„Nu mai vindeți pământul, plânge bunicul din mormânt”

Tibi, tu trăiești de pe urma pământului? Dar ai putea? Ah, nu? Bine atunci.

Ador schemele astea, dacă se prăbușește societatea, io am pământ la țară, mă descurc, nu mor de foame ca ăia de la oraș, care sunt proști că vând pământurile lui bunicu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Se prăbușește societatea. Cu ce îl irigi? De unde iei semințe? Ce mănânci între timp?

    Te descurci mai simplu cu o mana de boabe de fasole, trei morcovi și doi cartofi cultivate în ghivece, și câteva rațe sau gâște lăsate libere la ciugulit iarba.

    • O varianta mai simpla ar fi sa platesti curieri sa cumpere mancare din Mega Image si sa iti aduca tie unde te-a prins prabusirea societatii. Oh wait

    • Presupunand ca reusesti sa cultivi, problema e cu ce il aperi? Si in timpuri normale ai sanse sa vina cateva carute cu migratori care curata jumate din recolta intr-o noapte, daramite daca se prabuseste.

    • @Ioan – eu cred ca ai inteles gresit mesajul omului – nu vorbeste de apocalipsa si societate, vorbeste despre nivelul personal si nu vorbeste despre o viata frumoasa ci despre subzistenta si supravietuire.

      Am vazut multe cazuri de homelesi in state si destule clipuri si prin Romania unde vezi un nene pe la 50-60-70 de ani care iti spune ca a divortat, l-a dat afara din casa, statea cu chirie undeva – a ramas fara casa, nu are loc de munca si acum doarme intr-un canal si cerseste.

      Pentru genul ala de om in situatia aia da, sa aiba 1-2 mii de metri de teren cu apa curenta si eventual curent undeva intr-un sat este mult mai bine, isi face un bordei, o casuta cu o camera din chirpici cu o soba/plita si planteaza niste rosii, ceapa, fasole, dovlecei, niste pomi fructiferi luati de la altii din sat si traieste cumva, garantat mai bine decat intr-un canal si cersind toata ziua.

      Privind de la oras, de la telefon mobil, televizor, haine curate si aer conditionat, curieri si shaorme clar aia nu este viata insa eu stiu undeva la tara un tip acum la 60 de ani care de minim 10 daca nu 20 de ani nu are curent electric, face focul cu coceni de porumb pe care il pune in gradina, traieste mai mult cu floricele de porumb, eventual mai munceste cu ziua din cand in cand, are haine de capatat de la unul sau altul si supravietuieste cumva in conditiile alea, cand vecinii de langa fac undeva la 10 mii de lei la tara, 2 masini, apartamente la oras etc.

      Insa viata e pe persoana fizica si unii care o duc bine uita ca sunt si unii care o duc foarte rau.

    • @Bigbear: in teorie e cum zici tu dar practica ne omoara. Omul ala fictiv din povestea ta, homlessu, are in cele mai multe cazuri probleme psihice.
      Daca nu poate sa se mobilizeze ca sa poata trai in oras, unde ai foarte multe elemente de suport, nu va cultiva nici gradina.

    • Sunt țărani și în zilele noastre (in afara bulei in care sunt mulți) care păstrează semințe de la an la an și au animale cu care ara și fac celelalte operațiuni manual sau cu ajutorul animalelor)

    • Side unde vor ciuguli iarba gastele, ratele? de la vecinul din gradina?

    • Unde lasi gastele? Pe balcon?

  2. off topic: care doreste sa invete cum sa curete un pom sau sa planteze unu apelati la videoclipurile lui Tibi !

  3. „Nu mai vindeți pământul” ca dati preturile in jos si-mi stricati investitiile ! :)

  4. Sa ai impresia ca poti trai cativa ani de pe un petec de pamant stramutat fortat de la oras tine de prostie. Poate supravietuiesti, dar ala nu prea se mai cheama trai.

  5. Vand layer de google maps adunata in timp cu corporatisti mutati off the grid.
    Trebuie printata, ca nu prea o sa fie net/curent cand ai nevoie, dar e o sursa sigura de lootat „in caz de”.

  6. Hater iar ca cumnatu tătar (de ce sa ma feresc de cacofonie?) Moștenesc un pământ primit de la un străbunic care a murit in 1877. Au crescut de toate, nu au avut niciodată nevoie de ceva de la stat. Nici măcar pe vremea comuniștilor. Nu e vorba de mii de hectare, ci de oameni care știau sa sape o fântâna , sa construiască o casa, cum se taie un măr sau o vie ca sa dea recolta bogată. Nimeni din comentatorii tai nu ar fi in stare sa mane un cal sau sa pună un acoperiș pe casa.

    • Sezi bland cu harfe din astea, ca-ti pun hamul pe spinare numa’ndecat.

    • Clarks, interesant cum bunicii tai si-au pastrat pamantul pe vremea comunistilor, niste norocosi. Acu’ vedem daca mai ai si tu noroc. Ca daca se prabuseste societatea ca in ucraina, ai tot pamantul plin de mine si de cratere de la bombe. Daca se prabuseste la modul ca vine AUR la putere, aia iti iau pamantul si iti dau o poezie patriotica de invatat. Daca se prabuseste economic ca ajunge sa moara lumea de foame, cata vreme nu esti in cei mai saraci 30-40% nu conteaza, nu o sa mori de foame. Daca insa ajunge foamea si la tine (si nu esti in aia bottom 30-40%) deja oricum e prea tarziu, ca vin baietii cu muschiul mai mare si isi cultiva ce vor la tine pe pamant, nu mai are cine sa ti-l protejeze.
      Pamantul o fi vreo garantie prin USA, nu la est de viena.

    • NOU
      #24

      @Clarks: dial down your brainfarts. Unii dintre noi au muncit la tara cu bunicii din dotare nu doar au stat sa ii admire cum faceau lucruri. Si ce sa vezi, stiu sa man si un cal si sa calaresc fara sa si acum 2 ani de zile impreuncu niste baueti am pus 9 acoperisuri la casele unor amarati de prin dobrogea.

    • E și el puțin troll, lăsați-l….
      Suntem destui decreței pe aici ce își petreceau week-end-urile și vacanțele la bunici. Și mai știm una alta…

    • Si tocmai pt ca nu știu sa fac agricultura de subzistenta, de ce rahat as deține un petec de pământ?

      In loc sa muncesc de la 4 dimineața la 8 seara, 6 zile pe săptămâna pt doua legume și trei găini, nu mai bine împing pixuri într-un birou sau învart burger la mac și chiar și cu un salariu de rahat îmi pot permite sa mănânc și altceva decât cartofi, fasole, găină și tărâțe, 365 zile pe an, și îmi rămân și bani de o bere.

    • @Clarks:

      Nimeni din comentatorii tai nu ar fi in stare sa mane un cal sau sa pună un acoperiș pe casa.

      Nu pricep de ce anume ar fi important pentru un om care comentează pe un blog din online să știe să mâne un cal. Sau de ce ar fi importantă așa – la modul general – chestia asta. Nu e ceva critic, nu e necesar supraviețuirii. Avem tractoare, avem mașini. Să călăresc mi-ar fi la fel de util în Europa lui 2023 precum ar fi să știu să fac cojoace artizanal.
      La fel și cu pusul de acoperiș pe casă: dacă e gaură în el se cheamă om să o repare. Nu mă pun să învăț și să conduc, și să repar acoperiș, și să pun tencuială, și cioplit în piatră, și arta cultivării orezului; că e inutil și ineficient. Dacă aș sta singur în stepa siberiană – da – ar fi necesare toate astea. Dar în România de azi sunt doar relicve. La fel ca purtatul de opinci ori să știi să făurești amnare de-alea bune.

      Chestia asta cu ”nu știți voi chestii strămoșești” îmi amintește de fala cu care priveau oamenii de la munte un turist tăind lemne. Cum se adunau ei și râdeau de stângăcia ăluia. Și – absolut normal – se găsea unul să-i arate omului de la oraș, venit la schi, cum se taie butucul stejarului în mod regulamentar: ”uite-AȘA!”; și se opintea ăla să poată tăia lemnul dintr-o singură lovitură, de zici că așa făcea el de fiecare dată. Dar nu – e doar show; au prins muntenii ceva la care-s mai buni decât ‘telectualii de la oraș. După care se băteau fericiți pe burtă și mergeau satisfăcuți în casele lor încălzite cu curent electric, se uitau la ProTV și-și trimiteau SMS-uri unul altuia despre ce lecție a primit turistul german de la ei.
      Cam așa și cu asta cu calul și acoperișul: e mai practic să știi să galopezi sau să îți poți seta singur posturile TV pe noul TV Smart? Că tot sătenii ăștia care ne vorbesc despre importanța potcoavei și sobei din lut au nevoie de însoțitor când merg la Finanțe, de traducător când merg la avocat, de băiatul de la Orange când e de instalat cartela în telefon și – în general – sunt incapabili să funcționeze în lumea reală. Lumea aia mare, de acum, nu bula de la stână în care stau doar ei și oasele strămoșilor.
      Așa că revin: ”Nimeni din comentatorii tăi nu ar fi in stare să mâne un cal”.
      Și de ce anume ar fi o problemă asta în partea asta mai civilizată, de urbe, a României?

    • Acu vreo 3 ani, Năsăud. Ziua de târg, joi. Orașul plin, toate biznisurile se fac cu cash. Surpriz, ATM ul uneia dintre băncile locale, out of order.

      Păi, am card la bancă, îmi trebuie cash. Intru în bancă, cu cardul în mână și fără buletin fiindcă l am uitat acasă. Dar vai, nu puteți să mi dați bani? (în timp ce stă cu un telefon de 1000 de euro în mână).

      Cazul 2: am buletin, vreau banii. Ok, completați formularul de retragere. Aaa, eu mai greu cu scrisul, știți? Sau; doamnă, credeți că eu mai știu cum am semnat acum 3 ani? Asta e semnătura mea acuma!

      Da, plin de înțelepți. Dar știu să crape lemnele mai bine ca bruzli.

    • RaduN io vad ca si tu ai niste basini din alea de care zici tu, un „stiu sa pun acoperis” ar fi fost de ajuns.
      Din abordarea comentariului lui Clarks imi dai de inteles ca din toata echipa baietii au pus acorperisul si tu ai avut sarcina sa vii sa comentezi aici pe blog.

  7. Pare că are la el și cuvintele unui deținător de pământ la țară. Nu înțelege el de ce tinerii de la oraș vând pământul de la țară. Cumva nu pricepe. Mișto și apelul la ”nu-ți pasă de sângele vărsat de familie” cu care dă la jugulară.
    Nu știu de alții, dar eu ultima oară când am dat la sapă aveam vreo 20 de ani și după 20 de minute simțeam că-mi cad brațele. Că-s pufuleț de oraș, de-ăla cu tastatură și ochelari, nu crescut pe bolțari. Dacă e să cresc eu – cum zice tipul – ”două cepe, trei surcele, mai trei cartofi”, absolut toată energia pe care aș investi-o în întreținerea ălora ar fi susținută de alea trei cepe. Gen aș muri de foame foarte repede.
    Asta e – și-a întors poporul fața de la Dumnezeu.

    • „Nu știu de alții, dar eu ultima oară când am dat la sapă aveam vreo 20 de ani și după 20 de minute simțeam că-mi cad brațele.”

      Fă niște sport, pufuleț.

    • @ubercool: Absolut. La 43 de ani vei avea și tu timp de sport, ca mine.

    • Dacă discuția cu un agricultor profesionist – nu un wannabe suveranist, care vrea să își asigure singur haleala – afli un amănunt interesant: că pentru agricultură eficientă îți trebuie minim 30-40 de hectare de pământ bun.
      Atfel ești la categoria subzistență. Că nu vei putea investi în echipamente eficiente și te vei chinui degeaba.

    • Cu atât mai important e la 43 de ani să faci sport, ca să nu ai probleme mai încolo. Timp se găsește. Dacă nu ai timp să ai grijă de tine, ce faci cu viața ta?

    • @ubercool:

      Cu atât mai important e la 43 de ani să faci sport, ca să nu ai probleme mai încolo. Timp se găsește.

      Mișto asta cu ”timp se găsește”. Practic tu mi-ai rezolvat problema cu timpul acum.
      Înțeleg că tu ai duminicile libere, ca 99% din popor, dar eu de 4 ani lucrez 6 zile din 7. Am atât de multe de făcut încât nu-mi permit mai mult de o sâmbătă liberă pe săptămână. De-aia nici n-am mai scris pe-aici, că efectiv n-am vreme; nu de idei duc lipsă. E mișto și cum seara sunt frânt în fiecare zi. Dar tu zici să fac și efort fizic, că

    • ”Dacă nu ai timp să ai grijă de tine, ce faci cu viața ta?„

      Nu ți-am rezolvat problema, de fapt îți rezolvasem prioritățile, dar ai dreptate, nu e treaba mea.

  8. Singura modalitate prin care agricultura romaneasca va deveni competitiva este vanzarea pamantului, mai exact comasare prin vanzare a imensului numar de loturi de 2-10 ha, ajungandu-se la loturi de minim 100/200 ha, prag al rentabilitatii datorate costurilor reduse se exploatare.
    Apropo, acum daca 1 ha de teren arabil se vinde cu 10 lei (exemplu), in acelasi loc, 30 ha se vand cu 600 lei, adica la terenul arabil este invers fata de terenul de constructie, cu cat este suprafata mai mare, cu atat creste pretul

    • De ce e vanzarea singura solutie? Pamantul poate fi dat si in arenda.

    • Suprafetele trebuie sa fie lipite, nu 2 ha aici, 3 ha la 3 km si inca 7 ha peste deal, asta inseamna sa fie un singur arendas in zona care sa ia tot pamantul sa il lucreze, deci propietarii ar fi la mana lui.

    • Loturi cat mai mari e cea mai buna solutie. Nu aveti idee cata suprafata arabila este pierduta in Romania doar prin hotare.

    • 44ha in Ialomita/Calarasi. Teren comasat. Arenda e cam pe la 600-700lei/ha anual.
      Suntem 3 proprietari.

  9. NOU
    #42

    Trebuie sa fii prost sa vinzi 1 ha de pamint agricol cu 3000 EUR. Cind o fi 10 000 EUR mai merge, pina atunci il tii acolo, in arenda la nea Gheorghe.

  10. Bine că n-am vândut.

    Dacă mâine se întâmplă ceva, poimâine sunt la țară, plantez două cepe, niște castraveți și cartofi și până luni cresc și pot să consum legumele alea.

  11. Au vândut ai mei părinți tot pământul bunicilor. Moșteeenireeeeaaaa!
    E drept, cât încă mai trăiau bunicii participam la muncile agricole la modul „avem de prășit șaișpe rânduri de porumb, în patru părți diferite; mergem să culegem via, 5 rânduri la vest, 7 la est de sat, 4 în nord unde e pământul mai prost; pepenii într-o parte, cartofii în partea ailaltă etc.” Omorai, naibii, caii, până reușeai să vizitezi „averea” răspândită în toate cele patru zări, fiindcă au fost inteligenți rău după revoluție și au împărțit pământul în așa fel încât nimeni să nu poată face nimic cu el. Ani de zile de chinuială, de încercat să cumperi de la vecinii din jur, poate, poate faci o parcelă mai mare ca să semeni ce vrei tu, nu ce pune toată lumea în zona aia, să înțelegi ceva din agricultura sufletului. Aiurea! Au venit unii mari și tari, au cumpărat de la toți și aia a fost, comod, elegant, prietenos.
    De trăit de pe urma pământului ăl n-au trăit niciodată niciunii prin satele alea. Dacă nu aveau copiii repartizați pe la orașe prin anii ’70, ’80, întindeau câinii de ei după Loviluție, cu tot pământul lor.

    • Plimba taica-mio (era singurul cu Dacie) pe toata familia dimineata la prasit si seara inapoi, ca era o bucata de teren lata de vreo 7-8m si lunga pana in zare, si era la 15km de sat, ca de ce nu.

      De acolo iesea porumb de mamaliga.

      La ceilalti bunici nu puteai merge cu masina la locul de capalit ca era cam offroad. Asa ca mergeai o jumatate de ora la deal, capaleai si seara veneai inapoi. Zile intregi.

      Mi-e dor de cand mergeam la bunici, dar de astea nu mi-e.

  12. Culmea este ca Tibi chiar pare sa traiasca de pe urma pamantului. Intrebarea ta din articol e pura hatereala.

  13. M-am oprit la secunda 41. Băi nene, chiar ne crezi retardați? „Din toate timpurile, pământ, blabla”. Nu mai suntem în neolitic, nu mai suntem nici pe vremea lui Ion (Rebreanu), care n-avea alternativă. Au trecut 30 de ani de când s-au restituit terenurile agricole – atât cât s-au restituit. Toată lumea – inclusiv subsemnatul – s-a convins de multă vreme că n-ai ce face cu el. Producție? Asociație? Tot la arendaș ajungi. Dacă vrei, îți dă 600/hectar la grâu, asta dacă plouă. Dacă nu plouă, iei berbecu’ fără coarne. Pui porumb/floare? Spor la muncă la 2 prașile manuale (altfel aduni știuleți de pir și coada vulpii), la transport, curățat boabe și hrănit animale. Care animale? Că indiferent ce ai crește, de la găini la porc, ajungi mai ieftin dacă iei din comerț. Așa zice și vecinul, dacă îți vine cumva idea să-i propui să cumpere.
    Nici măcar Moromete nu era rentabil, și asta acum 80-90 de ani. În ziua de azi nu poți face agricultură nemecanizată, și pentru asta trebuie să dispui de niște mii sau zeci de mii de hectare, cu utilajele aferente. Care nu costă nici ele 2 lei, și care trebuie întreținute. Și nu, nu există să pleci de la trei paie și mult entuziasm. Nu există exemplu Bitdefender în agricultură. Toți marii investitori, autohtoni sau străini, au plecat din start de la chestii mari, de regulă foste IAS-uri.

  14. Pana sa vina cutremuru/războiu sau alte asemenea, cred ca e mai plauzibil sa vina:
    -seceta
    -desertificarea
    -inundații
    -nema zăpadă și îngheț
    -focul bacterian

    Și nu ca e mai plauzibil, cred ca au cam venit deja…

    Eu cu banii pe care i-am câștigat la munca la oraș și cu aia luați pe terenul vândut sunt mai câștigat. Întrebarea e: ce te faci tu?

  15. Patriotism in ițari cu miros de slanina afumata cu ceapa, zaibar si seminte prajite de floarea soarelui

  16. Pamantul lui bunicu’ e dat in arenda si imi aduce niste bani anual, fara sa fac nimic, pana o sa cada societatea….

  17. NOU
    #57

    Ar face echipa buna cu hipsterii https://zoso.ro/viata-tara-fara-curent-hipstereala/
    Si parca ai mai pus niste hipsteri care si-au dat seama ca e de cacat viata traita in condtiile secolului 19.

  18. am vreo 7 hectare in camp, plus aproape un hectar locul de casa. impozitul pe ele e o gluma. terenul la camp il am dat in arenda, imi iau un 5000 lei pe an. Nu cer de mancare.

    • NOU
      #60

      Spune-ne si noua de unde cumparam inca cateva hectare. Momentan e mai mult prin rude si cunostinte …

    • n-am cumparat nimic, totul este mostenit de la bunici. cand au murit, au sarit cativa vecini si rude ca niste corbi „ca ce faci tu cu pamant? ca stai la Bucuresti. mai bine il vinzi”. evident ca oamenii imi voiau binele dar eu batman batman.

  19. Daca situatia e normala, faci un calcul economic – daca te pricepi si vrei sa il lucrezi sau cat iei din arenda versus cat ai lua daca il vinzi.
    Daca situatia e nasoala rau, nu conteaza cine are titlu de proprietate, conteaza cine are AK47/AR15.

  20. Eu am in baragan 10ha de la bunici și de exemplu anul trecut am încasat 15.000 de lei din arenda fără sa mișc un pai. Contractul e pe 10 ani și plata se face anual pe card.
    Ma gândesc sa mai cumpăr 10ha și când oi ajunge la pensie sa nu-mi fac griji ca Ciolacu sau cine o mai fi atunci nu îmi dă ajutor pentru încălzire, bonuri de hrană sau alte umilințe d-astea.

    • Cred ca daca mai sta mult la putere Ciolanu si camarila s-ar putea sa te duci singur sa le „donezi” averea.

  21. Ai mei au niste petece pamant la tara si s-au mutat acolo acum cativa ani. Acum ma-inlucreaza doar pamantul de langa casa pun legume restul e dat pe sume modice. Asa in loc sa te incurce in trafic prin Brasov isi gasesc de lucru prin curte si se mentin activi. Asta intentionez sa fac si eu daca apuc varsta necesara

  22. Nu stiu daca scenariul ala apocaliptic in care ajungem inapoi in hrube si la piei de animale este chiar plauzibil, dar faptul ca ai o casa la tara isi o gradina iti poate in teorie asigura o supravietuire. Supravietuire, da? Nu stiu daca lumea face diferenta intre trai decent si supravietuire, dupa articole si videoclipuri de genul astora. Munca depusa pentru a trai cum zice americanu’ off the grid e al naibii de grea si unii stiti deja ca ati facut o. Crescut porci, gaini, vaci, muls, facut fân, pus gradina, toate sunte niste treburi megapenale si grele si nu sunt pentru toata lumea. Totusi, in situatia aia de care se tem toti (oare dosr in romania?), si eu tind sa cred ca un loc care nu e intr un bloc si e la casa, pe camp etc iti poate mari sansele – subliniez asta – sa supravietuiesti. :)

  23. Pe mine ma fute la cap un unchi ca am o mostenire de 50mp teren extravilan (nu glumesc) undeva prin Tulcea. Cica apare la primarie si trebuie sa platesc taxe, ca el s-a saturat sa plateasca in numele meu. I-am zis ca nu am facut nici o succesiune ca tata a fost sarac si nu am avut ce sa iau de pe urma lui, dar continua sa ma bata la cap sa vin macar sa semnez ca cedez. I-am facut un calcul si i-am zis ca drumul ma costa x lei si ca nu se merita sa pierd 2 zile (poate si mai mult daca trebuie sa fac si succesiune).
    2 zile pe drum + benzina i-am zis ca fara 1000 euro nu vin si a refuzat.

    • ii recomand unchiului sa se adreseze instantei de judecata.
      procesul se judeca la tulcea!

    • Sa se judece, nu am succesiune si nu sunt proprietar. Nu stiu ce e cu atatea minusuri, probabil voi aveti mult timp liber si ati fi cheltuit cel putin 500 euro pt 50mp care valoreaza 100 euro. Sa faceti voi o succesiune sa aduceti cel putin 2 martori care nu trebuie sa fie rude si care sa declare ca mortul nu are urmasi nedeclarati si pe langa asta trebuie sa declare la notar de cate ori se ducea la wc defunctul.

  24. Am casa la tara cu 3500 de metri de curte. In cazul unui razboi in care Bucurestiul este bombardat ca Bahmut-ul, de ex, ma pot muta la acea casa si pot supravietui in cazul unor rationalizari pe termen lung…4-5 ani. Desigur ca nu am acolo mamaliga gata facuta, dar daca sunt nevoit sa stau acolo mai mult de 2-3 ani imi pot creste capre ca iarba e gratis, imi pot creste pasari ca traiesc 9 luni pe an cu insecte, imi pot planta si semana chestii. Casa la tara cu pamant e ca asigurarea CASCO: nu iti trebuie decat daca iti trebuie

  25. Culmea e ca unii, Amish, traiesc si in sec. XXI cu agricultura ca in sec. XiX si nu par deloc sa moara de foame. De munca nu a murit nimeni….
    Sa vinzi ce ai mostenit este o tampenie. Corect e sa adaugi si tu la mostenirea aia ceva (ex: 1 ha, o livada, o casa, actiuni, active finaciare, 1 kil de aur) si sa o lasi mai departe copiilor, and so on.
    Aia cu prabusirea societatii las-o pentru cei care traiesc de la salariu la salariu mintindu-se ca „domle, nu are sens sa strangi, uite rusii, uite covid, uite zombi”….

  26. Iar a revenit la moda samanatorismul?

  27. Am o ruda care e mare fan bio. Are ferma lui, multe legume, fructe, oua, carne etc. Acu o luna era sa dea coltu de la o pneumonie netratata.

  28. Ce îmi place de voi…. Fiecare vede lumea din punctul lui de vedere…. Fără sa creadă măcar ca nu se învârte lumea în jurul lui.
    Hai sa o luam asa…. Sunt aici din cei ce postează probabil 20-30 la suta oameni care lucrează din pasiune, fac ce le place, cu drag și câștigă mulți bani. Pe ăștia ii înțeleg, trebuie sa fii tâmpit măcar sa iei în calcul o viata la tara.
    Dar mai sunt și 50-60 la suta care merg înjurând la locul ala de munca nașpa, sunt fu***i zilnic de patron/sef, și de-abia reușesc sa își asigure traiul de azi pe mâine. Ăștia zic ca este dezonorant/naspa/urat sa mulgi o lighioane, sa pui o ceapa sau sa faci focul cu lemne.
    Si mai sunt aia 10-20 la suta care stau la oraș, banii nu le ajunge și se tot îngroapă în datorii au familii praf din cauza neajunsurilor…. Ce satisfacție au oamenii ăștia în oraș?
    Nu săriți sa ma convingeți ca e rău la tara, momentan sunt în categoria ălora 30 la suta și nu ma îndeletnicesc cu chestii la tara, dar cum nimic nu e veșnic, în secunda 2 când se schimba datele problemei m-am apucat de crescut și cultivat.
    Si sa știți ca nu e musai sa trăiești la tara crescând porci și săpând porumb.
    E un sat în Bulgaria aproape de ruse unde toată lumea cultiva trandafiri parfumați pt ulei sau lavanda. Și din ce am văzut trăiesc chiar bine. Și nu muncesc pana crapă. Și sunt și în România exemple.
    Concluzia…. Ca deja m-am lungit.
    Ieșiți puțin din bula voastră, nu este totul alb și negru. Sunt oameni fericiți (unii mai fericiți decât mine sau tine), care trăiesc altfel decât marea majoritate. Dacă ești fericit acolo unde ești, fii în continuare, dar nu trage concluzia ca ceilalți nu sunt.
    Hai zi faina și fiți fericiți.

  29. la astia nu merita sa le raspunzi serios, asa ca i-as zice: „ma voi prostitua pt hrana”.

  30. E distractiv cum apar toti astia ca ciupercile, asta e partea proasta a internetului, ca oamenii au prea mult timp liber si prea putin discernamant, toti cred ca au idei bune ca au ceva de zis… ohhh wait.

    Eu inca astept sa apara niste canale de youtube ca-n state, cu oameni care merg si ajuta alti oameni doar pentru content, oameni care au ceva de explicat.

    • Adevarul e ca am citit la un moment dat ceva citat a lui Mark Twain, cel putin asa sustinea internetul =))

      „Cumparati pamant, altul nu se mai face…”

      … acum trecand peste partea cu prabusirea societatii si alte chestii, ma gandesc ca daca chiar se intampla nasoale tare, asta cu lipsa pamantului propriu e cea mai mica dintre ele, dar fie.

      Eu as pune altfel problema, oare cum vand oamenii pamant daca exista sute de mii de ha necadastrate… cum se poate vinde legal, chiar sunt curios.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.