Și nu vine de la ruși, așa cum ne așteptam. Nu, vine de la 35 de ani de făcut nimic cu sistemul energetic național.
România se confruntă cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, în condițiile în care importurile ating cote alarmante, se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern publicată pe site-ul Ministerul Energiei. (sursa)
Deja a început. Eu am avut azi două întreruperi, iar cineva din Câmpina are o “avarie” de ieri. Firma de distribuție nu răspunde, site-ul lor e mort.
Stocuri de lumânări.
E clar, ne intoarcem la origini. Ne mutam la tara la casa:))
Din pacate bunicii au vandut pamanturile strabunicului asa ca eu o sfeclesc.
Daca ai experienta in sfeclit, am eu niste pamant
Site-ul e mort pentru ca au luat un mare ransomware: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/grupul-electrica-anunta-ca-este-supus-unui-atac-cibernetic-compania-le-recomanda-consumatorilor-sa-fie-atenti-la-orice-mesaje-suspecte-3038995
Dar e bine ca “Ministerul Energiei cere înființarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie”. Eu zic sa le dam voie, daca ne roaga frumos.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Flat, dar de ce sa infiinteze o institutie noua, baietii aia de la CORIS-STS (https://sts.ro/ro/servicii/coris-sts/) cu ce se ocupa de nu pot acoperi si partea de infrastructura de energie? Sunt toti prinsi in razboiul cu luptatorii bio-energetici ai reptilienilor?
N-ar fi mai bun un centru de prevenire decat unul de raspuns la incidente?
Stati linistiti ca ajuta specialistii dnsc, in 3 luni se rezolva!
@Flat, nu cred ca se plange nimeni ca sunt prea multi specialisti IT in diverse institutii.
Se plang pentru ca sunt prea multi oameni care plinba hartii si dosare, ca sunt prea multi angajati IT care nu fac decat sa porneasca o imprimanta.
Ca pentru unele plati care pot fi facute online, inca este nevoie sa treci pe la casierie, ca doar nu o sa dam afara sau sa le gasim ceva mai util de facut doamnelor alea dragute care incaseaza bani.
Sa nu mai spunem de diverse documente care in pandemie puteau si obtinute cu un simplu mail si pentru care acum trebuie din nou sa te duci la ghiseu, sa stai la coada, sa depui o cerere si sa primesti un raspuns in doua saptamani. Iar pentru toate aceste operatiuni exista 3-4 oameni care indosariaza cererea ta, printeaza documentul, il aduc la semnat, apoi indosariaza din nou raspunsul si il trimit la arhiva.
deci electrica merita sa dispara, anul trecut au inchis 45-60 de zile pentru „upgradare infrastructura”, eu nu am mai vazut o alta entitate de nivelul asta sa inchida pravalia complet perioada respectiva.
cat de greu le era sa lase infrastructura veche pt. transmitere citiri contoare, facturare, etc … si in paralel sa dezvolte orice altceva. la final e un mare fail, nimic util sau mai rapid in noua versiune, elemente scoase, gunoaie implementate (daca nu optezi pt. factura electronica si vrei in continuare factura fizica, nu iti mai da voie sa descarci .pdf sau sa vezi factura in format electronic. inteleg ca vor sa convinga lumea dar e aberant)
bonus, pe pagina lor nu zic nimic de niciunc atac, pentru ca sunt retarzi
.. si peste cateva luni tre sa inchida un reactor la Cernavoda; bine ca au garla putere instalata de eoliene si fotovoltaice .. pisa-te-ai pe ele !
De 2 saptamani nema soare si pare sa o mai tina asa 2 saptamni cel putin!
In momentuyl asta:
25.00% Hidrocarburi – 1568 MW
21.45% Hidro – 1345 MW
21.38% Nuclear – 1341 MW
16.65% Eolian – 1044 MW
13.89% Cărbune – 871 MW
0.96% Foto – 60 MW
0.67% Biomasa – 42 MW
0.00% Instalatii de stocare – 0 MW
17% eolian nu e chiar de pisat pe ele…zic si eu
Vladone,esti foarte inteligent.
@Cipper, da de 0.96% cum e?
bine, nu zic sa te pisi pe ele, cine si-a pus, inclusiv eu, se asteptau la perioade de astea.
in afara de aia care trebuiau sa se astepte.
@semekeh
Nu inteleg de ce lumea trage concluzii pe perioade scurte. Fa o medie anuala si zi-mi daca e bine sau rau..
@Cipper – ai uitat rubrica „import”: 1873 MW – 30% !!!
nu ai voie sa pui eoliene/foto fara „acoperire” de capacitate de productie in banda.
@Cipper, n-am zis ca-i rau. am zis doar ca cine are ar trebui sa se astepte la perioade de genul asta.
E mema aia cu gagiul care zice „femeile au in medie 5.5 ft” si gagica care ii raspunde „eu a 5.8 ft”
cam asa e si discutia asta:
„nu te poti baza pe eoline”
„dar in momentul asta te poti baza pe ele”
@Cipper acolo ai cam 5000 MW. Romania are nevoie ziua in varf de consum cam 8500 MW pt cateva ore.
Ba copii… fotovoltaicele si eolienele… evi-fucking-dent ca nu te poti baza DOAR pe ele. Ca uneori bate vantul, alteori nu; uneori ai soare, alteori nu. Oricine care nu-i tampit intelege asta si nu-mi inchipuiam ca trebuie subliniat ca pentru copii de 4 ani; doar cretinii carora le curge scuipatul in gura au impresia ca lumea nu intelege asta.
Chestia e ca renunti la centrale pe gaz si carbune, pui niste eoliene si fotovoltaice, DAR PE LANGA mai construiesti 2 reactoare nucleare (ce sa vezi?) si faci mentenanta la hidrocentrale, tocmai ca sa ai de unde sa acoperi necesarul atunci cand nu bate vantul si e noapte. Eventual pui in conservare si cateva centrale pe carbune, just in case.
Si uite asa, poti sa ai energie fara sa arzi carbune si gaz, bazandu-te pe eoliene, chiar daca nu bate tot timpul vantul.
@sabotor – exemplul cu centralele nucleare nu e chiar bun pentru ca nu le poti opri/porni usor cand nu mai bate vantul sau nu mai e soare. Alora le dai drumul si merg si nu vrei sa le opresti prea des. Pentru a acoperi varfuri de consum ai nevoie de centrale pe gaz/carbuni/whatever/hidrocentrale pe care le poti porni/opri cand ai nevoie.
Se pot monta eoliene si pe munti sau in Marea Neagra, se pot face centrale bazate pe forta valurilor (in Marea Neagra), hidrocentrale + lacuri de acumulare pe rauri in zonele muntoase. Si in cele din urma se poate reduce consumul inutil: eliminarea firmelor luminoase de pe cladiri, obligat mall-urile si magazinele sa reduca consumul, eliminat luminile de craciun (plus cele de pe cladirile de stat), interzis si amendat comerciantii de becuri clasice (nu stium cum se face daca inca se gasesc becuri de 100 W chinezesti sau alte natii). Iar competitiile sportive sa se desfasoare cat mai mult in timpul zilei, weekend, pe lumina naturala. Ar merge si un program national „primul bec” prin care sa se dea gratuit cate 4-5 becuri led (maxim 10w) pentru fiecare casa/apartament (pt cei cu venituri mici).
@Cipper – mi-a atras atentia stocare 0%
Mesaj pt oligofrenii care ne conduc:
Ba tampitzilor, cand aveti exces de productie pe energie electrica, indiferent de sursa, umpleti dreaq lacurile de acumulare si avem si stocare. Nu e randament 100%, dar nici n-are cum sa fie. Nu e nevoie sa investiti in parcuri de baterii cum au facut aia din Australia. Se numeste „pumped hydro storage” si e metoda excelenta de stocare a energiei electrice potentiale
@sabotor sau Sebi…Sebi Burduja
faci un bait jenant cand esti mai pe langa subiect ca baiatul de care comentam.
Nu stiam unde sunt ascunsi expertii in energie, la zoso in comentarii.
@vlad
Nu asta am vrut sa spun – ca le pornesti opresti dupa cum ai chef; nu, ideea (la modul simplist) era ca ai o „cantitate” de energie pe care te poti baza (din centrale nucleare si hidrocentrale) iar restul din eoliene si fotovoltaice. Reactoarele le lasi sa produca cat produc ele, hidrocentralele le folosesti ca un tampon pentru a acoperi fluctuatiile energiei generate de eoliene sau fotovoltaice.
@alxzen
hai s-o luam metodic. Tu spui ca toata discutia e inutila/stupida/whatever pentru ca nu te poti baza pe energia produsa de eoliene (uneori nu bate vantul), chiar daca in momentul de fata aproape 20% din energie e de la eoliene – sau cel putin asta lasi sa se inteleaga.
Si eu iti spun ca gresesti in rationamentul tau pentru ca nimeni, niciodata si niciunde nu instaleaza DOAR eoliene. E absurd sa si discutam de faptul ca uneori nu bate deloc vantul, drept urmare energia produsa din eoliene in acel moment e 0 pentru ca niciodata nu vei avea un sistem energetic care va produce curent DOAR din eoliene.
Tratezi sistemul energetic ca un intreg, cu diferite surse de energie; energia generata de fotovoltaice intr-o zi cu soare in care nu bate vantul compenseza lipsa energiei care n-a fost generata de eoliene. Si apoi, la sfarsitul anului tragi linie si vezi ca eolienele sunt responsabile pentru aproape 14% din energia produsa in Romania drept urmare e absurd sa zici ca nu te poti baza pe eoliene, chiar daca intr-un anume moment de timp, energia produsa de acestea a fost 0.
@Cipper, si ce ne facem daca avem o medie anuala buna, dar in jumatate din an stam pe importuri? Sau oprim si cele 2-3 fabrici pe care la mai avem pentru ca nu exista suficienta productie de energie?
@sabotor am intuit bine cand am zis ca habar nu ai despre ce vorbesti, dar dupa degete in sus vad ca nici interlocutorii.
3 principii generale fara sa vorbim „simplist”:
1. pornind de la „Si apoi, la sfarsitul anului tragi linie”. Gresit, evidentieaza cat de putin intelegi despre sistem. Nu vorbim ca de un siloz de porumb, daca nu ai echilibru intre productie si cerere nu conteaza cat ai in siloz in total. De unde deriva punctul 2.
2. „niciodata nu vei avea un sistem energetic care va produce curent DOAR din eoliene” Ai doua paragrafe in care vorbesti de productie ignorand consumul. Energia nu e impinsa dinspre producator spre consumator. Mai corect ar fi sa spui ca energia este trasa de consumator. Prin urmare trebuie sa echilibrezi cererea cu productia. Ceea ce ma duce la punctul 3.
3. „energia generata de fotovoltaice intr-o zi cu soare in care nu bate vantul compenseza lipsa energiei care n-a fost generata de eoliene”. Nu folosesti 2 surse instabil pentru echilibrare. Poti folosi hidro, dar limitat pentru ca, ce sa vezi, apa este o resursa cu disponibilitate limitata independent de vointa omului. Nu avem nici o centrala care sa pompeze apa cand avem exces de energie intr-un bazin. Care e o sursa de energie care poarte fi pornita instant? Gaz. Asta inseamna ca daca faci eoliene faci in acelasi timp centrale pe gaz pe care le tii IN REZERVA (Adica ii platesti fie ca produce fie ca nu sa iti acopere golurile) pregatite sa pornesca de fiecare data cand ai un dezechilibru in sistem.
Nu o sa mai intru in detalii despre cretinismul anterior cu „bagam centralele pe carbune in conservare” conservare ca sa ce? sa le folosesti la saptamana altfel?
ca punct extra de reflectat:
Toate moristile din dobrogea se invart cand e vant, si vant e cand da bunutzu, nu cand e consum. cat de repede ajunge pretul la care poti vinde pentru tine ca producator mai mic decat recuperare capex+opex cand ai pret de echilibrare mare cand toti produc in exces si cand nu produc suficient?
@alxzen
Nu stiu ce sa zic, boss, pare ca le stii pe toate. Ce sa zic, or fi brazilienii cam fraieri ca se bazeaza aproape in exclusivitate doar pe hidro, vant si soare, ceva gen 91% din curentul generat in Brazilia e din hidro, eoliene si fotovoltaice; n-au avut norocul sa citeasca comentariile expertului alxzen pe blogul zoso.ro care stie clar ca nu se poate pentru ca asa zice el, EXPERTUL.
Si mai sunt si alte tari care fac asta (saracii nemti, 40% din curentul lor e produs de fotovoltaice si eoliene, vai, cum n-au avut un alxzen la indemana sa le spuna ca-s prosti), dar daca tu zici ca nu se poate, nu se poate mai, n-are cum.
Domnu’ expert, eu ma asteptam ca domnul expert sa stie ca retelele energetice ale tarilor sunt interconectate si daca e musai-musai sa faci rost de undeva de niste energie, iar la tine-n tara nu bate nici vantul, nu e nici soare si sunt si lacurile de acumulare goale, o importi de la vecini. Asa cum a mentionat cineva mai sus, ca se intampla asta si cand arzi carbune.
Altfel, eu zic una, tu faci o varza. Da ba, stiu ca generarea de energie trebuie corelata cu consumul, d-aia hidrocentralele pot da – daca e nevoie – drumul la apa fara sa genereze curent, d-aia retelele sunt interconectate (are romania surplus si nu are ce face cu el? il vinde la bulgari, ca la ei nu bate vantul samd) si tocmai de aia am zis sa privesti in ansamblu sistemul energetic. Dar na, din nou, daca tu zici ca nu te poti baza pe eoliene, asa o fi, iar in toate tarile care se bazeaza pe eoliene si fotovoltaice deciziile au fost luate de niste imbecili care habar n-au cum sta treaba cu generarea energiei electrice.
ai dat germania ca exemplu de politica energetica…bine prostea.
@alxzen
doo chestii:
1. Am pomenit acolo si Brazilia, dar cine sa mai stea sa numere
2. Nu-ti mai lua informatiile si nu trage concluzii citind articole panicarde din presa de scandal. Pentru linistea ta sufleteasca, Germania sta destul de bine la productia de energie electrica, atat de bine incat:
Ciudat, nu-i asa? Parca era un expert pe aici care plin de tafnosenie ne zicea ca eolienele si fotovoltaicele-s de cacat, nu poti face treaba cu ele.
Salut prostea un update la care o sa revin periodic: https://x.com/visegrad24/status/1867223122119737634?s=46
Din ciclul sta bine Germania
https://x.com/michaelaarouet/status/1867114657342951479?s=46
Pentru prostea si pentru restul care nu inteleg ca degeaba produci curent cand bate vantul si nu e cerere.
Si tot pentru prostea care explica cum e cu interconexiunile:
https://www.ft.com/content/f0b621a1-54f2-49fc-acc1-a660e9131740
Adica te folosesti de curentul altora cand politica ta energetica e un cacat.
@alxzen
In continuare e amuzant cum ignori Brazilia.
Dar e ok, hai sa vorbim de Germania, ca ti se pare tie – din pozitia de EXPERT – ca stii mai bine ce si cum. Ah, apropo, ti-am spus sa nu-ti mai iei datele din presa de scandal? Ti-am zis. Ce faci tu? Pai… fuga pe twitter, sa-ti iei date de acolo….. GG, patratel.
Si e misto ca din linkul mai credibil n-ai inteles mare lucru, desi era destul de simplu, citeai ultimul paragraf si intelegeai:
Pai vezi tu, daca erau retelele lor din nord bine conectate cu cele din sud, nu aveau preturi mari in sud. Insa pentru ca nu e, trebuie sa importe de la nemti si altii, care la un moment dat de timp pot avea un pret mare. De fapt aia e problema Norvegiei, nu interconectarea. Dar tu ai tras concluzii de EXPERT, nu-i asa?
Cat despre linkurile de pe Twitter, nici de acolo n-ai inteles mare lucru, domn’ EXPERT. Pai fii atent, papusel: uneori importi curent, iar alte ori exporti curent. Toate tarile fac asta, inclusiv Germania. Smecheria e sa nu fii nevoit sa importi mai mult, ca atunci esti dependent de importuri. Da, intr-o anume zi, sau saptamana, poate esti nevoit sa importi din varii motive, da’ daca in restul de 51 de saptamani tu exporti cu success, nu e neaparat rau.
Oricum esti foarte amuzant, domnul EXPERT. Adica, plm iti arat ca Germania e al 2-lea exportator MONDIAL de energie electrica, ca exporta pe la 20000 GWh energie electrica pe an (aproape jumatate din consumul de energie anual al Romaniei) in conditiile in care 44% din energia electrica produsa in Germania e din eoliene si fotovoltaice, da tu nu si nu, tu stii bine (ca esti EXPERT, doar) ca e de rau pentru ca uite, visegrad24 are un post pe twitter in care spune ca intr-o anumita ora (din 24) dintr-o zi (din 365) pretul spot al curentului a fost mare in Germania. Ma intreb daca astazi au mai pus un post cu vai, cat de nasol e in Germania, ca pretul curentului e la fel ca-n Franta. Si ma intreb de ce n-au pus si in 6 Decembrie, cand pretul in Germania era mai mic decat in Franta.
Da, da’ de care lumanari? Sper ca din alea aprobate de BOR, vorba lu’ Micutzu’
Din fericire am luat un generator de 5.5kw recent sa il folosesc la sudura. Mai am si unul cu invertor de 2kw. Cu benzina la 1 leu, chiar sub 1 leu, o sa tin ambele generatoare pornite.
Vezi ca n-avem președintele ăla cu un leu.
Încă îl avem pe ăla de doi lei.
Ma mir ca ai gasit generator de 5kw in Venezuela, stiam ca au probleme cu importurile
Cred că începe o pandemie de cumpărat generatoare. Deja o vecină mi-a cerut o recomandare pentru unul cu pornire automată și să ducă măcar centrala, frigiderul și de încărcat un telefon….
Nu cred că e chiar atâta de grav (în sensul de vaaai, panică, blackout!).
E rezultatul deceniilor de proastă guvernare (am produs ceva parale cu companiile de energie/gaz/carburant? Bun, hai să cheltuim – nu investim, nu dezvoltăm. Lipsă totală de interes pentru viitor. Zero viziune.) și de nepotism de partid (cine a fost numit in funcție de conducere la compania cutare, aud? Și pe criterii de competență, cumva?).
O sa importăm prostește, o să plătim ca și cum ne-am permite.
Asta facem de ani și ani: plătim.
Wtf, am vorbit saptamana trecuta cu parintii si ziceau ca a fost pana de curent cateva ore, nu ma gandeam ca devine ceva normal.
Plecam spre lumina
Vali, lucrez in domeniu, pentru o fabrica mare de transformatoare. La transelectrica, electrica, hidroelectrica si la celelalte utilitati sunt o mana de oameni destepti care au grija ca investitiile sa fie facute. Au fost facute, sunt si vor fi, zeci, sute de milioane de euro. Numai eu am proiectat din 2010 si pana acum 4 bucati 400MVA, 4 bucati 250MVA, 10 bucati 200MVA si multe altele mai mici. Durata de viata a unui trafo e undeva pe la 30-35 de ani, depinde cum il incarci si intretii. Comunicate de presa pe domeniu nu prea exista, dar investitii se fac.
Ba baieti, pupam picioarele matale, painea mea e curentu’, fara el electronica si machine learning-ul nu exista!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Anon, camiai ceva, stiu unde bati. Ucrainienii au fabrica lor traditionala de trafo, Zaporozhtransformator (ZTR), nu au nevoie din productia noastra.
Nu am batut niciunde, eram doar curios daca isi acopera necesarul din productie propire, dat fiind faptul ca lucrezi in domeniu si poate esti mai informat.
Cillax.
E bun trafo asta dar cu conditia sa ai ce sa transformi!
Dacă ai investitori ca Relu Fenechiu să tot aștepți să meargă bine industria asta…
Cine ma poate ajuta cu o recomandare de baterie/ups/statie de incarcare portabila care sa duca centrala de apartament si sa imi incarce cateva dispozitive in caz de pana?
M-am tot uitat si nu imi pot da seama ce ar fi mai potrivit strict pentru apartament?!
Un Anker powerhouse 535 da suficient curent unei centrale clasice(NU pe condensare)?
@Andras in caz de black-out nici gazul si nici apa nu vor mai functiona…
Volt Polska AVR 2000VA, cu bateria veche de la masina. Sinus pur.
Unde (și cu ce) legi vechiul acumulator al mașinii?
Hash, AVR e regulatorul auyomat de tensiune.
Aici e cazul de invertor/UPS.
(Altfe: îs mare fan al utilizării vechiului acumulator al mașinii, cu condiția să-l pensionezi inainte de a crăpa. Schimbă-l cât e încă în putere.)
Scuze, am scris din fuga calului.
Ma gandeam la Invertor VOLT POLSKA, SINUSPRO-1500E 12/230V si-am cautat pe net si-am pus ce-am gasit, ca dovleacul.
Acumulatorul vechi il folosesc la aceasta jucarie, ansamblul merge non-stop si am pe el niste servere / centrala termica.
În principiu orice UPS care are în el 2 baterii (12V, 6-7Ah) de unde scoți bateriile lui și conectezi 2 baterii de auto, ori doar un generator cu pornire automată https://www.emag.ro/generator-de-putere-kumatsugen-invertor-1-4kva-60cc-60db-gb1100/pd/DHJ912YBM/ și 2-3 canistre cu benzină.
Si pe urma ne intrebam de ce lumea voteaza „Apa hrana si energie” ?
Pai simplu si chiar foarte normal: ministrul energie face tiktok-uri. Cum ? Poftim ?
Eu daca ma angajez intr-o zona de genu si scriu in CV ca fac tiktok-uri, cum reactioneaza recrutierul, ce semnalizez cu asta despre mine si competentele mele ?
Ce abilitati a avut fiica dedeman de a ajuns in consiliu de administratie al unei firme de energie ?! Ia zi ma Dumitru Bortun, tu Buhnici ce parare ai. Merg fotovoltaicele de jdemii de euro !? Merg, normal, ca doar vinzi produse la ultra pret fata de concurenta pentru ca nimic.
Cititi despre centrala de la mintia, despre investitori si de ce intra brusc un reactor da la cernavoda in reparatie
La ce mizerie de oameni si servicii guverneaza acum Romania sa zicem merci ca am scapat cu …escu.
Daca ar fi candidat Andrew Tate?
Tate cred ca are sanse sa faca lucrurile dupa capul lui, de alalalt ma indoiesc.
Eu am încredere în servicii.
S-au dus oamenii să facă rost de energie.
Tura asta și-au încărcat bateriile.
https://www.g4media.ro/exclusiv-seful-sie-gabriel-vlase-insotit-de-adjunctul-sau-si-de-alte-doua-persoane-au-zburat-in-septembrie-cu-avion-privat-in-azerbaijan-pentru-a-vedea-marele-premiu-de-formula-1-de-la-baku-in-ras.html
mai comparati mult nebuni cu tampiti?
Burduja a dat un anunt de ultima ora in care anunta ca situatia este sub control, exista rezerve pentru iarna si ca este peste Nicusor Dan, castiga lejer
Ala nu stie pe ce lume traieste. Cred ca comunicatele de presa si le compune cu ChatGPT.
Derapaj controlat, ca la drifturi (cînd se mai intră și cu oiștea în gard).
https://www.e-chimicale.ro/gaz-lampant-10l.html
Tu nu vezi ce preț de lux are? Mai degrabă motorină cu niște sare în ea…
Deci dupa n stiri ca se deschid parcuri cu fotovoltaice/eoliene/iarba verde la curent, acum guvernul ne avertizeaza sa o lasam mai usor. Multumim, toata increderea. Zicea bine CG sa ne intoarcem la cai.
Da, pentru ca alea nu ne ajuta cand nu bate vantul si cand nu e soare. Asta discuta lumea de mai sus mai bine de o gramada de ori. Ce legatura are cu un semi-analfabet functional schizofrenic?
nimeni n-a zis nimic ca „baaa, vezi ca e spikeuri seara la ore de varf”. nimeni n-a dat lege ca cica tre baterii daca ai mai mult de 5kwh instalati. si nici nu s-a facut programul fotovoltaice battery included. si nici nu s-a inscris nimeni la programul ala care n-a fost facut si nu s-au terminat fondurile in 2-3 minute.
Și ei vor să reindustrializeze țara… Dar nu au cu ce căra excedentul de curent din Dobrogea, că la cisternă nu merge.
Ne intoarcem la glie si industria calului.
Ne intoarcem in foame.
Intunericul va veni cand vom depasi capacitatea de import; si suntem foarte aproape de ea; pur si simplu nu se poate importa mai mult; si nici nu se poate produce mai mult daca nu e soare / nu bate vantul; daca vine un ger de -10 grade pe toata tara garantat belim plua !
asa ne trebuie daca n-am vrut benzina de 1 leu …
Da, dar este un intuneric pro-UE si pro-Nato, e ok.
noi ne luam lumina de la alea doishpe stele. tu poti merge s-o iei de la rasarit.
Cuae, nu inteleg legatura. Sistemul energetic e pǎstorit de psd de 35 de ani.. PSD e de la răsărit? Eu credeam că sunt de la vest
lege noua – carutele electrice sa se incarce doar cand e soare.
Și la mine a căzut astăzi deja, deși sunt relativ pe graniță. Interesant.
https://www.news.ro/economic/specialisti-ai-directoratului-de-securitate-cibernetica-investigheaza-incidentul-de-la-electrica-sistemele-critice-pentru-alimentarea-cu-curent-electric-nu-au-fost-afectate-si-sunt-functionale-1922400309262024121421862827
Cand am citit “specialistii” mi-am inchipuit fara sa vreau vreo 3 tipi 50+, cu niste laptopuri obosite de prin 2015, cum ruleaza ei niste antivirusi cu licenta expirata de 5 ani si apoi fac si un defrag bonus la sfarsit, ca intre colegi asa!
2022-2024 – pene de curent in zona in care stau, scurte, de 5-10 minute dar 6-7/zi, dupa cate o furtuna mai stau 12 ore fara curent, iarna am avut si 2 zile fara curent ( a ars un transformator local pe care-l tot „peticeau”). Stau in oras, la 200 m de statia de transformare. Faptul ca reteaua de medie si joasa tensiune nu a mai vazut investitii de ani buni se simte.
Nu orice pana de curent e „mana hacherilor”.
Ca avem deficit de energie e clar. Ca s-a asteptat sa intre cutitul in os si sa-l rasuceasca….
fix la fel si la mine, zona metro iasi. fluctuatii, pica curentul zilnic de 7-8 ori/zi (doar 1-2 secunde), pene de 6-7 ore. plangeri, scandaluri, blesteme. intr-un final nush cum dar s-a rezolvat. nu tin minte sa fi avut vreo problema anul asta.
@S
Schimbă liniile de alimentare pentru montare întrerupătoare comandate digital, instalare de huburi pentru contorizare/citire ”inteligentă”. Așa am pățit și eu vara trecută dar au anunțat din timp.
Nu dăm drumul la o centrală pe cărbune?
Așa, de test, mai liniștim suveraniștii.
ca sa dai drumu e nevoie de carbune, care nu mai e ca nu s-a mai investit in mine, iar din import nu se aduce lignit
haha tralala
Stai un pic ca daca e sa discutam serios, si eu sunt suveranist – adica vreau ca Romania sa prospere. Si asta nu se poate de capul ei, ci prin legaturi comerciale – in unire sta puterea.
Germania a pornit muuulte central pe cărbune. Sunt suveranisti?
Ma, cam au si ei suveranistii lor. Noi am venit mai tarziu la petrecere, cum zicea un coleg de blog. Las’ ca vedem din februarie cum arata filmul si pentru noi, vedem ce se intampla daca depaseste AfD 30%. In ce buda e VW acum, nu m-ar mira.
@sarkis
Minele s-au închis că oricum nu rentau, dar sînt cariere care merg din plin, un exemplu este Miniera Horezu.
Sistem fotovoltaic plus baterie. Nu știu dacă se întrerupe curentul…
Ma bag si eu in discutie. Daca la 1 ianuarie 2025 se opreste gazul din Rusia catre Moldova via Ucraina, exista riscul sa intram in balackout, cel putin o parte din Balcani.
MD are undeva la 700-900 MW varfuri de consum, 75% de la Centrala pe gaz din Transnistria, alimentata cu gaz de la Rusi. Daca brusc e nevoie sa exportam aceasta valoare catre MD, vor sari protectiile de pe circuitele internationale pe orele de varf, sau vor fi pene de curent in cascada (rolling blackouts). Noi avem undeva la 3000-3500 capacitate, din care deja folosim pana in 3100 in orele de varf. Daca adaugam macar 500 deja devine distractiva situatia, vom deveni stire internationala, cum a patit Cuba. Macar aia sunt o insulita.
https://stiri.md/article/economic/ne-asteapta-deconectari-masive-de-electricitate-ca-in-anii-90-raspuns-oficial/
A făcut Ponta joncțiunea Iași-Ungheni cu țeava de gaz, cu 5 cupoane de țeavă, deci nu-i problemă…
De ce lumanarii? Tu nu ai trecut la statii de incarcare portabile?
Topoarele sunt misto dar parca mai utila e o statie de incarcare dji ce duce 2k …
N-are cum… Așteptăm pe Sebi Burduja să dezmintă.
Având în vedere atacul cibernetic rusesc, nu intervine CCR sa anuleze din facturi?
Stați calmi! Să urmăm sfatul pocaitei de la POT…cea cu postul negru de 3 zile!
Nu e mare sfarla sa nu mananci. Uneori trece ziua si mananc seara, la 6. Am avut si zile in care am mancat doar 2 mere.
Măgarul lui Nastratin a rezistat 2 săptămîni, mai poți încerca…
De aia trebuie bagat SEN de urgenta in CSAT.
Știți vreun samsar să aducă unul, două reactoare nucleare puțin folosite din Germania?
sa nu-ti iei generator Stanley de 3 Kw. La mine s-a stricat unul dupa 4 ore de functionare, schimbat pe garantie, apoi al doilea s-a stricat dupa alte 4 ore si n-au mai vrut sa-l schimbe.
Cum adica nu au vrut sa il mai schimbe? Nici banii inapoi?
L-am luat pe firma. Service-ul a zis utilizare necorespunzatoare. Leroy (ca de la ei l-am luat) au zis ca ei nu pot sa conteste decizia service-ului si ca pot sa merg in instanta daca nu-mi convine.
Am gasit un nene priceput si de cand a refacut niste lipituri pe la stator a mers voios.