wipe free space

Acum câteva luni am cumpărat la mâna a doua un sistem mai bun pentru cineva care voia un computer mai rapid fără a fi megaperformant. Am intrat pe CG şi pentru 500 lei am găsit ce căutam. Întâlnindu-mă cu persoana, mi-am adus aminte de paranoia unora că le vor fi furate datele. Oameni care formatau de câte 3-4 ori hardurile, să fie siguri că nu va recupera nimeni niciodata nimic de pe ele.

Nu eram la primul sistem cumpărat la mâna a doua şi nici la primul hard. N-am avut însă niciodată curiozitatea sau timpul necesar să încerc să recuperez ceva de pe ele. Pur si simplu.

Aşadar, dacă sunteţi paranoici, iata două softuri care, în lipsa unui magnet, vă pot feri de neplăceri: prevent restore şi wipe. Primul e bun la şters hardul de tot, al doilea la sters windowsul (bun în caz că predaţi computerul unui coleg de muncă sau ceva asemănător).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. „paranoia unora ca le vor fi furate datele”… ce mama dracu de date sunt asa de importante?? poate ca e vorba mai degreaba de pornoshaguri si nu vor sa se faca de rusine, nicidecum nu e vorba de „date importante” :))

    00
  2. @Robert Lazar: Sa zicem ca eu am poze cu prietena mea mai mult sau mai putin goala (de exemplu, un duș impreuna, ne facem o poza cu mobilul, pt colectia noastra privata). Asta chiar e un fel de date pe care nu vreau sa le vada vreun tip care se pricepe la calculatoare, care e mai curios din fire. Nu ti se pare rezonabil?

    Cei care cred ca daca-și formateaza de mai multe ori HDD-u isi sterg datele se inseala amarnic. Cea mai buna metoda e primul program dat de zoso (si altele asemenea, de exemplu EraserDrop Portable, freeware)

    Un program foarte bun pt recuperarea datelor sterse de pe harduri formatate e Recuva, freeware de la Piriform, tot aia care fac CCleaner. Recupereaza si de pe carduri de memorie.

    00
  3. Cel mai ok mod de a face wipe la un hdd e sa se umple cu ceva date, de ex. cu un iso de linux.

    Altfel, se poate face wipe cu un cd bootabil linux cu comanda dd:
    dd if=/dev/random of=/dev/sda

    (unde sda e hardu)
    Comanda scrie pe fiecare sector date aleatoare.

    00
  4. Un cuvant: dban

    00
  5. Bine zice lulwut, dureaza cateva ore bune, dar merita efortul.

    00
  6. low level format ?

    00
  7. NOU
    #7

    Ce tare , sa formateze hardul de 4 ori sa fie sigur ca nimeni nu le fura datele :)

    00
  8. Nu mai amăgiţi utilizatorii mai puţin pricepuţi cu asemenea softuri şi soluţii minune, pentru că nu există aşa ceva. Singura soluţie care îţi oferă cât de cât siguranţa că nu ţi se vor mai putea citi toate datele pe care le-ai avut vreodată pe acel hard de la începuturi până în prezent este să demontezi cu mare grijă hardul, preferabil cu mănuşi pe mâini ca să nu laşi amprente compromiţătoare, iar după ce ai extras platanele alea strălucitoare de oţel dai cu brenerul pe ele până se topesc. Acesta a fost primul pas, urmează al doilea pentru a obţine securitate absolută: iei un gun şi-ţi zbori creierii, ca nu cumva vreun agent malefic al guvernului mondial să-ţi extragă prin hipnoză regresivă informaţiile atât de preţioase din cerebel.
    Orice alte variante, softuri şi alte asemenea sunt menite doar să vă inducă în eroare, vă oferă o falsă siguranţă după ce aţi plătit bani grei pe ele. Mai mult decât atât, oamenii din umbră urmăresc foarte atent pe cei care achiziţionează asemenea programe, sunt semnul că acel om unelteşte ceva împotriva puterii mondiale şi trebuie pus la punct. Asta ca să nu mai spun că de fapt softurile acestea nu fac altceva decât să separe informaţia utilă de fisierele sistem, o împachetează şi o depozitează într-o zonă absolut inaccesibilă a hardiscului, de unde o va trimite cu prima ocazie când este conectat la internet sau unde rămâne până vin agenţii speciali după ele la cei care pentru o aparentă siguranţă refuză să folosească netul. De asta am zis că singura stergere efectivă se poate face doar cu brenerul.
    Oricum dacă ţineţi la viaţa voastră nici măcar să nu căutaţi vreodată pe net programe de şters la cur hardurile. Ferească ăl de sus să le mai şi cumpăraţi. Datele sunt secrete, rar ai ocazia să pui mâna pe frânturi de informaţie, dar dacă ai ocazia să compari lista cumpărătorilor de asemenea softuri şi lista de decedaţi în „accidente” stupide, vei găsi nişte coincidenţe care-ţi vor face părul măciucă. Deci multă precauţie, că nu-i de joacă. Şi nu vă mai luaţi după cei care caută să vă păcălească, ca-n articolul de mai sus :D

    00
  9. @Robert Lazar: Ştiam un cocălar care a descoperit arhivele RAR cu parolă. Tot ce-şi trăgea pe discuri, jocuri, muzică, le punea în arhive cu parole din alea de zeci de caractere, generate de ceva soft. Bineînţeleş că fiind atât de absorbit de „securizarea datelor”, a uitat de păstrarea parolelor…
    În principiu când dai de unul cu obsesia asta a ştergerii şi/sau a parolării oricărui rahat, este clar că ai de-a face cu un cocălar digital.

    00
  10. Nu am nicio obsesie de gen, însă faza cu magnetul nu a funcţionat în experimentul meu. Am încercat mai demult pe un hard disk din curiozitate (un WD mai vechi). Mai întâi cu un magnet (150 g), apoi cu doi, puşi în alte şi alte poziţii de polaritate. Nu s-a întâmplat nimic. Datele erau intacte. Pentru mine, chestia cu magnetul rămâne un mit.

    00
  11. @zoso: asa ai inteles tu, ca wipe sterge windows-ul? sau te-ai gandit sa faci economie de cuvinte?

    00
  12. Cum s-a mai spus, dban și aș mai adăuga eu, shred sub *nix (sau, mă rog, varianta mai MacGyver-ească, cu dd ). Există și varianta paranoic-schizoidă, cu Termite turnat pe HDD :)

    00
  13. da un ciocan aplicat cu sete nu merge? ps: era imposibil sa nu apara linuxari pe-aici care sa explice doct ce si cum. kkt

    00
  14. use an encrypted filesystem

    00
  15. auzi ca encrypted filesystem, low level formating. lol. n-aveti grija ca nu intereseaza pe nimeni cat cp piratati.

    00
  16. bah astia cu linuxu si comenzile-n consola (1, 2, 3, 4 ,5?, 10): ce vorbiti voi acolo e chineză pt 99% din utilizatorii de PC. Deci n-are nimeni din sectoru’ SOHO nevoie de parerile voastre. Voi faceti treaba buna la servere. Acolo-i locu vostru.

    00
  17. pixule, dar poate ma intereseaza parola ta de la contul de Gmail. Apoima voi delecta cu contul tau Steam, WoW si ce-oi mai gasi prin history.

    Toti avem informatii private, altfel nu am avea parole.

    00
  18. NOU
    #18

    Mă gândesc că un truecrypt pe tot sistemul te scapă de orice griji. Și acum și după ce dai HDD-ul. :)

    00
  19. Astia se comporta de parca ar avea documente NASA pe Hdd. Mai mult decat parolele salvate de Firefox si parola de la Y!M nu stiu ce chestie importanta ar putea avea astia pe hard.

    Oricum, la ce mi-ar trebui mie, ca si cumparator, parola de messenger a vanzatorului?

    00
    • @Grim_Cris: poate are niste pizde valabile in lista si intri pe idul lui si spui ca vrei sa le futi si ele se grabesc …

  20. @Sakura: platanele hardurilor sunt facute de obicei dintr-un aliaj de aluminiu, sau din sticla, nu din otel. Par din otel din cauza stratului de material magnetic cu care sunt acoperite.

    00
  21. Lucrand in domeniu hardware am devenit , cu timpul, un mare cunoscator in tehnici de protejare ale softului. Dupa ce am analizat cu deosebita atentie optiunea de a nu baga in priza ,never, computerul, ceea ce , reprezinta o metoda aproape perfecta de protectie , dupa ani de reflectie si meditatie am ajuns la metoda perfecta : Daca nu-ti cumperi computer deloc , scapi 100% de obsesia ca cineva vrea sa-ti violeze hardul.

    00
  22. Magnetul ramane cel mai rapid totusi si mai consuma si putine resurse :))

    @Cata: Cred ca e cea mai buna metoda, pana la urma Kevin Mitnick spunea ca nici calculatorul scos din priza nu este sigur pe motiv ca intotdeauna exista factorul uman care e plin de vulnerabilitati :)

    @Zoso: Pentru a sterge toate fisierele de pe un hdd e nevoie de un delete si dupa umplerea hdd-ului din nou cu alte fisiere. Un proces care cred ca tine destul de mult, presupun ca acel soft foloseste aceasi metoda…daca vrei sa stergi tot hdd-ul va lua mult prea mult timp in caz de urgenta dupa cum vezi in filme cu fbi-ul la usa…asa ca ramane magnetul sau distrugerea hdd-ului printr-un alt fel….hai ca numai scriu ca o dau in science fiction.

    00
  23. Bosch cu burghiu de 10.
    E mai elegant si mai distractiv

    00
  24. …sau daca vrei sa mai folosesti HDD-ul dupa curatare, bootezi de pe un disc descarcat de la http://www.ultimatebootcd.com/ si alegi sculele de curatare (wipe).

    00
  25. Nu exista programe care sterg hardul astfel ca datele sa nu mai poata fi recuperate cu programe speciale.
    Asa ca daca chiar aveti date pe care si le-ar dori cineva (statul), acela le va recupera.
    Pentru aceste cazuri exista doar o singura metoda pe care insa nu va voi spune-o.

    00
  26. @zoso: Sunt si solutii profesionale gen:

    00
  27. @mm: Cu excepția hackerilor români care se iau de magazinele online din străinatate (sau de serverele NASA), nu prea are nimeni date pe care să și le dorească cineva (cu foarte mici excepții, ca cea de care-am zis mai sus).

    Dar de dragul informației corecte, ca să nu mai mănânce unii ca tine rahat, hai să spun eu că dacă alegi la programele ălea algoritmul Gutmann de ștergere a datelor, care suprascrie de 35 de ori cu informatie aleatorie, atunci nici cel mai fin aparat pe care-ar putea să-l aibă FBI-ul pt recuperarea datelor n-o să mai poată simte vreo urmă electromagnetică a datelor originale. Ca să scapi de Poliția Română (care nu-i așa de bine dotată ca FBI-ul) e suficient un DoD cu 7 sau 3 suprascrieri (exemplu nr. 1; exemplu nr. 2)

    Însă în cazul stick-urilor de memorie USB, cardurilor de memorie de diverse tipuri, și mai ales al noilor tipuri de harduri, SSD-urile, care sunt un fel de stick-uri USB mai mari, nu mai e nevoie decât de o singură suprascriere cu un program dedicat pt a șterge datele. Asta pentru că tehnologia de înregistrare a datelor diferă, nu mai rămân urme electromagnetice ca in cazul hardurilor traditionale.

    Oricum, metoda cu magnetii peste platane, pe lângă faptul că e nepractică (trebuie să desfaci hardul), nici nu merge deloc. E la fel ca la banda magnetica pe care o au cardurile bancare. Încercați fără frică să ștergeți un card de credit/debit cu magneți. Chiar dacă ați ține și o săptămână cardul între magneți, tot n-o să reușiți să ștergeți ceva. A fost dat si la MythBusters experimentul asta. La fel și la harduri.

    @Sakura: gluma ca gluma, dar dacă eu sunt (să zicem) hacker si numai ce-am dat o spargere de vreo 100.000 euro, nu crezi că „vreun agent malefic al guvernului mondial” aka vreun agent al Serviciului de combatere a criminalității informatice din cadrul Direcției de combatere a criminalității organizate, împreună cu agenți FBI, ar vrea tare mult să dea de niscaiva fișiere șterse din PC, să se lămurească mai bine ce-am făcut?

    00
  28. pentru $13kilo, poti folosi asa ceva:

    00
  29. @gupi: Scump, da’ degeaba, că nu garanteaza protectia impotriva metodelor de recuperare guvernamentale: „since Fujitsu only promises protection against commercial recovery methods, its probably still best to destroy drives used for illegal activities the old-fashioned way, by tossing them into a wood chipper”

    00
  30. @ezertor, stiu. (solutia mea anterioara cu burghiu de 10 e mai ieftina)

    Serios vorbiind acum, la un audit Cybertrust (Verizon) de anul trecut, solutia acceptata de auditori a fost una bazata pe uneltele de la http://www.ultimatebootcd.com/

    00
  31. +1 pentru DBAN.

    00
  32. De ce mi-ar pasa ca cineva sa nu recupereze datele de pe fostul meu hdd. Hmmm, pai sa vedem, parolele si conturile din zilele noastre sunt in majoritatea cazurilor hash-uri sau criptate. Ceea ce necesita putin mai multe cunostinte pentru a le si folosi chiar daca stii destul cat sa le recuperezi de pe o partitie stearsa. Motivul asta nu prea sta in picioare.

    DAR daca am niste fisiere video cu lucruri nu prea legale ? Sau pur si simplu periculoase pentru mine. Cum ar fi un video cu mine cand fac sex cu nevasta lui arhi.

    Sau cu fiica minora a vecinului de la parter.

    Sau cu pudelul fiicei minore a vecinului de la parter.

    Bani n-am, sa ma mut din cartier daca se afla. Asa ca prefer sa fiu paranoic schizoid si sa copiez un episod cu tom si jerry de cateva sute de mii de ori.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube