De ce sunt YouTube și Twitter blocate în Turcia?

E o știre nouă, dar se așteptau la asta de o săptămână. Cheia e aici:

Turkish authorities have in recent weeks asked Google to block the videos from YouTube’s Turkish website, the people familiar with the matter said. But amid a national scandal over corruption allegations, Google refused to comply because it believes the requests to be legally invalid, the people added.

Aș bloca vreo 30 de servicii din astea cocoșiste doar ca să le scot gărgăunii din cap. Și va spun și de ce.

Eu, ca guvern, am decis că acele clipuri sunt ilegale. Momentan, eu decid ce și cum, de aia sunt guvern, de aia sunt autoritate. Tu, ca serviciu internațional, îmi dai cu tifla, că ți se rupe de legile din țara mea și faci pe cocoșul. Și atunci eu, ca guvern, fac ce pot, îți arăt că existența ta la mine în țară îți e permisă de mine și te blochez, că așa vreau eu.

Am pățit asta și pe persoană fizică și pentru niște clienți. Google, Twitter, Facebook, alții, toți sunt foarte tari în clanță cu drepturile oamenilor din alte țări. Și dau niște răspunsuri din alea de te doare mintea. NU VREM NOI, na, fă ceva! Vrei să îi dai în judecată și pățești ca ăla de la Toxicolon, judecătorul n-are chef de probleme internaționale și respinge procesul. În timpul ăsta, Stanca și cu Bulucea își umplu buzunarele, că Facebook și Google rup bugetele în România, dar nu i-ați văzut vreodată să spună “bă, facem un help support mai rapid pentru români”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Daca ai urmari mai indeaproape situatia Turciei, ai sti ca situatia e mult mai complexa de atat; mai pe scurt, prim-ministrul Erdogan nu suporta niciun fel de critica la adresa sa, a partidului AKP si a modului sau de guvernare. Cenzura e doar una din armele sale (o mare parte din mass-media sunt complet aservite politic; simple mecanisme de propaganda).

    Problema restrictionarii accesului la Twitter a aparut inca din asta vara (Iunie), in contextul protestelor din parcul Gezi – moment in care Erdogan a descris Twitter si social media ca fiind „cea mai mare pacoste pentru societate” (link: https://techcrunch.com/2017/06/05/social-media-is-worst-menace-to-society-says-turkey-pm-25-twitter-users-arrested/. De retinut ca la momentul respectiv nu existau pe internet interceptari telefonice incriminatoare, de genul celor care au declansat scandalul politic din 17 Decembrie. Nemultumirea prim-ministrului nu are de a face cu etica pe care zici tu ca nu o respecta unele companii, ci cu simplul fapt ca nu mai poate controla informatia.

    00
  2. ”Momentan, eu decid ce și cum, de aia sunt guvern, de aia sunt autoritate.”
    Ți-a plăcut pe vremea lu’ Ceașcă? Autoritate era și el.

    00
  3. Turcia nu are sa impuna legile proprii unei firme din alta tara, care nu are sediu juridic si nu functioneaza in Turcia. Daca, de exemplu, fiind musulmani, se hotarasc ca toate clipurile cu femei cu capul descoperit sa fie declarate ilegale, e YouTube obligata sa le stearga? Si da, practic singurul lucru pe care poate sa il faca e sa le blocheze, desi asta cam contravine ideii de internet liber, dar e dreptul lor sa o faca.

    00
    • @Perkele: turcia nu impune legile sale unei firme din altă țară, ci unei firme care operează pe teritoriul său. observă diferența.

  4. ”Momentan, eu decid ce și cum, de aia sunt guvern, de aia sunt autoritate.”
    Ce spui tu aici e valabil (poate) in dictaturi. In realitate cetatenii acelei tari reprezinta autoritatea, nu guvernul. Guvernul reprezinta autoritatea prin niste oameni ajunsi in guvern datorita canalelor media ce le-au permis acces la manipularea cetatenilor. Cu alte cuvinte, autoritatea se castiga numai si numai cu ajutorul canalelor media. Facebook si Google devin canale media globale si asta cam supara guverne locale. Doar ca nu prea mai au ce face, lumea nu mai pune botul la canalelele media locale. Pa, gata cu controlul. Normal ca nu le mai convine, dar cine naiba ii intreaba pe ei ce le convine ? Baietii astia isi permit si-si vor permite multe pentru ca intr-un fel sau altul o sa puna mana si pe infrastructura de date controlata de guvern, de-aia cumpara baloane cu heliu si avioane pentru ca viseaza sa distruga infrastructura de date terestra pe fibra optica. Din punctul meu de vedere au de muncit enorm, pentru ca frecventele spectrului luminos vizibil sunt muuuult mai ridicate decat cele radio (10 la 16 vs 10 la 8) nemaivorbind de viteza fotonilor in comparatie cu viteza electronilor. Ca sa egaleze puterea fibrelor baietii astia tre sa transmita in aer fascicule laser de jur imprejurul pamantului pentru a egala reteaua de fibra terestra.

    00
    • @George: din nou, ceea ce spui tu e o versiune mișto a ceea ce se intâmplă. stai să fii un pic de partea ailaltă a pulii, când entitatea juridică din sua îți dă muie, că așa vrea ea, deși tu ai dreptate.

  5. Daca ai vreo grija pe plan local, nu-ti mai fa. Se va gasi cineva sa pirateze. Vreun yplay, vreun rol, ceva etc, ori cat te-ai incorda tu sa le interzici. :-)

    00
  6. E foarte discutabil ce spui tu.
    Exista tari care impun ca inregistrarile cu camera ascunsa sa nu aiba video si audio in acelasi timp. Majoritatea impun respectarea persoanei. Sint un milion de reguli care trebuiesc respectate, fie ca te chemi youtube sau google sau facebook sau (rareori) vimeo.
    Dar tu, ca parte „vatamata” trebuie sa motivezi cererea!
    Turcia nu e acum in cea mai buna postura sa ceara fara motive legale.
    Punct si de la capat!

    E al naibii de greu de pus degetul pe rana! Orice tara poate impune blocarea unui serviciu pentru motive mai mult sau mai putin obiective! Dar nu as diagnostic asa usor cum ca e vina Google. Astia pot fi dati in judecata! Dar cine poate da in judecata Turcia pentru ca nu vrea ca sedintele de guvern „calde” apar pe piata?
    Greu…

    00
  7. Intrebarea mea ramane, fie ca-ti place fie ca nu (altfel nu inteleg de ce nu mi-ai acceptat primul comentariu): daca blogul ti-ar fi blocat in Romania, care ar fi discursul tau?

    00
  8. Nu vorbesc din carti. Locuiesc in Turcia si situatia de fata ma afecteaza si pe mine. Nu-mi convine sa mi se restrictioneze accesul la internet, doar pentru ca cei de la putere au chef si pot.

    00
  9. Ok, poate-s pe langa, dar nu stiu daca YouTube/Google are personalitate juridica un Turcia. Dar, de exemplu, daca tu ai scrie nasoale despre Erdogan si blogul tau ar fi pe firma ta sau pe PFA, Turcia n-ar avea niciun drept sa te dea in judecata intr-un tribunal turcesc sau sa iti ceara sa dai jos continutul, asa mi s-ar parea normal.

    00
  10. Avand in vedere ca e plin Youtube de videoclipuri ale unor piese recente de artisti celebri care sunt blocate pentru Romania, mi se pare echitabil ca Youtube sa fie blocat in tari pe care nu le respecta.

    00
  11. Ce te faci cand Andronescu a fost declarata incompatibila iar doamna initiaza o ordonanta de urgenta in care modifica legea iar colegii voteaza aceasta modificare si ea scapa? Legal e ok ce s-a intamplat in turcia, dar moral…. nu prea.

    00
  12. Eureka!
    Sa ne trimitem politicienii in Turcia dupa niste coaieeeee…!
    sa ne trimitem ci conationalii dupa aceleasi coaieeeee…!

    00
  13. Pe scurt:
    Te citesc cu placere si amuzament. In fiecare dimineatza, la tigara si cafea. Imi plac si impoliteturile dar si parerile articulate Acum insa m-ai oripilat, pentru ca de oameni ca si tine, sincer mi-e frica. Sa-ti explic.

    1: un guvern are rolul de a asigura si garanta libertatile si drepturile tuturor cetatenilor. Este principiul de baza al unei democratii. In nici un caz nu se ingradesc libertati, ca de exemplu accesul la informatie. Vezi cazul cel mai recent, in speta atacul misiunii diplomatice SUA din BENGHAZI, unde youtube a jucat un rol important. Congresul American nu a interzis nimic.

    2. interzicerea accesului la youtube are legatura , daca ar fi sa-I credem pe turici , cu faptul ca pe site a aparut informatii sensibile referitoare la strategii militare. (vezi: Cnn, Le Figaro, der Spiegel- astia nu fura stiri).

    3. Turcia nu este l-a prima abatere morala asupra libertatii informatiei. In luna Octombrie 2012 gurvernul turc au trecut youtube sub control strict (vezi Reuters).

    4. Tu ca si guvern nu ai inteles un lucru important. Nu este vorba de tine este vorba de cetatean. El te-a angajat. Ma rog suna asa boem, un guvern in slujba cetateanului…. dar intelegi ce vreau sa spun.

    numai de bine

    00
  14. Mi se pare mie sau Google si altii nu sunt asa de rautaciosi atunci cand e vorba despre China…

    00
  15. Asa gandeste un basist. sa inchidem televiziuni si tot ce nu ne convine

    00
  16. O țară suverană are dreptul să acționeze împotriva oricui constitue un pericol. Dacă Turcia a decis că X și Y încalcă legea și dispune măsuri, acele măsuri se vor aplica în Turcia. În cazul de față interzicerea serviciilor.

    00
  17. Mai daca ma uit mai bine la tine, din profil aduci un pic cu Vladimir Vladimirovici….

    00
  18. @George… vezi ca aberezi finutz. Viteza fotonilor si viteza electronilor e intamplator cam aceeasi.. adica viteza luminii doooh!! Pe fibra optica avantajul este timpul de raspuns extrem de rapid, nu viteza „fotonilor mai rapizi ca electronii”

    00
  19. Este lovit doar propriul popor turc.
    Celor de la YouTube și Twitter nu le fac nici un rau.
    Poate doar reclama …

    00
    • @Mark: pe undeva prin articolul inițial se spune ceva de bani. eh, închipuiește-ți ca, din cauza unei prostii din asta insignifiantă, tu ca și companie pierzi X milioane euro venituri. ca ai tu gărgăuni in cap. ce faci? ești tare în clanță în continuare?

  20. NOU
    #26

    Hai sa schimbam niste personaje, asftel incat povestea sa sune cam asa:

    Voiculescu face niste presiuni ca Ponta sa blocheze youtube, daca acesta nu blocheaza inregistrarile in care lingaii lor se(ii) fac de cacat. Ponta se conformeaza, youtube reufza, asa ca Ponta blocheaza youtube in RO.

    Parca n-ai mai scoate gargaunii din capul nimanui, nu?

    00
    • @Gigel Teodorescu: cum ziceam, e ușor când ești de partea convenabilă a pulii. când ai zeci de materiale furate și oameni care-ți injură compania și youtbe iti spune „muie, dă-ne tu dovezi că ăla spune niște minciuni sfruntate și abia atunci ne mai gândim” și îi trimiți dovezi prin mail si prin poșta fizică și ei tot iti spun muie parca nu mai e așa amuzant.

  21. Dar primul paragraf din ştirea WSJ nu l-ai citit cu atenţie?

    „Google has declined Turkish government requests to remove YouTube videos alleging government corruption, people familiar with the matter said, the latest sign of resistance to a crackdown against social media led by Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.” – subliniem „crackdown against social media”

    Guvernul încearcă să cenzureze şi să controleze totul acolo. Tu spui că este foarte bine că a blocat o companie care nu s-a făcut preş când a zis Erdogan!? Uluitor…

    Nici nu contează dacă este sau nu corupt guvernul Erdogan sau dacă protestatarii au dreptate. Contează principiul. Accesul la informaţie şi libera circulaţie a informaţiilor ar trebui să fie neîngrădite. 25 de ani după 1989 şi oamenii tot desconsideră democraţia şi anumite principii. Incredibil de trist.

    00
    • @Silviu: care informații? dacă eu îți pun capul pe corpul unui actor porno și trimit linkul tuturor colegilor tai de muncă, se considera că e informatie? :)

  22. @Duhul

    Daca nu cunosti fizica particulelor de ce tii neaparat sa ne arati ca nu te duce procesorul si nu stii nici folosi google ? Vrei sa-ti tin eu teorie despre cum interactioneza fiecare particula cu campul Higgs si de ce nu poti atinge viteza luminii daca interactionezi cu el. E=mc2 dar se pare ca tie ecuatia asta nu-ti spune mai nimic. Singurele particule elementare care nu interactioneaza cu campul Higgs sunt fotonul si gluonu.

    Asa ca nu, electronul nu se deplaseaza cu viteza luminii pentru ca electronul interactioneaza cu campul Higgs.

    00
  23. @Vali N-am spus altceva, fiecare individ isi formeaza pareri relationate la extremitatea de care apartine. Eu nu plac nici una din partile implicate si ar fi de preferat sa-si rupa gatul unul altuia astfel incat din batalia asta eu sa ies in castig.

    00
    • @George: și eu sunt de aceeași părere. mă jeneaza maxim ca trebuie să explic de zeci de ori și să trimt documente pentru ca ei nu prea ar vrea să șteargă și ingreunează tot procesul.

  24. Just, dar să blochezi o chestie pentru un bou sau mai mulţi este hidos. Doar fiindcă tu ai face asta, eu aş putea propune ca în România să se cenzureze mail-urile, pe modelul Erdogan.

    Fiindcă sprijini iniţiativa lui Erdogan, propun să se facă un lucru similar şi în România. Avem ceva instituţii comuniste care se ocupau înainte de ’89 cu cenzura scriitorilor şi a muzicienilor, printre alţii. Refacem instituţiile alea şi adăugăm şi tot internetul pe lista domeniilor pe care le „monitorizăm”… doar ca să avem grijă că oamenii nu fac prostii. Sună frumos, nu?

    Revin, este vorba despre principii aici. Turcia alunecă încet-încet spre o dictatură şi tu spui că este în regulă!? Şi da, astea sunt semne de dictatură. Ca fapt divers, citeşte articolul ăsta din The Economist: „The battle for Turkey’s future”. Uite prima frază din articol: „An increasingly autocratic prime minister is losing touch with voters and damaging his country.”

    00
    • @Silviu: repet. nu e treaba ta, ca youtube, să decizi ce e corect și ce e nu. când faci asta, te substitui guvernului si justiției tării respective. și asta nu e ok.

  25. Pai Vali ce pot sa-ti urez decat sa ti se intample, oricum ar fi tot o cedare este, fie ca ti-o asumi fie ca nu.

    00
  26. Indiferent de ce parte esti, tot e de porc ce face Erdogan.

    00
  27. „Momentan, eu decid ce și cum, de aia sunt guvern, de aia sunt autoritate”,
    probleme cu capul mane,de ce nu te faci parlamentar si sa abrogi cu AUTORITATE legea gravitatiei?

    clubul select al tarilor care au youtube blocat
    Iran,China,Turcia,Pakistan,Nord Coreea,Vietnam…

    00
  28. „Eu, ca guvern, am decis că acele clipuri sunt ilegale. Momentan, eu decid ce și cum, de aia sunt guvern, de aia sunt autoritate. Tu, ca serviciu internațional, îmi dai cu tifla, că ți se rupe de legile din țara mea și faci pe cocoșul. Și atunci eu, ca guvern, fac ce pot, îți arăt că existența ta la mine în țară îți e permisă de mine și te blochez, că așa vreau eu. ”
    gandire de bizon.
    daca tu vrei ceva clar se executa. nu conteaza legile, constitutia, drepturile omului, democratia. pui de dictator comunist ce esti tu :D

    00
  29. aș vrea ca toți ăștia care sunteți atât de pasionati în a-mi explica că greșesc să folosiți energia asta pentru când guvernul vostru face căcaturi.

  30. @vali: nu e numai guvernul nostru, ci si al tau (fie ca-ti place fie ca nu), si orice cacat ar face guvernul asta, nu se compara cu interzicerea dictatoriala turceasca. Repet, discutam altfel in momentul in care cacatul ar fi interzicerea blogurilor in Romania (de fapt tu probabil ca ai discuta altfel, ca noi tot pozitia asta am avea-o, si anume ca e un mare cacat).

    00
    • @Vlad: a o ține pe a ta in condițiile in care n-ai avut de-a face cu youtube sau twitter mi se pare stupid și periculos. da, sunt niște companii mirifice, până când afli că de fapt nu e așa.

  31. Vali: tu compari mere cu pere: faptul ca iutiub si tuitter nu-ti face tie pe plac si nu da jos video-uri si tuituri iti da tie dreptul sa te bucuri ca e interzis. Am facut si eu reporturi la feisbuc pentru chestii absolut odioasa, dar zici ca s=au tampit aia, nu le dau jos si pace. Sigur, sunt neste cumpanii mirifice, iutiub e parte a goagal, caruia ii datorezi mult trafic (SEO etc.)

    00
  32. @vali: am vazut, intelegi cenzura, doar daca nu ti se aplica tie.

    00
    • @Vlad: nu, nu vreau ca o companie sa decidă că n-am drepturi când eu mi le cer, doar pentru ca sunt în altă țară.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile