Jobs a murit, e timpul ca ziarele să înceapă să găsească singure rezolvarea crizei presei

ipad4Acum câţiva ani umbla printre presari o anecdotă care spunea ca ziarele aşteaptă de la zeul Steve Jobs o soluţie prin care să nu moară, trebuie doar sa aibă răbdare. Apple a introdus în iOS 5 aplicaţia NewsStand, prin care se pot cumpăra ediţii digitale ale ziarelor şi revistelor, dar Jobs a murit înainte să salveze presa.

Şi presa nu o duce prea bine.

E timpul ca ziarele să îşi găsească singure ieşirea din criză. Apple le mai dă o mână de ajutor, lansând iPad Mini, o tabletă mai ieftină decât standardul de până acum. Va fi oare de ajuns? Sau trebuie şi ziarele să îşi vadă interesul şi să se implice mai mult în promovarea unor tablete ieftine, pentru a lărgi masa de consumatori. AU nevoie să se uite un pic la ce face Amazon pentru a promova piaţa de carte. Kindle costă 400 sau 600 lei şi există la dispoziţia cititorilor milioane de titluri. Amazon nu face bani din vânzarea Kindle, ei fiind vânzători de conţinut.

Aşa trebuie să gândească şi ziarele. Dincolo de a explica lunar cititorilor că pot citi, cu o investiţie iniţială de doar 200$, mult mai comod revista şi ziarul preferat. Şi pot salva multă pădure făcând asta. Şi e mai comod şi mai rapid. Şi bla bla. Pentru că aşteptatul la Jobs sau la Bezos să le salveze nu pare să funcţioneze prea bine. Şi mai ales în lumea civilizată, unde toată lumea are un card bancar, plata lunară a abonamentului digital ar fi floare la ureche.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Ce zici tu ar fi posibil doar daca toate ziarele s-ar aduna la un loc ca sa faca un front comun, o organizatie de distributie digitala, ca altfel e cam mult pentru fiecare in parte.

    Altfel, ii mai salveaza tot Kindle sau Google Currents, dar numai pe cei care se prind de asta.

    00
    • @nwradu: păi şi nu ar fi logic să facă asta? plm, „asociaţia ziarelor care se apropie periculos de mult de faliment” nu se simte să facă ceva pe tema asta?

  2. Pai la ce target au „ziarele” din presa RO, ma indoiesc ca sunt mai mult de 10% dintre ei capabili sa foloseasca un gadget precum iPad sau Kindle.

    00
  3. Doh.
    Azi dezbateam toata tarasenia asta. Pe toate fetele.
    E mult de povestit dar overall ziarele/presa prezinta stiri.
    Aceleasi stiri.
    Si din cand in cand un editorial, o ancheta jurnalistica( stiu, am fost malitios).
    Nu cred ca paywall pentru un editorial si/sau o ancheta +acelasi stiri ca peste tot va fi un succes.
    Apple vinde muzica si Amazon carti.
    Ambele chestii fiind content unic si quality.
    Sa copy-paste stiri la pachet cu 2% content unic/quality nu te salveaza de la inanitie.

    00
    • @WBF: vorbim de newsweek, wired, chestii mai fine decât gândul sau evz.

      de pe altă parte, la cât public are cancan, poate e o idee să vedem un app de ipad. dacă adevărul n-a avut succes, poate ei au.

  4. Newsweek, wired si alte alea alea.
    Inainte de a ma uita acolo ma uit pe aproape.
    Si pare un fel de iarna atomica pe aici.
    Ca WSJ sau Wired platesc de mult si pe buna dreptate.

    In alta ordine de idei..
    Cancan ar trebui sa nu mai fucking foloseasca flash pentru inceput.
    Ca nu le merge la pitzi de pe smartphone/tableta.
    Idem pro-ul.

    Si am si eu o intrebare inocenta:
    Cati citesc de pe tableta/smartphone via app lansat de peublicatia respectiva?
    Fac multitasking intre 6 aplicatii?
    Sau folosesc RSS readere tip pulse sau flipboard?
    Just asking…..

    00
    • @WBF: cred că atunci când vor fi serioşi cu făcut banii din asta vor angaja nişte oameni competenţi, care să îi ajute să facă bani. momentan la noi aplicatiile astea sunt la nivelul de peştişor exotic. îl pui in acvariu şi îl arăti prietenilor.

  5. un loc unde sa le poti cumpara pe toate, care sa aibe niste limite impuse de pret ( intre 3 si 15 euro pretul de ab lunar sa zicem ) si cu posibilitatea cumpararii la un pret mult mai mic a articolelor separate. Dai 10E daca vrei x revista full, lunar, sau 99 centi pe articol.

    00
  6. Presa din Franţa a găsit soluţia salvatoare. Vor taxa motoarele de căutare pentru fiecare vizitator pe care-l trimit aceste motoare spre siteurile publicaţiilor. Vezi ce simplu a fost?

    Stai să audă voiculescu, care acum fiind la butoanele guvernului, până dimineaţa poate introduce şi el această măsură.

    00
  7. Eu unul nu dau presa scirsa pe cea online..Senzatia ziarului cumparat de la chiosc, mirosul..Sunt peste online..

    00
  8. @Sakura: LOL buna gluma.

    00
  9. Ziarele ar castiga din nou bani daca si-ar desfiinta site-urile de pe net. Daca eu vreau sa aflu o stire intru pe net ca e mai facil decat sa ma duc pana la ghereta si sa mai si dau bani. In plus daca un gigel le plateste totusi o stire si apoi o posteaza la el pe blog eu doar dand un search cu google gasesc stirea si o citesc gratis la gigel pe blog, iar ziarul o ia in mana big time.
    Deci solutia e desfiintarea site-urilor

    00
  10. @didi: te inseli, atunci ar muri mult mai repede ;)

    Vali, miscarea in lumea cartilor a venit invers, nu a pornit de la edituri sau librarii spre Amazon, asa se va intampla si la ziare (daca se va intampla)

    00
  11. NOU
    #15

    Pai cum dracu sa mai traiasca presa scrisa daca parte din ea este complet depasita de realitate.
    Cotidienele(varianta print) trebuiesc inchise toate. Citesti in ele despre minunatul salt RedBull a doua zi dupa ce ai vazut in detaliu filmulete, stiri, etc pe facebook, site-uri… si pe o gramada de device-uri (tv, mobil, pad, laptop, desktop, ecrane la metrou, etc, etc) Si in ziar spatiul este foarte limitat deci informatia dupa ce ca este foarte tarzie mai e si incompleta.
    Dar in Ro pensionarii sunt intarziati dpdv tehnologic dar foarte activi electoral… deci avem si raspuns la inrebarea fireasca: de ce nu se inchid cotidienele (print)? cat si la intrebarea: cine citeste zecile de cotidiene tiparite?

    00
  12. NOU
    #16

    didi cred ca meriti un loc in Parlament sau GM la un trust de presa local. Esti un adevarat vizionar. Si ma mai mir de ce dracu lucrurile evidente pentru marea majoritate sunt de neinteles pentru unii… :))))

    00
  13. @Eduard popescu…viziunea si vizionarii care au spus ca viitorul ziarelor e pe net a fost o tampenie. Presa pe net a adus cu ea:
    -da click sa vezi cum s-a tuns gigel
    -socant cum arata gigel tuns
    -iti mai aduci aminte de gigel? da clcik aici sa vezi in ce hal arata acum
    Goana dupa click-uri a distrus continutul.
    In plus exista ad block sau pur si simplu nu dai click pe casetele de reclama, inchizi direct cum iti apar reclamele.
    Daca ziarele vor sa castige bani adevarati trebuie sa gaseasca solutia sa vanda informatia nu click-ul, iar cea mai simpla este o hotarare unanima in a iesi de pe net. Nu vei avea de unde sa te informezi pt ca blogurile nu fac si nu au cum sa faca investigatii. Blogurile de succes sunt fie cele de opinii fie cele de pamflete/texte hazlii. Pana si Zoso ia continutul de la altii care iau de la altii care iau din presa. Problema este ca nu poate iesi un ziar de pe net si ramane celelalte pt ca atunci cititorii sai vor migra.
    Daca internetul a omorat presa scrisa nu vad de ce insista presa scrisa sa existe pe net.

    00
  14. In primul rand, presa nu e chiar atat de moarta, si mutatul pe net presupune si o reducere considerabila a costurilor deci nu e totul negru. Pe de alta parte, comentariul 17 cam are dreptate. Nu cred ca e fezabil ce propune el (sau ea) dar pana si ziarele „serioase” au inceput sa miroasa a kko, si sa recurga la acelasi stil de titluri pentru click baiting, doar ca mai cu staif: „10 things Apple won’t tell you” (Marketwatch.com) Pana si FT s-a tabloidizat. Daca faci un studiu, cred ca cel mai frecvent folosit cuvant in articolele lor e „criza”. De titlurile din „Capital” de la noi ce sa mai zici. Sau de Davidescu: „Guvernul SUA stinge lumina. Dolarul se duce în bălării. Soros îşi face propriul Bretton Woods”. A devenit deja o sursa de distractie pt mine sa ma uit la prognozele tampite debitate de toti analistii si sa le verific daca s-au adeverit peste sase luni. Asta cu „stinsul luminii” era acum un an.
    Sau Adevarul de azi: „Vă mai amintiţi de frumoasa Brenda din serialul „Beverly Hills”? Cum arată acum”
    Ce sa mai spui

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)