1.400 lei? Pentru ce?

E adevărat, nu mai stau de un an şi ceva în Bucureşti, dar nici la Berlin nu cheltuiam 1.400 lei pe lună. Aşa de mult s-a scumpit viaţa în oraş încât un student are nevoie de atâţia bani pentru a supravieţui? 40 lei pe zi?

Şi bonus: poate, dacă nu ai banii ăştia, facultatea nu e pentru tine. Nu trebuie să facă toată lumea una, mai ales că pentru a aranja rafturile la Cora nu ai nevoie de studii superioare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. poate, dacă nu ai banii ăştia, mai bine te duci în alt oraş.

    Tu vrei să spui că omul trebuia să se gândească şi să îşi strângă bani (eventual să muncească pentru ei) pentru facultate de mic copil sau că dacă eşti dintr-o familie săracă destinul tău e să aranjezi rafturi în Cora ?

    10
  2. ar trebui sa ii explice cineva si lui taicamiu treaba asta

    00
  3. E vorba de chirie aici, dar totusi exista solutii… Si vorba ta, nu toata lumea trebuie sa faca facultate. Exista si Spiru Haret!

    00
  4. Zoso, sper ca glumesti, nu? Adica ti se pare mare suma, sau…? :-))) Crezi ca din 1400 de lei studentul plateste camin, 3 mese/zi, abonamente la transportul in comun? Asta atunci cand nu sta in chirie… Si sa nu viseze la un suc pe-o terasa, la o pizza, asa-i? Ca deh, astea-s pt. cei cu bani, nu? :-D
    Sa nu uitam ca nu demult, Arhi scria ca 1300 de EURO inseamna „limita de jos a subzistentei”… ;-)

    00
  5. Uiti ca in banii astia e inclusa si chiria/abonament la telefon/internet/intretinere/abonamente pe la RATB-Metrorex s.a.
    Nu e chiar asa simplu calculul 1400lei/(~)30 de zile = 46.(6) lei. Trebuie sa te gandesti ca nu e vorba numai de bani de mancare sau de mers in cluburi.

    00
  6. ciao!
    fi realist si gandeste-te ca 40 lei = 9,4 euro, din care tb sa manaci trei mese pe zi. E cam la limta , iar in Berlin chair nu cred ca te descurci cu suma asta… In rest numai de bine

    00
  7. ai dreptate-nu-ti trebuie facultate sa faci orice.Viata e scumpa pentru oricine nu numai sa fii student

    00
  8. Nici eu nu cheltui atat, si merg cu masina la care platesc si rata…
    Bine, eu sunt mai zgarciog si nu platesc chirie, dar asta e alta poveste.

    00
  9. Esti destul de econom as putea spune. Cu banii astia reusesti sa bagi si benzina la ferrari ? :)

    00
  10. Dacă pui chiria şi taxe şcolare atunci, da, 1400 de lei nu e mult. Altfel, 1400 lei nu sunt justificati numai pe mancare si transport.

    00
  11. sa nu-mi spui ca te-ai mutat definitiv de la berlin aici..berlinul way much cheaper decit buk si romania in general

    00
  12. Nu contează dacă ai sau nu banii ăştia, facultatea nu e obligatorie şi punct. Cine crede că e interesat şi are de ce să o facă, ar trebui să o facă. Pentru cine nu poate, se găsesc şi joburi fără facultate. Să vii însă la facultate doar pentru o diplomă, nu mi se pare OK. E tocat de bani (ai părinţilor, de cele mai multe ori) fără rost.
    Studenţilor mei le spun de la început că facultatea nu e obligatorie. Se uită la mine cu ochi mari şi miraţi, de parcă le spun nu ştiu ce grozăvie. Cei care intră în facultate consideră că au dreptul să o termine doar prin simplul fapt că au început-o. Not really.

    00
  13. 1400? cu tot cu chirie si intretinere? si cu tot cu mancare?cred ca sare la 2000

    00
  14. Te-ai gandit ca jumatate din banii aia se duc pe chirie? Garsoniera 250-300e, apart. 2 camere 300-350e.

    00
  15. e usor de scris pe hartie cand calculezi niste sume minime necesare lunar pt un student . dar in realitate nu e chiar asa…
    comentez aici cazul in care studentul sta la camina pt ca daca ar sta in chirie clar nu-i ajung banii .

    din cate stiu , chiria la camin nu e chiar asa mare ..deci n-ar fi o pb
    intervin alte cheltuieli… pana si domestosul de spalat wc-ul din camera costa … un mic dejun preparat la resou … xerox-urile , ca sa fim serios nu te poti duce la toate cursurile nici daca esti genul de 10 pe linie :)
    si apoi … e mirajul bucurestiului.. esti venit nou in oras… cluburi baruri , gagici .. o sa zici ca se poate si fara… eh eu zic ca nu .. tot se gaseste un amic sa zica : hai sa iesim cu alea 2 azi la o bere.. nu poti sa zici pas pt ca incetul cu incetul ramai fara viata sociala, devii catalogat un ciudat.. si uite asa se mai duc 20-30 ron lejeeeer la o iesire in oras.. sa nu mai zic ca daca bagi un film in cuplu .. 100 ron lux :) nu poti sa traiesti fara astea…asa ca tind sa cred ca 1400ron nu sunt suficienti … cred ca se poate trai cu ei dar nu cum ar trebui un student… pe langa ca un camin nu arata macar decent , sa aiba saracu macar bucuria unui suc/bere fara sa-si faca griji ca ramane fara bani de paine o saptamana daca bea o cola la maxx in regie.
    am fost student pana acum 3 ani, sunt din buc , dar stiu ce vorbesc :)

    00
  16. Acolo se refera la faptul sa fii la facultate la cu taxa, sa nu ai bursa, sa ai chirie, probabil chirie scumpa din Bucuresti…

    00
  17. păi, 10 lei sunt ţigările, că majoritatea fumeză….
    10 lei se mai intâlneşte el cu băieţii face ceva..
    si 20 de lei dacă are şi o prietenă..

    00
  18. iti propun un exercitiu zoso :) traieste o luna (sau macar o saptamana si apoi inmultesti cu 4) la sange. iti gatesti cartofi fierti, supa la plic si apa plata , 2 tigari pe zi in caz ca fumezi, fara masina , doar cartele de metrou/tramvai/etc si cumparaturi doar ce trebuie strictul necesar : hartie igienica, detergent, paine… etc… intelegi ce vreau sa zic, si vezi ce suma iti iese si apoi anunta-ne pe toti :)
    chiar sunt curios

    00
  19. LOL, cum sa nu cheltuiesti 1400 pe luna? Pai hai sa vedem: camin 100, taxa facultate circa 200/luna (2000-3000 pe an), transport 50 (ratb, metrou), cursuri si carti 50, mancare 30/zi adica 900 luna, tren (pentru cei care merg acasa) 50 ron. Deci doar chestiile basic fac 1400 ron.

    Pentru studentii care stau in chirie suma creste substantial. Pentru fumatori se mai adauga 250-300 ron pe luna. Iesirile la o tersa, intr-un club, la o bere mai fac inca 50-100 ron pe luna cel putin. Hainele iarasi. Produse de curatenie si igiena (detergent, deodorant, bureti de vase, pungi de gunoi, betisoare de urechi, scobitori etc; toate rahatele astea care par neimportante dar care iti scot cateva zeci bune de lei in carrefour). Eu numai pe apa plata dau 50 ron e luna minim.

    Dar da, daca esti student la stat, nu fumezi, nu bei cafea, nu iesi decat in Regie, bei apa de la chiuveta, nu ti se rod blugii (sau nu te deranjeaza ca ti se rod) trimestrial, ti-ajunge o pereche de pantofi sport si te duci acasa doar de sarbatori, mananci numai la cantina si o data pe zi, ti-ajung 500-600 ron/luna.

    00
  20. Cu 1400 Ron se descurca(greu, dar se descurca, in „provincie”) si o familie. Suntem in Romania, voi unde sunteti? Studentii nici cu 14000 nu se descurca!

    00
  21. @Adrian O.: asta e mentalitate de profesor cu ochelari de cal.
    in primul rand ca nu trebuie sa provii dintr-o familie privilegiata ca sa poti urma o facultate.
    facultatea ar trebui sa fie accesibila tuturor… dupa aia se face selectia in functie de minte
    nu faci selectia ca ala e sarac si n-are ce manca si atunci n-are ce cauta la facultate.
    intai invatati voi profesorii sa va faceti treaba si apoi plecati de la premiza sa orice student/tanar e un paria.

    eu am terminat electronica in bucuresti … NICI un profesor de acolo nu m-a invatat nimic.. si slava domnului m-am kinuit sa invat si sa bag la cap … la laboratoarele de TV studiam televizoarele pe lampi… asa ca , EU am dreptul sa plec de la premiza ca un profesor e slab pregatit pt ca altfel ar fi facut cariera in alt domeniu.
    la noi nu mai exista profesorii cu drag de meserie.. la noi sunt profesori aia care nu pot face bani in alt domeniu… asa ca isi scriu ce au de asezat pe tabla pe crampeie de hartie igienica si dicteaza la o ditamai sala de curs in asa viteza ca iti vine sa te arunci pe geam.
    tot ce stiu , tot ce am invatat si tot ce profesez acum am invatat singur lovindu-ma de ele.
    momentan lucrez intr-un domeniu care are f multe tangente cu electronica.. si a trebuit sa reinvat totul de la zero… on the job .. pt ca dupa facultate in afara de cateva notiuni teoretice n-a ramas nimic pt ca toti profii astia care cred ca studentul e un paria n-au avut interesul sa ne arate si unde se aplica practic teoriile lui Kirkhoff.

    asa ca facultatea nu e privilegiu pt cei cu bani .. ci ar trebui sa fie o alternativa pt oricine si , sa fie un sistem de asa natura incat daca esti interesat sa o poti urma fara sa ai grija supei de la pranz.

    00
  22. Ce ne facem daca cineva interesat sa invete a avut nenorocul sa se nasca intr-o familie saraca? Este una sa ajungi la Cora daca nu esti suficient de destept pentru facultate si alta daca nu ai suficienti bani pentru o facultate.

    00
  23. Dar la parintii care dau acesti bani se gindeste cineva? Daca ei impreuna au 2000 RON salariile cumulate si ii dau studentului 1400 lor le mai ramine ptr trai 600. Eh? Poate ca nu e singurul copil, daca mai au unul elev? SI la ala ii trebuie una alta, ei cu ce mai ramin?

    00
  24. Asta in conditiile in care parintii din provincie care trebuie sa intretina copiii la facultate castiga fiecare cate 600 de ron. Din 1200 trimite 1400 pruncului, si cu restul traieste tu.

    00
  25. Chirie + mâncare + haine +cursuri + distracţie + distracţie +distracie.
    40 de lei pe zi înseamnă o shaorma, un suc la 2 litri, un pachet de ţigări şi .. mai rămân 10 lei …

    00
  26. Asta inseamna vreo 300 si ceva de euro. In conditiile in care vreo 150-200 se duc pe chirie si intretinere (pentru ca era vorba de un student din provincie), suma e plauzibila.

    00
  27. la cora nu, dar in biroul x din prefectura Covasna, sa zicem, da.
    ce daca nu faci decat sa freci 1,27908 hartii zilnic si din computere stii numai solitaire si IE 6.0.

    00
  28. Sunt prea mari preturile pentru o viata de student modest ! Ar trebui sa se faca urmatoarea sortare : „bai, din 1000 inscrisi, doar 100 sunt facuti pentru a face facultate si doar 100 au cerintele necesare, restul s-au inscris doar pentru a avea o diploma si pentru a sta in baruri in timpul orelor, ce facem cu ei? Pai le asiguram la cei 100 plata studiilor si a cazarii in internat si tot, facem contracte ca 5 ani dupa terminarea facultatii sa aiba un loc de munca in orasul respectiv, pentru achitarea platii, si dupa face ce vrea. Cu cei 900, ori ii eliminam, ori isi platesc ei singur cheltuielile.”
    Asa ar trebui gandit, mai ales ca acum facultatile sunt precum masinile, si cei ce le frecventeaza sunt precum furnicile la un musuroi. Trebuie facuta o selectie si punt, pentru ajutorarea tinerilor destepti.

    @Pilif : 10 lei tigarile, dar cine ii obiga sa fumeze ?
    Probabil minim 1 pachet pe zi, 30 de zile, 300 lei doar pentru tigari, deja din 1400 lei e 18% aproape…Cheltuielile in genul sunt responsabilitatea studentilor .

    00
  29. Spunea cineva pe aici ca mersul la film la mall e o „necesitate”. WTF?!??! Tin minte cand eram student acum vreo 10 ani ca nici nu visam sa merg la Patria, unde biletul sarea de 80,000, ma multumeam cu Cinemateca, unde biletul era 15,000, filmele mult mai bune si si posibilitatile de agatzament mai mari. Dreptul la 3 mese calde pe zi… helooo, aici nu mai esti la mama si la tata acasica, la o adica trebuie sa te multumesti cu un iaurt pe zi si niste paine cu unt cu gem dimineata, eventual alte 2-3 eugenii de umplutura. E nashpa intr-adevar ca multe din barurile din regie au ajuns de fitze si nu cred ca se mai gasesc multe locuri cu bere la 15,000, dar asta e. Si nu dau sfaturile astea din cinism, pur si simplu am trecut si eu prin asa ceva (si ca mine multi altii), dar si acuma perioada studentziei mi se pare una din cele mai mistho perioade din viata mea (atata timp liber pe care il aveam pt. citit, pt.plimbat si cunoscut bucurestiul… etc.). Intr-adevar, daca vrei sa duci o viata de fitze si cluburi ca student cu banii ashtia ,then, nashpa…

    00
  30. Poate ca ar trebui sa invete bine si sa intre la o facultate de stat la buget, altfel depind de parinti sa-i intretina.
    Unul mai responsabil si interesat sa faca ceva, s-ar angaja pe undeva si daca nu este platit suficient, completeaza parintii/rudele.

    Suma de 1400 de RON nu este exagerata, omul trebuie sa si traiasca, sa se imbrace, sa nu stea sub un pod cu o eugenie.
    Multi vin insa la facultate privata si numai taxa costa 1400 de RON sau mai mult, dar ce este mai rau e ca nu sunt interesati de facultate, vin mai mult la examene, in rest isi traiesc tineretea si mai jupoaie familia de bani pentru intretinere si cateva restante.

    Ar trebui sa se gaseasca o solutie si pentru cei care nu au mari posibilitati financiare, nu cred ca solutia este cea de a lucra toata viata la Cora. Bursele ar fi o solutie, asta daca se tin de carte si nu de tampenii.

    00
  31. @Plilif

    Baaa, banii aia sunt pentru toate cheltuielile pe zi, nu pe tigari cum zici tu :) Tu crezi ca aia 1400 lei/luna, sunt asa .. bonus? :)

    00
  32. Nu mai luati de bune toate aberatiile inventate de toti indivizii care mai de care mai obscuri. Imbecilitatea asta ca un student cheltuieste 1.400 RON pe luna este venita de la ANOSR (o adunatura de parveniti care se viseaza noaptea reprezentanti ai studentilor). Singura problema e ca pe ei nu i-a votat nici un student, nu ii cunoaste nici un student; se voteaza intre ei si se baga in seama in numele studentilor.

    Este penibil ca nimeni nu se uita in primul rand la CINE spune ceva, inainte sa citeze niste prostii. Acum nu mai conteaza realitatea, conteaza doar ca prostia sa fie cat mai mare si cat mai absurda. Se intampla exact ca in cazul presupusului studiu din care ne rezulta ca absolventii vor salarii de 15.000 EURO pe luna. S-a vazut abia mai tarziu ca cei 15.000 nu erau pe luna ci pe an. Dar ce a mai contat? S-au vandut titlurile rasunatoare, s-au emis judecatile de valoare prin care erau incriminati tinerii ca sunt intr-atat de nesimtiti incat sa pretinda sume de genul acela.

    ANOSR ca si celelalte organizatii studentesti sunt niste simple pepiniere pentru politicienii mizerabili de maine. Au zero reprezentativitate pentru studenti si infinite interese pentru propriile lor cariere.

    00
  33. acum 5 ani ma descurcam cu 50 lei pe saptamana, bani de buzunar, la care se mai adaugau caminu lunar, maxim 100. Dar, mergeam acasa cu personalu, mancam de acasa, nu stateam toata ziua in pirania sau la max, stateam in camin si nu eram la cu taxa.
    Poate pretentiile au crescut mai mult decat veniturile…

    00
  34. In nici o tara civilizata statul nu te plateste sa faci facultate…..
    Bursa de merit e una…….dar burse sociale…wtf…..n-ai bani ?!?!?!….la munca, nu la intins mana

    00
  35. 1400 lei pe luna sunt banii pentru tot, chirie, mancare si etc …

    iar in cazul in care salariile sunt atat … de unde dracu iti raman 40 de lei pe zi?
    si ce faci cu 40 de lei pe zi? doar bei o apa si mananci o data.

    chiar daca iti faci mancare acasa

    00
  36. @ovidiu: cu 10 lei iti iei un litru de lapte si 2 paini…atat faci tu toata ziua? atat mananci atat bei(in 1 lei nu iti iei si o apa) cu atat te imbraci cu astia mergi cu mtroul/autobuzul altceva? taci dracu ca or fi oameni care te cred. sau stai cu mamica si iti da 10 lei sa bei o bere langa bloc?

    00
  37. @ Nu_Va_Apropiati Da ce, pentru un BUCURESTEAN e putin,nu? Ca in provincie se cheltuie putin,no? Eu am fix 1400 lei pe luna, dintre care 400 sar pe chirie si restul de 1000 lei mancare. Calculeaza la 30 zile si vezi ca mananci la cantina de vreo 20 lei pe zi (maxim 2 mese/zi), dar duminica cantina nu e deschisa, asa ca mananci in oras. Luam in calcul ca nu esti fumator, deci banii ramasi ii dai pe o bere la o terasa. Oricum apar cheltuieli neprevazute mereu si banii se impart in mai multe directii. Cam 2000 ron/luna e un buget ok, parerea mea.

    00
  38. NOU
    #38

    1400 de lei / 30 zile = 46 de lei/zi,ma,e chiar extrem de decent pentru un provincial care isi mai aduce niste mancare de acasa si nu bea 3 cocktailuri pe zi.

    Oricum,cred ca se poate si cu mult mai putin daca esti cumpatat/a.

    00
  39. poti sa faci politehnica fara calculator?
    cat costa unul, care sa te tina 3 ani?

    sa vorbim si de costul licentelor?
    hai socotiti..

    00
  40. Eu ma descurc cu 10 de lei pe zi. Sunt din Bucuresti si statu’ imi plateste facultatea ,deci e ok.

    00
  41. eu sunt fan radu. Iesit in oras, haine noi, distractii. Da, cand iti permiti. Cand ma-ta raneste la vaci, stai in camera si la bibloteca si incerci sa nu le cheltuiesti banii aiurea. Chirie? De ce, camera de camin e jegoasa? Pune mana si invata sa iei bursa sau munceste, daca vrei mai mult.
    Facultatea nu e pentru toata lumea. Unii au bani sa isi tina copiii la scoala, altii au copii merituosi. Sunt prea multi studenti la drept, jurnalism, administratie, finante, care termina si ajung secretare, pentru ca, surpriza, lumea nu are nevoie de ei.

    Copilul trebuie sa faca facltate? Nu. Face daca el xrede ca ii ajuta. Daca nu, poa sa stea cuminte acasa sa dea la sapa.

    Tigari? Telefon? lux! Fumezi daca ai bani. Daca nu, mars in pizda ma-tii la carat saci in europa, ca tigarea nu e un drept fundamental, garantat de constitutie.

  42. In banii astia nu intra spaga pentru examene, nu ? :)

    00
  43. 1400 lei pentru o luna? mi se pare o suma minuscula, daca platesti chirie atunci numai pe aia si intretinere se duce, nu uitati ca vine iarna si caldura e scumpa.
    in plus mai trebuie sa te si imbraci, incalti, sa mananci ceva, sa platesti benzina/abonament de autobuz, poate te imbolnavesti si trebuie bani.

    00
  44. bai emberi, aia 10 lei de tigari lasa-i in pla mea. aia nu-s bani de faculta. daca eu in loc de fumat bag banii in ruleta, 1000 de lei pe luna, pot sa zic ca acei bani imi sunt neceari pentru facultate? nu! cine vrea fumeaza, cine nu nu. da nu plange…

    00
  45. paulierco: scuze, daca asa de PROST esti, sa nu fii in stare sa intri la buget in bucuresti, stiind ca nu ai bani garla pe care trebuie sa ti-i calculezi, mai bine vinzi seminte la colt.

    ==

    pilif: tigarile sunt un LUX care ar trebui sa fie disposable. din pacate, oamenii sunt prosti.

    cine se „intalneste” cu baietii? in fiecare zi? si unde?! pui 50 mii si iei un 2L suc/bere.

    prietena: 20 lei pe zi? 6 mil pe luna? aveti si contract? scuze, dar ea cu ce se ocupa? mai bine te duci la curve. Cum sa ai pretentii de barbat pe banii parintilor.

    ==

    H.: tu m-ai impresionat cel mai mult. Esti primul pe care il aud ca e prea mare efortul sa te duci la 2-3 ore de curs pe zi. Probabil pentru tine „genul de 10 pe linie” e unul care stie cum arata profesorul.

    Cam ce iti pregatesti tu la resou? caviar?

    ==

    Bogdan: lasa. credeam ca esti la facultate, nu in concediu.

    ==

    ipo: realizezi cat inseamna 200 euro? NOUA milioane. Ori caminul costa 1 (UN) milion. Ce ai putea sa faci cu restul? din intretinere inteleg ce au zis si altii, hartie igienica, domestos.

    ==

    virgil: no comment.

    ==

    InnOcente*: alt geniu. Daca tu, fiind on a budget si, aflat acolo sa inveti, totusi, consumi shaorma, 2l de suc si 20 de tigari pe zi, ce sa mai comentez? ce mai poate comenta cineva?

    ==

    radu: iarasi. credeam ca daca ai pretentii de copil capabil, care pleaca in alt oras sa rupa facultatea, te ducea capul sa intrii la buget. Cat despre mancare, iar imi miroase a shaorme si hamburgheri.

    O pereche de blugi pe trimestru!! asta cat inseamna – 1 milion pe luna pt blugi?!

    Grea viata de student. Tie, totusi, iti lipseste ceva? spui ca iti cumperi pana si betisoare urechi+ scobitori. Din moment ce le notezi aici, presupun ca nu iei ieftinache. Wow. Hartia igienica de care e? Zewa?

    ==

    marian: conteaza in primul rand unde mananci si apoi ce. ca pret, spun.

    ==

    De gagica din articolul realitatea ce sa mai zic. Saraca, n-are de unde taia.

    Evident, ar putea incepe de la chirie, nu? sau ar putea invata pt bursa !? e bine ca viseaza la un loc de munca ce „i-ar rezolva studentei problemele financiare.” Un loc de munca ce i-ar ocupa 8 ore pe zi, adica i-ar distruge orice sansa de a pricepe ceva din facultatea aia nenorocita.

    Sunt curios ce haine are domnisoara studenta. Ce incaltaminte. Ce telefon. Cat plateste abonamentul la el. Ce laptop. Cand vine vorba de educatie, astea trec pe locul 2. Daca vrei sa faci ceva din tine si chiar nu ai bani, poti sa strangi cureaua 4 ani cand vine vorba de porcarii din astea. Poti sa nu mai cumperi 3 bluze pe luna, 5 perechi de tenisi converse vans si alte stupizenii, etc. Poti sa mai lasi tigarile. Poti sa nu mai bei cola si sa incerci si gustul apei. Poti sa mai mananci si pateu.
    Daca a epuizat toate variantele, poate sa se duca si in alt oras, nu e musai sa faca toata tara facultatea la bucuresti.

    Oricum.
    Un litru de lapte e 40 mii. O cutie de nutella, sa nu zic unt de arahide, e 200 mii. Eu unul nu mananc cu foarte mare sarguinta, dar cred ca mi-ar ajunge 3-4 saptamani. Dintr-un lapte tineti 2, poate 3 zile. Aruncati 2 felii de nutella pe paine dimineata + lapte, eu uneori consum si seara, si nu mai aveti probleme pana la pranz.

    Pranzul, cel mai probabil nu il prindeti acasa. Cat costa o banana? un pachet de biscuiti? e o alternativa mult mai sanatoasa si, oricat de mult ar parea sa cantareasca, nutritional vorbind, niste maioneza+ketchup spoite pe trei cartofi ranceziti si o feliuta de 10g de sunca, mult mai ieftina.

    Pt. masa de seara.
    Daca iti iei un kilogram de piept de pui (200 mii) si il innebunesti cu niste cartofi piure/cuptor iti iese atat ceva delicios si hranitor. Si dureaza 10 min + inca 30 pana se coace.

    Iarasi, 1 kg ficat pui este 100-120mii. In alea 10-15 min cat se prajesc ficatii, tai varza si iese bine. Pulpele sunt ceva mai ieftine si merg in principiu cu orice.

    Sunt perfect valabile si ouale. Sa fierbi un ou/faci o omleta e foarte banal si rapid.

    Dar nu. E mai usor sa dam bani pe porcarii gata preparate si/sau pe rahaturi de care nu avem nevoie.

    00
  46. Sper ca indemnul de la sfarsit era general, nu target-at, nu? :))

    Eu sunt de acord cu ce ai zis tu ca facultatea nu e pentru oricine si ca daca n-ai te descurci si cu 600 lei, ce contraziceam era ideea ca 1400 lei cheltuiti pe luna e prea mult. Iar asta e fals. Eu cheltuiesc de cateva ori mai mult, cu tot cu chirie. Bineinteles, nu puteam sa ii cer mamei bani sa fumez asa ca m-am angajat din chiar prima zi de facultate. Am facut acest sacrificiu tocmai pentru ca voiam mai mult de la viata si sa stau 5 in camera in regie asteptand duminca pentru a manca si altceva in afara de pateu si conserve nu e pentru mine.

    Ai interpretat gresit ca fac parte din categoria celor care n-au, nu fac dar vor. Nici pomeneala. Insa sa ti se para mult 1400 lei e o exagerare.

    00
  47. Cati miliardari romani au facultate?!

    00
  48. In mod clar 1400 lei pe luna e mult.
    DA, nu toata lumea trebuie sa faca facultate. Si asta nu pentru ca nu are cine aranja marfa pe rafturi. Ci pentru ca exista atatea job-uri (mai ales in domenii tehnice) ne-acoperite sau ocupate de de lepre…
    Avem totusi nevoie si de un alt fel de mecanici, tinichigii, sudori, zidari, zugravi, tamplari, instalatori … si asa mai departe (si nu ma refer la cei care fac asta in scarba, ci la meseriasi adevarati, ci la oameni care pur si simplu sa-si faca treaba calumea)
    Cred ca putina „concurenta” pe piata fortei de munca ar mai reglementa lucrurile…

    00
  49. corect. decat sa iesi de pe banda rulanta cu costuri asa mari mai bine incepi sa citesti o carte singur si ai mai mult succes decat asa.

    00
  50. Eu lucrez si tot nu cheltui chiar atat pe luna la facultate. Stau si in camin.. Bine acum depinde de fiecare cat de mult se intinde la cheltuieli.. baute.. etc

    00
  51. sunt student in timisoara, stau in chirie. situatia sta in felu urmator: 500 lei/luna chiria, 200 intretinere apartament/luna, 300 lei mancarea/luna, 100 lei netu, telu si ab tramvai o linie redus la jumate pt studenti/luna, cheltuieli diverse 250 lei/luna. total 1350 lei/luna pt viata normala. daca stai in camin, cheltuiele sunt la jumatate, adica: 100 lei caminu/luna, 50 lei netu si telefonu’luna (in camin netu i ieftin), abonament tramvai nu-mi trebuie pt ca sunt la 3 min de universitate, ramane mancare de 300 lei/luna, cheltuieli diverse 250 lei/luna, total 700 lei. CONCLUZIE: daca stai in chirie, 1400 de lei sunt cam necesari. da nu mai mult de atat, in niciun caz. daca stai in camin, mai mult de 7-800 lei/luna sunt pt destrabalare.

    00
  52. Amuzant. In articol se vorbeste de chirie intreaga (room sharing nu s-o fi auzit), taxa de fuckultate (mda, e greu la particolera cand nu ai minte sa ajungi la buget), banii de abonamente (hm, parca pentru unii erau subventionate). Au uitat banii de benzina.

    00
  53. ce tari sunteti voi, cum calculati asa la sange si iese suma… bai, si ce kkt faceti daca va apuca o durere de masea, a? sau vi se incarneaza o unghie… sau poate mai tre sa va si tundeti?!? sau vreti sa practicati un sport si trebuie platit abonamentul?

    dar ok, cum ziceti voi. omul s-a nascut sa stea in camera, sa faca foamea si frigul, iar noaptea sa se roage sa inceapa totusi viata!

    de cand dracului trebuie sa fii ditai managerul ca sa-ti permiti satisfacerea NEVOILOR DE BAZA? adica da, zoso, sa tragem apa doar din doua in doua pisari, sa ne spalam pe cap cu sampon de urzica, sa luam haine din gunoaie si SA NU NE IMBOLNAVIM, pt ca va zic, daca te-ai imbolnavit si esti sarac, poti sa te sinucizi.

    la ce naiba a ajutat progresul asta de mii de ani??? ca sa facem economie la mancare ca nah, lucram doar 8 ore si nu 15? sau ca ne-a apucat scoala in loc sa tragem la jug?

    sunteti orbi??? cine dracu v-a facut sa credeti ca VOI nu faceti destul? doamneeee! sa nu mi rapunda nimeni la comentariu ca nu mi pasa parerile spalatilor pe kreeri. mai luati va 10 joburi ca da, din cauza voastra nu aveti ce manca. cum dracu sa crezi asta?!?! tristilor.

    00
  54. Stau in timisoara, pe saptamana cheltuiesc intre 100 si 200 ron. Fiecare dupa posibilitati. Daca as primi intre 400-500 de ron probabil i-as cheltui si pe aceia. Vicii, imbracaminte, iesiri, toate se aduna si in final cheltui cat ai si vrei.

    00
  55. Eu ma descurc cu 1500 lei pe luna. e drept ca nu mai platesc chirie.

    offtopic: intrati la mine pe blog ca mi-am pus o noua poza cu mine. sunt si eu dragutzik? fetelor, va rog!! :)

    00
  56. @H: Mă consider destul de deschis la minte, de fapt predatul e un al doilea job pe care nu îl fac pentru bani, ci din plăcere şi epntru că mi s-a cerut.
    Pe de altă parte, fiind filolog la bază, probabil că m.am exprimat prost în limba română. Ceea ce vroiam să spun în comentariu era că facultatea nu e obligatorie decât în măsura în care vrei să o faci. A merge la facultate pentru a avea o diplomă şi atât e o chestie pe care nu pot să o pricep. Sărac sau bogat, oricine ar trebuie să facă facultatea dacă îl interesează.

    00
  57. Ideea e ca nu poti supravietui la facultate daca nu ai la dispozitie o anumita suma de bani (1400 ron sau mai mult / mai putin, nu comentez suma). Din experienta mea (si a altora din jurul meu) eroismul cu „sacrificiile” nu merge decat poate in cazuri izolate si e mai mult o chestiune de perceptie. Pe fondul alimentatiei necorespunzatoare se pot intampla o serie de dracii – mai intai iti scade randamentul, iei note din cei in ce mai mici, dai din restanta in restanta si evident nu ai resursele sa compensezi; sau daca ai un fond mai slab, dai in gastrite si ulcere. Iar daca esti si mai slab de atat, ajungi direct la spitalul 9. In final daca nu se intampla ceva sa schimbe fondul problemei, facultatea se duce definitiv la „timpul trecut”.

    PS. Eu am absolvit facultatea la care am intrat la 18 ani. „Cum”… in alt episod :P

    00
  58. NOU
    #58

    Chiria la camin: aprox. 90 ron ( caminele ASE )
    abonament RATB: 25 ron pentru studenti ( daca esti student la buget ti-i deconteaza dupa vreo 2 luni, depinde cat dureaza birocratia… )
    abonament Metrorex ( 12.5 ron; pentru asta trebuie sa stai o data pe luna la o coada un pic cam lunga. Asta e, mai citesti si tu o carte )
    Pranzul la cantina din Moxa: 7 ron ( supa, felul 2 , desert, paine, apa )
    Pranzul la cantina din cladirea Comertului: 12-15 lei

    Mi se pare mie, sau te poti descurca cu mai putin de 1400 ron/ luna in Bucuresti? Fireste, nu te imbraci de la Zara si nu te duci in Fratelli.

    Ce-am vrut sa spun? Daca ai tai chiar au o situatie materiala proasta si tu CHIAR iti doresti sa faci o facultate ca sa castigi de cel putin 5 ori mai mult decat fac ei acum, tai de unde poti si rezisti. Inveti sa gatesti pe plita electrica. Si-asa mancarea de la Mec dauneaza grav sanatatii in cantitati industriale.

    Fireste, daca ai de unde, cheltui mai mult. Te duci la film, la teatru, in mall, in club, la biliard, Lasertag, etc.

    00
  59. 1. nu te pune nimeni sa faci facultate la taxa. oricum nu o sa te zbati tu prea mult sa o termini printre fruntasi. clar nici un job pe bune nu o sa ocupi. la tati sau la mami la firma poti sta si fara facultate. iar daca ei au firma au si de unde sa dea puiului sa zboare.
    2. chiar tre sa stai in chirie singur? ai auzit de imparteala camerei?
    3. nu te-ai nascut cu tigara in gura. fumezi? gura mica si nu te plange. nu e ca si cum nu poti fara.
    4. tu stii sa mananci numai in oras? de gatit ai auzit?
    5. masina nu e accesoriu pt facultate. o ai daca iti permiti s-o intretii.
    6 chiar tre sa bei ca porcu? berea e mai ieftina la abeceul din colt. dar nu, tre sa te vada lumea ca tu bei la terasa.
    7. ar mai fi, dar m-am saturat

    00
  60. 14 milioane ? Mult, frate…

    Pai eu cand am venit in Bucuresti, acum vreo 6 ani, ma descurcam cu 5 milioane pe luna, frate !

    Ma descurcam, adica ma zbateam :)).

    Pe undeva aproape de 14 milioane am inceput sa castig cand m-am angajat, la inceputul masterului, pe 10 milioane. Mai luam si 3 milioane bursa si stateam la camin.

    Stiu studenti care se descurca si cu 6-7 milioane pe luna. Cum sa nu fie Bucurestiul decat pt. aia care castiga macar 14 ? Adica sa plece juma’ de oras ? :)). Si 80% din studenti ?

    00
  61. Radule, zi-mi si mie, te rog ce mananci tu singur ca student de 900 de lei pe luna, ca mie banii aia imi ajung pentru 3 oameni plus 2 caini. Asta inseamna carne la discretie (pana si pentru patrupede) si tot felul de „prostii” de la care nu ne tinem. Las in medie 150 de lei la o ‘incursiune’ in Kaufland si asta se intampla cam de 2 ori pe luna. sa mai punem painea si laptele, neluate de la hypermarket si tot ma intepenesc pe la 500 de lei pe luna. Deci mai 400 pe care ar trebui sa ii sparg, sa ajung la bugetele voastre.

    Daca esti student, iti tzatzaie fundul de lipsa banilor si fumezi de 300 de lei pe luna, da-mi voie sa spun ca esti idiot (nu tu personal, vorbesc ca idee). 100 de dolari ma costa pe mine sa imi tin un mic business din care fac aprox 1000 pe luna. Deci produc, nu ard amboulea.

    Am avut colege in faculta (eu is loco, deci stau acasa) care traiau din BURSA de studiu si gata. Ca aveau familii sarace si nu puteau aia sa le mai plateasca tot felul de acareturi. stiu ca mai cumparam eu niste mancare si o „fortam” pe una sa manance cu mine (ca doar n-o sa mananc singura, ii ziceam) si stiam ca in ziua aia nu are numai cartofi fierti in stomac.

    Este adevarat ca nu e placut sa fii student si sa traiesti din bani putini, dar 1400 de lei ajung UNEI FAMILII intregi. Cred ca noi, cu intretinere si toate alea ajungem la 1400. Spuneam ca suntem 3 oameni maturi si 2 potai, apartament „mediu’ etc.

    Cuget si eu ca media este facuta punand la calcul si sumele foarte mari ale celor cu bani, ca altfel da cu virgula

    Inca o faza .. care e problema cu pantofi luati mai rar? Eu cumpar Adidas sau Nike (modelele ‘clasice’) o data pe an sau la juma’ de an, cand iesim din tara si mergem la cate un outlet. Daca nu cumperi toate jegurile chinezesti care se dezlipesc la prima ploaie, un pantof sport relativ decent trebuie sa te tina macar juma’ de an fara discutii. Si o pereche de jeans la 50 de euro (chiar mai putin) duc si 3 ani.

    Si eu chiar nu stau sa ma „limitez” la garderoba ca nu am motive.

    Inca o data, Radu, nu este atac personal, am luat datele oferite de tine ca punct de plecare

  62. Ma amuza rau vehementa altora, am eu ocazia sa ma dau calma si inteleapta :D
    Io zic ca discutiile de aici sunt doar de dragul argumentului, fiindca de fapt e simplu. Fiecare are dreptul sa decida de cati bani are nevoie pe luna, atata timp cat si-i castiga si nu-i asteapta moca de la stat sau mai stiu eu de unde, doar fiindca e la facultate sau fiindca e frumos si destept si devreme acasa sau mai stiu eu de ce.
    Daca Zoso nu cheltuie mai mult de 1400 lei pe luna si nici nu se simte frustrat, bravo lui. Pe vremea cand strangeam bani pt o excursie, acu vreun an, imi limitasem la fel cheltuielile lunare si singurul efect a fost ca m-am obisnuit sa ma gandesc de cateva ori inainte de a cumpara un lucru, ca sa imi dau seama daca chiar imi trebuie. Asta nu inseamna ca unu care cheltuie 4000 pe luna sau 10000 sau stiu eu cat greseste, daca are de unde si asa vrea muschiu lui. De ce dracu fiecare tine mortis sa le demonstreze celorlalti ca stilul lui de viata e singurul corect si acceptabil?

    00
  63. Bun, fie cum zici tu Zoso, dar hai sa privim un alt aspect. Presupunem ca esti un tanar destept si ambitios, dar care nu are bani. De ce sa asezi produse-n raft la Cora? Si de ce unul cu bani si pic de creier ar avea dreptul sa se duca la facultate, doar pentru ca isi permite?! Hai sa fim seriosi, esti absurd la faza asta… :|

    00
  64. @did: Studentii beneficiaza de servicii medicale gratuite. Poate nu le-ai incercat, dar exista. Si au o calitate destul de buna pentru Romania (cel putin cele pe care le-am testat eu).

    @zoso: „Studiul” ANOSR a fost facut probabil prin chestionare completate de conducerea acestei magice asociatii (in special domnii Mihai Cezar Haj si Traian Bruma). Sa nu crezi ca in Romania asociatiile studentesti sunt altceva decat niste grupe pregatitoare pentru viitori mari oameni de stat (vezi exemplul Nicu Banicioiu si o sa intelegi care e circuitul banului in natura)

    00
  65. Bursele sunt mizerabile, si oricum, vii la facultate, dar trebuie sa te si intretii. Eu sunt pt munca in timpul facultatii. Personal fac asta din anul I, si la 21 de ani castig tot atata in milioane…e destul de ok zic eu, suficient si sa ma intretin, si sa imi mai iau un ci-co ocazional.

    00
  66. Problema e mai simplă decât pare. Cheltuiești în funcție de venituri. Și eu pot să zic că eram fericit în 2004 când am luat primul salariu – 3 milioane. Nu știu cum, dar îmi ajungeau și chiar economiseam câteva sute. E drept, nu am avut chirie și nici n-o să am decât dacă plec din țară. Apoi salariul s-a mărit și pretențiile mele au crescut. Vreau să spun că acum îmi e mai greu să pun bani de o parte decât atunci. Am o grămadă de mofturi și o mulțime de cheltuieli aiurea. Doar ca să mă simt bine. Până la urmă, ăsta e scopul vieții, cel puțin în cazul meu – să mă simt bine.

    00
  67. pai cum mah, ca eu in Timisoara cheltuiesc atata. 10mil chiria + chelt

    00
  68. aaaah dupa ce am scris o pagina si am dat „comenteaza” mi-a dat eroare.. mi-e lene sa mai scriu inca o data…

    oricum … ideea de baza este sa faci o facultate nu trebuie sa fie un lux ! faptul ca mai bei si un suc si o bere sau poate iti iei si un tricou mai smeker n-ar trebui sa fie lux !! in fond si la urma urmei suntem niste animale sociale si trebuie sa interactionam . nu e normal sa faci o facultate stand ca sobolanul 5 in camera si mancand un kg de lapte si 2 paini cum calcula cineva mai sus…
    mai zicea cineva de gatit.. gateste tu in camin in camera la resou cu alti 5 in jurul tau si sa-i umplii de prajeala pe toti ..

    da, e un lux sa te duci in bamboo dar pana mea … facultatea ar trebui sa fie cei mai frumosi ani … ca d-aia s-a murit la revolutie… nu sa ne aducem aminte cand om avea copii , ca maicamea , ca in facultate mancam marmelada pe mamaliga intarita ca painea era prea scumpa.

    eu sunt din bucuresti , n-am platit kirie, si am muncit din primul an pt ca la 18 ani ma consideram mare barbat si mi-era jena sa cer bani acasa

    facultatea trebuie s-o faci pt ca daca vrei sa fii programator , e clar ca singur o sa inveti tot ce trebuie sa stii , dar n-o sa te angajeze nici dracu fara diploma de la cibernetica sau automatica.

    daca am kef mai pe seara o sa calculez exact de cati bani ar trebui sa dispuna un student pt un trai decent , la nivelul unuia din europa.

    00
  69. Cheltuielile de apartament cu chirie ~ 1000 RON. Deci cam asa este viata de Bucuresti pe timp de vara:D

    00
  70. „…Nu trebuie să facă toată lumea una, mai ales că pentru a aranja rafturile la Cora nu ai nevoie de studii superioare.”
    Cei pe care ii vezi tu ca aranjeaza rafturile la Cora sau in alte magazine similare, sunt – in majoritate – studenti care lucreaza pentru a avea bani de buzunar sau – chiar – sa se intretina…

    00
  71. E scumpe, e grele.. :)

    00
  72. student electronica buc – camin: 100 lei telu + net + Metrorex(netu e moca, da la mine e alta mancare de peste), 100 lei caminu’, 100 lei toale, 200 lei oras, mancare 70% de acasa = ~100, 100 lei nepravazut => ~ 700 lei/luna.

    00
  73. @Dojo, stai linistita, argumentatiile logice si de bun simt nu le consider atacuri. :) Hai sa le luam pe rand.

    Eu nu gatesc. Tot ce mananc cumpar gata preparat pentru ca nu stiu sa gatesc si am si ajuns la concluzia ca, in cazul meu, e mai economic sa cumpar direct decat sa prepar. O masa in oras (sau comandata acasa) e minim 20 RON si asta e pranzul meu. Seara mananc, mai nou, fructe sau alte chestii usurele iar dimineata lapte cu cereale and co. Ziua are 30 de zile deci 600 ron se duc numai pe pranz, zilnic. Iar de 20 ron nu va ganditi ca mananc ca spartul, azi am luat mamaliga cu branza si smantana, o apa si o cafea, plus bacsisul, 22 ron. Laptele, cerealele, painea, fructele, legumele, sarea zaharul, cafeaua etc trec lejer de 400 ron pe luna. Btw, 900 ron pentru mancare mie mi se parea putin, eu cheltuiesc sensibil mai mult pentru astea.

    Si eu scot tot cam pe la 1000 euro pe luna dar nu cheltuiesc atat ca sa il intretin. :)

    Oricum, ideea e ca eu nu am post-at aici ca sa ma plang ci ca sa combat afirmatia conform careia 1400 ron pe luna e prea mult pentru un om.

    Da, probabil daca as avea familie iar sotia mi-ar gati, as iesi mult mai ieftin. Deocamdata nu am insa si sunt nevoit sa ma descurc asa. Prefer sa lucrez orele alea in care ar trebui sa-mi gatesc si sa mananc in oras.

    Da, fumez si dau 300 ron pe luna pe tigari insa asta se intampla pe banii mei si pe munca mea, plus sanatatea mea, deci nu simt ca sunt necesare explicatii.

    Nu sunt un exemplu de moderatie si chibzuinta si nici nu „m-am market-at” asa aici. Cand castigam 600 ron pe luna acum 3 ani ma descurcam cu aia si cu cei 400-500 pe care ii mai primeam de la parinti. Daca nu ma angajam din prima zi a primului an de facultate probabil ma descurcam si cu banii parintilor. Am vrut mai mult, am muncit si acum traiesc decent. Am stat si 5 intr-un apartament decomandat dormind pe fotolii extensibile din anii 80, am „avansat” apoi la garsoniera confort II singur intr-o zona periferica iar acum stau intr-una mai mare, decent mobilata (sau foarte bine mobilata, depinde cum privesti) si cu toate utilitatile.

    Diferenta este ca, intr-o forma sau alta, eu lucrez din clasa a X-a tocmai pentru ca sunt o persoana pe care unii o considera „pretentioasa”. Nu mi se pare normal sa fiu criticat ca dau 900 ron pe mancare si 300 pe tigari atat timp cat n-am avut nici nevoie de compatimire cand umblam 4-5 ore prin ploaie sa completez chestionare de opinie la 15 ani. As minti daca as zice ca provin dintr-o familie cu probleme financiare pentru ca nu este asa. Probabil si acum, daca m-as muta cu inca o persoana as putea sa traiesc decent din banii pe care mi i-ar putea da ai mei. Insa nu vreau asta.

    Imi zicea cineva mai in urma ca sunt bou pentru ca n-am intrat la buget. Probabil. Dar eu am intrat la buget in primul an insa am trecut la taxa din anul 2 pentru ca nu ajungeam la facultate din cauza serviciului. As putea sa fiu si acum la buget. Insa asta ar insemna, la facultatea mea, sa ma duc des la facultate nu neaparat ca sa invat ci ca sa socializez suficient de mult incat sa am de la cine copia la examene si cu cine sa-mi fac proiectele.

    Bineinteles, nu mi-ar fi imposibil sa fac si facultatea la buget si sa si lucrez insa asta ar insemna sa fiu ocupat pana peste cap vreo 12-13 ore pe zi doar cu astea. Or, mi-ar placea sa mai si traiesc intre serviciu-facultate-pat. :) Iar alegerea asta ma costa: sunt la taxa.

    Observ in comentarii un populism gretos si retrograd. Majoritatea cred ca l-ar vedea pe Patriciu conducandu-si masina singur, pe Tiriac calacandu-si singur camasile sau vreun executiv dintr-o firma de top curatand cartofi noaptea la 22 cand ajunge acasa. Pai ce, lor le cad coaiele daca isi conduc masina/spala camasile sau fac singuri cartofi prajiti? Nu, nu le cad insa pot face ceva mult mai util cu timpul lor. Uitati-va la tarile mai avansate ca noi. In bucatariile „stil american” asa-i ca nu se pot face sarmale, pulpe la cuptor sau coace vinete pe aragaz pentru ca pute in toata casa? Ati vazut la japonezi cat de dezvoltata e industria catering-ului? Daca ar fi un singur medic cardiolog in tara v-ar placea sa il vedeti facandu-si singur cartofi sau operand si salvand vieti?

    Un om traieste intr-o luna cu atatia bani cat isi poate permite si asta n-ar trebui sa ne deranjeze.

    00
  74. 8 mil e ok. mai ales daca stai la camin. daca platesti si chirie, e mai naspa.

    00
  75. Mie ca studenta mi se pare o suma uriasa. Daca nu imi iau nimic „mare” (electronice, un parfum, un animal de plus de juma’ de metru) si nu patesc nici un accident (cum am patit in septembrie sa mai las bani prin clinici si farmacii) banii astia imi ajung aproape jumatate de an, nu doar o luna. E drept ca nu am de dat bani pe chirie, stau in garsoniera mea (platita integral, deci nu am nici rate) – raman doar intretinere (80), mobil (25), net (40), abonament metrou (12.5), curent (20), mancare (se poate trai si cu un ou de 0.43 lei si o eugenie de 0.17 lei pe zi). Nu inseamna ca nu imi place sa imi satisfac si eu anumite placeri, sa-mi iau o jucarie, sa mananc somon sau sa beau Remy Martin. Dar cand n-am bani stiu sa tai de la cheltuielile de „lux”. Sau pot sa gasesc o modalitate de a face banii aia. Am facut un proiect pentru un coleg si mi-am mai luat un hard, i-am facut altuia o tema si mi-am mai luat un parfum, m-am angajat pe perioada verii si mi-am luat mobil si laptop.

    00
  76. eu am facut facultatea cu 3 mil pe luna, cand nu mi-au mai ajuns m-am angajat. Daca n-ai facut cheta pentru salam victoria, ai trait degeaba.

    nu ai, nu cheltui, plm, simple as that.

    00
  77. facultatea nu e pentru toti, ok, da’ macar aia care o merita ar trebui ajutati sa o faca. problema la noi e ca toti ratatii, toti analfabetii au inceput sa aiba numai medii de 10 si note de 10 la bac.cum ii diferentiezi p-aia cu 10 la bac de aia cu 10 la bac? a, si ca toti ratatii si analfabetii care n-au 10 la bac, dar au bani, oricum iau aceeasi diploma de licenta ca aia care au trait din bursa (care-i de cacat, btw).

    parerea mea e ca profesorii sunt nodul gordian. si-au luat-o in cap. prin ’96, luau un salariu care le ajungea fix de o sedinta de cumparaturi in piata la tarani, nu la supermarket. stiu, o ducem prost, dar acum, cu un salariu de profesor poti sa faci ceva mai mult. nu sa platesti lizing la bmw, dar sa traiesti ceva mai bine ca atunci chiar daca nu dai meditatii.

    dar ei au ramas in acelasi registru: n-avem bani, ne doare in ciocan, nu mai facem nimic pentru nimeni sau facem tot pentru oricine. s-a ajuns de toata lumea are note mari. si pentru ca unui profesor nu-i place de muhaiaua ta, iti strica media si nu mai prinzi locuri la buget si ajung in cArfur in loc sa studiezi ce-ti place tie si la ce-ai putea fi bun. reforme, anyone?

    00
  78. In 2002 cand am intrat la facultate ma descurcam cu 2 milioane pe luna si pachetul saptamanal (mancare) de la parinti.. si inca aveam bani sa ma duc sa imi iau haine. Aveam coleg care se ducea din regie pana in crangasi sa isi cumpere o paine pentru ca era cu 10 bani mai ieftina. Mai tarziu la primul salariu(200euro) in 2005 deja ma mutasem intro mansarda mica pe magheru (60 euro) si nu mai ceream mancare sau bani de acasa. Am muncit in continuare si incet incet am ajuns sa castig dublu fata de ambele salarii ale parintilor si de 3-4 ori cat salariul mediu pe economie din romania..

    Oricum, astia care se plang, nu ajung prea departe.. Solutia nu e plansul .. ci munca.

    00
  79. Te c*ci in ea de bursa, bai zoso. 3 milioane pe luna is ok pentru unul sarac, venit de la tara, dar gandeste-te ca sunt xx burse oferite si sunt de 100 de ori mai multi studenti saraci.
    P’aia cine-i calmeaza? Rafturile din Cora, bineinteles, locuri pe langa care se invart basinosi corporatisti ce-i judeca la prima vedere, dar care sunt prea avari sa cumpere tot baxul de lichid, asa ca se multumesc cu 2 sticle indesate-n cos.

    00
  80. m`ati disperat cu meniurile voaste, chiar se poate trai mancand numai cartofi prajiti, eugenii, oua si iaurturi? ce stomac aveti? de fier?
    carne, fructe, legume, alea nu intra in alimentatie?
    decat sa te chinui sa mananci pateu 7 zile din 7 si sa prajesti cartofi pe resou in bucuresti mai bine faci faculta in orasul tau, ca mai toate orasele au cate o facultate, buna, rea, cum o fi ea.

    00
  81. radu: poti sa traiesti cum vrei, sa platesti pt o mamaliga si o smantana cat vrei, sa fumezi de cati bani vrei. Totusi, de ce mai faci facultatea ?

    M-am referit in postul prea lung pt cei cu ocherlari de emancipati la studentii aflati in situatia domnisoarei prezentata pe realitatea. Pentru ea, gasirea unui loc de munca NU e o solutie, pt ca ar insemna sa nu mai dea pe la scoala si degeaba s-ar mai fi apucat to begin with. Alte solutii care sunt? sa zici ca fratioare, n-am bani sa dau 200 de mii pe un pranz, hai sa incep sa plang cat imi fac bagajele si sa dau vina pe sistem. Da, asa face o primata, un om incearca sa se adapteze.

    00
  82. Stau prin București de 3 ani și m-a costat progresiv distracția asta câte 500 ron acum 3 ani, 600 ron acum 2 ani, 700 Ron acum 1 an, 800 – 1000 ron acum, in conditiile in care abia de 1 an am inceput sa mai produc venituri proprii, in rest facusem voluntariate si fusesem pe la facultate.

    Decent, decent zic din punctul meu de vedere ar fi sa traiesti cam cu 2000-2500 ron pe luna, ca sa mai poti sa te simti bine din cand in cand pe la un munte/o mare, o strainezia etc.

    Nu trebuie sa faci facultatea la zi. Mai bine faci un ID, lucrezi ca omul si iesi la sfarsit si cu diploma si cu experienta. Plus ca ai dreptul sa mergi la cursuri seara, daca vrei.

    Mare fraier am fost ca nu m-am dus de la inceput asa.

    00
  83. Mass media asta ne omoara. Suma de 14 milioane ma lasa rece, un titlu de stire si atat. Chiar m-a indignat articolul. Si nu datorita situatiei fetei ( nimic nou sub soare ) ci pentru felul cum a fost prezentat totul. Astea cu ” s-a facut un studiu „, „creşte rata de abandon a facultăţilor ” , ” organizatiile studentesti dau alarma „, ” studentii nu se pot angaja ” etc. Sa vad si eu care sunt organizatiile astea studentesti. Rata asta saraca trebuie sa arate si ea a procent in urma studiului efectuat dupa nici o saptamana de facultate. Anul universitar tocmai ce a inceput. Au fugit toti gramada de la facultate sau ce naiba au facut? De ce nu se pot angaja? Tipa zice ca i se cere experienta. Exact din 2009 ti se cere experienta. Din ce zice ea, nu e in primul an de facultate. Pai pana acum ce a facut? Pe langa altele, tocmai de asta s-a dus ea la facultate. Sa ramana fara bani, sa se vaite putin, sa-si dea seama ca nu asta e solutia, si sa miste ceva. „Aşa că, până îşi găseşte un job, tânăra strânge cureaua.” Pai da, dar nu renunta la facultate. Concluzia din articol cu ‘ stransul curelei ‘ nu o face o victima. In general, asta e ceva normal in tara. Si nu de cand e criza – ca de asta e si articolul asa ‘ frumos’ si ‘tacticos’ – ci de o groaza de ani. Diferenta e ca acum o strange putin mai mult decat o strangea inainte.

    Nu toti oamenii isi manifesta nevoile pe aceeasi lungime de unda. Nu cred ca are rost sa judeci stilurile de trai. Unii mananca mai mult, altii merg pe jos, altii platesc chirii si tot asa. Cel mai important e sa nu te plangi, ca tu alegi ce, cat si cum sa cheltui. Daca vrei sa ai mai mult, faci in asa fel incat sa ai. Nu fac facultatea in tara, ceea ce inseamna ca pretul tigarilor e de 3 ori mai mare. Acum fumez mai rar. Taxiul e foarte scump, masina nu se merita sa imi cumpar, si nu imi place cum sta treaba cu transportul in comun. Prefer sa merg pe jos. Si acolo e criza si mai ales discriminare. Acum ma bucur de primul concediu platit. Stau prost cu impartitul baii la nu stiu cate persoane asa ca am renuntat la camin. Am inchiriat apartamente pe acelasi palier impreuna cu prietenii mei. Ca sa fac toate astea m-am plans si am batut din picior ca e greu si ca vreau acasa. Nu a fost greu sa ma descurc, mai greu a fost sa imi dau seama ca trebuie sa ma descurc singura.

    00
  84. Mie-mi plac de astia care-si dau cu parerea, desi n-au stat niciodata la camin. Muriti, ba!

    00
  85. Acum 7 ani, ma descurcam pe luna cu 50 RON/sapt+mancare de-acasa. Primeam 2,5 mil, in care intra si chiria.
    Poti trai cu putin, dar ala nu e trai. Din 50 ron cate carti iti iei? Ai iesit o data in oras, ai luat o pizza si gata, s-a dus juma din suma. Poti trai cu un ou si o eugenie, dar cat poti trai asa? Se duc dracu’ toti neuronii, mai bine stai acas’.
    Cu chirie impartita la 2 in Buc iesi pe la ~500 ron. Sa zicem ca mai ai 3 mil de cheltuiala si tragi de ei cum poti. E nasol. Nu merge sa te angajezi la Cora cand esti la Poli, ca te iau aia de urechi pentru laboratoare lipsa si cursuri cu prezenta (da, la unele fac sunt cursuri cu prezenta obligatorie). Si-atunci tragi cum poti: cari cutii, numeri formulare, faci cate un referat, traduci, imprastii pliante etc. Nu-ti ofera un venit fix, aiai e buba. Dar se termina si facultatea, pana la urma :)
    Articolul e scris alarmant si populist ca deh, asa se scrie la noi si e si la iRealitatea.

    00
  86. @dan: sa stii ca in cele 3 zile pe saptamana in care sunt nevoit sa ma trezesc la 6 si eu ma intreb asta. :) pentru ca vreau sa o termin, acum. cand am inceput…pentru ca nu puteam sa vin in Bucuresti pe banii parintilor ca sa lucrez in call center. :)) si pentru ca ma asteptam sa imi placa. ma asteptam sa avem discutii „avansate intelectual” pe la seminarii, profesoara de comunicare sa nu comita erori gramaticale, sa nu fac teorie gretoasa, redundanta si inutila…

    eu n-am vazut unde reiese in articolul link-uit aici ca un loc de munca ar insemna sfarsitul facultatii pentru fata aia.

    00
  87. dan de la 48 e nebunul secolului. asa traiesti tu? e o mare diferenta intre a strange cureaua si a trai ca un om al pesterilor, iti distrugi viata.

    eu zic mai bine seara o iei la picior pana in padure si culegi niste frunze ceva, sunt moca si unde mai pui ca unele sunt si hranitoare. pai ce esti prost sa dai banii pe un pachet de biscuiti care spui ca e masa ideala de pranz.

    in plm, viata mai trebuie si traita.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)