Volksbank bagă bocancul în gura clientului

Prin riscul reputaţional, pe care l-a introdus de la 1 noiembrie, Volksbank are dreptul de a rezilia contractul de credit al unui client care se plânge public de condiţiile impuse de bancă. Bancherii pot recurge la această clauză obligându-şi clienţii să achite integral tot împrumutul.

Eh, ce ziceţi de găselniţa asta? Te plângi pe blog sau la ziare! Plateşte repede tot, fraiere! Reclami la Protectia Consumatorului că avem comisioane după cum ni se scoală? Îţi iau casa!

Şi asta nu e tot:

Volksbank a explicat prima oară această găselniţă în raportul de activitate pe 2007: „Riscul reputaţional este riscul înregistrării de pierderi sau al nerealizării profiturilor estimate, ca urmare a lipsei de încredere a publicului în integritatea Băncii. Gestiunea riscului reputaţional are în vedere asigurarea permanentă a unei imagini pozitive, conforme cu realitatea, în piaţă, în faţa clienţilor (…)”.

Aţi înţeles? Banca nu pierde din cauză că e hrăpăreaţă şi jecmăneşte clienţii, ci pentru că aceştia îndraznesc să se plângă şi ştirbesc astfel reputaţia băncii. Nesimţire curată din partea clienţilor, nene!

În plus, inclusiv BNR le-a cerut oficial, în iunie 2009, celor de la Volksbank să renunţe la acest comision de rezervă, dar nici acest demers n-a avut succes. Banca le-a cerut clienţilor să semneze acte adiţionale prin care acceptau înlocuirea dobânzii fixe cu una variabilă, însă unii au refuzat să o facă.

Cine pana mea sunt BNR ăştia? Ia să mai lase băncile serioase în pace să facă bani! Sunt curios, cam câte legi încalcă mizeria asta de amendament? Dincolo de aia cu libertatea de exprimare, mai sunt şi ceva legi bancare în vigoare în ţara asta? BNR oricum nu face nimic, ei au lăsat FNI şi BPR sa se dezvolte in pace, de ce ar interveni acum cu o amenda de 100 milioane euro? (Pentru fanii mai tineri, Banca Poplară Română era o jenă de ţeapă care oferea dobânzi triple faţă de restul băncilor, şi care îşi făcea reclamă numai la PrimaTV, post făcut de Burci cu banii naşului Mitrea. Desigur, BNR n-a făcut nimic doi ani, şi nici justiţia după ce banca s-a prăbuşit. Cine era la putere în 2002? Mitrea, reformatorul PSDului)

Citatele au fost extrase de aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Articole de genul acesta ar trebui sa apara in presa nationala. In schimb este plin de stiri despre ce au spus diverse nulitati din politica.

    00
  2. Eu acum aud de aceasta banca…

    00
  3. „Punctul de vedere al băncii, exprimat de directorul de marketing Alin Merer, este diferit: „În mod categoric, această prevedere nu încalcă dreptul la liberă exprimare. Acest drept trebuie exercitat cu bună credinţă, încetând însă acolo unde sunt încălcate drepturile celorlalte persoane, producându-le acestora din urmă prejudicii”.
    adica libera exprimare este libera doar atunci cand ii lauzi, nu si cand le umpli frigiderul, le zici de dulce s.a… :)))))))))))))
    la curtea constitutionala cu ei futui in gat…

    00
  4. si inca n-ati vazut nimic, suntem niste cobai ai unor psihopati.

    00
  5. Cel putin maica-mii, agentul Volksbank i-a recomandat sa nu semneze actul privind acceptarea dobanzii variabile. De altfel, creditul laVolksbank in lei si cu dobanda fixa a fost cea mai inspirata idee de achizitionarea a unei masini in rate. Mai ales la cum a crescut euroiul…

    00
  6. romania este tara cu cei mai multi si mai prosti avocati din lumea asta. in america o astfel de banca era mana cereasca pentru avocati. isi gaseau cate zece clienti in fiecare zi care sa injure banca si apoi sa te tii ce despagubiri castigau in instanta. la noi avortonicatii stau si isi dau aere prin diverse birouri in loc sa munceasca. maine m-as duce sa imi fac si eu un credit la banca asta, mi-as lua un porsche si l-as stickeri cu volantbank e cea mai de cacat banca din romania! sa imi confiste masina pe care scrie asta si sa si-o bage in fund.
    cat despre bnr nu e tot banca aia care le-a permis bancilor comerciale sa dea credit ipotecare de 100,000 de euro pentru o garsoniera de 30 mp? competenta maxima, nu gluma.

    00
  7. @zoso asa e.
    Bancherii nu mai stiu ce sa faca sa ia banii de la oameni sa poata imprumuta statul :)

    00
  8. Shefule, incepi sa ai o abordare de tip avocatul poporului – si nu o spun deloc cu rautate – stii cine sunt.
    este foarte bine ca existi si ca exista blogul tau.
    murdarii de genul acesteia ar trebui sanctionate de oficialul avocat al poporului sau poate de vanatorii de merdenele vechi de la ANPC…
    Daca imi permiti pe blogul matale, as dori sa le transmit folcsbancilor MUlta Iubire Eterna pentru aceasta murdarie – eu nu le sunt client, deci cred ca-i pot fute-n gura fara complexe.
    multumesc

    00
  9. Si mai spun ca sunt banca auzi si tu … Camatari frateeeeee

    00
  10. bnr invata din greseli. 2002 a fost demult. in plus, nu stiu ce legatura are ultimul paragraf cu ce face volksbankul.

    00
  11. omg pentru o clipa am crezut ca ne-am intors in 1980 cand nu era voie sa zici nimic de nea nicu! how desperate they must be.

    Abuzul asta o avea vreo legatura cu faptul ca Volksbank pare a avea deja probleme ? am avut si eu o tentativa de credit si am refuzat trei contracte de la diverse banci (altele decat Volksb) pt. ca nu voiau sa scoata fraze de genul „rata va creste daca vor creste cheltuielile operationale ale bancii”… practic nu am gasit nicio banca al carei contract sa nu fie abuziv… asa ca nu m-ar mira sa se ralieze si alte banci mai mari la acest demers si in cateva luni sa vedem/auzim ca da, sigur, e o treaba normala, everybody does it, semnati acolo actul aditional.

    oricum, eu am impresia ca multa lume nu isi stie drepturile si/sau ezita sa apeleze la avocati, de asta isi permit astia sa vina cu asa un tupeu si sa bage clauze peste clauze in contracte, sa considere ca clientul este „instiintat” cand au pus ei o nota pe geamul unui ghiseu si alte insulte.

    Ma mai intreb si cat de masurabil si cuantificabil este acest risc: ca

    – una e sa zici asa, gratuit, fir-ar ai dracu, si ei poa sa zica meh, pics or it didn’t happen.

    – si alta e sa zici acelasi lucru cu dovezi si exemple concrete

    Ca acu… multa lume injura multe lucruri, dar o companie/banca nu ar trebui sa fie atat de subreda incat sa fie ATAT de afectata de ceea ce se spune pe forumuri, nu? Unless they actually DO have an issue… such as:

    „Banca austriaca Volksbank, prezenta si in Romania, s-ar afla sub supraveghere şi ar putea fi naţionalizată, potrivit unei stiri Reuters, care a preluat informatiile dintr-un cotidian austriac. Banca centrală a Austriei şi Oesterreichische Volksbanken au dezminţit informatiile.”

    aia e, tre sa-nceapa si la noi criza cumva… ce sa mai zicem de fraza:

    Oficialii băncii au motivat că nu pot scădea dobânda pentru
    că ar reprezenta un risc economic în vremuri de criză, explicând că îşi constituie un fond de rezervă pentru „zile negre”.

    Adicaaa…… din aceste lucruri eu inteleg ca volksbank vrea ca ai sai clienti sa se substituie unui asigurator?

    00
  12. …in curand o sa aflam ca am semnat si pentru donarea unui rinichi daca nu putem achita rata lunara…

    00
  13. nimic de mirare. știți cum se spune: nu e prost ăla care cere, e prost ăla care dă.

    00
  14. „BNRul ar trebui sa le futa doua peste ochi, sa nu stea degeaba, cum a facut pana acum.”

    acum nu mai sta degeaba, sta capra direct

    00
  15. Vezi tu, nu te obliga nimeni sa semnezi cu banca x sau y.

    Si articolul pe care il ridica in slavi Bogdan (comment #1) e preluat de pe evz.

    00
  16. pai si-au cam stricat reputatia cu treaba asta!sau evz sunt suparati p astia.m-am convins si d presa

    00
  17. La ce cota de piata are Volksbank… e ca si cum te-ai plange ca Lada vinde masini fara centura de siguranta.

    Nu cred ca un om serios serios ar lua o linie de credit de la astia. Aviz amatorilor „Banca Romeanasca, City Bank, Millennium Bank, Cyprus”
    Daca ai intarziat 2 zile cu rata la B Rom. ti-au si vandut dosarul la EOS.

    00
  18. Şi BCR a mărit comisioanele zilele acestea. Să fie semn de faliment general sau doar extorcare de măduvă fianciară? Mai citeam zilele trecute un interviu cu un bancher care povesteşte relaxat cum şi-au făcut treaba instituţiile financiare în ultimile luni. Interviul era pe site-ul lui Florin Chilian dar văd că a dispărut de-acolo. Îl pun pe blogul meu, dacă dispare şi de-acolo e semn că am avut o clauză „specială” cu BCR-ul :) şi nu gîndim la fel. Să plătiţi bine!

    00
  19. Mai stiu si firme de genul, nu doar banci! Una din ele ar fi Webfactor care a dat afara o gramada de clienti dupa ce au zis ceva de rau de firma!

    00
  20. pentru gabi: la sfarsitul lui 2008 Volksbank era a treia banca din Romania in functie de active cu o cota de piata de 6.8%. deci sunt destui oameni care au luat credit de la ei.

    00
  21. Sincer, nu stiu cum pot lua unii oameni credit de la banci cu denumiri d’astea ciudate(io numa cand trec pe langa banci d’astea strang de portofel si maresc pasu’ sa nu cumva sa aiba vrun sistem wireless si sa-mi fure banii de pe carduri=))(dar man, orice contract ai incheia”citeste bine toate clauzele stiplate acolo”ca altfel te trezesti ca belesti mielu de craciun)

    00
  22. ehe, sa le futa, numai ca pe BNR o intereseaza mai putin protectia consumatorului. i-ar interesa mai mult in masura in care nerespectarea drepturilor consumatorilor poate aduce probleme mari pt o banca – de aia zic ca au invatat din chestii gen BPR
    daca banca castiga mai mult decat pierde din partea asta cu comisioanele sau cu inchisul gurii clientilor, bnr nu se prea agita.

    @gabi
    clasamentul bancilordin romania, dupa active:
    1.bcr
    2.brd
    3.volksbank – pe la 7%

    00
  23. Aoleuuu frateee nu mai pune stiri de astea in prag de sarbatori =)) nu te puteai tine pana in 2010? :) Oricum nesimtire mare cu chestia asta! Romania, tara tuturor posibilitatilor…macar de ar emigra toti americanii la noi in tara :D hai bafta si sarbatori fericite

    00
  24. Sunt curios…Pana acum n-a oprit nici o masina neagra neinmatriculata in fata casei tale?

    00
  25. Sunt niște fraieri.

    Acel amendament nu este valabil atâta timp cât nu respectă legile din România. Niciun act, contract, nimic nu e valabil într-o țară unde există legi atâta timp cât întregul contract nu respectă TOATE legile țării. Acuma, nu știu până unde se poate merge.

    Cineva i-ar putea fute rău de tot. Rău, rău!

    00
  26. bnr u este cea mai proasta si incompetenta institutie din Romania. Abia astept adoptarea euro si disparitia bnr.

    Btw, pentru asemenea clauze se merge la CEDO, dreptul la libera exprimare fiind un drept international al omului.

    Pun pariu ca pentru persoane juridice nu exista asemenea paragrafe

    00
  27. Cand aud titulatura de „ofiter de credite” ma ia cu fiuri reci pe spinare si imi aduc aminte de vremuri pe care le credeam de mult apuse. Mai intelege vreunul din puradeii de azi care o ard pe net sfarsitul de la sceneta aia cu Toma, „Icoane pe sticla”?

    „Alo, Marcel? Marcel? Nu e casa Marcel? Nu e o casa? Tovarasul ofiter, va rog sa ma scuzati… Am gresit!”

    00
  28. Banca poplara romana era IFN , Nu BANCA deci BNR in acel moment nu avea nici o autoritate de a o inchie .
    o Banca buna pentru exemplul tau ar fi fost Banca Religiilor , BancCoop sau Banca Albina

    00
  29. @Monica: https://www.bnr.ro/Supraveghere-prudentiala-716.aspx

    […] în scopul protejării intereselor deponenţilor şi al asigurării stabilităţii şi viabilităţii întregului sistem bancar, Banca Naţională a României asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, persoane juridice române, inclusiv a sucursalelor acestora înfiinţate în alte state membre ori în state terţe, prin stabilirea unor norme şi indicatori de prudenţă bancară […].

    00
  30. Nu cred ca e treaba BNR-ului sa regleze aceasta problema, pare mai mult in sfera protectiei consumatorului. Si eu lucrez in banca si pot sa iti spun ca uneori politica este „incercam, daca or sa inghita clientii abuzul asta – upiiii, daca nu, retragem si ne facem ca nici usturoi n-am macat si nici gura nu ne miroase”. Daca ar fi mai multi oameni care si-ar cunoaste drepturile si n-ar sta cu capul plecat si politicile s-ar schimba.

    00
  31. Apropo, volksbank nu era o franciză?

    00
  32. @O femeie supraveghere prudentiala inseamna cu totul altceva

    00
  33. @Claudiu
    Nu, Volksbank e o banca.

    Poti lua franciza Volksbank (ma rog, puteai, ca acuma nu se mai merita..) daca ai spatiu, 20000EUR, experienta, plan de afaceri bun, cazier curat. Astfel, cu o investitie minima, aveai propriul tau chiosc Volksbank, sa dai credite la pulime pentru garsoniere lux de 120.000EUR

    00
  34. Mai da vartos se mai injura bancile. Pot spune cu iresponsabilitate. Are cineva habar ce inseamna falimenul unei banci pentru clientii ei? Aveti idee ca toate creditele acordate sunt declarate scadent si urmeaza recuperarea cat mai rapida a tuturor creantelor bancii prin lichidator? Are idee vrun nemultumit de mai sus cati deponenti trebuie sa isi retraga depozitele pentru a pune o banca pe butuci? Cam 30% … cam putin. Aveti idee cate firme urmeaza „in picaj” o banca in faliment…. Oameni buni, nu va jucati si nu luati reputatia bancilor ca un act formal de eticheta elitista!! Este chiar un lucru important.

    00
  35. @constantin

    Nu exista cazuri in care toate creditele sunt declarate scadente (decat teoretic si aia nu ne intereseaza) pentru ca scopul lichidatorului si al creditorilor e sa recupereze cat mai multi bani, nu cat mai putini.

    De obicei se continua activitatea (in stare de insolventa) pana cand se termina sau se vand/transfera toate creditele catre alte banci/institutii.

    Asteptam primul caz ca sa vedem cum vor face concret! :)

    Mi se pare absolut normal sa se injure bancile, au cel putin 51% din vina pentru criza. Si oricum, ce-ai vrea, sa le laudam? Pentru aia exista Ziarul Financiar… :)

    00
  36. Deci :) nu numai folcsbanc face din astea nefacute dar urat mirositoare; ia uite, de exemplu, ce scrie taica Orange in docomentu’ „Termeni si conditii generale pentru utilizaorea abonamentelor Orange”, docoment aflat la adresa https://www.orange.ro/files/contracte/tcg-abonamente.pdf:
    ” Orange România îsi rezerva dreptul de a nu intra în rela]ii contractuale si de a denunta unilateral contractele deja existente cu persoanele fizice sau juridice cu care se afla în conflict/litigiu”.
    Adica ai matale un litigiu generat de o facturare incorecta -ca apar destule erori din astea- iar respectivii, in loc sa-ti trimita scuze si reparatii, iti inchid unilateral numarul, ca asa le vine lor.
    Halal. In ce tara de mici dictatori refulati traim si cum pandesc ei de pe la colturi sa ne-o traga. Sunt deja convins ca ceasca nu a fost defel un simplu accident istoric.

    00
  37. Fac astea pentru ca suntem niste prosti, TOTI. Au inchis BNR-ul publicului, adik mie, tie, persoanelor normale fiindca alte banci ar fi dat faliment inainte de a incepe activitatea, nimeni nu ar fi avut incredere in ei. Eu as dori sa imi deschid cont la BNR, daca ei fac profit sa fie pt dezvoltarea Romaniei si eu as fi multumit sa stiu ca daca ma sacrific sa platesc o dobanda o fac pentru mine, prin statul ajutarea statului roman. Dar NU, trebuie sa dam bir diferitelor banci care reprezinta interesul unor „talhari de afaceri” ca oameni nu ii pot numi. Rusine

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube