Și ziceți așa, ne cam place turismul prin România

Mi se pare foarte amuzant și interesant că oameni de tot felul au descoperit că se poate face turism și în România. Da, nu toate drumurile sunt bune, da, nu peste tot mâncarea vine rapid, dar se poate. Sunt locuri interesante, sunt oameni mișto, priveliști deosebite, și nu costă prea mult. Mai o mănăstire, mai o pensiune izolată, mai niște grote, mai niște ghețari. Vorba aia, avem turnu Efel și aici, în România.

Ah, dacă am avea niște locuri de camping amenajate mai bine…

padure

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Si niste d’astia care sa dea amenzi ghiolbanilor si sa-i execute daca nu le platesc

    00
  2. Avem locuri de camping f bune! Ursii le-au aprobat și le verifică constant.

    00
  3. Băile Herculane mi-au provocat erecție

    00
    • Huooooo!!!!!

      00
    • Pai daca n-ai probleme cu erectia nici nu te duci la Herculane :)

      00
    • Mai există turism la Herculane? Ăia din Ardeal merg în Ungaria la băi.

      00
    • @Vasi Anul trecut, pe la inceputul verii, am ajuns pe la 12 noaptea la Herculane, nu ma intreba de ce, si n-am gasit nici un loc de cazare. Cu greu am gasit unde sa parcam masina. Deci da, Herculane e o poveste de succes pentru turismul din Romania, cu tot jegul si ruinele care n-au primit o mana de vopsea din 89.

      00
    • îmi povestea o prietenă că mă-sa se duce de câțiva ani la tratament acolo. sejur d-ăla lung, de tratament, ca pe vremuri, 16-18 zile. la nu știu ce hotel, parțial renovat, cică partea renovată e de-a dreptul lux. prețurile restaurant chiar mai bune decât foarte decente.
      povestea chiar că-ntr-un sejur s-a dus mă-sa la tuns/coafat. i-a ieșit de 10 ori mai bine decât la coafeza preferată din bucurești, la preț pe sfert de bucurești (și nu fițe de bucurești :) )
      se duce și ea (prietena, generația mea, cca 40 ani) cu bărba-so câteva zile în fiecare an (nu anul ăsta).

      00
    • eu m-as duce la herculane doar sa vizitez ruinele, la fel m-am dus si in statiunea borsec, mi-am umplut un flacon cu apa si vreo 5 ore am vizitat ruinele, probabil una dintre cele mai bune locuri de vizitat pentru amatorii de locuri parasite.

      00
    • La fel și concurenta din secuime, Sovata.

      00
    • Felicitari! Ai reusit! :)))

      00
    • Mai e expozitia de bulane? :D

      00
  4. Poate ne-ar placea mai multe daca n-ar mai fi atat de multe gunoaie. De la Peles si pana in varful muntelui, peste tot dai de gunoaie.

    00
    • Să facem o petiție să vorbească domnul președinte cu extratereștri ăia care le aruncă numai la noi în țară. Sau mai bine vorbește Vali cu prietena lui să mai facă o campanie.

      00
    • Esti constient ca exista o gramada de alte zone in afara Pelesului si a muntelui arondat, da?
      Serios, chiar avem mii de kilometri de trasee care nu sunt pline de pantofari. Trebuie doar sa vrei sa le descoperi.

      00
    • N-ai înțeles nimic.

      00
  5. ei, nu costa mult, ba costa, acum vreun an imi demonstrau cativa binevoitori susținuți de o tîrlă de mînuțe roșii de pe-aici cum te costa mai mult in romania decat in strainatate si nici n-ai ce sa vezi sau sa faci (in ro, bineinteles)

    00
    • Pai daca te duci in alta tara sa mergi pe munte si sa vezi cascade si pesteri, si acolo e ieftin.

      00
    • Nu ai ce sa vezi in romania? Poftim? Costa mai mult? Drace, gasesti cazari chiar foarte bune la 150 de lei pe noapte… o avere ce sa-ti povestesc.

      00
    • Ma, da’ de ce, totusi, costurile din Romania sunt cam la fel cu alte tari?
      CE costa la noi, tinand cont ca suntem ruptii in cur ai Europei?
      Cum de cazarea in Romania e mai scumpa decat in alte tari ale Europei de Est?
      Tinand cont ca salariile celor care lucreaza in ho-re-ca nu sunt stralucite, unde se justifica costurile „de Mamaia”?

      00
    • cristi – mamaia nu este statiune pentru oamenii cu 2000 de lei salar… daca schimbi leii cu euro da!

      00
    • Corect!
      Aia cu 2000 salar se duc in eforie si Costinesti ca doar au muncit pentru banii aia, nu sunt samsari sau copii de bani gata sa se duca in mamaia

      00
  6. Tocmai ma intorc dintr-un loc super din Jud. Alba. Cred ca am facut 100 km offroad in doua zile. Asa salbaticie si frumusete n-am mai vazut de mult timp. Abia astept sa revin sa fac si alte trasee.

    00
  7. Nu costă mult? Ai băut vopsea?))

    00
  8. In bula mea reactia fata de turismul de la noi este: ”anul asta ne-au prins la inghesuiala si ne-au jecmanit proprietarii de pensiuni, hoteluri si restaurante, dar la anul daca se va putea nu mai facem nicio zi de concediu in Romania”. 500 lei pe noapte la pensiune in delta? 1000 lei pe noapte la mamaia? 350 lei la sinaia? A fost BATJOCURA!

    00
    • e scump în deltă, mai ieftin e in Florida.

    • 420 pt 3 nopti la Vadu.

      00
    • comparați cu https://www.berau.at/en/camping

      7 nopți, 175Eur, și e camping de 4*

      Asta apropo de ”nu costă prea mult”

      00
    • În sfârșit am văzut meduze mari. Pălărie de 40 cm picioare de 30 cm. Cele mai multe la Corbu. Și destule la Mamaia

      00
    • 100 de lei pe zi chiria la barca la un megies plus cort la mii de stele. Cladeste caracter ca macar o data-n pandemie s-o arzi Bergrils.

      Cat o ard tantarii fancy o ora dupa apus, stai mumos la o bere la vasle pe apa la distantare…Ca dupa aia e liniste si frumos.

      00
    • Rade Vali de Florida, dar:
      Am cautat saptamana trecuta la misto pe booking cazare in Jupiter. Si fara sa imi dau seama, am ales Jupiter, judetul Florida in loc de Constanta, vreo 100 si ceva de km mai sus de Miami. Si primul in rezultate a iesit un hotel cu nota de 7.6 la care pretul per noapte cu mic dejun inclus era saptamana trecuta vreo 350 de lei, azi e 307 lei redus de la 342. 307!!! (camera de 27 m2, care arata super, la vreo 1.5km de plaja). Se numeste La Quinta Inn by Wyndham Jupiter, cautati-l pe booking.
      Concluzia? Cred ca noi romanii suntem un pic prostuti ca acceptam preturile de pe litoralul romanesc.

      00
    • Bula ta are dreptate, dar nu ei alimenteaza turismul asta junk (pensiunile portocalii si sarmalele servite alaturi de mamaliga la cub), nu e scump turismul in romania, e scump raportat la ce ofera. Era misto in boschetareala in vama in tinerete, acum boschetareala a ramas aceeasi, preturile sunt de mamaia.

      Am imbatranit, am mai vazut lumea, pretentiile au mai crescut.
      Nu zic sunt locuri si oameni misto, alea pe care nu le dai din casa.

      Da parca iti sta in gat un biftek la 50 de lei la prato cand iti e adus in scarba si dai cu placere aceeasi bani in alt colt de europa sa il infuleci in picioare intr-un gang de macalarie cu un nene foarte jovial care iti mai da si o bere basca.

      00
    • mihai – de ce nu mergi in grecia? a da stiu, ei nu au delta… atata va cacati pe voi pentru cateva zile pe an in delta tarii… mergeti in delta la frantuzi, ia vezi cat te costa acolo.

      00
    • Florida este ieftina pentru ca nu prea este ca in filme. Foarte cald, umiditate ca la balamuc, tantari, curenti foarte mari in ocean. Bonus, sa mananaci decent, decent insemnand ceva mediu in Europa, costa de te indoaie. Localnicii cred ca petrec undeva la 90-95% din timp in spatii cu aer conditionat, nu exista vara conceptul ”ies pe seara la o plimbare ca e mai racoare”. Nu este. Acum, Florida e mare, dar prin zona Jacksonville asta este situatia si, din ce am auzit, m.ar mira sa fie cu mult diferit in alte zone.

      00
    • @Connex, ai auzit prost. Mai nasol că momentan nici nu poți merge acolo.

      00
    • @adyzah cu dus functional si fara wc turcesc invadat de sobolani

      00
    • @verdenpom a dreq romani zgarciti n-ar da si ei acolo 50 de euro pe o portie de mici sa manance si copii patronului un X5.

      00
  9. cred ca se pronunta Aifal.

    00
  10. Camping car urile sunt solutia!

    00
  11. in aceiasi nota, ma gandeam sa investesc intr-un camping intr-o zona montana la nivel occidental (grup sanitar, loc de spalat vesela, dusuri) pt camping car, corturi cu locuri dedicate si electricitate trasa. terenuri de joaca, o piscina si teren de tenis/minigolf.
    credeti ca ar avea clientela intre mai si septembrie ?

    00
    • da, urși și rătăciți.

    • E un camping la bulgari, la mare, nu la munte, foarte aproape de Romania. Are loc de campat intre copaci, cu prize din loc in loc, grup sanitar comun, chiuvete in exterior pentru spalat vase. Nu stiu daca au si vidanjare. Are si niste casute cu 2 camere separate si un frigider la comun afara, fara AC, dar curate, cu termopan (ieftin). Plaja e la vreo 500 de metri, poate chiar mai bine. Pe plaja e o terasa unde poti bea ceva si asculta muzica.
      Am fost cand n-au fost romani si a fost misto. Cand au aparut cateva grupuri de romani, si nu melteni, clasa medie, a inceput galagia, certurile in gura mare, lipsa de respect pentru oamenii din jur si tot tacamul. Ma rog, poate nu toata lumea vrea liniste si relaxare.
      Asa, ca biznis, nu parea ceva foarte prosper, poate le faci o vizita si calculezi cam cum iesi la bani.

      00
    • Depinde de zona. Doar ca acum se poarta „glamping-ul”, dizain-ul si baia privata.
      Daca vrei loc de familisti cu tiroliana si ponei e una, daca vrei loc de fumat iarba si pastiel fara frica de gabori e alta.
      In ambele cazuri nu vad la ca ti-ar folosi sa te inghesui la aceeasi buda si chiuveta cu 100 de alti insi. Ori ne distantam ori ba.
      Oricum in ambele tre sa fii „de-al locului” altfel o sa ai multe bete in roate.
      @ Vali
      Ursi nu sunt peste tot prin muntii tarii. Nu de-aia tomberonezi.

      00
    • In 2007 am stat doua saptamani in Praga, la Camping Troja. E o stradă cu campinguri.
      Moșul ne-a zis:
      – Aici in camping dăm stingerea la 11. După 11, fara zgomot, fără discuții in gura mare, oamenii dorm. Nu va convin aceste reguli, pe strada mai sunt cateva campinguri. Aici vreau liniște.
      Campingul, in 2007, avea dușuri cu gresie si faianță, bucătărie, prize, net, recepție cu fotolii, terasă, lumină nocturnă.
      Repet anul: 2007.
      Veneau in Praga inclusiv cupluri cu biciclete, din Olanda și Germania.
      Preț? Sa zicem dublu fata de campingul de la Jupiter, unde vedeai la dusuri cacati pe jos (pentru ca romanul e un jegos).

      00
    • In principiu, da. Mai dificil este pina iti faci clientela si se duce zvonul. Stiu de la unul care si-a facut unul pe linga Hanul Piratilor. Acum e cu rezervare…

      00
    • Am fost vara asta in vizita la niste prieteni care stateau intr-un camping din Vama. La baie era horro (si eu nu sunt vreun sensibil d-ala). A fost prima data cand am vazut un fluture verde (ma refer la fluturii aia gri care iti intra in casa seara, nu la aia frumos colorati).

      00
    • Scuze, nu pot: „aceeasi” nota, nu „aceiasi”. Aceeasi – singular feminin; acelasi – singular masculin. „Aceiasi”… hoti. Plural, masculin. „Aceleasi” – plural, feminin.

      E noul „pe care”, din cate observ.

      00
    • @unsirb, mersi de explicatii. habar n-aveam de regula, ezitam mereu intre ele.

      revenind, in ultimii 3 ani am tot calatorit vara cu stat la campinguri in Franta/Germania, tot timpul erau pline. am vazut ca in mare sunt doua tipuri de campinguri: cele familiale unde ai chestii pentru copii, terenuri de tenis si cele de tranzit in care nu ai facilitati de genul ci ai strictul necesar pentru a sta o noapte, maxim doua adica dusuri, loc de spalat vesela, hainele, electricitate si bineinteles, un loc pt cort/camping car la umbra.
      nu prea am vazut campinguri de bubuiala si fumat gigi.

      ma gandeam ca un camping intr-o zona montana in Ro, facut de asa natura incat sa stai cateva zile la relaxare ar fi o idee buna: o piscina, un bar, ceva locuri de sport, spatii de joaca pentru copii si in rest locuri pt corturi delimitate sub copaci.

      pe unde am fost eu erau atatea dusuri si toalete disponibile incat chiar daca campingul avea sa zicem 100 de corturi/camping car in acel moment, n-am stat niciodata la coada la dus sau la toaleta.
      overall as zice ca pe timp de vara as prefera experienta asta la camping decat hotel/airbnb/all inclusive.

      00
    • @Pensionaru, în general am întâlnit din alea ”de tranzit”, cum le zici tu, mai mici, prin curțile oamenilor. Mulți care au ceva spațiu, amenajează 5-10 spații, cu o zonă mică de dușuri/toalete. Vii seara, te speli, te culci și a doua zi pleci.

      Celelalte sunt chestii super organizate, vezi ăla de l-am dat mai sus, erau lejer 500 de oameni, dar pe o suprafață mare și cu două module de toalete și cu tot ce vrei ca să stai cu săptămânile acolo. Înghesuială mai mare dimineața la bude, dar în rest decent.

      Pentru bude, am mai experimentat un sistem, la două locuri de corturi era un fel de container la fel, împărțit în două, unde fiecare avea toaleta și dușul lui. Practic, ca la hotel, doar că dormeai afară :) Era mai scump, dar merita.

      Dacă vrei să te apuci de așa ceva, pe lângă problemele legate de logistică și hârțogăraie, o să ai de luptat cu mentalitățile românilor descrise tot pe aici.

      00
    • da, mentalitatile cresc costurile.

      am facut un business plan acum aproape 2 ani destul de detaliat, bazat pe o zona la 5 minute in masina de un DN si diferenta intre breakeven si pierderi o faceau costurile cu „securitatea si ordinea”, insemnand aici 2-3 gardieni profi, serviciu de monitorizare video in zonele hot gen „zona de gratar”, „terenurile de joaca”.

      Altfel, cu toate costurile incluse, ca in Vest, preturile ar fi tot la jumatate din ce dai pe la pensiuni.

      00
  12. Locuri sunt căcălău, o să totalizez +5000 km prin țară în 3 săptămâni.

    M-am dus câteva zile și în Olimp, că am prins o ieftineală de nerefuzat. NICĂIERI NU SE POATE PLĂTI CU CARDUL. Să-mi bag p*la în inima la toți horecarii care guiță atâta vreme cât metehnele astea persistă. Muriți mă odată, serios, că o meritați. În rest, da, e minunată țara asta.

    00
  13. Scriu din o pensiune din Durau: curata, wi-fi, 180 lei/noapte.
    Am mai fost acu 8 ani parca, la fel… curata, fara manevre si emotii la check in.

    Prin „statiune” cam trist, 50% deschise dar au introdus un fel de sistematizare sensuri unice. Binenteles unul de VS circula exact invers, asta e… bine ca azi nu am condus eu.

    Maine plimbare 10 ore :-)

    00
    • Ce pensiune? În rest, ultima oară când am fost n-am găsit nimic decent de mâncare în Durău, cred că acum e și mai distractiv.

      00
    • aici sunt acum. ia zi, ne vedem maine la duruitoarea? la ce pensiune esti? Ala cu chrysler alb e un mic patronas aici iese la plimbare seara pe cele 3 strazi din statiune. era sa ne calce :)

      00
    • Apropo, la Durau tot pe mesele din fata marketului se (mai) maninca? Ca alt loc nu am gasit acu’ ceva ani. Cam toti veneau cu gratarul in portbagaj si papornita cu conserve. M-am urcat in masina si am pus pe drum. Never again la Durau.

      00
    • @adyzah Pensiunea Maria. De acord cu mancarea, ai de ales intre nimic si nicaieri :)) am mancat la Taverna Ceahlau… parea cel mai okish loc din cele deschise (nu e wow dar in situatia de acu alternativa e sa stau la gratar si no tnks).
      Cineva lauda la restaurantul Hotelului Bistrita insa era plin la mese si o fata de acolo a zis ca e doar pt clientii hotelului.

      @Ionut P nu a fost cea mai buna zi de munte… m-a prins ploaia de la Dochia spre cascada; dar a fost ceva nou, data trecuta am mers pe soare.
      Data viitoare :)

      @marinel nu am vazut.

      00
  14. Nice try, but no, thanks.

    Da, găsești zone frumoase, dar dai prea des de nesimțiți și de mizerie. Mai ales mizerie.

    Mergeți să vedeți cum arată un traseu montan de pe la noi, cu pungi de chipsuri, coji de semințe și apoi dați o fugă în Austria sau, hai, ca să nu ne aruncăm prea tare, în Slovacia.

    Comparați plajele de la noi cu cele mai răpănoase din Grecia și tot ieșim în pierdere (or fi și excepții, dar nu despre asta e vorba).

    Dacă te duci în pustietate, da, te poți bucura de frumusețile din jur, altfel, mai greu.

    00
  15. „Boborul” a asteptat ca poate poate se da drumul la granite si putem pleca la civilizatie in concediu. Cum erau mereu discutii ca se inchid granitele, carantina si alte rahaturi lumea nu a mai plecat afara. Asa ca pe ultima 100 de metri de vara si toamna s-au umplut toate rapciugile de statiuni care altfel erau goale. Lumea vrea sa mai scape de la 55 mp de bloc. Nu-i putem blama. Nu a devenit nimic mai frumos sau mai special: aceleasi pesteri, aceleasi manastiri, aceleasi lacuri, aceleasi trasee lejere ticsite la munte, acelasi litoral plin de seminte si alge. Va recomand sa plecati din timp si sa aveti mare rabdare pe drumuri, o sa fie criminal septembrie pe DN-uri.

    00
  16. Eu nu prea ma plimb, recunosc, asa ca n-am o mare experienta de impartasit, si nici n-am mari pretentii legate de cazare, un pat ok-ish, o toaleta, un dush, si cam asta e. De obicei and plec undeva caut liniste si relaxare, ca m-am saturat de jegul numit Bucuresti.
    Care e problema mea cu turismul din Romania?
    Bai, n-am plecat nicaieri, niciodata, in Romania, timp de 3 zile, sa zicem, si sa nu gasesc ceva care sa ma calce pe nervi! Ori o teapa jenanta la un restaurant, ori jeguri care arunca gunoaie pe munte, ori jeguri cu muzica la maxim la mama dracului in padure sau in camera alaturata din pensiune, ori vreun prost oprit in mijlocul drumului pe serpentine.
    Am fost de vreo 10 ori la bulgari, o data mi-au furat aparatul foto, o data ne-au alergat niste bulgari cu masina pe un drum national, o data m-au calcat pe nervi niste romani. Ba frate, dar de 7 ori a fost super ok, fata de zero barat in 20 de ani prin romania.

    00
  17. Știi când mergi la tara la bunici și singurul wc disponibil e ala din fundul curții? Asa e și acum, de nevoie merge și asa, dar cu prima ocazie mă întorc la calitatea și confortul cu care eram obișnuit.

    00
  18. fost la ranca, nu doresc nici dusmanilor.
    Zona spectaculoasa, daca ar rade ghettoul ala de pe fata pamantului si ar face acolo 3 hoteluri de oameni normali.

    00
  19. Noi ne gandeam sa facem un turul tarii oradea-satu mare-suceava-botosani-roman-bacau-miercurea ciuc-sighisoara-alb iulia-si intoarcere pe deva-timisoara. Merita nu merita habar nu am. Traseul ar trebui sa ne tina ocupati pe sosele vreo 2 saptamani.

    00
    • as sari peste botosani, roman, bacau si sighisoara. As adauga Gura-Humorului, Durau (in timpul saptamanii), Rasnov, Fagaras si Sibiu

      00
    • gura humorului nimic de vizitat, nu am de gand sa merg pe munti ci mai degraba sa vizitez case memoriale/parasite, muzee, alte puncte de atractie. la durau am fost, depresiv daca nu mergi la cascada si nu am de gand, sibiu l-am vizitat, nu m-a dat pe spate cu nimic orasul ficusului, este ca oradea, totul este frumos pana la a doua strada pe stanga cand dispare orice urma de civilizatie.

      00
    • @verdenpom – daca vrei traseu de neuitat ia aici de la faiantaru că e geograf și om umblat – Maramureș (biserici, cimitirul vesel, Borșa) apoi treci in Suceava prin pasul tihuta, vatra dornei, gura Humorului (Voroneț, mănăstirea Humorului, Sucevița, Putna) apoi Suceava (cetatea de scaun), cobori în Neamț (cetatea Neamțului, Humulești, Agapia, văratec) mergi la Piatra Neamț, apoi traseu de-a lungul lacului izvorul muntelui, prin secuime la bicaz, Tg Mureș (gradina zoo, parcuri) Cluj, Deva și revii.

      00
    • faiantaru – facui dujea traseul ala, pe la bicaz nu mai vreau sa merg cat traiesc eu, aglomeratie, oameni opriti ampulea cu masinile pe urcare cu durere in 14, mii de flacoane la baraj, jeg, buticuri de chinezarii fara nici o legatura cu turismul, maramuresul l-am vazut tot in afara de cascada cailor, la suceava ar mai fi 2 obiective de vizitat dar nu ma duc pana in suceava 10 ore si 600km pentru atat, voronet cred ca este cel mai infect loc de pelerinaj dupa arsenie, neamt vazut tot ce ma interesa, nu m-a opresionat, piatra neamt am jurat sa nu mai calc pe acolo cat traiesc eu, prea depresiv pentru concediu si prea scump la ce ofera adica nimic, tg mures cluj deva le-am vazut de destule ori, nu mai am ce vedea pe acolo in afara de bozgori si trafic aglomerat. prefer ceva mai interesant de genul sighetul marmatiei, o experiente placuta si unica, preturi bune la hoteluri si restaurante pentru ce ofera zona

      00
    • @verdenpom observ ca la la tine toate sunt „infecte”, nu-ti ajunge nimeni la nas. Cred ca ti-ai gresit tara in care sa traiesti. Inteleg ca multe probleme sunt adevarate , dar tu prea dispretuiesti si denigrezi orice loc din Romania din cate observ ma KAREN masculin.

      00
    • xtz – aham, ai fost la voronet sa vezi ce manelarie este acolo? nu mai are nici o legatura turismul cu ce se intampla acolo, auzi manele la boxe, mititei, plimbare cu trasura, bunuri religioase facute in china vandute de niste colorati ca fiind sfintite, ia spune-mi tu mie ce legatura au toate astea cu partea religioasa si turismul? cum ar fi sa auzi manele la boxe intr-un lacas de cult? ai fost la bicaz? ia uite ce frumos arata, de asfalt nu are rost sa zic nimic ca mai era putin si imi cadeau plombele, si tu vii sa imi spui mie ca nu a devenit un loc de cacat? apoi lasa-ma in durerea mea ca sunt destul de umblat prin romania in locuri ce multi nici nu stiti ca exista pe harta cand majoritatea tot ce stiti este transfagarasan balea lac si hamsi la costinesti si prefeta lui vali predeal sinaia busteni
      https://goo.gl/maps/9weRbdzfb2x7R1X28 bicaz
      https://www.facebook.com/watch/?v=348330796132011 voronet

      00
    • @verdenpom
      sunt niste locuri urate pe langa gara din Sibiu – blocuri de la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90. iar pe langa ele, inspre Cibin, sunt niste ruine mizerabile de fabrici. dar apoi vin alte zone de case, iar in restul vecinatatii centrului (si mai departe), la fel, zone frumoase de case. uneori ma mir cum de am scapat cu atat de putine zone de blocuri (o fi mari unele cartiere de blocuri, dar procentul din suprafata orasului e destul de mic). nu stiu unde ai vazut tu, atat de in general, civilizatie disparuta.

      00
    • zone frumoase de case cu acoperis lasat, altele lasate complet de izbeliste cu pseudo santier de ani de zile, altele cu vopseaua scorojita, adevarate comori. am luat sibiul la pas 2 zile, o zi pentru vizitat muzee unde mi-a placut la nebunie muzeul de farmacie si cel cinegetic si o zi pentru arhitectura; sunt unele locuri ce merita vizitate dar altele nu, mai ales ca in unele locuri este prea mare aglomeratia, mai vazui niste pereti zugraviti cu spray colorat, zgomot, chistoace, pubele pline iar in unele locuri erau niste mirosuri ciudate dar poate am avut eu ghinion, daca m-a cucerit sa il re vizitez? nu, ce merita de revizitat pentru mine este brasov, sighetu marmatiei, suceava si inca 2-3 locatii imprastiate pe harta dar nesemnificative daca nu le pot lega cu altceva de vizitat

      00
    • si unde sunt zonele alea? lazaret, trei stejari, terezian, tiglari, turnisor, piata cluj, strand, sub arini, iosefin, spartacus? ca nu mi se pare nimic cunoscut din ce zici. in afara de exceptii, nu general. bine, cred ca te-ai invartit prin centru 2 zile si n-ai trecut cibinul sau sa mergi mai departe de locuri unde se vad zidurile cetatii.
      iar aglomeratie, mirosuri, pereti zugraviti, pubele pline…imi vine in minte barcelona :)

      00
    • si in brasov cam ce cartiere ai vizitat? ca daca e centrul si scheii, nu se pune.

      00
    • brasovul l-am vizitat complet pentru punctele mele de interes, 20 si ceva de km de mers pe jos in prima zi, eram cazati pe grivitei la vreo 15 minute de mers pe jos pana la ceasu rau, am injurat tot drumul pana sus la tampa si inapoi a doua zi ca am mers pe jos si ne-a prins seara pe coborare. interesant muzeul prima scoala, exact pe gustul meu, lume putina, fara ingramadeala langa alte 2-3 obiective turistice sa nu ma plimb aiurea o ora pentru un singur obiectiv. strada sforii a fost interesanta dar prea multi vizitatori, in specil copii cu parinti cretini

      00
    • decenti 20 km pt un oras ca brasov, dar nu destui pt generalizari. nici pt Sibiu nu sunt destui, mai ales daca includ si un intors pe acelasi traseu.
      Din Sibiu, mi-am dat seama care ar fi strada centrala unde sar in ochi acoperisurile lasate si care ar fi cladirea lasata de izbeliste, cu pseudo-santier. Prima e o rusine care e in curs de rezolvare (erau mai multe case lasate asa, sunt din ce in ce mai putine), a doua e rusinea stapanirii de la Bucuresti, care o are in proprietate, printr-un minister. De la care au venit ceva promisiuni abia anul asta.
      La muzee, bineinteles ca, din pacate, ca si turist, le-ai vizitat mai recent decat mine. Eram fan al muzeului de vanatoare cand eram mic.

      00
    • Faiantaru: pe unde treci din Borșa spre Tihuța?

      Btw, e gata Prislop, cu plăcere.

      00
  20. La Baile Tusnad e ceva de facut-vazut ca week endul asta nu mai am chef de plimbaring-mancaring prin Brasov…

    00
    • Pt. 2 zile e ok. Mergi la lacul Sf. Ana, intri in rezervația de mai sus de lac și vezi o turbarie rece, te urci puțin pe munte, vezi lacul Ciucaș plin de gunoaie și ulei, mănânci un gulaș și primesti de 2-3 ori/zi avertizare prin RoAlert ca sunt ursi prin stațiune.

      00
    • @mario: sa nu uitam si de drumul perfect pana acolo :D

      00
    • @mario: ms man, o singura zi nu doua ca nu (mai) sunt de capul meu. Acum ploua, maine ploua, probabil sambata risc. Dar pierd targu de vechituri de la Eliana…grea decizie. :)
      @punKreas: ce vrei sa zici, e drumul prost sau? Aici intra si oameni populari care chiar cred ce citesc…deci ce ai vrut sa zici? E important ptr mine,ms. Pe maps pare rezonabil.

      00
    • Ar merge bifat si skigyimes ala daca tot sunt prin zona?

      00
    • da, 10 ture cu bobul nu sunt de ici, de colo. dar in weekend e omor.

  21. în orice comparație, cu orice țară turistică din lume, ca să nu mai spun de europa, românia pierde masiv. toată lumea știe de ce. sincer să fiu, aș vrea să fac trei săptămâni de românia cu trenul și cu autobuzul, așa cum am făcut în germania, în spania, în italia, în olanda etc. în occident e o adevărată plăcere, de la gările fantastic de frumoase (cea din anvers e bijuteria supremă, dar cea din toledo e cea care ți se lipește de suflet) și de bine puse la punct, la trenurile curate și rapide. dacă românia va avea vreodată turism normal, decent, lucru ăsta va începe cu căile ferate. între timp, eu mă pregătesc pentru via transilvanica, pe jos. probabil e singura cale de a vedea românia mai decent, prin locuri neîngrămădite de alții.

    00
    • Sunt super importante trenurile. La Sibiu s-au trezit in sfarsit macar sa promita (toti candidatii importanti , inclusiv aia din functie)ca o sa puna un tren urban intre aeroport/zona industriala si Cisnadie, via gara principala Sibiu si cateva cartiere/localitati rezidentiale.
      Ar fi ideal si pentru turisti si pentru cine merge la munca. Sunt locuri faine in jurul Cisnadiei si ar decongestiona transportul public si privat. Am fantezii despre cum as lua trenul din zona in care stau si m-as duce frumos la Cisnadie, fara schimbat de autobuze sau condus pe strazi si sosele stramte si aglomerate, cu asteptat la semafoare. Cum ma plimbam prin Italia, Spania, Austria sau Germania, stiind ca nu e nici o problema sa-mi fac vreun program, ca aveam trenuri din 30 in 30 min. Daca CFR e in buda, macar autoritatile locale sa preia initiativa pe zone metropolitane si in apropierea lor. Cum au firme de transport rutier, sa aiba si de transport feroviar. Sau sa preia si sa concesioneze. Stiu ca exista si alte companii feroviare de pasageri, dar in unele locuri sunt inexistente.

      00
  22. Din toate excursiile din Romania, cele din ultima perioada, m-am intors cu un gust amar. Aglomerat pe drum, servicii proaste, servicii scumpe si mai ales servicii scumpe si proaste. As fi preferat sa merg afara, daca as fi putut.

    00
  23. Ba costa prea mult pentru ce ofera. Locurile din natura frecventate constant sunt pline de gunoaie. Pensiunile si hotelurile sunt scumpe si tre sa ai noroc sa nimeresti undeva unde camera e curata si arata fix ca-n poza. Tre sa ai si mult noroc sa nu mori in vreun accident pana acolo, pe soselele alea si printre vitezomani si inconstienti.

    Oamenii se duc pentru ca nu prea mai au alternative si e oarecum mai safe, da asta nu inseamna ca dupa ce se va termina si pandemia asta (daca se va termina), se vor intoarce la tari mult mai frumoase, cu servicii mult mai bune si vacante care chiar isi merita banii.

    00
    • de ce sa mergi in cele frecventate constant? eu am mers in niste locuri saptamanile astea si acasa m-am prins ca sentimentul ciudat pe care l-am avut cand am fost acolo a fost de la lipsa totala a gunoaielor. am mers si im locuri mai turistice, cu pensiuni insiruite si grataragii si, ce sa vezi, peturi in iarba si cosuri de gunoi care dadeau pe dinafara pt ca leprele nu se puteau deranja sa-si ia gunoiul in masina si sa-l duca in alta parte, desi vedeau ca cosul era deja plin. Se poate, in sate vii, ca gunoiul sa fie de la localnici. Cautati sate aproape moarte. N-au pensiuni? Cazati-va un pic mai departe si apoi plimbati-va pe coclauri. Unul din avantajele Romaniei e ca are zone mari depopulate.

      00
  24. Eu în ultimii ani unul din concedii mi-l fac in Austria în camping, am văzut aproape toate lacurile din zona Tirol. Totul este exact cum trebuie sa fie, curat, liniștit, cu toate condițiile, pe malul lacului care are promenadă și pt mers pe jos si pt bicicliști etc. Dacă doriți să va faceți o idee scrieți pe maps ‘camping Salzburg’ și vor apărea 20. Anul ăsta am fost in Ro la lacul bolboci, am văzut ceva poze – arăta ok numai că nu prea am avut încredere și am zis sa ma duc o zi mai întâi să văd cum e. Pai lacul e înconjurat numai de boscheți, nu ai nici măcar unde sa oprești mașina dar să te mai si plimbi pe jos.. Singurul restaurant din zona e o cabana de 2 stele nu prea curata iar campingul e undeva la marginea drumului la vreo 3km de lac iar acolo: nor de la fumul de grătar, manele, corturile băgate unul în altul, mocirlă pt că tocmai plouase, niște toatele la care mirosea de la 10m de ele, iar prețul? Cam la 70% decât cel din Austria. Asa ca nu mulțumesc, prefer să fac cu mașina 1300km și sa stau liniștit 2 săptămâni decât sa ma duc la țigăneala. Acum va scriu din Croația, am preferat să risc cu ieșitul din țară și sa fac 1300km decât să merg la noi. Și nu e vba de prețuri!

    00
  25. O sa scriu un comentariu lung ca mi-e lene sa scriu guest post si nici nu stiu cum sa pun atatea poze, eu le am in Google Photos

    Eu concediul asta am stat 5 zile la o pensiune in Corbu, unde merg de 4 ani (e cu circuit inchis, trebuie recomandare, special pentru a filtra cocalarii).
    Am vizitat Cheile Dobrogei, Lacul Nuntasi (ala secat) si am fost la plaja, dimineata la Vadu si seara la Cap Midia, in port. Pe plaja Corbu am fost o zi, nu-mi mai place.

    Dupa pensiune ne-am dus la Vadu, am parcat cu grija sa nu raman in nisip, am montat cortul, am carat aragazul, tigaia, am sapat o groapa de 50 cm si am bagat berea la rece.
    Am fost pe plaja si cand ma uit la nevasta-mea, plina toata de milioane de bube ca la pojar, facuse alergie la crema de soare.

    Am strans cortul, am ramas impotmolit in nisip de draci, am sapat cu lopata (la Vadu cine nu are lopata…..), m-au impins doua cupluri de nemti care erau cu camper-ele acolo. Le-am dat un vin de Histria si directia Brasov.

    Am facut 5 ore jumate din sensul giratoriu de la Ovidiu pana in Brasov. Google Maps m-a dus asa:
    autostrada-Lehliu Gara-Lehliu-Horia-Axintele-Urziceni (nu am intrat)-Albesti-Paleologu-Urlati-Cheia-Brasov

    In restul de concediu am plecat la Balea Lac, am urcat la lacul Capra dupa care am coborat la Campulung ca ne astepta mama cu sarmale si tort.

    Concluzie: drumuri bune, nu am prins aglomeratie decat o ora la Busteni (din cauza Waze), plajele vizitate de mine, curate, fara alge.
    Gunoaie putine, doar niste rahati, si la Vadu si la Capra, ca romanu nu a invatat sa sape o groapa in care sa se cace, il lasa la vedere. Pe Transfagarasan se merge la 7 dimineata ca sa nu stati in coloana.
    Aia cu 2 litri TDI care merg cu 30 km/h pe Transfagarasan sa stea acasa. Aia de BR, GL, IS, VS care merg cu 20 km/h, sa incerce sa o accelereze putin mai tare, nu se rupe masina, nu se rastoarna in curbe.

    Poze din concediu: https://photos.app.goo.gl/cGpqRYq3AfP2zB3y6

    00
    • N-ai copii, așa-i?

      Când riști să ajungi la Bâlea cu mașina plină de vomă, parcă nu-ți vine să bagi gonetă în pasurile montane :) Or fi fost și mocăiți, nu zic, dar poate mai și admirau priveliștea din mers.

      00
    • @adyzah, am o fata de 7 ani dar noi avem bunicii, unul la Campulung deci merg pe Rucar-Bran, si unul la Buzau, deci merg pe DN10. E invatata, eu fac Rucar-bran din ’99.
      Cu nevasta e mai rau, ca incepuse sa urle cand a vazut ca am 70 km/h.

      Tehnic, Transfagarasanul e drum national, nu? DN7C. Deci cat e limita de viteza, 100km/h? Aia care admira privelistea sa opreasca sa admire de pe margine si sa ma lase pe mine cu 1.2 TSI sa ma bucur de serpentine.

      P.S. Venise unul din Polonia cu un Ford Mustang de 5 litri, oare el tot cu 30 km/h a urcat?

      00
    • faine pozele

      00
    • Ideea e pe transfagarasan sa te bucuri de drum sa admiri pieisajul nu sa treci cat mai repede. E drum turistic nu e valea oltului

      00
  26. Haide ma ce dracu…. Romania e la marginea Europei si asa ramane din toate privintele. Ce turism la noi? Laudam niste munti care sunt in toata Europa si o mizerie de mare care e cea mai nasoala din Europa. Nu avem drumuri sa ajungem din A in B, nu avem hoteluri si restaurante bune, nu avem ce face in concediu decat sa vizitam niste basini, suntem foarte nesimtiti. In RO nu se face turism. Ceea ce spuneti voi turism sunt doar niste manele

    00
    • Am vazut si eu mult din Europa si chiar ca muntii de la noi nu sunt niciunii. Sunt frumosi in alt fel. Si nici cu podisurile nu mi-e rusine. Senzatia de bine nu minte. Stie ce stie si printul Charles, ca si-a luat una-alta pe aici. In multe locuri din vest amprenta umana e mai mare. Si nota bene, omu’ nu s-a oprit pe Poiana sau Valea Prahovei, asa ca nici voi nu ar trebui sa va limitati la astea sau altele de genu’.

      00
  27. Pe timpuri de pandemie e bine si atat adica ne place de nevoie.

    00
  28. Aceasta migratie sezoniera, aceasta transhumanta moderna a poporului de la oras catre zone mai putin locuite, dar burdusite cu mancare de proasta calitate nu se poate numi turism. Deplasarea oraseanului de la domiciliu, pe niste rute aglomerate, doar pentru a-si umple burta cu niste mancaruri barbare, foarte putin sofisticate si deloc noi pentru papila, nu se poate numi turism. Cel mult furajare publica in decor de foaie verde. Nu este turism nici statul in masina cu orele, pentru o poza cu ursul sau cascada, doar pentru a-i face in ciuda lui gigi din cocarlati, sau pentru a concura cu vecinul mai norocos, posesor de apus in judetul thassos. Nu este turism nici slalomul printre rahatii din paduri sau peturile de bere muncitoreasca plantate pe malurile raurilor, un decor traditional-suprarealist care l-ar umili pe Duchamp si a sa celebra toaleta muzeificata. Nu e turism nici taraba cu branza afumata la teava de esapament, nici invazia de vaucheristi la mare, majoritatea din ei la primul contact cu apa. Si apa sarata. Nici haosul arhitectural, combinat cu paragina si distrugerea naturii, nu poate fi numit zona turistica sau statiune. Si cand ma gandesc ca unii vroiau sa faca din toate astea brand de tara, ma ia cu frig.

    00
  29. In Cheile Bicazului si Lacu Rosu sunt niste trasee superbe si accesibile, aer curat, miscare, peisaje. Insa 90% dintre turisti se inghesuie acolo la tarabele cu chinezarii/kurtos/gogosi, se pozeaza pe sant sau pe vreun bolovan, stau la coada sa se dea in barci si apoi se inghesuie la terasele cu mici, ceafa si cartofi. Zona este efectiv sufocata. In weekend traseul Piatra Neamt – Bicaz – Lacul Rosu a devenit un fel de Valea Prahovei, se merge / se sta bara la bara. Asta e turismul de “kurtos”.

    Urc pe Ceahlau de cateva ori pe an dar vara asta a fost record de turisti. Acu vreo luna se urca/cobora in sir indian, nu am vazut pana acum asa ceva. Anii trecuti daca intalneam doua-trei grupuri ziceam ca e aglomerat. Majoritatea discutiilor erau de genul: “nu mai vin in viata mea pe munte”, “naiba m-a pus sa ma iau dupa tine si sa urc”, “hai mai repede ca nu pot sa stau dupa voi” etc. La coborire erau cateva persoane care efectiv nu mai puteau sa mearga, probabil salvamontul a avut o vara foarte grea peste tot in tara. Concluzia este ca mai mult de jumatate nu aveau ce cauta acolo, nu e genul lor de turism. Si cel mai deranjant este ca foarte multi arunca gunoaiele unde apuca, in locurile de popas erau gramezi de gunoaie.

    00
  30. am și eu o rugăminte: ziceți-mi și mie când bagă decathlon reduceri la ciorapii de tracking/drumeții.
    m-am uitat zilele trecute, oricât mi-aș dori eu să fac via transilvanica, să dea dracii dacă eu dau aproape 100 lei pe 1-2 perechi de șosete. nu mi-au făcut picioarele viermi până acum în ciorapi de bumbac, nu mi-or face nici de acu’ înainte.

    jachetă softsell am, polar am, ghete de drumeție am (de vreo 2 ori mi-au salvat picioarele, dacă nu viața), rămăsesem blocată la ciorapi când am citit recomandările pt via transilvanica.
    o să mă uit de bluze de lână/merinos la SH, e orașul plin. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube