Vinovat prin suspiciune

Guilty by Suspicion este un excelent film făcut în 1991, cu Robert de Niro şi Anette Bening în rolurile principale. Acţiunea se petrece în anii ‘50, subiectul fiind audierile comisie McCarthy.

Îmi place sadismul audierilor. Redau din memorie:

Bună ziua. Sunteţi comunist? Nu. Aţi participat în 1900 toamna la o petrecere cu Gigel şi Marcel, cunoscuţi comunişti? Da, erau şi ei acolo la petrecere, dar nu îi cunosc decât vag. Deci sunteţi comunist! Nu. Pai, tocmai aţi recunoscut că aţi avut o întrunire cu doi cunoscuţi comunişti!

Domnu’ Popescu, aţi fost prezent la reprezentaţia Ansamblului Folcloric “Patria” din data de 32 ianuarie 1915? Nu mai reţin. Vă spun eu, aţi fost acolo. Ştiţi că “Patria” e finanţat de Partidul Comunist? Pardon? Da, avem documente care dovedesc asta. Sunt nişte copii care dansează, unde e legătura? Legătura, domnule Popescu, este că sunt învăţaţi să danseze de comunişti. Dvs. ştiţi să dansaţi, dom’ Popescu? Nu. Dar sunteţi comunist, nu? Nu. Pe baza mărturiilor unor martori anonimi, dvs. aţi donat 20$ pentru Ansamblu. Deci aţi sponsorizat cauza Partidului Comunist!

Preferata mea: Domnu’ Ionescu, sunteţi acuzat că sunteţi comunist. Ce dovezi aveţi? Nici una, dar nu avem nevoie de dovezi. Cum adică? Tocmai v-am acuzat şi nu aţi negat. Deci sunteţi comunist! Cine a zis că sunt comunist! Eu!

Şi erai stigmatizat pe viaţă. Nimeni nu mai voia să lucreze cu tine, nimeni nu voia să te mai angajeze.

Momentan, randurile de mai sus nu au legatura cu nimic, dar le scriu aici pentru a le folosi pentru un articol viitor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

7 comentarii

 1. Cred ca e vorba de viitoarele „filtre” in trafic puse de Garda Financiara, asa cum citeam aseara prin ZF (parca)…..

  00
 2. NOU
  #2

  :)) asta e chiar tare: „Momentan, randurile de mai sus nu au legatura cu nimic, dar le scriu aici pentru a le folosi pentru un articol viitor.”

  00
 3. Acum cativa ani in Academia Catavencu a fost un contraeditorial(cine stie, cunoaste) scris de Viorel Motoc, daca nu ma inseala memoria, in care se spunea ca poate ar fi fost bine ca in decembrie ’89 sa fie impuscati asa prin justitie poplara, ca la revolutia Franceza, cate 3 oameni din fiecare judet: seful securitatii, primul-secretar de partid, seful politiei. Educatia ma impiedica sa fiu de acord cu astfel de masuri dar nu pot sa nu-mi imaginez ca altfel ar fi aratat Romania din ziua de azi daca s-ar fi procedat asa.

  00
 4. You like fishsticks?
  Yes.
  Then you’re a gay fish!

  00
 5. ba, o logica exista aici:

  -Tu sugi pla.
  -Nu, da’ eu nu…
  -A! Demonstreaza ca nu sugi pla!
  Cunoastem. Important e cine arunca cu cacat primu’.

  00
 6. A fost si in The Majestic cam aceeasi poveste (+ceva melodrama nu foarte potrivita pentru Jim Carey dar decenta). Nu erai stigmatizat tocmai pe viata pentru ca ulterior oamenii erau reabilitati. In general, te afecta cam 1-2 ani problema. In cazul filmului amintit mai sus personajul fusese eliminat din showbiz pe motiv ca in facultate facuse parte din clubul ”Paine, nu gloante” (sau asa ceva) ca sa vrajeasca o gagica . Clubul avea ”tenta comunista”.

  00
 7. Încearcă şi „Good Night and Good Luck”.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube