Sunt cu vreo 4 ani mai deștept decât Academia Română

I-auziți ce zic oamenii:

“Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior beneficiar al subvenției de la buget să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională.” (sursa)(via)

Adică fix ce vă ziceam eu acum niște ani. Studentul român are învățământul gratuit, nici nu prea se interesează de el, ia diploma în dinți, nu zice nici măcar săru-mâna și pleacă în SUA, unde facultatea costă 120.000$ ca popa.

Nu e OK.

Nu e nici OK să îl forțezi să muncească pentru tine niște ani, așa că o cale de mijloc ar fi “vrei să pleci? ok, drum bun, dar plătești matale 50.000€ în contul educației pe care ai primit-o și de pe urma căreia o să profite alte state”.

Cum vă sună?

Eu cred că educația superioară ar trebui să fie fie pe merit, fie plătită, pentru că nu toată lumea trebuie să aibă o diplomă. se cheltuiesc prea mulți bani ca să producem secretare cu diplome de sociologie sau polițiști cu diplome de avocați.


Vă dați seama că ei au propus asta la mișto, că dacă cer bani, o să trebuiască să ofere și calitate? Și asta nu ai cum să o oferi cu profesori bătrâni și materie învechită?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

132 comentarii

  1. „Eu cred că educația superioară ar trebui să fie fie pe merit, fie plătită, pentru că nu toată lumea trebuie să aibă o diplomă. ”
    Pai poate ar trebui sa nu mai fie asa usor sa intri la facultate, zic. Pe vremea mea dadeam examen si ii durea in penis de nota de la bac. Odata intrat, poate nu ar mai trebui sa fie asa usor sa ramai acolo. Hai sa incepem cu lucrurile astea mai umane.

    „[…]în SUA, unde facultatea costă 120.000$ ca popa.” – nu peste tot costa la fel. Au facultati de 3k pe an si facultati de 30k pe an, depinde de buzunar si aspiratii.

    00
    • Asa ar trebui facut si acum. Dai examen si daca il iei intri, daca nu stai acasa si toceste. In momentul de fata te poti inscrie la facultate si cu bac-ul picat.

      00
    • Eu n-am inteles niciodată de ce trebuie sa plătesc pentru bunăstarea americii, angliei franței etc, un specialist costă 12 ani de liceu, plus 4-5 de facultate, plus eventual master, la sfârșit pleaca pentru ca romania e nasoală.
      Trebuia dat ceva in sensul asta inca din 90, dar stai, suntem o colonie.
      Vrei sa pleci? Nu te opreste nimeni dar imi dai banii pe care i-am cheltuit cu tine sau iti plătești studiile înainte.

      00
    • Platesti o pendula „pentru bunastarea Frantei”. In afara de universitatile tehnice (nu toate) si cele de medicina, restul studentilor sunt blocati in tara, prin natura invatamantului.
      Iar inginerii iti pleaca pentru ca, orbule, nu vezi ca nu avem industrie? sa se desfiinteze Poli, ce puii mei, ca si asa nu au unde munci! :)
      Ai inteles ce platesti tu? Platesti incompetenta politicienilor, asta platesti.
      Ia vezi pe fluturasul de salariu cat e „impozit pe sanatate”. Ia vezi ce conditii ai in spitale…
      NU 10000 de studenti trag tara in jos, cu borcanele lor de zacusca.
      ––-
      In afara de o bucata din Poli si o bucata mare din Medicina, mai pleaca vreun absolvent? Fug aia cu Istorie, Jurnalism, Comunicare? E exod de absolventi de Hidrologie, Studii Europene, Drept?
      Cacat.

      00
    • talk shit ă lot: boss, școala în românia nu te pregătește de nimic (excepție medicina si inca vreo 2 specializari). când ai calitatea ca in UK, atunci e ok sa plătești , no problem. aparatul supralicitat universitar, plin de profesori și materii si specializări de căcat, toate astea duc la o standard foarte jos in RO. si da, am facut vreo 3 bucăți facultăți full , la zi, de stat, românești. si da, lucrez pentru companii străine, afară. si nu, nu cred ca a plătit vreunul mai mult TVA decât am plătit eu ca si client final in Ro…so, money back garantat dacă locuiești în românia

      00
    • Problema cred ca e mai complexa putin decat atat. Sa nu ne inchipuim, in primul rand, ca toti cei care merg la facultate merg pentru ca vor. Unii sunt acolo ca vrea tata sau mama, altii fug de la coada vacii, altii vin ca nu au ce face acasa. Un exemplu in sensul asta, din experienta personala, ca profesor:

      Studentul la restanta: domn’ profesor, cum facem sa fie OK, ca nu prea stiu materie… Intreb: de ce nu ati venit dumneavoastra in timpul semestrului? Nu prea aveti prezente. El: Am avut alte chestii mai importante de facut (nu lucra baiatul, stiu sigur asta). Daca nu il treci, cum nu am facut eu, ca era habarnist, vine decanul: domn’ profesor, treceti-l, ca daca pleaca si se lasa de facultate, se desfiinteaza grupa ca nu avem studenti destui. Si daca tot nu il treci, cum am facut eu, e shit storm in facultate si iei muie. Ma rog, eu sunt asociat deci imi permit sa nu fac compromisuri. Dar la anul nu stiu daca mai primesc ore.

      Tu, ca student, stii ca ei au nevoie de tine (asa ceva e incredibil, sa se roage cei de la facultate de tine sa vii la cursuri si sa tina de tine cu dintii!!) asa ca iti permiti sa te pisi cu bolta de toata facultatea aia ca oricum treci. NU mai putem vorbi in cazul asta de examene de admitere sau alte criterii. Ca facultate/universitate mai mica, esti fericit ca ai grupe si studenti. Si tii de ei, ii rogi sa vina, ii treci, fabrici analfabeti. Majoritatea studentilor mei nu stiu scrie in limba romana, dar vor fi ingineri, asistenti sociali, din astea. Intelectuali adevarati. E trist, dar asta este situatia. Si nu pare a se schimba, ci doar se degradeaza de la an la an.

      00
    • Știi care e problema mai Cristi? Ca eram vreo 22 de milioane si am ramas vreo 18, deci vreo 20% au plecat din țara. Si n-au plecat proștii care au o părere pe internet, au plecat cei mai buni din toate domeniile, elita, cei mai mulți cu facultate. Asa se explica imbecilismul societății românești curente.
      Si nu, nu-s dispus să plătesc pentru 17 ani de școală ai unui pulete care se plânge că societatea nu-i oferă condiții si vrea sa plece din tara, nici generației mele nu i-a oferit nimic, ba din contra, era mai rău acum 15 ani. Nu e vina mea ca mă-sa si ta-su și-au tras-o si l-au facut aici.

      00
    • Mumu eventual vrei să spui că plătim nişte ptofesori şi funcționari incompetenți. Şcoala, facultatea a contribuit puțin doar la dezvoltarea lor profesională, au mers pe barba lor, s-au adaptat, au învățat o limbă. Nu orice absolvent la o facultate românească poate să îşi practice meseria afară, mulți fac altceva.

      00
    • Unde au plecat ma numai elitele voi sunteti nebuni? S-a curatit Romania de multi dintre hotii de buzunare, proxeneti, traficanti, Londra e plina de taximetristi romani, este plin de bone si femei ce au grija de batrani in Spania, Italia. Ne-au plecat numai elitele a?

      00
    • Pe vremea mea dadeam examen si ii durea in penis de nota de la bac.

      Pe vremea ta era dictatură. Stai jos, nota 2, ești corigent.

      00
    • Mi se pare ilar că soluțiile prezentului sunt fix ălea de pe vremea dictaturii.

      Și pe urmă vrem să avansăm, vrem să nu mai avem aceeași mentalitate de comunisecurist… vai de capul unora de aici care au comentat.

      00
    • ‘Eu n-am inteles niciodată de ce trebuie sa plătesc pentru bunăstarea americii, angliei franței etc, un specialist costă 12 ani de liceu, plus 4-5 de facultate, plus eventual master, la sfârșit pleaca pentru ca romania e nasoală.’
      Gogule, privește problema și puțin invers: ăla care a plecat plătește și el bunăstarea ta. România a exportat trei milioane de oameni în ultimii zece ani, ceea ce a creat o ofertă slabă a forței de muncă, lucru care automat a ridicat salariile. Ia presupune că mâine s-ar întoarce ăia să ocupe joburi în România (mulți dintre ei experți în diferite domenii), cum crezi că s-ar face recrutarea? Ia, ăla care cere mai puțin, și dacă-i mai prost îl mai învățăm noi.

      00
    • Bai Mumu, tu vorbesti din auzite, sau ai trait si cunosti situatia?
      Nu de alta, dar am peste 3 ani de Italia, un an de UK, am multi prieteni plecati (cam toti)… Au plecat FIX, bai, dar FIX „structura demografica a tarii”. Cati aveau studii superioare in Romania? 10%? Ei, numai 10% din cei plecati au studii superioare. Poate chiar mai putin.
      Vrei sa stii cati sunt „badante”, zidari, brutari, frizeri, electricieni, cersetori, curve, proxeneti, soferi de taxi, oameni la curatenie, paznici, etc ?
      La 5-6 zidari si electricieni aud si eu de unul ca e inginer. Iar eu provin dintr-un univers unde multi au studii superioare, ar trebui sa aud numai de varfuri plecate. Ghici ce, NU e asa. Primii plecati au fost aia cu studii nexam. Care era mai impinge-tava, ala a plecat primul in anii ’90. Inginerii au plecat mai „gros” in ultimii 10 ani, din cei 25 de dupa revolutie.
      Asa ca stai tu linistit, absolventul roman de Relatii Economice Internationale e in tara. :) La fel si absolventul de ASE, Limbi Straine, Filologie…
      Ia stai, coane, sa dau o lista mai completa. Astia cam toti sunt in tara, ca nu-i prea vrea lumea. CALM, nu te enerva, nu ai platit degeaba, ii ai cam pe toti in tara.

      Administraţie si Afaceri (www.faa.unibuc.ro)
      Biologie (www.bio.unibuc.ro)
      Chimie (www.chimie.unibuc.ro)
      Drept (www.drept.unibuc.ro)
      Filosofie (www.filosofie.unibuc.ro)
      Fizică
      Geografie (geo.unibuc.ro)
      Geologie şi Geofizică (Vechiul site: geologie.unibuc.ro NU SE MAI ACTUALIZEAZA!)
      Istorie
      Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (www.fjsc.ro)
      Limbi şi Literaturi Străine (lls.unibuc.ro)
      Litere (www.litere.ro)
      Matematică şi Informatică (www.fmi.unibuc.ro)
      Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (fpse.unibuc.ro)
      Sociologie şi Asistenţă Socială (sas.unibuc.ro)
      Ştiinţe Politice (http://www.fspub.unibuc.ro/)
      Teologie Baptistă
      Teologie Ortodoxă (www.ftoub.ro)
      Teologie Romano-Catolică (ftrc.unibuc.ro)
      Departamentul de învăţământ deschis la distanţă
      Departament-Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale şi interreligioase (www.interculturel.org)
      Departamentul de Educație Fizică și Sport (www.defs.ro)
      Departament pentru Pedagogia Învățământului

      00
    • Danielu, au plecat cei mai buni proxeneți :) iar bonele alea care spală bătrâni la cur in spania au școală, unele si facultate.

      Ma copii, să vă iasă din cap ca societatea va e datoare la vârsta la care voi n-ati făcut nimic pentru ea. E datoria lu mami si tati tău să-ți asigure tie școala ca să ajungi acolo unde esti tu împlinit, nu a mea ca român care plătesc impozite. Pentru mine esti eventual o investitie care poate imi va plăti pensia.

      Un preț corect se poate calcula, terminati cu prostiile cu comparațiile cu alte țări, aia n au exod de creiere pe motiv de salariu mediu de 5 ori mai mic.

      00
    • @Mumu am vazut la elite spaland wc-uri prin Spania si Germania.. mama, mama. Nu mai vorbesc de cercetatorii stiintifici din transportul in comun din UK..

      00
    • Adica tu confunzi city college cu university …$3000 da la city college…Ia spune mi o university in US cu $3000 pe an? …….Zoso a zis bine.
      Cu Diploma de city college faci foamea si asta o sti si tu daca esti in US

      00
    • iar celor fara facultate sa le dea statul 50000 de euro!

      00
    • Un caz de la mine de la bloc: absolvent de Educatie Fizica si Sport, azi e sofer de autobuz in Londra.
      Intreb si eu ce a intrebat si el: in Romania CE sa fac?
      De ce a facut facultatea aia? Pentru ca avea rezultate (nationale, cred) la aruncarea ciocanului: adica, o viata de sportiv.
      In Romania ce sa faca? E criza de profesori de sport?

      00
    • @Cristi

      Intreb si eu ce a intrebat si el: in Romania CE sa fac?

      In Romania ce sa faca? E criza de profesori de sport?

      Să conducă autobuze, așa cum face în Londra, dar în România.

      >>Păi, da bă, dar cu salariul?

      Și cu salariul, ce? Și cu salariul, CE? Nu e ca și cum taxele și impozitele din UK se regăsesc în Romînia fix la aceeași valută și număr. Încetați să folosiți convertorul din euro/dolari/franci elvețieni în lei fiindcă nu ăla îți demonstrează bunăstare.

      00
  2. Foarte tare idee. Dar noi slariații mai plătim taxe ca să păstrăm învățământul gratuit pentru ăia care nu pleacă?

    00
  3. De acord, toata educatia ar trebuie sa fie cu plata. si impozitele reduse pe masura

    00
    • Pt ca educatia romaneasca e atat de solida incat poate suporta comparatii serioase cu scoli din afara. /s

      Abia astept sa se ceara bani pentru jegul numit „educatie romaneasca”.
      Macar sa moara in chinuri la cat rebut a produs.

      00
  4. Citisem pe undeva ca celor de la medicina li se aplica o regula de genul. Ai facut facultatea „la buget” si vrei sa pleci in afara? Trebuie sa platesti costul facultatii ca si cum ai fi fost „la taxa”. La fel era pentru cei care termina Academia Tehnica Militara si vor sa lucreze in mediul privat. Imi povestea un prieten care a terminat acolo prin 2009, parca, despre cum o intreaga promotie a Facultatii de Sisteme Electronice şi Informatice Militare a plecat la Vodafone si compania le-a platit aceasta clauza. PS: si eu sunt pentru.

    00
  5. Cine a zis ca e gratuita? Daca nu prinzi loc la buget decartezi cate 500-1000-1500 de euro pentru un an de studiu… in toate tarile invatamantul e gratuit pentru unele categorii/studenti cu note mari. Afara iti platesc ei facultatea daca nu ai cascaval si nici nu esti bursier. Acolo mi se pare corect ca statul sa iti impuna un minim de ani sa lucrezi in tara dar in alta conditie nu.
    Pana una alta: unde saracia i-ar angaja pe toti avocatii din tara? Dar inginerii? Dar studentii de la istorie/geografie sau sport? Locuri de munca ioc.

    00
    • Mie imi plac studentii de la Jurnalism. 10 pe loc si presa e in cadere libera. La TV jale, de asemenea. Toate pitzi se vad o viitoare Esca si toti meltenii se vad Capatos

      00
    • Pe vremea mea era 500 de euro anu’, deci 2000 in total. Deja multe locuri la cu taxa, acum cred ca is majoritatea. Astia deci nu mai au nicio datorie fata de prestigioasa locanta de studiu, ca au platit. Aialaltii pot decarta si ei 2000 de coco (sau cat le iese) din primul salariu (sau primele 2 salarii) de peste mari si tari. Si tot nu-i tii in tara, daca nu isi doresc.

      Cine s-a saturat de tara asta (sau considera ca altundeva are un viitor), exact in dos are o durere despre conditiile lor. Mai stau 4 ani si tot dispar, in cel mai rau caz.

      In loc sa se gandeasca la cum sa faca viitorul tinerilor sa sune bine aici (sa ne folosim de un slogan cunoscut), desteptii astia cred ca ii pot tine cu forta. OK, ciupesc niste (b)ani si cam atat ..

  6. Sunt de acord ca invatamantul superior sa fie pe bani si la noi. In acelasi timp alea 12 clase gratuite ar trebui sa fie pe bune, adica probabil la nivelul actual ar insemna ca 20-30% din studenti ar lua BAC-ul.

    00
  7. Hahahace idee! Adica sa asigure statul loc de munca in tara pentru aia care au absolvit o facultate ?! Si cum plm ramane cu libera circulatie a fortei de munca in UE ? Academicienii sovietici nu stiu de chestia asta?
    Aaaa… sau vorbim ca sa pregatim terenul pentru nea Tariceanu cu discursul „sa iesim din UE ca altfel e vai de noi.”
    Daca nu e prostie in stare pura este ticalosie…

    00
  8. Nu inteleg, tu vrei sa ajuti sa creasca un stat care voteaza (si, ATENTIE, va vota inca multi ani de-acum incolo!) niste oameni corupti, banditi si hoti dovediti?
    Daca am fi condusi de niste oameni sanatosi la cap, care sa nu ne minta 5 fraze din 5 si sa nu-si bage in buzunar toti banii care ar veni din chestia asta, atunci DA! Sa ramanem in tara sau sa dam bani.
    Eu nu vreau sa decartez 6 ani de scoala x 4-5K lei, sub pretextul ca mi-a platit statul educatia, ca apoi sa-si bage Tutuianu (sau orice alt nume de bandit, Dragnea Ponta etc.) si tot neamul lui banii in bemveuri si-n tarfe.
    Vreau sa plec cat mai departe, sa platesc taxe intr-un stat condus de oameni sanatosi la cap! Fara sa platesc nimic, ca nu am de ce. Globalizare, libertate, democratie.

    00
  9. Eu sunt de acord cu ideea. Din pacate e doar o idee sa aduca bani la buget. Toti stim ca un absolvent nu are experienta deci nu prea e bagat in seama. Exemplul personal: 7 ani lucrati in tara cand ar fi trebuit 11. In timpul facultatii am facut voluntariat pe specializarea mea vreo 3 ani. Totusi nu am lucrat o zi pe aceasta calificare.
    Specific ca nu ii includ ca exemple pe cei cu pile si viitorii doctori ca ei nu vor avea probleme.
    Ce se va intampla cu cei saraci ce iau burse? Sau cu cei de peste Prut care vin aici, isi iau cetatenie si pleaca? Sau cu cei care nu sunt angajati?
    Ar trebui sa fie cateva locuri, in functie de nevoia de forta de munca in domeniu.
    La americani dai banii inapoi daca castigi mai mult de o anumita suma pe an, la 10 ani dupa terminarea studiilor. Nu stiu exact deci daca e careva in tema ma poate corecta

    00
  10. facultatea se plateste daca nu intrii la locurile bugetare.
    medicina e spre 100 mil vechi pe an cu taxa.
    sa reduca locurile bugetate si cu asta basta.
    la facultatile private max 20% sunt locuri de la stat subventionate integral.
    +caminul unde e spre 200 de lei / luna – in Timisoara – 6 in camera-dar renovat
    deci se plateste
    +chitante, recuperari absente,laboratoare, reexaminari. indiferent daca esti sau nu bugetat.
    si platesti exact ceea ce primesti
    la 40 de mil pe semetru pentru hidrotehnica-primeste un laborator cu o chiveta si mini piscina de 2m/2m

    00
  11. Daca toata educatia era cu plata in ultimii 30 de ani, acum votam toti PSD. Ca strategie pe termen lung, ar putea sa le placa ideea.

    00
  12. Hai să îngrădim accesul la studii universitare pentru că, nu-i așa, asta ne trebuie acum: mai mulți oameni fără școală. A rămas Dragnea fără votanți, sau ce?

    00
    • nu. toți oamenii au școală/diplomă și nu mai știe nimeni să pună o faianță sau să lege un sifon.

    • Să fie sănătoși. Eu știu. A avut grijă tata.
      Eliminăm farsele alea de facultăți private, și revenim la admitere 100% pe bază de examen.

      00
  13. De unde anume ai scos asta cu 120K pentru universati in state? Pe google vad ca un an de drept la Harvard costa 60k si un an la MIT costa 49k. Sper ca nu incercam sa punem semnul egal intre universitati, nu?
    Du-te in lumea larga la un concurs pe un post si vezi ce valoare are o universitate din Ro si una mare din US, dupa aia discutam de bani. Sau incearca sa te transferi dupa 3 ani de facultate in Ro in state si vezi cate cursuri iti echivaleaza aia si cum.
    Da, tu ai terminat o facultate si statul recunoaste asta, insa daca in Romania vine un absolvent de economie sau inginerie din Ghana sau Chile, cam care sunt sansele lui angajare in fata unui localnic?

    00
    • Si mai sunt niste detalii la nenorocitii aia de americani (si altii): banii de scoala se deduc din calculul taxelor, baza materiala de studiu nu se compara cu universitatile noastre si diplomele lor (ca vad ca discutam de 120k…) au valoare oriunde in lume.
      De-aia madam Birchall se fuduleste cu Yale, ca altfel Universitatea din Alexandria, Teleorman (sic!) era suficienta.

      00
    • Exact. Suma pe toata facultatea de aici (50000 de euro) ar fi mai mica decat un singur an la Harvard sau la MIT.

      00
  14. NOU
    #41

    Ar fi ok, insa uitati ceva – adeverinta ca ai muncit la cineva poti scoate fara nici o jena. Am auzit de oameni care au platit patroni pentru taxe si impozite 3-4-6 luni ca sa ia parental baban. Daca poti ptr 6 luni, poti si pentru 5 ani.

    00
  15. Si uite asa inchidem granitele, pas cu pas.

    00
  16. Logica si de bun simt propunerea. Are in spate un pic de patriotism, ca si apelul (aceleiasi academii) facut saptamanile trecute.

    00
  17. Legarea de glie, asta e nivelul mentalitatii romanesti in 2017.

    00
  18. Intr-adevar, sa fie pe merit. Nu ca in ziua de azi in care daca pici jumatate de grupa – pentru ca pur si simplu sunt cretini – te suna cineva din conducere si-ti urla vreo 10 minute la telefon ca daca mai pici o sa te ia mama dracului. Pai cum sa-i pici cand de pe urma lor iti iei banii? Cam asta-i situatia in mediul universitar din Romania in ziua de azi in universitatile mici care traiesc de pe urma studentilor. Si asta se datoreaza cretinilor care guverneaza pentru ca numai un cretin ar da finantare pe cap de student si nu pe calitate (cum ar fi si normal).

    00
    • De ce plm mai esti profesor daca jumatea aia nu poate lua examenul? Nu mai bine bagam cursul pe net?

      00
    • Pentru ca jumătatea aia vine slab pregătita de pe băncile liceului.
      Dacă ești atent o sa observi că eu vb despre universitățile mici!

      00
    • E super usor sa dai vina pe aia din liceu.Putine facultati au reintrodus admiterea pe baza de examen ca sa conteze calitatea.In rest, carne de tun.
      Cit de bine simti ca te minti singur in fiecare zi?

      00
  19. Si totusi facultatile alea de zeci de k de $ sunt private.

    00
  20. „Nu e nici OK să îl forțezi să muncească pentru tine niște ani, așa că o cale de mijloc ar fi “vrei să pleci? ok, drum bun, dar plătești matale 50.000€ în contul educației pe care ai primit-o și de pe urma căreia o să profite alte state”.
    Cum vă sună?”

    Nu prea bine, din urmatoarele motive:
    1. Nu rezolva problema alora care ocupa locul la facultate si apoi se angajeaza vanzatori la alimentara.
    2. E de preferat sa ai mai multi oameni educati, cu riscul ca unii sa plece, decat sa ai mai putini oameni educati si sa ramana in tara. Din aia care pleaca, unii vor trimite mereu bani inapoi si/sau se vor intoarce cu experienta mai multa si atitudine schimbata.

    De acord cu ultimul paragraf.

    00
    • la 1 greșești. dacă dau niște bani, mă și interesez de domeniu, să nu fac facultatea degeaba. cum se face de vreo 10 ani jurnalism, drept și altele. nu mai faci facultăți cool că sunt cool, faci facultăți utile.

    • Nu greseste la 1. Daca se angajeaza vanzator la alimentara, inseamna ca nu pleaca. Deci nu plateste.

      00
    • NOU
      #53

      Zoso, banii sunt oricum prea multi pentru ce nivel de echipare au facultatile. La mine, la automatica buc, parintii au vandut o masina ca sa imi dea bani sa imi iau pc, ca la scoala erau pe 286 monocrom. Si programarea era pilonul facultatii. Roboti industriali puneai mana deabia in anu 5. Daca era dupa mine, asta trebuia facuta incepand cu an 1. Mari regrete. Ca sa inchei, multi bani, putina practica. As fi dormit la fac. daca aveam robotei din an 1.

      00
    • Da Zoso, te poti interesa cum merge domeniul inainte sa intri la facultatea respectiva, dar ce te faci daca socoteala de acasa nu se potriveste cu aia din targ.
      Uite exemplul meu: mergea foarte bine santierul Damen din Galati. Intru la facultatea de nave si pana sa o termin vine criza din 2008 si pierd astia mare parte din contracte, Icepronav-ul (institut de proiectare) intra si el cu un picior in groapa, concediaza mare parte din angajati, inclusiv cu multi ani de experienta, pe scurt nu prea isi mai gasesti locuri de munca in domeniu.
      Trebuia sa fiu Mafalda sa prezic ce va urma?

      00
    • ok, hai să zicem că tu nu știai. facultațile de jurnalism sau de drept ce scuză au că sunt in continuare pline din 2008 încoace?

    • @Giani Mucea @Vali

      Băiatul greșește și cu punctul 2.

      2. E de preferat sa ai mai multi oameni educati, cu riscul ca unii sa plece, decat sa ai mai putini oameni educati si sa ramana in tara. Din aia care pleaca, unii vor trimite mereu bani inapoi si/sau se vor intoarce cu experienta mai multa si atitudine schimbata.

      Băiete, hai să-ți fac o schemă: ăia care pleacă, plătesc impozite, rente, împrumuturi+dobânzi, taxe și alte forme de plăți statului unde au decis să locuiască. Culmea culmilor? În echivalență, toate plățile din Vest sunt cu mult mai mari decât în Romînia.
      Faptul că ei sunt niște îngerași cu mami și cu tati nu ajută cu nimic la bugetul statului.
      Știi de ce? Deoarece:

      Cadourile/ajutoarele tale monetare pentru rude ca să-și plătească ele, la rândul lor taxele și impozitele =/= taxe, TVA & impozite pe persoană fizică + rudele tale care-și plătesc taxele și impozite

      Pricepi acum? Semnul =/= înseamnă că nu e egal; nu e același lucru, matematic și logic vorbind.

      Așadar, ca treaba să fie treabă, pe lângă cadourile/ajutoarele tale pentru mami și tati, mai fă un plic, destinatarul să fie ministerul finanțelor, și bagă acolo exact cât ai plăti TU taxe și impozite dacă ai fi locuit în țară. Valabil pentru toți expații.

      >>Aaaa, păi stai, băh, că de ce trebuie să plătesc de două ori taxe și impozite, și unde locuiesc, și pentru țară?

      Pentru că alternativa e exact asta a Academiei Române. Nu v-ați născut șmenari și n-ați descoperit apa din pământ.

      00
    • @Alupigus

      Greseala dupa greseala in postul tau:
      1. Romanii trimit in tara 7 miliarde de Euro anual. Banii astia intra direct in economie, si din ei se platesc taxe si impozite indirect. Poti te rog sa pui tu banii astia? Mersi anticipat.
      2. Guvernele tarilor de pe aceasta planeta au acorduri de taxare unele cu altele ca sa nu fim taxati de mai multe ori pentru o singura chestie. Sunt vechi rau, se numesc „double taxation treaties”, si tu habar n-ai avut de ele in ditamai postul. Uite doar pt UK-Ro: https://www.gov.uk/government/publications/romania-tax-treaties

      00
    • @vali: ma refeream strict la partea cu iesitul din tara. Daca se angajeaza la alimentara si ramane in tara, efortul de a-l educa e pierdut oricum. In orice caz, sunt de acord ca e nevoie sa ii filtrezi putin pe aia care vor sa faca o facultate deampulea, dar cred ca banii sunt o metoda cu prea multe efecte secundare.
      @alupigus: tonul „condescending” are mai mult impact daca are si substanta in spate. Daca il folosesti in timp ce esti prost, accentuezi faptul ca esti prost. Sa iti explic de ce cred eu ca esti prost:
      In primul rand, eu am specificat mai multe metode prin care oamenii care pleaca pot contribui: bani trimisi inapoi constant, intors in tara si facut ceva cu experienta, intors in tara si facut ceva cu banii stransi, intors in tara si facut ceva cu atitudinea schimbata. Tu te-ai legat doar de un aspect, ignorandu-le pe celelalte, si te-ai legat si de ala intr-un mod evident stupid.
      Rezumatul argumentului tau e: aia care sunt plecati trimit in tara niste bani, din care ajung la buget x(taxe pe banii cheltuiti de parinti). Daca ar sta aici, ar plati la buget x+y(taxe pe banii cheltuiti/castigati de ei). Inainte de asta, specifici faptul ca platile in Vest sunt mult mai mari ca in Romania. Nu vezi vreun conflict intre cele doua afirmatii.
      Ala care sta in Romania, are un salariu mult mai mic decat ala care pleaca. Deci (poate ca) o sa plateasca y dar nu o sa mai plateasca x in mod sigur. Ca n-are de unde. Acuma, cine stie, poate ca y>x, caz in care argumentul tau ar fi corect. Dar in mod sigur nu este vorba de x vs x+y. Deci situatiile in care ai dreptate sunt mult mai mici, relativ strict la aspectul asta.

      Pentru claritate, eu nu sunt din aia care trimit bani in tara. Eu sunt din aia care vrea sa rupa si ultimele legaturi pe care le mai are cu tara si eventual sa se intoarca la pensie, daca dispar PSD-ul si oamenii ca tine.

      00
    • Vezi Vali? 10 downvoturi si doua comentarii cu subintelesuri. Ii deranjeaza rau, cu toate ca se ineaca in propria flegma cand li se explica faptul ca mami & tati =/= taxe si impozite pe persoana [ta] fizica.

      Foarte multi prosti si ipocriti. Vor schimbare da’ s-o faca altii. Nici macar matematica nu-i mai convinge cat de prosti sunt.

      00
    • Profesorul tau de matematica iti datoreaza niste scuze. Si data viitoare poate raspunzi direct si argumentat in loc sa fii o passive-agressive bitch.

      00
    • Ca sa elimini si riscul 1 si riscul 2 le iei banii inainte (ca stat), si beneficiarul studiilor isi castiga banii din salariile obtinute la locul de munca unde se presupune ca se angajeaza folosind studiile alea. Nu are bani inainte de facultate sa iti dea? Foarte bine, de aia exista si functioneaza in statele civilizate „student loan” (imprumutul pentru studii). Ia sa vezi atunci cati vor mai face facultate in doru’ lelii, ca „e gratis”.

      00
  21. Bun, si daca nu se gasesc in tara locuri de munca in domeniul studiat ? Sau daca am studiat Informatica si plec in UK la spalat vase, tot trebuie sa platesc?

    00
    • Aș spune că nu e treaba mea, treaba mea a fost ca atunci când tu nu aveai nimic să-ți aloc resursă pentru a te pregăti. A fost un împrumut pentru vremea când tu urma să produci suficient ca să poți menține sistemul. Tu pleci iar eu vreau înapoi resursa investită în tine. Ce e așa greu de înțeles? Ce faci acolo unde ai ales să pleci este problema ta. Ai încetat șă fi problema mea.

      00
    • Da.
      Si nu e vb sa plătești tu acum. E vb ca atunci cand te duci la fascultate sa o faci pt ca vrei si pt ca o sa te ajute sa faci bani cu ea sau pt ca ai tăi vor sa cheltuiască 20-30 000 de euro pe tine ca sa se mandreasca la colegi ca au băiatul avocat.

      00
    • Da. Nu te-a pus nimeni să faci o facultate, iar școala este obligatorie 10 ani.

      00
  22. Ideea este buna, aplicatia imposibila…ca sa ai pretentia sa-i tii in tara ar trebuii ca statul sa le ofere un loc de munca conform cu pregatirea. Nu stiu daca mai tii minte acum niste ani a fost un mare scandal cu niste bursieri romani la universitati de prestigiu ( Oxford, Stanford, etc) care au fost finantati de statul roman cu contract de angajament ca se vor intoarce sa lucreze 5 ani dupa absolvirea studiior. Statul se si angaja sa le ofere posturi. Si le-a oferit o mare muie… astia s-au intors si statul ia tinut pe tusa, nu aveau nici posibilitatea sa se angajeze si pana la urma au dat in judecata statul pentru neindeplinirea relatiilor contractuale. Au si castigat… Joburile la stat se ofera pe relatii nu pe competenta.

    00
  23. Dar dacă îl trimit să studieze afară pot cere de la statul român banii pe care i-am adus drept contribuție pentru educația copilului meu?

    00
  24. Am explicat dincolo de ce o idee proasta. Ai da 10.000 de euro pe an sa faci politehnica din bucuresti? Singura care are vreo aplicare pe undeva e medicina, ca aia e cam standard. in rest diplomele romanesti sunt cam hartie igienica. Alea de it si cibernetica nu mai zic, cu ce inveti acolo te duci direct la google si iti dau aia tot ce vrei.
    Si inca ceva ce nu am spus dincolo. Sa bagi o chestie de genul ar fi direct o invitatie pentru studenti sa isi caute facultati in afara. Pe urma ii pui sa plateasca liceul? Pe principiul mai bine dau un ban acolo si iau salariu de 2000 de euro pe urma, decat aici sa iau 2000 de lei.
    Pe termen lung statul castiga mai mult de pe urma astora de pleaca si nu le da nimic in schimb. De ce ai vrea sa schimbi asta? Ca sa iti dau eu aia 4000 de euro cand am facut facultatea? In cativa ani ii platesc oricum prin tva-ul pe care il platesc cand vin acolo si nu incarc nici sistemul de pensii si nici nu vin sa iau medicamente gratis si cel mai important nu vin sa cer somaj cand nu am servici.
    Gandirea romaneasca la viteza maxima te loveste din nou.

    00
  25. De-acord. Sa lucram in tara. Dar da-mi si un salariu demn de un inginer si nu mai scoate pe banda rulanta sute de ingineri pe an in toata tara. Cu un salariu ce tinde spre 500 de euro un tanar inginer nu va mai fi asa atras de Strainezia. Asa ca pana atunci, zic sa ne chinuim sa ne gasim de lucru in tara. Ca vorba aia, 1500 de lei salariu de inginer intr-un oras resedinta de judet zic ca e suficient, mai ales ca ti-ai batut capul 6 ani prin facultate (4+2) si chirie oricum nu-ti trebuie pentru ca poti trai in apartamentele alora ce vor sa te oblige sa lucrezi in Romania. Toate astea in timp ce colegul care a terminat liceul si s-a facut sofer are salariu mult mai mare.

    00
  26. E o prostie. Chestia asta merge doar in conditiile in care statul i-ar asigura un job in domeniu si ar fi refuzat. Problema nu e ca absolventul pleaca, ci ca nu exista joburi decente si ca Romania e asa cum e. Nimeni nu pleaca de ce bine ii merge in Romania. Oare e mai bine sa ii tii someri cu forta in Romania sau cum?

    00
  27. Si uite-asa incurajam munca in sictir.

    00
  28. Eductia din scoli este oricum de doi bani. Engleza am invatat prin meditatii platite de părinți. Germana am invatat pe cont propriu lucrand pentru diverse firme. IT am invatat lucrand pentru diversi clienti.

    Facultatea am facut degeaba. totul este teorie, practica zero. acum nu as mai face-o. Pierdere de timp suta la suta.

    Nu cred ca cineva ar da 50.000 pentru un lucru fara valoare.

    00
    • Pai de ce-ai mai facut facultatea daca nu ti-a folosit la nimic, pentru ca ai invatat singur ce ai nevoie? Mai bine n-o faceai si scuteai statul de o cheltuiala. Si castigai 4-5 ani din viata.

      00
    • Daca e fara valoare sa nu mai faca facultatea :)

      00
    • Mi-am dat seama abia dupa ce am facut-o. De fapt, in timpul ei, dar mi-a fost greu sa renunt. Daca facusem trei, am zis mai fac doi.

      Chiar daca eu nu facem facultatea, ar fi fost aceleasi costuri pentru stat. Nu eu am incasat banii de la stat, ci functionarii (profesorii). Studentii sunt justificare pentru profesori sa aiba joburi. Dupa cum merg lucrurile in Romania, chiar daca nu ar mai exista nici un stundent, costurile ar fi aceleasi, pentru ca profesorii raman.

      Si nu statul ar fi fost scutit de o cheltuiala, ci platitorii de impozite – in caz particular parintii mei. Care garantat nu ar fi vazut o scutire de impozite daca eu nu faceam facultate. Si au platit ceva impozite.

      00
  29. „pentru că nu toată lumea trebuie să aibă o diplomă. se cheltuiesc prea mulți bani ca să producem secretare cu diplome de sociologie sau polițiști cu diplome de avocați.” Poate ar fi frumos sa avem si niste date ca sa stim cate din diplomele alea sunt la facultati de stat si cate la private. Si sa nu uitam de groparul invatamantului romanesc care a dat liber la fabricile de diplome… Problema cu pierderea de capital uman nu se rezolva cu tampenii din astea, ci cu dezvoltarea oportunitatilor pentru absolventi in Romania.

    00
  30. Daca e gratis, plm, iau diploma la final, capul e la fel de gol ca la inceput si plec afara. Daca e sa dau bani, invat, ba mai mult, ma agit sa prind ceva bursa sa mai reduc din cheltuieli. Asa gandesc eu, desi am absolvit gratis si cu bursa acum ceva ani.

    00
    • cam așa. dai bani, dar îți urmărești și interesul.

    • Care interes ma? Vorbeste cu niste studenti de la niste facultati d-astea de doamne ajuta si vezi situatia, nu tot emite pareri dupa ce citesti chestii pe google. Zici ca o citesc pe olivia ster, va documentati din aceleasi locuri.

      00
  31. Copy/paste comentariul pe care l-am lăsat pe alt blog:

    „Așa și angajații de la Mec care au facultate ar trebui să fie puși să plătească. Pentru că și-n cazul lor statul a cheltuit bani de pomană.”

    Sau alt exemplu: să zicem că Ion Doe a făcut facultatea de jurnalism, dar are meseria de blogăr. Scrie în nomenclator că pentru a fi blogăr iți trebuie facultate de jurnalism? Nu scrie. Se putea foarte bine și fără. Deci Ion Doe să-și plătească facultatea.

    00
  32. Eu am venit sa fac facultate in Italia. Pentru ca sunt in UE, ma costa 400 de euro pe an taxe de scolarizare. Un chinez plateste 2.000 de euro pe an.
    Dupa terminarea facultatii, nu ma intreaba nimeni unde ma duc. ba mai mult, firme germane isi fac reclama in scoala, iar o bucata mare e sponsorizata de General Motors.

    Ce e CACATUL asta cu „studiile in Romania, care costa de rup”? Costa un cacat, italienii cum puii mei isi permit sa ceara 400 de euro pe an, intr-o universitate cotata locul 83 in lume, iar facultatile romanesti, cotate pe locurile 600+ (asta cea mai buna poli din tara!) nu se descurca? CUM!??!?!
    O fi de la studenti, sau de la incompetenta „alesilor”?

    M-am plictisit de cacaturile astea cu „tara o duce prost pentru ca studentii consuma”.
    Nu ba, POLITICIENII FURA, de asta o duce prost tara asta, nu de la cateva mii de salarii ale profilor.

    00
    • asta voiam și eu să zic, la italieni se fură mai puțin :)

    • Stim amadoi ca cea mai corupta tara din UE e Italia. Iar daca nu stiu si restul, spun eu acum: cea mai corupta tara din UE e Italia. Abia pe locul 2 e Romania. :(
      Coruptii astia din Italia au inteles care e treaba, ei nu dau cu pietre in invatamant.
      Stiti ca daca studiezi in engleza, ca italian, nu platesti nimic? E „zero” totul?
      Am colegi care spuneau ca sunt saraci, de asta fac studii in limba engleza, ca sunt gratuite.
      De ce oare sunt gratuite?

      00
    • @Cristi

      Zi-ne de ce…

      00
  33. Cei de la politie și pompieri au clauza asta, dar lor le este asigurat postul când termina. Dar un absolvent de inginerie, dacă nu își găsește post care sa fie și decent plătit, ce face? Sta și moare de foame pe 1500 de lei?

    00
  34. De cind ati mai vazut ca o armata de trintori sa le pese de altii? Problema celor de la academie nu este ca statul roman pierde forta de munca in a carei calificare a investit bani ci ca romanul pleaca din tara si cei de la academie nu mai au pe cine sa jecmaneasca indirect. Pai daca lumea pleaca din tara, cine le mai plateste lor salariile ?

    Naivi sint unii cind cred ca academicienilor le pasa de ce si unde se duc banii statului. Sau de dezvoltarea Romaniei in general.

    Au o atitudine comuna cu politicienii: „Daca popendulatia tarii pleaca afara, noi pe cine mai furam? Pe spinarea cui mai traim?”

    00
  35. In primul rand nu ar trebuii sa punem facultatile de top din lume cu unele din Romania care exista sectii pentru ca nevasta, fratele, cumnata nu ar avea de munca daca se desfinteaza sectia.
    Daca termini o facultate din top 10 in lume, salariul tau incepe de la 100.000 $ in sus.
    Sistemul american pentru invatamantul superior e cel mai prost la fel ca si cel din domeniul asigurarilor medicale. Obama a facut ca in cazul nu ai bani de asigurare sa platesti amenda, iar in cazul invatamantului superior a dublat pretul ca doar pot plati dobanda de 8-12% pe urmatorii 20-25 de ani. Au ajuns ca un technician pentru lifturi cu doi ani de practica si scoala sa faca faca mult mai multi bani decat cei cu facultati si mastere.
    Acum cateva luni cicula prin presa ca un grup de romani mai bronzati erau la facultate in Anglia, cu toate ca nu aveau bac-ul, dar ei primeau 1000 de lire pe luna. In aceste conditii de ce ai merge la o facultate in Romania care nu e recunoscuta de aproape nimeni pe afara.

    00
    • Explică-mi fără ironie, batjocură, insulte sau sarcasm, despre cum dracului nu vezi pădurea din cauza copacilor. Chiar sunt curios, dle doice vele.

      00
  36. Vă dați seama că ei au propus asta la mișto, că dacă cer bani, o să trebuiască să ofere și calitate? Și asta nu ai cum să o oferi cu profesori bătrâni și materie învechită?

    • Eu am mai spus asa si la o postare trecuta: in trei ani, profesorul (a lucrat la NASA, apropo) a schimbat cumva cursul. Preda in alta maniera, a schimbat putin si materia.
      Da, m-am târât cu o restanta mai multi ani. Ce sa vezi, anul asta sunt alte slide-uri, alte fisiere PDF, putin schimbata materia pe cursul inregistrat.
      Slide-uri, PDF-uri, cursuri video ce se inregistreaza „live” la predare, apoi se pun pe site-ul facultatii, ca poate nu ai fost atent/prezent la curs. Bineinteles, nu vorbim de Romania.
      Am uitat sa repet si cat taxa de scolarizare pentru aceasta universitate unde, daca vrei sa-ti scoti ceva la imprimanta, nu trebuie decat sa vii cu foile de acasa, imprimarea e gratuita in laboratoarele scolii.
      Taxa e de 400 de euro pe an. In cea mai corupta tara din UE.

      00
    • Dar nu e la misto, e cu scop. D-aia nu o duce tara bine, ca pleaca tinerii scoliti pe banii romanilor. Si uite, noi facem ceva, dar nenorocitii dracului tot pleaca.

      00
  37. “vrei să pleci? ok, drum bun, dar plătești matale 50.000€ în contul educației pe care ai primit-o și de pe urma căreia o să profite alte state”.
    Boss, cum faci asta? Inchizi granitele? Ii ceri sa aiba viza de intrare in UE? Verifici daca lucreaza in tara, daca vireaza contributii la CAS si, daca nu, ii pui poprire pe ceva conturi din Europa?
    Un pic cam nerealizabila ideea asta.

    00
  38. „dar plătești matale 50.000€ în contul educației pe care ai primit-o și de pe urma căreia o să profite alte state”
    Sigur o sa profite alte state de Pascal-u pe care l-ai invatat tu in facultate in Romania.

    00
    • Lasa ca Pascalul ala te-a invatat sa gandesti intr-un anumit fel programarea, asta a fost rolul lui. In plus, poate de ajuta la Delphi, daca s-o mai folosi si ala in zilele noastre pe undeva.

      00
  39. pai asta ar merge daca s-ar aplica putin si invers, adica sa pot sa imi cer, de exemplu, banii adunati pentru pensie, in caz ca la 70 de ani ma gandesc ca m-as descurca mai bine cu toti banii gramada intr-o alta tara. asta daca tot ne simtim pagubiti.

    ar cere bani inapoi de la romani, dar la moldoveni le dau burse / beneficii. seems legit.

    00
  40. Copy paste de la Cruz am scris la Cetin:
    boss, finlandezii dau educatie gratuita la cetateni UE (pana anul trecut era la toti, acum au bagat taxe pt non-UE pe care le mai compenseaza cu burse), iar la cetateni le da la toti care-s studenti jumatate de cazare + bursa care in total ajunge la vreo 450 euro pe luna (care e cam costul minim de trait pe luna), iar locuri cu taxa sau fara bursa nu exista, doar bursa e limitata pe un numar de ani (cred ca 4 sau 5, n-am idee cat). si nu ii obliga sa ramana nicaieri. asta inseamna sa iti dimensionezi facultatile in functie de cerinte si piata de munca si nu in functie de numarul de profesori care au nevoie de serviciu si asta inseamna sa nu sifonezi bani din taxe

    00
  41. Pentru că vorbiți majoritatea pe lângă subiect gândiți-va (și informati-va!) că în UE și SUA exista o mare criza de studenți pe domeniul tehnic și pe medicina. Și atunci înțelegeți tot articolul!

    00
  42. Eu am avut ideea asta acum 12 ani cand am terminat facultatea. Si am mai stat in România inca 3 ani, cat am socotit eu ca am plătit inapoi prin taxe tot ce mi-a plătit statul la facultate (politehnica, 5 ani, loc plătit de stat). Asa ca am tras linie si sunt chit cu statul român, ceau calu’!

    00
  43. aberație cât casa

    00
  44. Nici nu mai intru pe cetin.ro, știu de aici despre ce este vorba. 😁

    00
  45. Educaţia e un drept, ca şi pensia. Riscul e ca, nesuportând neoiobăgia de inspiraţie ceauşistă, liceenii performanţi să aleagă din start Universităţi occidentale, inclusiv CEU Budapest! Alta e soluţia: 8.3 % din pib la EduCultura, Capitala interogându-se dacă densitatea Infrastructurii Intelectuale dincolo de Centru e în postromânism cam ca a Băraganului, 6 municipii mai mari ca Timişoara. Bogaţii noştri deştepţi tb sa importe de la euroatlantici filantropia, cu progrese în reconstituire TVR Cultural, iniţiere TVR Didactic în slujba Diasporii, Arte TV preluat în RO, 6 filarmonici şi pinacoteci, Muzeu de Istorie funcţional, noul Muzeu al Literaturii şi, poate, mansardele memoriale Eminescu, Iorga şi Eliade, plus biblioteci de cartier şi de parc bine dotate, ca şi pt românii plecaţi, unde sunt mai mulţi.

    00
  46. In momentul de fata e inflatie de diplome. Cred ca de vreo 10 ani. Banuiesc ca va trece abia cand voi atinge eu 70 de ani, adica peste 45. Toti prostii fac facultatea (ma refer la agramati, inculti, puturosi, drogati, betivani etc.). Am avut un coleg care si-a platit teza de licenta, disertatia, a venit cu „servite” la examene si nu a citit in cei 5 ani de facultate un capitol dintr-o carte. Nu a avut permis la BCU. E mizerabil ce se intampla. Profesorul coordonator si-a dat seama ca a copiat teza, nu a vrut sa-l bage in examen, dar a intervenit decanul (care juca fotbal cu studentul) si s-a rezolvat.

    Motorul unei civilizatii este educatia. Unde educatie nu e, nimic nu e.

    00
    • @ifcosmin e inflatie de diplome pentru ca in cazul in care muncesti la stat sunt posturi in care cei cu studii superioare castigi 30-60% mai mult, nu conteaza in ce domeniu au diploma.
      Nu stiu cum e acum pe la facultati dar cand eram student, facultatea avea ceva laboratoare prin care batea vantul ca nu aveam echipamente pe care sa invatam. In liceu am fost la sectie de informatica si nu avea calcultoare, a trebuit sa desenam o tastatura pe o foaie de desen mare pe care sa exersam.
      Facultatile alea de top care sunt private sunt asa scumpe pentru relatiile pe care le faci acolo. Tot prin america sunt terenuri de golf unde „membership”-ul e 100,000 $/an plus ce mai cheltui pe servicii aditionale, dar mergi acolo pentru relatiile/conexiunile pe care le poti face.

      00
  47. NOU
    #109

    In invatamantul preuniversitar esti frecat la cap cu tot felul de inutilitati si maculatura. Nu intru in detalii dar vezi niste subiecte de evaluari nationale si bac si care din chestiile alea ti-au folosit sa le stii din cap (deci fara interneți).
    In universitar desi cica e autonomie, tot lucruri inutile inveti, adica pe care nu le vei folosi niciodata la locul de munca, profesorii au si interes sa pastreze numarul de studenti(deci si finantarea) cat mai mare, unii isi dau seama ca materia e inutila la un loc de munca deci te lasa mai lejer dar sunt si imbecili comunisti care nu inteleg. Din ce mi-a zis un profesor, materiile sunt cam „predefinite” si daca spui ca in loc de materia x sa predai materia y, ti se dau tot felul de motive „nu se poate”. De asemenea partea teoretica e sustinuta de partea practica putin spre deloc si oricum, cu ce te ajuta partea practica a unei materii scrise acum 20-30 de ani ? da, ai nevoie de niste cunostiinte de baza, dar cand ajungi in an terminal si faci tot cunostiinte de baza ce mai zici ? sau cand ai facut o materie 1 semestru, apoi nu ai mai auzit de ea tot restul facultatii ?
    Se merge pe burta, fiecare cum poate, cum se descurca.

    00
  48. Daca ar fi sa fie asa, deja m-am achitat de mult :)
    In 2001, dupa terminarea studiilor mi s-a propus sa raman in cadrul facultatii. N-am acceptat, deja atunci mi se facea greata cind vedeam cum vin pilosii la examene cu pachetelul (apropo era unul pe care nu l-am vazut timp de 5 ani, insa a aparut la licenta, se soptea ca era de la SRI sau militie, nu mai tin minte). In locul meu au luat unul, care chiar daca era sef de promotie si-a cumparat toate proiectele de an, inclusiv cel de licenta.

    00
  49. In articol sunt cateva fracturi logice, sa fiu scuzat. Sunt parintele unei fetite de 5 ani. Platesc impozite, finantez si invatamantul si l-am finantat si cand nu era cea mica si o sa-l finantez si dupa ce termina studiile. Trag concluzia ca parintii finateaza inclusiv invatamantul superior. Pentru ce s-ar cere bani daca ei pleaca in afara daca studiile au fost platite?
    In aceeasi mentalitate comunista de a ingradi frontiera ca sa nu fuga romanii in vest, Academia ar putea sa vina cu ideea ca si cei care au scoli profesionale sa plateasca taxa. E abetant. Vrei sa-i motivezi sa ramana? Ofera salarii si conditii de munca decente, ofera o tara decenta. E adevarat, cu atatea Tutuience a ramas tara fara fosta de munca reala. Pai in loc de oug 13 sa se ocupe de altceva alesii neamului.

    00
  50. Azi vad ca te-ai trezit cu fata la cearceaful cu ciocanul si secera.
    Adicatelea in constitutie scrie invatamantul e gratuit, iar ei vor sa puna lumea sa plateasca (!?)
    In alta ordine de idei, pe aia, care pleaca in alta tara din UE, cam cum ar vrea Academia Romana de Fosile sa ii oblige contractual sa dea banii inapoi ?

    00
  51. Eu am urmatoarea problema: am facut 3 ani de facultate la buget, ba chiar aveam bursa de studiu, fiind in primii 5. Dupa terminarea facultatii nu.mi mai amintesc nici macar numele materiilor, d.apoi continutul lor. A cui e vina ca statul a platit studiile si bursele timp de 3 ani ale unui student care habar nu mai are nimic din ce a invatat? A facultatii, a profesorilor, a studentului?

    00
    • Ai făcut un rahat de facultate -umanista sau economica fara sa te gândești ce vrei în viața. Doar așa de fițe!

      00
  52. Wooooow, câte comentarii ipocrite, câți oameni ipocriți.
    Oare câți de aici s-au consimțit cu articolele tale despre schimbare… atâta vreme cât timp o fac alții… iar ipocriții de aici să-și găsească un milion de scuze pentru aceleași bube despre schimbare pe care le-ai atras atenția și tu.

    00
  53. Eu am avut impresia că noi, ca popor, chiar și când sorțile ne erau & ne sunt nefavorabile, mereu am crezut că aveam atribuția aia de flexibilitate. Cu apariția internetului și cam din 2008 încoace, impresia asta a devenit iluzie.

