta omul sa se dezvolte diferit, admitand ca el este la fel. Hai sa fim realisti, sunt oameni care pleaca de jos si isi depasesc clasa sociala in Romania si oameni care raman la acelasi nivel sau merg in jos. Hai sa nu vorbim despre Romania si Vest, sa vorbim despre Tungujeii de Deal si Bucuresti. Cati din cei care recomandati unui tanar sa ramana la 19 ani in Romania i-ati spune unui tanar „mai stai 3-4 ani la tine in sat, mai inveti cu tractorul sau ceva job ce gasesti si doar dupa aia te duci intr-un oras mare, e prea devreme la 19 ani”?
    Inteleg ideea ca se blocheaza in nu stiu ce job prost platit, de necalificat si nu mai progreseaza – insa asta e viata, unii muncesc si urca iar altii raman manipulanti si paznici de noapte pana la pensie. Eu cred ca expunerea unui om la un mediu mai bun, mai logic si cu mai multe oportunitati il poate ajuta sa se dezvolte, sa vada mai multe aspecte ale vietii.

    00
    • Nu zice nimeni sa faci facultate , dar sa dai cu glet , sa dai cu trafaletul , sa ingrijesti o gradina poti invata inainte sa pleci. Asta face diferenta intre 8-900 de Euro si trait de pe o zi pe alta si 1500-1800 Euro si trait decent . Alte resurse ai sa te duci la cursuri de calificare sau invatat limba.

      00
    • @Constantin – omiti ce spun eu de loc si discuti despre un copil de la oras. Eu spun ca sunt multi la tara, la x km de un oras destul de mare si le este greu sa faca rost de bani sa se intretina la oras ca sa invete o meserie. Ca tot veni vorba de salarii si viata grea afara, cam cat crezi ca e in necalificat in Romania in constructii si cum poate trai intr-un oras mare din banii aia?

      00
    • Sa zicem ca esti de la sat si sa zicem ca nimeni nu stie nicio meserie – sa te invete ceva (nu cu diploma), atunci te duci la cea mai apropiata localitate unde poti sa:
      1. Inveti meserie
      2. Poti sa te angajezi, ca orice (ex. ospatar)
      3. Sa stai in chirie, intr-o camera din apartament, cu alti oameni

      Ai terminat cursurile, stii sa faci ceva. Schimbi meseria – faci practica – poate creste si venitul.

      00
    • @Alexandra – exact aia incerc eu sa spun. De ce sa ma duc la 30-40 de km de casa sa lucrez ca necalificat si sa ma chinui sa invat o meserie muncind greu ca sa imi platesc cazarea si mancarea cand pot sa plec direct afara si sa fac acelasi lucru? Nu e mai simplu sa pleci direct, sa inveti meseria direct afara unde raportul venituri cheltuieli este mai bun decat in Romania si in acelasi timp inveti si limba plus ca ai si experienta locala, care e mult mai importanta decat experienta din alta tara?

      00
    • Pentru ca e mai greu intr-o tara straina. Pentru ca e mai greu cand ti se vorbeste intr-o limba pe care nu o cunosti.
      Pentru ca sunt sanse mari sa devii sclav – vezi cazul sparanghel si luat buletine/ pasapoarte
      Pentru ca toti au “prieteni” sau “familie” care ii cheama si multi uita de ei sau nu ofera cat promit.

      Poate sa fie diferenta intre un chin de 5 ani si un chin de 10 ani

      00
    • explica-mi si mie: daca nu te descurci intr-o tara a carei limba o stii…cum o sa te descurci intr-o tara cu sistem diferit, mai scumpa, dar macar a carei limba iti este straina?

      00
  69. Stiu ca poate e in afara postului, dar am un copil ffff bun la informatica( olimpiade, balcaniada, etc) si la mate in acelasi timp. Si as vrea sa il indrum cumva, si nu stiu cum. Stiu ca nu ma va asculta in totalitate, e f încăpățînat, dar parca nu e viata sa bagi cod de dimineata pînă seara, si vad ca sint f multi it isti si as vrea un sfat. Nu vrea sa plece la studii în afara, nici nu stiu daca l as putea susține, pleaca doar daca pleaca si un prieten, doi. In speranta ca m am făcut înțeleasă, multumesc anticipat pt răspunsuri!

    00
    • @Gina
      Lasă-l să facă ce ii place. Daca e bun pe codat, să facă bani din asta.
      In general programatorii, it-istii, pe ăia pe care îi cunosc eu, nu sunt niște găini. Is tipi isteți, de viață, cărora le place să trăiască, fix tipul bagabonților curvari, le place la munte cu placa, la mare la băutură, la paranghelie maximă. Nu sunt genul de tocilar cu ochelari, gras, chel, cu neck beard și inadaptați sociali, care văd femeile de la depărtare sau pe PC.
      Aici contează enorm personalitatea lu fii-tu. Daca e un om rațional o să înțeleagă că programarea e o plăcere a lui și un mod de a obține bani. Transformă o plăcere în ceva remunerat. Jobu și programarea sunt niște chestii ale lui, pentru restul trebuie să știe să fie om sociabil, plăcut la vedere și ca personalitate.
      Geeks îs mișto. Să nu cadă în extrema antisocialului. Eu dau cu presupusul.
      Poate după ce termină liceul se pișă pe ce a făcut la liceu și se apucă de altceva. E păcat să nu își urmeze visul.
      Dar ca oameni pragmatici îți zic că ingineria merge oriunde, oricând. Nu ai cum să nu te descurci ca inginer.

      00
    • sa il indrumi cum?

      00
    • @ionuț m multumesc, asa e cum spui, sint total de acord.

      @animaloo da, cred ca îndrumat suma aiurea, ca oricum nu face ce ii zic eu si nu e oaie:) sa ii arat cît mai multe posibilitati, sa il expun la mai multe experiente, poate…

      00
    • Nu are sens sa il fortezi ca oricum copiii sunt incapatanati si fac multe chestii in ciuda daca nu le convine ceva. Din comentariul tau am inteles asa: ca are prieteni si ca ii place mult sa codeze. Nu m-am prins exact in ce grupa de varsta intra. Daca, intr-adevar, codeaza zilnic si nu isi petrece tot timpul jucandu-se cu prietenii, lasa-l in pace. Acum multi copii nu se mai joaca impreuna in fata casei/blocului, ci online.
      Sunt sigura ca e un copil inteligent si va descoperi mai devreme sau mai tarziu ce vrea sa faca in viata. E important sa experimenteze la varsta aceasta si sa descopere ce ii place.
      Cumpara-i un kit Raspberry Pi ca sa se joace cu el.

      00
  70. Articolu asta e in contrast cu celalalt articol depe bloc, „cu interviurile” de acu 3 zile. LA ce am citit acolo…da va rog eu, plecati toti ca „pe Spania” primesc toti retarzii.

    00
  71. Problema cu plecatul din tara la 19 ani e mult mai complexa decat pare. Am stat si m-am gandit ce mi-as spune eu mie.

    La 19 ani esti imatur. Poate sunt cateva exceptii care ne pot da lectii de viata dar, raportat la intreaga populatie, e un procentaj prea mic pentru a fi semnificativ. De cele mai multe ori nu privesti in jur si faci analize sociale gen: uite x-ulescu e inginer si castiga 3000 lei, mai bine plec din tara ca aici n-am nicio sansa la o viata decenta. Anturajul si mediul in care ai crescut isi pun amprenta asupra ta iar parerile iti sunt influentate de mediul in care traiesti. Daca pe strada ta, persoanele venite „de afara” in concediu in tara, care dau muzica blana si isi flexeaza ultima masina de fita pe facebook, sunt vazute ca persoane de succes, tu n-o sa devii un intelectual. Partea buna e ca internetul te ajuta sa descoperi noi orizonturi, noi posibilitati, daca stii ce si unde sa cauti.

    Ok, vrei sa pleci? De ce? Plecatul nu e pentru toata lumea si daca te simti bine aici, e foarte in regula sa ramai. Romania nu este o tara atat de nasoala pe cat o descriu unii. Poate pentru tine e perfect. Nu toti care pleaca se si integreaza asa ca revin in tara unde le era mai bine. Sunt oameni care nu ar putea locui in alta parte.

    Voi incerca sa scot cateva idei principale pentru tinerii care se gandesc sa plece. Cuvintele alese sunt, poate, dure insa sunt menite sa te trezeasca la realitate si nu este intentia mea sa jignesc pe cineva. Fiecare dintre noi are o alta experienta de viata si un alt set de valori deci ce functioneaza pentru mine, poate nu functioneaza pentru tine.

    Esti sarac si prost => Ramai
    Fie ca esti in Romania, fie in alta tara, tot in aceeasi mizerie te vei scalda. Aici ma refer strict la cei speciali gen care schimba ajutorul social pe licoare albastra.

    Esti sarac si te duce capul => Pleaca daca poti. Gaseste o bursa, lucreaza part-time. Daca nu-ti permiti, fa facultatea in Romania si pleaca apoi. O sa fie greu ca unii sunt mai egali decat altii iar tu trebuie sa muncesti ca sa te intretii in loc sa te concentrezi pe invatat. O sa iti ia mai mult timp dar in cativa ani iti va fi mai bine. Daca n-ai bani in Romania oricum nu poti „sa te distrezi si sa experimentezi prin locuri exotice” asa ca ce ai de pierdut? *

    Ai (cat de cat) bani si esti prost => Ramai
    In Romania poate mai faci o combinatie, poate te baga ai tai pe un post caldut pe undeva. Nu dati cu pietre ca asta e realitatea. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu nepotismele. Pentru un post in fabrica la banda, de exemplu, nu iti trebuie cine stie ce IQ si nu e ca si cum se ingramadeste lumea la poarta fabricii sa se angajeze. Chiar daca nu ai pile, macar vorbesti limba si stii cum merg lucrurile. Te descurci tu cumva.

    Ai bani si te duce capul => PLEACA
    Daca vrei sa faci cercetare, sa inveti ceva la un nivel mai inalt, in Romania foarte greu se poate. Daca ai bani si te duce capul, cauta pe cei mai buni si invata de la ei.

    Cateva sfaturi (din experienta mea):
    1. Invata o meserie. S-a spus mai sus si doresc sa subliniez si eu importanta acestui lucru. Nu conteaza daca faci sau nu facultate. Nu toti suntem facuti pentru ea. In alte tari scolile de meserii sunt apreciate si reprezinta o alternativa viabila pentru cei care nu pot/vor sa studieze mai departe.

    2. Termina-ti studiile si ia-ti hartia aia. Nu se stie niciodata cand iti trebuie.

    3. Capata experienta in domeniul in care vrei sa lucrezi. Diploma aia nu te ajuta daca habar nu ai cu ce se mananca domeniul respectiv. Nu te angajeaza nimeni ca ai tu diploma dar nu stii sa aplici nici cele mai de baza concepte. Diploma doar iti deschide usa, cel mult.

    4. Invata inainte sa pleci sa ai grija de tine (spalat, gatit de baza, curatenie, platit facturi, educatie financiara): aici ar fi ideal daca inveti astea inainte, de la familie. Daca n-ai de la cine, nu-i bai ca se gasesc suficiente informatii pe internet.

    Ce as vrea sa punctez eu e ca in Romania nu e chiar atat de nasol. Poate pentru tine e in regula. Emigrarea nu e pentru toata lumea si daca nu rezonezi cu cultura tarii respective si nu poti sa te integrezi, nu vei avea mai mult succes in afara tarii ca nu umbla nicaieri cainii cu covrigi in coada. Invata de la cei din jur ca sa poti lua cele mai bune decizii pentru tine.

    *O completare la asta cu distratul cand esti tanar: e misto sa te distrezi si sa aduni experiente si nu proprietati daca ai bani pentru distractie. Daca n-ai cine stie ce bani, nu-i da pe ultimul iPhone ca idiotul si nu-i sparge la iesit in fiecare seara. Trage tare cativa ani pana inveti ceva si ai o meserie si apoi vin si banii de distractie. Nu vrei sa te trezesti la 40-50 de ani ca nu stii sa faci nimic, nici n-ai cine stie ce experienta si nici nu poti sa aplici la infinit pe posturi de junior. Trebuie un echilibru: distreaza-te dar gandeste-te si ce faci in viitor.

    Cea mai buna investitie financiara e in tine si in educatia ta!

    00
    • NOU
      #256

      si-apoi mai e „Emigrarea for dummies”: Gaseste-ti un francez/englez venit la distractie in Romania in club, indragosteste-te ca prin minune si voila! in niciun an vei fi nevasta si mama intr-o alta tara, nu trebuie sa-ti faci griji de nimic, se ocupa iubi.

      00
    • 3. Capata experienta in domeniul in care vrei sa lucrezi. Diploma aia nu te ajuta daca habar nu ai cu ce se mananca domeniul respectiv. Nu te angajeaza nimeni ca ai tu diploma dar nu stii sa aplici nici cele mai de baza concepte. Diploma doar iti deschide usa, cel mult.

      Ai scris că o HR-ista care habar n-are să pună un anunț de angajare coerent.

      Dacă nu-l angajează nimeni, degeaba are sau nu are diploma, pentru icspiriănț. D’oh!

      00
    • @Phaff Ceea ce am spus referitor la experienta se poate aplica oriunde. Poate nu m-am exprimat cum trebuie asa ca mai incerc o data. Sfatul se refera la cei care vor sa plece in afara si au doar o diploma, fie ea de bacalaureat sau licenta (mai sus nu ma duc). Daca nu ai obtinut rezultate foarte bune sau/si nu ai nimic de aratat, sansele sa gasesti ceva in afara fara experienta sunt foarte mici.

      Cand faci o facultate, trebuie sa faci si practica. Ca multi nu o fac pe bune, asta e alta treaba. Asta inseamna ca ai deja ceva experienta. Aici este important sa faci practica pe bune undeva si sa si inveti ceva, macar sa vezi cum merg lucrurile intr-o firma/departament. Scrii frumos in CV: practica in firma X unde am invatat Y. De cele mai multe ori asta e suficient pentru o pozitie de junior. Ideal ar fi sa ai un job part-time in timpul facultatii ca sa inveti chestii sau un internship pe timpul verii.

      Parerea mea e ca la inceput de cariera, cand ai doar o diploma si vrei sa castigi ceva experienta, de cele mai multe ori e o problema de atitudine, de mentalitate. Daca esti cu bun simt si vrei sa inveti, gasesti pana la urma ceva. Aplici la tot ce misca si gasesti pe undeva ceva.

      00
    • bravo!!!! esti ancorata in realitate.

      00
    • Cand faci o facultate, trebuie sa faci si practica. Ca multi nu o fac pe bune, asta e alta treaba. Asta inseamna ca ai deja ceva experienta. Aici este important sa faci practica pe bune undeva si sa si inveti ceva…

      Deja faci practică în facultate, ori nu despre facultăți și diplome e vorba.
      Iarăși tergiversezi discuția cu non-sensuri neavenite, descurajatoare, pentru cei de vârstele pe care autorul le adresează.

      Iarăși, nu ajuți cu nimic.

      Ideal ar fi sa ai un job part-time in timpul facultatii ca sa inveti chestii sau un internship pe timpul verii.

      Ideal? Ideal e să înveți, să treci examenele, să n-ai restanțe, să fii prezent la practică. Aia e ideal.

      Ce ai scris tu e un non-sens din punctul de vedere următor: nu te învață nimic munca de tejghetar pe cei vrei tu să muncești (ex. munca la birou).

      Iarăși gândești ca HR-ista aia, care nu știe să pună un anunț de angajare coerent (+ superficialitățile & frustrările aferente, din câte văd).

      00
  72. La faza cu: oamenii se școlesc in țară si apoi pleacă afară și nu dau nimic inapoi societății care i-a instruit – hai să nu fim mai catolici decat Papa, parintii nostri au contribuit cu varf si îndesat, multi au avut boli cronice, au murit cu zile in spitale sub-echipate, infecte, fara tehnologii actuale, deci nu s-au bucurat de contributiile lor. Inclusiv eu lucrez inca si contribui aici. Nu e ca si cum statul iti ofera totul si tu ca un nesimțit te bucuri de ele fara sa iti achiti datoriile. Sunteti liberi sa fiti voi schimbarea: participati la actiuni de ecologizare. Mi se pare aberant, am facut eu mizeria? Nu! Cu ce schimb societatea daca adun dupa altii. In continuare ei vor arunca. Mereu cand mergeam la iarba verde adunam si gunoaiele celorlalti. Ma intorceam cu pungi/saci mai multi decat la plecare. Am vazut tineri si batrani deopotriva aruncand gunoaie. De ce mai asteptati schimbare? Si multi tineri sunt la fel de jegosi ca mult blamații batrani comunisti catraniti. Nu se va schimba nimic. De ce sa tot fac asta? Sa adun gunoaiele altora, sa le suport mizeriile. Am o viata, si e scurta a naibii! De ce sa nu ma bucur de o societate organizata: sa stiu ca contribuția mea la stat ajuta la crearea unor condiții mai bune de viata. Inscrieti-va in politica sa fiti voi schimbarea! Mult succes! Serios..o sa aveti nevoie! Cei ce ii blamați pe cei care pleaca va ascundeti frica de de a pleca sub paravanul patriotismului, sau al fricii, sau al imposibilității de a pleca. Eu inca nu am plecat, din motive familiale momentan nu pot face asta, insa este in plan. Bravo celor care pleaca…cu un plan cat de cat pus la punct desigur.

    00
  73. nu toata lumea vrea sa plece.
    de exemplu nevasta-mea vrea sa ne mutam in romania :) din ucraina, ce-i drept..dar la fel de drept e ca din ucraina si de pe o pozitie de top management. pentru ea nu conteaza, vrea in romania si punct. e dispusa sa renunte la unele chestii pe care le are acum pentru romania.
    depinde foarte mult si cum simti tara in care locuiesti/in care ai vrea sa te muti, depinde in ce punct al vietii esti si ce-ti doresti, etc.

    00
  74. Asa, ca idee generala, ca manifest , inteleg indemnul. Doar ca prea patetic si fara nuante…Fiecare flacau, la 19 ani are un anume bagaj, in cap, in brate, in spate..nu exista reteta universala pentru oricare.
    Eu, ca unul care am incercat si asa si asa si nu m-am oprit din a incerca, zic, baieti, luati-o usor si ganditi-va bine pasii, apoi, da, rupeti gardul dar macar sa stiti clar ce aveti de facut. Nu faceti din viata voastra poligon de incercari pentru ideile exaltate ale unuia-altuia. E viata voastra, ganditi-o cu mintea voastra !

    00
  75. Imi aduc aminte de o fraza din cartea mea preferata, Nuti spaima constitutii. Fie sexu’ cat de rau, tot mai bun e-n patul tau. Problema e orientarea spre studii. In clipa de fata se fac bani in ro cu orice altceva in AFARA de studii superioare ! O meserie, o abilitate in vanzari samd. Ok in afara castigi bine dar te cocoseaza chiria si vei fi exploatat. Partea buna e ca romanii fiind atat de cronic descurajati, daca te apuci de o treaba si te tii , nu vei avea concurenta. Lasati depresia descumpanirea si apucati-va sa fiti tupeisti si sa dati din coate.

    00
  76. Ok, moi – plecat din Ianuarie ’97 (adica am ceva experienta + am vazut destule ca sa-mi dau cu parerea). Cred ca e putin mai simplu, dupa mine-s doar 2 criterii: 1) daca ai vointa si 2) sant chestii care te deranjeaza in Romania? Daca Da la amandoua astea, ia si pleaca. Nici nu conteaza destept/prost, educatie/nu etc.

    Re 1) Stiu plecati care au educatie minimala/si-acu’ vorbesc prost engleza, dar is milionari in $. Bine, stiu si cu educatie phd/master care-s asa-si-asa/middle. Dar toti care-i stiu au avut (macar) o farama de vointa. Sa faci facultate in Romania doar ca sa o ai facuta e useless dupa mine. In anii aia, daca ai vointa, inveti mai mult afara decat in tara.

    Re 2) Daca exista una sau mai multe chestii care te deranjeaza in Rmnk (administratia/contopismul?, cocalarismul?, BS-ul politic post-comunist?, strazile de kkt?, opinia publica/media?, oamenii de pe strada in general? etc), gandeste-te sa pleci cat esti tanar. Pt ca daca te deranjeaza ceva inseamna ca 1) vezi/nu esti prost, ca 2) nu ai bani de-a gata si 3) mai inseamna ca in timp chestia aia o sa ti se insurubeze mai tare in subconstient (e posibil mai tarziu sa incepi cu regrete „trebuia sa plec”).

    Restul, „nu-i chiar asa rau in R” sau „ia si te distreaza ca in R te distrezi” ori „vaai, dorul de tara/limba noastra-i o comoara/ortodoxism” – astea-s manele de doi lei

    00
    • Ai plecat in 1997 cand străinilor li se păreau simpatici oamenii din estul Europei și voiau sa i ajute indiferent dacă erau cam prostuți. Vremurile s au schimbat.

      00
    • @Marian: Bullshit. Gresesti, eu n-am plecat in Europa de Vest. In N America putin le pasa de unde esti. Si de venit in UE, vin africani, sirieni etc gramada. Eu cred ca Estul Europei e parfum fata de sirieni. Daca un patron din UE/Vest are de ales intre un african/sirian si roman/bulgar, ce crezi ca prefera?

      00
  77. „Nu există să existe
    cetăţeni cu feţe triste,
    toată lumea este grasă,
    veselă, politicoasă.”

    Nu?

    00
  78. Aproape toate comentariile sunt proaste, fearmongering, autosantajoase (aka. te sfătuie să-i dai de mâncare caprei tale cianura & pe urmă tot ei rânjesc pe la spate că te-au manipulat să-ți faci rău cu mâna ta), cu umpluturi sau clișee spuse incomplet (ex. „fa-te pe domenii care se cauta”, fără să-ți enumere).

    Never change, romanians. Never change, ya histrionic jerk, superficial fucks.

    ––-

    Pe textul autorului/OP-ului, eu zic așa (tot pe baza de 19 ani):

    Du-te în ce țară sau fiecare țară (pe care o ai în vizor) și petreci maximul de o săptămână, două săptămâni, acolo. Nu știu cu cazarea, nu mă pronunț. Dacă poți să rezolvi ceva în mai puțin de o săptămână, cu atât mai bine, să nu pierzi vremea mult.

    Imediat după ce ai aterizat (sau a doua zi) și, după ce ți-ai asigurat cazarea pe termenul limită de care ți l-am spus, du-te la agențiile naționale de angajare și le explici situația: că ești român tânăr, că nu vezi viitor în România (fii onest, chiar cred că merge să-ți spui ofturile, inclusiv în privința banilor), că vrei să-ți formezi viața în țara lor și că ai considerat că primul pas pe care trebuia să-l faci e sa te prezinți la ei („ei” fiind agenția nationala care se ocupa cu angajările).
    Eventual, te duci la primărie și te interesezi de informații de acolo. Sau chiar la ministerul/departamentul lor national de munca, ceva/cineva tot trebuie sa spună ceva. Fii politicos, dai cu „Buna ziua” și vor merge lucrurile cum vor merge.

    O listă (nu am pus toate țările, îmi cer scuze, scriu de pe telefon) din țările pe care le-am văzut menționate de comentatori români care nu ar trebui să știe ce e aia fericire în viață:

    Franța – Pôle emploi ( https://www.pole-emploi.org/accueil/ )

    Germania – Bundesagentur für Arbeit ( https://www.arbeitsagentur.de/en/welcome ||| https://www.arbeitsagentur.de/ )

    Regatul Unit – Department for Work and Pensions și National Careers Service pe Anglia ( https://www.gov.uk/government/organisations/department-for-work-pensions ) și ( https://nationalcareers.service.gov.uk/ )

    Norvegia – Nye arbeids- og velferdsetaten ( https://www.nav.no/en/home ||| https://www.nav.no/no/person )

    Belgia – au prea multe ( https://www.belgium.be/nl/werk/werk_zoeken/arbeidsmarkt/gewestelijke_diensten_voor_arbeidsbemiddeling )

    Austria – AMS ( https://www.ams.at/arbeitsuchende )

    Spania – Empleate ( https://www.empleate.gob.es/empleo/#/ )

    În alt fel, eu nu știu cum aș proceda. Cu EURES nu mă pronunț pentru că nu știi dacă ți se trage o țeapă.

    Dacă tot pleci o saptamana-doua (sau mai puțin) în țară sau țările vizate, mergi la agențiile lor de angajare sau primarii sau chiar la ministere/departamente și le explici situația: că ești din Romania, te sugrumi acolo în ceea ce privește bunăstare (bani, locuință, civilizație), vrei sa incepi în țara lor și să te ajute sa te înrădăcineze pentru că (și nu cred că e exagerat) nu ai încredere în intermediari din Romania sa te ajute.

    Adică fii onest, că nu minți, e vorba de viața ta.

    00
    • Vorbești prostii cât casa. La 19 ani abia se șterg la bot singuri, iar tu vorbești de avioane când ei nu au bani să plătească un veceu public.
      Ce spui tu, sună cu a cere azil politic. Daca aici nu ej capabil să te descurci in Romania unde ai prietenii, rude, conexiuni, vorbești limba și tot mai ai o urmă de sprijin, în aceleași condiții ce faci, într-o țară străină?

      00
    • @ Phaff Hai ca musc eu momeala. Am citit comentariul tau si, desi link-urile sunt utile, nu m-am lamurit.

      1. De ce aproape toate comentariile sunt proaste? Asta cu capra si cianura nu am gasit-o iar aia cu domeniile care se cauta si ce „sa te faci”: am citit doar un comentariu in directia asta in care cineva zicea sa „faci” o pasiune pentru electronica/automatizari sfat care, clar, nu prea functioneaza ca nu poti face o pasiune la comanda.Partea cu firma nu are sens sa o comentez. Pasiunea fie o ai, fie o descoperi dar nu prea o faci.*

      2. De ce sa petreci doar 1-2 saptamani acolo?

      3. In ce limba comunici cu autoritatile? In orasele mari se mai vorbeste engleza in institutii dar in orasele mici e putin probabil.

      Fiecare tara are specificitatea ei. Ce functioneaza intr-una, poate nu va functiona in alta.
      Nimeni nu-ti poate spune ce sa faci. Ce a functionat la altul poate nu functioneaza la tine, ce ii place unuia poate nu iti place tie. Fiecare are alta experienta de viata.
      Cel mai bine e sa auzim cat mai multe opinii si sa luam singuri cea mai buna decizie pentru noi. Evident trebuie si sa cautam singuri informatii detaliate ca sa fim siguri ca nu decidem pe baza unor pareri subiective.

      *Intotdeauna am avut o pasiune puternica de a nu muri de foame.

      00
    • @Ionut

      Vorbești prostii cât casa.

      Să moară ăia care cred că vorbesc prostii, așa, de dragu’ de a spune fiindcă nu știu altceva ce să adauge.

      Ce spui tu, sună cu a cere azil politic.

      Nu, este fix ceea ce trebuie făcut din moment ce nu știi peste ce o sa dai. Mai concret, mai concis, direct la sursa chiar cu autoritățile statului luat că exemplu. Altminteri, te riști cu intermediari, cu salarii mai mici și tot faci rău. Așa, direct, cu oficiali, mai bine.

      Daca aici nu ej capabil să te descurci in Romania unde ai prietenii, rude, conexiuni, vorbești limba și tot mai ai o urmă de sprijin, în aceleași condiții ce faci, într-o țară străină?

      Tocmai aia e premisa, ba bolovane Ioane! La 19 nu știi pe nimeni, nicio conexiune, o limbă (pâșpâită) cât de cât cunoscută și disperarea de a pleca să nu rămâi aici; tocmai asta e premisa din textul lui guest_author. Voi ați luat-o cu „nu, nu, mai stai, mai stai”, ori nu despre stat în țara asta e vorba!

      –––

      @Alina

      1. De ce aproape toate comentariile sunt proaste?

      N-au legătură cu subiectul discuției. Deloc.
      Sunt contre care nu își au menirea, decât să certe, să disimuleze, să o ia cu frecușu’ la dracu-n praznic.
      Compară comentariul meu cu celelalte: în loc să vina cu informații directe, cu detalii accesibile și modalități, toți vorbesc de „prieteni” (de parca prietenii îți plătesc facturile, casa, mașina, painea, relaxarea etc; te piși cu jet pe ele în prietenii – țara cu cea mai mare corupție transpartinice & nivel ultra scăzut de încredere în oameni, instituții, firme), de trunchieri manipulante care sa îndemne oamenii sa-si facă rău cu propria lor mana fara sa acuze pe făptașii stohastici (autoșantajul; bancul cu românii în cazanul din iad), de amintiri de mahala și de observații „mneh, mi-e nu mi-a fost greu pentru că…”.

      Eu, concret, am venit cu un plan, o schiță, unde să se ducă un tânăr de 19, în care (presupun) nu o sa fie luat peste picior cum îl iau deja cei de acasa. Altele & alții, nimic…

      2. De ce sa petreci doar 1-2 saptamani acolo?

      Te duci și te interesezi cum stau apele, ce oportunități și promisiuni ți se oferă, care sunt calculele de urmat, ce îți spun cei de la agențiile de angajare sau primarii sau minister/departament.
      Pe urmă iei notele de contact, te întorci acasă repede și ai idee ce e de făcut.
      Nu te duci in vacanta, te duci să te interesezi pentru prospectele viitorului apropiat.

      3. In ce limba comunici cu autoritatile? In orasele mari se mai vorbeste engleza in institutii dar in orasele mici e putin probabil.

      Ți-ai răspuns la întrebare; cu toate că nu absolutiza, nu specula, doar de dragul de a demoraliza.

      Cel mai bine e sa auzim cat mai multe opinii si sa luam singuri cea mai buna decizie pentru noi.

      Iar când aproape toate comentariile n-au nicio noima, niciun ajutor tangențial pe speță (așa cum am argumentat), atunci cei și cele vizate mănâncă căcat & n-au nicio legitimitate decât tot in strafunderea aia românească de autosantaj, demoralizare, capra vecinului s.a.m.d.

      Potlogăreală ≠ sfaturi. Ori ajuți, fie te bagi in seama să-ți (re)confirmi bias-urile personale (+ răutatea aia românească)

      00
    • Acum vreo 10 ani prestam la un oficiu pentru sclavii din est si am auzit intamplator pe una poloneza ( probabil tot asa citise ea pe undeva sa-si ia lumea in cap si sa fie sincera ) turnand ceva de genul ” stiii ,noi in Polonia inca avem sechele dupa comunism” si altele la fel . Am intors capul sa ma uit – o tanara aparent normala , imbracata normal ca o curva , fara defecte fizice …cea ce-i lua interviul se uita la mine, eu la ea…in fine,vroiam sa zic ca nu am inteles pana acum ce mama dracului era in capul ei – si daca zic ,mai zic si sa ignorati partea cu „sinceritatea ” , nu sunteti cu nimic mai jos decat ei si voi le faceti lor un serviciu,nu ei voua.

      00
    • @phaff
      Păi, stimabile, un tânăr capabil să facă toate chestiile expuse de tine, nu are nevoie să se ducă cu miloaga la AJOFM-urile din țările ălea.
      Ăla se descurcă oricum, oriunde, pentru că e descurcăreț și perfect adaptat, cu experiența vieții. Nu o să facă vreodată așa ceva. Aia care au nevoie reală să facă ce zici tu, sunt fix ăia care au plecat prima data la muncă în afară, că ei știu cu gps, Waze și Europa, iar când au aj

      00
    • @Phaff Am inteles acum unde bati. Am lasat mai sus un comentariu maricel cu parerea mea pe subiect. Ceea ce spui tu in comentariul tau nu prea e fezabil din urmatoarele motive:

      1. De unde bani pentru cazare 1-2 saptamani? Plecam de la premisa ca majoritatea nu au familie care sa ii sprijine ca daca aveau, plecau direct daca voiau. Avion + Cazare + Mancare + Transport costa serios.

      2. Daca vrei sa te duci doar ca sa te interesezi cum sta treaba si te descurci cat de cat cu limba, poti la fel de bine sa te interesezi pe internet si sa citesti site-urile oficiale. Poti sa trimiti emailuri si sa intrebi direct. Nu e nevoie sa cheltuiesti bani pe care nu ii ai ca sa te duci sa intrebi direct. Atentie: de multe ori informatiile sunt disponibile doar in limba locala.

      3. Nu e suficient sa locuiesti 1-2 saptamani intr-o tara ca sa-ti dai seama cum merg lucrurile si daca tara respectiva iti ofera ceea ce doresti. As zice ca undeva de pe la 1 an de zile de locuit intr-o tara straina e suficient ca sa-ti dai seama daca vrei sa locuiesti acolo ori ba.

      4. Limba tarii respective e extrem de importanta. Chiar daca unele site-uri au si ceva versiune in engleza, de multe ori informatiile esentiale lipsesc. Nu te baza ca functionarii publici vor sari sa te ajute si nu te baza ca stapanesc engleza. Plus ca, de obicei, trebuie sa-ti faci programare.

      5. Nu, aproape toate comentariile nu sunt pe langa subiect. Numai ca tu alegi sa ignori tot ce nu se potriveste cu parerea ta. Multi si-au dat cu parerea asa cum vad ei situatia, ca si tine, de altfel. Altii au povestit din experienta lor. E normal sa nu ne aliniem toti parerile.

      Din punctul meu de vedere, nu vad de ce cineva ar cheltui bani ca sa se duca la primarie sau la oficiul fortelor de munca si sa intrebe ce si cum. Plus ca cei in situatia asta probabil nu au bani de cheltuit asa. Poti, la fel de bine, sa intrebi pe bloguri, grupuri, forumuri despre ce te intereseaza si sa primesti raspunsuri de la oamenii plecati acolo. Daca stii limba, poti sa intrebi direct functionarii din tara respectiva desi, daca nu intrebi de ceva punctual legat de activitatea lor, sansele sa primesti sprijin real sunt minime. Nicaieri nu e usor „sa reusesti”: nici in tara si nici in strainatate.

      00
    • @Alina

      1. De unde bani pentru cazare 1-2 saptamani? Plecam de la premisa ca majoritatea nu au familie care sa ii sprijine ca daca aveau, plecau direct daca voiau. Avion + Cazare + Mancare + Transport costa serios.

      Am scris că nu mă pronunț pe cazare (cu tot ce înseamnă asta).

      Vrei să speculez?
      Bine, speculez (tu nevrând să ajuți pe nimeni):

      A) Te interesezi din timp de adăposturi de noapte în țara respectivă (comparativ cu ce a scris cineva că a dormit 3 nopți sub un pod).

      B) Prin telefon, vorbești cu autoritățile respective.

      Altfel, nu știu. Dar văd că și alții tac & condamnă, nu ajută pe speța scrisă de autor.

      2. Daca vrei sa te duci doar ca sa te interesezi cum sta treaba si te descurci cat de cat cu limba, poti la fel de bine sa te interesezi pe internet si sa citesti site-urile oficiale. Poti sa trimiti emailuri si sa intrebi direct. Nu e nevoie sa cheltuiesti bani pe care nu ii ai ca sa te duci sa intrebi direct. Atentie: de multe ori informatiile sunt disponibile doar in limba locala.

      D’oh

      3. Nu e suficient sa locuiesti 1-2 saptamani intr-o tara ca sa-ti dai seama cum merg lucrurile si daca tara respectiva iti ofera ceea ce doresti. As zice ca undeva de pe la 1 an de zile de locuit intr-o tara straina e suficient ca sa-ti dai seama daca vrei sa locuiesti acolo ori ba.

      Iarăși autoșantajezi, iarăși demoralizezi, iarăși vorbești că o HR-istă.
      Nu îți trebuie un an; cine vehiculează asta cu 1 an se gândește la bairam și atât.

      4. Limba tarii respective e extrem de importanta. Chiar daca unele site-uri au si ceva versiune in engleza, de multe ori informatiile esentiale lipsesc. Nu te baza ca functionarii publici vor sari sa te ajute si nu te baza ca stapanesc engleza. Plus ca, de obicei, trebuie sa-ti faci programare.

      La câte bazaconii răutăcioase ai scris, nu mă miră că nici acum nu ai cum să vorbești pe subiect.
      Tipic românesc…

      5. Nu, aproape toate comentariile nu sunt pe langa subiect. Numai ca tu alegi sa ignori tot ce nu se potriveste cu parerea ta. Multi si-au dat cu parerea asa cum vad ei situatia, ca si tine, de altfel. Altii au povestit din experienta lor. E normal sa nu ne aliniem toti parerile.

      Nu despre păreri e vorba. That’s the gist.
      Tocmai de aceea comentariile sunt pe lângă. Nu ajută cu nimic, nu spun nimic de accesibilitate pe subiectul discuției, nu oferă informații de ajutor legat de speță (tânăr, 19 ani, străinezia)… nimic. Aaaa, doar atât: să condamne, să se contrarieze, să facă fearmongering, să demoralizeze, să autoșantajeze (hai că știi deja), să mintă, să moară capra vecinului.
      Atât. De atât sunt capabile majoritatea comentariilor de aici.
      Mi-e scârbă de voi, emanați chintesența românismului…

      Din punctul meu de vedere, nu vad de ce cineva ar cheltui bani ca sa se duca la primarie sau la oficiul fortelor de munca si sa intrebe ce si cum.

      Iarăși îți dai cu părerea pe lângă subiect. Iarăși te bagi în seamă cu potlogării, în loc de ajutor & informații tangențiale. Iarăși vorbești ca o HR-istă concediabilă.

      Plus ca cei in situatia asta probabil nu au bani de cheltuit asa. Poti, la fel de bine, sa intrebi pe bloguri

      Cu ce ați ajutat, mă, voi!?! Cu ce?? Majoritatea dintre voi ați scris nimicuri, pe dinafara subiectului.
      Până să vin eu, ai știut să vorbești numai inutilități și remărci neavenite. Nimic, nimic concret & concis. Peste 200 de comentarii (aproape 300), aproape toate despre moartea caprei a vecinului, toate despre condamnarea autorului & nimic cu informații ajutătoare și accesibilitate.

      Compresez comentariile tale & a ălorlanți: „Nu fă așa!”, „Nu e bine!”, „Nu gândești cum trebuie!”, „Nu procedezi corect!”, „Nu…! Nu…! Nu… !”

      De atât sunteți în stare. Până să vin eu, niciuna & niciunul nu știe (nici acum, nu-i bai) cum să ajute. Nimic, nimic, nimic… nici acum. Scrieți pe lângă, nu ajutați cu nimic palpabil, condamnați & contrariați ca niște ticăloși scelerați capabili de mârșăvii, plini de clișee & polemici.
      Tocmai că acum, aici pe blog, comentariile (cu excepții numărate la o mână) nu ajută cu nimic, nu ați ajutat cu nimic.

      Nicaieri nu e usor “sa reusesti”: nici in tara si nici in strainatate.

      Cu tine și cei ca tine, nimeni nu reușește aici.

      00
  79. Sa tragi tare cativa ani afara, sa-ti pice ochii de oboseala, pentru a tinti catre o viata decenta. Iat in vacanta sa vii sa-ti faci dintii in Romania. Asta da tel in viata.

    Nu mai bine tragi tare aici?

    00
  80. @phaff
    Păi, stimabile, un tânăr capabil să facă toate chestiile expuse de tine, nu are nevoie să se ducă cu miloaga la AJOFM-urile din țările ălea.
    Ăla se descurcă oricum, oriunde, pentru că e descurcăreț și perfect adaptat, cu experiența vieții. Nu o să facă vreodată așa ceva. Aia care au nevoie reală să facă ce zici tu, sunt fix ăia care au plecat prima data la muncă în afară, că ei știu cu gps, Waze și Europa, iar când au ajuns aproape de Budapesta, au sunat la firmă că nu știu ce să facă, să ajungă în Hamburg. Plecați din țară cu totul asigurat la destinație. Deeci

    00
    • Păi, stimabile, un tânăr capabil să facă toate chestiile expuse de tine, nu are nevoie să se ducă cu miloaga la AJOFM-urile din țările ălea.

      Nu-ți mai da cu părerea, Ioane.

      00
  81. Cand absolevente de faculate sunt caserite la supermarket, vad lume care indruma la pierdut vreme prin facultate.
    La 19 ani ma manca in fund sa plec, pana la urma am plecat dupa terminarea facultati in domeniul ingineriei. Materia era depasita de mult, dar am invatat sa structurez si filtrez mai bine informatia.
    Daca as putea alege intre faculate in ro sau pe afara as alege pe afara.
    Daca nu ai posibilitatea de a face facultate, invata o meserie pe care sa o strapanesti foarte bine. In domeniul serviciilor se castiga decent peste tot prin lume.
    Nu pierde prea mult vremea la cules de sparanghel, depozit, sau alte locuri de munca unde nu ai nici o perspectiva de a avansa.
    Meserii in care se castiga bine fara facultate:
    agent vanzari, electrician, instalator panouri solare, technician eoliene, dulgher, operator echipamente grele ( buldozer, escavator, macara, tractor), instalator apa, gaz, technician lifturi, manipulator materiale periculoase, platforme de petrol, pe nave de croaziera, bucatar, technician dentar, technician in domeniul medical, ai nevoie de un curs de vreo 6 luni, technician avioane, elicoptere.

    00
  82. Tocmai am citit genul de articol care vrea sa ne arate noua, astora ramasi in tara, cat de nasoala e viata in Romania si cum toti aia desteptii si luminatii au tulit-o in afara.
    Wow, succes, ce sa zic.
    Chestia asta era hype acum ceva ani, deja lumea s-a cam lamurit si cu „afara” si multi au venit cu coada intre picioare acasa. Shit happens, nu e chiar asa de cald si frumos nici in tarile alea civilizate, nu toti se pot adapta la viata de imigrant.
    Hai sa lasam alegerea libera oricui vrea dar fara sa prezentam emigrarea ca fiind singura solutie de bun simt pentru orice persoana cu IQ peste 20. Pentru ca nu este iar Romania inca are foarte multi oameni buni si bine pregatiti care pot face si care chiar fac o treaba buna aici.
    Inteleg, autorul are niste frustrari dar se pare ca vrea sa ne bage pe toti in aceeasi oala si poate nu toti cei care stau in Romania si-au ratat cumva chemarea sau nu si-au implinit visul si asta fara sa fie implicati in cine stie ce cumetrie sau increngatura politica.

    Dar deh, e greu sa intelegi si sa accepti asta cand singurul tau scop pare a fi „fugi ba! fugi din Romania!”

    00
    • Nu te opri doar la articol si citeste comentariile. Nu toti sunt de aceeasi parere cu autorul.

      00
    • Ai dreptate, străinătatea pentru români nu e la fel a in anii ’90 când plecai greu, fara viza dar în 6-12 luni îți luai cu 20000 dolari apartament in orice oraș mare din Romania. Acum nu mai faci bani afara, zic sa vii cu ei in buzunar decât dacă mergi la furat, ai gagici la produs sau ești cel mai tare și oraș într-un domeniu căutat! Merita sa mergi afara dacă nu mai suporti traiul din Romania dar vei trai material la fel că la noi. Din contra, din cauză că au plecat multi, poți găsi ușor de lucru pe ani buni și la noi, dacă ești bun in ceva. Personal câștig mai bine acum in Romania decât câștigam in Spania după 8 ani acolo. Cât despre luat de la zero am luat-o de trei ori în viața, prima data în ’84 când la 16 ani am plecat la muncă pe șantier, apoi la 21 când am intrat la facultate la Cluj, la zi și apoi la 32 când am plecat in Spania cu 200 dolari in buzunar și am dormit trei nopți sub un pod până ce am întâlnit un roman care m-am luat la el în chirie. Cel mai greu mi-a fost în facultate, munceam noaptea și mergeam ziua la cursuri iar în vacanțe peste vara rămâneam la muncă și îmi căutam chirie. Așa că citind unele comentarii mi-am dat seama că sunt mulți habarniști cu aere de cunoscători intr-ale vieții! Sfatul meu- orice decizii luați, fiți hotărâți și mergeți până la capăt. Nimic nu email rău decât să renunți la primul hop! Și experiențe proaste înveți cel mai mult!

      00
  83. 1. Importanta nu e suma de bani pe care o castigi, ci ce poti face cu ea !
    2. Daca eu as avea din nou 19 ani (bac-ul luat) si as avea cunostintele si experientele de acum as proceda in felul urmator (conditia esentiala sa stii engleza la nivel, ceva, sub mediu si sa ai dorinta sa realizezi ceva):
    a. as aplica la un job la Amazon, in UK se angajeaza la greu, salariul net pt 40 ore/sapt este, net, £320 (10h/zi, schimb de noapte). In mod normal daca esti apt de munca si doresti sa realizezi ceva, te descurci. Mai iau in considerare ca acum, din cauza covidului se fac si multe conversii (sa treci de la angajat temporar la angajat permanent, chestie care pe aici nu a mai avut loc in ultimii ani)
    b. muncesti 1 an de zile si apoi aplici pt finantare studii superioare (student finance loan), pentru „migrant worker”, alegi facultatea/specialitatea in care vrei sa activezi. Daca esti acceptat pt „migrant worker” poti accesa si „maintenance loan”, care incepe de la £8000/year cu conditia sa lucrezi minim 20h/week (20h/week – 2 nopti, la amazon in schimb de noapte inseamna cam £210-£220/week)
    c. un studio, o camera cu o chicineta si baia ta proprie (dus si buda), intr-un orasel in jurul Birmingham-ului, costa £500-£600/luna, cu toate cheltuielile incluse intr-o cladire (care seamana a hotel si unde cineva vine la 2 saptaminii sa iti faca curat in camera), totul este curat si civilizat!
    d. dupa 1 an, lucrat si trait in UK, poti aplicat pt „migrant worker” si poti beneficia de „maintenance loan”, la munca, daca ai devenit angajat permanent poti aplica pentru program redus de munca, minim 20h/saptamina (adica 2 nopti) pt ca sa iti vezi de facultate (asta inseamna salariu £215/week + ~£8000/an). Pt studii poti sa ai 3 ani + 1 an (pregatire pt studii: limba si /sau sa iti revizuiesti cunostintele minime in domeniu, sa te familiarizezi/integrezi) + 1 an pt „placement year” – adica sa aplici pt un job de tip „placement” cand ajungi la nivel 5 (adica un an inainte sa termini studiile): la acest job esti platit normal (£18000/year-£26000/year), concediu etc. Dupa aceasta perioada angajatorul tau iti spune daca are nevoie de tine sau nu (daca are nevoie de tine iti face o oferta), te intorci la scoala si iti termini studiile. Chiar daca nu ai o oferta de job de la firma la care ai lucrat in acel an, poti trece in CV ca ai „experienta comerciala”! Asta inseamna ca daca cineva iti cere o recomandare, cei pt care ai lucrat in „placement year” aproape ca sunt obligati sa iti dea! Nu in ultimul rand, daca „fail” un an, ai dreptul sa il repeti ca orice an normal de studii (adica cu finantare de la guvern, totul este sa ai aranjamentul rezolvat cu universitatea). Daca pici doar un modul/curs il poti repeta cu anul tau (adica 3 module pe semestru in mod normal + 1 modul la care ai picat in anul precedent) fara sa platesti in plus (am auzit ca unele universitati procedeaza altfel!)
    e. ai finalizat studiile in domeniul ales, daca ai 6 ani de trait si residenta oficial in UK, poti aplica pt cetatenie (cam astea sunt reglulile acum), daca ai cetatenie UK poti sa te inrolezi in armata, pt scoala de ofiteri, dureaza 1 an, dai examen si daca il treci obtii un contract pt 5 ani (cu grad de ofiter), venitul va fi de minim £32000/an brut (minim £2100/month net, pana acum am vorbit de sume nete), la care se adauga diferite sporuri, de exempli, daca esti la NAVY, primesti o suma de bani suplimentara pt fiecare zi ptrecuta pe mare! In timpul asta nu cheltuiesti foarte multi bani din salariu, in principiu guvernul iti da cam tot ce ai nevoie, inclusiv transport pana acasa (odata sau de 2 ori pe an)! Cu banii economisiti (in 5 ani de contract) iti poti lua credit ipotecar pt 1-2 case care sa le inchiriezi ca sa iti mai scoti un ban. Dupa ce termini cu armata, companiile mari, dar si alte organizatii, au joburi pt cei care au facut armata !
    f. ai terminat cu armata, ai ceva experienta de viata si profesionala si poti aplica pt finantare master, care dureaza 1-2 ani, in domeniul in care crezi ca iti place tie de aici inainte !
    Deci, ai in jur de 30 de ani, cetatenie UK, studii in UK, experienta comerciala si in armata UK (pt ofiteri poate fi echivalent cu experienta in viata civila, ma refer la profesii ca: inginer, medic, etc), e posibil sa ai 1-2 proprietati (nu foarte valoroase) si te pregatesi sa faci un master, asa cum iti doresti dupa ce ai aflat ce vrei !
    3. Astfel ai sansa ca la, in jur de 30 si un pic de ani, sa ai studii: bachelor degree,master si rang de ofiter in armata UK, experienta comerciala si in armata si o pensie de veteran de la guvern !
    Va rog sa imi spuneti cum poti realiza asta in Romania !
    In concluzie: daca as avea 19 ani azi, as proceda in acest fel, poate cu armata sau fara !
    In Romania chestia critica pentru tineri este ca nu au posibilitatea sa isi aleaga o traiectorie in viata, ceva de genul: faci asta si apoi treci la asta si apoi la asta ! Oamenii trebuie sa stie pt ce muncesc, fie ca este vorba de invatat si/sau de munca ! Foarte adevarat ca nici un program de studii nu iti garanteaza 100% traiectoria in viata !

    00
  84. Adevarul,ca intotdeauna,e undeva la mijloc si depinde de timpurile in care se petrece “ actiunea”.Un exercitiu de imaginatie-cind am inceput eu munca(una buna,bine platita),la inceputul anilor 90,leafa mea(aia buna de tot) era echivalentul a 70 USD.Apoi a devenit echivalentul a 100 USD.Si cistigam mai bine decit parintii mei,ambii profesori,cu peste 24 de ani de vechime la catedra.Pare halicinant,nu?Mai ales pe acest blog unde toti votbesc de miile de euro ca si cum ar vorbi de pesos venezueleni.Ei bine,cu aia 70 USD mincam,ma imbracam,mergeam la petreceri,la mare,la terasa la bere,discoteci la greu.Ba mi-am luat chiar si motocicleta.A,am uitat,plateam si chirie intr-o garsoniera amarita,dar eram singur.Au fost cei mai frumosi ani ai vietii mele.Saracie lucie,dar plin de viata peste tot.Un apartament brici costa intre 7-10k USD,iar o garsoniera buna vreo 3k USD.Occidentul era doar un miraj,romanii mergeau la munca in Serbia,Ungaria si Turcia.In agricultura,evident.Doar favoritii sortii ajungeau,printr-o minune,la cules de portocale in Grecia.Cozile din fata ambasadelor occidentale se intindeau pe site de metri si lumea dormea pe trotuar,cu zilele,ca sa nu piarda rindul.Majoritatea erau refuzati.Occidentul putea fi “ atins” doar calatorind in podul vagoanelor,agatat sub tren,in container sau prin padurile dintre Ungaria si Austria.Cam ce vedeti ca fac azi refugiatii din Siria sau Pakistan.Si cu toate astea eram fericit.Aveam putin peste 22 de ani,prima cutie de Coca Cola am baut-o in 1990.Atunci am fumat si primul Marlboro din viata mea.Fast forward-today’s day-in orasele mari din Romania,mai ales Bucuresti,salarii de 1000-1500 de euro nu mai impresioneaza pe nimeni.Se gaseste absolut orice,doar ca-s scumpe ca-n Germania.O ruina de apartament in orasele mari porneste de la 100k euro cel putin,la altele the sky is the limit.Tigarile costa ca-n USA,mincarea e mai scumpa ca-n Germania,motorina umileste la pret Austria.O Dacia Logan in showroom in Romania costa mai mult decit fix aceeasi Dacie in showroom in Germania.O chirie in Cluj costa putin mai mult decot una la Sevilla.Iar un sandwich ordinar cu brinza in aeroportul Otopeni costa de 3(trei) ori mai mult decit unul(de calitate mai buna) din Shiphol Airport.Pretul unei cine execrabile in Mamaia Nord ar face sa paleasca de invidie restaurantele din Marina Bay-Dubai.Iar o “ vacanta de vis” in Delta Dunarii,desfigurat de tintari si mizerie,costa dublu decit o croaziera eleganta in Delta Nilului-Egipt.Exercitiul a luat sfirsit,tragem concluzia-desi toata lumea vorbeste de cit cistiga(sau vrea sa cistige),nimeni nu vorbeste de cost of living.Ala-i,de fapt,singurul care conteaza.Nu conteaza citi bani faci,conteaza cu ce ramii dupa ce platesti ce ai de platit.Niciodata banii nu vor fi de ajuns atita vreme cit preturile cresc mai rapid decit veniturile.Ei bine,acelasi exercitiu se poate aplica si celor de 19 ani care vor sa mearga in….sa zicemmAnglia,gindind ca veniturile in Romania sint mici-lefuri mai mari,dar preturi si mai mari ca-n Romania.In plus,ce uita lumea este ca-n tarile cu spa calda,fiscul nu te “ iarta”,ca-n Romania.Acolo,tax is tax,si nu-i deloc mic.Astia care “ admirati” faptul ca unii si-au liat case cu rate pe 20-30 de ani prin Vest-voi stit cit cost “ property tax” in lumea civilizata?Ownership-ul vine cu un cost,unul mare,nu-i pentru oricine.Mii de delori sau euro.Pe AN.Fiecare an.cit e-n Romania?150-200 lei pe an?Dar o asigurare de masona stoti cit e in Vest?E cam luna si suta de euro daca nu gresesc.Fata de vreo 160 euro pe an in Romania.Dar o asigurare medicala?Sa luam USA,cazul meu-1150 USD pe LUNA ,familie de 3 persoane.Ca om
    plecat de vreo 26 de ani din Romania,pot soune ca,initial,plecatul “ afara” a fost usor,cindva,la inceputurile lui 1990.Putini imigranti,munca cit voiai,lefuri bune,preturi mici.Raiul pe pamint.Apoi,prin 2000 s-au ridicat vizele la est-europeni si a inceput navala.S-a ales praful de tot.Preturile au explodat,lefurile au intrat la apa,era bataie pe munci necalificate.Ajutoatele sociale au explodat.Bastinasii,din prietenosi,au devenit incrincenati.Apoi a urmat introducerea monedei euro care a pus capac distrigerii totale a prosperitatii vestice.Acum,” the western dream” is no more.Doar un morman de ruine pe care se catara,mai nou,harapi din Orientul Mijlociu si Africa.Credeti ca-i rau in Eomania si ca ati fost ghinionisti ca v-at nascut acolo?Think again,se poate mult mai rau.Am fost intr-o calatorie in India si Bangladesh,recent,iar de acolo am venit in Romania.La ajungerea in Otopeni imi venea sa ma pun in genunchi si sa sarit pamintul.Natura parea fascinanta,strazile perfect de curate,Bucurestiul imi parea un Dubai sau Singapore,mustind de covilizatie si progres.Se poate mult,mult,mult mai rau ca-n Romania.Acolo oamenii cistigau 7-8 dolari pe saptamina,iar preturile erau putin mai mici ca-n Romania(nu ma refer la mincarea stradala).Aia nu visau sa cistige 3000 de euro pe luna,visau doar sa aiba ceva de bagat in matze in ziua aia.Asta in cazul in care nu murea de dezinterie pina la cina.Romania e o tara buna.Non-violenta.Cu oportunitati de business gramada.Romania e un teren virgin in care ai ce planta si construi 50-60 de ani de acum incolo.In America sau Germania nu mai ai ce inventa sau construi,aia le-au facut deja de multi ani,acum
    baltesc in propriul succes,nu se mai pot dezvolta accelerat,au de toate.Bataia pestelui sici e,in Romania.Daca ai vointa,spirit antreprenorial si corectitudine,in Romania faci bani gramada.E nevoie de absolut orice,nu exista concurenta din Occident,e loc pentru toti.Sfatul meu-daca ai 19 ani-pleaca,vezi lumea,invata ce-i mai bun de la occidentali,apoi intoarce-te in Romania si oune in practica ce-ai vazut si invatat de la aia.Asa au facut toti,au invatat de la altii mai civilizati ca ei.Nu-i rusine.Numai asa o sa dam inainte.Si chiar o s-o facem.Dupa atita amar de timp,m-am intors in Romania.Si tare bine e.Mai ales cind scapi de cancerul lui politically correct din Occident.In Romania e adevarata libertate,hard to believe,but true.N-am crezut niciodata ca,dupa ce o viata intreaga am dat ocol globului cautind libertatea pe care n-o aveam in Romania,o s-o gasesc exact in punctul din care am plecat-adica acasa.

    00
    • Nivelul de trai scade în Occident si din cauza delocalizarilor, nu doar a emigrantilor. Toate firmele care pot muta tot ce se poate în tari mai ieftine inclusiv România,apoi statut nu mai are destui bani pentru platit pensii, ajutoare sociale si toate cele => impozitele cresc, calitatea serviciilor publice scade, si mai multe delocalizari.
      Lucrurile s-ar putea ajusta scazând puternic pensiile si imobiliarele, sau devalorizând moneda nationala. Dar cu euro nu mai poate o tara EU sa devalorizeze moneda cum vrea ea, iar cum cei de peste 50 de ani sunt majoritari în electorat si suntem în democratie statul prefera sa pauperizeze tinerii decât sa scada pensiile sau sa ia masuri puternice ca sa scada imobiliarele. Indiferent ca e stânga sa dreapta la putere câstiga interesele celor în vârsta :(

      00
  85. Si eu as face la fel daca as avea 19 ani. La noi faci studii si tot degeaba. Te trezesti la 30 de ani ca nu ai casa ta, nu te poti sustine si stai tot cu parintii. Chiar si daca iti iei un job oarecare tot nu iti va ajunge si devii un frustrat care se gandeste la cum ar fi fost daca ar fi luat deciziile corecte la timp. Cu siguranta i-as spune acelui tanar sa plece si nici sa nu se gandeasca sa se angajeze aici.

    00
  86. In ultima vreme tot imi trece prin cap de a pleca in alta tara desi as putea spune ca duc un trai decent, castig mult peste salariul mediu din Romania si mai exista posibilitati de crestere. Multi m-ar considera nebun ca as vrea sa emigrez dar nu intotdeauna este vorba despre bani pentru ca degeaba tu duci o viata ok daca in jurul tau e haos, instabilitate politica, saracie peste tot, oameni frustrati, conteaza foarte mult nivelul mediu de trai dintr-o tara. As vrea totusi sa incerc altceva, acum cat nu am obligatii, copii si am o experienta de peste 5 ani in domeniul in care lucrez.

    00
    • Pe de alta parte viata în Occident unde salariile mult peste salariul mediu sunt mult mai rare si concurenta mult mai mare are si ea dezavantajele ei. S-ar putea si sa fie mai greu sa-ti gasesti jumatatea, cunosc pe multi originari din Europa de Est care sunt tot singuri la 40 de ani si nu reusesc sa aiba o relatie de durata pentru ca fetele sunt altfel, nu le fac sa râda aceleasi lucruri de la o tara la alta, culturile si modul de a vedea lumea sunt foarte diferite. Cu cât ai o fire mai sociabila cu atât e mai usor, dar statistic vorbind probabilitatea sa-ti gasesti jumatatea ramâne mai mica decât în tara în care te-ai nascut, e un aspect important si asta.

      00
    • „degeaba tu duci o viata ok daca in jurul tau e haos, instabilitate politica, saracie peste tot, oameni frustrati,…..” adica Franta Belgia Olanda si multe altele ?( faza cu nivelul e trai e irelevanta ,stiu prea bine cum generatii primesc lunar echivalentul unui salar minim nefacand nimic ,daca asa se creeaza nivelul de trai sa ma undeva )

      00
    • Nu-i asculta pe cei ce zic ca nu e bine sa pleci. Daca simti nevoia sa pleci din cocina asta de tara, pleaca si nu te uita la ce spun altii . De obicei romanii care sunt impotriva celor care vor sa plece sau care au plecat sunt fustrati pentru ca ei fac parte dintr-o categorie care nu au cum sa plece , pentru ca nu e nevoie de meseria lor afara, nu prea au ce face decat sa lucreze la munca de jos , ceea ce e mult peste orgoliul lor .
      BogdanBse , e greu sa iti gasesti jumatatea intr-o tara normala cand esti obisnuit cu femeile din Romania, pentru care totul se rezuma la bani, la instinctul de supravietuire, mai putin la iubire. Femeile romance sunt de o falsitate si o lipsa de caracter extrema. De aceea, atunci cand dai de femei normale, care te apreciaza pentru ceea ce esti , ti se pare ciudat. E greu sa te obisnuiesti cu normalul cand esti venit dintr-o societate defecta ca Romania.
      Daca pleci, fie occident, fie orient , pentru ca oportunitatile nu sunt doar in vest acum, trebuie sa fii cat de cat adaptabil si sa nu renunti usor in ciuda dificultatilor care vor apare pentru ca asta e viata.

      00
  87. Offtopic: Unul dintre cele mai bune videouri vazute pe negociere. Foarte bun stilul de comunicare. Ai nevoie de o ora

    https://www.youtube.com/watch?v=km2Hd_xgo9Q

    00
  88. Barbatul român si est european are si el defectele lui, nu doar femeia. Si e greu de generalizat, avem fiecare o experienta de viata diferita si de aici pareri diferite.
    Ceea ce spun eu, ca vad în jurul meu multi barbati plecati din Europa de Est în tinerete si celibatari, si care la 40 de ani sunt tot singuri, e o constatare.
    Nu sunt doar români ci si polonezi, bulgari, unguri … care nu sunt barbati perfecti, dar la ei în tara ar fi fost de mult însurati si cu copii.
    Eu nu fac parte din categoria asta, si nu sunt nici singurul care s-a descurcat bine la capitolul asta, dar nu pot sa ignor ce vad în jurul meu.

    00
    • @BogdanBse -Omiti niste lucruri care tin de identitatea nationala. Romanii.. medii sa spunem traiesc in comunitati de romani si atunci nu isi pot aduce sotie care nu stie limba si obiceiurile ca nu s-ar simti bine. Pe de alta parte familia nu l-ar vedea cu ochi buni ca umbla cu o straina, nici o mama romanca serioasa nu ar accepta nora o tipa straina.
      Apoi e diferenta de cultura, afara femeile sunt mai egale cu barbatii decat in Romania, o tipa din vest accepta mai putin de la barbat fata de o romanca care e invatata ca barbatul o mai inseala sau o mai plezneste uneori, ca asa e barbatul si ea trebuie sa inghita si sa taca.
      In continuare romanii plecati afara isi aduc sotii din Romania insa asta e doar dovada de neadaptare a lor si a mediului in care traiesc.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile