Trackere alergare și fitness: Fitbit Charge, Polar M400, Garmin Fenix5

Ai mei m-au dus prin copilărie la tot ce au prins (scrimă, TIR, badminton, șah, cerc de radiocomunicații, pian, poate-poate se lipește ceva de ăsta micu’). La 8 ani s-a lipit boxul și s-a dezlipit pe la 18. M-am reapucat de sport la 27 când eram mai aproape de 0.1t decât de 80kg (factura când faci sport apoi prinzi gustul vieții).

2015 – reality check

Nu mai voiam box așa ca am căutat ceva la îndemână și comod. Femeia alerga, însă tot nu mă atrăgea (ideea să alerg, femeia era și este apetisanta în continuare). OK, trebuie să slăbesc, hai sa încep să merg la indoor cycling! Dar cum să merg, dacă nu trackuiesc ce fac acolo? Se pune efortul dacă nu înregistrez să mă laud apoi în social media?

amateur-fitness-sport

Am cercetat puțin piața și cum nu voiam să-mi las un salariu în primul tracker de fitness, am optat pentru FitBit Charge. ~500lei mai tarziu, setat, făcut update de soft prin cablu, boot loop. Caut pe net, this is a known issue when upgrading firmware from X to Y. Vă las pe voi să ghiciți cine a sărit fix între cele două de care se plângea lumea. Pufnesc în sinea mea, cum să îl brickuiesc ca l-am conectat cu cablul tău, în aplicația ta și urmând pașii de pe leafletul din cutie? Retur, primit altul, X.2, X.3 până am ajuns la versiunea actuală de atunci.

De aici a început distracția: cronometrul era singurul care știa să numere, deși în lipsa unui ceas atomic nu pot decât să accept că abaterea era suficient de mică. Pur și simplu nu simțeam că folosim aceeași unitate de măsură. Io cu pulsul în gât, el afișa 90BPM. OK, înțeleg, pulsul luat de la încheietură nu este atât de exact. Dar din 50min îmi scoți media 90 când eu mi-am vărsat ficații?

Am zis să ies și la alergat – tot sub influența femeii (mi-era din ce în ce mai greu să stau in canapea când nebuna ieșea să alerge). Prima alergare: ce mare rahat, ies și dau două ture la bulevard, 4.5km total. Voiam să ii trimit print screen unui amic. Am dat eroare după 1.7km, game over, m-am întors mai repede decât coletele de la Urgent Cargus în depozit când v-am căutat, dar nu erați acasă (frig afară, plecat forță, lasă boss că merge, nema încălzire). Reîncercat cu grupul de alergare în Herăstrău, hop și eu. Tura are 7.04km, mie-mi arăta colegul 6-și-puțin-km. Păi ce-ai făcut, nemernicule, iar furi la cântar? Cu prima ocazie l-am dat mai departe.

2017 – primul maraton montan

S-a ivit ocazia să iau apoi un Polar M400 cu centura de puls SH. Altă viață. Simțeam că am condus Supernova și acum mi-a dat ‘ăl de sus Logan. Antrenamentele au evoluat invers proporțional cu kilogramele, am introdus și alergări recurente iar, ulterior, alergare montană.

Polarul și-a făcut datoria exemplar câtă vreme am respectat pentru ce era destinat: nu mi-a crăpat niciodată, nu am avut 2 săptămâni blackout în aplicație due to maintainance to our servers. Nu am avut așteptări să mă țină 10ore cu GPSul pornit câtă vreme ținea 8h out of the box.

Problema a fost când mi s-au schimbat nevoile: începuse sa mă enerveze că trebuia sa îl încarc după fiecare 2-3 antrenamente, lipsa altimetrului, gândea greu la frig și nu știa să continue să înregistreze în timp ce îl conectam la o baterie externă.

2018 – primul ultramaraton montan

Ultramaraton = orice distanță mai mare de 45/50km (depinde pe cine întrebi). Primul la mine a fost de 66km (și am mai băgat încă 66m ca să fiu sigur că mă vând Satanei).

Antrenamentele au evoluat și ele iar, împreună cu concursurile de alergare, s-au întins și timpii petrecuți în efort: 30min easy run în Tineretului de azi deveniseră 6h alergare montană de mâine. Kilogramele s-au oprit la o cifră oarecum inconfortabilă mental, însă așa am aflat că poți arăta mai bine la 75kg decât la 65kg – depinde din ce sunt formate kilele alea (mușchi vs. grăsime) și cum sunt distribuit în corp…

Ce să facem, ce să facem, hai să facem un upgrade. Cum sportul devenise un aspect suficient de important din viața mea și prefer să nu mă scârțâi la ce folosesc des (mouse, baterie externă, periuța de dinți, burete vase – micile chestii  de care te lovești zilnic, însă-ți fac viața un coșmar dacă lucrează împotriva ta) am căzut asupra Garmin Fenix 5, vârful lor de gamă în 2017. Am sărit din Logan în S-Classe.

