Logică de ziariştii vechi

Credinţa că, dacă te iei de ei pentru că sunt proşti, hoţi, dobitoci, jegoşi, mincinoşi, şantajişti, agramaţi sau nesimţiţi e pentru că eşti invidios pe <băgaţi voi ceva aici> lor, nu mai ai trafic sau vrei să te promovezi pe spatele lor. Şi nu, nu are nici o legătură cu ce spui tu în text despre ei, că se ştie că sunt nişte minciuni odioase şi neadevărate, şi chiar dacă ar fi o urmă de adevăr, totul e explicabil: sunt hoţi pentru că au căutat ei pe google şi au găsit pe net, şi nu pe un blog, ceva (Măruţă, Ulmanu), sunt jegoşi pentru că aşa se face presa (Obae), sunt mincinoşi pentru că au copii şi rate la bmw (ciutacu), sunt santajişti pentru că le e foame (Obae, Comănescu), sunt agramaţi pentru că se grăbeau (Soviani şi altii) şi nesimţiţi pentru că nu înţeleg eu ceva (toţi).

Ia să vedem nişte exemple recente de logică de ziarist:

Cătălin Prisăcariu:

Am verificat (de data asta!) dacă Zoso chiar trăiește din reclama la sex shop de pe blogul lui…

Traducerea: eu public în Kamikaze (şi în Catavencu făceam la fel, să nu ne kkm pe noi) servite cu titlul de investigaţii meseriaşe şi mă documentez prin gură pentru că tu ai reclamă la sex shop.

Horea Bădău:

De ce nu am mai scris nimic pe aceasta tema: pentru ca mi se pare ca unii au ales sa ma atace ca sa-si  promoveze blogul fara trafic…

Traducerea: eu am 3 unici pe zi pe blogul meu, iar cineva s-a gândit să mi-i ia, şi nu mă dau de gol că porcăi lumea cu pseudonimul Monica Marinescu ştergând de pe blogul meu personal, horeabadalau.ro, urmele mizeriilor.

Radu Soviani:

“Înțeleg că lucrurile merg prost. Înțeleg că încasările ți-au scăzut”

Traducerea: eu sunt agramat pentru că ţie ţi-au scăzut încasările, de aceea eu, ca redactor şef, ţi-am luat interviu şi ai apărut singura dată în viaţa ta pe prima pagină în Business Standard (de vreo două ori în BIZ nu se pune, că Biz încă e în viaţă).

Perfect logic, nu?. Nu ştiu cum de nu înţelegeam eu. E trist când arta argumentării e un mister chiar şi pentru aceşti oameni, care ar trebui să fie stăpâni pe meseria lor, fiind ba ziarişti, ba preparatori universitari, ba redactori şefi. Mă face să mă întreb cum sunt subalternii dacă redactorul şef e agramat şi incoerent sau cum vor ieşi studenţii din mâna unui mincinos universitar.

ps: soviani mi-a scris 9.000 de semne ca să îmi arate că poate să scrie corect dacă vrea. dar, în acele 9.000 semne, mi-a arătat şi că e prost şi incoerent. de asta îmi e simpatic dragoş stanca, el măcar mă înjură pe mail când sunt bou.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. @Zoso – Poti sa gandesti la ora 6:30? :)) Eu unul, nu. A ajuns deja sa fie mancatorie mare intre Ziaristi si Bloggeri. Si unii mai ales nu apreciaza o munca dusa cu doua maini si un creier, facand o comparatie cu sustinatorii si mass-media.

  2. te-am mai intrebat, te mai intreb…exista vreun om care sa te fi criticat sau cu care sa nu te intelegi si care, totusi, sa nu fie lamer/hater/agramat/prost? in ciuda faptului ca nu te suporta, sa-l consideri, totusi, „un tip decent”?

  3. La inceput erau Buzduganu’ si Morar. S-au inmultit. E foame mare.

  4. Caca-m-as in el de PS, i-am lasat un comment lui Soviani cu aceleasi cifre. Daca citeam mai devreme postul, nu ma mai chinuiam cu numaratul. :)

  5. Asa de obositor esti cu rahaturile astea de „hai sa vedem cine are pwla mai lunga”.

  6. Radu Soviani seamănă cu băiatul crescut de mătuşă care ştia Luceafărul pe de rost şi îl recita (de fiecare dată nefericit) când veneau prietenele lu’ tanti Aglaie să joace canastă.

    Acum s-a făcut băiat mare, fetele nu-l mai cheamă să joace elasticul şi băieţii nu-l mai bat prieteneşte pe umăr ca să-i lase să copieze tema în pauză …

    Dar el ştie în sinea lui că e cel mai bun şi că noi suntem invidioşi.

  7. Sint de acord cu tine cand vine vorba de jurnalisti. 90% sint niste nulitati cu aere in cap care culmea vor sa dea lectii cititorilor. Nu inteleg cum pot scrie unii oameni despre lucruri pe care nu le inteleg; si se mai dau si experti.
    Ca exemplu dau Ziarul Financiar, care e scris de niste pusti de 24-25 de ani, majoritatea dintre ei cu studii gen Liceu, Facultatea de Filososife , Limbi Straine etc. WTF – de cand iesi expert in economie si finante din facultatea de limbi straine?

    Soviani stie mai multa economie decat cei de la ZF dar totusi se baga in chestii care il depasesc mult; si de aia e penibil uneori.

    Uite si cateva exemple de „redactori” ZF:

    https://www.zf.ro/
    https://www.zf.ro/
    https://www.zf.ro/
    https://www.zf.ro/

  8. frățioare, să te iei de măruță e cel mai penibil lucru posibil pe care l-ai fi putut face vreodată. deși faptul că te iei de gramatica altora s-ar putea să fie și mai penibil.

    • @andrei: măruţă ştie că a greşit, că nu recunoaşte e altă mâncare de peşte. nu te semna cu un email valid, fii curajos anonim.

  9. Intr-adevar bloggerii si ziaristii se dispretuiesc da nu-i mare branza.Dispretul e romanesc precum mamaliga asa ca asteptarile nu-s mari.Ce-i mai trist e ca nici unii nici altii nu oferiti continut.In afara de injuriile obisnuite pe care vi le(si ni le) turnati in cap,de unele stiri fade si fara impact, nu prea aveti mare lucru de spus.Fara suparare,sunteti toti o apa si-un pamant.

  10. Applicants must show they can meet the challenge of working for one of the world’s top news organisations. That means a strong commitment to serious journalism, a competitive instinct, good academic qualifications and wide interests. Language skills, in addition to fluent spoken and written English, are an advantage.

    Domnule Ionescu, asta se cere pentru a scrie la Financial Times. Nu zice ca trebuie sa fii doctor in economie.

  11. @ovidiu probabil voi la zf ati luat cerintele mentionate de tine ca fiind suficiente nu doar necesare; altfel nu imi pot explica de ce Financial Times produce articole de calitate pe care voi (care teoretic indepliniti aceste cerinte minime) nici macar sa le traduceti nu stiti. Baietii de la FT produc continut pe cand voi va ocupati cu traducerea si cu adaugarea de poze la comunicatele de presa trimise de pr-istii locali.

    Nemultumirea mea legata de zf vine de la calitatea proasta si in scadere a acestui ziar care a avut si o explicatie in momentul in care am vazut pe site datele celor care scriu ziarul.

    Zf alaturi de celelalte ziare „de top” (jurnalul, gsp, prosport, adevarul, evz) merg pe principiul ca in lipsa unei alternative de calitate romanii vor citi si ceva de proasta calitate scris de oameni care indeplinesc, la angajare, cerintele minime pentru un jurnalist. Principul acesta e gresit pe termen lung.

  12. Eu nu prea mai citesc presa romaneasca, pentru ca gasesc in mare parte stirile traduse de pe fluxul international de stiri. Totusi, ZF a implementat un paywall, deci niste oameni platesc si pentru continutul realizat de romanasi.
    Poate au salarii mici si nu isi dau interesul. Nu am idee.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile