Situația economică la zi

Mă chinuiam să scriu ceva coerent pe tema economiei României nu la nivel macro, ci la nivel de județ și caz specific. Și o să arunc aici niște linkuri și păreri amestecate despre tot.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului din istorie: 240 de miliarde de euro în 2021 şi 260 de miliarde de euro în 2022 (estimare)

Cel mai bun an agricol din istorie: 2021 a însemnat un nivel de 34 milioane de tone de cereale.

Am observat în 2018 în Norvegia ceva ce observ des când merg pe afară, ceva ce vă e și vouă la îndemână să observați: foarte multe branduri locale. Oamenii au înțeles foarte bine că finanțează cu banii lor economia locală cumpărând produse locale. De aia o tot țineam langa cu independența alimentară. Faceți exercițiul ăsta în Ungaria, că tot îi privim cu scârbă că sunt naționaliști și idioți: uitați-vă prin supermarketuri câte bunuri sunt doar la ei și par făcute la ei. Uitați-vă într-o casă din nord câte chestii produse în altă parte au prin casă. Mobila, vesela, hainele, toate sunt produse acolo. Da, nu cresc cafeaua și bananele pe acolo, dar restul?

De asta naționalismul ăsta pe burta goală pe care îl propovăduiește AUR e sec. Nu are cum să meargă. Nu ai ce bunuri să cumperi în cele mai multe cazuri pentru că nu sunt ce trebuie: nu sunt competitive calitativ, nu sunt la prețuri normale, nu sunt adaptate pieței locale.

Fiți atenți aici la ce branduri cred antreprenorii români că sunt cele mai bune sau puternice: apă minerală și mașini. Și asta nu din vreo incapacitate, pentru că de produs putem produce, doar că nu putem produce sub marcă proprie.

Deşi are experienţă de zeci de ani în domeniu, deşi a realizat creaţii pentru unele dintre cele mai cunoscute mărci din lume, piaţa locală a rămas la statutul de croitor sau cizmar, mai degrabă decât să facă pasul mai departe către dezvoltare şi să îşi contureze branduri proprii. Astfel, astăzi, în România există câteva sute – sau poate mii – de mărci de haine, încălţăminte sau accesorii, iar în marea lor majoritate acestea sunt internaţionale. Numele româneşti sunt, de cele mai multe ori, mici, la început de drum sau ancorate în portul România. Niciunul nu a reuşit încă să devină o forţă globală.

Aș da exemplu Clujana de lipsă de viziune și de orice. Au falimentat, deși aveau unul dintre cele mai puternice branduri din România, pentru că nu produceau nimic util românilor. Nici ieftin, nici bun. Mermeleală românească.

Și aici apare retorica românească nostalgică, vârful industriei care eram noi în anii 70 și 80, rupeam tot, apoi privatizările are au falimentat tot, bietele fabrici, asta știe românul. Nu ar sta 5 minute să asculte un posesor de tractor făcut aici sau nu mai ține minte cât de bună era Dacia 1300 sau mingea de 35.

Am dat recent de site-ul ăsta, topfirme.com. Mergeți pe fiecare județ și vedeți care e cel mai mare angajator și compania cu cea mai mare firmă de afaceri. O să fiți surprinși în multe cazuri. Eu am fost.

Uitați și situația pe județe. Aș suprapune graficul cu top producție cu top populație, ar ieși și mai interesant.

OK, nu putem produce bunuri. Hai să facem agricultură, nu? Că suntem neam de țărani, veșnicia s-a născut la sat, ne place să ne întoarcem în satele de unde au fugit părinții noștri, găsim o fascinație aparte acolo. Au zis Ciucă și Daea că vor lua măsuri să nu mai importăm atâta mâncare. Nu pot să zic ce măsuri, că am zis că nu mai vorbesc cu pula pe aici, dar sunt curios cum vor lucra pentru siguranța alimentară a țării. Și unde vor stoca producția. Și unde o vor procesa, că tot se plâng că exportam grâu și importăm produse de panificație și exportăm cartofi și importăm cartofi congelați. Revenim la întrebarea “de ce nu vor românii să facă producție”, care iar e întâmpinată cu idiotul ăla de la ANAF care mai iese la 2 săptămâni să zică ceva de controale la influenceri sau cu orice ministru evitând orice întrebare despre marii datornici la bugetul de stat. De ăia nu se știe nimic, oamenii sunt ocupați să mărească bugetul serviciilor secrete.

Nu e nimeni care să negocieze pentru România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. le ai dat dauna la topfirme
    Eroare !
    A aparut o eroare pe pagina pe care ati solicitat-o.

    Tot brand romanesc e si site ul ala ?

    Comentariu apreciat.428
  2. Nu ne lasa oculta mondiala…
    Cum dezvoltam ceva, hop, apar astia… mafiotii, ne omoara, ne pune cutitu la gat, ne baga E’uri, insecte…

    Retorica foarte des intalnita, mai ales la cei care regreta perioada „de aur”.

    Adevarul este ca patronii romani (majoritatea, cu mici exceptii) sunt de kkt.
    Un exemplu elocvent: cei care produc/produceau berea SARA pe langa Timisoara.
    Aceeasi care au dat tepe cu masinile Suzuki.

    Comentariu apreciat.5711
    • Noi suntem foarte buni la justificat profiturile care s-au dublat de la un an la altul la firmele alea mari pe care le stie toata lumea, firme la care lucreaza nevestele politicienilor, ele au fost angajate pe merit, cum le sta bine tuturor nevestelor de politicieni.

      212
    • Cei cu SARA au acum fundatie pentru ajutat copiii. Le dai bani si ei ii ajuta… Eu nu pot sa inteleg cum astfel de gunoaie de oameni pot trai bine-mersi si nu sunt deranjati de nimeni si seara se culca frumos in patul lor.

      131
    • Mane, ultimul politician care a încercat să impună prin lege ca 50% din produsele vândute în supermarketuri să fie produse în România, iar 50% din gazul extras din offshore să fie vândut pe piața din România, a ajuns în uralele poporului la închisoare. Pentru că, în percepția poporului, era răul absolut.

      Indecis. Tu ce zici?2033
    • matei, și o propunea serios sau pentru o șpagă pentru el?
      lasă-mă să ghicesc, el furase tot până atunci și brusc la momentul ăla îl apucase binele de țară?

    • @Sorin Guru despre ce fundație a celor de la SARA e vorba?

      21
    • @vali, motivele lui Dragnea erau evidente, pentru a-și atrage cetățenii de partea lui, în lupta lui cu cei care, până mai deunăzi, îl susțineau și l-au ajutat în ascensiunea lui politică. Dar chiar și așa, propunerile lui erau bune pentru țară, pentru cetățeni. Îmi mai aduc aminte de încercarea de taxare a băncilor, marja taxării fiind direct legată de Robor. Mi-aduc aminte cum au fost proteste pentru bănci. Iar acum băncile marchează profituri uriașe, în timp ce unii, bieții de ei, abia își plătesc ratele dublate ca urmare a creșterii Robor.

      Eu aș susține mâine cel mai insalubru personaj din viața publică, dacă ar propune niște măsuri pentru a revigora economia și pentru a încerca să diminueze deficitul de cont curent. Care e absolut uriaș.

      Indecis. Tu ce zici?2124
    • tocmai asta e, că personajul ăla insalubru propune asta ca să îți ia ție ochii și să îl votezi, nu le va face vreodată.

    • @matei: tu ai reținut doar ce ai vrut de la acel om, de proprietățile din Brazilia nu zici nimic, de lacul Belina nimic și lista poate continua. Ideile lui erau mai mult pt naționalisti.

      208
    • @ray, vezi că în dosarul Belina tocmai s-au dat achitări pe linie. Cât despre proprietățile alea din Brazilia, nu știu ce să zic, dar până acum n-am văzut nicio dovadă din partea statului că ele ar exista.

      Apropo, in afară de cele două dosare în care a luat cu suspendare, mai știi vreun dosar de corupție care să-l vizeze pe Dragnea? Asta așa, că tot era prezentat ca cel mai corupt și nenorocit om.

      Atenție, eu nu-s vreun fan Dragnea, și nici n-am vreo afinitate față de el. Știam despre el că e destul de rudimentar de pe vremea când Soneria Matei avea un blog unde a și scris, la un moment dat, de Dragnea, că avea ca ton de apel la telefon o manea.

      Dar asta nu înseamnă că am pus botul la toată campania de presă care l-a demonizat și l-a transformat în răul suprem, de care dacă scăpăm, ce să vezi, toate problemele noastre se rezolvă.

      Indecis. Tu ce zici?1418
    • @vali, Dragnea le-a făcut. Am avut atât legea cu 50% din produsele din hypermarketuri să fie produse în România, am avut legea off shore cu 50% obligativitate a gazului care să fie vândut în țară, și am avut taxarea băncilor în funcție de robor, așa zisa taxă pe lăcomie. Culmea e că, la momentul respectiv, toate aceste măsuri au fost prezentate a fi toxice și păguboase pentru România, iar PNL-ul, în uralele cetățenilor, laolaltă cu usr-ul au abrogat toate aceste legi, după ce Dragnea a fost băgat la închisoare. Condamnarea lui venind, pur întâmplător, fix a doua zi după ce PSD-ul și-a luat-o urât la alegerile europarlamentare din mai 2019.

      Dragnea n-a luat toate aceste decizii pentru că îi e drag de popor, le-a luat pentru că era singura lui șansă să rămână în libertate, să-și tragă poporul de partea lui. Dacă la europarlamentarele din mai 2019 PSD-ul nu lua un scor aproape egal cu cel al usr, undeva la 19-20%, Dragnea nu lua condamnare.

      Iar eu, Vali, nu caut sfinți în politică, eu caut oameni care să ia hotărâri în interesul nostru. Dacă ție ți se normal să liberalizezi piața de energie, să-ți crească prețurile ca la balamuc, să creezi panică în piață, și nimeni să nu răspundă, mie nu mi se pare. Și nu, nu-s un oligofren care să creadă că de vină e Putin.

      Dacă ție ți se pare firesc ca prin exploatarea gazelor din offshore, tu ca proprietar al acelor gaze să ai doar un drept de PREEMPȚIUNE pentru 40% din cantitatea exploatată, când tu ai putea să dezvolți industrii întregi, care acum ar migra în România, tocmai pentru acel gaz ieftin. Mie nu mi se pare normal.

      Dacă ție ți se pare normal ca băncile să aibă cea mai mare marjă de profit în România, din întreaga Europă. Mie nu mi se pare.

      Btw, vezi că zilele trecute vorbea PSD de taxarea pe cifra de afaceri cu 1% pentru companiile cu cifră de afaceri peste 100 de milioane de euro. Ghici cine se opune, pe lângă Președinte și ambasadorul SUA? Exact, PNL. Același PNL care ani și ani la rând s-a opus creșterii salariului minim pe economie. Și uite că azi salariul minim pe economie e 600 de euro, și n-au fugit investitorii, așa cum urlau toți idioții de dreapta.

      Indecis. Tu ce zici?237
  3. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1848
    • O idee buna asta cu dezvoltare de sfot pentru industria auto. Oare de ce nu s-or fi gindit la sa ceva alde Dobrincu si Cristian Dascalu.

      193
    • Daca ai stii cate lucruri puse in masina sunt dezvoltate complet in RO ai ramane masca. Problema e ca VW nu mai cumpara de la Hella/Conti daca scrie mare pe cluster „made in RO” si atunci scrie pe el „made in DE”. De exemplu radarele si camerele de ACC/Lane assist sunt dezvoltate complet in RO (pentru BMW si VAG) dar sunt produse in DE, dar tu nu stii.

      Comentariu apreciat.738
    • Vorbesti asa numa sa te aflii intreaba, efectiv sunt sute de componente in toate masinile uzuale cu dezvoltare in romania dar evident ca nu iese niciun producator sa iti prezinte tie asta.

      Comentariu apreciat.415
    • @Adrian nu scrie „made in RO” pentru ca noi suntem pentru firmele care produc etichetați drept sedii „low-profit”. Nu e problema că nu cumpără VW componenta, e problema că firma-mamă Conti nu ar avea așa de mult profit.

      145
    • Calmați-vă băieți, omul zice că nu există firme românești care să își dezvolte produsele lor. Sunt firme europene care au birouri de R&D în România, sau firme de proiectare care lucrează pentru OEM din afară.

      Comentariu apreciat.314
    • @Adrian, am 10 ani de auto. Stiu ce se face in Romania, ca si eu lucrez la ele. Doar ca tot ce se face e creatia si produsele strainilor. EI creioneaza prodiusul, ei decid. Ei iau grosu.

      Ca asa daca ne referim la textile, in Botosani se fac hainele de la Cartier, Hugo Boss si restu. Si in Vaslui.

      De exemplu acu e la moda recunoasterea faciala, ba chiar UE o cere obligatoriu de acum. Ar fi putut sa se ridice o firma romaneasca sa faca doar software-ul pt. recunoastere faciala si ca esti atent la drum si sa-l vanda la Conti, Bosch si altii.

      Indecis. Tu ce zici?307
    • Nu e creatia strainilor, sunt produse create de romani, acu nu pot din motive de contract sa iti zic cu nume si prenume ce se face complet, dar se creaza in romania, dar normal ca is aprobate de client, ca noi nu avem producator autohton de masini (Dacia nu ii, tot Renault ia deciziile). Dar exista produse gandite/dezvolate/produse/scris soft/testat in RD RO aprobate de marii producatori auto si puse in masiniile lor. Normal ca din moment ce ii o corporatie mare trece produsul si prin forumul lor decizional, ca doar nu te lasa nimeni pe tine singur sa decizi un design, dar crede-ma exista, doar ca nu se face tam-tam pe ele.

      Indecis. Tu ce zici?1913
    • pai in r&d bagi bani seriosi inainte sa scoti ceva.
      nu zic de context si de cat de mult esti incurajat sau nu sa faci asta aici.
      aia 10.000 sunt angajati acolo pentru ca au prea multi bani sau pentru ca se pricep la antreprenoriat si finantari? sau pentru ca se pricep la r&d?

      aici nu vb de instalatori care isi fac pfa sa mai lucreze pe langa job sau sa inlocuiasca jobul..

      23
    • La fel si eu nu pot da nume, dar o mare casa software ofera doua posibilitati angajatilor:
      – pastreaza patentul asupra inventiilor;
      – cedeaza patentul firmei contra unei „despagubiri”.

      Majoritatea opteaza pentru varianta 2. Pe produse scrie made in USA.

      Bine, firma respectiva e renumita ca face un patent din orice cacat, de-aia produce anual peste zece miliarde de parai doar din drepturi de utilizare a patentelor.

      254
    • Ce vreau sa zic, NU AVEM FIRME PUR ROMANESTI care sa conceapa si sa vanda un produs. Nu avem un „Mate Rimac” de romania si Croatia nu are o asa industrie auto ca noi.

      China, Japonia, Taiwan au fost tari sarace si mana de lucru ieftina. Dar au capatat experienta, s-au rupt unii si au facut firmele lor cu ce au invatat de la straini. Demult ASUS facea productie pt. DELL…pana cand usor usor a ajuns mare brand.

      Indecis. Tu ce zici?276
    • sfatuitorul are dreptate. nu exista un sc ion&fii srl care sa fi facut el un produs cu idea lor si apoi contracte cu firme mari, auto de ex, ca tot ziceti de ele, pt care sa customizeze produsul la cerere.
      ideea tot de la firma mare/mama a venit „ba vrem un soft care sa ridice geamul, sa fie asa si asa, gasiti o firma sa implementeze specul”. noi trebuia sa avem o firma care sa se gandeasca la „avem un soft care ridica geamul, cine vrea sa cumpere de la noi?”
      da, vine un spec scris in 5 propozitii de afara care e detaliat si implementat aici, dar nu e ideea lui ION de la zero. tot outsourcing se cheama.
      iar asta cred ca e din cauza ca nu avem vechime in antreprenoriat, mai e nevoie de inca 30-50 ani cred eu.

      Comentariu apreciat.382
    • Te gandesti ca din 10.000, se apuca 1-2 sa dezvolte ceva.

      Doamne, cât de amuzantă e asta și toată tematica a românilor în căutarea meșteșugului corporatist/transnațional.

      85
    • @sfatuitoru, avem de exemplu Bitdefender cu o cifra de afaceri de 4 ori mai mare decat Rimac Automobili si 2000 de angajati. Si care are peste 10% din piata de antivirus. Si vreo 400 de patente.

      251
    • sfatuitoru` : daca nu vezi nu tu, aia nu inseamna ca nu exista.
      nu, nu e nevoie sa te documentezi, nu „vei vedea” sau intelege oricum. stai relax

      32
    • @Rumbu da, BD si probabil si UiPath si inca cateva de le numeri pe o mana

      41
    • @sfatuitorul

      Tu crezi că scoți așa din burtă un produs și îl vinzi?

      Dacă eu Gigel srl, cu cnp românesc, scot mâine un ACC performant, top of the line, tu crezi că vreo firmă mare îl va pune în mașini doar așa, pe baza meritelor? Îți trebuie bani. Enorm de mulți bani. Și nu pentru dezvoltare, hai să zicem că printr-un miracol aia o rezolvi.

      Ai nevoie de suport, ai nevoie de buffer, ai nevoie de producție, ai nevoie de o grămadă de o infrastructură serioasă pentru orice rahat, și trebuie bani mari să riști, aka să mergi pe pierdere câțiva ani.

      Atunci când te prezinți în fața clientului să poți zice cu cifrele pe masă:
      – atâta pot produce pe lună,
      – atâția bani am puși deoparte pentru liabilities pe care tu le vei suporta
      – atâția bani am deoparte pentru a putea oferi suport pe următorii x ani (că nimeni nu cumpără un produs cu riscul ca mâine firma să nu mai existe, de-aia se preferă corporațiile alea mari nasoale, că șansele să falimenteze în următorii 5 ani să fie minime).

      Mă distrează cum o ard și AUR-iștii patriotic crezând că gata, mâine 2 ciobani, unu ardelean celălalt moldovean ei se pun și produc chestii românești așa, fără bani, din iz patriotic, fără distribuție, fără stocare adecvată, fără transport adecvat, fără ambalaje adecvate, fără cantități minime asigurate pe o perioadă fixă, fără nimic. O să stea cu frigiderul la poartă pe DN1 să vândă.

      71
    • @Rumbu Bitdefender nu cred ca e un exemplu bun. Au primit ajutoare de la stat dar iti vand antivirusul „romanesc” cu taxare inversa din Olanda sa evite daca se poate plata taxelor. De fapt multe multinationalele lucreaza in regim de lohn . Singurele businessuri de succes dezvoltate de romani ajung sa fie cumparate de multinationale cand au o cota de piata in semnificativa si ameninta marja lor. Vezi Adeplast. Intr-un fel e si stupid sa te astepti sa ai multe companii romanesti sa se bata in CA cu multinationale care au know how, RD si capital consistent cu zeci de ani inaintea de caderea comunismului. Raman exceptiile. Gen Dedeman. Bravo lor.

      11
  4. Salut. Concluzia e clara: USR e de vina si unde e diploma Vlad Voiculescu.

    Comentariu apreciat.5515
    • Stiu ca e sarcasm, dar si vina pe politicieni merge pana la un punct. Nu poti descarca toata responsabilitatea pe cateva sute de parlamentari si 1-2 partide.

      1310
    • Vasile, nu prea e asa, aia cu pestele care se impute de la cap e adevarata. Pulimea, ca o gloata haotica si dezordonata, nu poate fi strunita, educata si condusa de cit de stat prin intermediul autoritatilor sale si folosit autoritatea cu care a fost investit.
      E ok sa dai dovada de spirit civic si sa faci diverse chestii utilie si frumoase pentru societate in speranta ca exemplul tau il vor urma si altii, dar la final doar statul are obligatia si capacitatea de a actiona.

      218
  5. Mdap, ca să faci chestii de genul menționate de tine ai nevoie de competență, viziune, strategie.
    Iar lucrurile acum stau așa :
    competență – pula
    viziune – pula
    strategie – pula

    Comentariu apreciat.519
  6. De ce pe link scrie Norvegia și nu Finlanda?

    22
  7. Eu nu vad situatia asa tragic, sa produci materii prime nu e semn neaparat de sanatate economica. Important este sa aduci valoare adaugata. O economie dezvoltata se bazeaza pe servicii, nu pe productie.

    Chiar daca iei faina si untul din Franta cu 50 de bani, e foarte bine daca vinzi croissantul rezultat cu 5 lei. Cu 4.50 ai platit si brutarul, si energia necesara, si transportatorul si muncitorul de la fabrica de ambalaje. Daca il dai si la export, cu atat mai bine. Daca il dai la export in Franta de unde ai luat faina si untul, e ca si cum francezii au platit toti romanii aia.

    1711
  8. No bine. De 10 ani dezvolt produse romanesti si branduri mai mici sau mai mari. Calitate peste tot ce intra in tara si pret cam pe acolo. Intr-adevar sunt care cumpara calitate dar romanii la nivel de masa cumpara brand. Cum sa te dai mare cu mobila de lemn masiv din Romania cand mai bine te dai mare cu mobila de pal din Italia. Dupa parerea mea e o problema culturala la romani. Plus ura aia pe antreprenorii romani. Sa moare capra vecinului, sa nu faca unul bani mai multi ca mine. Mai bine imbogatim o corporatie suedeza.

    Indecis. Tu ce zici?3714
    • Hai ca iti zic eu cum am ajuns sa luam mobila din Italia in loc de mobila facuta in RO.
      Mobila de lemn „made in Romania” luata de la Mobexpert. Facuta la fabrica de la Suceava. Le urez „faliment usor” si sa isi revina cand ma duc eu sa le mai fac vanzare.

      Primul lot l-am luat acum cativa ani, cu vreo 4-5 inainte de pandemie. Vopseaua a inceput sa sara de pe ea dupa vreo 2 ani. S-a crapat inclusiv pe cuierul care sta in hol deci ferit de razele soarelui sau de vreo actiune mecanica mai insistenta.

      In 2022 asta am completat setul (ca sa arate la fel) cu masa si scaune. Dupa mai putin de 2 luni sare vopseaua de pe scaune si de pe picioarele mesei. Nu foloseste nimeni scaunele cu pricina iar masa o folosim ocazional.

      De patat, se pateaza si daca te uiti la ea mai insistent. Lacul de pe masuta de cafea s-a zgariat cand l-am sters cu o carpa. Nu poti sa o cureti pentru ca ori se duce lacul/vopseaua ori se zgarie.

      Comentariu apreciat.340
    • Dă cu mâna pe sub masă sau sub scaunele alea din lemn masiv. Dar nu apăsa tare că rămâi cu țepe în mână. Vopseaua è dată doar pe unde se vede, cu pensula! Pensula! Plm! În 2023 cu pensula vopsești o masă? Mobexpert! 5.000 lei o masă! Faliment ușor….

      Comentariu apreciat.270
    • @Fisherman nu e doar Mobexpert de vina, am mai avut chestii de la ei care au rezistat bine merci. Principalul vinovat e fabrica vietii care a facut lucrurile de mantuiala. Si din pacate nu gasesc pe nimeni care sa se bage la o reconditionare.

      81
    • Am luat si eu vreo 50 de scaune si 12 mese de la un un atelier de tâmplărie din Piatra Neamț, după 2 luni s-au strâmbat toate si nu mai călcau bine. Vopsea de pe mese, un wenge, se lua când o ștergeai cu cârpa.

      70
  9. In ultimul an s-au inchis multe ateliere pe diverse arii cu pana in 50 de angajati.
    Au sperat ca dupa pandemie iese dar speranta a murit. Dar interesant ca volumul de vanzari pe ramura de afaceri nu a scazut sau nu mult. Inseamna ceva asta.
    Ca romanii au cumparat dar nu de la ei. Ceilalti au pivotat pe online, pe porumbel, pe tiktok, nu stiu.
    Multi producatori sunt prinsi in menghina schimbarilor, a lipsei de protectie a statului si a lipsei de angajati care le pasa.
    Stiu ca exista argumente de ce e asa dar asta e realitatea nu fac judecati de valoare.

    Solutie ar fi daca cineva se sacrifica si candideaza: alege vreo 3 axe pt. Romania si le protejezi. Va fi scandal, UE, cearta dar mergi inainte ca polonezul. Vrei manufactura, agricultura si IT. Da bataie. Scazi taxele, controalele anaf gasesc bani de dat si au linie rosie la minister. Cresti exporturile, nr. de angajati, scazi deficitul, aduci valuta, imprumuturi eficiente nu pt pensii, atragi oameni angajati buni.

    Orice tara care are ceva in lumea asta a facut asa in anumite domenii. Si nu le-a luat mult, 7-15 ani.

    Indecis. Tu ce zici?306
    • E cumva simplist sa crezi ca ajunge doar utilizarea de taxe mici in anumite domenii cheie. E nevoie de mai mult. Si e greu de crezut ca pot face asta aia pe care ii votam noi. Uita-te la felul cum vorbesc, la studiile lor, la ce au facut ei in viata lor. Cam nasol, nu?

      Doar un exemplu: Coreea de Sud a plecat de la nivelul saracie crunta si razboi si a ajuns unde a ajuns in cam 50 de ani. Doar ca ei sunt de 10 ani in top 3 sisteme de educatie din lume dupa rezultatele la testele PISA (sunt constant locul 1 la matematica). Noi avem vreo sansa sa ajungem acolo? Suntem pe locul 48 si de vreo 10 ani regresam.

      99
  10. „Nu e nimeni care să negocieze pentru România” .
    As zice ca nu e nimeni care sa negocieze pentru romanii ….ca pentru Romania se negociaza serios …doar ca se face la nivelul de curva + peste . Se negociaza pe persoana fizica si pe parandarat …pas cu pas.

    244
  11. propozitie de pe cursdeguvernare: „Din acest punct de vedere, Tulcea între Iași, spre exemplu, a cărei economii este a șasea cea mai mare. ”

    Producem bere artizanala, ingrediente de calitate, ratinguri bune. In baruri nu prea poti intra ca au firmele mari exclusivitati (forma de monopol). In supermarketuri iar e o aventura. In weekend am fost la un local unde aveau si un fel de targ pt mici antreprenori locali (martisoare, manufactura). In localul respectiv serveau san pellegrino, nu aveau branduri romanesti de apa plata. Mi s-a parut super sugestiv pt situatia producatorilor romani.

    252
  12. Braiconf. Inainte (pana in 89) ii asociam cu o calitate foarte buna a produselor, pentru ca nu „consumasem” produse straine. Aveau niste spatii comerciale inchiriate (in Craiova era langa un Auchan). Am cumparat o camasa pentru mine si una de cadou, atunci cand au facut lichidarea de stoc inainte de inchiderea spatiilor. Acum cred ca mai vand doar in online. Deocamdata vad ca rezista dupa un an jumatate. Nu este cea mai rezistenta marca (am tinut ani de zile de niste Bigotti luate dintr-un outlet, au fost mai rezistente decat AKM-urile :-) ). Dar as mai cumpara de la Braiconf, dar din magazin fizic, nu sunt mare fan al hainelor cumparate on-line

    81
    • ultima oara am luat o camasa de la ei acum vreo 3 ani. Inca rezista si s-a pastrat materialul. Acum vad ca mai au magazine doar la ei acasa in Braila si in Bucuresti. Marca buna vs toate turcismele sau produse de prin Asia.
      De regula, marfa produsa in RO se vinde in Vest la preturi foarte ridicate, „ca e calitate”.

      Stiu de la cineva din interior, lucra la o fabrica foarte mare de confectii si puneau ce eticheta era nevoie: Made in Italy, Made in Spain, Made in France. Veneau schitele, aici se executau si se punea totul, de la eticheta cu tara de productie, la eticheta brandului. Tirurile descarcau in tarile unde trebuiau sa ajunga si doar le puneau la raft.

      121
    • În București, la Park Lake și pe Calea Victoriei, lângă Biserica Albă.

      32
    • Cred ca au trecut pe plus dupa ce au inchis din magazine. Aveau si prin Brasov vreo 2-3 la um moment dat.
      Mai degraba luam camasa de la Inditex la 150-200 de lei, jumatate de plastic, facuta-n Bangladesh, decat camasa facuta local la 250-300.

      Multi „patrioti” de gura merg la Lidl sa cumpere marfa poloneza, nemteasca, orice doar romaneasca sa nu fie. Daca au de dat 5 lei pe cartofi romanesti vs 4 lei pe cartofi frantuzesti, stim ce alege….

      54
  13. E foarte complicat sa fii patriot. Uite de exemplu in domeniul lactatelor: Napolact, Albalact, Covalact, ce alt *lact mai vreti voi au fost cumparate de mari concerne globale. Urmatorul pas a fost sa introduca lapte din Ungaria in unele produse, ca era mai ieftin. Delaco e brand romanesc, dar toate produsele lor sunt facute in Germania/Italia/Austria, cred ca le si ambaleaza aia acolo si le pun etichetele in romana.
    Mai sunt cativa producatori romani mai mici, dar se bat pe o felie foarte mica, de o parte cu astia mari de mai sus care ii domina cu marketingul, de partea cealalata produsele marci proprii ale magazinelor, care tin pretul jos facandu-le prin Polonia sau strangand cu usa tot producatorii mici sa le dea un pret mai mic.

    Sau un exemplu din alt domeniu: am vazut patrioti cumparand cu mandrie Elmiplant, nestiind ca Elmiplant a fost cumparat de niste greci care au inchis fabrica si apoi au mutat toata productia in Grecia.

    Comentariu apreciat.400
  14. M-an uitat pe link-ul cu brand-uri și nu pot să remarc ce onanist e omul de la Auchan: înainte să se lipească favorabil de David Popovici, dă ca exemplu de brand de țară taman fucking Turul României la ciclism, unde – SURPRIZĂ! – Auchan este sponsor. Turul României este un fiasco de minim douăzeci de ani și o vacă de muls pentru niște gigei din Federație. Nu dezvoltă nimic, doar halește. E la nivelul de jenant, că-ți pui palma la ochi, să nu vezi. Și totuși, toți cei care s-au perindat pe la conducerea Federației Române de Ciclism în ultimii 20 de ani au luat-o razna și numai Turul României au în cap. După ani de conducere comunistoidă și de furat cu punga sub Vasile Selejan, am trecut apoi în era tiranului mai abil Eduard Novak, iar acum în era diplomației degeaba a lui Alex Ciocan, care tocmai și-a pierdut funcția în instanță. Înainte să devină ministru, Novak a făcut niște șmenuri în context de Turul României cu o companie media de casă, care, printre altele, a pretins că a generat conținut care nu a existat niciodată.

    Marea ironie e că Turul Ciclist al Sibiului, o competiției crescută de la firul ierbii de localnici, are o reputație mai bună decât Turul României și adună anual diverse echipe continentale.

    Dar înțeleg: dacă ne spui unora care habar nu au că Turul României (pe care tu-l sponsorizezi) e mare șmecherie, ăia o să pice în cur și o să spună ”moamă, ce tare!”. E cam diferența dintre a-i spune doamnei Popescu de 70 de ani din colțul străzii că Buhnici e un tip ”echidistant și frecventabil” și a spune același lucru în secțiunea de comentarii de aici de pe site. ;)

    Hai marș, Auchan!
    Mx

    194
    • turul romaniei in ultimii ani a adus la copii spre ciclism cat toate celelalte competitii la un loc. macar pt atata si tot e de laudat. Au avut sute de copii la start in Bucuresti si zeci in celelalte orase. A inceput sa fie transmis in direct, etc. Nu e la nivelul turului sibiului dar e mai usor sa strangi sponsorizari cand esti seful politiei locale:))

      Si cei de la sibiu au lasat federatia fara conducere:(

      75
    • @Vlad

      Dacă tu pretinzi că un eveniment singular ține loc unui PLAN coerent de dezvoltare al unui sport, plan care NU EXISTĂ, atunci sau glumești sau nu prea știi despre ce vorbești, să mă ierți. Creșterea nivelului într-un sport nu se face printr-o suită de defilări cu tineret, o dată pe an, că ne întoarcem înainte de 1989, ci prin serii de competiții pe niveluri progresive de vârstă. Momentan gigelul care anul trecut a păpăt 24K pentru a organiza curse de MTB de copii (și din ei a băgat 8K în buzunar) s-a lăcomit un pic și voia să facă treaba asta și pe niște discipline cu care nu are nici o gară. Partea bună e că tocmai s-a tăiat macaroana. O să fie distractiv anul ăsta. ;)

      Dar îmi place smiorcul tău referitor la sponsori, e delicios! De parcă un cap de poliție locală ar avea influență mai mare decât un ministru sau un șef de federație! Mhm, sigur! Adevărul simplu e că ăia de la Sibiu sunt excelent organizați și-și fac treaba foarte bine. Da, știu-știu, dacă vecinul are Mercedes E-Klasse, sigur e om rău, n-are importanță că a muncit pentru el, iar tu ești ”om bun”, doar că n-ai avut noroc în viață.

      Foarte bine au făcut cei de la Sibiu că i-au taxat LEGAL pe niște proști care au făcut mizerii! Că procesele ălea nu s-au pierdut de deștepți ce au fost Ciocan și oamenii din siajul lui, ci chiar dimpotrivă. Ba mai mult, validarea Adunării Generale nestatutare din iunie 2021 este o palmă în primul rând pentru cei care l-au susținut pe Ciocan în cea de la Sibiu din martie. Și știu asta fiindcă am fost acolo, nu știu tu pe unde erai, dar înțeleg al cui fanboy ești, de-ți porți pe aici lacrimile de crocodil. Ciocan a intrat rapid sub papucul lui Novak, iar justiția a făcut ordine în niște chestii ilegale, făcute cu picioarele, care era EVIDENT că vor fi taxate.

      Problema e mentalitate. Și noi suntem captivi în mentalitatea festivistă și comunistoidă a Turului României, care e alfa și omega și toți cei care ajung pe la FRC încep să delireze, ca și când Turul României e singurul lucru care contează pe planetă. Asta spune foarte multe despre câtă puțină cultură a sportului au și cât de puțin au habar de management.

      Totuși, să încheiem pe o notă pozitivă: vrei să vorbim despre echipamentul de pistă cumpărat de Novak pentru clubul sportiv… Novak, atunci când era la FRC, în condițiile în care Dani Crista obținea rezultate pe o chinezărie de împrumut, sau despre șmenurile media făcute cu Turul României tot pe atunci? Că avem ce povesti, slavă cerului! A propos, ăstea sunt câteva dintre lucrurile imputate de CA-ul de până-n 2021 lui Novak, un ins complet iresponsabil, care a uitat rapid de unde a plecat. De acolo a pornit fractura: de la faptul că Novak n-a vrut să răspundă de căcaturile pe care le-a făcut. Iar Ciocan, care a pozat în ”soluția morală” în 2021 dar s-a dovedit a fi doar un alt avatar al lui Novak, a fost în ultima jumătate de an într-un exercițiu de imagine de-ar fi și Ceașcă gelos: pozici cu toți primarii, spune ”Brânză” la cameră etc.

      Hai să nu mai facem pe proștii!
      Mx

      74
    • ba tocmai ma pronunt pt ca stiu:) nu contest ca novak e un jeg de om dar vazand foarte bine ce s-a intamplat in ultimii 7-8 ani mi se pare ca in sfarsit ne incadram pe o directie buna. si cursele de mtb pt copii sunt cel mai bun exemplu. prin 2016 cand au fost primele cn de copii au fost cu totul vreo 30 de participanti de la 5 la 14 ani si categorii cu 0. acum sunt sute. faptul ca s-a creat o cupa nationala, ca s-au facut trasee si adus copii la sport e probabil cel mai important lucru facut in ultimii ani. altfel degeaba aducem echipa a treia a bora si jumbo visma daca noi in tara nu avem nici o baza de selectie

      31
    • @Vlad

      Păi tu spui exact ce spun și eu: că ai nevoie de un plan long term, nu de singuralitatea Turului României, pe care lumea-l glorifică degeaba, că în realitate e vid de conținut și un dinozaur cam trist. Nu cred că Turul Sibiului se erijează în agregat de dezvoltare pentru tineret și e ridicol să pretindem chestia asta și despre Turul României. Nu organizând Turul României și dând bani pe la prieteni o să dezvolți ciclismul, e la mintea cocoșului. Problema e că fiecare președinte de federație tot despre tur glăsuiește, atunci când vrea să fie ales, și lumea pică-n cur. Motivul e simplu: oamenii care votează sunt în mare parte tot dinozauri și extrem de inculți referitor la orice e dincolo de șosea. Sunt electoratul PSD fără dinți, dar din ciclism, și pe ei îi cumperi cu o acadea. Dovezi avem destule în ultimele cicluri de alegeri din FRC. Și să nu uităm că dacă nu erau cluburile de gravity, mai cu seamă Surmont și Joybike, nici Selejan nu pica și nici Novak nu pupa funcții. ;)

      Dar am înțeles că ești pe felie cu Brânzovenescul și de aia plângi că i s-a luat jucăria, odată cu decizia instanței de săptămâna trecută. Câteva întrebări drăguțe: cum justifică palmarea celor 8 din 24K EUR de anul trecut? Ce caută nevastă-sa pe social media la federație, când ea nici românește nu știe prea bine și e evident? Și ce i-a mai trebuit să viseze că face și curse de downhill, un domeniu cu care e, evident, paralel? Îți dau eu o parte din răspuns: oamenii ăștia, odată ce dau de un pic de putere, se cred intangibili și au impresia că pot să facă ce vor. Newsflash: nu pot și lumea se uită, notează, ține minte și taxează! E povestea clasică cu fudulia și prostia.

      Plângi în continuare că Turul Sibiului e organizat de paișpe mii de ori mai bine decât orice au reușit să facă (probabil) amicii tăi prin Federație! E și comic, că ăia sunt pe bani privați, nu de la minister, dar pe tine te freacă ce fac niște privați cu banii lor, nu ce fac niște căpușe înfipte la stat cu banii tuturor! Bravo!

      Mă întreb și eu când o să ieșim din era asta a găinăriilor și a furtișagurilor mărunte din ciclism! Probabil doar după ce mor toți dinozaurii și cei atinși de apucăturile lor.

      Mx

      12
  15. „Și asta nu din vreo incapacitate, pentru că de produs putem produce, doar că nu putem produce sub marcă proprie.”

    Deşi are experienţă de zeci de ani în domeniu, deşi a realizat creaţii pentru unele dintre cele mai cunoscute mărci din lume, piaţa locală a rămas la statutul de croitor sau cizmar, mai degrabă decât să facă pasul mai departe către dezvoltare şi să îşi contureze branduri proprii. Astfel, astăzi, în România există câteva sute – sau poate mii – de mărci de haine, încălţăminte sau accesorii, iar în marea lor majoritate acestea sunt internaţionale. Numele româneşti sunt, de cele mai multe ori, mici, la început de drum sau ancorate în portul România. Niciunul nu a reuşit încă să devină o forţă globală.

    S-a mai spart un mit libertarian.

    OK, nu putem produce bunuri. Hai să facem agricultură, nu? Că suntem neam de țărani, veșnicia s-a născut la sat, ne place să ne întoarcem în satele de unde au fugit părinții noștri, găsim o fascinație aparte acolo.

    Dacă te uiți, o să vezi MărSRL pe plus.
    :D

    De ăia nu se știe nimic, oamenii sunt ocupați să mărească bugetul serviciilor secrete.

    Nu e nimeni care să negocieze pentru România.

    Dacă nici dementul din Carpați, criminalul, nu negocia pentru România la vremea lui, ci pentru clanul său & favoriții lui, cu Securitatea, normal că ăștia nu au un blueprint cum se face treaba și nu vor avea în vecii vecilor.
    Bine că știu unii Luceafărul sau Toma Alimoș pe de rost, sunt convins că au fost opriți pe stradă de străini, să-i întrebe dacă l-au memorat.

    64
  16. De asta sunt fan Banca Transilvania

    513
    • Pentru ca apartine unor baieti cu ochi albastri?

      61
    • Ca e romaneasca. Mai e macar o sansa sa ramana niste bani in tara. Si e o decizie gratuita. bt sau ing sau reiffeisen tot comisioanele alea sunt

      22
    • Da, și eu aș fi fan Banca Transilvania dacă nu ar avea printre cele mai nesimțite comisioane de pe piața (printre isteții ăia care au inclusiv comision la încasare).
      Și am o ură mai veche pe ei când, la un bancomat BT din Cluj am văzut pentru prima dată la noi în țară faza aia cu scosul banilor doar sume fixe dacă ai card de la altă bancă. Ulterior s-a răspândit peste tot ca râia.

      40
  17. Motivele „este” mai multe, daca imi permiteti dezacordul:
    1. lipsa de capital – ca sa ridici o firma iti trebuie bani, proprii sau imprumutati. Bani pentru spatiu, bani pentru utilaje, bani pentru licente, bani sa platesti oamenii. Bani care fie lipsesc, fie sunt in mina celor de la pct 2 si 3
    2. Se fac multi bani din invarteli, mai mult sau mai putin legale. Imobiliare, adus de masini, comert cu bunuri aduse din China sau de aiurea
    3. Se fac multi bani din afaceri cu statul, evident cu sprijin politic
    4. Pentru ca cei de la pct 2 si 3 nu pot fi deranjati, iar multinationalele isi permit firme de contabilitate, consultanta fiscala si avocatura, toate controalele cad pe restul
    5. Lipsa fortei de munca educate – prin asta ma refer la oameni capabili sa inteleaga niste instructiuni simple si sa le execute, fara a cauta scurtaturi si descurcareli
    6. Statul se imprumuta de la banci si ca atare bancile nu au niciun interes sa finanteze afacerile mici si medii. E mult mai simplu sa finantezi statul, iar de restul banilor sa dai credite in imobiliare
    7. Lipsa de know-how. Ne lipsesc minim doua generatii de manageri trecuri prin marile corporatii, unde sa invete despre organizare, procese, fluxuri financiare, negociere si multe altele, iar apoi sa inceapa propriile afaceri sau sa devina consultanti pentru micile afaceri.
    8. Atitudinea de „eu stiu cel mai bine”

    Comentariu apreciat.293
  18. De cand m-am mutat inapoi in Ro am cautat mereu sa cumpar ce se poate de la firme romanesti. Sa spun si ce am reusit: mobila din sufragerie, si lactate, mezeluri, legume, fructe, miere, paine. Tin sa mentionez ca stau in marginimea Sibiului, mobila a fost comandata din Bucuresti, intre timp am ochit si un producator de pe langa Sibiu pentru cand o sa-mi permit sa mai fac schimbari, iar mancare caut sa comand de pe foodhub.ro (nu lucrezi la ei, dar au doar produse de la mici producatori de langa Sibiu) sau merg in piata mica a orasului. Acum o sa schimb si lenjeria de pat si am dat peste o mica firma de textile care au preturi f bune si produse de calitate (Bia textile), pentru covorase, obiecte ornamentale comand tot de la o mica firma locala. Dar eu una m-am interesat mult pana i-am gasit pe toti. Nu sunt niciunde centralizati, sa vezi exact unde locuiesti ce producatori sunt in apropiere.

    252
    • Si sa mai adaug ceva, unde am mai locuit inafara tari tot produse locale cautam, si asta pt ca mereu sunt mult mai calitative si stiu sigur ca in general sunt afaceri mici de familie.

      52
    • tot mobilierul, cu exceptia canapelei si a dulapului din baie, l-am luat de la producatori locali. nu este din pal!
      toata tamplaria din casa (ferestre, usi, parchet) este produsa local.
      toata lenjeria de pat am comandat-o de la producatori romani.

      lactate si legume de sezon: doar producatori locali.

      stie cineva o platforma centralizata unde poti gasi obiecte produse de artizani adevarati?

      91
    • breslo era odata cunoscut ca hub de produse romanesti de artizanat

      21
    • Conteaza sa cauti in functie de zona/judetul unde locuiesti producatori locali. Eventual sa dai cautare dupa ferme bio, aici in zona unde locuiesc este o ferma bio a unui cuplu de olandezi (iti aduc produsele acasa, iar in timpul sezonului trebuie sa faci un abonament saptamanal, ma gandesc anul asta sa il fac, anul trecut era un cos saptamanal la 60ron).

      12
    • multumesc!
      am uitat sa mentionez ca ma intereseaza artizanat traditional romanesc.

      11
  19. @Sfatuitoru nu vezi pentru ca certificările costa mult, pentru ca la OEM nu ajungi ca supplier cu SC ” ion si fii”. Nu te baga in seama la RFI sau RFQ cei mari.
    Si sunt produse cap-coada cu management, proiectare si realizare aici in România.

    33
    • Pentru cine nu stie: RFI – request for information – primul pas pe care il face un productaor auto catre un supplier – practic il intreaba daca poate face ceea ce vrea.
      RFQ – request for quotation – Dupa ce s-o lamurit clientul ca poti face ii cere o cotatie de pret.

      63
  20. In principiu problema Romaniei in zona economica sta in cateva puncte:
    1. Lipsa culturii antrepenoriale. Exista multa dorinta de a face bani, insa extrem de putina actiune in zona asta. La nivel declarativ aud multi romani care vor sa incerce sa devina antrepenori, dar cred ca extrem de putini au stomacul si dorinta de a face asta.
    2. Lipsa finantarii pentru afaceri. Aici problema este de-a dreptul ridicola, pentru o firma nou infiintata este mai simplu sa faci un imprumut pe persoana fizica, fata de imprumut pe firma. Bursa sau orice alte fonduri de investitii sunt chestii extrem de exotice, iar daca nu ai pe cineva care sa creada in tine nu existi. Pe langa asta lumea este reticenta sa se arunce in acest gen de investitii deoarece cazul vivre este de departe de a fi transat.
    3. Birocratia romaneasca combinata cu prostia de acolo, dublata de justitia pe care o aparam. Oricine a incercat sa faca productie s-a lasat pagubas cand a vazut cate avize, discutii si spagi trebuie sa dea. Pe langa asta nici nu primesti ceva de banii astia, ci doar este o taxa de protectie. Ar mai fi de adaugat faptul ca orice litigiu comercial in justitie nu este cu nimic diferit fata de unul civil. Poti castiga si poti pierde la fel indiferent de situatie.
    Asa ca atunci cand vezi problemele astea observi foarte usor care sunt genul de afaceri care au prosperat la noi si mai ales ce se poate face aici. Un mare minus sta in punctul 1 care in multe situatii compenseaza celelalte puncte, insa la final totul este un calcul cinic cat de mult merita sa-ti bati capul vs cat castigi pentru asta? Din cauza asta multii potentiali antrepenori prefera un loc intr-o multionationala fata de propria firma. Este bine sau rau asta? Timpul ne va spune.

    131
  21. Clujana a fost intenționat pusă pe butuci, de către directori, sperînd s-o cumpere ei pe nimic. Nu știu dacă au anticipat și tunul cu imobiliarele, nu am glob de cristal acasă, ci doar informații din interior. Prima mișcare a fost inchiderea atelierului de creație (și testare). Au scăzut comenzile intenționat (au lucrat inclusiv cu Puma), au dat afară inginerii și muncitorii care au plecat la Tîrgu Mureș și Reghin. Au făcut contracte cu firmele (lor) căpușă. Au ajuns unde-i vedeți…

    231
  22. Firmele românești nu cresc din cauză că sunt sufocate de taxe, birocrație și concurența neloială. Studiați puțin economia Poloniei, de câțiva ani produsele lor ne-au acaparat! De ce la ei s-a putut și la noi nu?
    Românii votează ca la concurs de talente. Nu contează că politicianul a mai avut alte mandate și a fost incompetent, atâta timp cât le spune oilor ce vor să audă, ei îl votează.

    165
  23. As fi cumparat mai multa bere artizanala romaneasca, dar in supermarket majoritatea sunt peste 10 lei sticla de 0.33 l, prefer atunci o bere germana cu traditie (gen Paulaner).

    93
  24. Imi vine sa rad cand va aud cu afaceristii romani. Nu exista si nu au existat in primul rand ! Tot ati vorbit de Clujana, a fost facuta de o familie de origine germana. Orice afacere decenta cu istorie o sa vedeti ca de fapt a fost o afacere facuta de nemti, austrieci, unguri, jidani, greci, etc. Comunistii au confiscat sau au facut niste cacaturi mari si inutile gen uzine energofage falimentare cu zeci de mii de angajati, in mare parte inutili. Romanii in trecut au fost rupti in cur sau cel mult familii boieresti care au fost deposedate cand s-a facut improprietarirea. Acum avem noroc cu UE ca altfel beleam pulul si ne mancam de sub unghii.

    Indecis. Tu ce zici?2112
  25. Cine se vaita de industria ceausista si da exemplu Dacia, face propaganda.

    Spune ceva de industria petrochimica.

    56
  26. Mă lasă rece când aud povestea cu producătorii români, ăia care te-ar arde la buzunare de români ce sunt. Imi povestea o femeie care făcea piața cu paprica făcută de ea, ce bine era până când au apărut supermarketurile alea rele, avea pretul de 5 ori mai mare la paprica, a reușit si ea să isi facă o casă si să își cumpere doua apartamente.
    Sau ciobanii ce-și dau mieii la arabi, că nu stau ei să vândă mai ieftin pt. gloata. Sau legumicultorii ce au două grădini, una pt familie, una pt piața ce e stropita cu de toate. Imi aduc aminte cu mare drag cum înaintea intrarii in UE si venirea lanțurilor de supermarketuri, magazinelor, multinationalelor, tot ce vindeau românii era dublu sau triplu, foamea era sport național, iar antreprenorii locali care angajau aveau un jingle, mai sunt 50 la poarta. Când voi vedea că „trasul în țeapă” nu mai e sport național, atunci voi empatiza cu producătorii locali.

    193
  27. Nu se face productie pentru ca fonduri nerambursabile se dau pentru toate prostiile, dau un exemplu „Top 50 Idei de Afaceri Profitabile cu Fonduri Europene pentru Tineri in anul 2022”:
    1. Laborator Patiserie / Cofetarie
    2. Service Auto
    4. Agropensiune
    5. Spalatorie Auto
    6. Salon Cosmetica
    8. Cultura de Lavanda
    9. Pizzerie cu Livrare la Domiciliu
    11. Cartofiserie
    13. Sala de Fitness
    14. Spalatorie Covoare
    16. Studio Foto-Video
    17. Covrigarie
    18. Print Shop
    22. Productie Cutii de Cadouri
    23. Salon Bronzare
    24. Colt Educational / Loc de Joaca

    … si ma opresc aici

    sursa e aici: https://www.neotrust.ro/top-50-idei-afaceri-cu-fonduri-europene-nerambursabile-pt-tineri/

    Si al doilea motiv este suprematia birocratica, incerci sa produci ceva si descoperi ca altcineva (angajat al statului roman) vine in control si se comporta de parca e afacerea lui (ceausescu-comunism).

    21
  28. Nu poti face business cu romani, cauta sa te arda la tot pasul si sunt tepari notorii.

    42
  29. „OK, nu putem produce bunuri. Hai să facem agricultură, nu?” – la prăvălia unde dau cu sapa îmi trec zilnic prin mâini fructe și legume de la o grămadă de producători și importatori, și mari și mai mici. Din păcate pentru cei care se visează milionari într-un an-doi din asemenea business, durează mult timp și costă enorm să faci o producție competitivă în agricultură. Avem un furnizor de mere, BauFrucht, care cultivă cele mai mișto mere pe care le-am văzut eu pe piața noastră. Nu vreau să știu câți bani a băgat în livezi, cât a durat să ajungă pomii ăia pe rod. Vorbeam cu reprezentantul lui și îmi povestea că au depozit ultra-modern, cu temperatură și umiditate controlate, de pot să depoziteze merele luni de zile fără să se strice. Sigur că există și scurtătura: imporți de pe afară vrac, ambalezi marfa aici și o vinzi en-detail – după ce te înțelegi cu toți buyerii de pe la toți retailerii de pe piață. Merge de minune la furnizorii de produse eco spre exemplu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.