Ce a vrut șeful ANRE să spună, dar nu a reușit

Două declarații ale lui Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”:

„Primăria ar trebui să pornească de la modul de eliberare a autorizațiilor de construire și să solicite constructorului, respectiv investitorului, o singură sursă de alimentare cu energie, și fără pericol de explozie”.

„Am fost recent la un furnizor de energie electrică din Viena să vedem cum se descurcă într-un oraș dintr-un stat membru. Într-o capitală importantă din punct de vedere al elementelor de patrimoniu nu este permisă montarea contoarelor de gaze pe fațada clădirilor. Acolo, temperatura în locuințe este de 18 grade Celsius și nu se asigură apă caldă, în sensul că aceasta se încălzește prin instalații electrice individuale, în fiecare apartament. Faptul că încălzirea este setată la 18 grade, duce la prețuri modice pentru consumatori, iar aceștia nu sunt interesați să meargă pe centrale individuale”.

Ce a vrut Havrileț să spună:

  1. Centralele termice de bloc prezintă risc mai mic de explozie, pentru că gazul nu mai intră în locuințele oamenilor, ci doar apa. Reduci la minim interacțiunea tâmpitului cu materiale periculoase și elimini reviziile pe care oricum mulți nu le fac (umbla vorba că ISU o să înceapă din toamnă să verifice casele dacă au revizia făcută, nu s-a întâmplat nimic).
  2. Că România are nevoie de case construite pentru economia de energie, reducându-se astfel factura la încălzire. E ușor pentru blocurile și casele noi, dar astea sunt prea puține față de cele vechi, cărora nu ai ce să le faci decât să le dărâmi. Bine, ai ce să le faci, repari/înlocuiești ferestrele, repari ușa de la intrarea în bloc ca să nu mai stea deschisă, înlocuiești geamurile de pe scara blocului și așa mai departe. Probabil la finalul acestei luni voi scrie cât mi-a scăzut factura după ce am izolat cu polistiren, să vină și factura pe februarie.
  3. Că românii se vor grăbi la comunisme de genul “să avem toți 19 grade în casă”. Sigur că da. Și nu pentru că ar fi ceva rău, ci pentru că nu vor ei, pentru că le place tare mult să se pună cu fundul în drum la orice.
  4. Nemții, austriecii, toți vesticii au construit case eficiente energetic după război. Da, ăla din 1945. Noi nu construim prea multe case de tipul ăsta nici măcar acum. Poate ar fi timpul. Cu concursul, hai să luăm la întâmplare, oricărei instituții de tăiat hârtii și dat aprobări, să se simplifice procedura de obținere de hârtii și să se treacă la treabă, mai ales că oamenii vor să facă asta. Dar suntem în România, unde legea spune că, dacă vrei să faci X, ai voie cu condiția să Y, doar că nu, nu poți, trebuie să mergi să ceri 2-3 aprobări ca să poți face asta.

 

Singura strategie se va întâmpla după ce rușii ne vor tăia gazele vreo două luni într-o iarnă. Atunci ne vom trezi că poate e cazul să facem niște schimbări. Până atunci, merge și așa.

 

film-the-seven-year-itch-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. au apărut pijamalele de dublu fleece, acum n-am nici o problemă să stau cu 19 grade în casă, și chinezii stau iarna cu gecile pe ei și pantalonii matlasați oriunde

    00
  2. Oare italienii stau tot cu 18 grade în casă? Ăia din Milano sau din Torino, de exemplu.

    00
  3. Eu nu ii înțeleg pe aia care nu au descoperit încă robinetul de la calorifer. Eu am toate caloriferele închise și oricum plătesc 230 lei căldură, deh, nu avem repartitoare. Dar sunt inteligenți care lasă caloriferele la maxim și stau cu toate geamurile deschise toată ziua.

    00
    • vezi ca mai ai niste tevi groase prin casa, de obicei prin baie(bai), groase cat mana. Pe-acolo vine caldura, si aia platesc chiar si cei cu repartitoare – partile comune. Conteaza si ce caldura are cel de dedesubt dar nu asa mult ca astea.

      00
  4. Am vaga impresie ca avem gaz pt 65 70 la suta din popendulatie fara sa luam de la rusi, sar duce draq industria dar si aia „geme”

    00
  5. Dupa Havrilet cel mai bine ar fi sa ne incalzim cu rumegus. Sa scoatem reteaua de gaze ca sunt periculoase. Si sa mai punem o haina pe noi, ce atata caldura. Sa se dea o lege, sa avem maxim 13 grade, sa nu ne stricam.
    Ce draq nu intelege ca nu merge la noi incalzirea la comun. Aproape ca nu exista bloc in care sa nu fie cate unul restant la întreținere pe care bunii platnici il vor ține in spate.

    00
    • Gaz pentru bogați și sobe de teracotă la bloc pentru săraci. Mai bagi gunoaie, PET-uri, ca-n Africa. https://www.youtube.com/watch?v=XTSMtr4P-ig

      00
    • Boss, în casă nu ar trebui să ai mai mult de 20°C. Există studii care arată cum temperatura influențează somnul (poți căuta pe google „optimal sleeping temperatures”.
      Așa că da, mai pune o haină pe tine dacă ți se pare frig, pentru că așa este mai sănătos.

      00
    • Razi tu cu rumegusul dar razi degeaba. Stau intr-un bloc construit in 2013, care are centrala pe peleti. N-am gaz, folosesc plita vitroceramica (nu, nu am facturi mari la curent). Am termostat in casa, jos e o pompa electrica, setez temperatura, vine caldura. Intretinerea iarna n-a venit vreodata mai mult de 230 lei si stau in casa in tricou si pantaloni scurti. Vecinii de la scara alaturata au centrale pe gaz si sunt gelosi pe noi, pentru ca pe ei ii costa mai mult incalzirea si apa calda.

      00
  6. 2. a venit, cu 25% mai mica fata de Ianuarie, au fost mai multe zile calduroase in Februarie se pare
    3. 19 grade in casa e un lucru rau? Eu am 20 de grade, tin asa pentru ca am un copil de 1 an si jumatate si nu vreau sa fie variatii mari de temperatura cand il scot afara. Eu stau in pantaloni scurti si tricou in casa.
    Insa pana sa am copilul imi era frig cand aveam 22 de grade in casa :)

    00
    • Eu sunt mai friguros. Mie imi place la 22-23. Costumatie, tot tricou si pantaloni scurti

      00
    • NOU
      #14

      intre 17 si 19 e recomandat de medici sa fie temperatura in casa. cam asta e standardul pe la nemti, francezi.

      00
    • Si standardul la romani cat e?
      Ce puma mea e asa de greu de inteles ca vreau sa am mai cald in casa. Mereu se gaseste cate unul sa spuna ca uite daca altundeva fac diferit trebuie neaparat sa fac si eu la fel.

      00
    • 17 grade e prea frig, vorbiti prostii. eu stau in Finlanda si temperatura recomandata e 20-21, iar de la 18 in jos se poate face reclamatie ca e prea frig.

      00
    • Temperatura ca temperatura. Da’ umiditatea cat ar trebui sa fie? Ca pe uscat e dureros.
      Lasand gluma, recomandarea se face doar in tandem, temperatura/umiditate. Eu ma simt bine la 21-22 grade si o umiditate de 45-50%.

      00
    • Eu am o umiditate intre 35 si 45%, noaptea ma simt mai ok cand umiditatea este mai mare.
      In alta ordine de idei, eu nu zic ca 20 de grade, cum e la mine, trebuie sa fie la toata lumea. Sau ca standardul e de 21 de grade si asa trebuie sa faca toti. Fiecare isi face in casa ce temperatura e potrivita pentru el si plateste pentru asta cand ii vine factura de la gaz :)
      Ceea ce nu inteleg eu, este de ce daca cineva are o parere diferita de a noastra inseamna implicit ca nu are dreptate?

      00
    • @penciuc
      Salut, si bine ai venit in Republica Socialista Romania. Daca esti putin special te trimitem la plimbare.

      00
  7. Daca n-ar fi situatia din Romania ar fi foarte misto ce spui tu sa se faca centrala de bloc, blocurile sa fie izolate. Ideea e ca aceste lucruri au aparut ca o revolta impotriva sistemului termic centralizat. Imi place foarte mult ca se dezbate pe marginea sigurantei cetatenilor cand de fapt inca sunt oameni care folosesc butelii, iar teava de gaz trece prin fata sau pun de o instalatie improvizata si sare in aer tot blocul.
    Problema este una veche si nu este de azi de ieri si anume nimeni nu a facut ceva pentru sistemul asta de incalzire absolut nimeni, la final cetateanul are de ales intre a muri de frig si a nu muri de frig si ghici ce va alege. Toti sefuti astia care apar si mai spun ca sunt probleme ii deranjeaza ca mai pierd un pic din control si cam atat.

    00
  8. La 18 grade in casa inseamna ca iei paltonul pe tine cand vii de afara, nu cand pleci.

    00
  9. Vali stii, lucrez in domeniu. Cate centrale termice au explodat in ultimii 15 ani?
    Cate butelii au explodat in aceeasi ani? Exact!
    Muje ISU si ANRE

  10. Oricum apare pe factura de la gaz când s-a făcut ultima verificare la centrală, așa că ar putea lua de la furnizor cine, cum, când și-a făcut verificarea și să facă o vizită, dacă chiar vor să păzească oamenii de nasoale.

    00
  11. Ai centrala termica de apartament? Cumpara-ti un termostat si ai sa vezi cati bani poti economisi. Nenea asta vorbeste prostii.

    Iar in Germanai sau Austria sunt landuri si landuri. In nordul Germaniei majoritatea au centrale proprii.

    00
  12. Cu cât vor fi mai multe centrale pe gaze în orașe cu atât va crește cererea de gaz și va crește prețul. Despre accidente știm deja – analfabet, gaze, bloc dărâmat (scenariu care se va repeta iar și iar). Noi importăm gaze din Rusia, iar pe viitor vom importa și mai multe. Piața e liberă acum, iar prețurile vor crește. Așteptăm doar o iarnă geroasă și o întrerupe a gazului pentru „a gândi la rece” unde am greșit și ce avem de făcut.

    00
  13. 3 camere la bloc comunist, fara centrala.
    Căldura doar pe Ianuarie: 750 lei.

    00
  14. Viena e Viena, romanii sunt romani. Tu vorbesti de centrale de bloc cand ai blocuri deconectate sau cu riscul de a fi deconectate de la apa si canalizare din cauza restantelor, cand ciorile isi alimenteaza resourile de la iluminatul de scara sau fura curent direct de la cablurile subterane.

    Si eu ma gandisem la ideea unor centrale de bloc sau de strada, pe baza de deseuri menajere, cum au scandinavii, rezolvi doua probleme dintr-un foc insa costurile functionarii vor fi suportate de o mana de oameni.
    Cea mai mare problema a oraselor este faptul ca omul de buna credinta incalzeste pe banii lui ciorile deconectate si pensionarii care tin robinetul dat la minim. Intai dai afara parazitii din oras si apoi te apuci de facut treaba. inainte nu ai cum.

    00
  15. NOU
    #29

    În cele mai geroase luni din Brașov, baba care locuiește un etaj mai jos de mine a consumat între 1,5 și 2 mc de gaz. Crezi că dc va fi centrală comună o să fie fericire pe scară?

    00
  16. NOU
    #30

    Între 2011 și 2014, consumul total de gaze naturale ( uz casnic + intreprinderi ) a scăzut cu -1.637.551 mii mc, adică -15,94% cu o revenire firavă, de 128.457 mii mc în anul 2015.

    Pe uz casnic, situația e, după părerea mea, și mai dramatică: în anul 2015, românii au consumat pentru gătit, spălat și încălzit cu 25% ( -939.083 mii mc ) mai puțin decât în anul 2000, DEȘI ÎNTRE TIMP SUTE DE MII DACĂ NU MILIOANE DE LOCUINȚE AU FOST DOTATE CU CENTRALE TERMICE.

    Partea tristă e că, la nivel național, consumul casnic de apă potabilă și cel total sunt în cădere accentuată al doilea an consecutiv. Pe uz casnic, scăderea este de -113.129.000 mc 2015 vs 2014 ( asta înseamnă -16% ) iar la total, de -251.484.000 ( asta înseamnă -25% )

    Asta deși în orașele și comunele patriei au fost instalate poate sute de mii de centrale de apartament, pe gaz, sau boilere, pe electricitate, care produc apă caldă folosind apă din rețelele de apă potabilă.

    Am ajuns să credem că eficiența energetică înseamnă că propria factură trebuie să fie mai mică. Și obținem o factură mai mică reducând consumul. Reducând consumul în formă continuată, în sisteme intră din ce în ce mai puțini bani. Dacă în sisteme intră din ce în ce mai puțini bani, aceste sisteme vor avea din ce în ce mai puțini bani la dispoziție pentru modernizare. Dacă nu se modernizează cu rețele, instalații și concepte noi, eficiența acelui sistem scade până în momentul colapsului.

    Pentru restul exista INSSE Tempo Online. Recomand.

    00
  17. NOU
    #31

    „Centralele termice de bloc prezintă risc mai mic de explozie, pentru că gazul nu mai intră în locuințele oamenilor, ci doar apa”

    Asta daca nu ai aragaz in casa, ceea ce in Romania e mai rar.

    00
  18. toti o dau in „centrala e periculoasa” da rnimeni nu zice ca un aragaz e de vreo 200 de ori mai periculos
    centrala pe gaz NU trage aer din locuinta si nu evacueaza nici un gaz ars in locuinta, pe cand un aragaz iti ia aerul de la nas..
    centrala are revizii periodice la 1-2 ani, la aragaz cu indulgenta odata la 30 de ani
    coloana de gaz de lacentrala e verificata la 2 ani, cea comuna de la bloc, pentru aragaze probabil tot la 30 de ani
    ipocrizie

    00
    • Apropo de ipocrizie. Dacă aveai un Logan pe gaz plăteai taxă de primă înmatriculare pe motiv că poluează. Dacă aveai centrală pe gaz, nu plăteai nimic și nu mai poluai orașul.

      00
  19. Soluția pentru blocurile din orașele mici e cogenerarea de înaltă eficiență și în niciun caz centrala pe gaz. Se ia un motor de 1-2-3 sau 4MW se alimentează la rețeaua de gaz și se produce în centrala de cartier căldură și energie electrică. Electricitatea pleacă în SEN, iar căldura în blocurile din zonă pe conducte izolate. Astfel, prețul căldurii plătite de locatari devine mult mai mic, la fel și riscurile.
    https://www.mwm.net:443/mwm-chp-gas-engines-gensets-cogeneration/gas-engines-power-generators/gas-engine-tcg-2020/

    00
  20. Bloc in Bucuresti. Sector 1. Reabilitat de primaria de sector integral, proprietarii nu au dat nimic.
    150 lei incalzirea iarna, 3 camere, ultimul etaj, cam 25-27 de grade in casa, geamuri deschise tot timpul din motive de caldura excesiva.
    Nu are sens sa ma gandesc la centrala de bloc, centrala de apartamente sau orice alta varianta.
    Are sens ca tampitii aia de la primarie sa nu mai subventioneze gigacaloria la blocurile reabilitate si sa dea niste bonuri de subventie doar pensionarilor daca au un venit sub o anumita suma.
    Are sens ca legislatia sa mearga pana la capat si facturile de utilitati sa fie executorii, inclusiv plata intretinerii, iar procesele de evacuare restantieri sa fie in procedura simplificata si rapida.
    Toti mosii si suedezii ar vinde cand ar putea si s-ar muta in bordeie in zone unde se pot incalzii eco cu balega culeasa de pe drum.
    probleme rezolvate.

    00
    • „cam 25-27 de grade in casa”
      24 °C (75 °F) as a maximum comfortable room temperature for sedentary adults. [0]
      Emphasis on sedentary aka „mici si bere”.

      [0] https://en.wikipedia.org/wiki/Room_temperature

      00
    • @kmlx, temp standard nu se aplica daca ai o nevasta friguroasa. trebuie sa am 25 in casa permanent ca sa nu tremure.

      00
    • Pe voi va urăsc, nesimțiții care tin totul la maxim si geamurile deschise că altfel nu va duce mintea să stabiliți temperatura in camere. Cu geamul închis și robinetul pe mai puțin va cade firma in cap saracutii de voi, doar fiindca sunteti in sistem pausal va permiteți cacatul asta altfel ati simți in factura prețul nesimțirii.

      00
    • poti sa ma urasti.
      Stau cu geamurile deschise pentru a nu le pot regla si pentru ca ca este excesiv de cald si nu ma pot intelege cu administratia sa reduca debitul, eu fiind ultimul consumator de pe scara.
      O sa o rezolv anul acesta cand se opreste caldura in rest fiind interzise interventiile la retea in apartamente cand e dat drumul la caldura.
      Nu spun ca e normal.
      Nu spun ca mi se pare normal sa dau 150 de lei pe caldura la 3 camere. Spun ca trebuia sa dau cam 200 daca aveam 21-22 de grade nu 25 in casa si ca nu e normal ca sa fie subventionata gigacaloria si la blocurile reabilitate pe banii primariei.

      00
  21. ce nu spune domnu asta este ca la viena nu exista monopol mascat, cum e la Romania, mentinut de el si prietenii lui din companii, care-I dau spaga. primaria sa faca ce? pai primaria nu e in stare sa faca nimic, in primul rand, in al doilea rand primaria nu plateste , investitorul plateste niste preturi aberante de racordare la retea, face un dosar de sute de pagini, toata reteaua pana la transformator sa fie platita de investitor si apoi UE, totul intra in administrarea furnizorului.

    00
  22. La noi in bloc situatia „pute” rau de tot: an constructie bloc 1988, neizolat termic, repartitoare 100%. Apartamentul nostru, singurul izolat din tot blocul, termopane, doar 2 pereti exteriori.
    Nu a existat luna de iarna in care sa nu fim campioni la intretinere, platim cel mai mult dintre toti vecinii.
    Ex: ianuarie 2017, 3 camere, 3 persoane, apartament izolat, 23 de grade in casa, platim 756 lei
    ianuarie 2017, 3 camere, 3 persoane, apartament neizolat vecini, nu se plang de frig, stau cu
    geamul deschis toata iarna, platesc 338 lei.
    Nu mai inteleg…
    Doar ca la noi in bloc, repartitoarele „se citesc individual si ne bazam pe incredere”. Am cerut explicatii pentru aceasta situatie, am cerut schimbarea repartitoarelor cu unele noi, am vrut sa platim o persoana care sa intre sa citeasca toate repartitoarele.
    Raspunsul vecinilor?
    „Doar cu hotarare judecatoreasca puteti intra la mine in casa. E proprietate privata.”
    Altul ne-a aratat ca are si pistol (!!?!).
    QED.

    00
    • repartitoarele sunt o prostie extraordinara. nu exista argument fizic si logic pentru care respectivele citiri sa aiba relevanta.

      00
  23. Un savant a zis, odată, că o teorie științifică dovedită falsă nu este înlocuită neapărat cu una adevarată, ci doar cu o alta tot falsă, dar într-un mod mai subtil. Așa și cu băieții aștia de la primărie, ISU, ANRE etc. Au tot cadrul legislativ necesar sa impuna normele de siguranța pentru centralele de apartament? Da sau nu? Dacă nu, să facă propuneri și să le transforme în legi, HG-uri, OG-uri etc. Dar decât să se apuce de muncă, adică inspecții, și să dea câteva (propabil zeci de mii, la scara țarii) de amenzi pentru lipsa reviziilor la centralele de apartament/casă, nooo, noi vrem să schimbăm întreaga situație, hai să facem centrale de bloc! De parcă alea nu vor avea și ele nevoie de întreținere, revizii periodice, etc. Și pe alea o să le controleze sau să le oprească dacă au vreo problemă? Kanci cu kappa, vorba lui Goethe! Păi ei nu au curaj să taie gazul unor idioți pentru care revizia periodică centralei si a instalatiei de gaze sunt niste păcăleli! Când un bloc de 200 de suflete (inclusiv copii) o să zbiere că sunt lăsați fără apă caldă și căldură, live on TV, credeți că o să facă autoritățile, o să-i deconecteze?

    Stau într-un bloc din Militari, construit acum 7 ani, bine izolat, complet contorizat, cu centrale de apartament. Apartamentul (2 camere) este pe colt, deci am jumătate din perimetru în afară. Factura de gaze a venit, din octombrie inclusiv, în jur de 50-60 de lei. Am cronotermostat, centrala merge pe tranșe orare, noapte pe 21 de grade, ziua pe 18, că oricum producem căldură cu becuri, TV, desktop, laptop, aragaz etc. A, să nu uit, întreținerea este constant 120 de lei/lună, în ea intrând apa curentă, funcționarea și întreținerea liftului, curățenia, mentenanța camerelor video, curentul electric pt. iluminat casa scării ș.a.

