Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
34 comentarii
NOU
#1
roxana
e PR curat!!!! chiar ma intrebam cand o sa inceapa campania pt rosia montana, campanie care o sa aiba cel mai mare comision din istoria publicitatii romanesti in cazul in care are succes.
e mana lui Naumovici, cum pm s-au trezit aia tocmai acum sa iasa in strada? actori platiti, jeguri ordinare, nu stiu la ce riscuri se expun cand o sa inceapa canadienii lucrarile acolo.
Cititi detaliile aici :
00
NOU
#2
Dragos
betmen, betmen – roxana esti paranoica
00
NOU
#3
Ivy
Oamenii nu au ce mânca nu că le pasă lor de natură…
00
NOU
#4
Eu
Dacă nu trăiţi în Roşia Montană, sssssssssssssstttttt. Puleţilor.
00
NOU
#5
Andrei
Clar ca Romania are doar de pierdut din asta!
00
NOU
#6
zoli
@eu
Ce vorbesti tataie? Ati facut Zona autonoma? Vreti sa radeti 5 munti ca sa aveti voi,cateva sute de oameni, salarii pentru urmatorii 15 ani? News for you: nu exista Republica Rosia Montana, muntii aia sunt ai Romaniei, si Romania nu e de acord cu afacerea murdara propusa de GR.
00
NOU
#7
Eu
Şi Dumneata presupun că eşti un patron de srl din localitate care ajută şi el cum poate nu ?
Sau poate ar trebui să se mute cei de acolo, că deh, cum de s-au găsit ei să trăiască tocmai în preajma unei foste exploatări miniere care şi-a lăsat deja amprenta asupra mediului înconjurător din zonă.
Până la urmă tot n-am înţeles ce trebuie salvat de acolo.
Oamenii ? Muntele ? Cine are prioritate şi de ce ?
00
NOU
#8
Zoli
@Eu
Nu o sa va puteti ascunde prea mult dupa cuvantul asta „salvare”. Sa salvam niste oameni de la ce? sa nu imi spui ca oamenii din rosia montana sunt mutanti, si ca fara cianura nu le mai functioneaza metabolismul. De fapt ecuatia e simpla: localnicilor le sticlesc periscoapele dupa bani, si pentru asta vor raderea de pe harta a 5 munti. Pentru bani, localnicii spun orice, spun ca vor sa fie salvati, spun ca vor 200 de milioane de tone de cianura in backyard. Sa stea linistiti, nu exista niciun pericol pentru ei, vor putea trai bine merci si fara cianura. Asa zisa salvare este de fapt o abureala aruncata in ochii nostri.
00
NOU
#9
Eu
200 de milioane de tone de cianură ?
Dar de ce 200 şi nu 400 sau 500 că doar nu dai de la tine.
Eşti expert în domeniu şi nu ştiam ?
Tocmai asta era şi ideea cu cianura. Localnicii deja suportă consecinţele unei foste exploatări în zonă. Lucru care le limitează destul de mult opţiunile. Nu mai zic de faptul că majoritatea sunt foşti mineri care altceva nu ştiu să facă.
Când a venit IKEA şi a ras păduri întregi nu a mai sărit nimeni. Nu ştiu cum se face că multe chestii trec pe sub radar dar asta a devenit campanie de interes naţional.
În plus de asta 90% din cei care susţin localitatea pentru că pentru ea se militează, o grămadă de clădiri vechi care stau să cadă, habar n-au nici cum arată locul în sine.
Până să vină Zoso cu materiale de acolo eu nu ştiam decât că trebuie salvată Roşia Montană. Nu muntele, nu pădurile şi în nici un caz veveriţele.
Eu cred că decizia este a lor, nu a unor puleţi care se chiombesc la tv sau citesc postări pe bloguri pline de cuvinte fără substanţă menite să atragă vizitatori.
Mă doare undeva dacă localnicii vor suferi de pe urma alegerii lor. Nu mi se pare normal să aleg eu, Toma Daniel, pentru unul din Roşia Montană.
Îmi pare rău dacă sunt prea tranşant dar asta-i situaţia. Mai bine tranşant decât ipocrit.
MI-a placut ca erau oameni simpli :)))…oricum la ce foame de bani e acum or sa investeasca tot in solutionarea problemei si Rosia nu mai scapa…vezi cum e romanu daca ii ajunge cutitu la os poate sa faca ceva…presimt un alt mare tun dat de un mahar roman.
Asteptam cu interes raspunsul lui Soros :))=))) Murim Luptam pe Cozma il aparam !
Incepe sa ma distreze toata aceasta tevatura si frasuiala generala….cu auru.
00
NOU
#11
ggabriel2009
parca mai deunazi „aceiasi” manifestau pentru oprirea lucrarilor!
S-au razgandit!?
Asa-i, la foamea asta riscam!
Ce sa-i faci, deocamdata au facut o plimbare la bucuresti!
Mai iese lumea in excursie, pe cheltuiala noastra a tuturor „truditorilor”!
00
NOU
#12
johnny_beep
Ce frumos suna la tv „mii de oameni au venit sa…” pe cand acei mii de oameni primesc bani sa protesteze, nu stiu cati din aia 4000 sustin cu adevarat cauza.
Nu e cu nimic diferit fata de campaniile electorale unde se platesc studenti, pensionari cu mici si bere ca sa dea bine la tv ditamai turma.
00
NOU
#13
Zet
@Eu:
1. esti piarist GR!
2. „Nu hotaram noi pentru oamenii de la Rosia montana” bla bla… Hotararea dupa care baleste GR se refera la munti si nu la oameni! Dati-ne voie sa radem/ardem muntii cu cianura, si o sa va fie bine! Si ca sa nu sune atat de „caustic”, au gasit abordarea „geniala”: ce se fac cei cateva sute de oameni fara cianura noastra? Vai vai, o sa moara motii, ei e handicapati, ei stie decat sa stea in rosia montana si sa minereasca!
Ne cred prea prosti canadienii daca isi inchipuie ca o sa punem botul la asa o golaneala.
Si da, 200 de milioane de tone, asta e cantitatea, este cifra oferita chiar de GR.
Concluzie: muntii sunt ai nostri, ai Romaniei, nu ai localnicilor. Ii invit pe localnicii din Rosia Montana sa vanda doar ce e al lor, si sa nu mai spere ca Romania le va oferi 5 munti cadeaux, ca sa ia ei salariu (de rahat si ala) cativa ani.
citeva lamuriri necesare. rosia montana nu are, la ora actuala 4.000 de locuitori. rosienii care au fost de acord cu exploatarea miniera si-au vandut deja, in marea lor majoritate, proprietatile (case, terenuri) celor de la R.M.G.C. cei care sustin exploatarea sunt in mare parte din abrud si zlatna, doua localitati invecinate.
din cate am inteles, s-a facut o ditai documentatia de mediu pe care ministerul ar trebui sa se pronunte, cu expertii lor … de ce nu se intampla asta ? ne dam cu totii cu parerea insa cei care chiar ar trebui sa spuna DA sau NU nu fac nimic…
vorbesc despre comuna rosia montana cu toate satele ce apartin de ea -in 2002, comuna avea 3866 de locuitori si de atunci poplatia a scazut vertiginos in urma achizitiilor facute de r.m.g.c.). localitatea rosia montana, avea in acelasi an 2002 doar 1360 de locuitori. nu am date si de fapt, nu cred ca ele exista, la modul centralizat, dar din observatiile persoane, as spune ca cel putin 30 – 40% din gospodariile localitatii sunt acum parasite.
La recensamantul din 2002, comuna Rosia Montana, in toate cele 16 sate ale sale, avea o poplatie de aprox. 3700, iar in momentul de fata este de vreo 3000.
asa zice o informare oficiala.
NOU
#19
Eu
Eu sunt piarist gr iar tu ești pe lângă.
Mai taci mă cu munții noștrii. Cum spuneam mai sus. Când e vorba de Roșia Montană avem deodată munți păduri și alte cele.
Când vine IKEA sau EGGER din afară și face același lucru dar cu pădurile de data asta nu se mai sensibilizează nimeni.
Problema eu o văd așa:
– Statul nu e în stare să exploateze zăcământul ăla că altfel o făcea.
– GR vine cu locuri de muncă pentru localnici, cianură căcălău că doar n-o s-o care cu vaporul la ei și o sumă de bani la buget. Suma aia de bani la buget este obținută stând degeaba, sunt bani de buzunar dar sunt obținuți fără efort.
– Impactul ecologic este identic cu al altor exploatări de aur, aluminiu și alte metale care se obțin prin folosirea de substanțe toxice. Anvergura exploatării e drept că poate are un impact mai mare dar efectele sunt aceleași.
– Turismul local nu este afectat de această exploatare pentru că nu există.
Pe mine nu mă deranjează protestul în sine ci anvergura lui. Pentru alte probleme de ordin ecologic nu se sesizează nimeni dar Roșia Montană devine deodată buricul pământului fără de care nu mai putem trăi.
Iar faptul că m-ai făcut piarist gr îmi întărește convingerea că sunt o groază de habarniști care nici măcar nu s-au interesat despre ce-i vorba.
cam pe acolo. ti-am zis, suma exacta e de 3866, extrasa din documente oficiale iar scaderea de 700 de persoane s-a produs aproape in intregime in localitatea rosia montana, celelalte sate ale comunei, pastrandu-si la un anumit nivel numarul de locuitori. daca din 1360 scadem 500 de locuitori iese acea scadere de 30 – 40% de care vorbeam.
in orice caz, realitatea este ca exploatarea miniera ar fi un dezastru pentru zona.
la fel de adevarat este ca autoritatile romane se dovedesc incompetente inca odata, nefiind capabile sa sprijine dezvoltarea unor proiecte durabile in zona.
cat priveste festivalul muzical (fanfest) acesta si-a atins scopul, de a face cunoscut cazul rosiei montane publicului larg, insa nu a fost capabil sa se transforme si sa treaca la „nivelul urmator”. ar fi putut deveni un veritabil magnet care sa ajute la dezvoltarea turismului in zona insa, din nefericire, nu a trait suficent de mult pentru a-si indeplini si aceasta a doua menire, la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta decit prima.
@ toma daniel: amploarea protestelor precum si continuitatea lor a fost asigurata tocmai deimplicarea localnicilor care s-au organizat si au stiut cum sa atraga de partea lor oameni care sa ii poata ajuta in demersurile de poplarizare a cazului dar mai ales in demersurile legale, care au si marcat de altfel esecul proiectului rmgc.
marea problema a acestei initiative economice a fost tocmai completa lui ilegalitate. incepind cu achizitionarea drepturilor de exploatare in zona si terminand cu felul in care compania miniera a inteles sa „interactioneze” unii reprezentanti ai autoritatilor locale dar si centrale, totul a conturat imaginea unei afaceri tipic romanesti: interese murdare, coruptie, dezinteres pentru dezvoltarea durabila, dorinta de capatuiala s.a.m.d.
nu nashule, ar trebui sa decopertam toata tara sa scoatem tot ce-i dedesubt…burta noastra sa traiasca bine!
give the next generation a big „fuck you”! – kid rock
00
NOU
#24
Eu
@dave: Corect, tentativa de a unge balamalele pentru a tira pe șustă muntele merită condamnată.
Din păcate nu s-a lăsat cu nici o condamnare anunțată public în legătură cu acest caz sau nu am auzit eu de vreuna.
Mă cam îndoiesc totuși că localnicii au fost motorul protestului când ei aveau ceva de câștigat.
Faptul că turismul în zonă e impracticabil este confirmat și de succesul fânfestului.
Să nu credeți că deturnez subiectul discuției, printre românii care militează pentru salvarea Roșiei Montane sunt și ăia care au „depozitat” câteva sute de saci de gunoaie în Bucegi, Padina și pe unde au mai făcut curățenie elevii.
00
NOU
#25
Andrei
Ampla camanie de, propaganda si dezinformare pornita de RMGC isi spune cuvanul.
Nici nu isi dau oameni seama in ce vor sa se bage!
Unii localnici s-au implicat activ in campania ce sia- propus oprirea proiectului minier. fara implicarea lor nu ar fi existat nimic. de fapt din cauza asta se intimpla ce se intimpla peste tot in romania. fiindca oamenii nu se implica. nici macar cei direct afectati. in cazul asta s-au implicat. cunoasc la prima mina realitatile din rosia montana. am stat in casele oamenilor astia, am vorbit cu ei. nu e nimic in spatele caselor simple. nu-s nici conturi in elvetia, nici masini luxoase oferite de oameni cu interese in zona. sunt zi de zi acolo, la ei in localitate facand lucrurile care le-au facut oamenii dintotdeauna, la tara.
eu nu iau apararea punkerilor sau a altor asemeni lor care au confundat fanfestul cu un festival muzical. de fapt ei sunt unul dintre motivele pentru care acest festival s-a oprit. dar pe langa ei au existat si sute de persoane cu intentii bune, implicate activ in campania asta si in marea lor majoritate, implicate total dezinteresat.
@dave: Corect, ar trebui sa lasam industria la o parte si sa traim din vanat rational si cules din padure. Insasi evolutia noastra ca oameni este legata de avansul industrial.
In loc sa militati pentru o solutie de exploatare ecologica, voi alergati dupa cai verzi pe pereti si propuneti oprirea activitatii. Daca credeti ca asta e interesul nostru si ca milioanele si milardele se opresc in asta, va inselati sau o dati in visare.Ma rog, asta e strategia de tipul „Greenpeace”, organizatie ocolita de catre toate organizatiile ecologiste cu scop clar si rational. Si asta nu din cauza ca sunt priviti ca niste manelisti ai ecologiei.
@ nashu mare: nu exista exploatare ecologica pentru genul de zacamant de la rosia montana. in rest prefer sa nu-ti raspund fiindca esti prin balarii rau de tot. ma duc sa admir un fir de iarba crescand, alaturi de amicii mei din green peace. bafta si virtute!
00
NOU
#29
Andrei
@Eu, vezi ca te cauta cineva doi metri mai incolo.
Ia papa tu niste cianura si lasa-ne pe noi „puletii” sa ne ca*** in canadienii tai, ok? Fa pasi
00
NOU
#30
Luiza
Interes economic acolo exista, da. Cu investitii majore zona ar reinvia, probabil. Politicienii se tem sa decida, ca sa nu piarda alegatori. Oamenii din zona au plecat prin italia si spania, dar se vor intoarce, pentru ca devine greu de gasit loc de munca si acolo. Si ce ar trebui sa facem ca sa va convina tuturor? Sa asteptam sa vina statul sa salveze situatia? Hahaha…
00
NOU
#31
alexnicolae
La o exploatare la suprafata ar putea sa lucreze cca 600 de oameni. In general soferi de utilaj greu. Care oricum nu ar fi din Rosia. Probabil ca i-ar aduce din exterior. Chiar nu inteleg cum ar ajuta mineritul zona. Oameni nu vor avea locuri de munca. Cele cateva locuri de munca, mult mai putine decat cele 600 totale, nu cred ca justifica nimic. Singurul castig pentru localnici ar fi daca primesc sume mari imediat pt proprietatile lor. Deci nici vorba de dezvoltare locala, salvare locala sau wathever. Si aia 4 miliarde is bani de biscuiti in 20 de ani comparativ cu costurile de mediu pe care o sa le trebuiasca sa le suporte statul roman in urmatorii 50 de ani. Faptul ca statul roman nu poate sa gestioneze un proiect de mediu pe termen lung e clar. Faptul ca GR nu are experienta si un istoric viabil in domeniu e clar. Faptul ca sunt multe ilegalitati deja e clar. Faptul ca proiectul nu are sustinere internationala e clar. Faptul ca cineva a platit un grup de oameni sa sustina un proiect e clar. Faptul ca proiectul e un proiect ineficient, ilegal, fara un castig real pt locuitori, si cu pierderi potentiale enorme pentru zeci poate sute de mii de oameni din zona si in final pentru toti oamenii din RO care o sa trebuiasca din banii lor sa acopere cheltuielile protejare a zonei, ulterior perioadei de exploatare, e clar. E clar ca e un simbol si e un lucru bun ca romanii se preocupa si de mediu. Cineva zicea de alte dezastre ecologice care s-au intamplat in Romania, si ca nu s-au promovat la fel. Asta este, deocamdata sunt 2 proiecte de protejare a mediului promovate suficent, Rosia si Delta. Ideal ar trebui sa apara materiale si despre alte zeci de zone si sa fie implementat un mod permanent de a activa pentru toata lumea, astfel incat la sfarsitul activitatii mediul sa fie adus integral la starea care a fost inainte. Daca se taie o padure, exploatatorul sa fie obligat sa o replanteze, daca se construieste in interiorul unei zone sensibile, impozitul pe cladiri sa fie de 10 -50% pe an din valoarea cladirii – cu banii respectivi sa se intretina zona, si tot asa. Si nu e vorba de moda, pur si simplu e mai ieftin sa ai un mediu curat si sanatos. Si daca e vorba doar de bani, e mai ieftin si mai eficient pentru Romania sa nu aiba exploatari miniere la Rosia Montana. Ar fi un dezastru financiar pentru fiecare contribuabil din Romania sa existe aceasta exploatare. Exact cum erau combinatele si exploatarile mamut ale lui Ceasca, ajungeau romanii sa plateasca ei din buzunar costurile. De asta se implica si e treaba fiecaruia din Romania si poate si din UE! Am auzit un material de promovare- ce ar putea Romania sa faca cu 4 miliarde? raspunsul meu : sa plateasca avansul pentru cheltuielile cu refacerea mediului dupa exploatarea RM. Si restul de bani o sa il plateasca fiecare din noi. Si aia 4 miliarde nu is chiar asa de multi – in jur de 200 de milioane/an. Cam cat vin anual de la o companie mare care a investit in Ro. Deci nu e chiar asa de big deal.
00
NOU
#32
mary
Nu stiu ce rezolva ecologistii aia care se duc sa se imbete pe la fanfest si sa culeaga flori de colt de pe te miri unde si nici oamenii care „iau atitudine” doar de dragul atitudinii. Daca am fi un pic mai smecheri, am lua banii de la canadieni, dar le-am pune super conditii de respectare a mediului. Dar noi, prostii, preferam sa ne certam ca la cort
00
NOU
#33
alexnicolae
@mary : ti se pare ca statul roman a reusit sa constranga orice alta firma sa respecte vre-un contract cu statul ? si in al doilea rand firma canadiana e infintata doar pentru acesta exploatare. Nu are zeci de exploatari in prezent ca model. Dupa finalizare se va inchide. Statul nu o sa aiba pe cine sa constranga. In mod normal exista societati de asigurare care sa acopere riscurile de mediu pentru 50 de ani sa zicem. No ca sa vezi nici o societate nu isi asuma riscurile astea. Deci ne certam in ghilimele, pentru binele tau, sa nu trebuiasca sa platesti din buzunarul tau niste bani, si sa aiba o sansa corecta persoanele de la Apuseni pana la Dunare- Delta, de a nu se trezi intr-o zi cu apa poluata – vezi cazul de la Baia Mare, care s-a putut intampla cu atenta supraveghere a statului roman care si-a pus el insusi conditiile de mediu. Ecologismul inseamna dincolo de vorbe si intentii costuri mai reduse pentru sistemul de sanatate, pentru economie. Cei care au baut la Fan fest au au baut mai putin decat cei de la Oktoberfest, nu trebuie sa fi sfantul ecologist, ci doar sa te comporti normal si sa intelegi toate costurile, ca sa fi impotriva proiectului, dincolo de eco, greenpeace etc. etc.
00
NOU
#34
matusha chucky
cum or fi stat ei, cei 5 primari, consilierii locali, si restul pana la 4000 de sateni, toate noaptea sa munceasca cu manushitzele lor pancartele si bannerele, sa stranga semnaturile si sa vina cu jalba in protzap la bucuresti … admirabil, cata organizare si stapanire de sine in fata camerelor de filmat.. e lucru mare domne sa fii asa clar si concis in momente de maxima importanta, si sa spui clar si raspicat ce vrei : sa otravesti o tara intreaga, k sa aiba si copii tai dupa ce bea apa, pana fac 18 ani. admirabil … uite ca si oamenii din mediul rural au minte de marketing, sa vezi si sa nu crezi
e PR curat!!!! chiar ma intrebam cand o sa inceapa campania pt rosia montana, campanie care o sa aiba cel mai mare comision din istoria publicitatii romanesti in cazul in care are succes.
e mana lui Naumovici, cum pm s-au trezit aia tocmai acum sa iasa in strada? actori platiti, jeguri ordinare, nu stiu la ce riscuri se expun cand o sa inceapa canadienii lucrarile acolo.
Cititi detaliile aici :
betmen, betmen – roxana esti paranoica
Oamenii nu au ce mânca nu că le pasă lor de natură…
Dacă nu trăiţi în Roşia Montană, sssssssssssssstttttt. Puleţilor.
Clar ca Romania are doar de pierdut din asta!
@eu
Ce vorbesti tataie? Ati facut Zona autonoma? Vreti sa radeti 5 munti ca sa aveti voi,cateva sute de oameni, salarii pentru urmatorii 15 ani? News for you: nu exista Republica Rosia Montana, muntii aia sunt ai Romaniei, si Romania nu e de acord cu afacerea murdara propusa de GR.
Şi Dumneata presupun că eşti un patron de srl din localitate care ajută şi el cum poate nu ?
Sau poate ar trebui să se mute cei de acolo, că deh, cum de s-au găsit ei să trăiască tocmai în preajma unei foste exploatări miniere care şi-a lăsat deja amprenta asupra mediului înconjurător din zonă.
Până la urmă tot n-am înţeles ce trebuie salvat de acolo.
Oamenii ? Muntele ? Cine are prioritate şi de ce ?
@Eu
Nu o sa va puteti ascunde prea mult dupa cuvantul asta „salvare”. Sa salvam niste oameni de la ce? sa nu imi spui ca oamenii din rosia montana sunt mutanti, si ca fara cianura nu le mai functioneaza metabolismul. De fapt ecuatia e simpla: localnicilor le sticlesc periscoapele dupa bani, si pentru asta vor raderea de pe harta a 5 munti. Pentru bani, localnicii spun orice, spun ca vor sa fie salvati, spun ca vor 200 de milioane de tone de cianura in backyard. Sa stea linistiti, nu exista niciun pericol pentru ei, vor putea trai bine merci si fara cianura. Asa zisa salvare este de fapt o abureala aruncata in ochii nostri.
200 de milioane de tone de cianură ?
Dar de ce 200 şi nu 400 sau 500 că doar nu dai de la tine.
Eşti expert în domeniu şi nu ştiam ?
Tocmai asta era şi ideea cu cianura. Localnicii deja suportă consecinţele unei foste exploatări în zonă. Lucru care le limitează destul de mult opţiunile. Nu mai zic de faptul că majoritatea sunt foşti mineri care altceva nu ştiu să facă.
Când a venit IKEA şi a ras păduri întregi nu a mai sărit nimeni. Nu ştiu cum se face că multe chestii trec pe sub radar dar asta a devenit campanie de interes naţional.
În plus de asta 90% din cei care susţin localitatea pentru că pentru ea se militează, o grămadă de clădiri vechi care stau să cadă, habar n-au nici cum arată locul în sine.
Până să vină Zoso cu materiale de acolo eu nu ştiam decât că trebuie salvată Roşia Montană. Nu muntele, nu pădurile şi în nici un caz veveriţele.
Eu cred că decizia este a lor, nu a unor puleţi care se chiombesc la tv sau citesc postări pe bloguri pline de cuvinte fără substanţă menite să atragă vizitatori.
Mă doare undeva dacă localnicii vor suferi de pe urma alegerii lor. Nu mi se pare normal să aleg eu, Toma Daniel, pentru unul din Roşia Montană.
Îmi pare rău dacă sunt prea tranşant dar asta-i situaţia. Mai bine tranşant decât ipocrit.
MI-a placut ca erau oameni simpli :)))…oricum la ce foame de bani e acum or sa investeasca tot in solutionarea problemei si Rosia nu mai scapa…vezi cum e romanu daca ii ajunge cutitu la os poate sa faca ceva…presimt un alt mare tun dat de un mahar roman.
Asteptam cu interes raspunsul lui Soros :))=))) Murim Luptam pe Cozma il aparam !
Incepe sa ma distreze toata aceasta tevatura si frasuiala generala….cu auru.
parca mai deunazi „aceiasi” manifestau pentru oprirea lucrarilor!
S-au razgandit!?
Asa-i, la foamea asta riscam!
Ce sa-i faci, deocamdata au facut o plimbare la bucuresti!
Mai iese lumea in excursie, pe cheltuiala noastra a tuturor „truditorilor”!
Ce frumos suna la tv „mii de oameni au venit sa…” pe cand acei mii de oameni primesc bani sa protesteze, nu stiu cati din aia 4000 sustin cu adevarat cauza.
Nu e cu nimic diferit fata de campaniile electorale unde se platesc studenti, pensionari cu mici si bere ca sa dea bine la tv ditamai turma.
@Eu:
1. esti piarist GR!
2. „Nu hotaram noi pentru oamenii de la Rosia montana” bla bla… Hotararea dupa care baleste GR se refera la munti si nu la oameni! Dati-ne voie sa radem/ardem muntii cu cianura, si o sa va fie bine! Si ca sa nu sune atat de „caustic”, au gasit abordarea „geniala”: ce se fac cei cateva sute de oameni fara cianura noastra? Vai vai, o sa moara motii, ei e handicapati, ei stie decat sa stea in rosia montana si sa minereasca!
Ne cred prea prosti canadienii daca isi inchipuie ca o sa punem botul la asa o golaneala.
Si da, 200 de milioane de tone, asta e cantitatea, este cifra oferita chiar de GR.
Concluzie: muntii sunt ai nostri, ai Romaniei, nu ai localnicilor. Ii invit pe localnicii din Rosia Montana sa vanda doar ce e al lor, si sa nu mai spere ca Romania le va oferi 5 munti cadeaux, ca sa ia ei salariu (de rahat si ala) cativa ani.
citeva lamuriri necesare. rosia montana nu are, la ora actuala 4.000 de locuitori. rosienii care au fost de acord cu exploatarea miniera si-au vandut deja, in marea lor majoritate, proprietatile (case, terenuri) celor de la R.M.G.C. cei care sustin exploatarea sunt in mare parte din abrud si zlatna, doua localitati invecinate.
comuna sau localitatea rosia montana?
din cate am inteles, s-a facut o ditai documentatia de mediu pe care ministerul ar trebui sa se pronunte, cu expertii lor … de ce nu se intampla asta ? ne dam cu totii cu parerea insa cei care chiar ar trebui sa spuna DA sau NU nu fac nimic…
vorbesc despre comuna rosia montana cu toate satele ce apartin de ea -in 2002, comuna avea 3866 de locuitori si de atunci poplatia a scazut vertiginos in urma achizitiilor facute de r.m.g.c.). localitatea rosia montana, avea in acelasi an 2002 doar 1360 de locuitori. nu am date si de fapt, nu cred ca ele exista, la modul centralizat, dar din observatiile persoane, as spune ca cel putin 30 – 40% din gospodariile localitatii sunt acum parasite.
La recensamantul din 2002, comuna Rosia Montana, in toate cele 16 sate ale sale, avea o poplatie de aprox. 3700, iar in momentul de fata este de vreo 3000.
asa zice o informare oficiala.
Eu sunt piarist gr iar tu ești pe lângă.
Mai taci mă cu munții noștrii. Cum spuneam mai sus. Când e vorba de Roșia Montană avem deodată munți păduri și alte cele.
Când vine IKEA sau EGGER din afară și face același lucru dar cu pădurile de data asta nu se mai sensibilizează nimeni.
Problema eu o văd așa:
– Statul nu e în stare să exploateze zăcământul ăla că altfel o făcea.
– GR vine cu locuri de muncă pentru localnici, cianură căcălău că doar n-o s-o care cu vaporul la ei și o sumă de bani la buget. Suma aia de bani la buget este obținută stând degeaba, sunt bani de buzunar dar sunt obținuți fără efort.
– Impactul ecologic este identic cu al altor exploatări de aur, aluminiu și alte metale care se obțin prin folosirea de substanțe toxice. Anvergura exploatării e drept că poate are un impact mai mare dar efectele sunt aceleași.
– Turismul local nu este afectat de această exploatare pentru că nu există.
Pe mine nu mă deranjează protestul în sine ci anvergura lui. Pentru alte probleme de ordin ecologic nu se sesizează nimeni dar Roșia Montană devine deodată buricul pământului fără de care nu mai putem trăi.
Iar faptul că m-ai făcut piarist gr îmi întărește convingerea că sunt o groază de habarniști care nici măcar nu s-au interesat despre ce-i vorba.
cam pe acolo. ti-am zis, suma exacta e de 3866, extrasa din documente oficiale iar scaderea de 700 de persoane s-a produs aproape in intregime in localitatea rosia montana, celelalte sate ale comunei, pastrandu-si la un anumit nivel numarul de locuitori. daca din 1360 scadem 500 de locuitori iese acea scadere de 30 – 40% de care vorbeam.
in orice caz, realitatea este ca exploatarea miniera ar fi un dezastru pentru zona.
la fel de adevarat este ca autoritatile romane se dovedesc incompetente inca odata, nefiind capabile sa sprijine dezvoltarea unor proiecte durabile in zona.
cat priveste festivalul muzical (fanfest) acesta si-a atins scopul, de a face cunoscut cazul rosiei montane publicului larg, insa nu a fost capabil sa se transforme si sa treaca la „nivelul urmator”. ar fi putut deveni un veritabil magnet care sa ajute la dezvoltarea turismului in zona insa, din nefericire, nu a trait suficent de mult pentru a-si indeplini si aceasta a doua menire, la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta decit prima.
Eu zic ca ar fi mai bine ca oamenii aia sa supravietuiasca din festivalul cu trendinezi beti morti.
Ah, si din cani si oale poplare.
@ toma daniel: amploarea protestelor precum si continuitatea lor a fost asigurata tocmai deimplicarea localnicilor care s-au organizat si au stiut cum sa atraga de partea lor oameni care sa ii poata ajuta in demersurile de poplarizare a cazului dar mai ales in demersurile legale, care au si marcat de altfel esecul proiectului rmgc.
marea problema a acestei initiative economice a fost tocmai completa lui ilegalitate. incepind cu achizitionarea drepturilor de exploatare in zona si terminand cu felul in care compania miniera a inteles sa „interactioneze” unii reprezentanti ai autoritatilor locale dar si centrale, totul a conturat imaginea unei afaceri tipic romanesti: interese murdare, coruptie, dezinteres pentru dezvoltarea durabila, dorinta de capatuiala s.a.m.d.
nu nashule, ar trebui sa decopertam toata tara sa scoatem tot ce-i dedesubt…burta noastra sa traiasca bine!
give the next generation a big „fuck you”! – kid rock
@dave: Corect, tentativa de a unge balamalele pentru a tira pe șustă muntele merită condamnată.
Din păcate nu s-a lăsat cu nici o condamnare anunțată public în legătură cu acest caz sau nu am auzit eu de vreuna.
Mă cam îndoiesc totuși că localnicii au fost motorul protestului când ei aveau ceva de câștigat.
Faptul că turismul în zonă e impracticabil este confirmat și de succesul fânfestului.
Să nu credeți că deturnez subiectul discuției, printre românii care militează pentru salvarea Roșiei Montane sunt și ăia care au „depozitat” câteva sute de saci de gunoaie în Bucegi, Padina și pe unde au mai făcut curățenie elevii.
Ampla camanie de, propaganda si dezinformare pornita de RMGC isi spune cuvanul.
Nici nu isi dau oameni seama in ce vor sa se bage!
Unii localnici s-au implicat activ in campania ce sia- propus oprirea proiectului minier. fara implicarea lor nu ar fi existat nimic. de fapt din cauza asta se intimpla ce se intimpla peste tot in romania. fiindca oamenii nu se implica. nici macar cei direct afectati. in cazul asta s-au implicat. cunoasc la prima mina realitatile din rosia montana. am stat in casele oamenilor astia, am vorbit cu ei. nu e nimic in spatele caselor simple. nu-s nici conturi in elvetia, nici masini luxoase oferite de oameni cu interese in zona. sunt zi de zi acolo, la ei in localitate facand lucrurile care le-au facut oamenii dintotdeauna, la tara.
eu nu iau apararea punkerilor sau a altor asemeni lor care au confundat fanfestul cu un festival muzical. de fapt ei sunt unul dintre motivele pentru care acest festival s-a oprit. dar pe langa ei au existat si sute de persoane cu intentii bune, implicate activ in campania asta si in marea lor majoritate, implicate total dezinteresat.
@dave: Corect, ar trebui sa lasam industria la o parte si sa traim din vanat rational si cules din padure. Insasi evolutia noastra ca oameni este legata de avansul industrial.
In loc sa militati pentru o solutie de exploatare ecologica, voi alergati dupa cai verzi pe pereti si propuneti oprirea activitatii. Daca credeti ca asta e interesul nostru si ca milioanele si milardele se opresc in asta, va inselati sau o dati in visare.Ma rog, asta e strategia de tipul „Greenpeace”, organizatie ocolita de catre toate organizatiile ecologiste cu scop clar si rational. Si asta nu din cauza ca sunt priviti ca niste manelisti ai ecologiei.
@ nashu mare: nu exista exploatare ecologica pentru genul de zacamant de la rosia montana. in rest prefer sa nu-ti raspund fiindca esti prin balarii rau de tot. ma duc sa admir un fir de iarba crescand, alaturi de amicii mei din green peace. bafta si virtute!
@Eu, vezi ca te cauta cineva doi metri mai incolo.
Ia papa tu niste cianura si lasa-ne pe noi „puletii” sa ne ca*** in canadienii tai, ok? Fa pasi
Interes economic acolo exista, da. Cu investitii majore zona ar reinvia, probabil. Politicienii se tem sa decida, ca sa nu piarda alegatori. Oamenii din zona au plecat prin italia si spania, dar se vor intoarce, pentru ca devine greu de gasit loc de munca si acolo. Si ce ar trebui sa facem ca sa va convina tuturor? Sa asteptam sa vina statul sa salveze situatia? Hahaha…
La o exploatare la suprafata ar putea sa lucreze cca 600 de oameni. In general soferi de utilaj greu. Care oricum nu ar fi din Rosia. Probabil ca i-ar aduce din exterior. Chiar nu inteleg cum ar ajuta mineritul zona. Oameni nu vor avea locuri de munca. Cele cateva locuri de munca, mult mai putine decat cele 600 totale, nu cred ca justifica nimic. Singurul castig pentru localnici ar fi daca primesc sume mari imediat pt proprietatile lor. Deci nici vorba de dezvoltare locala, salvare locala sau wathever. Si aia 4 miliarde is bani de biscuiti in 20 de ani comparativ cu costurile de mediu pe care o sa le trebuiasca sa le suporte statul roman in urmatorii 50 de ani. Faptul ca statul roman nu poate sa gestioneze un proiect de mediu pe termen lung e clar. Faptul ca GR nu are experienta si un istoric viabil in domeniu e clar. Faptul ca sunt multe ilegalitati deja e clar. Faptul ca proiectul nu are sustinere internationala e clar. Faptul ca cineva a platit un grup de oameni sa sustina un proiect e clar. Faptul ca proiectul e un proiect ineficient, ilegal, fara un castig real pt locuitori, si cu pierderi potentiale enorme pentru zeci poate sute de mii de oameni din zona si in final pentru toti oamenii din RO care o sa trebuiasca din banii lor sa acopere cheltuielile protejare a zonei, ulterior perioadei de exploatare, e clar. E clar ca e un simbol si e un lucru bun ca romanii se preocupa si de mediu. Cineva zicea de alte dezastre ecologice care s-au intamplat in Romania, si ca nu s-au promovat la fel. Asta este, deocamdata sunt 2 proiecte de protejare a mediului promovate suficent, Rosia si Delta. Ideal ar trebui sa apara materiale si despre alte zeci de zone si sa fie implementat un mod permanent de a activa pentru toata lumea, astfel incat la sfarsitul activitatii mediul sa fie adus integral la starea care a fost inainte. Daca se taie o padure, exploatatorul sa fie obligat sa o replanteze, daca se construieste in interiorul unei zone sensibile, impozitul pe cladiri sa fie de 10 -50% pe an din valoarea cladirii – cu banii respectivi sa se intretina zona, si tot asa. Si nu e vorba de moda, pur si simplu e mai ieftin sa ai un mediu curat si sanatos. Si daca e vorba doar de bani, e mai ieftin si mai eficient pentru Romania sa nu aiba exploatari miniere la Rosia Montana. Ar fi un dezastru financiar pentru fiecare contribuabil din Romania sa existe aceasta exploatare. Exact cum erau combinatele si exploatarile mamut ale lui Ceasca, ajungeau romanii sa plateasca ei din buzunar costurile. De asta se implica si e treaba fiecaruia din Romania si poate si din UE! Am auzit un material de promovare- ce ar putea Romania sa faca cu 4 miliarde? raspunsul meu : sa plateasca avansul pentru cheltuielile cu refacerea mediului dupa exploatarea RM. Si restul de bani o sa il plateasca fiecare din noi. Si aia 4 miliarde nu is chiar asa de multi – in jur de 200 de milioane/an. Cam cat vin anual de la o companie mare care a investit in Ro. Deci nu e chiar asa de big deal.
Nu stiu ce rezolva ecologistii aia care se duc sa se imbete pe la fanfest si sa culeaga flori de colt de pe te miri unde si nici oamenii care „iau atitudine” doar de dragul atitudinii. Daca am fi un pic mai smecheri, am lua banii de la canadieni, dar le-am pune super conditii de respectare a mediului. Dar noi, prostii, preferam sa ne certam ca la cort
@mary : ti se pare ca statul roman a reusit sa constranga orice alta firma sa respecte vre-un contract cu statul ? si in al doilea rand firma canadiana e infintata doar pentru acesta exploatare. Nu are zeci de exploatari in prezent ca model. Dupa finalizare se va inchide. Statul nu o sa aiba pe cine sa constranga. In mod normal exista societati de asigurare care sa acopere riscurile de mediu pentru 50 de ani sa zicem. No ca sa vezi nici o societate nu isi asuma riscurile astea. Deci ne certam in ghilimele, pentru binele tau, sa nu trebuiasca sa platesti din buzunarul tau niste bani, si sa aiba o sansa corecta persoanele de la Apuseni pana la Dunare- Delta, de a nu se trezi intr-o zi cu apa poluata – vezi cazul de la Baia Mare, care s-a putut intampla cu atenta supraveghere a statului roman care si-a pus el insusi conditiile de mediu. Ecologismul inseamna dincolo de vorbe si intentii costuri mai reduse pentru sistemul de sanatate, pentru economie. Cei care au baut la Fan fest au au baut mai putin decat cei de la Oktoberfest, nu trebuie sa fi sfantul ecologist, ci doar sa te comporti normal si sa intelegi toate costurile, ca sa fi impotriva proiectului, dincolo de eco, greenpeace etc. etc.
cum or fi stat ei, cei 5 primari, consilierii locali, si restul pana la 4000 de sateni, toate noaptea sa munceasca cu manushitzele lor pancartele si bannerele, sa stranga semnaturile si sa vina cu jalba in protzap la bucuresti … admirabil, cata organizare si stapanire de sine in fata camerelor de filmat.. e lucru mare domne sa fii asa clar si concis in momente de maxima importanta, si sa spui clar si raspicat ce vrei : sa otravesti o tara intreaga, k sa aiba si copii tai dupa ce bea apa, pana fac 18 ani. admirabil … uite ca si oamenii din mediul rural au minte de marketing, sa vezi si sa nu crezi