Nu am avut nicio problemă cu el, bateria m-a ținut 2 ani folosit intens fără să am impresia că s-a cam dus, parcă nu mai ține așa bine. Am alergat cu el peste 5000km (asfalt, munte, bandă) și peste 3000km bicicletă (indoor & outdoor).

Cureaua originală s-a dus cam după un an, însă cea de-a doua nu am simțit că dădea semne de uzură după aproximativ aceeași perioadă de timp, deși nu cred că au linii separate de producție pentru ce bagă în cutie vs. replacements.

2019 – ultramaraton montan planificat (planificat = încep să calculez greutatea rucsacului pe care îl car, pe unde mai pot optimiza, cum pot să mă concentrez mai mult la cursă și mai puțin pe aoleo, să încarc ceasul)

Nevoile au crescut, upgrade: voiam să țină peste 30h în activitate fără să stau cu bateria externă după mine (Fenix 5 știa să încarce și să înregistreze în același timp).

Cochetam cu Coros, însă cum am văzut specsurile Fenix 6 Solar de la lansare, am zis că le-au scos battery life-ul din cap ălora de la Coros. Plus că sunt suficient de confortabil încât să merg pe același brand și să am toată informația în același loc (da, știu, și Coros poate balota informația în Strava, însă tot cu Garmin Connect interacționez cel mai des ca să îmi generez antrenamentele și să mă folosesc de ceas).

Solar-ul din nume e cam ce vă imaginați: are o celulă solară integrată în display care îl încarcă atunci când este expus. Geek Data specs găsiți pe net, însă realitatea din teren stă cam așa: încărcarea solară nu ține pasul cu consumul ceasului dacă lași pornit senzorul de puls și GPS in modul normal. Folosit cu centura de puls externă și GPSul în UtraTrac pare că joacă la zero – consumă cât produce (expus în plin soare; pe munte nu ai mare spațiu de manevră având în vedere că se aleargă pe potecile marcate, cele turistice iar ceasul înregistrează folosindu-se și de hărțile integrate. UltraTrac trage semnalul GPS o dată pe minut vs. o dată pe secundă în modul normal).

Am fost în deplasare anul trecut vreo 10 zile, am ajuns cu 3% la destinație, mi-am uitat cablul acasă, am luat un cablu care de fapt era de la altceva, l-am lăsat o zi pe bord în bătaia soarelui și mi l-a încărcat cât să trag un 10k și să mă țină apoi până m-am întors. Nu face minuni și încă nu înlocuiește cablul de încărcare.

Senzorul de puls integrat este bun, însă pentru o precizie mai mare a datelor primite folosesc centura de puls (se prinde în jurul pieptului). Mi se mai părea sexy o curea metalică însă mi se pare prohibitivă (~1.000lei). Pe de altă parte, nu îți iei GT-R apoi te plângi cât costă anvelopele.

Ceasul (at~ât 5-ul cât și 6) îl  țin în permanență la mână și îl folosesc ca ceas deșteptător – vibrează cât să mă trezească numai pe mine, fără restul casei. Ne-a ajutat ca să eliberăm dormitorul de dispozitive electronice (Lasă că aduc telefonul că îmi pun alarmă!).

Ambele mi-au provocat mici iritații la interfața senzor-piele cauzate de umiditatea/mizeria/praful dintre cele două medii. Le rezolv rapid cu Sudocrem (rămas de la primul ultra). Pe de altă parte și dacă nu îți speli tricoul cu Metallica regulat o sa faci ceva eczeme.

Dacă sunteți în căutare de trackere de fitness/ceasuri sport, recomandarea mea este să vă folosiți întâi telefonul (sunt o mulțime de aplicații destinate pentru asta, gratuite) iar apoi luați-vă ce aveți nevoie, nu ce vă permiteți. Construiți-vă întâi obiceiul. Poate nu vă place alergarea și va place înotul. Mergeți pe munte, bucurați-vă de el. Ieșiți în parcuri. E greu să-ți schimbi stilul de viață și nu se va întâmpla peste noapte, însă succesul vine din pași mici făcuți repetitiv zi de zi. Mâncați cu un mic mai puțin, nu mai băgați shotul ăla de la 2 dimineața, mai tăiați din seriale.

Este greu să te supraantrenezi la început. Ce poți face însă fără prea mare efort este să te recuperezi prea puțin. Odihniți-vă, somnul o să vă salveze!

Disclaimer: la ora actuală sunt sponsorizat de Garmin – nu-mi dau bani, însă Fenix6 l-am primit. De asemenea, știu că am o personalitate autodistructivă, așadar nu recomand nimănui să alerge pe munte. E nașpa și nu interesează pe nimeni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Am un Garmin 6Pro. Bateria in modul GPS tine cam 20 de ore. Nu am dus-o niciodata la maxim, o sa am in curand ocazia. Nu am vrut sa dau extra 100 de euro pentru 6X, era prea mare, si oricum la curse iau baterie externa cu mine.
    @author: ti s-ar parea asa mare problema sa iti pui ceasul in rucsac 30 de minute in timpul cursei pentru incarcare?

    00
    • Depinde cu ce obiectiv te duci la cursa. Daca tragi la top 25%, te concentrezi pe alergat, nutritie si hidratare nu pe ceas, baterie, dat jos rucsac etc.

      00
    • acum vad ca pare comentariu de hater ce am scris mai sus. Nu era intentia mea. Sunt curios doar daca l-ai dus vreodata la limita si incarcarea solara a facut diferenta

      00
    • Incarcarea solara este activa in permanență, nu asteapta sa scada bateria sub un anumit procent ca sa intre.
      A făcut diferența in deplasare ca nu a murit.

      00
  2. Daca nu primeai fenix 6 ramaneai la 5 sau il schimbai tu cu un 6? Sunt diferentele asa mari intre ele, pentru un alergator amator? Nu neaparat versiunea cu incarcare solara. Eu momentan folosesc un fenix 5sapphire si centura de puls hrm.

    00
    • L-am primit pentru ca voiam sa schimb 5ul (era 5simplu, prima generație). Anul asta voiam sa merg la TDG – cu cat mai multa durata de viata a bateriei, cu atat mai bine.

      00
    • L-am primit pentru ca voiam sa schimb 5ul (era 5simplu, prima generație). Anul asta voiam sa merg la TDG – cu cat mai mare durata de viata a bateriei, cu atat mai bine.

      00
  3. NOU
    #8

    „Nu vand nimic, ma laud” :)

    00
  4. Daca tragi la top 25% si esti cursa dupa 20 de ore, atunci tragi la top 50% :)
    Ma gandesc ca 10 sau 20 de minute pe cursa pentru scos/pus chestii din rucsac, mancat ceva solid, scos/pus bete, pus la incarcat telefon, frontala sau ceas le-ai lua in considerare.

    00
  5. Garmin Fenix 5 are o mare vulnerabilitate: mufa de incarcare/transfer date de pe spatele ceasului care da rateuri. Ceasul meu s-a incarcat greu inca din prima zi cand l-am primit (trebuia sa misc mufa de cateva ori pana cand primea curent efectiv). Am crezut ca „asa facE toate” si nu l-am returnat (era Black Saphire). Dupa un an de folosire relativ medie la alergare/inot/ciclism si, mai putin, alpinism nu am mai putut sa-l incarc deloc. L-am trimis la garantie si smecherii de acolo mi-au spus ca e un pin rupt la mufa si imi schimba placa de baza contra cost, ca garantia nu acopera defectiunea… Am zis pas, mi s-a parut o escrocherie tipic romaneasca mai ales cand cei de la garantii mi-au trimis niste poze in detaliu cu urme microscopice de praf de pe ceas (!!!), adica chipurile semne de utilizare necorespunzatoare la un ceas conceput pentru activitati sportive outdoor… Cred ca erau foarte nefericiti ca nu gasise nici cea mai mica zgarietura. Ma impiedicam de el prin casa si am zis sa vad cum pune problema firma Garmin SUA si am vorbit cu call center-ul lor: deoarece logistic era complicat, mi-au recomandat sa contactez Garmin Marea Britanie (care sunt un fel de reprezentanti pentru Europa). Site-ul lor nu are niciun fel de date de contact, este facut special ca sa descurajeze orice fel de interactiune. Asa ca, dupa ce am identificat o adresa postala, am trimis ceasul defect la Garmin Marea Britanie insotit de o scrisoare cu toata povestea si cu traducerea corespondentei cu garantiile din Romania. Asta s-a intamplat cu trei luni in urma, dar nu am primit niciun raspuns. Asa ca am luat teapa… De atunci citesc amuzant articolele publicitare cu incarcarea solara la Garmin Fenix 6…. Care e cam partiala… Si ma uit cu drag vechiul meu ceas Casio Pro Trek Triple Sensor care functioneaza cu incarcare solara neintrerupt de 13 ani. L-am recuperat dupa ce il abandonasem un an cat am folosit Garmin Fenix 5 si i-am legat cu sarma bratara deterioriata pe care nu o mai gasesc ca sa o inlocuiesc. Insa ceasul respectiv functioneaza inca impecabil.
    Imi place aplicatia Garmin Conect, insa dupa experienta nefericita cu service-ul de mai sus, nu mai am curajul sa dau bani pe un ceas din gama asta. Poate o sa-mi revizuiesc aceasta pozitie doar cand o sa treaca Garmin la incarcare wireless sau incarcarea solara o sa fie mult mai eficienta decat ce este acum, cand pare mai mult o gaselnita publicitara.

    00
    • Salut Bazil, Eu lucrez la Garmin Ro, imi pare rau de experientele tale, suna oribil cum ai fost tratat. Noi avem din aprilie un centru de suport si service in Romania, in fine pe site se numeste Centrul de Asistenta unde se gasesc datele de contact, dupa ce cauti solutii pentru modelul tau. Putin mai tricky, cum zici si tu. Colegii din US te-au trimis aproape corect (depinde de momentul la care ai vorbit cu cei din US), noi apartinem de Garmin Uk, unde este centrul logistic pentru Europa. As vrea sa discutam in privat despre probleme tale ca ceva suna foarte ciudat. Nu e stilul nostru sa procedam asa si de obicei nici al partenerilor nostri, banuind ca refuzul de garantie a venit de la un partener. Multumesc, Alex Moise.

      00
  6. Pentru incepatori/amatori cel mai bun ramane telefonul. Eu am un ceas de la Polar de 300 lei, stie sa arate doar pulsul luat de la centura. Dar poti lua o centura care se conecteaza la telefon si costa 200 lei. Oricat de scump si bun e ceasul tot nu are puterea unui telefon. Singurul motiv pt ceas e ca e la mana, usor accesibil. Dar pentru noobi ca mine nu e problema sa tin telefonul in buzunar sau pe mana la alergare si sa ma uit la el din cand in cand.

    00
    • Foarte bun comboul. M-a sarit informatia asta sau habar nu aveam ce am nevoie acum 5 ani de nu am folosit-o (telefon + centura). Sunt sanse sa nu fi fost atat de prietenosi producatorii cu varianta „ia centura fara ceas si conecteaz-o la telefon prin bluetooth” atunci?
      Cele mai bune gadgeturi ca sa te apuci de alergare este ce ai deja disponibil: telefon, picioare, un tricou cu ceva mai mult plastic in el ca sa nu retina apa.
      Cu tot cu 6le la mana, pe pista tot cu cronometru lucrez: GPSul nu ia atat de exact cei 400m incat sa ma pot baza pe el, pur si simplu nu se calibreaza suficent de repede (cronometru ai pe orice telefon sau pe un casio de 10euro).

      00
    • Majoritatea centurilor de până acum câțiva ani erau ANT+ sau chiar proprietare, și puține telefoane știu așa ceva. Abia după ce a fost popularizat mai serios BTLE a fost util să existe senzori Bluetooth.

      00
  7. “ Este greu să te supraantrenezi la început.” Cumva vroiai sa zici usor? Caci parca nu se leaga cu urmatoara fraza.

    In cautarea de trackere te-ai gandit pt un moment la Apple Watch? Ce parere ai? Lasand la o parte pretul

    Dintre heart rate monitors de piept pe care il recomanzi? Ce app fol pt runs? Strava, runtastic, etc?

    00
    • Ziceam in ideea in care trebuie sa te antrenezi ca sa te poti supraantrena. Mie mi-a disparut motivatia la a 3a alergare.
      Cred ca exista smartwatches si fitness watches. Fiecare face o treaba buna pe nisa lor si mediocra pe ce incearca sa mai bifeze de dragul investitorilor.
      Am centura HRM Run. Am vazut ca atat Polar cat si asta sunt folosite unde-mi fac testele la efort.
      Folosesc Strava pentru procesarea datelor, mi se pare un tool extraordinar si am putut compara antrenamentele indiferent de trackerul folosit.

      00
    • E foarte usor sa te supraantrenezi la inceput, sau mai degraba sa te antrenezi incorect. Cand m-am apucat de alergat nu aveam nicio idee despre nimic, faceam un soi de intervale spontane(alergat ca nemancatul 200m, mers/oprit/scuipat plamanii 5 minute). M-am oprit dupa vreo luna pentru ca aveam „shin splints” (dureri puternice la tibie). Cumva a fost un noroc, pentru ca am stat cateva saptamani pe bara si am luat netul la citit, asa ca m-am apucat din nou organizat, cu incalziri ca lumea si cu plan de antrenament.
      Am inceput tot cu telefonul, apoi Garmin FR10. Heart rate am inceput sa folosesc tot cu PolarM400.
      Pot sa spun ca principala problema, pentru mine, la smartwatch-uri e lipsa butoanelor. Cand esti in alergare, cu pulsul la 160 si degetele transpirate ultimul lucru pe care il vrei e un touch screen.

      00
  8. o sa fiu nitel hater. daca nu aveai aceste dispozitive, toata alergatura aia te slabea cu 5 kile mai putin?

    00
  9. > eram mai aproape de 0.1t decât de 80kg

    In momentul asta mi-am dat seama ca e guest post.

    00
  10. Eu folosesc doar bandă hr ptr piept pe BT cu telefonul și aplicația Wahoo Fitness care poate trimite apoi datele pe diferite platforme.
    La Strava ai cont premium sau cel free?

    00
    • Initial le-am urat de bine cand am vazut ca vor bani mai agresiv dar mi-a trecut cand am incercat sa imi fac un traseu (au mutat funcția pe bani).
      Training Log bate cu realitatea, pare să știe in ce stare ma situez.
      Pentru acestea doua am justificat cei $5/luna.

      00
    • Am pornit alergările cu trailerul soft de la protracker. Era ok pentru înregistrat distanta și timp. Am trecut apoi pe Strava (tot pe telefon). Am visat la un un Fenix de cand a apărut primul model. La al doilea am inceput sa strâng bani. La al 5 mi-am luat unul. E slab la grafică și poziționează mai greu ca Suunto (care apropo au chip GPS de la Garmin). Pentru un alergător ocazional Fenix 5x e overkill. Poți face același lucru cu un forerunner. L-am cumpărat și în ideea de a-mi înlocui vechiul 60CSx. Nu este încă pentru așa ceva. Eu îl folosesc că ceas de zi cu zi, că tracker so ocazional navigator. In loc de Strava merg încă pe varianta gratuita de la Garmin connect. Imi
      face plan de antrenament și mă motivează suficient. Progresul e monitorizat destul de bine și chiar cu detalii faine când ai și centura. Încă nu găsesc justificare pentru Strava premium.

      00
    • NOU
      #31

      @ergo: nu sunt mai ok performance stat-usurile din Garmin Connect? fata de cele din Strava intreb

      00
    • @smecherie_cu_ghivent cred doar ca m-am obisnuit eu sa analizez datele din Strava / imi e mai comod. Strava primeste ce ii transmite Connectul, nu vad de ce ar exista diferente.

      00
  11. Cel mai dezlanat articol citit pe zoso.ro
    Incoerent si foarte greu de urmarit.
    E un paragraf pe care l-am citit de 3 ori si tot nu l-am inteles.
    Nu sunt hater, doar dau feedback.

    00
    • Hai că-i simplu. Omul a vrut sa slabeasca, s-a apucat de alergat, a inceput sa-i placa, a uitat in ce scop a inceput initial si s-a mutat pe competitii, la un moment dat se va opri, se va ingrasa 120 de kile, genunchii praf spre 50 de ani la pachet cu dureri de spate si se va intreba ce i-a trebuit lui sa slabeasca. Dar cel putin are degenerarea fizica foarte minuțios documentată cu ajutorul aparatelor din articol :)

      00
    • Mie din contra, mi se pare foarte bine scris. Multe informatii, putin umor, omul are talent la scris

      00
    • @ovidiu: o sa incerc sa il scriu mai lizibil pe următorul :)
      @archer: esti sufletul petrecerii!

      00
  12. NOU
    #37

    Stiu ca pare ciudat ca nu stiu, dar totusi..un ceas prezentat cu ce ajuta? Serios, ce funcționalități exacte are? Mersi

    00
    • Ajuta sa dai share la performantele tale pe facebook ca sa se oftice prietenii tai grasi si puturosi!

      00
    • Sunt altii mai isteți decat mine care-au scris despre toate functiile acestora. Nu simt ca pot emite pareri despre „uite tot ce poate face ceasul” intrucat nu il folosesc la 100% din capacitatea lui (nu am inotat niciodata cu el mai departe de o balaceala cinstita sau sa joc golf :)) )
      @merlin: pai si pe instagram ce facem???

      00
  13. Experienta mea este total diferita: nu recomand nimanui Garmin-uri. Scuze, dar am avut doua fenix 3 si un fenix 5. Concluzia: astia nu stiu sa faca software iar algoritmii sunt niste improvizatii. Sw este plin de bug-uri (sunt it-ist, poate sunt eu prea pretentios…), trebuie sa stai pe forumuri sa vezi stolutii, experienta proasta overall. Dar na, nevile mele sunt si diferite: il folosesc la alergat (4-5km in parc), tracking pe munte (amator) si nu mart pasii in rest notificari si afisat ora. Deci nu ma ajuta cu nimic 7 zile de baterie. Insa foarte importante sunt notificarile, syncronizarea si sa il pot folosi ca ceas nu doar atunci cand am nevoie sa-mi faca tracking.

    Am avut doua fenix 3 si un fenix 5. Primul fenix 3 a crapat dupa o luna… nu isi mai facea update (am cautat pe net, erau ceva fix-uri, am incercat nu a mers l-am returnat). Al doilea a crapat dupa 1 an, GPS busit. L-am folosti de vreu 3 ori la inot, cred ca de la asta i s-a tras.

    Pana atunci, in februarie 2018 a picat sync-ul bloethouth, se conecta si se reconecta de nebun. Am sapat pe forumuri, era plin de oameni care se plangeau fara vreo reactie a producatorului. Problema era de la updtate-ul aplicatiai, trecusera de la 1.7 care mergea ok la 2.0 care nu mergea. Fix recomandat: download apk si instalat fortat 1.7. Problema a fost fixata dupa o jumatate de an!

    Altele: crapa cand era lumea mai draga, iarna pe munte am patit-o, m-a super enervat, pe langa ca il folseam rar nici atunci cand il foloseam nu mergea. Apoi distantele erau calculate aiurea pe munte (cesuri similare mergeau ok – un Sunto i-a dat clasa) la fel si la fenix 5. GPS-ul cu erori mari (dupa cum va ziceam, alergam in parca, traseu circular, masuratori cam aleatorii).
    Despre puls nici nu vreau sa vorbesc…

    A, numaratul etajelor e o prostie: la munca urcam de cateva ori pe zi scarile sa fac miscare. Cand ajungi la tinta de etaje afiseaza o animatie frumoasa, cu artificii si toate cele… guess what, in timpul animatiei NU mai numara etajele :))) cat dura mai urcam 1-2 etaje altfel trebuia sa ma opresc sa termine el de afisat… wth! Poor software design.

    Dupa ce s-a defectat si al doilea nu m-am lasat si am luat un Fenix 5, mare greseala! A crapat si acesta dupa 1 an. Aceeasi problema cu calculul distantelor pe munte.

    Acum mi-am luat un Samsung Galaxy Watch 2, alta viata (simt ca am trecut de la dacia 1310 la orice masina straina)! Da, nu tine bateria dar n-am nevoie (3 zile fara activitate vs. 6 zile cu Fenix 5). Notificarile merg f. bine, tracking-ul merge fara probleme, GPS-ul e ok, puls-ul e net superior (am un cantar acasa cu care il compar si bat exact). Are bateria slaba (8h pe traseu) dar eu nu am nevoie de mai mult. Iar la pret chiar nu se compara, galaxy watch e mai ieftin.

    concluzie: daca nu aveti nevoie de baterie nu va recomand. Daca totusi va luati va urez bafta, ca altceva nu puteti face tinand cont ca astia nu stiu sa faca software :)

    00
    • „Luati-va ce aveti nevoie nu ce va permiteți”
      Au mers pe burta si la randomware-ul de acum cateva săptămâni, nu ma surprinde că nu ai gasit o soluție din partea lor.
      Avem nevoi diferite de precizie, are sigur abateri, nu ma astept de la el sa imi numere 10/10 trepte (este un ceas nu soacra). Ziceam si mai sus ca pe pista tot cu cronometru lucrez, are abatere prea mare GPSul incat sa ma bazez le el.
      Pe munte imi inregistreaza ok ambele (5ul si 6le) insa daca sunt 50.94 sau 49.79 km nu prea ma intereseaza, „am luat curbele aiurea”. Mai folosesc GPS+GLONASS cand ma simt darnic cu bateria https://i.imgflip.com/3kma3w.jpg

      00
    • NOU
      #42

      Cum zice si Ergo mai sus, ia-ti ce ai nevoie (ceea ce ai si facut se pare).
      Ca un side note, pentru tine si ceilalti care nimeresc pe aici: Nu mai generalizati fratilor!
      Nu toate problemele (tu ai avut ghinion) apar la toti. Cand un produs de genul este prost se afla relativ repede.

      Eu am un F3 de 5 ani si nu am avut probleme cu el. 5 ani, folosit intens, nu odata pe an.
      Un ceas Garmin nu este smartwatch, ci este un ceas pentru sport si atat.

      P.S. Ultimul update de firmware la F3 este in Iulie, 2020 asa ca fapt divers. Mie mi se pare ca spune multe despre brand.

      00
    • trecusera de la 1.7 care mergea ok la 2.0 care nu mergea

      Săă tot faci update-uri, fmm!

      00
    • @Alex eu ii inteleg frustrarea omului, dai o caramida de bani si ti-o furi. De doua ori!
      F3ul l-au lansat in 2015 (cel simplu, fara HR) ceea ce il lasa cu tehnologie din 2014.
      Sa ai updateuri la el 6ani mai tarziu intr-o lume in care multe gadgeturi devin obsolete dupa 2 ani nu suna atat de rau.
      Il folosesc strict ca sports watch, partea de smartwatch ma zapaceste intrucat telefonul are o dinamica mai nebuna in multe zile si prefer sa il dau pe silent total.

      00
  14. M-am oprit din citit la „am alergat 4.5 km”

    00
    • Da, ma indepartez din ce in ce mai mult de tipologia cititorilor de-aci….okay cu media salariala > 5000 iepuroi/ luna, okay cu IT-istii, corporatistii si alti … istii dar cand vad cata pasiune pe maratoane, trackere de fitness, gps-uri, pulsometre :))

      00
    • tre să mai triez din comentariile utile, că e deja un pic prea mult.

    • Infektus, e de la varsta. Nu ne-a pasat deloc in tinerete de sanatate. Petreceri multe, ficat pus la marinat in alcool, dormit putin, mancat ce prostii apucam, etc. Acum, ca simtim ca ne bate diabetul si arteroscleroza la usa, ne schimbam prioritatile. Am invatat si pus in aplicare in ultimii ani chestii de nutritie si sport de mai am putin si ma declar nutritionist. Dar nu de placere, ci sa nu-mi crape inima in urmatorii 10 ani.

      00
    • @Cristian in tinerete aveam impresia ca sunt invincibil si ma mandream cand nu dormeam cu zilele (cel mai lung streak l-am avut trezit luni dimineata, culcat vineri seara cu munca fizica intre cele doua).

      00
    • Cred ca nici Cristiano Ronaldo nu-si face atatea calcule cand se pune la antrenament.

      00
    • @gollum – ronaldo calculeaza kfc si herbalife.

      00
  15. Asa prost sa fie scris bootloader-ul ala de la FitBit?

    00
  16. Orice km alergat e o bere băută in minus !

    00
  17. Garmin e ok ca firmă pentru produs sonare. Am pe barcă și mă înțeleg bine cu el. Eu alerg cu telefonul Samsung pe braț, compar cu datele de pe bandă și bate. Ce e drept, la maratoane alerg rar. E acum un trend cu alergatul pentru cauze caritabile. Nu-mi place, eu alerg pentru propria plăcere, nu din obligație, nu din mândrie patriotică și nu pentru afișat în rețele, că eu nu-s pe rețele. Alergatul e pentru mine. Dar am citit cu plăcere articolul. Mulțumesc. Go, bro!

    00
    • Ai avut probleme mari la outageul de acum o luna sau te-a prins pe uscat? Ma gandeam ca mare rahat pe mine nu m-a afectat mai departe de „nu pot sa imi urc activitatile in aplicatie”.
      Fiind o felie mica ceasurile pentru ei, sunt curios ce impact a avut pe ambarcatiuni / aviatie etc. unde miza este cu totul alta.

      00
    • N-am avut concediu in vara asta, prin urmare mi-am băgat motorul in service pentru revizie, dar intenționez să reiau ieșirile în septembrie- octombrie. Până acum chiar n-au fost probleme. Și da, contează, sonarul vechi a fost scos la pensie exact după ce m-a băgat pe uscat de vreo două ori de a trebuit să schimb elicea.

      00
  18. Ce-mi place mie la ceasurile astea e ca, intre doua intrari pe onlyfans, faci numarul de pasi (7500) fara sa te ridici de la birou.

    00
  19. Nu suport alergatul neam. Am slabit 40 kg, am reusit sa imi schimb tiparele de gandire in asa fel incat acum iubesc sa fac sport, dar alergatul si bicicleta (statica) nu se prind de mine orice as face, in 3 minute sunt terminat de plictiseala. Probabil sunt prea concentrat pe activitatea in sine in loc sa imi limpezesc mintea si sa ma pot gandi la lucruri, ca si cum as merge pe strada. Rar, cand sunt foarte suparat, imi place sa-mi pun castile si sa alerg cat de tare pot pana simt ca mor.

    Nuj care’i scopul comentariului asta, dar daca tot l-am scris, ii dau publish :)

    00
    • La indoor cycling e mai animata atmosfera si m-a tinut pana sa inceapa pandemia. Am incercat insa trainer acasa si mi s-a parut ciudat sa imi vars matele de unul singur, nu mi-a iesit.
      Everyone gangsta pana simti pulsul in gat.

      00
    • dap, fiecare cu ale lui. e ok sa iti placa ce faci, daca simti ca e o obligatie nu merge, cel putin asta e parerea mea.

      am o prietena care face cursuri de astea de indoor cycling, o sa incerc si eu o data.

      00
  20. #lifehack

    00
  21. Eu nu am nevoie de jucării ca să îmi crească motivația. E destul sa văd o tanti/un nene de 70 de ani cum țopăie pe un traseu montan și îmi trece lenea si oboseala instant.

    00
  22. Omul asta a combinat perfect doua lucruri foarte importante: poate evita un conflict prin fuga sau te poate pocni asa cum vezi prin filme, in caz ca nu e loc de intors.

    Sigur, te si prinde ca sa te pocneasca daca-ti trece prin cap sa scapi prin fuga. Mai mult, isi poate permite sa rada in timp ce te alearga, ca-n filmele de groaza… Hehehe!

    10 ani de box inseamna ca va sti inaintea ta ca vrei sa lovesti. Mai mult, ca loviturile lui vor veni mai mereu in serie. Nu pentru ca e rau la suflet si dornic sa-ti umfle fata, dar reflexul combinatiilor il va avea toata viata sa.

    Apropo, de obicei, poti incasa relaxat primele lovituri din serie, de obicei ultima e de noapte buna.

    In concluzie, nu-ti lua ceas. Du-te la box.

    00
    • Cand am auzit prima data „fight or flight” nu am inteles diferenta. Asa ca am ales sa le pot face pe amandoua :))

      00
  23. Io acum ma gandesc sa imi iau vivoactive 4. Folosesc ceasu in general pe bicla si, sper, la inot
    Problema pe bicla e ca daca nu tine 10 ore e degeaba. Si, Feniru meu (3) are un issue ca daca ii dai pauza…dupa vreo juma de ora reseteaza cursa

    asta cand citeste bine HR-ul, ca acum 2 zile m-a scos la medie de 90/minut in conditiile in care imi simteam urechile explodand

    00
  24. Ai activat autosave? Macar nu iti mai da eject activitatii.
    Also, vezi daca nu esti in situatia asta: https://www.reddit.com/r/GarminFenix/comments/hysgt3/as_garmin_comes_back_there_is_still_an_issue_with/
    Am patit-o cand si-au revenit insa am rezolvat prin update soft si maps.

    00
    • realitatea e ca nu prea m-am stresat foarte tare. In general pun pauza si uit sa il mai pornesc. Sau uit sa pun pauza.

      Pe bicla aveam kilometraj wireless, care anu trecut cand facui si io un concurs s-a gandit pe la 150km sa mi se opreasca. Imi venea sa plang …dar tot cum s-a blocat a si plecat. Ceasu il foloseam pentru ture sa vad cum au fost bucatile intre opriri

      Anu asta mi-am luat gps. Si, pe cursiera aveam si ciclocomputerul, dar l-am lasat intr-o zi 10 minute pe bicla. Evident, la iesire bicla nu mai avea si ciclocomputerul. Ceva imi zice ca nu un suedez a facut aceasta manevra si nici un cunoscator, nu de alta dar sigma au nevoie de cacaturile speciale pentru a fi folosit. Muie lor. Noroc ca gpsul il luasem

      Ceasu e mai mult un addon, sa imi calculeze oarecum caloriile, sa vad cate beri am voie :) Gpsul nu estimeaza si caloriile pe baza de HR ci doar de putere. Si nu am senzor

      Viviactivul vreau sa il iau pentru garmin pay

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.