Vivre Deco și o schemă adorabilă

Magazinul online vivre.ro avea pe 2020 profit de 1,6 milioane euro, după niște ani în care a avut profit constant. Pe 2021 a trecut la pierderi bruște, 17 milioane euro.

(sursa foto)

Ce s-a schimbat de la un an la altul? Păi, două lucruri: a emis obligațiuni pe BVB negarantate și neconvertibile, în euro, cu o dobândă record: 5,25% pe an și conducerea a fost preluată de Călin Fusu.

Nu, nu e pandemia de vină pentru scăderea asta, zona de home deco a avut vânzări record, inclusiv ei au raportat asta.

Eu sunt curios să știu pe ce au spart 7 milioane de euro, atât cât s-au împrumutat de pe bursă. Sper ca Fusu să vină cu explicații din alea adorabile în genul lui Radu, “angajații au furat marfă de 2 milioane de euro”.

OK, știu, pe bursă te duci să ceri bani când nu îți dă banca, dar ce credibilitate are bursa și EY când se întâmpla faze din astea? Că EY dă din umeri, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Iti zic eu. Produse proaste si rata de retur mare. Am comandat la inceputul pandemiei un birou. Pal, alb, nimic deosebit, fara pretentii, nu era cel mai ieftin, avea un pret modic.
    Dar a ajuns cu canturi sarite pe fiecare element, piese care la asamblare nu se aliniau, elemente zgariate… Am stat 2 saptamani dupa ei sa-si ia jegul inapoi.
    Si nu sunt singurul care a patit asta. Stiu foarte multa lume care si-a luat teapa cu Vivre in asemenea hal ca nu mai comanda niciodata de la ei. La fel si eu.

    00
    • Subscriu, eu am patit cu o canapea (destul de piperat pretul) – dupa 2 saptamani s-a tasat buretele (o gaura urata) in zona in care statea cel mic. PM, mi-am luat banii inapoi, dar deranjul sa o montezi, sa o dai retur … etc, m-a facut sa nu mai comand de la ei.

      00
    • De ce nu ikea? Sau jysk? Intreb ca vivre mi se pare ca incearca o copie la astea si sa para de lux, marea majoritate a timpului fiind overpriced

      00
    • @Noname pentru ca la inceputul pandemiei Ikea si Jisk avea stoc zero la aproape tot ce inseamna birou.

      00
    • Asta e nimic. Am luat 2 noptiere de la ei. Se integrau cu ce ne interesa pe noi în materie de design și culoare în dormitor.

      Buuun. Desfac coletul și mă apuc să montez. Panourile laterale pe care se montau șinele aveau găurile date ca și cum ambele ar fi de montat pe partea stângă. În plus, găurile nu se aliniau. Am desfăcut al doilea colet, la fel…

      Cum livrarea a fost ceva gen 3 săptămâni iar nevasta nu dorea alteceva că nu se potrivea cu design-ul, m-am apucat pe măsurat și pregăurit. Am rezolvat. După, la montaj nimic nu se alinia cu nimic, deci iar dă și măsoara, chiar și panoul care era OK, tot nu era pregăurit bine pentru montaj. No problem, îmi place să bricolez, dar m-am cam umplut de draci până am nimerit un balans OK în care sertarele să se închidă și să fie spațiul gol dintre ele egal (asta doar pentru rol estetic).

      Bun, eu m-am descurcat, dar nu e pentru orice. Dau să sun în callcenter să-i anunț că totuși ambele noptiere erau rebut dpdv calitate. Le explic ce s-a întâmplat. Înainte să termin, doamna din callcenter îmi spune că dacă sunt sigilate să le pun la curier înapoi…
      Eu îi explic că nu se pune problema de retur, că le-am modificat cât să se monteze. Dar de curiozitate, cum aș fi putut da retur ceva ce nu se poate monta fără să desfac coletul. Cum aș fi știut că nu e ce trebuie? Totul zic eu pe un ton politicos din partea mea dar cam sictirit și agresiv din partea operatorului. Ea îmi repetă același lucru, că dacă e sigilat să-l pun înapoi. M-am enervat un pic. Am întrebat-o dacă știe legea. Mi-a închis.

      Nu voi mai comanda niciodată în viața asta de la ei. Poate era doar un operator mai idiot, dar problema e că produsele lor sunt prin depozite de prin Turcia/Polonia. Calitatea lor este clar îndoielnică (cel puțin la mobilă). Am povesști de genul de la cunoscuți și pentru mese, scaune, console TV. Partea de căcat e că sunt la niște prețuri foarte mari și te aștepți să primești ceva OK.

      00
    • Sunt de acord cu asta. Am comandat chestii micuțe de pe Vivre și alea sunt oarecum ok (ba un covor, ba un raft mai fancy decât la IKEA). O singură dată am comandat un șifonier și am zis că nu mai fac asta în viața mea – PAL-ul era de cea mai proastă calitate, furnirul sărea imediat pe la îmbinări…

      Ca să preîntâmpin „de ce nu de la IKEA sau Jysk” – pentru că dacă am pic de preteții la stil, schemă de culori etc. IKEA / Jysk cam ies de pe lista opțiunilor mele

      00
    • Eu sunt jurat, iau mobila care se asambleaza acasa decat de la Ikea. Mi-am luat atatea tepe incat refuz sa comand din alta parte

      00
    • Nu am comandat la Vivre, insa am comandat la ikea si se asambleaza ok, dar comentez pentru ca exista acum cativa ani kika. Avea calitate peste ikea si preturi mai mari iar mobila era din Germania in general. Sunt dupa 10 ani functionale si fara probleme orice am luat de la ei, sifoniere, dormitoare, etc. Nu am avut nici o problema cu nimic de la ei. Erau peste ikea ca pret si calitate si mai convenabil decat mobexpert pentru ca le montam singur si pret mai mic la calitate similara. Acum este xxxLutz insa am vazut ca au schimbat gama de produse fiind practic alta firma.

      00
  2. Dupa scheme dastea, cu scaderi masive de profit dupa ce se listeaza, numai incredere sa nu mai ai in listarile de la noi

    20
    • unde s-au listat?

      00
    • @cristi : nu s-au listat, s-au imprumutat de bani pe BVB emitand cupoane. Fix ca titlurile de stat, atat ca negarantate .

      https://m.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=VIV26E
      Pe scurt : dai 1 euro, primesti o hartie in care zice ca emitentul o sa-ti dea euroiul inapoi + 5% pe an.
      Ca un paznic bun al banilor tai, te uiti ce mai face datornicul . Si uneori, ca in cazul lui VIVRE poti ajunge la concluzia ca nu prea are cum sa-ti dea banii inapoi.
      Si vinzi hartia unui om mai optimist, pentru 0,37 de centi. Cetateanul optimist are de luat 1Euro + 5% pe an. Poate sa aiba un randament fantastic (a cumparat 1 euro cu 0,37 de centi) sau poate sa piarda toti banii in cazul in care VIVRE zice…”n-am” . Nu am cum sa dau cand am promis sau…deloc .

      S-a intamplat si cu obligatiuni emise de primarii : https://www.economica.net/inca-un-caz-de-incapacitate-de-plata-a-dobanzilor-la-obligatiunile-minucipale_91268.html

      10
    • @cd, doar sa adaug ca daca emitentul intra in incapacitate de plata nu inseamna ca valoarea e automat 0 centi. Inseamna doar ca intrii la masa credala cand se imparte ce a ramas, ai loc dar nu chiar in frunte dar nici la coada.

      10
    • alexnicolae: inseamna ca primesti niste mobila prost facut drept despagubire? Ce Asseturi de valorificat are o asemenea firma? Masini-unelte? Cladiri? Terenuri?Glumeam.

      Mai bine cumperi tu obligtiunile non-peformante. De la acesti vivre si de la alte firme asemanatoare. Faci un pachet misto de low&non performing bonds. Si apoi cauti investori care au chef sa participe la obligatiunile tale care au ca asset obligatiunile celorlalti. Faci pachete, show ca incerci sa obti banii, iti platesti sales fee, management fee, recuperation fee, trustee fee (tot tie iti platesti asta da ai o alta firma. mai bine cumperi o firma mica si de multi ani pe piata de tax consult, pagina noua moderna de internet, poze din londra, luxemburg, etc.). singura problema este cu nou introdusul custodian. da acolo iei ceva „serios”, fie tot firma ta, fie vreo banca mica si amarata care se bucura de contract (gen…hmmm sa zicem caceis).
      Pe langa „prelucrarea” acestor non performing bond si credite mai iei credite pe firma ta. Zbang, dupa patru ani dai de stire ca din pacate din cauza conditiilor pietei si a sistematii nedezvoltate de prelucrare samd investitorii tai nu mai primesc nimic. Faci asta cam cu obligatiuni in valoare de 150-200 mil. si ai un yacht frumos prin carbic.
      .
      .
      .
      sau cu casele astea de la tara ed care va enervati voi asa ca nu au viitor etc. Intrebarea este al cui viitor? Cumperi sate intregi, faci pachete imobiliare. O valoare a lor exista. Accesezi fonduri UE de revitalizare, eco, turism sustenabil, etc (asta-i doar ptr banii de buzunar, mai bine nu, insa posibiitatea exista). Ai BP-uri misto, echipa tanara si dinamica, etc… vinzi obligatiuni si tadaaaaaaa……. Casele de la tara, chiar si fara apa, iti asigura un viitor splendid.

      01
  3. Pai cum unde s-au dus banii? I-au spart pe reclamele alea tampite la televizor :)

    00
  4. S-au „externalizat veniturile” si aici au ramas doar „pierderile”. S-a dat teapa, nimic nou sub soare. Si cica sa ai incredere in bursa and shit. Eu ma uit cu stupoare la pilonul 2 de pensii. Mi-au trimis scrisoare cu situatia contului. Din toti banii stransi de mine sunt pe minus, la pilon sunt mai putini bani decat am contribuit. :D Pe langa inflatie de 20% au reusit sa mai toace din bani. Si daca ii tineai la cea mai de cacat banca nu ajungeai aici.

    10
    • Apropo de asta, printre oamenii care câștigă cât de cât OK e o vorbă cu „nu mă bazez pe pensia de la stat”. Dar se bazează pe pensia privată, mai ales în România unde nu cred că a ajuns cineva să beneficieze de așa ceva până acum (din cauza momentului în care așa ceva a devenit disponibil pe scară largă și vârsta posibililor contribuabili).

      Eu privesc cu scepticism succesul pe care-l vor avea, dar nici nu sunt cea mai documentată persoană pe subiect. :D

      00
    • De ce sa nu ai incredere in Bursa? Bursa este o piata si pe ea pot aparea si sarlatani. Este datoria ta sa faci o analiza serioasa inainte sa cumperi ceva. Bursa nu poate impiedica pe nimeni sa faca declaratii false. Cat despre pilonul 2, nu a tocat nimeni niciun ban. Legea reglementeaza strict in ce pot fi investiti banii. O proportie mare este investita in titluri de stat. Titlurile de stat functioneaza in felul urmator: cumperi niste obligatiuni in valoare de 100 de lei cu 5% dobanda, pe 10 ani. Primesti timp de 10 ani 5 lei/an, dobanda, iar in anul 10 primesti pe langa dobanda, si cei 100 de lei. Intre timp, tu poti vinde oricui obligatiunile pe care le detii. Astfel, in functie de anumite conditii de pe piata, poti sa vinzi acele obligatiuni cu 110 lei, sau le poti vinde cu 90 de lei, asta inainte ca ele sa devina scadente, iar cine le cumpara sa incaseze in continuare dobanda si la finalizarea celor 10 ani sa primeasca si cei 100 de lei. Exista multi speculatori care cumpara obligatiuni ale companiilor aflate in insolventa la preturi de nimic, pentru ca investitorii nu mai au incredere ca acea companie isi va plati datoria in final. Asa cum ai putea cumpara obligatiunile Vivre, de exemplu. Si uneori acele companii isi revin si isi platesc obligatiunile, si atunci castigi de 10-100x banii investiti. La polul opus, uneori aceste obligatiuni se vand peste pretul platit. De exemplu, daca ai cumparat obligatiuni la Vivre cand ei dadeau dobanda 5% si restul dobanzilor erau de 2%, probabil in primele zile puteai vinde obligatiunile la 110% din valoarea lor, sa zicem. Ei bine, cand dobanzile cresc, cum e cazul acum, nu mai exista interes pentru obligatiunile deja emise cu dobanzi mai mici, asa ca cine vrea sa scape de ele (poate ai nevoie urgenta de bani) accepta sa le vanda la pret mai mic decat a platit pe ele. Asta nu inseamna ca iese in pierdere, pentru a incasat dobanda niste ani. Asa si cu fondurile de pensii: ele nu au pierdut bani, ci ceea ce detin (actiuni, titluri de stat) valoreaza mai putin. Dar in ceea ce priveste titlurile de stat, chiar daca pretul pe bursa al obligatiunilor este astazi la 90% sa zicem, acei 10% diferenta nu sunt pierduti! Cand obligatiunile ajung la scadenta, fondurile de pensii vor primi de la stat 100% din ce au platit pe acele obligatiuni. Asadar, pierderile de acum sunt doar contabile, nu si reale.

      00
    • @Ciocanul: poti muta pilonul 2 de pensii la stat si atunci chiar poti sa spui la revedevere banilor. De bine, de rau, in pilonul 2 raman ai tai, chiar daca nu cu un randament ok.

      10
    • @cristi, nu, nu cred ca ai inteles. Eu am cotizat 100 de lei la pilonul 2. Daca luau obligatiuni de stat cu 1% dobanda pe an aveam dupa un an 101 lei. Eu am 98 de lei dupa un an, au futut 2 lei din ce le-am dat. Cam asa sta treaba.

      00
    • Permite-mi sa-ti cer dovada cu pilonul 2. De ce? Pentru ca e lege sa-ti dea măcar cât ai băgat. Ok nu vorbim de inflație dar tu spui ca ai hartie în care activul net e sub contribuție. Ne-o arăți și noua?

      10
    • Adică tu ai cotizat 1 an, anul asta, și te plângi ca ti-a scaut cu 2%. 2% e comisionul de alocare. Pe ala nu-l vezi oricum înapoi. Pe termen lung o sa ieși peste cat ai dat. Vezi di comentariul meu de mai sus.

      00
    • @Ciocanul: eu am incercat sa iti explic intr-un limbaj mai pentru toata lumea, dar ori n-ai inteles, ori n-ai citit. N-ai pierdut nimic. E doar o EVALUARE, o poza de moment. Pe termen scurt fluctuatiile sunt mari. Pe termen lung (20-30 de ani), intotdeauna piata s-a dus in sus.

      00
  5. Vivre e pe moarte. Pe site majoritatea produselor is resigilate si au lovituri serioase la ele. Pana in 2021 era un site chiar ok. Retur gratuit, uneori gaseai pretul cel mai bun la ei.Chiar livrau produsele in perioada scrisa pe site nu ca alte site-uri(The Home, Mobexpert).

    20
  6. De pe bursa au luat de fapt 10.453.400 EUR.

    Dar stai, asta nu e totul: veniturile din S1 2022 comparativ cu venituri din S1 2021 au scazut cu 44.8%… Vor incheia anul cu venituri mai mici decat in anii pre pandemie…

    https://www.bvb.ro/info/Raportari/VIV25E/VIV25E_20220831142628_Raport-semestrial-2022-Vivre-Deco-SA-combined-final.pdf

    Si cand ma gandesc ca eu sunt unul dintre fraierii care a luat obligatiuni…

    20
    • Eu m-am riscat cu Patria Bank. 5% dare-am luat cu 98 și le-am dat cu 102. Câștig real 6.85% în 2020 și final de 2021. Am lichidat multe în ianuarie 2022.Ușor forțat, dar ce bine a fost… De la 20-24% cât aveam pe plus atunci acum scădeau cu 40% deci vreo 25% sub cât bagase. Am avut noroc.

      00
  7. Asta e o teapa a la Fusu. E schema clasica de stors lamaia si dupa insolventa si faliment.

    40
  8. A investit in marketplace. Bate emag-ul la cur.
    /s

    20
  9. Nu e Fusu de vina, a venit acum, la astupat gaura. Vivre, dincolo de scăderea în vânzări, are 3 sferturi din pierdere de la o maimutarie contabila – costurile cu marketing și reclama, practic cheltuiala cu achiziția de clienți (noi) le repartiza înainte pe 4 sau 5 ani cred, contabil – cheltuia 100 lei pe Adwords, pescuia un client asa, plătea 100 de lei pe loc la Google, însă pe cheltuiala punea doar 100/5ani = 20 de lei, cu argumentația ca acest nou client, proaspăt agățat și convertit, urma sa mai cumpere și în anii 2, 3, 4, 5 de la ei. Ani in care mai punea câte 20 de lei pe cheltuiala din costul de marketing inițial.
    Dintr-o data, s-au prins (Fusu cred) ca teoria asta cu 4 ani de shopping estimați nu mai e validata de comportamentul efectiv de shopping al acestor noi clienți. A venit, a luat, a plecat, daca vrei sa îl mai vezi din nou, baga bani noi pe marketing.
    Cheltuielile astea erau câteva milioane de euro bune, topite deci încetișor an de an, și care însă instant s-au trecut pe gaura anul trecut. Ecce homo horror.
    Desigur, faptul ca auditorul a fost în sloganul de „ma uit și privesc” nu este chiar normal, privind aceasta schimbare brusca de abordare în cifre cu aceste cheltuieli.

    21
  10. După toate regulile de logică economică, activitatea nu avea cum să scadă după atâția bani împrumutați. Sau măcar calitatea activității
    Ce e acolo e hold up
    Tot de prin zonă cu Fusu, în Mureș, avem ceva similar, dar la nivel mai mare, anume Prosser Zoltan de la Romcab. De manual aia, f frumoasă

    20
    • Am văzut azi ca e în faliment, parca…Eu pe bursa am mers cu sume mai mari doar pe BT, SNP, SNN și Fp. Din eroare nu am luat și BRD. Pe termen lung sunt mulțumit și cred ca vor fi aici și in următorul Bullrun.

      00
  11. Nu au produse cu defecte de un an doi, asta a fost de la inceput modelul de business. Dupa ce am comandat de doua ori de la ei si de abele dati au venit cu defect, apoi si auzind pe la prieteni de aceleasi problema am simtit ca ceva e pudred. Schema e ca plateai un pret ok pe diramai canapeaua, dar pret de nou, venea cu in mic defect de care te puteai lipsi mai ales ca ei iti propuneau un voucher de n lei daca nu faceai retur. Ei posibil le cumparau pe nimic,cum de altfel nici tu nu ai cumpara daca stiai din start. Amuzant a fost cand am returnat un fotoliu, l am comandat din nou, ca nu faceau schimb, si mi-au trimis din nou acelasi fotoliu, chiar inainte sa mi returneze banii de la prima comanda.

    00
  12. Eu nu înțeleg cum în 2022 poate cineva să arunce cu bani în orice înseamnă retail online. Ce nișe mai există neacoperite de emag / ikea / altex / amazon. Mai ales în zona de home deco etc?

    De unde să aduce acele produse la volum și calitate + preț să îi bată pe ăștia constant?

    Sună un pic a faza aia cu devii români care fac ei „un fel de facebook, dar mai bun”.

    Cum ar zice americanu’… what am I missing? De unde are vivre suppliers, cum arata traseul unui produs la ei pe warehouse etc. are cineva insights?

    00
  13. Oare cei 23 de noi angajati au cheltuit cate 696,528 euro fiecare ? :))

    00
  14. Cred ca obligatiunile alea s-au dus la finantat alte idei si investitii fantasmagorice ale dl. Fusu. Stiu ca a listat si BestJobs obligatiuni, de ce nu a listat Neogen direct si a scos doar fix cele 2 companii care chiar ii aduceau bani?

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile