Vița de vie: avem semne de viață!

La Brașov, dacă stai la casă, trebuie să ai viță de vie. Unii au mini-vii, alții au câteva vițe întinse pe scheleți de fier. Și deși le cultivă de ani buni, vinul făcut de brașoveni din vițele din curte e lejer execrabil, nu merge nici cu zahăr, nici la beție.

Una din schimbările pe care le-am vrut după ce am cumpărat casa a fost să înlocuiesc vița de vie existentă cu una de struguri de masă. Comestibili. Vița actuală s-a întins foarte mult, produce în jur de 30kg de struguri, dar sunt struguri de vin.

Așa că am cumpărat de pe 4garden 4 butași de vie de struguri de masă, albi și negri, și i-am plantat în toamnă. I-am acoperit cu frunze pe timpul iernii, dar aveau și o ceară cu care erau înveliți. În martie am decojit o parte de ceară și am început să îi ud intens. Săptămâna trecută au înmugurit.

vita-vie

Încă 5 ani și halesc struguri de masă!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. faci si gem de struguri ?

    00
  2. Nope. Intra pe rod deja dupa anul trei.
    Sa vezi vara viitoare ce lastari bogati o sa ai.
    Ce soiuri sunt butasii ?

    00
    • 1 x BUTASI VITA DE VIE – SOI ITALIA 9,00 lei
      1 x BUTASI VITA DE VIE – ANGELA 9,00 lei
      1 x BUTASI VITA DE VIE – PRIMA 9,00 lei
      1 x BUTASI VITA DE VIE – SOI NAPOCA – SOI REZISTENT

    • Zoso iti trebuia cel putin un butas de Ţâţa Vacii Alb, merg si la facut vin si sunt si foarte savurosi :)

      00
  3. Via iti tine si umbra vara sau intimitate fata de vecini/strada, nu o pui neapart pt struguri/vin. Vinul e de rahat ca e soi de rahat si ca e zona friguroasa la Brasov. Avantajul soiurilor de rahat insa e ca rezista fata de soiurile bune ce dau struguri de masa care sunt foarte sensibile. O ploaie acida, un inghet rapid si via de soi poate preda bocancii, ai mei au patit.

    00
    • Toata lumea se asteapta ca atunci cand plantezi un palmier/bananier fructele sa aiba acelasi gust cu cele din america de sud/Africa. Dar degeaba, ca oricat s-ar chinui unii vinul tot nu va fi la fel de bun ca cel din Moldova decat daca cumperi struguri de acolo

      00
    • Vinul moldovenesc e absolut infect, indiferent de pret. De ce ai lua struguri de acolo?

      00
    • corecție. vinul moldovenesc de vânzare e prost. dacă ii spui moldoveanului să vină cu 50litri de vin la un botez, vine cu ăla mai bun :)

  4. Super tare! Să înțelegem ca te lași de bricolat? :) Sau ne pregătim de: cum sa faci acasă butoi pentru vin. :)

    00
  5. Credeam că e ceva album nou :(

    00
  6. Vei face o concurenta neloiala la marii producatori francezi de vin. Nu mi se pare corect……

    00
  7. Curios ca doar saptamana trecuta, dar probabil ca mna, Brasov, e ceva mai frig. Aici la Timisoara au frunze si crengute de mai bine de doua luni.

    00
  8. Am pus si eu una. Dar îi merge greu. Anu trecut a făcut un ciorchine de strugure negru absolut delicios. Anul ăsta văd că are 3. Deși nu are mai mult de 1 m înălțime. Zicea cineva să-i pun o ață pe care să se întindă. Eu am tot legat-o de un gard de plasă, dar nu prea-i place. Nu vrea să se întindă pe el și pace!

    00
  9. Iaca, pentru viticultorul din tine: https://www.facebook.com/Atelierul-traditional-de-dogarie-993167957426067/

    // la coacaze nu te gandesti?

    00
  10. napoca -> inmugureste devreme, tre protejat daca il prinde un inghet in mai are probleme. se lungeste mult ii tre sustinere corespunzatoare. implicit, mai greu de protejat daca ai ghinion de ger dupa inmugurire.

    angela -> este foarte tarziu, maturare in octombrie. daca prinzi in septembrie vreme cainoasa, este posibil sa mananci niste boabe fara nici un gust.

    italia -> soi mare iubitor de lumina/caldura, in brasov nu ai cum sa ii oferi conditiile astea. este mai intarziat decat angela, ai probleme si cu asta.

    prima nu am idee.

    la noi merg oarecum decent moldova (sfarsit de septembrie) si victoria (foarte bine). posibil si altii, dar nu m-au interesat.

    ordinar care nu necesita altoi deci poti sa iti faci tu butasi (restul necesita altoire antifiloxera) si bun pentru arcade : capsunica.

    00
    • esti o enciclopedie anală a lucrurilor utile :P

    • m-am ocupat de astea (fructe de padure, vie, pomi) la mine acu 3 ani, si in general am o memorie buna.

      eu am pus 20 de victoria, 10 moldova, 5 coarna neagra (masa) + 5 capsunici si 5 ananas (rigola + coniac ca de mancat nu le suport. poate nevasta si copilul, dar chiar nu vad de ce, avand in vedere ca exista cele mai de sus).

      00
  11. La mosie se fac prune en-gros, chestie foarte misto, in ideea ca NIMENI din familie nu-i amator. Drept ii ca printre consateni is multi drojdieri si, zic specialistii in spirtoase, ca se face ‘apa de foc’ buna in zona.

    Ne-am ales si cu o ruina de vita-de-vie (pe langa ruina de casa inca de nelocuit), si asteptam sa vedem in toamna asta ce produce, ca nu stie nimeni. Ex-proprietarul s-a dus la beute cu Sf. Petru acum vreo 8 ani, asa ca e cam in negura informatia in cauza.

    Barbatu’ viseaza ca facem vin, eu sper ca macar se pot manca strugurii in cauza, desi aparent in zona vita-de-vie nu-i cea mai isteata alegere.

  12. Cum se planteaza butasii de vita de vie?

    „punctul de altoire sa se situeze la 1-2 cm deasupra nivelului solului”
    „butasul se acopera cu pamant, astfel incat punctul de altoire sa fie la 2 cm deasupra solului”

    La tine pare mult mai mult.

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube