Vrem mai multe pentru copiii noştri

Sunt oarecum uimit de o situaţie ce implică un pic de gândire şi multă ipocrizie. Toţi părinţii vor mai mult pentru copiii lor. Lasă, eu n-am avut computer, nu mai beau 3 luni şi îi iau lui. Eu n-am avut mobil, îi iau lui, să nu rămână prostul clasei. Hai să dăm şi o şpagă să intre băiatul la facultate bună. Şi una ca să fie angajat la o bancă, să nu facă degeaba ASEul.

Şi în timpul ăsta copilul e ţinut în puf. El e un fel de director de bancă, numai beneficii, nici o responsabilitate. Fata e mai interesată de tangarezii gri asortaţi la pantalonii roz decât de prăjitul cartofilor, iar baiatul mai mult de CS şi ODC decât de MS Office şi alte chestii utile. Puţini părinţi sunt preocupaţi de ce învaţă şi ce ştie juniorul, dar luptă pentru ca el să aibă de toate. Să aibă posibilitatăţi cât mai multe, chiar dacă copilul nu face nimic.

Pregătim o generaţie de stupizi, care au posibilitatea de a face multe, dar care…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. dar care vor face rahatul praf.

    00
  2. … îşi fut viaţa înainte să înceapă bine …

    00
  3. NOU
    #3

    O generatie de oameni imperfecti…la fel ca aia de acum 100 de ani si la fel ca aia de peste 100 de ani. Copiii reflecta caracterul parintilor.
    Cand o sa avem copii o sa dam adevaratul test. Pana atunci e usor sa judecam.

    00
  4. nu te-ai prins-de fapt li se rupe de copii, important e sa dea ei bine la vecini, familie, colegi-ia uite ce grija are ala de copii…etc-toti o fac din importanta de sine

    00
  5. Warren Buffet a zis: o sa le dau copiilor mei destui bani incat sa poata face orice, dar nu atat de multi incat sa nu faca nimic

    00
  6. „Pregatim o generatie de stupizi, care au posibilitatea de a face multe, dar care…” ….So what?… Concurență mai puțină, tu ai vrea să fii înconjurat numai de indivizi capabili și bine pregătiți?… Eu unul, nu, am deja 30 de ani și nu vreau să-mi ia pîinea un puștan bine pregătit, cu mai multă putere de muncă și, în general, mai competent decît mine.

    Așa că-mi place să văd oameni care abia leagă două-n tei, semi-analfabeți, incapabili și troglodiți. Ajută la selfesteem.

    00
  7. punctat bine, mai putin ex. cu MS Office :D

    00
  8. @silviu: nu degeaba e Warren Buffet pe locul 1, om destept, nu cocalar de asta din zilele noastre care e interesat doar sa nu rade lumea de copilul lui ca nu are ultimele tricouri Adidas, cand el nu stie sa zica Multumesc pentru nimic.

    mi-e scarba de lumea care nu apreciaza nimic, nu zic multumesc.

    00
  9. adica ce vrei sa spui? ca parintii romani sunt prosti, spre deosebire de toate celelalte domenii, unde romanii rup gura tirgului prin competenta, viziune si profesionalism? hmmm…

    00
  10. „Pana atunci e usor sa judecam.” … adevarat zici Florine, eu am doi….insa….. nu cred ca tine asa d emult de noi ca parinti, cat tine si de circumstante, lumea de azi in general. Eu nu le dau totul pe tava, eu le dau tava si ii invat cum sa isi aseze pe ea ce vor sa pape :)

    00
  11. O consecință a comunismului zic eu.

    Mulți părinți au gândit sau gândesc așa pentru că în comunism nu erau toate chestiile care sunt în ziua de azi.

    Nu cred că problema este în cât și ce îi dai copilului ci în faptul căi dai fără să-i formezi o scară de valori și bunul simț.

    Majoritatea părinților cred că asta e tot ca să-ți faci datoria, să-i dai ce are nevoie și ce n-are nevoie, că dacă e în plus doar n-are cum să-i strice nu ?

    Restul sunt detalii fără importanță, las’ că învață și singur restul. Ce rost mai are să-i explic eu ca părinte.

    00
  12. Asa zisii parinti moderni, incearca sa se conformeze cu timpul actual pe care nu il inteleg si sa nu fie ca parintii de moda veche care isi trateaza copii cu severitate.
    Cati dintre noi dupa ce au facut o trasnaie nu si-au luat un sut in fund, dar care din acel sut s-au trezit sau au invatat ceva ce nu uita toata viata.
    Ideea de democratie fara responsabilitati continua sa faca victime, conceptul in sine nefiind inteles, dincolo de mentalitatea de libertate fara limite…

    00
  13. NOU
    #13

    Am auzit pe cineva zicand mai demult: Omul a atins pragul maxim de evolutie… tot ce face acu este sa decada” … o vorba mai mult decat adevarata. Drept dovada si mizeria sociala, cat si mizeria televizata.

    00
  14. Şi mie îmi plac întrucâtva gollemii ăştia cu IQ subunitar. :)) Mă îngrijorează, însă, faptul că au un oarecare succes. Ceea ce mă deprimă.

    00
  15. Nici baza nu e cine stie ce !

    00
  16. …nu stiu/vor sa faca nimic…
    Traim timpuri in care nu mai conteaza altceva decat exteriorul! Nu conteaza ceea ce ai in cap, daca stii tabla inmultirii sau sa conjugi verbul „a fi”. Conteaza hainele, masinile, telefoanele, pe scurt achizitiile materiale. Atat. E simplu.
    Ma bucur ca am o mama inteleapta, care nu a facut ORICE ca sa imi asigure mie tot ceea ce am nevoie sau nu am, ci mi-a dat putin si m-a deprins ca eu sa muncesc, sa invat si sa lupt pentru mai mult.
    Nu consider comunismul ca fiind scuza pentru actiunile unor parinit. Cred ca, asa cum karmapolice puncta intr-un post anterior, este vorba doar de egoism, de imaginea in fata lumii.
    @ Silviu, intelept warren Buffet
    @adspedia, imi place cum procedezi ;)
    @ Danutz, mie nu mi-e frica de concurenta, dimpotriva ma stimuleaza sa muncesc si sa invat mai mult, sa caut sa evoluez permanent. :)
    @alberto, intr-adevar conceptul de democratie nu este inteles, democratia implica si responsabilitati.
    @ PCH in ce domenii rup romanii gura targului prin competenta, viziune si profesionalism? la furat din portofele? la spart serverele Nasei? in coruptie? Actiunile prin care rup gura targului nu sunt nicicum constructive, utile sau laudabile.
    @ Eu – ce sa le explice copiilor cand nici ei nu au asa ceva? ;)
    @ TulceaFoto – sunt de acord cu afirmatia… din pacate…
    @ sorin: le dau bani dar nu atentie – deprimant, mai ales pentru cei privati de asa ceva.

    00
  17. parintii vor, dar nici ei nu fac nimic pentur copii lor. Faptul ca le asigura toate conditiile nu inseamna ca vor face din copiilor niste genii. In prezent prea putini parinti se mai ocupa de odraslele lor. De multe ori sta bunica, matusa sau bona cu ei.

    00
  18. Fiecare in limita posibilitatilor….
    Apropo, cand voi veti fi parinti la randul vostru, ii veti lasa sa se descurce singuri? Sa fim seriosi, fiecare closca isi protejeaza puiul.

    00
  19. Perfect adevarat! ohoooo, nici nu stii cata dreptate ai! Toti cei care pana acum au fost tinuti la caldut, hop cum dau cu curul de greu, cum pac au sarit inapoi la mana si la tata la cerut! Sun unii care au 40 de ani si tot pe spinarea parintilor stau.

    00
  20. @PCH: din nefericire, cam aia e ideea.

  21. Cred ca Cs=Counter Strike. Daca era Creative Suite, macar invata ceva util.

    00
  22. @Danutz, concurenta aia o să-ți plătească pensia, o să-ți voteze legile, o să-ți conducă țara.
    Era o vorbă cu „decât primul între proști mai bine ultimul între deștepți”…

    00
  23. @zoso ca si side-topic
    Linux ala de-l faci du gay-ish are o chestie numita Gcompris, din care copiii mei au invatat o gramada de lucruri.

    (exista Gcompris si pentru windows, dar e foarte slab)

    00
  24. Zoso poate ai fi tu tare pe internet si in zona blogurilor dar daca nu ai copii abtinete de la a comenta viitorul lor, gandestete ca si tu ai pornit tot de la un cacat de Odc sau ce era prin anii 98 nu ai sarit direct in blog sa dai lectii de viata la unii, mai pune frina prietene despre subiectul asta ai sa fii capabil sa vorbesti cand o sa ai copii.

    O zi buna la facut copii

    00
  25. ipo : Ca sa poti arde gazul la Bambu si la Mall trebuie sa ai bani, ca sa ai bani trebuie sa muncesti vorbim la general si excludem cocalarii care produc bani din manele, dam un exemplu. Ca sa iti folosesti timpul in mod constructiv… stai asa , care timp ? daca muncesti 10 ore pe zi si ajungi acasa rupt in gura mai ai timp sa iti folosesti timpul ramas la ceva constructiv ? ( poate la somn ) ma insel cum de altfel nu cred ca aceasta criza care se materializeaza prin pierderea locului de munca te poate aduce cu picioarele pe pamant, la disperare poate.

    00
  26. In fiecare generatie au existat si vor exista parinti de toate felurile si copii de toate felurile. Faptul ca astazi au la dispozitie alte gadgeturi decat am avut noi nu este nici vina si nici meritul parintilor – eu ravneam la un ceas cu calculator si sapte melodii; ai mei erau intelectuali si nu si-au permis sa-mi cumpere unul, dar fiul blanarului avea, desi baiatul nu era sclipitor. Astazi se intampla la fel cu iPhone-uri, ce s-a schimbat?

    00
  27. Pai eu zic ca exista o cauza destul de simpla: parintii, neavand in copilarie respectivele chestii, nu prea stiu cu ce se mananca. Ii iau plodului PC convinsi de vreo reclama idioata sau cu speranta/idee ca acest lucru le va oferi mai multe sanse in viata. Cand colu copilasul sta toata ziua pe p0rn si manele. La fel cu facultatea, spera ca o sa ajunga sa aiba o functie mai mare, un salariu mai bun. De fapt la ASE se freaca duda grande pentru o diploma care e la fel de utila ca hartia igienica, atunci cand e vorba sa gasesti un job decent. Parintii s-au format in alte vremuri si sunt defazati, asta-i cauza.

    @Andra M: Mi se pare corecta observatia cu privire la superficialitate. Si mi se pare interesant ca, pe masura ce creste nivelul de trai, acest lucru se accentueaza. Scapati de presiunea grijii pentru ziua de maine, oamenii prefera sa arda gazul la Bambu si la Mall, decat sa isi foloseasca resursele si timpul intr-un mod mai constructiv. Cred ca tine de natura umana lenesa. O sa fie interesant cu criza asta, sa-i mai aduca pe unii cu picioarele pe pamant…

    00
  28. @ Trefla, interesant rationamentul „ca sa ai bani trebuia sa muncesti” deoarece sunt nenumarate exemple prin mall-uri si bamboo de indivizi care au bani, desi nu muncesc – cel putin nu munca cinstita, aia de o zici tu de 10 ore pe zi si te intorci frant acasa. Desi si apelatul la mama si tata sau alte activitati „discutabile” tot un fel de munca sunt, nu?
    Cat despre faptul ca si Zoso ar fi pornit tot de la ODC, asta e clar….nu asta e problema, ca si generatia actuala folosesc ODC-ul si mai stiu eu ce, problema e ce fac cu el si ce fac pe langa.
    Cat despre CS – pierdere grava de timp ;)

    @Octav, intr-adevar, closca isi protejeaza puii, insa ce-i prea mult strica! A-l proteja insemna sa il inveti sa mearga/zboare singur! Nu sa il porti in spate!

    @ Meeku – sunt de acord, mai bine ultimul intre destepti…. cat despre pensie, ma indoiesc ca mi-o va plati cineva ;)

    @ ipo, nu e oare mai usor sa iti etalezi achizitiile (nu conteaza prin ce metode pbtinute) prin mall-uri sau bamboo, decat sa faci ceva, orice? Nu e mai usor sa ii iei copilului masina(desi nu are nevoie de ea- doar ca sa crape vecinul de invidie) decat sa te asiguri ca are ceva in cap, informatii, cultura, chestii de-astea demodate? Intotdeauna omul a cautat sa aleaga calea mai usoara…
    Mai nou am inteles ca parintii sunt impotriva temelor date acasa ca sunt prea mult pentru saracii copii – de parca la scoala ar face si altceva decat sa frece menta (o fi obositor si asta, nu am de unde sa stiu)! Dar noua ne pasa de copiii nostri !?!?! Give me a break! ;)

    00
  29. @Trefla: am doi, nelegitimi, le platesc pensie alimentara si ii vizitez o data pe an in america, la ma-sa. ce zici, acum imi pot da cu parerea?

  30. Io am o fetita… asa ca vb in cunostinta de cauza…
    A oferi totul pe tava copilului pe motiv ca tu nu aveai cand erai mic e semn de prostie crasa…si se gaseste cu predilectie in RO…

    Pe alte meleaguri, chiar in familii foarte bine situate financiar, copiilor nu li se ofera ceea ce-si doresc, doar asa pentru ca vrea el…
    Nu-l educi de nici-un fel asa…Ceea ce ai sa obtii va fi un individ/individa care va crede ca i se cuvine totul doar pentru ca exista…
    Uitati-va pe Dorobanti ca sa intelegeti ce zic…

    00
  31. Zoso, eu cred ca amesteci mere cu nuci si-ti ies dovlecei.

    Nu poti pune in aceeasi oala parintii care fac sacrificii pentru a oferi copilului calculator, cu cei care aleg sa-i inlesneasca (in opinia lor – gresita, de altfel) drumul in viata, cumparandu-i un loc la facultate sau un job.

    Nu-i echitabil.

    00
  32. @ geretus

    Corect, e plin cancan-ul de ei.

    @ ingrid

    Nu e vorba de sacrificii aici.

    Tu i-ai lua un Scirocco copilului tău să zicem de vârsta liceului dacă ţi-ai permite sau îţi permiţi achiziţia ?

    Despre asta se discută aici, sper c-am înţeles eu corect şi nu mă aflu în off-topic :)

    00
  33. @Eu: daca a nu mai bea 3 luni e un sacrificiu, esti off topic.
    Daca nu e un sacrificiu, sunt eu off topic :D

    00
  34. @Trefla: „ca sa ai bani trebuie sa muncesti”-wrong. Nu neaparat, iar la Bambu sunt exact aia care nu muncesc. Whatever, hai sa lasam cluburile, sa zicem de mall sau de cumparaturi la hypermarket.
    @Andra M: sincer, mie mi-ar pasa de copii mei. Restul sa faca cum ii duce capul…

    00
  35. @zoso: nu merita sa te arunci in vorbe. Eu nu cre dca avand 2 copii pot spune mai multe despre cum sa educi copiii in general. Consider insa ca da, conteaza si experienta „hands-on” fata de citit in carti sau vazut la altii.

    In primul rand, nu simti durerea posibilei nerealizari a copiilor tai, asa cum simti pentru ai tai . Te responsabilizeaza binele lor. Te simti obligat sa ai grija sa aiba tot ce le trebuie… nu neaparat lux.

    Apoi, cred ca pana nu ai copiii tai nu sti sa imparti, sa ridici si sa sprijini cu adevarat inceputuri si start-uri in viata si in jurul tau.

    Nu ma arunc mai mult.

    00
  36. Stiti ce n-am inteles eu? De ce se simte toata lumea bagata in aceeasi oala? De ce se simt unii cu musca pe caciula? Cand ceea ce a spus zoso este cat se poate de simplu: se refera la acei parinti care pur si simplu le cumpara odraslelor absolut orice le tuna prin cap, la acei parinti ai caror copii de 7 ani au telefoane mai performante de multe ori decat un tanar care munceste cu norma intreaga sau poate chiar cu 2 job-uri, acei parinti care in loc sa le ofere educatie le ofera pc-uri, mobile, atv-uri si fite :)

    Nu e problema ca ii iei copilului PC sau nu, ideea e ce face el cu PC-ul, la ce ii foloseste? Invata, aduna ceva cunostinte in plus, pentru a putea fi pregatit pentru viitor, in profesie, viata, familie? Sau pierde vremea Jucand CS, agatand/relationand pe hi5, aberand pe mess si delectandu-se pe site-uri porno inca de la 6-7 ani?

    Asta e valabil pentru toate lucrurile amintite. E normal sa il ajuti, e copilul tau, insa daca limita dintre a-l ajuta si a-l invata ca e buricul pamantului caruia i se cuvine totul, este trecuta, atunci apare problema! ;)

    Asadar, nu e necesar ca unii sa sara ca arsi atata timp cat ei gandesc corect vis-a-vis de educatia copilului lor. si nici nu are importanta cine are copii si cine nu. Pana la urma, e chestie de bun simt si intelepciune!

    @ Ipo: crede-ma ca si mie mi-ar pasa de copiii mei, pana la urma deciziile pe care le iau pentru ei in primi ani de viata il vor afecta toata viata.

    00
  37. filmul „idiocracy” se poate adeveri?!

    00
  38. NOU
    #39

    meitam soarta pe care ne-o facem cu propria mina.viitorul va decide, daca ceea ce crestem si educam acum va avea puterea sa duca mai departe aceasta tara. sau poate ca nu va avea putere.
    cind eram mic stiam ceea ce este greu( sa traiesti fara bani, sa muncesti, sa ingheti de frig in casa, sa fci baie o data pe saptamina „in cada plina cu apa calda” etc) pot continua.
    erau si parti bune mai ales aceea ca puteam citi intreaga biblioteca a parintilor.
    copii de azi cresc in fata pc, sunt unii care vor cistiga o piine din pc dar citi poate 1% din ei. citi vor ajunge la concluzia ca stind in fata pc-ului isi irosesc viata?
    ii invatam niste lenesi, profitori si niste lasi.
    vor avea puterea sa ia viata in piept cu toate greutatile ei?
    sau vor proceda ca un emo? sinuciderea…
    cred ca acesti copiii nu vor fi in stare de mare lucru
    dar cred ca exista si exceptii
    aceeaia care sunt in stare sa duca Romania mai departe si care pot face mult mai mult decit noi.
    avem datoria sa credem in ei sa ii incurajam si sa ne sacrificam pentru ei
    trebuie insa mai intii sa ii gasim

    00
  39. Nu foarte offtopic, uitati ce zice Sorin Ionita intr-un editorial de azi din EvZ:
    „Se luptă azi haotic între cele două viziuni asupra educaţiei, ambele falimentare: cea veche, ceauşistă, modelată după tiparul şcolii de ucenici, care trebuia să dea uzinelor pălmaşi calificaţi pe viaţă într-o slujbă stabilă; şi cea nouă, occidentală, care pune accentul pe individ şi cultivă exprimarea liberă a opiniilor, chiar atunci când ele au consistenţa apei de ploaie, producând adolescenţi funcţional analfabeţi şi vorbitori în clişee social-acceptabile, care diferă de vechii absolvenţi nu prin nivelul de pregătire, ci doar prin natura post-industrială a aspiraţiilor (job în comunicare, modelling, management etc). ”

    Cam corect, nu-i asa? E drept ca cei 7 ani de acasa sunt baza educatiei unui copil, dar care ar trebui sa fie rolul (social) al scolii in toata ecuatia?

    Problema de baza din post ramane insa simpla, asa cum a rezumat Andra M mai sus. De fapt, ca de obicei, exagerarile si lipsa bunului simt duc la rezultate catastrofale. Cum ar fi de exemplu cel de aici:

    00
  40. Din pacate multi dintre parintii nostri au fost intr-adevar invinsi de comunism din cauza educatiei pe care au primit-o de la parintii si bunicii lor – oameni care pe care nu-i anima dorinta de a schimba lumea si traiau in limitele triste ale cuvintelor „asta e”, „ce sa-i faci”, o lume trista a lipsei de sansa si a claselor sociale. Te nasteai taran, mureai taran etc. Asa si ei, s-au trezit in comunism si au zis „asta e”. Au trait ca niste sclavi 50 de ani, au inghitit peste oceanic si s-au bucurat ca ascultau Europa Libera.. wow ce tare! Si, din pacate asa ne-au educat si pe noi. Fa-te ca muncesti, uraste sistemul – dar tacit ca daca tipi prea tare te salta Secu, totul e in zadar etc etc.
    Trist frate cind te gindesti ca, paradoxal, oameni educati in spiritul asta anti-viata au reusit chestii foarte tari: ca de exemplu sa plece din tara.

    00
  41. vad ca fiecare a interpretat un pic diferit postarea, asa ca mai intai de toate o sa zic si eu ce-am inteles: ca zoso nu e de acord cu parintii care inteleg sa fie parinti doar oferindu-le copiilor diverse chestii (materiale). si nimic mai mult.
    eu una n-am o problema cu datul in sine, e normal sa vrei sa-i dai copilului ce-i trebuie si uneori si mai mult, daca te tine buzunarul. dar dincolo de acoperirea nevoilor materiale ale copilului trebuie sa mai faci si altele: sa incerci sa fii un model bun pentru copil, sa fii disponibil pentru el, sa-i comunici (fara sa-i impui) sistemul tau de valori.
    sunt de acord si cu cei care au zis ca are si comunismul o vina; daca bunicii si parintii au sistemul de valori dat peste cap, ce sa-i transmita copilului? ce model de viata sa-i propuna?
    in conditiile in care cateva generatii au trait in romania cu ideea ca statul iti da fara sa faci tu ceva anume ca sa meriti, ca luptand pentru tine si afirmandu-ti individualitatea nu castigi nimic, ba chiar risti sa pierzi f multe, nu e normal ca adultii crescuti asa, deveniti parinti, sa incerce acum sa preia chiar ei rolul statului (care, vai, nu mai face nimic) si sa le cumpere copiilor studiile, slujba, apartamentul?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)