    Mă duc să mă culc, cred că mă ajunge, iarăși, depresia din urmă.

    00
  54. ideea este muult mai veche…prin 1982 Ceasca a dat un Decret, 402 parca, prin care impunea plata studiilor pentru cei ce solicitau plecarea definitiva ( cu precadere SUA)..ne-a costat clauza……N-ai ce face… e dreptul la libera circulatie….

    00
  55. Eu de vreo 10 ani am idea asta. Este foarte anormal ca statul sa investeasca niste bani in tine sa te educe si sa nu se aleaga cu nimic la final. Cumva ar trebui sa isi recupereze pierderea.

    00
    • Astia cu banii bagati de stat in educatia sinteti de pe alta planeta.
      Ce sexu meu de bani baga daca majoritatea vor folosi maxim 10% din ce invata in scoala dupa ce termina?
      Banii sint bagati in curu inspectorilor, directorilor-toti politici- si al acolitilor acestora.Ca sa nu zic de contractele cu dedicatie.
      Citi bani se da in fiecare an scolar la bugetul clasei??
      Cite manuale se cumpara de catre parinti?
      Mi-este groaza sa ma gindesc ca ajung cu fiul meu la scoala din toamna si ce va invata.

      00
    • @Sly: E vorba de facultate aici. Invatamantul primar este gratuit.

      00
  56. Un singur lucru nu înțeleg. Despre care 50k de euro vorbești?
    Mă faci să râd. Eu am plătit facultatea de stat ( locuri cu taxă) , una din cele mai scumpe din România vremurilor ălora, și a costat cam 6000 de Euro pentru 5 ani. Ar fi fost și mai ieftină dacă o terminam la timp, lol.
    Lasă-i pe americani cu scorurile alea, revino cu picioarele pe pământ, la Oxford costă cam 10k lire pe an la cele mai renumite chestii. Și e scump, lumea merge la altele mai ieftine de pe lângă (oricum mai bune decât cele din România) , dar de banii ăia marele avantaj e „networkingul”, care în România e compus din alți studenți săraci, că aia care au potențial sau bani merg acolo, la networking pe bune.
    În România nu găsești facultate care să justifice mai mult de 2k Euro pe an, așa că 6k sunt toți banii. Maxim. Hai 12k pentru medicina.
    Cum ii vrea statul cash, sau acceptă plata cu cardul. Hai, bă, ce dracu?

    Sa nu ne umflam în pene. Eu nu zic nu. Să fie cu taxă, cu clauză, că eu mi-am plătit facultatea, de ce s-o plătesc și pe a altora? Adică, dacă e, o plătesc pe a copiilor mei, în nume propriu, dar ideea e ca nu ajută la retinerea „creierelor” în țară. Deloc.
    Pleacă și aia pe care ii mai prostești să stea. Tu crezi ca dacă ar fi fost taxa 10k euro pe an la facultatea pe care am facut-o mai eram aci? Păi, are și prostia mea o limita.

    00
  57. Sa mori tu ca educatia primita in scoala romaneasca costa 50.000 de mii de euro?
    Eu zic ca banii ceruti nu asigura nici macar costul tratamentului pentru scolioza capatata la caratul obligatoriu a ghiozdanului la scoala.
    Numai zic…
    Daca chestia asta e prea subtila, atunci statul roman renunta de bunavoie la plata scolarizarii cu ocazia aprobarii dosarului de somaj…

    00
  58. Ma surprinde mereu cand vad ca, in Romania, oamenii pe care ii duce cat de cat capul sunt de dreapta, chiar spre extrem de multe ori. Cred ca este un fel de opozitie la singurul partid de stanga…

    00
  59. Nu stiu daca este in vigoare acum, auzisem de ceva prevederi legislative prin care perioada de facultate se considera vechime in munca, iar daca e asa… In fine, eu cred ca oricum e plin de specialisti pe-aici, insa foarte putini stiu sa faca efectiv ceva. Iar calitatea invatamantului romanesc, cel putin cel superior, nu e chiar de colo, din moment ce tot vin straini sa invete pe-aici si pleaca apoi prin tarile lor sa profeseze, dupa cum si multi absolventi si romani si de facultati romanesti ocupa pozitii de decizie prin strainatati. Pe ce-au invatar aici, vreau sa zic.

    00
  60. De acord cu ideea ca, daca dai niste bani, te intereseaza mai mult pe ce ii dai si sa obtii ceva din asta. E un principiu corect, dar cred ca e diluat de cateva aspecte:
    – sunt deja o gramada de oameni care platesc facultatea cu banii lu’ taticu, si apoi fac orice altceva. Sigur, nu se pierd banii de taxe (ala isi plateste facultatea) dar se pierde un loc, adica o oportunitate de a educa pe unul care, poate, chiar ar aplica ce a invatat.
    – oameni care nu au bani ar renunta la ideea de facultate, lucru care potential le-ar diminua venitul viitor si implicit taxele.

    00
    • nu, oamenii care nu au bani dar vor să facă facultate trag mai tare, să aibă burse si să invețe.

    • Unii da. Poate chiar o majoritate. Dar nu ai cum sa argumentezi ca nu vor fi si oameni care ar putea face facultatea, dar situatia lor sociala le pune atatea piedici in cale, incat lupta pentru banii de taxa/bursa nu ar fi tocmai picatura care umple paharul.
      In alta ordine de idei, nu e vorba neaparat de bursa. Nu ma refer doar la cei mai buni. Sa luam cazul particular teoretic al lui Gigel, care e un elev mediu, cu note asa si-asa, care nu prea stie ce vrea sa faca in viata. Gigel nu vrea neaparat sa fie inginer sau jurnalist si, daca ar fi, nu ar fi un inginer sau jurnalist extraordinar. Daca nu e nici o taxa, poate ca se duce la facultate si poate ca, la sfarsit, chiar munceste ca inginer. Sau poate nu. Iar daca e o taxa, poate ca prefera sa se faca taximetrist.
      Sunt de acord ca ar trebui un fel de filtru pentru cei care chiar vor sa foloseasca informatia din facultate, macar pentru a reduce costurile cu educatia. Problema cu banii e ca nu sunt un filtru direct pentru „vreau sa”, sunt un filtru direct pentru „pot sa” si doar indirect pentru „vreau sa”.

      00
  61. In primul rand, dupa cum bine spunea un om intelept, absolventii romani nu se angajeaza in alte tari datorita sistemului de invatamant romanesc, ci in ciuda lui. Contributia statului la reusita lor e minima, daca e si atat.
    In al doilea rand, cei mai multi absolventi angajabili in strainatate incep prin a lucra in tara. Exceptand medicii proaspeti din ultimii ani, care, din cate vad, isi pregatesc deja plecarea inca din facultate, cei mai multi plecati au cel putin 2-3 ani de lucru in tara (unii lucreaza chiar din facultate). La cati bani reali a bagat statul roman in ei putem spune ca si-au platit datoriile.
    In al treilea rand, in cazul medicilor care nu lucreaza in tara nicio zi, vina e tot a statului care le face mizerii peste mizerii.
    In al patrulea rand, in cazul cercetatorilor care – din nou – nu lucreaza in tara nicio zi, sa tinem cont si ca multi mai fac masterate si doctorate in tara unde se stabilesc si ca, oricum, e inutil se mentii in fiacre tara institute de cercetare pentru o mana de oameni care chiar dau rezultate. E mai logic sa se grupeze in cateva centre mari din lume si sa dea rezultate mai bune acolo. Oricum, din munca lor beneficiaza omenirea intreaga, deci indirect si tara care i-a scolarizat.

    00
  62. ce facem cu ei dacă îi învățăm și apoi pleacă? VS ce facem cu ei dacă nu îi învățăm și nu pleacă?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile