TopBlogZosoblack

Xmarks se închide, dar există soluţii

Pentru că Firefox va include în versiunea 4 un tool propriu de sincronizare a bookmarkurilor, XMARKS (fost foxmarks) a anunţat că se va închide. LifeHacker a găsit soluţia, sincronizarea cu propriul server, prin webdav. Inutil să spun că varianta ce va fi oferită nativ de Firefox e o mizerie care nu ştie multă carte.

Nu am reuşit să sincronizez prin metoda de pe lifehacker (pentru că nu ştiu ce e aia webdav şi nu vreau să aflu), dar am putut sincroniza prin ftp, şi toată lumea are un cont de ftp la hosting.

xmarks-1 xmarks-2

Ideal ar fi să creaţi un user separat de ftp (cu acces intr-un singur director) şi să vă asiguraţi că adresa unde se urcă bookmarkurile nu e publică (ce vedeţi acolo nu poate fi accesat la adresa www.zoso.ro/book.json).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

22 comentarii

 1. xmarkx e fantastic.nu cred k va muri.sincer

  00
 2. Desi nu vrei sa afli, sunt curios cate din comentariile de la acest post iti vor explica ce e webdav.

  00
 3. Am vazut si eu ca in urma anuntului ca se vor inchide au fost foarte multe reactii si de exemplu baietii fac un stiu cati anume ar fi gata sa plateasca pentru acest serviciu. Cat priveste WebDav est un set de metode care-ti permite via HTTP sa modifici la distanta pagini pe un site (practic site-ul respectiv devine editabil (am aflat si eu cu surprindere ca de fapt asta era viziunea lui Tim Berners-Lee cand a imaginat WWW): https://en.wikipedia.org/wiki/WebDAV

  00
 4. Chrome are posibilitatea de sincronizare cu contul de gmail. Iti sincronizeaza o groaza de chestii, daca vrei: bookmarkuri, extensii, autofill etc.
  Stiu, le dau pe mana viata mea… :)

  00
 5. Eu imi sincronizez deja xmarks-ul cu serverul ftp propriu de 1 an deoarece nu am incredere sa mi dau parolele, chiar si criptate, pe mana nimanui…

  00
 6. ABS – te pupa tata!!! habar nu aveam de sincronizarea google.

  00
 7. Subscriu #4.
  10p pentru Chrome. Mozilla incepe sa reduca viteza de lucru in favoarea add-inurilor, default din engine. Poate isi dau seama ca in 3 ani vor scadea in poplaritate. In discutie nu intra IE.

  00
 8. @kodeina: nu toţi sunt nişte granzi în ale tehnologiei ca matale
  Am folosit şi eu xmarks, dar de când cu chrome-ul treburile de genul sunt făcute mult mai firesc/repede/bine/sexy etc

  00
 9. NOU
  #9

  Habar nu am ce a fost XMarks și nici nu cred că vreau să aflu.
  Eu am pornit inițial cu delicious, apoi am trecut pe simpy.com care mi s-a părut fabulos.
  Dar rusnacul (se pare că era unul singur) de se ocupa de simpy a decis să renunțe, așa că într-o zi, după o lună de bookmarksuri care mergeau după cum mergea serverul, adică când da când nu, am exportat totul pe delicious. 2 zile mai târziu simpy nu mai mergea deloc.

  Mă rog, de atunci nu am reușit să mă readaptez la delicious, așa că de atunci îmi tot salvez bookmarkurile prin fișiere text pe desktop, că deh mi se pare mai natural. :D
  Culmea e că sunt și îngrijit, pun descrierea, linkul și pun și taguri. :P

  00
 10. NOU
  #10

  De fapt voiam să comentez altceva, dar la commentul anterior m-am pierdut în amănunte.

  Esența bookmarksurile nu era să ai și o latură socială, să găsești persoane care salvează linkuri similare cu ale tale și astfel să găsești chestii noi?
  Nu era și ideea unui pool comun de taguri, astfel încât să poți faci tăguirea mai simplu, mai rapid și mai natural?

  00
 11. Firefox Sync permite stocarea datelor pe un server privat – fara WebDav: https://wiki.mozilla.org/Labs/Weave/Sync/1.0/Setup

  Din cate vad, eu, problema cu sincronizarea prin FTP pe care ai propus-o e ca datele nu sunt criptate, deci mai vulnerabile.

  Firefox Sync cripteaza si decripteaza datele client-side cu parola definita de user. Astfel, nici macar cel mare detine serverul (indiferent daca e Mozilla sau altcineva), nu-ti poate afla bookmarkurile si parolele.

  Pe alta parte, am observat ca nu afisam destul de vizibil informatiile despre cum sa setezi Firefox Sync pe un server privat (sau ca aceasta este posibil), asa ca o sa le facem mai vizibile. Multumesc pentru semnalarea problemei.

  00
  • @Irina: stiu ce face sync, din pacate nu stie sa noteze si data bookmarkului, cred, deci daca eu sterg ceva de pe comp1, mi-l descarca de pe comp2 si il inlocuieste.

 12. WebDav e WebDisk in CPanel

  00
 13. …sau puteti folosi Opera.
  Va sincronizeaza fara niciun alt add-on or bullshit toate bookmarkurile, organizate pe foldere sau cum vreti voi. In plus sincronizeaza si istoricul.

  dar de, e mai cul cu Bloatzilla Firebox.

  00
 14. Pe blogul Xmarks au spus foarte clar: “inchidem in 3 luni daca nu reusim sa monetizam sistemul”.
  Au incercat mai multe solutii fara nici un succes major.
  Stai sa le mai scada pretul, si in mod cert vor fi preluati de o fundatie mai mare.

  Problema lor principala este ca sunt multi-browser asa ca nici MS, Mozilla, Google sau Apple nu au nici un interes in ei. Eu ii banuiesc pe cei de la Opera ca ar putea sa-i achizitioneze, sa poliseze putin interfata, sa o faca disponibili pe mobile si sa-si faca reclama prin celelalte browsere de pc.

  00
 15. Inca nu se inchide. Au anuntat ca vor face un serviciu platit si/sau lucreaza inca la a vinde proiectul pentru a il pastra on-line.

  00
 16. Vali, Xmarks se închide din motive financiare, nicidecum că ar include Firefox 4 vreun “tool” propriu pentru sincronizare!
  Xmarks “merge”, în afară de Firefox și pe Internet Explorer, Chrome și Safari. De curând, jucăria e disponibilă și pe iPhone & iPad. Nu există un alt tool de sincronizare cross-browser.

  PS: Nu mai e chiar așa sigur că se închide, se pare că au început să apară diverse companii interesate, imediat după anunțul din 28.

  00
 17. @Cipri – delicious nu e cross platform ? … Chrome / Iexplore / Firefox sunt deservite toate – Opera nu stiu ca nu folosesc, am testat odata si m-a facut cu nervii sistemul lor

  00
 18. @Hans: delicious e un căcat, din punctul meu de vedere.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.