    Soluția de viitor?
    Nu sunt specialist în dezvoltare urbană, dar am avut ocazia să văd niște planuri de (re)construcție prin zone distruse de război, în Balcani, propuse de organizații internaționale serioase. Nu e vorba de inventat roata sau apa caldă, ci doar de voință politică și gândire pe termen lung.
    Astfel, guvernul ar trebui să ia în serios problema eficienței energetice, precum și pe cea a viitoarelor seisme, în contextul general al învechirii blocurilor comuniste, al aglomerării orașului și al îmbătrânirii popendulației. În București, unde există și mai multă putere financiară decât în alte părți și unde problemele chiar sunt uriașe, primăria + guvernul ar trebui să demareze un plan amplu de construire, de la zero, a unui masiv cartier de blocuri undeva la marginea Capitalei. Cartierul ar trebui gândit pentru vârsta a treia (adică cu spital/e, stații de salvare, policlinici, secții de poliție dar și spații verzi, părculețe de plimbare, magazine, piețe agroalimentare, terase/berării etc.). Bucureștiul, mai ales cartierele muncitorești, suferă oricum de pe urma aglomerației – din cauza numărului mare de mașini, lipsei locurilor de parcare, îngustimii străzilor. Ambulanțele, mașinile de pompieri și cele de gunoi abia se strecoară pe străduțe, nu se poate parca în fața spitalelor, vizitatorii n-au unde să-și lase mașinile și se ceartă cu locatarii cărora le blochează locurile plătite la ADP sau intrarea în curți, părculețele au dispărut, mulți copaci de pe trotuare au îmbătrânit și stau să cadă la prima furtună, dimineața și seara e nebunie în preajma școlilor de la copii aduși cu mașinile de părinți, nu e loc pe străzi nici măcar pentru pubelele de sortare a gunoiului reciclabil etc. Stau în Militari (Gorjului) de peste 20 de ani, știu ce vorbesc, toate astea le văd zilnic.

    În acest nou cartier construit de la zero s-ar putea aplica toate tehnicile de creștere a randamentului energetic, în condiții de siguranță: centrale comune, contorizare completă, apă din puțuri de adâncime, poate chiar și panouri solare etc.. Odată construite, apartamentele ar putea fi oferite la schimb familiilor în vârstă din blocurile comuniste vechi, în locul apartamentelor respective. Cred că mulți se vor înghesui să accepte schimbul, mai ales după o zguduire de peste 6 grade Richter, speriați că mor cu zile în coșmeliile construite începând cu anii ’60. Oricum, majoritatea acestor oameni nu au nevoie să stea în București, pentru că nu îi interesează teatrele, cinematografele, Opera, Ateneul, festivaluri de muzică, biblioteci, expoziții, baruri, restaurante și alte atracții, viața multora se derulează între canapeaua din fața televizorului, supermarket, piața agroalimentară și doctor/policlinică/spital (nu o spun cu dispreț, ci cu amărăciune, părinții mei sunt un exemplu perfect).
    Odată golite, blocurile vechi pot fi date în concesiune unor dezvoltatori imobiliari, pe 90 de ani, să le dărâme și să ridice noi clădiri de locuințe/spații comerciale la parter, mai spațiate, care să lase loc pentru (noi) părculețe, locuri de parcare (poate subterane sau supraetajate), piețe etc., și care să poată fi vândute familiilor tinere, cu copii, oameni activi care chiar au nevoie să fie aproape de școli, grădinițe, locuri de muncă etc. Cererea va fi mereu mare, căci Capitala atrage anual mii de oameni, inclusiv studenți care intră pe piața muncii, se căsătoresc și rămân în oraș (cazul meu). Treptat, Bucureștiul s-ar putea regenera și, în același timp, extinde.

    Da, știu, sună mult prea frumos să se poată întâmpla în viața asta, dar eu tot mai sper că la putere (guvern + primării) vor ajunge niște oameni cu scaun la cap, care să se intereseze de adevăratele probleme de dezvoltare urbană ale României, nu doar de supraînălțat borduri, plantat panseluțe și alte mânării și parandărături…

    00
    • Esti sigur ca ai consumat gaz de numai 60 lei pe luna iarna asta? Asta inseamna 40 metri cubi, ca e 1.5 lei metrul cub. Adica 1.333 metri cubi pe zi? No fucking shit. Sa nu-mi zici ca a pornit centrala cam o data la 6 ore si a mers fix 10 minute. Cred ca exagerezi cumva, ori ai blocul ala construit din supermateriale izolante.

      Stau la casa construita anul trecut, duplex, adica 3/4 din perimetru e afara, avand un perete comun cu vecinul. 120metri patrati. In ianuarie am consumat 400 metri cubi, 600 lei, 24 grade permanent. Am experimentat pentru cate o zi alte temperaturi, 23, 22, cat eram plecat de acasa in weekend. Am un termostat conectat la internet, pot regla temperatura de oriunde, asa ca am facut asta doar pentru a masura consumul pe 24 ore la temperatura respectiva. Rezultatul: consumul de gaz a fost acelasi per 24 ore indiferent de temperatura din casa, pentru ca gradientul inauntru-afara era de 30-42 gade, ori un grad inauntru nu face mare diferenta la ecuatia de echilibru termic pentru consum (2.4-3.3%), dar face mare diferenta la confort. Daca reglam 22 grade permanent, probabil faceam economie medie de 5.4% la gaz, adica 30 lei in ianuarie, dar tremuram de frig. Vecinii mei nu au termostat de ambient, merg pe reglajul temperaturii agentului termic din centrala, ceea ce a dus la consum mai mare decat la mine cam cu 10% la aceeasi temperatura aproximativa ambianta, plus ca au avut variatii permanente de temperatura dupa temperatura de afara, capacitatea centralei fiind de fapt reglata.

      00
    • @Finch
      Blocul este foarte bine izolat, lucru confirmat și de amicul inginer în construcții pe care l-am adus să arunce o privire pe șantier, în timpul construcției. Balconul este închis cu termopan, ceea ce izolează suplimentar dormitorul. Dar cel mai bine e să citez facturile (perioada de facturare si suma):
      29.09 – 27.10 – 41,41 lei
      28.10 – 26.11 – 32,96 lei
      27.11 – 27.12 – 58,92 lei
      28.12 – 28.01 – 73,86 lei (scuze, citisem 63, așadar în ianuarie am depășit suma de 60 de lei).

      Apropo, introduc lunar indexul de consum pe site-ul gdfsuez, deci ce plătesc este ceea ce consum, fără regularizări etc.
      Oricum, legat de centrală (Immergas Eolo Star) , de pe la 17.00, când ajungem acasă și eu și soția, nici nu mai pornește, de am și crezut că e defectă (până când am văzut pe cronotermostat că temperatura era setată pe de 22 de grade și în living, unde stă senzorul, erau 23 și ceva, de la becuri, TV, laptop, desktop etc.).

      00
  24. Havrilet este un idiot! Aa centrala pe gaze si am platit in perioada cea mai rece a iernii 100 lei.
    Asta intr-un bloc neizolat si la o temperatura interioara de 21 grade.
    Alti vecini care sunt in reteaua de termoficare,au platit 350 lei numai pentru caldura!
    Unde este costul scazut?Ce interese are tovarasul Havrilet?Ne crede o natie de idioti?
    Atunci cand pretul Gcal va fi unul real si cand retelele de termoficare vor avea calitatea europeana s-ar putea ca incalzirea va fi rentabila.
    Pana atunci cea mai rentabila si comoda ramane centrala de apartament pe gaz natural.
    Nu toti romanii au salariul nesimimtit al lui Havrilet!!!

    00
    • Ai plătit puțin pentru că blocul e încălzit de Radet. Dacă nu ai fi avut pereții calzi nu mai plăteai atâta. Ai presiune la gaze și gaze ieftine pentru că nu sunt foarte mulți consumatori casnici. Când tot Bucureștiul va avea centrală pe gaz, presiunea o să fie mai mică în sistem, prețurile vor urca rapid, iar clientul va suporta nu numai prețul liberalizat ci și costurile de extindere și redimensionare a rețelei.

      00
    • Ai perfecta dreptate.

      00
  25. Idei crete au avut si Sarbii si dupa ce au montat toti centrale pe gaze s-a scumpit gazul. Au inceput sa apara boilere electrice si au scumpit energia electrica. Apoi cautau toti centrale pe motorina sau pe peleti. Problema este ca statul intodeauna va pune bete in roate fiind prin definitie impotriva cetateanului.

    00
  26. Depinde unde locuieste si la ce te raportezi.Daca stai ca mine intr-un oras cu al doilea cel mai mare pret pe giga după c-ta zici sarutmana la centrala de apartament.Nu te mai gândesti la poluare,la țevi pe afara la nimic.Pur si simplu multumeste ca ai cald in casa.

    00
  27. In domeniul numit electronica exista un termen folosit permanent in masuratori, poarta numele „ROOM TEMPERATURE”. Ei ghiciti ce, este 25 grade Celsius, asta e temperatura nominala la care sunt proiectate circuitele integrate. Chestia cu recomandarile medicilor si alte balarii din astea sunt niste tampenii. Sa fie el al dracu medicul ala care tine 18 grade in viloiul ala de 600 metri patrati, in timp ce recomanda oamenilor sa tina 18 grade in camera, ca sa nu obisnuiasca copilul mic cu temperatura mare. Fuck off, temperatura ideala e aia care imi place mie, nu aia pe care mi-o recomanda pulea. Eu tin in casa 24 grade, asta e temperatura confortabila pentru pielea mea. La 23.5 sau 24.5 simt rece, respectiv cald si nu stau in chiloti. Temperatura ideala este aia la care simti confort termic, echilibru intre caldura produsa de tonusul muscular si disiparea ei prin piele catre mediul ambiant. Ceausescu avea 26 grade in vilele de protocol.

    Corpul uman are o capacitate mai mare de racire decat de incalzire, pentru ca racirea presupune evaporare de apa scoasa prin piele, pe cand incalzirea presupune marirea tonusului muscular, energie, mancare. Racirea inseamna ceva apa in plus ingurgitata. Popoarele nordice au tonus muscular mai ridicat decat cele mai apropiate de ecuator, datorita climei. Cand ai 9 luni pe an frig si frigut, respectiv 3 luni de caldut, organismul se adapteaza la un tonus muscular mai ridicat. Regimul alimentar e si el parte a evolutiei, clima fiind un factor in alimentatie. Noi suntem fix in zona temperata, in care avem 50-50 cald-frig. La greci e mai cald, tonusul muscular mai scazut. Nordul Africii e deja alta lume. Ia un tailandez si pune-l sa doarma la 18 grade, cand el are organismul adaptat perfect pentru 28 grade si umiditate 90%.

    Orice solutie de incalzire-racire la comun e comunism, pentru ca nu exista temperatura ideala pentru toti. Caldura trebuie produsa in circuit inchis fix in volumul ce trebuie incalzit. Cand construiesti cutii de chibrituri cu zeci de etaje, e normal sa ai probleme tehnice si imposibilitati tehnice, nu poti avea centrala proprie in fiecare aprtament de 50 m patrati. De asta lumea civilizata nu sta in blocuri cu sute de apartamente. Nemtii sunt mai speciali ei, le place o doza de comunism cu fata umana si sunt obisnuiti cu ideea ca trebuie acceptat ce recomanda specialistul pulii.

    00
  28. NOU
    #52

    Un discurs partinitor, presarat cu erori de logica.
    Si in Romania este protejat aspectul cladirilor istorice, deci analogia cu zone istorice in Viena nu are sens sa fi extrapolata pentru o intreaga tara.
    Nu reducerea temperaturii la 18 grade duce la preturi modice pentru consumatori, ci echilibrul dintre cerere si oferta.
    Orice sursa de energie are un potential de accidente, nu sunt exploziile singurele pericole.
    Centralele individuale au fost introduse pe piata ca rezultat al cererii unor categorii semnificative de clienti. Centrale colective se produc si acum. Ce le impiedica sa acapareze cote de piata mai mari? Probabil finantarea colectiva este greu de realizat. Iar pierderile de energie termica aferente incalzirii colective vor compensa mult prea putin ineficienta centralelor individuale.

    00
  29. Am citit toate comentariile si nu inteleg cum puteti sa stati in casa cu 25 grade temperatura interioara.
    Anglia, bloc 5 ani vechime, 18.5 …mai mult 18 grade Celsius temp interioara, tricou cu maneca scurta…toti doctori recomanda 18-21 grade temp interioara.
    Daca apt sau casa este bine izolata si este lemn jos nu este nevoie de temp ridicate.
    My 2 cents.
    Referitor la centralele de apt observ ca se ridica din ce in ce mai multe Casandre asupra utilizarii lor.
    Hai sa vedem cine pentru cine si pentru ce bate saua sa priceapa romanul…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube