vrei un credit?

Nu e prima oară când sunt abordat să mi se ofere credite de puştani cu 3-4 ani mai mici decât mine, puştani care cred că se vor îmbogăţi din „vânzarea” de credite pe stradă.

Am cochetat de câteva ori cu luarea unui credit, pentru că jumtate din apartamentul meu este nemobilat, sau să îmi iau un aparat foto mai bun, un mobil mai tare, un sistem audio etc. Lucruri care pot fi făcute cu banii se găsesc.

Dar am dat mereu înapoi.

Un credit înseamnă responsabilitate. Înseamnă angajament. Înseamnă moartea pasiunii.

La fostul job, una din colege avea un credit pentru maşină. Nu era mulţumită de job, dar nici nu putea să plece, pentru că nu putea plăti creditul doar din salariul soţului. E o sintagmă în romanele româneşti numită „legaţi de glie„. Cam ăsta e efectul creditului.

Lipsa unui credit arată că preţuiesc mai mult libertatea mea decât o chestie materială. Şi strâng bani din salariu pentru a-mi lua ce vreau. Dacă mâine vreau să îmi dau demisia şi să stau 3 luni acasă, o pot face, fără să îmi fac probleme că banca mă trage de mână.
Şi da, dorm mai liniştit noaptea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. NOU
    #1

    yea (:| dar romania se indreapta catre stilul americanesc de societate de consum. unde o sa avem credite pentru tot… casa, masina, mobila… tot!

    70
  2. pe mine ma oftica faptul ca datorita dobanzii platesti de fapt mult mai mult decat valoarea obiectului. e mai bine sa strangi in fiecare luna suma pe care ai fi platit-o la banca si in loc de 24 de rate ai doar 18 sau asa. dezavantajul e ca in loc sa ai obiectul pe loc trebuie sa rabzi pana ai suma.

    41
  3. Am discutat cu un prieten stabilit in Canada. E un trend ca studentii de acolo sa aiba tot felul de credite pana in 4.000 de dolari (or more). Dar nu se streseaza. E drept ca si sistemul e altfel pus la punct..

    La noi inca se practica conceptul: „ai pus mana pe client? Atunci aiureste’l [si apoi jecmaneste-l] prin tot felul de dobanzi usturatoare”. Intai au indobitocit poplatia, plimbandu-le pe sub nas tot soiul de produse si promitandu-le ca le pot lua acasa doar prezentand buletinul la iesirea din magazin. Tentant, nu?

    Eu am luat un C.A.R. pentru nevoi personale, dar era mai bine daca ma abtineam. Acum 40% din salar imi merge acolo. E bine totusi ca au o dobanda mai mica decat la banci.
    Soon I’ll be free !!!

    20
  4. Mnz, dupa cum spunea si zoso, creditul responsabilizeaza societatea. Nu e vorba neaparat de societate de consum, pentru ca orice societate consuma, e vorba de cresterea nivelului de trai bazat pe responsabilitatea individului fata de propria-i pozitie si functie in societate.
    Si eu fug de credite, dar anul asta am facut un leasing pentru o masina deoarece mi se pare mult mai bine sa dai 300 euro pe luna decat sa blochezi din prima 11000 euro. Investiti corect, pot aduce 200% profit in maxim un an.

    02
  5. Zoso, simplistul:)

    Si eu dorm foarte linistit noaptea, desi am cateva credite. Nici mie nu-mi plac relatiile „intime” cu bancile, dar ai nevoie de ele. Cu banii lor – si cu putin creier – poti face mai multi bani. Si asta tot in spiritul de „libertate” pe care-l cautam. Nu e sfarsitul lumii si nici al libertatii mele daca o vreme (1-2-3) ani duc in spinare cateva credite. E mai important ce am facut cu ele si cum am pus banii la lucru…

    13
  6. fluture, geniul imobiliarelor

    daca nu ai sesizat, nu toti oamenii sunt la fel. si fiecare isi face viata asa cum vrea.

  7. Dobanzile la creditele in lei au crescut cu doua procente. De vina este BNR, care a majorat din nou dobanda de referinta, dar si rezerva minima obligatorie. Bancile reactioneaza imediat si paseaza cheltuielile pe umerii clientilor.

  8. hai ma, zoso, nu fii uracios:-)

    03
  9. „nu fi” domnule geniu financiar

    mnz spunea ca romania se indreapta spre stilul american.. un kkt.. cunosc pe cineva in americaaaaaaaaa… spunea ca folosese foarte rar cardul de credit cu dobinda de 4-5% pt ca i se pare foarte mult.. 4-5% pe an… prefera sa le foloseasca pe alea cu 1-2% dobinda pe an. zgircenie !? nu cred.
    la noi dobinzile sint 20-30+%.. nu stiu exact si nu`mi pasa…
    diferentza e de banci.. in lumea noua bancile investesc la greu pe diverite pietze.. de acolo vine grosul $$$$.. la noi bancile nu sint departe de mentalitatea de camatar.. ii rup la dobinzi iar la depuneri le dau fix pla

    01
  10. Vrei o masina. Sa zicem Logan. 8000????. Sau cat o costa.
    Tu ai doar 2000???? bani cash.
    Si un salariu lunar de 300????.

    Ce faci? Strangi banii din salariu?
    Daca nu cheltui nimic din salariu, ar trebui sa strangi diferenta de 6000???? in 20 luni. Aproape 2 ani.

    Nu este mai simplu sa faci un imprumut si sa ai masina imediat? Evident, platesti rate, SIMTI la propriu ca nu mai ai disponibilitatile de alta data, dar ai si tu masina.

    Ratele mari reprezinta problema.

    Oricum, cand vine vorba de mentalitate, pariez ca sunt persoane care nu ar face credit nici daca ar fi dobanda de 0%.

    Responsabilitate? Angajament? Moartea pasiunii?
    Frumoase cuvinte. :)

    Zoso, te-ai baga la un credit cu dobanda de 0%?

    „Lipsa unui credit arata ca pretuiesc mai mult libertatea mea decat o chestie materiala.”

    As adauga ca un credit implica constientizarea unui risc, a unei responsabilitati, implica o anumita maturitate si seriozitate.
    Cine ia un credit, il ia ca sa faca ceva cu el, nu il ia asa… in joaca.

    00
  11. Eu am credite, pentru ca mi-am luat apartament si nu aveam 40.000 de euro cash… Si nu, nu ma simt „legat de glie”, pentru ca daca maine ma hotarasc sa plec de aici am o oferta pe un salariu egal cu cel de aici. Si oricum am pastrat niste bani la banca cu care pot sa acopar 3-4 luni de credit fara probleme.
    Ideea e sa nu pui raul inainte. Poti sa ai credite, dar daca iti faci o planificare cat de cat a banilor, nu te ingroapa in asa hal.
    De exemplu sambata m-am hotarat ca mai vreau inca un LCD si m-am dus sa imi mai iau unul. Fara sa ma streseze faptul ca in felul asta cheltui mai mult de jumate din ratele lunare…
    Pe de alta parte, parerea mea e ca NU merita sa iei credite doar ca sa le iei. Adica nu as face credit pentru un aparat foto, de exemplu. Pentru ala poti sa strangi banii cateva luni si-l cumperi.

    00
  12. arise.. la 300euro/lunar nu vei primi un credit de 6000euroi… stiu cazul cuiva care a vrut o masina in leasing.. meseriasii de la raiffeisen au spus ca suma de care avea nevoie e prea mica… circa 6000euro… daca 6000euro a ajuns o suma asa mica inseamna ca traim intr`o tzara de pizdoshi
    evident BCR a aprobat creditul rapid…
    sint anumite credite la care „merita” sa te bagi.. gen masina sau casa… pt ca te vei folosi de ele..
    dar sint destui indivizi care fac credite pt telefoane mobile de 15mil.. wtf.. aia sint niste loseri.. si sint foarte multi

    00
  13. arise, pai la 300????, ce dai la banca, ce mananci?
    iti iei masina si o tii in garaj?
    aici tre sa fiu de acord cu fluture, iei un credit pentru ce iti permiti sau pentru ce iti foloseste in a produce mai multi bani.

    nu, nu m-as baga la nici un credit. eu sunt fortunat, pentru ca daca as avea nevoie de bani, nu m-as duce la banca ci la parinti si ei mi-ar da suma de care am nevoie. nu o fac pentru ca vreau sa mi le cumpar eu, din banii mei, cand voi reusi.

    abs, oamenii responsabili sunt putini si ei rezolva probleme.
    iar cu apartamentul e alta mancare de peste

    aia cu credite la mobile de 15 milioane dau bipuri

  14. Era doar un exemplu… :)

    00
  15. uite si eu vreau sa imi iau masina si nu o spuma ci una sh dar care e ok pt ca o stiu de vreo 2 luni.ideea e ca dau pe ea vrreo 2400 eu. si rata la credit pe doi ani vine vreo 100eu iar salariul meu e de 400 eu. Treaba e ca la astia 100 se mai aduna benzina,consumabile, asigurare,rovigneta ca doar nu o iau sa o tin in fata casei.so ce sa fac sa ma bag sa sa strang banii la ciorap ?!

    00
  16. pai daca iti iei credit ai putz-o. mai bine stai calm, cu jumatate de apartament nemobilat, fara telefon si alte chestii necesare. si daca demisionezi…chiar poti sa stai linistit acasa, doar ca nu 3 luni de zile, ca ar insemna ca in ultimele 2 luni din cele 3 sa faci foamea.
    totusi ai putea sa faci un credit pt birou, cred ca e cazul sa il dai uitarii, indiferent cate pete calde i-ai oferit de-a lungul timpului.

    00
  17. Am shi eu o replica la afirmatile de mai sus. Faptul ca te simti revoltat ca eshti `abordat de pustani` tine de conceptie probabil, ar trebui sa fim abordati de persoane de cel putin 65 de ani, ca sa ne simtim bine ? Intermedierea creditelor tine de domeniul prestarilor de servicii, domeniu inca greu inteles shi acceptat in Rom. din cauza gandirii comuniste probabil. Inca se agreaza statul la coada !
    Creditele bancare nu sunt ca sa te arunce in datorii ci ca sa-ti indeplinesti nevoile. Daca poti pune bani d-oparte din salariu `ca sa nu mai muncesti 3 luni` acelasi lucru i-l poti face shi cu ratele, poti strange bani pt plata ratelor pe 3 luni shi poti sta linishtit. Ideea este ca din salariu strangi degeaba pt ca banu se devalorizeaza shi o sa ajungi dupa 2-3 ani sa constati ca nu-ti iei decat un televizor. Banul trebuie investit, rulat ! Eu unul prefer sa alerge `un pustan cu 3-4 ani mai mic decat mine` in locul meu, sa stea la cozi shi toate cele. Consider ca timpul meu shi al altora e prea important ca sa fie pirdut la cozi, sunt altii platiti pt asta(pustanii aia).

    00
  18. Eu cred ca pana la urma totul are legatura cu tine si cu felul tau de a fi. O persoana ce nu doreste sa fie legata de o responsabilitate si care intr-adevar prefera sa traiasca clipa si sa se bucure acum va alege o chirie. O alta va dori o casa a lui care sa ii ofere o stabilitate cel putin psihica chiar daca este constient ca va plati rate 30 de ani.
    Cazul meu a fost altul. Eu ma saturasem sa stau 8 ani in camine si 2 in gazda si pentru mine chiria nu era solutia pentru ca nu mi-ar fi oferit locul meu dupa care tanjeam atat de mult. Asa ca am acceptat ideea de credit si mi-am luat un apartament. Apartamentu e de 25 de ani, are nevoie de imbunatatiri si de alte alea, dar nu mai conteaza, la fel ar fi fost si in chirie, cel putin stiu ca de aici nu ma da nimeni afara iar responsabilitatea ratelor e aceeasi ca si cea a chiriei.
    Cat despre posibilele economii pe care le-as face stand in chirie, nu e cazul meu pentru ca acum rata e mai mica decat chiria, in anul urmator cred ca va depasi chiria putin dar nu dramatic.
    Asa ca prefer linistea mea sufletesca stiind ca pastrarea casei depinde de mine sa muncesc si sa imi platesc rata si nu de o persoana oarecare in casa cui stau si care ar putea oricand sa imi spuna sa parasesc locuinta desi as avea bani sa-i platesc.
    Cazul acela cu 2000 de Euro venit pe cuplu e relevant doar pentru patura „up-middle” a Romaniei, din pacate multe cupluri nici macar nu au optiunea de a cumpara sau de a inchiria acceptand varianta inchirierii pentru ca nu au bani de avans sau de acte si asa se tarasc dintr-o chirie in alta cu tot calabalacul dupa ei pana cand se satura.
    Pana la urma oricum ai face esti legat ori de banca, ori de persoana care iti inchiriaza.
    Asa ca eu zic ca merita efortul cumpararii unei case in cazul in care iti doresti un loc al tau.

    10
  19. Da zoso, asta cu responsabilitatea cam asa e:) Sa te uiti la creditele pe termen scurt, nu cele de la banci sa vezi ca unele au dobanda reala 100%

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.