Vreau ca Daniel David să reușească!!!

Ministrul Educației s-a ocupat în ultima vreme cu tot felul de declarații necesare. Ba că e multă birocrație, ba interzicerea dictării din manual.

Nu știu ce planuri are, nimeni nu știe exact, dar nu vreau să sfârșească o glumă, ca Ilie Șerbănescu. Cei mai tineri dintre voi nu mai țineți minte, dar nenea ăsta, Ilie, făcea gura mare cu idei și opinii despre economie pe la TV și prin ziare (cam ce fac Caramitru și Năsui acum, dar pe vremea aia nu exista Facebook și Tiktok, așa că numărul păreriștilor era limitat), până când, ca să-și bată joc de el, l-au numit ministru în guvern. Unde a aflat că treaba nu e tocmai așa, iar gargara și teoria nu se pupă cu realitatea din teren.

Cum ar fi ca nenea ăsta să vină peste 1 lună cu niște măsuri coerente? Credeți că o să vrea Ciolacu să vadă lucrarea lui înainte să o prezinte publicului și să o corecteze? Adică să se schimbe tot, primesc, dar să lăsăm pe poziții toți oamenii angajați, că sunt ai partidelor?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Salut. Eu sunt destul de batran deja (cam ca tine).
    Tin minte crizele lui Vadim la TV cand au anuntat ca se va face o universitate sau ca reiau predarea in limba maghiara (ceva similar.) la Cluj si cum toata lumea tipa ca vin ungurii sa ne fure tara.
    Tin minte (eram copil mic) crizele de la TV cu manualele alternative si cum tipau ca uite in manualul X sunt doar 2-3 pagini despre Stefan Cel mare si jumate de pagina e cu poze!

    Maxim imi doresc sa reuseasca baiatul asta.

    Side note: l-am avut profesor pe Pricopie in facultate. Nu a impresionat ca profesor nici ca ministru.

    Side note 2: imi aduc aminte dupa ce am dat eu admiterea la liceu ca anul urmator au schimbat si tin minte cum mi-am spus: acum nu ma mai intereseaza sincer si pana am eu copii o sa fie totul clar. Deja am copii si se schimba la 2-3 ani si e un mega haos in invatamant.

    Concluzie: deja sunt 2 acatiste pt domnul Ministru sa reuseasca. Doamne ajuta si de birocratie si aparatul de partid pazeste :)

    Comentariu apreciat.423
    • Si eu l-am avut ca profesor pe Pricopie la facultate. A pus cursul la 7:30, in amfiteatrul de la Poli, desi SNSPA-ul era pe vremea aia la Romana.

      Cred ca l-am vazut de cateva ori, ca omul avea probleme importante, trimitea pe altcineva sa tina cursurile.

      Bonus points 2: https://www.tiktok.com/@marian.ceausescu.m/video/7446824484327197974?q=pricopie&t=1737015529547

      80
    • NOU
      #3

      Ce Pricopie mai baieti.
      Eu i-am avut profesori pe Iorgovan si pe Nastase – da, stiu, sunt un dinozaur deja.

      Nu i-am vazut niciodata la fata. Dar seminaristii lor erau de toata isprava.

      140
    • @Andrei
      Sunt mulți profesori care nu dau pe la cursuri. Nici Cristian Pârvulescu nu venea, își trimitea asistentul, pe revoluționarul Crăciun, care și el chiulea, iar când venea, în loc să țină cursul organiza evenimente LGBT în timpul în locul cursului.

      20
  2. Sa schimbe ceva intr-un guvern cu PSD? Hai ma ce naiba ca nu mai suntem copii.
    Avem recent exemplul lui Bolojan. A venit cu un discurs dur cum ca se taie si se spanzura iar acum e liniste, s-a fleoscait treaba.

    Comentariu apreciat.591
  3. Orice schimbare de substanta a sistemului de invatamant va dura ani buni, probabil peste 5 ani (daca e sa facem o paralela mai mult sau mai putin relevanta cu Nicusor).

    Principalul impediment este resursa umana care trebuie schimbata / transformata si se stie ca e o rezistenta mare din partea sistemului la schimbare, plus ca ar trebui mai multi bani ca asta sa se intample.

    Pe termen scurt poate sa peticeasca pe ici pe colo, lucru care s-a mai facut in ultimul timp.
    Probabil ca va gand isi un plan pe termen lung dar eu unul ma indoiesc ca va putea fi executat asa cum trebuie, macar sa apuce sa-l initieze si apoi mai vedem.

    Oricum ai da-o, chiar daca nu schimba din temelii sistemul, orice imbunatatire aduce e binevenita.

    190
  4. A zis omul ieri la B1TV ca nu putem afla de ce s-au anulat alegerile, pentru ca situația e la fel ca asasinarea lui Kennedy si scandalul Watergate, unde adevarul s-a aflat după zeci de ani.
    Ca idee, scandalul Watergate a dus la condamnarea a 48 de oameni in câțiva ani de la scandal https://en.wikipedia.org/wiki/Watergate_scandal#Aftermath
    Iar legătură cu Kennedy nu o vad, pentru ca după asasinat nu s-a luat nici o măsură politica in afara de cele prevăzute in Constituția Statelor Unite, anume vicepreședintele a devenit președinte.
    Nu a fost acuzat un alt stat, un anume grup social.
    Same old, same old…

    171
  5. NOU
    #8

    Hai sa vedem care e scorul pana acum, vreau sa schimb ceva, sa facem bine: 1, hai sa nu schimbam nimic sa fie ca pana acum: zeci de mii… sper sa nu fie ca mine și sa fie o schimbare profunda, are oricum se va vedea peste minim 5 ani

    30
  6. Solutia e evidenta, nu se poate rezolva „de la centru” de catre Minister. E evident asta si absolut normal. Ce se poate face real e sa se minimizeze rolul Ministerului si sa se delege la nivel de comunitate locala, scoala si profesor. Cam cum e la scoala undeva mai la vest – profesorul are libertatea sa isi construiasca materia cum vrea, sa isi aleaga manuale sau programa, sa dea teme sau sa nu dea teme.

    Ce este la nivel national e un standard minim comun si examene la fiecare 2 ani.

    19
  7. Orice om întreg la cap își dorește o reformă pe bune a învățământului – sau ar trebui să-și dorească asta. Pensii, viitori colegi de muncă, nivel de trai toate depind de ce se întâmplă în școli. Însă.

    Reforma sistemului de educație are nevoie de un om care să țină sistemul de coaie vreme de mulți ani, 10-15. Da` să-l țină strâns bine, să nu miaune nimeni, să nu îndrăznească să miște, doar ochișorii să-i plimbe stânga-dreapta. Și nu e de ajuns un om, e nevoie de o gașcă măricică în jurul lui care să înțeleagă ce face ăla și să-l ajute, nu să-i dea la temelie în timp ce îi zâmbește frumos. Doar așa se poate începe curățenia. Nu contează ce sistem aleg, cum îl aleg – ideea e să fie implementat fără să țină seama de scheunăturile sindicatelor, să poată da oameni afara, și mai presus de toate să mențină reformele neschimbate minim 10 ani. Un punct de pornire foarte bun este contractul individual de muncă al cadrelor didactice unde zice că programul de lucru este de 40 de ore săptămânal. Dar nu contează de unde o apuci, ideea e să te apuci și să nu cedezi – și să nu te trimită acasă premierul după 6 luni un an că îi strici apele electorale și dăscălimea e revoltată.

    Îndeplinește David condițiile astea? Nu prea, după prezidențiale zboară înapoi la Cluj și scrie articole mâhnite.

    162
    • Funeriu a inceput ceva. De exemplu, criteriile pentru ocuparea posturilor didactice s-au inasprit atunci. Plus ca se pregateste la anul sa devina si mai dure.

      Am o intrebare sugubeata: ce facem cu cei care au ajuns profesori inainte, care insa nu nu mai indeplinesc acele criterii?

      A doua chestie pe care am vazut-o si in alte tari: profesorii de regula mai au si al doilea job, pentru ca ce plateste statul e cam putin fata de cheltuieli. Verificat la prima mana pentru Spania si Germania. Plus ca daca proful lucreaza si in industrie, are o alta viziune de predare.

      02
  8. Actuala stare a educației e rezultatul unor ani mulți de management prost în care s-a lucrat intensiv la distrugerea învățământului. Înafară de Marga, Miclea și să zicem si Funeriu am avut niște miniștri de tot kkatul.
    Daniel David vrea schimbări, are o viziune coerentă dar nu știu dacă va reuși să le impună. Dar îi ținem pumnii, mai ales cei care avem copii.

    100
    • Marga? alt troglodit jeg moral nu ai gasit? „sa zicem si Funeriu”? Pai Funeriu a varsat pucioasa peste toti cand a bagat camerele de filmat la Bac! era injurat zi lumina de toate trompetele si tonomatele impreuna cu parinti profesori sindicalisti .

      50
  9. Sunt capabil sa pun la bataie o sticla buna de vin ca lucrurile nu se vor schimba, sau daca se vor schimba, va fi mai rau.

    Asta pentru ca suntem ipocriti: nu ne place coruptia, vrem schimbare, dar intotdeauna vrem sa inceapa la vecin. Cea mai buna dovada: toata lumea se plange de rezultatele slabe la BAC; toata lumea s-a plans ca unii stiu deja subiectele, ca se copiaza, ca sunt pile. Camerele de supraveghere au rezistat doar un an. :-)

    Si da, pentru ca societatea romaneasca sa se schimbe, trebuie inceput de la scoala. Restul e can-can. Suntem prea batrani si prea murdari ca sa mai avem pretentia ca noi, ca indivizi, ne mai putem schimba.

    141
  10. Măi, eu vă scriu o chestie acum aici. Crede cine vrea, dar n-am de ce să mint.
    Am mers la Cluj la o conferință de psihologie acum vreo 5-6 ani. Ca psihlogi trebuie să mergem la de-astea, că-s cu credite și rebuie să adunăm x credite într-un an, musai. Am mers la cea de la Cluj că era mai aroape și era conferință națională, deci cu vreo 8 credite. S-a ținut la UBB. Printre cei care prezentau era și Danil David cu vreo doi oameni de-ai lui. Aveau ceva laborator de cercetare finanțat cu fonduri europene, laborator care funcționa de ani buni. Veniseră să prezinte a conferință ce-au făcut ei în anii ăia.
    Și-au pus pe masă un roboțel de vreo 80cm înălțime care răspundea la unele comenzi vocale și care – ziceau ei – era bun pentru a interacționa cu copiii cu autism. N-au spus că l-au realizat ei ci au lăsat indirect să se înțeleagă asta. L-am găsit mai târziu pe AliExpress la vânzare cu vreo 800 de dolari – fix jucăria aia.
    Apoi au prezentat un clip video în care vedeam cum vede cineva printr-o cască VR. Era un soft VR de interacțiune pentru cei cu fobii sau autism. La partea de autism vorbea un personaj cu tine. La cea de fobii ne-au prezentat un clip cu un canion imens, de te puteai apropia de margie să faci expunere progresivă și să faci terapie pentru acrofobie (teama de înălțimi). Canionul ăla era pixelat ca sprite-urile din ”Doom II”, așa că – după o prelegere despre cercetarea lor – m-am dus ca un idiot în pauză să-i semnalizez lui Daniel David că mediul ăla 3D nu arată veridic deloc și să-l întreb dacă nu crede că asta ar afecta gradul de imersiune al pacientului. Nu mai țin minte exact ce mi-a spus, dar era grăbit și n-am primit nimic clarificator legat de cea ce întrebasem. Ăla a fost momentul în care mi-am dat seama că ceva nu e în regulă, de am luat poze de la conferință, am dat cu Google Lens pe cele în care apărea roboțelul și-am ajuns pe AliExpress. Ulterior, după vreun an, absolut întâmplător, am găsit și softul acela de-l prezentau ei ca fiind făcut de ei. era al unei firme care vindea soluții VR pentru terapeuți.
    Ce încerc să spun e că Daniel David a avut ani de zile, fonduri super-groase și echipă să realizeze ceva. Orice. Și-a venit la conferință națională de psihologie, la el la UBB în ogradă, cu chestii care nu erau făcute de echipa lui dar pe care le-a prezentat ca fiind făcute de echipa lui, lăudând constant laboratorul acela super-tehnologizat și reamintind în des câte milioane de euro s-au investit în el. Așa – cu tupeu – de față cu vreo 150 de psihologi care erau în amfiteatru. Cu prelegere lungă și convingătoare, cu argumente, cu studii cu grafice și roboței de 800 de dolari.
    Ei – știind astea acum, nu mă prea unge cu nimic la suflet ceea ce declară public. Că același discurs cu vervă l-am ascultat atunci, în sală, la conferință, de cârâia și pârâia roboțelul ăla pe masă și omenii aplaudau ca focile a ”uite dom’le – viitorul”. Așa că bănuiala mea e că e doar alt joc de fum și oglinzi.

    Comentariu apreciat.312
    • Pai si din toti aia 150 de psihologi, chiar niciunu n-a incercat sa verifice chestiile astea atunci, pe loc, si sa puna niste intrebari? Sau nu se „face” dinastea, sa inoportunezi tu, un obscur psiholog din Beius, pe ditamai cercetatorul Daniel David si echipa sa de genii?

      40
    • Suna a AURA a lui Lima Jevremovic

      20
    • Hai ca-mi raspund tot eu la intrebare, voi defapt ati mers acolo pentru creditele de care aveti nevoie pentru profesie, deci va faceati ca sunteti interesati, aia se prefaceau ca fac cercetari si toata lumea fericita, treaba merge. O romaneasca de la un cap la altul. Si acum ne plangem pe Facebook, dupa niste ani, ca vai, ce porcarie s-a facut, dom’le.

      31
    • pai, functionau chestiile alea? Sau trebuiau sa fie robotei de 900euro?

      00
    • Pai si tu ai profitat de „sistem”. In loc sa te duci la o conferinta internationala, sa pui osul sa publici in reviste Q1, te duci la rahatishuri de-astea ca sa aduni firimituri.

      Mergem la 10 conferinte la noi in ograda si strangem puncte cat un articol de Q1 facut pe bune. Da, da’ la Q1 muncesti un an, si inca juma’ de an te tot intorc cu review-uri, si la final s-ar putea sa nici nu te accepte.

      Asa ca ne e caldut la noi in baltutza.

      00
    • Am mai vrut sa zic ceva: sa nu credeti ca astea sunt „romanisme”. Si pe dincolo am fost pe la niste conferinte mai de nivel C asa, vin aia de la o universitate renumita din Germania si prezinta potentiale rezultate ale unei cercetari pe care tocmai o incepusera. Nu tu rezultate experimentale, trials, soft, implementare, nimic – numai SF. Nemti, da?

      00
  11. Schimbarea se face prin oameni. Cei din sistem sunt oamenii sistemului si lor le este bine asa. Nu are nicio sansa baiatul asta.
    Spor la incercat sa il indupleci ca sa faca un efort in plus pe un cadru didactic caruia i s-au taiat banii de naveta.
    Intelef faza cu tichetele de vacanta si cu prima aia didactica pentru rechizite dar sa le iei banii de naveta?

    90
  12. Dacă cine se aseamănă se adună.. e creat de același grup de carapacități care l-au dat patriei pe Mihai Răzvan Ungureanu, alde Manole, grupul de strânsă cumetrie româno-chineză, Viorica&co.
    S-ar putea spune că e eșalonul 3,14 al CRIB.

    11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube