Voiam să citesc, dar cărţile…

…sunt scumpe şi nu se găsesc. Aşa că am apelat la ziare.

De ce cărţile din ziare sunt o idee stupidă?

  1. Cine vrea să citească, o face şi fără cărţile din ziare. Nu e asta o piedică în calea cititului sau a culturalizării. Majoritatea care folosesc scuza asta nu vor citi mai mult de o carte pe an. Le cumpără doar pentru a le pune frumos în biblotecă sau pentru a se da mare în faţa prietenilor.

  2. Mai ţineţi minte când a recomandat Teo Trandafir în emisiunea sa “Alchimistul”? Au rămas goale librăriile, toate gospodinele au cumpărat cartea. Câte au citit-o? 10? Câte au înţeles-o? Două? La fel se va întâmpla şi cu “Madame Bovary” sau “Coliba Unchiului Tom”.

  3. Am cumpărat istoria Blackwater cu Sfin acum câteva zile. Prost tradusă, prost legată, foi subţiri. Nu cred că rezistă la două citiri.

  4. Cel mai iubit dintre pământeni? Ion? Cartea Junglei? Chemare străbunilor? Come on! Cărţile astea le-am citit în liceu. Unele erau material de Bac. Ce să înţeleg dacă oamenii se înghesuie să le cumpere şi le tratează ca pe un eveniment extraordinar? Că n-au luat bacul? Că sunt proşti de dau in gropi? Măcar Săptămâna Financiară dă cărţi cât de cât decente. Dacă aştepţi să îţi umple Jurnalul bibloteca de cărţi pe care ar trebui să le citeşti, eşti prost. Daca 

Totul se reduce la ipocrizie. Si la modul cum vrem sa fim percepuţi de alţii. Nu citesc des. Şi nu îmi e ruşine să recunosc asta. Citesc pentru mine şi ţin pentru mine, nu mă ajută cu nimic dacă mă dau mare că am citit Durkheim sau fraţii Kondratov.

Articol sponsorizat de Prăvălia cu Cărţi. Acolo am găsit “O istorie sinceră a poporului român”, pe care mi-a recomandat-o cineva pe blog acum câteva luni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Am cumparat si eu o carte de la Saptamana Financiara, imi scapa numele acum, ceva cu un mare mafiot (confesiunile unui sef mafiot sau ceva de genul), era tradusa execrabil, si eu as fi tradus-o mai bine. Am impresia ca-i deja regula la ei calitatea proasta. Nu mai spun de hartie, era aproape hartie de ziar…

    00
  2. „a culturalizarii” nu „al culturalizarii”, ca e „calea”, da?

    Si acum ma abtin sa mai zic ceva rautacios :)

    00
  3. @Laura: bleah. greseala de clasa a doua. merci.

  4. @TVDECE: invata limba romana si revino.

  5. cartile de la cotidianul, de exemplu, sunt foarte bune…si nu sunt carti pe care le citeam in liceu…asa cum bine ai spus…

    te contrazic cu cartile din ziare…ele costa mai putin de jumatate fata de librarii…ai fi uimit sa vezi cati citesc in mijloacele de transport in comun…si cartile sunt fie de la adevarul, fie de la cotidianul fie, mai rar, ca abia a inceput, de la jurnalul.

    ideea mi se pare foarte buna…si daca nu o citeste, o cumpara doar asa…poate o citeste maine, poate o ia fiica-sa, vecina…etc. normal, e strategie de marketing…dar toata lumea castiga.

    00
  6. Bine spus! Mi se pare foarte ok articolul. Am vazut oameni care citesc numai pentru ca este la moda sau altii care nu o fac din acelasi motiv. O prostie…vorba ta „Cine vrea să citească, o face şi fără cărţile din ziare”

    00
  7. lasă că le cumpără ăia şi le citesc copiii şi nepoţii.

    00
  8. „o istorie sincera a poporului roman” este si la librarie.net si e mai ieftina cu 7 lei. https://www.librarie.net/carti/38786/O-istorie-sincera-a-poporului-roman-Florin-Constantiniu

    00
  9. NOU
    #9

    Dupa cum a spus si Iskander, cartile oferite de Cotidianul sunt foarte bune. Celelalte sunt „vechi”, foarte „tocite” probabil, dar unii le cumpara pentru copiii lor, altii doresc sa le reciteasca.

    00
  10. Nu-s de acord. Cartile de care zici tu ca-s in programa scolara nu-s nici macar 10% din toate titlurile care apar.

    Nu vad de ce esti asa incantat de alea de la saptamana financiara. MAjoritatea sunt de-astea alarmiste: Grupul Bilderberg, teorii neoficiale despre 9/11, etc.

    Alchimistul si tot fitzuicile lui Coelho sunt de tot rasul. Le tiparesc astia cu font de 14 ca sa iasa mai groase ca un manual de telefon mobil. Nici nu trebuie mentionat.

    00
  11. Pentru unii exista Biblioteca Judeteana :D Cu un abonament anual de 15-20 de lei, citesti cat doresti. Nu de alta, dar nu-mi permit sa cumpar in fiecare luna carti din librarii. O carte buna nu o gasesti sub 35-40 de lei.

    00
  12. Majoritatea celor care iau cărţile de la Adevărul sau Jurnalul Naţional sunt oameni care iau cărţile pentru a fi „acolo”. De multe ori am trecut dimineaţa pe la 6 prin dreptul chioşcurilor şi am observat cozi de bătrânei care aşteptau să vină duba cu ziare. Ştiam că în ziua aia se dă iar vreo carte. :) Colecţia Cotidianul e altfel, am şi eu câteva cărţi din colecţie, le găseşti şi seara la „inmedio” fiindcă nu sunt opere clasice ale literaturii române, sunt numai cărţi din literatura universală, în general destul de recente.

    00
  13. Si totusi, Coleho nu e deloc greu de inteles. Este facut pentru copilasi care se vor intelectuali si gospodine care vor sa citeasca ceva care pare mai greu si challenging. E lectura usoara dar „cu asteptari” printre cititorii de best-sellers.

    00
  14. NOU
    #14

    nu se compara nimic cu o carte aleasa si cumparata de tine . cand intri in biblioteca si ii vezi teaca in toata gramada aia … si o simti cum te cheama . te apropii … o iei usor din raft . o intorci pe toate partile . admiri culorile , grafica . admiri textul . o deschizi si vezi negrul ala curat pe alb si mai curat . o iei si ajungi acasa . te intinzi in fotoliu … iti aprinzi o tigare … ii mirosi paginile si apoi o lasi sa isi combine mirosul cu al tau . si apoi o citesti …

    e o arta sa cumperi o carte . e o arta sa o deschizi si sa ii atingi paginile . si e o adevarata capodopera sa o citesti si sa o lasi sa iti indrepte viata in cu totul alta directie decat cea in care se indrepta inainte de a o citi .

    00
  15. Nu prea ai dreptate, zoso. Sa iti dau un exemplu: am citit Shogun acum multi ani, cand stateam inca la ai mei. Dupa ce m-am mutat de la ei, cartile au ramas acolo pentru ca sunt ale lor. Nu pot sa zic ca stateam in drum sa le am, pentru ca daca vreau sa le recitesc le pot lua de la ei, dar in momentul in care au aparut la Adevarul la 30 RON toate volumele (sau cat au fost, oricum ieftine), am zis ca e pacat sa nu le cumpar. Asa ca acum, daca vreau sa le recitesc, le am la indemana. Doar pentru motivul asta, ca poate vreau sa le recitesc, nu cred ca as fi dat 150 RON pe ele in vreo librarie…
    In plus, astea de la Adevarul arata chiar OK, sunt de exemplu mult mai bine legate decat alea pe care le au ai mei.

    00
  16. @ABS: esti in target. lasa ca sa fie acolo.

  17. bai nene. dar voua chiar va mai place literatura? in afara de carti de specialitate pe 4-5 domenii nu mai am chef de nimic altceva. simt ca e o imensa pierdere de timp. as vrea sa vad filme si seriale bune in schimb.

    00
  18. Este interesanta „O istorie sinceră a poporului român”? Se merita sa o cumpar?

    00
  19. Sa vezi ce se inghesuie lumea acum la „O istorie sincera … „.

    00
  20. Cartile din ziare sunt o pleasca pentru ca sunt ieftine. Si pe principiul o cumpar ca la librarie e de 3 ori mai scumpa se cumpara. Ca nu le citesc nici macar 1 % din cei care le cumpara aici avem o alta discutie. Dar avem exemplul gospodinelor care cumpara pasta de dinti ambalata 5 + 1 gratis si bocanci de la Leonardo 2 perechi la pret de una cand afara sunt 25 de grade celsius. E un chilipir. Cum sa nu il iei? Ca nu il folosesti asta-i alta problema. Dar pretul a fost irezistibil… Si apoi ce bine da sa ai o multime de carti in casa. Ca dau bine cu bibelourile….

    00
  21. Cartile de la Adevarul sunt targetate clar. Colectia se numeste „100 de carti pe care trebuie SA LE AI in biblioteca”, deci nu trebuie neaparat citite.

    Colectia asta a avut succes la cei mai putin culti care vor sa para mai putin inculti deoarece are acelasi format la toate cartile, coperta de culoare verde, lucru usor de retinut. Cele de la Cotidianul aveau diverse culori si erau greu de identificat in mijloacele de transport in comun.

    Moda cartilor verzi a aparut deoarece oamenii au vazut cartile la altii si au copiat si ei obiceiul, vrand sa se alature si ei trendului „cultilor cititori de carti verzi” cand ei de fapt sunt inculti si vor sa para mai destepti. Pentru ei reprezinta un real progres, fiind un pas mare trecerea de la Libertatea,Cancan si Click la literatura.

    00
  22. Spune-le la aia de la Pravalia cu Carti ca atunci cand se afiseaza o lista de carti ar trebui sa fie vizibil si pretul, fara a fi nevoit sa dai click pe fiecare carte din lista pt asta. De ex:
    https://www.pravaliacucarti.ro/

    Pe pagina asta ar fi normal sa vad toate preturile.

    00
  23. Nici eu nu prea mai citesc de când cu PC-ul da’ mie îmi plac cărţile de la jurnalul (calitative), nu îmi plac cele de la SF deoarece, cum ai zis şi tu, sunt slab calitativ. Am cumpărat marţi, parcă, gazeta cu carte (Nadia de Ioan Chirilă) şi pot spune că e foarte faină din punct de vedere calitativ şi prima carte pe care o citesc după foarte multă vreme. Cred că o să cumpăr toată seria Chirilă de la GSP. Nu toţi cumpără cărţile ca să aibă cu ce să se laude ci, la fel cum am avut şi eu norocul datorită părinţilor mei, copiii mei să aibă ce citi. Părinţi mei au cărţile astea în bibliotecă însă calitatea hârtiei nu e una tocmai bună. SPer că nu am pierdut ideile pe parcurs că mă uit şi la TV. :)

    00
  24. @Giurgiuveanul: am văzut şi cumpărat nişte cărţi interesante de la cotidianu însă, din păcate, calitatea hârtiei e groaznică.

    00
  25. @sidaca: aceeasi problema o am si eu. :) citesc doar carti carora le pot atribui o utilitate practica, beletristica a inceput sa mi se para pierdere de vreme. mi-am luat insa cateva carti de autori rusi care-mi plac si sper sa imi revina gustul pentru beletristica.

    00
  26. poate ca unii au (am) citit aceste carti demult, poate ca pentru unii este literatura de duzina, poate ca sunt carti ce se citesc (sau ar trebui) la liceu samd

    dar totusi, sunt mai mult de incantat ca se dau carti cu ziarele si nu alte tampenii, cum se mai practica (filme stupide, sampoane, jucarii etc)

    daca 1% din cei ce iau ziarul (cotidianul, adevarul, jurnalul etc) vor citi macar 1 carte / an in plus decat pana acum, eu consider ca este un lucru bun

    succes :)

    00
  27. Unii mai au si copiii prin casa. Coliba unchiului Tom am recitit-o cu o imensa placere si a recitit-o si sotia mea si acum o citeste fica-mea. Sincer, daca nu aparea in ziar nu o cumparam. Ca o concluzie. Orice forma de a incuraja cultura e buna si merita laudata. Prea ne-am obisnuit sa ne batem joc de tot ce ne inconjoara. Ma rog. Pe mine nu ma intereseaza dedesubturile de marketing sau cotele de piata astfel castigate si poate din cauza asta nu inteleg suficient subtilitatea mesajului. Altfel spus, acum o multime de liceeni vor privi cu dispret cartile. Gandeste.

    00
  28. Pertinenta observatia cum ca astia fac comert cu carti prost fabricate.
    Insa mesajul este ca lumea trebuie sa citeasca.
    La anticariate se gasesc carti bune, iar preturile sunt modice.
    Si mai exista si varianta cartilor de pe net.

    00
  29. @zoso nu certa lumea ca s-a apucat sa cumpere carti. Asta-i ultimul lucru de care avem nevoie. Nu conteaza din ce motiv fac asta, important este sa-si formeze un reflex, sa-si doreasca o carte in loc de o oja sau un tricou cu Bruce Le. Nu spune ca sunt cumparate degeaba, nu exista carti cumparate degeaba. Am pe strada copii care nu citesc, pentru ca in casa lor nu sunt carti. Stiu ca exista biblioteci si se pot duce acolo, dar mult mai usor pentru ei ar fi, daca tac’su in loc sa bea 6 beri in fiecarea seara, ar aduce o data pe saptamana acasa o carte, fie ea si de la ziar, macar „pentru a se da mare în faţa prietenilor”, daca nu pentru copiii lui.

    00
  30. ABS: „ca poate le citest” . Pai ori le citesti sau le cumperi sa fie acolo. Colectia adevarul e intradevar mai pentru liceeni asa. Dar nu stiu de ce mai cumpara si restu cartile chiar daca le-au citit sau doar ca sa le aiba ca sunt obligatorii. Asta cu obligatorii mi-a placut cel mai mult. Lumea sa fie obligatorii in raft decat in cultura generala :))

    00
  31. iar am mancat cuvinte de somn

    00
  32. in urma documentarii temeinice „pe teren” (autobuzele 300, 205 si 282 si tramvaiul 41), pot sa afirm ca ponderea Libertatii si a Cancanului parca a scazut cateva procente.

    00
  33. NOU
    #33

    am 20 si ceva de ani … si inca citesc , cu foarte multa placere , tom sawyer … cartile sunt pentru orice varsta ….

    exista ce-i drept carti pe care nu le intelegi la varste fragede … e ca o un sir de trepte nivelul de intelegere . nu poti urca pe 6a treapta direct . asa e . dar poti cobora oricand o treapta , 2 , 3 , 10 .

    00
  34. omu` de la colt, you rock!:)

    00
  35. NOU
    #35

    eii … asta e un comentariu d-ala in care limitarile internetului devin evidente .

    00
  36. avionaru a vorbit din carti. mama de exemplu a facut pedagogia, nu e fan Coelho, dar s-a bucurat extrem de mult pentru cartile lui Marin Preda, pentru ca reprezinta una din bornele din viata ei. iar la pensia parintilor mei, sa dai 30-40 de lei pe o carte buna e putin cam greu. shogunul o fi el cum e, dar pe vremea lui ceasca un tip a facut 20 de ani de parnaie ptr ca a furat editia completa James Clevel. oamenii nu cumpara carti pentru a citi despre blacwater, ci pentru a-si trezi simturile, pentru amintiri, pentru viata ce o intrezaresc intre randurile cartilor. mi se rupe mie fix pla de politicile monetare si efortul financiar mondial, carti promovate de SF.

    00
  37. @dielda dinu: „…lumea trebuie sa citeasca.” Hai nu ma innebuni! De unde si pana unde tonul imperativ?! Lumea citeste daca vrea si daca e interesata, nu pentru ca „trebuie”. A citi pentru ca „trebuie” e o dovada de prostie si mi se pare si o lipsa de respect fata de autori.

    Terminati cu prosteala asta cu „lumea trebuie sa citeasca”. Imi vine sa sparg televizorul cand il vad pe Tuca sau pe Oana Pelea zicand, parinteste si cu milostivenie, „Citeste!”.

    00
  38. Totusi interesant sa vezi ca exista lume interesata de carti. Pacat ca multi uita de pasiunea asta si se uita doar la filme.
    Ca in filmum acela Idiocracy cred ca ajunge planeta asta.

    00
  39. NOU
    #39

    „O istorie sincera …” a fost o dezamagire, cel putin pentru mine. Nu cred ca suficient de „sincera”, tot mai cade in stereotipurile gen Posada, Unirea de la 1600, etc. Recomand in schimb „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” a lui Djuvara care e mult mai de calitate.

    00
  40. Ai mei cumpara anumite carti de la toate ziarele, care ori le au in biblioteca si sunt prea faramate, ori sunt literatura contemporana si au pierdut contactul in ultimii zece ani.

    Aia cu BlackWater am incercat sa o citesc weekendu trecut la ei si a fost groaznic dupa primele 10 pagini, dar sunt si carti bune, nu mai stiu ce ziar a dat carti politiste, am tocat vreo 10 in 3 saptamani.

    Si mai ales, sunt IEFTINE. O carte buna, noua, in librarie – mai rar sub 25-30 de lei. Intelectualitatea costa destul de mult.

    Nu mai generaliza in stilul asta. „Cine vrea să citească, o face şi fără cărţile din ziare. Nu e asta o piedică în calea cititului sau a culturalizării.” Nu e adevarat si habar n-ai de realitate, sa citesti literatura noua e un chin, datorita preturilor si prioritatilor, se numeste piramida nevoilor. Si stai linistit, ca sunt destul de multi oameni care au citit de 10 ori mai mult decat tine si inca 3 generatii de la tine incolo si iau cartile alea.

    Ca ai dreptate ca sunt destui care iau carti „la metru” sa astupe rafturile, sunt de acord, dar in stilul tau dubios de argumentare, o sfeclesti cu restul.

    00
  41. Zoso, cine sunt fratii Kornatov? Eu am auzit doar de fratii Karamazov ai lui Dostoievski.

    00
  42. Am citit 5 carti de la adevarul si m-am apucat acum de „Cel mai iubit dintre pamanteni”. Mi-am cumparat doar cartile pe care nu le citisem, cum ar fi Anna Karenina, Papillon. Sincer, nu cred ca toata lumea le ia pentru colectie, eu una nu.

    00
  43. NOU
    #43

    Trebuie sa recunosc ca unii comentatori de mai sus m-au distrat copios :D

    aaaarghhhhh!!

    00
  44. @Paula: incercam sa fiu subtil.

  45. Interesenta dezbatere; dar vorba aia: „Scopul scuza mijloacele” si cum zicea careva mai sus indiferent de motiv toata lumea are ceva de castigat. Pana si faptul ca mai lasi PC 1-2 ore pe zi sa reinveti sa „citesti”.
    Sincer si eu le cumpar pe „alea verzi” cu toate ca le-am citit pe majoritatea in celalalt mileniu, dar ma incanta sa recitesc (Shogunul de exemplu).
    Acasa la ai mei aveam un perete plin cu rafturi cu carti. Cred ca 90% din ele le-am citit. Pentru fiica mea sper ca va fi la fel. Daca nu are exemplu in casa de unde sa prinda drag de carte?

    P.S. Spor la citit sau recitit.

    00
  46. Ce e trist este ca lectura unei carti a devenit astazi ceva senzational. Cititul este asadar o adevarata performanta si ea trebuie anuntata…

    Nu blamez initiativele ziarelor de a oferi carti la kilogram. Din pacate insa daca nu exista cineva care sa-ti deschida ochii, sa te indrume spre cartiile bune, sa ajungi la nivelul la care sa poti decide si alege singur urmatoarea carte, este destul de greu sa razbati.

    Daca nu ai citit de cand erai mic, daca nu ai trecut prin Jules Verne si Legendele Olimpului atunci cand trebuia, e destul de greu sa intelegi placerea unei lecturi. Pur si simplu ai de recuperat mult prea mult si nu vei intelege mare lucru dintr-o carte mai „stufoasa”.

    Oricum, azi e normal sa primesti raspunsuri de genul „cine mai are timp de citit…citesc numai carti tehnice…mai bine astept filmul…”. Traim in vremuri in care lumea vrea sa consume totul cat mai repede, si daca se poate pe banda rulanta.

    Cititul implica o singuratate, tu si cu cartea, iar astazi mai sunt putini cei care se pot izola de tot bombardamentul informational si care pot accepta singuratatea necesara lecturii unei carti. Ce rost are sa-ti sacrifici 5 luni din viata sa citesti cele 6 volume din Dune de exemplu, cand in 2010 vor lansa oricum filmul…si tot asa.

    Mi-am cautat carti luni de zile, mai ales ca le-am vrut in engleza (nu din snobism, ci doar pentru a reduce sansele unor traduceri pe genunchi) si acum pot spune ca am material de lectura pentru cel putin 2-3 ani de acum inainte.

    Eu unul mi-am propus sa citesc in fiecare zi. Momentan ma delectez cu romanul lui Umberto Eco „Pendulul lui Foucault”. Pana la urma cu fiecare carte pe care o citesc ma simt mai destept si mai implinit fata de oamenii din jurul meu, pentru care lectura este inca un mister nedeslusit.

    00
  47. Viitorul este al cartilor in format electronic. Pacat ca la noi este teren virgin (sau o oportunitate?). Pe de alta parte in retelele P2P se gasesc adevarate comori.

    @Paula: Vad ca nu ai mai avut rabdare sa te coci nitel si dupa cateva posturi pe blogul personal te-ai gandit sa-l musti pe Zoso de fund poate iti pica ceva. Daca nu-ti iese miscarea aici vezi ca mai sunt si alti bloggeri cunoscuti si cu trafic.

    00
  48. „Ion” reprezinta una din capodoperele literaturii romane; il inveti tocmai pentru ca a fost primul roman obiectiv si este un punct de referinta, incepand de la ciclicitatea sa pana la modalitatea in care autorul construieste personajele. De ce inveti literatura in scoala? De ce ar trebui sa studiezi si „Ion”? Pentru ca fara o baza degeaba citesti toti autorii moderni- nu se cheama nici ca ai cultura generala sau ca esti in trend.
    Ce este pana la urma un roman?

    00
  49. Eu cred ca romanul se va inghesui sa cumpere ziare si daca se da o bomboana ca bonus. Cand se da ceva gratuit, mereu are succes

    00
  50. Scuze Zoso dar eu cred ca tu nu citesti carti…

    00
  51. NOU
    #51

    Kornatov e un ciclist rus, acest detaliu n-a fost observat decat de o singura persoana, desi toti discutam aici despre carti, cultura… :)

    ps: se vor intreba unii de ce nu am sesizat tocmai eu acest lucru, daca stiam; ei bine, nu l-am sesizat tocmai pentru ca am inteles subtilitatea.

    00
  52. eu imi iau cartile de la cotidianul pentu ca acolo gasesc publicate pentru prima oara in romania multe din titlurile respective. in plus e genul de literatura care ma intereseaza.
    biblioteca pentru toti de la JN sau cartile de la adevarul nu ma intereseaza, le-am citit acum vreo 15-20 de ani.
    pe de alta parte e adevarat ca nu apuc sa citesc o carte pe saptamana, dar incerc sa recuperez in vacante

    00
  53. NOU
    #53

    Paula, Kondratov e o marca de vodka (uitasem sa precizez), dar Kornatov e un ciclist rus :P

    E bine ca ai observat si adus in atentie acel detaliu; ma intreb oare de ce nu au spus nimic ceilalti: nu s-au prins sau stiau toti ce si cum si se distrau pe seama celor care comentau…

    00
  54. Dupa atatea carti tematice pe care a trebuit sa le citesc si atatia autori gen Dilts, Bandler,Hall, Grinder bla bla bla mi s-a facut dor intr-o zi pur si simplu sa recitesc „Gestapo” de Sven Hassel si nu o mai aveam in biblioteca. M-am dus la o librarie, costa 50 lei !!! Mi-a parut rau atunci ca am ratat-o cu numai 10 lei impreuna cu nu mai stiu ce ziar( am impresia ca Adevarul).
    Parerea mea este ca ziarele fac un lucru extraordinar si nu este ala la care va ganditi voi gen culturalizare si alte bullshituri de genul asta, nu, ziarele VAND CARTI IEFTINE! Ziarele iti ofera sansa de a avea cu numai cateva milioane care in alte circumstante s-ar transforma in milioane bune, sa iti umpli biblioteca. Singurul lucru unde mai trebuie umblat este SELECTIA.

    00
  55. Eu am avut noroc cu una din cartile de la Cotidianul. Nici nu stiam despre ce e vorba cu colectia de carti, dar daca tot era, am cumparat-o. Pe vremea aia cumparam ziare pe hartie :)
    Si am nimerit asta: Care este o carte excelenta, o recomand. N-as fi descoperit niciodata autorul asta, mai ales ca literatura contemporana ciuciu pe la mine prin biblioteca.

    00
  56. Ela, cate volume din Arhipelag?

    00
  57. @Oribilul: niciodata cartea electronica nu va inlocui cartea pe hartie. senzatia e totul.

  58. Eu cred ca initiativa celor de la Adevarul si Jurnalul National este laudabila, macar prin prisma faptului ca isi pot permite considerabil mai multi sa isi cumpere o carte pe care sa o aiba in biblioteca sa nu mai fie nevoiti copiii lor sa se duca la biblioteca (pentru ca oricum le e mult prea greu si cred ca mai degraba renunta :P) atunci cand au nevoie sa citeasca o carte macar si pentru bac.
    Pana la urma acestea sunt cartile copilariei, adolescentei noastre…e bine sa le gaseasca si copilul tau in biblioteca …..

    00
  59. Nu am parcurs toate comentariile, poate repet ce au zis altii…. dar cartile din ziare sunt la un pret mai accesibil decat cele din librarii. Deci in final este o idee buna. Plus ca cele din Adevarul de exemplu arata foarte bine.

    00
  60. si la Cotidianul au carti bune. Prin Decembrie mi-am luat „Arhipelagul gulag”, care din cate am inteles se gaseste mai greu si e destul de mult.

    00
  61. zoso, din pacate pentru un om normal (in sens de salariu) caruia ii place sa citeasca, cartea electronica piratata e singurul mod in care poate sa citeasca noutatile.

    frecventez anticariatele frecvent (cumpar 10+ carti pe vizita), dar de cartile noi nu pot sa ma ating, ca pret. si nu, nu dau pe o carte cat dau pe cele 10+ carti care le iau de acolo.

    de ce au ajuns oare sa coste atat de mult ? calitatea de tiparire/legare e mai proasta. am carti citite de cateva ori vechi, care nu au nici pe dreaq, dar la unele noi care le-am mai luat imi vine sa le tin in vitrina, si sa citesc varianta electronica, asa de fragile sunt.

    00
  62. Privesti lucrurile corect in „partea intunecata”, dar dualismul (sau dualitatea) sunt caracteristice naturii umane.Nu sunt un cumparator fervent al volumelor atasate cotidienelor, dar nu cred ca aceasta initiativa cu iz culturalizant se adreseaza masei uniforme a gospodinelor care citesc „Alchimistul” si care isi adapa neuronii la izvorul nesecat al profunzimii telenovelistice. Printre noi exista si „altfel” de persoane , care nu dispun de capitalul necesar de a achizitiona aceste volume decat prin aceasta modalitate. Mai mult, unii nu au timpul necesar pentru a se rataci prin labirintul unei librarii sau al unui anticariat. Pe langa asta, s-ar putea ca, din multimea celor ce cumpara respectivele volume pentru a-si „trage” o imagine de intelectual in fata prietenilor cu care joaca table si beau bere la „umbra” unui Zola sau H. Miller, sa fie expulzati cativa „cititori de conjunctura” care ar putea deveni dependenti nu de „shopping” ,ci de receptarea corecta a mesajului acestei campanii.

    00
  63. De ce trebuie sa vedem mereu partea negativa? Eu zic ca e o initiativa buna, daca un procent din cei care cumpara incep sa citesca si/sau renunta la Libertatea s.a e bine. Poate in timp chiar li se deschide apetitul si pt. alte carti.
    Mai bine sa te dai cool ca ai citit nu stiu ce carte decat ca ai un BMW din 1900 toamna sau ca ai fost in Banbu sau ca ai tricou Armani fals.

    00
  64. Pentru ca sunt parte din echipa care a analizat (cred) mai toate fatzetele acestui proiect (vorbesc despre Biblioteca pentru toti, JN, ca sa nu existe dubii si sa nu fiu acuzat ca ma joc sub anonimat) realizez ca ati scapat din vedere unele lucruri:
    1. Pretul accesibil. Va deschide multora oportunitatea de a avea carti in casa. Ceea ce mi se pare esential mai ales pentru categoriile Esomar C… D… Nu uitati va rog ca exista in Romania, din pacate, familii care au copii multi, acum in plin proces de formare. Familii care au venituri foarte mici. Am senzatia ca toate comentariile sunt scrise de persoane care castiga destul de bine incat sa uite ca exista langa noi si oameni saraci. Care nu-si permit sa cheltuie foarte multi bani pe carti (uneori deloc). Si care nu ar da 50 de lei pe o carte.
    2. Titlurile. In colectia Biblioteca pentru toti veti gasi doar autori romani. Pentru ca Jurnalul s-a preocupat intotdeauna de redescoperirea valorilor autentice romanesti. Ultimii 20 de ani ne-a dovedit ca am importat tot ce se putea importa (de la cheesburger la Valentine’s Day, uitand treptat de – vorba reclamei – chiftelutele moldovenesti sau Dragobete). Era timpul „sa redescoperim ce-i al nostru” si in zona literaturii. Nu, nu este un cliseu. Romania are literatura care merita citita.
    3. Complementaritatea proiectelor. Jurnalul National – exclusiv literatura romana. Cotidianul – literatura universala contemporanta (preponderent). Adevarul – literatura universala. Cred ca publicul are acum de unde sa aleaga. Ceea ce mi se pare un lucru bun.
    4. Nevoia de carte. Este permanenta. Si, constat, oferta actuala este continuu criticata sau luata in deradere („am citit cartile astea cand eram mic, de ce sa le mai iau acum”). Sincer va spun, as prefera ca pustiul meu sa creasca intr-o casa in care EXISTA mai multe carti decat dispozitive electronice. Evident ca va avea si computer, dar as vrea sa il vad mai degraba preocupat de carti decat de WoW sau NFS (pe care nu o sa i le refuz, insa).
    5. Publicul acestor proiecte. Foarte multi ii iau peste picior pe cei care cumpara aceste carti, dar nu le citesc (inca). As vrea sa va invit intr-o zi in callcenterul JN sa vedeti care sunt argumentele celor care ne suna in cautarea cartilor pe care nu le-au gasit. Foarte multi le cumpara pentru copii si nepoti. Unii le cumpara pentru a le reciti. Ati prefera sa le cumpere bere la pet, seminte sau tigari? Nu uitati ca foarte multi dintre cei care cumpara spera sincer ca actiunea lor este un model pentru proprii copii sau nepoti.
    6. Tipul proiectului. As vrea sa va hotarati. Este gresit ceea ce facem noi din moment ce foarte multi contesta proiectele astea? Este gresit ceea ce fac tabloidele si revistele de scandal? Ati fi preferat sa avem inserturi cu galerii foto/video cu femei goale? Nu cumva demersul asta ar putea face mai bine Romaniei decat toate libertatile, clickurile si cancanurile la un loc?

    Sunt convins (si pe drept cuvant) ca voi fi acuzat de subiectivism. Pentru ca sunt direct implicat in acest proiect. Probabil ca unii se vor grabi sa imi spuna ca sunt idiot, ca nu inteleg nimic sau ca m-a spalat cineva pe creier. Accept sa primesc toate astea, dar sa raman implicat intr-un proiect pe care personal in consider important pentru Romania, decat sa fiu considerat „cool” pentru ca am mai lansat cine-stie-ce pornografie de mare succes.
    Va garantez, insa, ca din interior Proiectul Biblioteca pentru Toti se vede altfel decat din afara, din exterior.

    00
  65. de ce scrii in necunostinta de cauza? dupa ce vei fi citit toate cartile ce vin la tzipla cu ziarul, atunci as fi zis ca ai despre ce vorbi. vrei sa spui ca toate cartile din librarie sunt bine traduse, bine legate, cu hartie de calitate, si cel mai important, adresandu-se unui cititor mai distins? nu cred ca poti sa spui nici asta, din moment ce nu citesti.
    ai fost tu personal in librarie sa vezi care e pretul unei carti, ca sa poti face o comparatie cu pretul aceleiasi carti vanduta impreuna cu un ziar??? incearca, macar o sa ai un subiect despre care vei avea ce spune.

    „Nu cred că rezistă la două citiri.” :)) ai de gand s-o citesti macar o data? :))

    00
  66. Zoso, dar mai avem liceeni si astazi. Oameni ai caror parinti nu au anumite carti in biblioteca. Asa ca ei ar putea fi foarte interesati de achizitia titlurilor care-i intereseaza… Si, da stiu, liceenii „sta” pe mess si baga „pozne” pe Hi5, dar nu as vrea sa generalizam aceasta situatie…
    Si am amici care cumpara acela carti doar pentru ca editiile pe care le au sunt prea vechi si probabil deteriorate… and they need a back-up.

    00
  67. Bv, Zoso in sfarsit aud un om care spune exact ce gandesc si eu. Nu ca tipele fandosite pe care le intalnesc si care tremura de placere ca pot cumpara carti pe care orice om cat de cat cult ar fi trebuit sa le aiba deja in biblioteca pana acum. Si sa le fi cititi deja. Pana in facultate trebuiau citite toate astea. dar rRomanul e snob, a aparut moda „cartile Adevarul” si hop, toata lumea le citeste in metrou. Ca pe vremea lui Ceasca o carte nu costa practic nimic, nu exista nimeni sa nu si-o permita. Bunica a fost economista si a cumparat o biblioteca enorma de carti, si a crescut si copii. deci cartile de la Adevarul mi se par complet inutile, in afara cazului in care nu esti prima generatie venita la Oras si deci ai nevoie de o biblioteca. Sau ai fost un copil „bine educat” si ai rupt cartile din biblioteca parintilor. daca-i asa, jos palaria, bv tie, ia-le si citeste-le. Dar faptul ca la kilipirim am gasit coada la aceste carti mi se pare aberant: dovedeste ca poplatie Romaniei e in mare parte cu biblioteca MUST HAVE clasica goala. Eu am cartile astea clasice si de la mama (varianta din ani 70) si de la bunica (varianta 30-40). La ce bun as mai vrea sa le iau? Iar daca imi place o carte aparuta acum – se intampal si de-astea- si am cumparat vreo cateva sute dupa 90, le-am ales eu pe cele care m-au interesat. N-am nevoie de un ziar sa mi le aleaga el.

    00
  68. buna….
    mie nu mi se pare o idee proasta cea cu cartile atasate ziarelor. Eu am cumparat doua sau trei carti. E adevarat ca in valma de a citit altceva (stiind ca pe cele 3 le am oricum acasa si le pot citi oricand)…le-am citit destul de tarziu, dar le-am citit ! Spre exemplu „Femeia nisipurilor” de Kobo Abe mi s-a parut destul de interesanta :) si asta cu toate ca sunt destul de pretentioasa atunci cand e vorba de literatura.

    00
  69. a zis cineva „Bine spus! Mi se pare foarte ok articolul. Am vazut oameni care citesc numai pentru ca este la moda sau altii care nu o fac din acelasi motiv. O prostie…vorba ta “Cine vrea să citească, o face şi fără cărţile din ziare”” ….nu conteaza din ce motive citeste, conteaza ca o face, nu crezi?
    E ca si povestea aceea cu cel mai slab baiat din clasa a 8-a care se indragosteste de cea mai desteapta si pentru a-i castiga inima incepe sa invete atat de bine incat aproape o intrece. Nu conteaza ca nu au fost niciodata impreuna, conteaza ca a devenit peste 15 ani unul din cei mai buni doctori…de unde a pornit totul? de la o fetiscana ….

    00
  70. mi-a placut ENORM comentariul lui „omul de la colt” …enorm…asa este! numai ca eu sunt stundenta, dar in schimb exista Biblioteca Judeteana…acelasi sentiment ma incearca si pe mine…e fabulos :)

    00
  71. Deja m-am plictisit sa vad comentarii, ai foarte multe aici, dar eu ma simt plictisita destul de rapid (temperament sangvin, asta e). Insa ceea ce nu m-a plictitisit in nici o masura aceasta saptamana a fost Matei Visniec. Sper ca ati auzit de el, doar e cel mai mare dramaturg roman contemporan. Eu am intrat in posesia unei carti de-a lui in Franta (unde inca ma aflu) si ale carui piese de teatru se joaca intr-un mod vertiginos pe plaiurile cadrilaterului. „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte ” sau „Hotel Europa complet” sunt recomandarile mele pentru cine vrea sa citeasca ceva de calitate!
    ps: ultima am citit-o tolanita la iarba verde, fumand tutun la foita : ) cred ca si amanuntele au participat la „atmosfera”

    00
  72. „O istorie…” a lui Constantiniu e scrisa foarte bine. Avem o recenzie pe bookblog.

    In colectia Cotidianul am gasit cateva titluri bune. Chiar acum citesc o colectie de povestiri de Ray Bradbury,

    00
  73. ina, du-te acas’!

    00
  74. Daca va plac cartile astea despre istorie, cititi si despre cum se scriu cartile istorice… Recomand calduros Lucian Boia – Istorie si mit in constiinta romaneasca, e o carte care va poate schimba intreaga conceptie despre istoria facuta la scoala.

    00
  75. Ai dreptate dar nu pana la capat :).Sunt fel de fel de oameni care cumpara acele carti.Unele dintre carti m-ar interesa si pe mine!( nu pe acele din programa BAC,ca doar am luat Bacul)Acum vreo 7-8 ani,la mine in clasa,cam 30 % din elevi citeau cartile pt bac-sunt curios care e procentul acum,deci aici ai dreptate!!Mai sunt si persoane care cumpara carti doar sa isi umple biblioteca,si eu am multe carti de la parinti care nu le-am citit(cateva sute)asta fiindca citesc doar ce ma intereseaza ,ce ma captiveaza,ar fi o prostie sa citesti o carte care te plictiseste.Dar daca ai cateva sute de carti avantajul este ca ai de unde sa alegi.Unii nu citesc nici o carte never,iar altii mai citesc din cand in cand,deci ai dreptate 50 % aici.

    Dar i-ai uitat pe acei oameni care cumpara cartile de Bac pentru copiii lor care sunt aproape de a intra la liceu sau chiar sunt la liceu.

    Per total este benefica aeasta campanie,macar iti da posibilitatea sa ai o alternativa ,macar pt o anumita perioada de timp.

    Ps: eu nu m-am indurat sa dau 40 ron pe o carte a lui OCTAVIAN PALER-pOLEMICI CORDIALE.Si in general cartile lui Paler le-am citit de la prieteni-facand schimb de carti :)Si totusi daca cineva s-ar indura sa puna la ziar si „Polemici Cordiale”ce mult m-ar bucura.

    00
  76. aaaaaaaoleu
    ma doare capul
    cum sa zici ca alea de la adevarul arata bine, ca sunt frumoase.. cand arata TOATE LA FEL? mi se pare penibil

    si mi se mai pare penibil si ca ‘miercurea asta citim maitreyi’; in cor.

    dar si eu cred ca e un lucru bun… in ansamblu.. cum a zis cineva mai sus, dc macar o persoana citeste cu o carte mai mult decat citea inainte, mi se pare ca a meritat

    probabil ca spun asta cu putina condescendenta, nu sunt foarte convinsa de parerea mea visavi de oamenii care cumpara cartile alea si/ sau le citesc, dar cred ca mi se par -cu exceptiile inerente- mediocri sau sub… (cel putin in ale culturii) de vreme ce au asteptat o ‘oferta’ ca asta ca sa citeasca si ei o carte sau sa-si cumpere una

    dar ce mai conteaza, atata vreme cat o fac. nu mi se pare ca lumea TREBUIE sa citeasca, dar am senzatia ca lecturile/ cultura dezvolta un fel de bun simt, simt estetic, ..mai multe simturi :) si cred ca ar exista mai putini mitocani pe lume dc oamenii ar mai deschide cate o carte din cand in cand

    mie nu mi se par scumpe cartile in librarii
    ce salarii aveti fratilor? :))) exista si targuri de carte, exista si anticariate.. eu imi cumpar cam o carte pe saptamna (inainte cumparam si mai multe, dar acum nu mai am timp sa citesc mai mult de atat) si n-am saracit

    00
  77. Zoso, imi pare rau, dar din nou generalizezi si ironizezi un grup mare de persoane bazandu-te numai pe actiunile unora. Da, este adevarat, unii isi cumpara cartile astea pentru ca „arata bine” si dau ok in biblioteca. Dar nu toti… Inteleg ca tu esti „toba de carte” si ca de fapt ai citit Shogunu’ inainte de a fi scris, dar nu toti suntem la fel. Eu de exemplu m-am mutat in casa noua de 6 luni. Cartile pe care noi (eu si sotul) ni le-am cumparat in facultate erau sau carti de specialitate, sau 6-7 romane de care am avut eu nevoie la facultate (sunt absolventa de Litere). Celelalte le-am citit de la biblioteca. Dar acum lucrez si nu mai am timp de biblioteci. Voiam sa citesc Gestapo. Sotul meu chiar isi dorea sa citeasca Shogun. Daca le-as fi cumparat de la librarie as fi dat peste 100 de lei pe ele. Asa am doar 55. De ce am gresit cumparandu-le?
    Nu toti avem deja bibliotecile personale pline cu carti, unii suntem tineri (la fel ca si tine), si nu am avut timp sa le umplem, iar acum nu avem timp de cele publice.
    Poate ar fi cazul sa te gandesti ca acele carti pot fi cumparate si pentru a fi citite, ca nu toti care le achizitioneaza sunt manati de efectul de turma. Am citit multe carti la viata mea, dar sa stii ca sunt unele titluri noi si pentru mine la Adevarul. Iar calitatea cartilor de le ei este ireprosabila. Si eu nu le citesc pe metrou, locuiesc in provincie si circul cu masina personala. La volan mi-ar fi cam greu… Dar crede-ma ca la finalul unei zile exetenuante la servici e mult mai placut sa citesc o carte buna decat sa ma uit la TV. Chiar si o carte cumparata odata cu ziarul….

    00
  78. Cineva a scris ca arata oribil cartile de la adevarulk sunt toate la fel , este o colectie normal k arata toate la fel , intr-o biblioteca da mult mai bine o colectie si mentionez ca nu colectionez cartile de la adevarul ci pe cele de la jurnalul , am 20 de ani , nu toate operele s-au facut in liceu , ex PANZA DE PAIANJEN , si multe altele , si pe cele pe care le-am facut in liceu nu le-am avut cumparate , decat imprumutate , le cumpar si le citesc , de unde atata rautate in vorbele multora nu stiu , ar trebui sa va bucurati ca totusi oamenii cumpara carti , ca se bat la chioscuri pt carti si nu pentru altceva ganditi-va cati tineri mai citesc in ziua de azi?de cand este un lucru rau sa-ti faci o colectie?si cum s-a mai spus sunt parinti tineri care vor sa le lase copiilor o colectie!acum sa-mi spuna cineva ce rau face omul care cumpara cartile acestea?chiar nu va inteleg , nu fumez , nu beau alcool , nu fac lucruti rele , in schimb cumpar o colectie?altceva nu aveti de facut decat sa criticati?sincer acum mai ganditi-va inainte sa comentati pe aici lucruri rautacioase gen „carti pt inculti”sau „ce salariu aveti fratilor” , nu aveti idee cat rau puteti face cu asemenea vorbe ..

    00
  79. Initiativa ziarelor Adevarul, Jurnalul Nationau sau Cotidianul este laudabila sub majoritateaaspectelor. In primul rand, permite familiilor medii, chinuite de intretinere si facturi la energia electrica sa acceseze niste romane bune.
    In al doilea rand, ofera o selectie care-i protejeaza pe cei mai putin culti de avanlansa de maculatura inutila, si-i ajuta sa nu-si piarda putinul timp dedicat culturii citind tampenii. In al treilea rand, cartile puse la loc de admirat de catre colectionarii snobi pot ajunge, candva, in mainile unui copil curios.

    00
  80. Mă amuză unele comentarii , unii spun că citesc din biblioteca bunicii , cărţi din anii 30-40 , ori sincer nu văd cum mai rezistă cărţile acelea de 70 , 80 de ani . . . Probabil le mai ştergi şi tu de praf , iar de citit , citeşti click-ul şi alte tabloide . Altcineva dă exemplu de carte care tratează realist evenimentele istoriei române , fiţuica d-lui Djuvara , ori acolo ilustraţia e la inălţime , textul e un apendice minuscul . Oricum de când cu teoria cumană , conu Neagu e privit ca un fel de Săvescu cumanoman . Altă remarcă , nu toată lumea are o cultură ciclistică sau e fan inrăit al mărcilor de vodcă , ca să nu remarce că un presupus scriitor sau o presupusă operă e doar o fantezie personală a cuiva . Cred că niciun om nu e motorul gugăl ca să cunoască tot ce s-a scris si toţi scriitorii . Faptul că puţini au remarcat cursa , nu face dovada inculturii lor . Ar fi fost asa dacă ar fi spus că au citit o operă inexistentă .

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile