Am fost la cineva la țară.
- Vrei să guști un vin fals?
- Ce!? De unde? Adică… cum adică!?
- Am o cunoștință care e inginer de vinificație. A trecut pe la mine și mi-a făcut 150 de kile de vin fals.
- Ce înseamnă vin fals?
- Zahăr, apă, niște chestii din niște pungi, drojdie de vin…
- Nu sunt deloc struguri?
- Nici un pic de strugure.
- Ce pungi? Ce substanțe? Poți să-mi arăți?
- Îți arăt, dar nu pune pe net… Dar să știi ca omul e foarte priceput! A venit cu cantar din ăla la microgram, nu a pus de capul lui. Totul pe cântar, totul la gram!
- Da, da, „foarte priceput”. Ce vei face cu vinul asta? Bei mizeria asta?
- Nu… nu știu. Dar am să dau la muncitori, când vin să mai lucreze la casă. E ca vinul din comerț, ăla la butelie (PET). Ce crezi că e vinul ala?
Omul se gândea dacă „să vândă la poartă”, în cazul în care mai face…
Pai 1001 nu era asa: Zahar cu pumnu, apa cu duiumu?!
Ba da. Amestecata cu salbatica.
cu siguranta are mai putin zahar decat o cola, iar la restul chimicalelor nu cred ca difera prea mult.
imi cer scuze ca am ofensat bautorii de sifon cu vopsea si zahar
Cola stii ca e caca, scrie pe stcla, nu te pacaleste.
Tu de duci la tara sa cumperi… ce fel de vin? „Vin vandut la poarta, in zona cu vii”. Ia zi, ce te astepti sa cumperi?
N-am vazut pe nimeni pana acum sa cumpere vin la sticla de plastic, desi le vezi pe toate drumurile.
Sa-nteleg ca se cumpara la greu :)))
In orase poate nu, dar la tara, babanu si vinul stramosesc la 2L sunt baza – de prin noiembrie asa, de cand se termina vinul productie proprie.
mai iesi si tu din casa. pe net nu vezi asa ceva..
Are dreptate varucu, tocmai am luat la mana tot instagramul si n-am vazut altceva decat Moet si Cristal in sticle de sticla. Am inteles ca s-ar fi scos ceva Dom la pet de 3l, dar n-a avut succes ca se zgarie prea usor sticla de la cristalele zvarozki si nu mai da bine in poza.
D’aia sunt pline magazinele de vin in pet-uri, ca nu cumpara nimeni. Mda.
In ce bula traiti de nu vedeti ca vinul prost si berea ieftina, la pet, se vand din greu? Majoritatea cumparatorilor sunt pensionari si oamenii cu bani putini. Sa fiti atenti in Penny, sa vedeti cum cumpara pensionarii „bere” Kastel si Bardenbier, posirci marca proprie, sau vin in „plosca” de plastic.
woooooooow…cine se astepta ca vinurile de 3 lei sa nu aiba pic de strugure…ramai prost
Da la minutul 4:50. Se neaga vinul „din chimicale”. La TV.
Adevăruri despre trecut: Băutura e temelie – despre ce băuturi beam în comunism (@TVR1)
https://youtu.be/xVLiiRBdzcg
Nu ma pricep foarte tare dar in poze par a fi ceva aditivi „normali” in industrie, gen: drojdie (nutrienti drojdie) si ceva pentru limpezire/stoparea fermentatiei (in locul banalului sulf). Ma indoeisc ca din astea doua poate face cineva ceva care sa semene a vin.
corect… da na…
Da, si mie mi se pare la fel. Adica oricine poate pune drojdie cu niste alea la fermentat si sa-l dea la drojdieri sa bea dar ala nu e vin din chimicale. Nu exista asa ceva vin din chimicale. Vinul se face din struguri. Ca pe linga struguri il mai „ajuti”, il mai tratezi citeodata mai mult decit trebuie se poate, dar bautura alcoolica ce nu contine struguri nu e vin, e o bautura alcoolica cu aroma de vin cel mult.
Fac ăștia din mizerii roșii care seamănă cu roșiile, piersici care seamănă cu piersicile ,de ce j-ar face si vin care seamănă cu vin ?
Mă uit cu invidie la rosiile vecinului meu care-s deja mari și incep să se coacă , pe când ale mele de-abia incep să iasă . Rosii plantate în același timp, ale mele udate și ingrijite- ale lui pwla ! Oi fi eu țăran începător , dar nici chiar așa
Da, din ce vad iese „vin”, ca drojdia nu e pretentioasa, nu-i pasa ca isi ia glucidele din fructe sau din zahar, ea produce alcool. Insa fara struguri nu are gust, miros, culoare.
ENOVIT
Este un activator de fermentatie. Activeaza si stabilizeaza fermentatia si refermentatia mustului si a vinului, stimuland activitatea si multiplicarea drojdiilor.
Deriton: Utilizare: limpezirea mustului şi vinului.
Poftim!
Eu am trimis pozele. Zoso nu le-a pus pe toate. Mai erau doi ingredienti: unul care se tine in frigider, in punga nemarcata, al doilea e o sticla de „ceva alb”.
La 150 de litri de apa, omu a pus 30 de kile de zahar, plus substantele respective.
Adică iese demidulce?
pe prima punga scrie ceva despre „100 de litrii”
Da.
Super-firma, super produs. Scrie „litrii” de doua ori chiar.
Din cate stiu eu, la nivel mondial exista supraproductie de struguri / vin – vezi Spania. In calitate de comerciant nu inteleg de ce te-ai risca sa faci rahaturi de genul asta cand poti importa la preturi similare.
Pentru ca nu iese Craita la 7 lei 2 litri
Zoso – nu vrei sa verifici putin. Mie imi pare ca tocmai ai pus pe blog un fake news.
Fake news sau nu, cand o sticla de vin costa cat o sticla de bere de import, ar trebui sa-ti pui intrebari.
Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei si nici nu am vazut pe cineva sa investigheze cu adevarat daca vinul ieftin este facut doar din struguri.
Aici este doar un articol si niste poze cu substante folosite in industria vinului. Ce anume sunt exact nu stiu si doar pentru ca vin la punga nu le face nocive.
Am luat din Lidl vin din Argentina parca, 12 lei o sticla. Nu stiu daca a vazut struguri sau nu, ce stiu e ca a fost bun la gust si nu m-a durut capul a doua zi. Eu sunt sensibil la vin prost, adica a doua zi imi bubuie capul de durere la cel mai mic contact. Asa ca, din punctul meu de vedere, ala a fost vin ieftin si bun. Sau a a avut niste ingrediente asa smechere ca a trecut de sistemul meu de „detectie”.
Lasa Zarax, nu stii tu, sunt multi viticultori experti pe-aici
Eu am trimis articolul. Am vrut sa expun o problema.
Daca vi se pare „fake news”, nu am cum sa ma lupt cu voi. Ce poze ati mai fi vrut sa fac, butoiul cu vin in fermentatie, IN LUNA MAI? Nu am facut poza asta, dar era acolo butoiul.
Ma rog. E ca un fel de „stire de vineri”. Se vinde vin fals. Mult. Daca nu intereseaza pe nimeni, aia e. Maine acest articol va disparea in arhiva blogului.
Am trimis articolul pentru ca am vazut emisiuni in care toata lumea nega ca se face vin fals… ei, se face. Exista „ideea” asta si lumea face.
Cristi – iti inteleg supararea. Ai vazu ceva care ti se pare lipsit de etica si lumea pare sa nu creada.
E adevarat ca poate drojdia aia care face vinul se poate hrani si cu zahar si face o bautura cu gust asemanator vinului. Poate – nu zic nu, dar e ca si cum ai condamna faptul ca unu vinde lapte de vaca ce mananca iarba si altu vinde lapte de vaca ce mananca porumb.
Nu lucrez in industria vinului si sincer nu cunosc tehnologia, dar e mai corect sa explicam daca intelegem ce se intampla decat sa venim cu titlu de clickbait. As prefera un studiu ce spune ca: „O drojdie face o bautura asemanatorea fie ca primeste struguri sau apa cu zahar ” unui titlu boombastic „Vinul din chimicale n-a disparut”.
Ambele bauturi (daca cea facuta de drojdie din zahar exista) sunt tot rezultatul aceluiasi proces. Ca unii cred ca strugurii sunt mai buni decat zaharul nu este decat un detaliu, nu ii pasa nimanui cu adevarat ca drojdia aia o sa se imbolnaveasca.
Cand 1kg de struguri de vin, un soi decent, costa 4-5 lei si din 2 kg de struguri scoti 1 l de vin, tre’ sa fii idiot sa crezi ca un cabernet din supermarket cu 8 lei/0.75 (ambalaj de sticla, doc, tot kktu’) a vazut in viata lui cum arata bobul de strugure
1kg de struguri pt vinificație nu e 4 lei, max 2….
boss, nu te apuca de afaceri.
Daca instinctul tau e sa iei pretul de galantar ca pentru materie prima.
Mergi la sursa, in vie (Dealu Mare), pe 15 Septembrie si zi-mi cat e pretul la strugure „cules-la-capul-randului”
Feteasca regala e suficient de decent?
Eu aduc de la tara vin natural facut cu multe sacrificii de un om priceput, 7 lei litrul.
Am incercat sa dau pe la amici. Toti stramba din nas. Ca nu e sec, ca e dulce, ca trebuie tinut la rece, ca nu poate fi lăsat pe gol că începe să lucreze etc
Când cererea e astfel, nu e de mirare ca apare si oferta adecvată
ai incercat sa-i spui producatorului ca piata solicita vin sec?
producatorul roman are uneori tendinta de a fi autist in raport cu cerintele consumatorilor.
Vinul sec se obține adăugând sulfiți, i se înăbușă procesul de fermentare.
Vinul natural se oțetește imediat dacă il laşi la caldură sau îl laşi jumătate in sticlă. Zahărul natural din vin începe să lucreze.
Vinul este sec atunci cand s-a incheiat in mod natural fermentatia si toate zaharurile s-au transformat in alcool, nu prin adaugare de sulf.
Vinurile dulci se obtin prin stoparea fermentatiei, fie cu sulf, fie – cum fac multi producatori de vin „natural”, de-a dreptul cu benzoat.
ivang: i-ai strivit ”corola de minuni”!
Au multi teoria asta cu vinul natural facut la tara. Da, o fi natural, dar nu inseamna neaparat ca e bun. Decat vin natural prost mai bine o bere.
@ivanG tu teoretic ai dreptate, numai că nu face nimeni asta. Absolut toti pun sulfiți în vin. Plus altele. În vinul dulce se pune și zahăr.
Omul nu încheie procesul de fermentatie, îl stopează. De aceea, dacă dă de cald, începe din nou să fermenteze.
Este un vin cu mult tanin, doar fetească neagră, omul e fost inginer horticultor și are și câteva hectare de vie.
Nu iau des, dar îl prefer înttodeuana oricărui vin de <30 ron sticla
@cristian
Sa fii tu sanatos…
Eu am vazut la un magazin de vinificatie concentrat de must (exact asa scria pe sticla). Era ceva incolor, dar probabil ca se rezolva cu colorant. Mai pui din pungile alea ceva prafuri si….gata vinul. Eu fac la tara vin din capsunica (plus vreo doua alte soiuri in cantitati mai mici). E extraordinar de bun dar nu merge sa il lasi afara din frigider daca l-ai scos din damigeana. Imediat o ia din loc si incepe iar sa fiarba. Eu nu prea beau, dar macar atunci cand vreau un pahar stiu ca vinul ala contine doar zeama de struguri si nimic altceva. Nu ma incurc nici cu mana a doua sau alte chestii de genul ala. Cat iese, aia e, ura si la gara.
alea nu sunt soiuri ci viță hibridă!
Sa fie sanatoasa. Habar n-am si nici nu vreau sa stiu. Nu fac vin ca sa-l vand si, ala cat beau eu, ar trebui sa las via in paragina, dar nu ma trage inima sa las buruienile sa o napadeasca.
Guest author e un fel de olivia steer chimista. Din alea doua o sa iasa cel mult o tuica fara gust si miros extrem de slaba.
In plm, acum e 1 leu kilu’ de struguri vrac de vin/tuica de calitate medie. La toamna e 40 de bani.
Eu am trimis articolul.
Mi-a dat sa gust, avea gust de vin. Inca nu fermentase cat trebuie, era cam slab. Dar gustul era bun.
ma intreb ce an o fi plicul ala?
Ți-e frică că vinul falsificat depășește termenul de garanție ?
2008. A fost un sezon secetos care a înbogățit buchetul, un an excelent pentru chimicale.
îmbogățit…grr
„BFL se traduce ca fiind o băutură fermentată liniştit. Practic, înseamnă un amestec de apă exogenă, alcool etilic, sirop de glucoză, acid citric, îndulcitori şi aromatizanţi naturali sau sintetici.”
luat la intamplare de pe un site oarecare. asa ca daca vreti mai multe informatii cautati ce inseamna BFL si cat de rau este. un caz misto e cu vinul pelin. vinurile sunt accizate. bfl-urile nu. asa ca pelinul este trecut ca bfl, nu este accizat, dar se vinde sub titulatura de „vin”. e misto literatura de pe net pe subiectul asta. practic vorbim de evaziune.
Oare ce concentrație alcoolică are? Mă gândesc că drojdia de acolo fermentează și împreună cu zahărul produce alcool. Altfel când bei 2 „sticle de vin” și nu te amețești nici cât de la o bere.
eu am trimis articolul.
Citez: „il las sa fermenteze, cand imi place cat alcool are, opresc fermantatia cu lichidul din sticla asta” (zosi nu a pus si poza aia). Produs de Mifalchim Group SRL.
MifalCHIM.
acum o sa-si schimbe denumirea in ”mifalvin”!
Intradevar stiu ceva similar si eu. Am fost acasa la un nene sa cumparam vin pentru o nunta. Ne intreaba ce soi dorim, pune pastile in damigeana, stam de vorba cateva minute si cand sa toarne in sticle mirosea a busuioaca de bohotin.
vad ca are si vitamina B la ingrediente.. inseamna ca e bun.
totusi, pune poze cu niste pungi de chimicale si nu pune o poza cu vinul rezultat? cam pute… a sulf.
Vinul încă nu era terminat de fermentat. Arăta ca un borș, ca borșul vândut de țarani în piață.
Când va fi gata fermentația se va limpezi cu altă substanță, și va rezulta un „vin” alb.
Am scris acest articol pentru că bunicii mei aveau casa în capătul unei podgorii. N-am văzut în viața mea, până săptămâna trecută, vin fals; și nu credeam poveștile despre chimicale.
Acum le cred.
„aveau” = casa bunicilor încă există, viile au fost tăiate și s-a umplut de vile. Primarul, prefectul.
Zeci de ani a fost drum de pământ, cu buda în curte – fără canalizare.
S-a mutat primarul și prefectul pe deal, acum e asfalt și apă curentă în zonă. Vor să tragă și gaz, ‘tu-i în gură de rahați. Numai așa se mișcă treaba…
Apropo, la bunica nu a ajuns canalizarea și asfaltul, pentru că primarul are casa mai jos.
Spuneți, mă, România!
200 de metri mai erau pentru a aduce toată zona în secolul ăsta!
Să râd, să plâng? (Au murit demult bunicii, au scăpat de făcut caca în spatele gradinii)
Prima tendinta e sa zici ca nu se poate vin fara struguri. Ca nu are de unde sa vina gustul, mirosul,cum am zice buchetul. Insa am asistat la procesul de productie al parizerului. A fost ceva de genul: daca peste amestec punem praf din galeata aia, iese parizer de pasare; daca punem din galeata aialalta iese de porc. Totul era pe economie la maxim. De exemplu se punea gheata nu apa ca sa nu se taie amestecul.
nu ne-a spus dacă l-a durut capul după ce-a băut; eu aș folosi drojdiile și adjuvanții ăia de fermentație să-mi fac socată, trandafirată, salcâmată și alte zemuri fermentate pe tot parcursul anului
socată = floare + lămâie + zahar/miere + apă
La ce-ți trebuie alte prostii?
iarna îți trebuie drojdii ca să fermenteze, doar n-o să fac căldură 7 zile 28 de grade în bucătărie ca să-mi fermenteze socata (plus că iarna florile sunt uscate și fermentează mai greu); drojdiile nu sunt chimicale
Chiar și pe vremea lui Ceașcă era vin din crama „Dealurile Chimiei”, cu specialitatea „Bei aici și mori acasă”. Alcolul etilic de 90 de grade se vindea la alimentară (pentru ăia tineri, un megaimaj cu mai puține produse). Îl diluai apă dacă vouai votcă ssu zahăr ars dacă voiai coniac.
Zoso, lucrez in domeniu. Verifica intai, nu mai posta tampeniile altora! Vrei info (daca te intereseaza), pm. spor
Posteaza ma cap de sfecla aici , nu pm. Ca nu e secret de stat, sa stim si noi consumatorii ce faceti.. auzi pm. hai sictir de aici
Când am făcut un articol cu mierea de albine falsificata, m-au înjurat 1000 de apicultori care „stiau ei msi bine”, hrăneau albinele cu sirop de zahăr și „corectau aciditatea cu oțet”. Proștii s-au filmat și au pus pe youtube mizeria asta.
Ia, explică tu „că știi mai bine”, ce face un țăran dintr-un sat de pe un DN.
Expertul lu’ peste. În ce domeniu lucrezi, al vinurilor false?
Nu cred ca iti iasa ceva care sa semene cu vin-ul.
O sa rezulte un fel de Kilju – vin artizanal facut din zahar. Popular in Finlanda in anii 90, pe timpul crizei economice. Am invatat asta jucand My Summer Car (https://store.steampowered.com/app/516750/My_Summer_Car/).
Asta e misto aici la Vali pe blog, zici ca e cuibul expertilor.
Daca berea romaneasca e facuta din cele mai proaste ingrediente si aditivi e clar ca si vinul este in aceeasi situatie desi pentru ambele industrii am avea conditii sa dam rezultate premium.
https://www.occrp.org/en/investigations/4943-romania-bioteching-poor-beer-for-poor-countries
Probabil ca pentru segmentul foarte ieftin se face un cupaj, ceva zeama de pastile plus un procent de vin natural dar mai nasol, ce ramane si nu se poate da in consum ca atare sau spre distilare.
Se da o tara fara struguri dar iubitoare de vin. Cu taxe mari la alcool. Ce iese? Diy vin din chimicale. Ia uite aici magazin:
https://www.europris.no/husholdning/vinkonsentrater-essenser
Visul tuicii la plic fiind spulberat , spritarii au venit cu vinul pentru astronauti.