Situațion du jour, luni, 4nov

Mi-a plăcut poza asta cu Nicușor.


Credeți că impozitele mărite pe a doua proprietate neocupată va scădea prețurile la apartamente și chirii, sau vor merge doar în sus?

Meta, care valorează 2 triliarde, nu are bani să combată spamul. Zuckerberg e fiert pe AI, dar conturile astea nu sunt șterse, că nu fac rău nimnnui, din contră, unele chiar plătesc.

Cum o fi să ai bani de mașina asta, dar nu și de parcare?

 

Un dorel a făcut o treabă bună. Apoi s-a odihnit.


Trăiesc gratis în mintea lui Florin Grozea. Contextul este că Florin era prost în diverse situații vizavi de mine și eu îl tot plezneam. Și el nu învăța nimic din asta, și îl plezneam în continuare.

Între timp și-a mai băgat mințile în cap, tot chestii foarte utile face (acum are o agenție de influenceri și o agenție de format influenceri), că munca e grea, dar aparent nu a uitat umilințele suportate.


În weekend a fost un protest al tinerilor pentru condiții mai bune pentru chirii, siguranța chiriașului și alte chestii pe care le-am mai spus și eu pe aici. Mi-a atras atenția faza asta:

Principalele categorii afectate de discriminare din partea proprietarilor sunt persoane din comunitatea romă, persoanele queer, persoane cu mai mulți copii și cei cu statut socio-economic precar. (sursa)

Dar oare de ce? Chiar nu-mi dau seama de ce sunt astea categoriile mai afectate. Nu știu, cred că sunt proprietarii rasiști și nu vor banii oamenilor. Da, asta trebuie să fie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. Ooo nivelul de ironie e palpabil la poza cu Nicusor-„dictator”. Pt aia care nu stiu, „dictatorul” Chaplin are un discurs fenomenal la sfarsitul filmului. Adica e asa, dar fix pe dos.

    „To those who can hear me, I say – do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed – the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. „

    Comentariu apreciat.955
  2. Moama, e noaptea mintii articolul ala despre webstock. Piticu si emil ala, doi dintre cei mai mari fripturisti online, se plang de hate?:)) Unde e parerea lui blogatu?
    Jur ca era mai relevanta parerea lui Vasile Manu.

    Am vazut si eu la faiar ca se protesta pentru chirii, dar se punea accent pe partea financiara. Adica protestau pentru chirii mai mic. Unii au lipsit de la lectiile de economie si considera piata ca acel loc de unde cumpara zarzavat.

    Comentariu apreciat.4312
    • Faiar își arată fața de mic comunist, leftisti de 20j de ani, care susțin teroriștii.din Gaza și să se dea case ieftine la oameni.

      Tare as vrea să -i teleportez într-una din cele două destinații. Sa ii fie tăiat capul de Hamas că nu recită corect din Coran, sau înainte de 89 in blocurile ieftine cu căldură și lumină din părți de la Ceaușescu

      Comentariu apreciat.7331
    • Oare pr-izda care l-a invitat pe Piticu21 la acest eveniment vrea sa se futa?

      https://arhiblog.ro/femeie-intra-intr/

      Sau sa fie agresata cand e la volan si se intalneste cu zmeul in trafic…

      193
  3. As putea sa iti dau cateva exemple, aflate la prima mana, despre chiriasi dati afara din casa, cand s-a aflat ca sunt gay (erau un cuplu de barbati), si nu numai la presiunea proprietarului, ci si a administratorului, a vecinilor, etc. Da, vor banii lor, dar sunt destui chiriasi amatori.

    Indecis. Tu ce zici?3549
    • La prima mana inseamna ca i-ai dat tu afara?

      192
    • Eu daca as fi proprietar, nu as avea ceva cu cineva ca e gay sau face videochat etc. Insa daca aceste particularitati s-ar traduce in vizite dese, scandaluri la usa, agitatie in bloc, m-as gandi de doua ori, pentru ca vreau si eu liniste, nu sa ma sune vecinii si administratorul zilnic.

      Comentariu apreciat.401
    • @Cristi
      Sînt pățit cu un chiriaș care mi-a vopsit tot apartamentul mov și a adus 2 chatiste care nu făceau numai chat și din cauza asta bătaie pe casa scării cu rău platnicii, geamuri sparte la uși, mobilă distrusă de la futaiuri și alergat ca iepurii pe acolo. A plecat doar cînd i-am spus că aduc poliția, că m-au chemat vecinii și administratorul.

      Comentariu apreciat.271
    • NOU
      #13

      „la prima laba”

      11
    • @Tudor K, nelamurirea mea este legata de cum pot afla proprietarul, vecinii, administratorul ca acei barbati sunt gay? Pentru ca in blocul unde locuiesc acum, nici nu prea sa stie in care apartamente locuieste o persoana si in care locuiesc mai multe persoane.

      Daca cei doi barbati au defilat in fundul gol si au explicat tuturor cat de superiori sunt pentru ca sunt gay, atunci de fapt au fost dati afara pentru ca au deranjat linistea blocului, nu pentru preferintele sexuale.

      90
  4. „Principalele categorii afectate de discriminare din partea proprietarilor sunt persoane din comunitatea romă, persoanele queer, persoane cu mai mulți copii și cei cu statut socio-economic precar.”

    Sincer nu inteleg, pe bune – poate se indura cineva sa-mi explice. Am dat in chirie la viata mea, am avut diverse probleme, dar ceva nu pusca aici.

    1. rromi – inteleg. N-am avut de-aface dar am prieteni care s-au ars tare de tot. Statistic, nu merita riscul, pur si simplu.
    2. statut socio-econimic precar – iar inteleg. Vina statului, ca efectiv nu te apara de abuzuri. Am patit-o, ca nu pot evacua un rau platnic.
    3. queer – ha? adica … de ce fix queer? gay, trans, les, etc – e ok , dar fix queer? Asta chiar suna ceva gen ca oamenii chiar nu vor banii oamenilor. Ok, avem 100 de sexualitati diferite si sincer nu prea ma pricep. Am dat in chirie la diversi LGBTQ+, dar poate mi-a scapat fix queer.
    4. mai multi copiii – mai multi decat …. ce? Ce inseamna „mai multi” in context? 2, 3, 4? Nu de alta, dar cred ca rromii sunt deja acoperiti.

    Comentariu apreciat.734
    • La familia cu multi copii, nu copii sunt problema. Ci parintii nesimtiti.

      Comentariu apreciat.674
    • Cred ca prin queer ziaristii respectivi inteleg de fapt LGBTQ+++ si ce-o mai fi acolo.

      Comentariu apreciat.291
    • Queer a plecat de la strange. Orice nu este în normele uzuale. Adică dpdv orientare orice dar nu heterosexual. Din punct de vedere identitate de gen orice altceva decât clasicul binar femeie/bărbat.

      LGBT ca comunitate s-a extins și către identitatea de gen. Q-ul din LGBTQ este queer.

      Poți fi parte din comunitatea LGBTQ fiind heterosexual dar cu altă identitate de gen. Sau cel puțin ăsta e nivelul meu de înțelegere.

      62
  5. Pai eu prin 2018 am bagat in apartament un nigerian, student la politehnica si destul de bazat pe la el prin tara, cred ca era vreun fiu de bulibasa local. Sotia mea rasista a facut spume, i-am zis mars fa, ca eu cred in binele din oameni. Dupa vreo 4-5 luni incepe sa intarzie chiria etc si pleaca sa se mute cu fracsu care statea pe la unirii, ca nu mai aveau bani de la bulibasa de acasa. Jegul pe care l-am gasit in casa a fost de proportii biblice. Si in bucatarie era efectiv strat de ulei si mirodenii, cred ca a gatit doar pui prajit in baie de ulei. Cada de baie era ceva horror, nu inteleg cum nu putea sa o spele cu dusul dupa baie. A si mi-a stricat si televizorul pe care a insistat sa il iau ca altfel nu ia apartamentul, l-a spalat cu o carpa plina de apa pe spate gen. Dupa aceasta experienta am devenit si eu rasist ca sotia. Transi nu as avea probleme sa bag , dar m-as uita cum sa imbraca, adica sa fie de nivel Rupaul gen. Daca i-as vedea mai boschetari probabil nu. Oamenii lui Gelu nu prea am avut la chirie, nu cred ca le place zona (AFI), prefera alea din Rahova din spate, de la Pucheni.

    Comentariu apreciat.9410
    • Vezi ca prin unele parti ale lumii oamenii merg cu o galeata dupa ei cand fac kk. Dupa ce sa kk se baga in cada sau in cabina de dus si cu manunta dreapta se spala la cur. Partea proasta e ca nu spala dupa ei. No joke!

      173
    • M-ai dus pe noi culmi de rasism. Grazie

      152
    • Ce am zis mai sus am vazut eu la Sri Lankezi.
      Ce scriu mai jos zice chatGPT.
      Eu:
      Unele popoare dupa ce fac treaba mare se spala cu apa din galeata?
      Raspuns:
      Da, în multe culturi, în special în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și în unele părți din Africa, este obișnuit ca oamenii să folosească apă pentru igienă după folosirea toaletei, în locul hârtiei igienice. Acest lucru poate implica folosirea unei mici găleți sau canițe pentru a turna apă și a se spăla. De fapt, acest obicei este considerat de mulți mai igienic decât folosirea hârtiei, deoarece apa curăță mai eficient. În multe locuri, această practică este complementată cu instalații dedicate, cum ar fi bideurile sau dușurile pentru toaletă, dar acolo unde acestea lipsesc, o mică găleată sau cană este soluția comună.

      100
    • @psi STANGA, cu mana STANGA te speli la dos. cu dreapta mananci. d-aia e de porc sa mananci cu stanga prin zone alea

      161
    • Sunt mai multe popoare care se spală la fund decât numărul de popoare care o fac cu o anumită mâna consistent.

      De regulă, folosirea unei anume mâini are mai mult legătură cu ritualuri religioase decât cu faptul că mănâncă cu avea mână.

      71
  6. Vezi că Lambo e pe locurile marcate cu albastru, deci are bani de parcare, că plătește ca s-o țină acolo.

    Dacă nu mai stai în București, nu mai ești la curent cu treburile de pe aici.

    Comentariu apreciat.672
    • Realist cate amenzi se dau pt neplata locului de parcare? Intreb pt perioadele cand nu se da ordinul pe unitate la locala sa dea amenzi la sange asa doua-trei zile apoi dorm pe ei cu lunile.

      616
    • PMB nu da amenzi, Politia Locala e ocupata cu santierele ilegale.
      Daca in vara mai gaseai sa parchezi prin centru si sa platesti, acum nu gasesti loc nici sa mori!
      Am intrebat un paznic de acolo daca plateste cineva si mi-a zis ca nu plateste nimeni, de cand Nicusor a scos parcagii si majoritatea sunt riverani, care platesc 50 lei/luna (asa e tariful oficial).

      715
    • Nu inteleg manutele rosii. Realmente am vazut masini care erau clar abandonate pe locuri marcate cu albastru.

      611
    • NOU
      #29

      ce zice regulamentul de masinile cu husa pe ele? cum se verifica validitatea parcarii dupa numar daca acesta este acoperit de husa?

      03
    • @N, realist, tinand cont ca Primaria a cumparat masini care au camere si sisteme ce verifica automat din mers plata parcarii, cred ca se verifica cateva zeci de mii de masini zilnic. Acum trebuie sa asteptam un raport de la Primarie ca sa vedem ce procent din aceste masini verificate au incalcat legea si nu au platit parcarea.

      02
  7. Țeava aia de gaz ajută la traversarea canalului de irigații. În caz de viitură, te poți prinde de ea și ieși la suprafață.

    Comentariu apreciat.682
    • Ba chiar daca se intampla sa ai o tigara aprinsa te va arunca pe acoperisul unei case vecine, unde vei fi in siguranta pana vin ajutoarele.

      Comentariu apreciat.581
    • Daca o ia o masina o poti considera flacara olimpica ca o sa arda pana inchide rusu (ahem) indianu conducta de gaze

      81
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2271
    • Legat de 1. Nicusorul joaca politic, poate se intoarce pe cai mari la USR direct presedinte dupa ce isi rupe gatul Lasconi la alegeri, altfel nu inteleg prezenta lui pe posterele USR.
      Ma irita doua faze cu referendumul ala:
      1 – ca o sa fie irelevant, referendumul ala nu o sa fie aplicat, asta presupunand ca o treaca
      2 – ca fanaticii USR aproba pozitiv referendumul lui Nicusor, dar nu se gandesc ce se intampla daca primarul general se schimba cu unul de la PSD, altfel oameni presupus educati, cu spirit rational

      Indecis. Tu ce zici?2224
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 939
    • Poza e oarecum adevarata in ce sens? Ca e dictator sau ca e anti-dictator?

      173
    • La noi chirie = rusine pentru ca chiriasii sunt priviti ca niste sclavi de societate. Si tratati ca atare de catre proprietari.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • @N: teoretic nu conteaza cine aproba autorizatiile de construire, tot ce conteaza este sa existe un control si un mecanism administrativ functional care sa emita autorizatiile in baza legii.

      Faptul ca personalizam procedurile administrative arata cat de in comuna primitiva suntem ca sociatate, ca pentru noi nu legea si nici candrul institutional nu conteaza, ci persoana care este pe functie si care o aplica.

      Ce zici tu cu talibanii USR are sens, dar una este sa ai 6 points of failure, alta e sa ai unul singur. Una e sa repari un om, sau o institutie, alta e sa repari 6 pentru aceeasi problema. Si faptul ca tartorul de la primaria capitalei, care o fi el, aproba abuziv sau nu, macar simplifica potentialul proces de taiere a capului de catre cetateni pentru ca avem de taiat un cap, nu 6, in caz ca nu ne convine ceva la orasul asta. Pe scurt, stim ca ala care vrea sa faca o strategie de dezvoltare este vinovat pentru cat se construieste sau nu, si nu mai poate da vina pe ceilalti 6 primari ca fac si ca dreg. Ma rog, acum urmeaza sa se certe cu ilfovu’ ca acolo se construieste mai ca in codru decat aici.

      211
    • Dar vai, dacă vine un primar pesedist după ce trece referendumul, ce ne facem? Vai, vai, vai, of, of, of, văleu!!!

      123
    • Cum să votezi DA la referendum?! Vreți să renunțe Firea la postul de europarlamentar? Lasă Boc metroul și centura și își face viză de flotant în București. Securiciul de la S1 nu locuiește în Ilfov? Sau vă ajută Ciucu 73% cu autorizațiile peste 4 ani.

      Devine laitmotiv, dar nu mai bine nu mai votați hoți și curve?

      Problema e alta. Dacă îl lăsăm pe om să facă treabă, fără să îi punem bețe în roate ne putem trezi cu un oraș, nu cu un sat. Nu, nu asta e problema. Problema e că ne face pe noi să arătăm rău, leneși, trândavi, clevetitori, târâie-brâu.

      Nu mai bine râmânem la rețeta originală?
      Dăm 20-25 de mii de euro și luăm premiul întâi cu coroniță pentru târgul de Crăciun și un nou mandat în Craiova.
      (Notă: fraierii ăia din FSB câți bani au pierdut în Moldova)
      Poate problema e și la alegători.

      133
  9. la teava de gaz e o situatie tragica, care adesea e generata de birocratie si prostie.

    1. Legislatia secundara, ANRE, zice ca bransamentele se fac pe domeniul public.
    2. Legislatia primara spune ca constructiile private se fac pe spatiu privat.

    Primariile nu vor bransamentele pe domeniul public, ca arata urat.
    Distribuitorii sunt controlati de ANRE, nu de primarii, de aceea ei fac cum vrea ANRE.

    Rezultatul este incantator

    141
  10. impozite, impozite, taxe pe mosteniri, suprataxe pe metru patrat peste 80

    orice metoda sa erodam complet propietatea privata pana ajung toate bunurile in mana unui grup mic de oameni (ofc. ei scutiti de taxele de mai sus ca au o armata de avocati si structura corporativa dispersata in 1000 de tari).

    Comentariu apreciat.5011
    • Dacă Ilici a zis că ”proprietatea este un moft”, mulți săraci cu duhul merg pe ideea asta ca să moară și capra vecinului.

      103
    • @alxzen, de fapt aici discutia cu supraimpozitarea este exact inversa. Se incearca cresterea impozitelor pentru companiile mamut care au cumparat sute de mii de locuinte si care acum le tin neocupate.

      Sigur ca vor fi afectati si cetatenii de rand care si-au investit economiile in 2-3-5 apartamente si care astepta sa creasca pretul ca sa le vanda mai scump.
      Dar in teorie, un astfel de impozit suplimentar pentru locuintele neocupate ar ajuta la stoparea cresterii constante a preturilor la locuinte.

      50
  11. Discutia despre reglementarea chiriilor este frumoasa pe hartie, dar in realitate complicata. Variante prin care sa controlezi pretul si sa existe disponibilitate pentru toata lumea nu exista(vezi cazul de manual din Berlin). La nivel de Bucuresti inca si subliniez inca, locuintele, pot fi cumparate de un cuplu care munceste si are ceva competente nu influencer pe canapeaua lu mama. Asta inseamna ca si chiriile sunt undeva suportabile de oamenii activi are au ceva competente si care isi doresc sa-si cumpere o casa. In Europa de Vest povestile astea nu exista, iar chiria prin orice capitala europeana la un 2 camere echivalent Titan incepe pe undeva la 1500 euro plus minus cateva sutici de euro. Apartamentele daca vrei sa le cumperi sunt undeva la 500-600k eur 2 camere sau na 2.5 cum ii spun unii ca are open-plan, prin Bucuresti poti gasi ceva la 100k sau poate 80k eur in functie de ce vrei cu o compartimentare normala nu labareli occidentale.
    Legat de chirii si de discriminare povestea este cat se poate de simpla. Sunt extrem de multe povesti si experiente in care de multe ori proprietarul a cam ramas cu paguba si chiriasul s-a evaporat, cum la fel sunt cazuri in chiriasul a fost „mutat” de proprietar pe varii criterii. Aici nu ai si nu cred ca vom avea prea curand un mecanism prin care comportamente de genul asta sa fie penalizate. Sigur putem importa legislatie de prin alte tari(nu Franta) si putem reglementa. Insa dupa ce ai asta trebuie cumva sa ai justitia care sa faca totul foarte repede si nu sa stai ani si ani de zile. Cazul ideal ar fi ca oricine face rahaturi explicate de mai sus sa plateasca scump, proprietarul prin niste amenzi uriase poate raportate la valoarea apartamentului, chiriasul refuzat si notificati toti potentiali proprietari ce vor sa inchirieze, plus diverse moduri de recuperarea banilor pe stricaciuni. Problema este ca implementarea va fi facut de romani si va iesi un mare rahat…..

    Comentariu apreciat.362
    • Cand aud sa implementam reguli de echilibrare a pietei chiriilor folosind metode din vest ma doare capul. In general este, asa cum spui si tu, o idee greu de aplicat, extrem de costisitoare si oricum ineficienta. De multe ori reglementarile astea contribuie la cresterea preturilor pentru ca apare penurie sau cresc taxele.

      Iar pentru cei care se plang de discriminare in Romania, ii invit sa mearga sa ia chirie in Franta sau, daca Franta va pute, Luxembourg, unde ca sa intri in apartament trebuie sa aplici ca la job, de multe ori sa ai interviu de selectie cu proprietarul, sa ii dai lu ala actele cu unde esti angajat, pe cati bani si ce perioada, iar chiria sa fie de vreo 4-5 ori mai mica decat salariul tau net ca altfel iti trebuie o persoana care sa garanteze pentru tine ca poti plati. Ii invit sa mearga sa stea la coada sa vizioneze o puscarie de apartament, sa vada cum e sa depui dosar cu sina la proprietar, si apoi sa spuna ca in Romania exista discriminare masiva atunci cand vrei sa te muti in chirie noua.

      In unele tari vestice e puscarie maxima sa fii chirias, e mai rau decat in Romania pentru ca e greu sa intri in casa aia din cauza ca sunt prea multe conditii de indeplinit si selectia e mult mai dura.

      Am si exemplul Belgiei unde fratimiu si’a rezervat o chirie stand la calculator in Romania, nu l’a vazut nimeni la fata si nu l’a intrebat nimeni nimic. Si totul a fost ok, el fiind roman din Romania. Dar Belgienii cred ca au reglementari mai lejere pe tema asta.

      192
    • @Cristian Pop
      Reglementarile ce vrem sa le importam din Vest isi au originea cand nu exista o criza a spatiului locativ, fie ca vorbim sa inchiriezi sau sa cumperi proprietati. Problema este ca Europa de Vest a importat migratie de proasta calitate, care a adus un val de presiune pe ce inseamna spatiul locativ, asta in timp ce parsul de apa de dulce blocheaza orice constructie de locuinte.
      Asa a devenit infinit mai greu sa fi chirias in Europa de Vest decat sa fi proprietar. Pur si simplu daca esti precum Iancu Guda cu 100k eur in cont si nu vrei sa blochezi banii in imobiliare ci sa-i pui in miscare, chiria nu este o optiune viabila si mai simplu ii dai avans pentru locuinta. Insa lucrurile astea le descoperi la fata locului nu facand influencereala de pe canapeaua lu mama de acasa.

      72
  12. „Reichster Deutscher kauft 320 Wohnungen in München – zu Rekordpreis”
    German bogat cumpara 320 de locuinte in Munchen – la un pret record.

    Iti dai seama ca Nicu Sordan ar fi darul de la Dumnezeu pentru oamenii care cumpara apartamente, le tin goale si spera in cresterea pretului.
    Oh wait!

    611
    • care e prețul pieței? păi, ăla fixat de dezvoltatori și agenți…
      ah, ok. hai să oprim prima casă și să înăsprim controalele. opa, ce avem noi aici? au scăzut cu 30% și au dispărut GKlass-urile de pe străzi? hmmm, dubios, nu cred că există vreo legătură…

    • *CEL MAI german bogat, nu orice bogat :)

      70
    • @vali
      Pretul pietei este cel la care tranzactia se incheie nu pretul de listare. Ca in ecuatia respectiva ai un prag oarecum prestabilit de prima casa este doar o parte din problema. Restul problemei il reprezinta faptul ca nu exista o raportare clara si concisa asupra pretul de incheiere al tranzactiilor imobiliare. Prin alte tari ai date granularizate pana la nivel de strada agregate pe 10-20 de ani. Tot prin alte tari raportul asta intre pret de listare si pret de tranzactionare este folosit de alte entitati pentru a lua decizii in zona de finantare imobiliara sau dezvoltare.
      La noi exista advertoriale si influenceri, iar apoi cand explodeaza o teapa de tip Nordis ramanem surprinsi ca nu ne asteptam la o asemenea chestie.
      La fel cum am mai spus-o si in alte comentarii pe aici, piata imobiliara romaneasca este dominata efectiv de prosti care au o lacomie fara limite in anumite momente. Nici o asociatie de dezvoltatori sau alte entitati mari din zona nu au iesit cu o propunere clara prin care sa mute acest domeniu din epoca de piatra in secolul in care ne aflam. Nu am pretentii de la politicieni, dar refuz sa cred ca in 20 si ceva de bunastare venita ca suntem in UE nu se poate coace ceva. Pur si simplu este prostia,lacomia si hotia unora.

      102
  13. tovarasi, voi n-ati aflat ca curatenia este rasista?! de ce insistati cu acest sistem opresiv-capitalist care discrimineaza oamenii care nu pot cumpara produse de curatie scumpe?! (sarcasm)

    Comentariu apreciat.261
  14. Da, supraimpozitarea drastica a rezidentelor goale e singura masura capabila sa scada preturile. Dar e nepopulara rau, normal. Rezidentele trebuie sa redevina bunuri de uz, nu de investitie. Daca se mai si apuca statul de construit putin, e si mai bine.

    Protectiile exagerate ale chiriasilor nu au dus nicaieri decat la scumpiri si cresteri de preturi. Sa nu mai vorbim de apartamente goale sau ocupate abuziv de vecini ce inevitabil sunt groaznici.

    713
    • NOU
      #56

      Mai degraba ar trebui inceput cu, confiscarea extinsa.

      Dar stim ca ambele sunt imposibil de realizat.

      74
    • @Cosmin: „Rezidentele trebuie sa redevina bunuri de uz, nu de investitie.” – nu prea ai cum sa faci asta izolat in tara ta cand tot resul planetei actioneaza fix pe dos. Atata vreme cand esti racordat cu preturile de constructie la piata globala pentru ca importi materiale, tehnologii, know-how si altele, tu nu poti tine preturile „mici” sau „accesibile” pentru toata lumea din cauza ca nu va mai renta sa construiesti si sa vinzi.

      Cred ca ce spui tu se poate face doar daca tot lantul de productie a unei locuinte este controlat in interiorul granitelor, ceea ce nu se mai intampla din 1990. Si nici macar atunci nu vei putea face asta, pentru ca nu poti plati mana de lucru cu salariu minim si totodata sa construiesti locuinte de calitate asta in timp ce alte categorii socio-profesionale progreseaza dpdv financiar.

      Suntem condamnati sa traim in lumea lui scapa cine poate.

      82
    • Legi de buni simti in orice tara/societate:

      1. Firmele n-au voie sa cumpere rezidentiale. Doar persoane fizice si poate niste PFA-uri cel mult.
      2. De la mai mult de 2 proprietati pe nume, daca una e libera si nu ai dat-o in chirie, supraimpozitare, sau mai ajustezi aici daca de la 3,4,5 proprietati pe nume.

      114
    • @Shack: deci firmele au voie sa construiasca dar nu sa cumpere rezidentiale. Makes totally sense.

      Fii atent: ideile tale pot avea in spate intentii bune de a rezolva anumite probleme, dar cand reglementezi o chestie trebuie sa te gandesti si la (1) modul cum o poti implementa/operationaliza si (2) sa te gandesti la toate variantele existente de a ocoli legea. Nu mai pun aici (3) ca trebuie sa ai grija mare ca impactul legii tale sa nu aiba efectul contrat celui scontat.

      Pe logica legii ca firmele nu au voie sa cumpere, atunci firmele se vor asocia sa construiasca si sa tina pentru ele ca sa dea in chirie. Ce faci atunci? Opresti firmele sa mai construiasca sau le obligi sa vanda partial sau total ceea ce au construit? Pai daca nu le convine propunerea ta legislativa de a le limita libertatea, trebuie sa te gandesti ca poate nu mai construiesc deloc si atunci obtii efectul opus a ceea ce doreai tu sa faci ca legiuitor.

      In realitate, mi se pare ca solutiile sunt mult mai subtile si tin mai mult de mecanismele de functionare a pietei.

      Vezi, ideea e ca toti putem veni cu idei legislative superbe, dar trebuie sa raspunzi cel putin la intrebarile alea 3 de mai sus. Si aici incepe partea grea, cand intri in lucruri practice, ca legi stiu si eu sa dau de exemplu sa zboare porcii doar ca nu se poate.

      72
    • @Cristian Pop – e imposibil sa nu vrea sa construiasca doar din cauza unei asemenea legi. Constructia de imobiliare e foarte profitabila. Nu stiu daca mai e valabil, dar acum 1 an, doi se cumparau locuinte din stadiul de proiect. Cu ce e afectat constructorul ca trebuie sa vanda locuintele si nu sa le tina pentru el.
      Oricum, sunt altii mai destepti ca noi care pot formula corect un text de lege.

      55
    • @Cristian Pop

      Firmele pot construi si vinde asa cum zice si Zarax.

      La fel firmele isi pot construi si propriile cladiri cu destinatie comerciala.

      Firmele nu au ce cauta in achizitia de imobile rezidentiale si a le da spre inchiriere. Pot inchiria in schimb un imobil de la o persoana fizica.

      Discutia e lunga intr-adevar si greu de formulat o lege intr-un comentariu pe un blog post, dar din nou are dreptate Zarax, se gasesc oameni mai inteligenti care sa elaboreze o lege corecta.

      La fel am aceeasi parere despre venirea si cumpararea de rezidentiale de catre straini care apoi raman goale sau sunt date spre chirie. Sa devina cetateni si apoi pot cumpara linistiti.

      Bisnita din case si energie mi s-a parut si o sa mi se para in continuare scarboasa, fara onoare si cu lipsa de demnitate.

      93
    • @Zarax: problema este ca o buna parte din cumparatorii de imobiliare sunt firme, d’aia dezvoltatorii ar fi afectati pentru ca pierd aceasta categorie de client care este foarte profitabila. Iar firmele accelereaza foarte mult vanzarea de apartamente prin faptul ca nu platesc TVA asa cum platesc plebeii.

      Daca statul ar vrea sa incurajeze cetatenii sa cumpere imobiliare pentru ei, ar putea face o propunere in care la prima locuinta esti scutit de TVA si firmele sa plateasca 19% pentru orice achizitie.

      Dar la noi e invers, taxe mari pentru prosti: 45% salariu, 19% TVA la casa (care asta are o pondere mare in cheltuiala life-long a unui om obisnuit). Si taxe mici mititele pentru firme.

      Or, daca vrei sa echilibrezi piata, pe dezvoltator nu il intereseaza cine cumpara, il intereseaza doar sa vanda. Important e sa nu restrictionezi accesul la piata niciunei categorii. Si ori avem 19% TVA pentru toti (sau mai mic, nu conteaza), ori spui ca prima locuinta este scutita de TVA pentru tarusi in timp ce firmele platesc toate 19% TVA la achizita oricaror locuinte noi. Nici propunerea asta nu e perfecta, dar prin ea am vrut sa evidentiez ca putem pune problema altfel, nu la modu „statu sa spuna cat costa casa/chiria” sau „statu sa interzica firmelor sa cumpere case” sau sa „supraimpoziteze a 14-a casa” – oricum daca ai 13 case si nu 14, in teorie tot ai prea mult ca nu locuiesti in 13 case.

      In fine, avem o piata superba in care firmele ce practic nu au nevoie sa locuiasca in 50 de case sunt incurajate sa cumpere case pentru ca nu platesc TVA, iar oamenii care nu au nicio casa si vor una sunt descurajati sa o faca pentru ca TVA 19%.

      Eu de exemplu mi’as fi cumparat apartament de 3 camere, dar din cauza de TVA imi iau doar de 2. Dar lasa ca vine o firma si il ia pe ala de 3 camere ca nu plateste TVA.

      81
    • @Shack: de acord cu tine, chibitam si noi pe aici care cum putem. Nicio propunere nu este perfecta, lucrurile astea nu se pot elabora aici pe blog.

      Teza mea era aceea ca daca interzici firmelor sa cumpere apartamente pentru a le da in chirie, practic o buna parte din cumparatorii de imobiliare care fac ca business-ul asta sa fie profitabil pentru dezvoltatori vor disparea. Si asta ar putea, in teorie, sa faca business-ul mai putin profitabil, rentabil, scalabil, sigur, you name it.

      Citeste si celalat comentariu al meu ca sa nu ma repet, ca acolo mai exprim cateva idei care mie mi se pare ca au sens. :D

      21
    • @Cristian Pop

      De acord cu TVA.

      Pana la urma orice mijloc sanatos de a echilibra piata in favoarea persoanei fizice este benefic.

      Aici e adevarat si ca nu poti face tu ca tara, mai ales in UE astfel de legislatie, pentru ca depinzi de materiale de constructii.

      Aici m-as astepta ca UE sa intervina odata si sa aduca reglementari sanatoase.

      41
    • @Shack: a da si la ce am zis mai sus, adaug ca daca o firma vrea sa cumpere de la un țăruș care nu a platit acel 19% TVA pentru ca era la prima locuinta, arunci firma va plati TVA la pretul cerut de vanzator. Deci ca sa nu poata face cineva ce scheme vrea.

      21
  15. Dictatorul Nicusor ar trebui sa treaca la referendum si problema chiriilior, adica – orice rupt in cur din Romania are dreptul sa stea in Bucuresti pe chirie de 2 lei.
    Chiar, la Calarasi sau Slobozia cat e chiria?

    419
  16. Pe ce criterii se impozitează locuințele goale? Vine ANAF în inspecție lunar? Dacă nu am găsit cine să plătească chiria pe care o cer și să aibă și bonitatea necesară, sunt obligat să închiriez primului venit? Poate și la preț fixat de stat?
    Hai să ne întoarcem în comunism, atunci. Maxim o locuință proprietate personală. Ai cumva o locuință care are camere libere? Ai spațiu excedentar, tovarășe, îți aducem chiriași! Cum adică nu vrei să primești pe cineva în chirie, în locuința ta? Cum vine asta, să alegi dacă locuiești cu cineva? E nevoie ca toți oamenii muncii să aibă unde locui, tovarășe! Nu ne permitem să avem spații locative neocupate! Ia uite, nici nu ești membru de partid. Ești chiabur, faci speculă cu locuințe! Din cauza unora ca tine nu au oamenii muncii unde locui! Locuința ta este de acum a statului! Hai, fă-ți bagajele, că avem de săpat un canal și ducem lipsă de muncitori!

    Indecis. Tu ce zici?3314
    • bun. dar nu te plângi că nu mai găsești oameni care să facă joburi prost plătite, da? că, uimitor, ăia dacă nu mai pot să plătească chiria se cară în vest la muncă, nu locuiesc in ploiești ca să muncească în bucurești la curățenie sau la șofat sau la secretariat la firma unde lucrezi tu.

    • Asta e ca logica aia cu faci prea multi bani, te impozitam mai mult procentual.
      E ca si cum daca imi permit o viata in care sa mananc mai mult de o paine pe zi, restul cumva e excedentar si ar trebui dat la altu’ care el n’are o paine pe zi – eventual sa ii luam cozonac.

      88
    • Faci confuzie intre o reglementare pentru a aduce un echilibru si masuri drastice dintr-un mediu complet diferit.

      O casa nu e un tv ca sa te smiorcai repede ca de ce nu poti sa cumperi 100.

      Are alt rol intr-o societate, dar e greu de conceput asta cand nu esti in stare sa vezi padurea de copaci.

      Asa-i ca nu prea ti-au placut jocurile de strategie cand erai mic?

      159
    • @vali: corect, dacă nu pot închiria la prețul pe care-l consider eu am două opțiuni:
      – las locuința goală, și se poate întâmpla ce zici tu
      – scad prețul ca să o pot închiria și să dau și de unii care pot să își permită chiria și garanția.
      Legat de cei care trebuie să facă joburi prost plătite și trebuie să locuiască undeva, da, așa e. Există apartamente de închiriat de la modelul comunist care a văzut ultima mobilă în vara lui 1989 și îmbunătățirile sunt maxim o centrală termică și termopane prin anul 2000, la două camere în ansamblu rezidențial cu barieră și portar.

      Am avut închiriat apartamentul unei familii “blue collar”. În ultima lună, știind că pleacă, și probabil pentru că m-au văzut coborând din CX-5 în loc de Loganul din 2005, cu care veneam de obicei când se ardea un bec sau se spărgea un racord, nu au mai plătit întreținerea, nici utilitățile, nici nu au mai făcut curat. Pe mobila din living au pus probabil căni fierbinți, că am găsit-o toată umflată, iar în bucătărie filtrul de la hotă nu cred că fusese spălat de vreo două luni. Și i-am atras atenția ultima dată când am fost după bani. Sertarele congelatorului erau rupte, mâncare în frigider, pereții murdari, termostatul de la centrală scos în balcon(!), aparatul de aer condiționat cu clapeta forțată pe deschis (servomecanismul rupt), prize smulse din perete atârnând în sârme, cada neagră, WC-ul idem. 2000 de euro numai zugrăvit, curățat, înlocuit combina frigorifică cu un frigider, că modelul ăla de la Candy care încape în locul respectiv nu se mai fabrică, schimbat prize și întrerupătoare, reparat hotă și mobila de bucătărie (pus canturi noi). Două dube de deșeuri am dus (cu factură, nu am aruncat pe câmp sau pe stradă). Mi-au lăsat în baie piese schimbate de la mașina lor: un intercooler și un cablaj cu două relee, niște carenaje și un adeziv bicomponent.

      Spune-mi, de ce aș avea înțelegere pentru că unii ca ăștia se plâng că sunt chiriile mari? Din cauza unora ca ei sunt mari.

      251
    • @Shack: dacă mie îmi era adresat comentariul tău, eu am cumpărat suficient ca să duc un trai decent, nu mă plâng de altceva decât de socialism pe banii mei. Am cinci proprietăți dobândite prin combinație de bișniță, economii, credite bancare, cu numitorul comun multă muncă. Am cumpărat ieftin și am vândut scump, am prins, recunosc, niște momente bune. Să vină statul și să mă întrebe de ce am locuința goală, și să îmi dicteze ce să fac cu ea mi se pare o imixtiune în viața mea privată. Tot ce am e la vedere, plătesc impozit pe proprietățile mobiliare și imobiliare, pe venitul din salariu și pe cele din chirii. A, că vrei să bagi impozit diferențiat funcție de numărul de proprietăți imobiliare, be my guest. Am mai zis undeva că la momentul în care impozitele anuale ajung din urmă chiriile eu vând și plasez banii în altceva. Sunt de acord cu munca, dar nu cu munca în zadar.

      223
    • @Outlaw … ma leg doar de o chestie.. Cum adica filtrele de la hota nu mai erau spalate de doua luni? Dar cat de des ai vrea? Eu pe ale mele le spal la 2-3 ani si hota trage ok, nu s-a stricat de 7 ani.

      134
    • probabil depinde ce gătești?

    • @Shack: ce rost are reglementarea ta daca piata ajunge intr’o situatie specifica de tipul: am 2 apartamente goale -> (1) daca le tin goale impozitul e atat de mare incat nu merita sa le tin goale -> (2) daca vreau sa le inchiriez obtin o chirie nerezonabila (tine cont ca un apartament are nevoie de refreshment o data la 5 ani) si profitul este prea mic sau inexistent -> (3) daca vreau sa vand ca sa evit situatiile de mai sus n’am cui vinde ca sa ies in profit pentru ca tinerii n’au bani sau economia merge prost csf, deci vand in pierdere.

      In cazul de sus, neexistand cumparatori viabili, tu crezi ca va mai construi cineva ceva? Statul de obicei impoziteaza a 50-a locuinta abuziv in sensul ca vrea sa mai adune bani la buget pentru furaciune si alte excese, nu ca sa ajute populatia sa aiba acces la case. Uita’te in Europa de vest vtm unde toate reglementarile de care spui tu exista si casele sunt mult mai inaccesibile decat in Romania. E adevarat ca gasesti chirie, dar tine cont acele chirii accesibile vin la pachet cu zone proaste, gandaci, sobolani, si alti carcalaci care iti colcaie prin casa sau pe scara.

      Si tine cont ca reglementarile astea te transforma in chirias for life. De bine de rau in Romania mai poti deveni proprietar. Poate nu toti, dar o mai mare parte din populatie poate face asta dupa varsta de 30 de ani decat se intampla in vestul Europei.

      Eu nu spun ca preturile in Romania sunt ideale sau ca piata noastra functioneaza fair, ci spun doar ca printr’un miracol functioneaza mai bine decat in alte parti din perspectiva improprietaririi plebeului simplu si fara putere.

      Te invit sa te angajezi in Germania, la Munchen, si sa incerci sa iti cumperi apartament de care vrei tu (nou sau vechi) aflat la sa zicem 40 de minute de zona comerciala/buna a orasului sau zona geografic centrala, si sa imi spui tu cam cat dureaza sa strangi din salariul tau ca sa cumperi 2 camere.
      Te anunt eu ca pentru genul asta de locuinta in acel oras platesti in jur de 500.000 de euro. Cam ce salariu iti trebuie ca sa achizitionezi asa ceva?

      Iti mai dau un exemplu superb din cum functioneaza lucrurile in alte tari. In Franta la Paris, daca vrei sa cumperi orice vrei tu, vezi ca la achizitie dai minim 8% din pretul apartamentului la notar, iar 4% la agentia imobiliara – deci 12% (minim) din pretul apartamentului zboara dintr’un foc numai ca sa ai dreptul de a face respectiva achizitie. La acest 12%, te invit sa mai vii si cu avansul de vreo 20-25% cat iti cere banca standard. Si tot la Paris, daca esti curios, intra pe seloger.com si vezi ca pentru fiecare apartament iti scrie care este costul anual de administrare a cladirii – aia care in romania e 300 de euro pe an, vezi ca pentru un apartament de 2 camere de vreo 45-48 mp platesti cam 3500 de euro pe an. Asta e exemplu de apartament pe la marginea orasului

      Asta asa ca sa intelegi care sunt preturile raportate la salarii unde exista reglementarile geniale despre care spui tu

      144
    • @Zarax: dacă începe să curgă grăsime din filtre eu zic că trebuia să fie de mult spălate. La mine le spăl o dată pe lună sau la două luni dacă am fost plecați în concediu sau am mâncat mai mult prin oraș. Probabil depinde și de eficiența hotei/filtrelor. Sor-mea le spală o dată pe an, și am verificat după vreo 5-6 luni, arătau ca ale mele după o lună. Dacă le las două luni la mine, se vede cum curge din ele.
      La apartament nu știu când le-au spălat ultima dată, se vedea picătura de grăsime care tindea să cadă pe aragaz.

      82
    • Hai sa ne uitam aici sa vedem ce procentaj detine casa si in care locuieste:
      https://www.wemgehoertdiestadt.de/en/

      In Germania la Munchen doar 29% sunt proprietari care si traiesc acolo unde detin.

      Serios vorbind, nu stiu ce reglementari sun in DE in privinta caselor, dar bune clar nu sunt.

      73
  17. Acum mulți ani, pe o stradă cu sens unic din Brașov (N.D. cocea îi zice și azi) venea o mașină pe sensul interzis. Colegul meu nu l-a lăsat să treacă și de la volan s-a ivit Florinel. Nervos rău a intrat în clădirea unde a intrat și colegul meu, cerând imperativ ca acesta să fie concediat fiindcă l-a incomodat pe foarte importantul gurist.
    Norocul lui că nu era nimeni din management acolo, că poate își mai lua și un șut în cur.

    122
  18. Aia cu gazele: ” o reparat”, ” o agațat”, ” o venit”….o plă…înțeleg regionalismele și faptul că au rostul lor în savoarea limbii române, dar în scris?!?!

    128
    • În scris fata e din Câmpulung și are gramatică peste orice îți imaginezi tu. Multe filme pe care le ai văzut sunt traduse de ea. Își poate permite să scrie cum vrea 3,14zda ei, crede mă. Are motive.

      Cu țeava, problema s a rezolvat între timp, a fost necesar să apară pe sticlă la ceva Antenă fiindcă muiștii cu țeava o frecau de o grămadă de timp.

      119
    • de ce nu?!
      pentru scris trebuie să scoate ”carnețelul cu cuvinte frumoase” sau cum?
      uite d-aia ajungem la limbă de lemn, că unora nu le plac regionalismele, exprimările normale și alte mărunțișuri și în scris.

      53
  19. Ideea e bună, dar… Cum definești în lege ‘proprietate neocupată’? Câte zile pe an trebuie să fie neocupată ca să se aplice legea? Cum se verifică dacă e neocupată, de către cine, cât de des? Te bazezi pe vecini? Ceri declarații scrise de la martori?

    110
    • Ce simpatici sunteti unii. Daca nu exista contract de inchiriere inregistrat la ANAF pe locuinta respectiva si nu e locuinta familiei, se considera neocupata. Si se poate pune un procent. Chiar si 50% cred ca si-ar face treaba. Daca jumatate din zilele dintr-un an nu e locuita -> supraimpozitare.

      910
    • Daca am două locuințe și locuiesc 6 luni in fiecare, am două locuințe ocupate sau doua neocupate?
      Ideea cu impozitarea diferită e foarte bună, dar aplicarea complică lucrurile.

      121
  20. Doamne ce mizerie e chestia aia cu conturile feic care te adaugă la grupuri de discuții… setarea pentru a opri mizeria respectiva e ca prepuțul lui zuckalanberg, inexistenta…

    Practic de fiecare data când intru pe mess trebuie sa ma uit daca nu sunt request-uri noi. Si evident nu servește la nimic nici raportarea nici blocarea respectivelor conturi false…

    60
  21. Le e frica de faptul ca oamenii queer tin banii in geanta din dos, si nu vor bani irat mirositori…

    12
  22. Ce sa zic, Ioana cu țeava pare că are niste pulpe interesante, in rest nu mă pronunț.

    14
  23. Eu cred ca la chirii trebuie implementat un sistem de asigurare obligatorie pentru chirias… si terminat cu tigania de garantie… oricum garantia e mica si nu iti ajunge pentru nimic… in general orice paguba depaseste valoarea unei chirii.

    Preturile chiriilor sunt date de cerere si oferta… se gasesc ieftine , la fel ca in toate tarile cu apa calda mai la marginea orasului… problema noastra nu este decat infrastructura… practic ca sa ajungi de la margine in locurile de interes nu ai cu ce sau dureaza foarte mult.

    31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile