Pe vremurile astea, ar fi mișto să nu te urască angajații

Criza chip-urilor lovește și Brașovul, două dintre fabricile locale de piese auto și-au trimis angajații acasă, cu 50 sau 75% program de muncă.

Și, pentru că ar fi fost aiurea să întrebe sau să gândească un pic, și să îi lase pe oameni acasă 2-3 zile sau o săptămână, mai ales că acum se fac și muncile de toamnă, mai ales alea cu strugurii și distilarea, au ales metoda mizerabilă. Îi țin în stand-by cu anunțarea cu 24 ore înainte că ziua următoare trebuie să fie la muncă.

Asta așa, pentru că employer branding, fidelizare și alte minuni din astea gândite din capul departamentului de HR sunt doar vorbărie.

Al doilea motiv pentru care nu vor să îi lase mai liberi e că știu și ei unde se duc. În construcții, unde e nevoie în continuare de forță de muncă. Dar dacă se duc acolo și văd că se câștigă bani, s-ar putea să nu se mai întoarcă toți la fabrică, și vor să evite asta, chiar dacă o fac cu prețul urii muncitorilor. Și o să fie genul ăla de ură care nu se repară cu o geacă sau un rucsac.

Bate vânt rece.

munca-constructii-muncitori

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. De ce? Sunt sute care asteapta la poarta…

    00
  2. Lasati piesele auto, e jale ca nu avem chipuri pentru Playstation 5.

    00
  3. Dar daca merg sa lucreze in constructii vor avea timp de cules si distilat? O companie are comenzi de onorat si intarzaierile sunt penalizate. Nu e ca si cu scoala, sa-i trimiti acasa in vacanta si sa „recuperezi” ulterior. Ne cam place capitalismul, liberalismul si nu prea.

    00
    • mane, e de acum un an știrea.

    • nu stia unde sa faca bookmark

      00
    • Având în vedere că am lucrat până în 2019 la Vard Tulcea și că am avut contact cu vietnamezi, italieni și numai pot să îți spun că ăla e un zvon mult exagerat. Da, mănâncă alte ciudățenii dar majoritatea vietnamezilor mi-au spus că ei nu papa câine. Sa mai spun că aveau o cantină dedicata lor cu bucătărie și bucătar vietnamez specifică.

      00
    • dar prin brasov astia nu stiu sa vina?

      avem ursi moca, avem mistreti, caini nu prea am mai vazut

      1 zona faina langa lac de gratar amenajat (noua), mai vine una proaspata in mijlocul orasului (pasaj fartec) aproape de zona de plimbare a lui zoso (din clipurile video)

      00
  4. > Asta așa, pentru că employer branding, fidelizare și alte minuni din astea gândite din capul departamentului de HR sunt doar vorbărie.

    Stii ce fel de oameni lucreaza in fabricile astea? Vai de capul meu… Cand vine sezonul in Spania 50% pleaca din fabrica de la o zi la alta.

    Caz concret la o fabrica de cabluri pentru autoturisme, unul a furat o rola de cablu care costa 30.000 euro si a folosit-o ca uscator de haine…

    Nu poti sa faci branding cu pulimea.

    00
    • Nu poti sa faci branding cu pulimea.

      Nu poti sa faci branding atunci cand nu ai nimic de oferit. Punkt.

      00
    • Ete un cacat nu poti sa faci. Nu vrei, ca iti consuma timp si energie, dar cum naiba sa nu poti?
      Dupa un an il chemi in birou si ii maresti salariul.
      Dupa inca 1 an faci la fel.
      A implinit 3 ani in firma? Il inviti la o discutie, il servesti cu o cafea. Si stai de vorba cu el…il intrebi ce il doare, ce isi doreste. Si afli ca e insurat, asteapta copil si locuieste cu masa in 2 camere. Si te oferi sa il ajuti sa isi ia o casa…el plateste creditul si tu dobanda. Pai daca faci asta muncitorul ala e in stare sa omoare pentru tine.
      Dar tu ce faci, ca un mare cacat de patron ce te crezi? Ma sfidezi…imi zici ca sunt pulime. Si te plangi…o iau razna de cati patroni se plang ca e greu. Sti ce vede pulimea? Vede ca tu bagi benzina intr-o saptamana cat e salariul lui pe 2 luni. Vede ca esti bronzat in ianuarie ca ai fost in Indonezia. Nu vede noptile nedormite, nu vede stresul tau ca patron intr-o tara in care legile se schimba zilnic. Vede exact ce ii arati….si tu ii arati sfidare, el te fura cat poate. Ia sa il respecti pe puletele ala, sa vezi ce bine o sa fie.
      Sau mai e varianta doi…fute-i si femeia, leaga-i copii si pe urma nu o sa mai plece de frica.
      Dar orice faci domnu patron…te rog eu mult macar nu te mai plange.

      00
    • Am lucrat la o firma care oferea masa la pranz. Femeia de serviciu era si bucatareasa. Se cumparau de toate, iar femeia fierbea oale in buctarie, punea pulpe la cuptor… din astea. Aveam masa calda la pranz.
      Fain, nu?
      Firma mica, 20 de oameni.
      Cand a lovit criza, ni s-a spus ca firma nu mai poate oferi masa la pranz. Ok, no problem.
      Dar cum au facut asta? Azi. Dimineata, la 8 mail: De azi nu mai oferim masa de pranz.
      WTF? Daca n-aveam deloc bani la mine?

      Bine, criza, nasol. Bine ca avem loc de munca.
      In mijlocul crizei, unul din asociati, patronul 2, parcheaza in curtea sediului doua motociclete Harley, noi. Nu una, doua. Noi.
      Patronul 1 facea excursia lui lunara la Paris, fara probleme. Lipsea de la sediu, din fuctia de patron, sa faca excursii la Paris.
      O portie de supa de pui facuta in bucatarie, am calculat, costa 2 lei. DOI LEI, in p*la mea!

      Cam asta e cu patronatul. Dupa ce am vazut cele doua Harley in curte, la mai putin de jumatate de an mi-am dat demisia. Nu avea sens sa mai lucrez pentru ei. Nu marisera salariile de 4 ani, si o ardeau ca „e criza”.
      Ce s-a intamplat dupa ce mi-am dat demisia? In cativa ani < 3 ani, firma a dat faliment. Nu mai exista, e istorie.

      Au plecat de la un cacat de supa de 2 lei, pe care "nu si-o mai permiteau".
      Fostii patroni acum sug cariciul, sunt angajati, gen.

      00
    • Nu zic sa mori de foame pentru bunastarea angajatilor, dar da-o-n ma-sa, nu parca motociclete noi in curtea firmei, plangand ca esti sarac si n-ai bani sa mai cumperi 1 kil de orez sa dai de mancare la 20 de „pulime” care lucreaza pentru tine.
      Daca mananci cacat ca e criza si esti sarac, macar pastreaza aparentele, nu o arde tu jmeker…
      –-
      Cat sa coste o mazare cu puple de pui, cand cumperi mazarea si pulpele de la un en-gros? Si cu facturi pe firma… Cata economie lunara faci?
      Dar, repet, gestul a contat, ideea ca „e criza” dar eu imi cumpar motociclete noi…

      00
    • Inca o chestie pe subiect: incepuse lumea sa-si dea demisia. Azi pleca unul, maine altul. Am facut valuri, am mers in biroul sefului, trimiteam mail la „all@” DE CE PLEACA LUMEA!? E NORMAL SA PLECE LUMEA!?
      Raspuns: „Nu-ti fa probleme, Cristi, noi nu plecam.”
      Au „plecat” si ei, dupa cativa ani in care erau convinsi ca ei „nu pleaca”.
      Am fost mai destept cu trei ani decat patronii, am stiut cu trei ani inainte ca firma e pe duca.
      Si m-am intors din Londra pentru ei, atat de faina era echipa initiala!

      00
    • de aia se dux astia in ungaria, cehia, slovacia si fac fabrici, ca se fura, ca angajatii is cum is (adevarat ca si salariile, conditiile nu sunt ok) si ba vin, ba pleaca. Nu e de la lipsa autostrazilor

      00
    • >>Dupa ce am vazut cele doua Harley in curte, la mai putin de jumatate de an mi-am dat demisia

      Da’ ai stat ceva sa suporti mizeria, nu? Ia zi tu sincer acum, ai plecat ca ti-ai gasit tu de drum, nu ca te incurca motorul patronului.

      00
    • Acum niste ani buni, intarzia patronu lu’ barbata-miu platile salariale (firma MARE de constructii, cifra de afaceri super mega teapana). Zice patronul intr-o sedinta pe santier … habar n-aveti ce nasol imi merge, am pierdut 3 milioane de dolari pe bursa. Intarziase 2 zile salariile, ca deh, probleme, sa inteleaga pulimea care traieste de pe o zi pe alta, ca nu e usor sa fii patron.

    • Am scris „m-am intors din Londra pentru ei”. Nu „mi-am gasit alt drum”, daca erau OAMENI as fi ieșit la pensie cu ei, ii consider cei mai frumoși ani, in cea mai faină echipă de colegi cu care am lucrat. Am scris ca trimiteam mailuri si mergeam in biroul patronatului sa intreb de ce pleacă lumea?
      Trebuia sa apari tu sa manânci un cacat, „stii tu mai bine”…

      00
  5. Am văzut anunț la un șantier din București, se caută necalificați cu 4000-4500 RON net.

    00
  6. Nu mai avem chipuri ca grosul se baga la vaccinuri :))))

    00
  7. A fost un sondaj pe eJobs parca: pentru ce diferența de bani faceți schimbarea de job. Vreo 20% o făceau și pentru 10% din bani, vreo 40% pentru 30%… Fiind ejobs zic ca nu doreii votau preponderent, cu cât scade salariu cu atât lumea simte aia 50 lei pe luna în plus la salariu. Asta e realitatea. Nu, lumea nu sta la munca pentru politici de Hr. Asa ca deșii nu pare etic, e oarecum corect calculul economic făcut de firma din articol.

    00
  8. doua cu patroni:

    1. la un amic la job dupa un an de tras cu overtime si uneori weekend uri la Craciun nu numai ca nu a dat prima dar nu a platit nici salariile pana dupa Anul Nou pt ca criza. Dar in ianuarie a intrat pe poarta firmei cu un Ford Ranger nou nout.

    si 2 pe fun: patronul isi aduna angajatii in parcare:” va place noul meu Ferrari?” Da sefu. „atunci munciti la fel si anul ce vine sa imi mai iau unul” :)

    00
    • Și patronul ăla e ok, merge pe picioarele lui în ziua de azi? 😠

      00
    • StefanP, ca să ce? să faci puşcărie pt un idiot? să-ţi laşi copiii pe drumuri pt un idiot. demisie în bloc (aşa, măcar un 50% din oameni, cu tot cu vorbe la prieteni despre practicile ipochimenului), îl laşi fără afacere, fără Ranger, fără nimic.

      00
  9. Un moment bun ca Sefu la blog sa bage tradiționalul deja articol cu “Salarii 2021”

    00
  10. employer branding si fidelizare la fabrici de confectii textile si cablaje. am ras.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.