Vindecarea societății vine când începem să ne uităm în jur

Nimic nu spune individualism și nepăsare ca oamenii care blochează o cale de trecere.

Mă duc să iau niște materiale de la magazin, mă mișcam dintr-o parte în alta și mă lovesc de coada aia de la case care blochează culoarul. De obicei, lași spațiu ca să treacă oamenii și cărucioarele. De obicei. Oamenii care gândesc. Dar uitați-vă o dată la asta. Uitați-vă câți se uită, văd că ăla e un culoar, și spun „neah, nu e pentru mine”. Uitați-vă câți staționează, atunci când e coloană de mașini, pe trecerea de pietoni, după ce zece mașini din fața lor au evitat să facă asta.

Așa, ajung la blocajul ăsta, doi tinerei, unul mai murdar, probabil muncitorul, unul mai curat, fie proprietarul lucrării, fie șeful muncitorului. Opresc căruțul. Mă văzuseră de la 5-10 metri. Se uitau la mine că oprisem. Nimic? întreb eu. Se uită la mine cu o privire tâmpă. Nu? S-au dat totuși după a doua încercare.

Ăștia sunt oamenii care vor o țară mai bună. Ca în vest. Și pe ei și pe alții ca ei îi întreb cum să apară țara asta. De unde să apară. Cine să o facă, dacă noi suntem prea ocupați ca să se uităm în jur. Noi nu ne uităm, alții nu se uită, politicienii nici atât, polițiștii deloc, dar toți vrem.

Au fost discuțiile alea cu gardul de la tramvai de la Capitală. Că se blochează traficul, că alea 5 mașini care treceau pe acolo pe minut și blocau intersecția nu o blocau de fapt, știți placa. Până la urmă s-a dovedit că era bine. Nu pentru toți șoferii, desigur, dar pentru tramvai și pentru ăia care erau scuipați de jegoși care se băgau în față a fost bine. Garduri ca la oi, de asta avem nevoie, să dresăm mușchiul civilizației și apoi să le scoatem. Două generații de garduri și apoi vom ști toți că nu e ok să treci pe acolo. Ăia de dincolo așa au învățat.

Uitați-vă în jur mai des. Ajută.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Norocul tau ca nu esti in SUA, ca mai era un mass shooting. Demult.

    00
    • Cum se da drumul la arme in RO ma mut din BV. Zoso = pericol. :):):)

      00
    • @Miyamoto: Eu zic sa nu te muti, doar sa fii mai civilizat ca e mai usor.

      00
    • La ei se numeste road-rage shooting si se mai intampla, rar, dar se intampla.

      Este rar pentru ca sunt civilizati, si sunt civilizati pentru ca majoritatea sunt bine educati iar cei ce nu sunt educati nu isi permit sa faca prostii, ca niciodata nu stiu cum se evnerveaza celalalt si scoate pistolul.

      00
  2. Io ma uit si’njur, da’ tot nu se schimba nimik…

    00
  3. Fabuloși sunt cei care coboară/se urcă din/în metrou și se opresc chiar în dreptul ușii întrebându-se: Și noi acuma încotro o luăm, neică?

    00
    • Chiar azi am patit: metroul plin, intra vita de om din fata mea (dupa ce s-a inghiontit sa fie primul) si dupa ce a intrat in viteza, s-a facut deodata melc si nu mai stiai pe unde sa-l ocolesti sa nu fii calcat in picioare de cei din spate. Daca vrei sa vezi prostie absoluta si nepasare, mergi prin pasajul dintre Unirii 1 si Unirii 2, unde fiecare merge pe unde vrea si cu ce viteza vrea.

      00
    • Si in alte tari vezi niste tampenii la metrou…: aici in Londra mai surprind oameni care merg si citesc/se uita pe youtube in acelasi timp, in cele mai aglomerate statii din lume. W.T.F.

      00
    • Eu aplic varianta cotul tinut drept si umarul si mai drept. E valabil si pentru cei care nu se dau la o parte cand vrei sa cobori.

      00
    • Sa nu mai zic si de retardatii care stau picior peste picior cand e metroul plin. Sa vezi ce frumos las rucsacul in mana si il imping direct in picioarele lor. Si nu e usor deloc.

      00
    • Ce varsta aveti tovarasi!?

      Reactiile astea sunt de 20 maaaxim 25 de ani.

      Sa stai sa te certi la metrou e ca si cum te apuci sa zbieri mai tare ca un caine maidanez.

      Prefer sa pun castile la metrou si daca cineva se impinge prefer sa ii gasesc o scuza ( se pisa, intarziat, anxios etc ).

      Sa stau sa mi fac nervi pentru banalitati din astea inseamna sa traiesc viata ca un bou.

      punKreas agresivitatea asta te distruge in primul rand pe tine…

      00
    • România nu știe a se civiliza decât cu parul!
      Așa că pankreas are dreptate.
      Zii prostului că e prost, să știe și el

      00
  4. Cand se va da cultura civica la bac, dupa 10 ani se vor vedea semne. De la mers pe strada, in mall, relatii cu vecinii, colegii, respectul pentru spatiul public, ce inseamna politica, legislatia, institutiile, modul de functionare al statului – toate astea trebuie insinstent invatate la scoala. Daca parintii sunt dobitoci asa vor fi si copii si nu are cine sa ii ghideze in aspectele vietii civilizate si uite asa raman ca prostii pe mjlocul culoarului la magazinele de bricolaj

    00
    • in Franta la bac e Filosofie materie obligatorie. Copii incep din clasa a 3-a sa invete. Cam ce zici aici dar si mai departe – adica nu doar cum functioneaza statul ci si de ce exista stat, care sunt variantele si alternativele.

      00
    • Si unde gasesti profesori?

      00
    • Și ce te face să crezi că dacă învață la școală o să se comporte frumos? Dacă știe că de nota aia depinde trecutul examenului va bifa răspunsul ”frumos” că e în interesul lui dar nu va aplica niciodată chestia aia în viața reală.
      Cei mai mulți știu ce e bine și ce nu dar continuă să se comporte așa pentru că le convine și nu sunt consecințe (de exemplu dacă nu îl amendează nimeni că depășește coloana la semafor și economisește 10 minute zilnic făcând asta o va face în continuare, dacă nu îl scoate paza afară din magazin când pornește scandal atunci când i se atrage atenția va face și a doua oară, etc.). Crezi că alte nații se comportă civilizat pentru că așa sunt ei sau pentru că au altceva mai bun de făcut cu banii? Ca exemplu vezi cum se comportă unii turiști din țări așazis civilizate când ajung în locații unde aplicarea legii e mai relaxată.

      00
    • @alexnicolae, ce frumos suna teoria, dar pana la urma conteaza rezultatele: cum explici ca primii doi candidati la presedentie se numesc emanuel macron si marine le pen, din studiul ala aprofundat al filosofiei, ce ii impinge pe unii catre o demagoaga cu ceva accente eurosceptice, de extrema dreapta, ce a mostenit numele si partidul de la taicasu, si altul un panglicar aparut din neant.
      Oare filosofia ii face pe tinerii aia imuni la munca si dorinta de dezvoltare personala, gata sa se arunce in bratele unui caldut CDI, iar restul nu mai conteaza
      Oare tot filosofia aia ii face recordmeni la somaj?
      Cati dintre cei ce urmeaza o scoala chiar inteleg conceptele, si cati fac scoala de umplutura, doar ca niste profesori de stanga sa mai spele niste creiere?
      Vezi ca sunt mai multe tipuri de bacalaureat in Franta :)

      00
    • Azi. O fata la front desk intr-o firma mare de IT. Fara masca. Nu raspunde la buna ziua, ma intreaba la cine merg si imi intinde un tabel cu rubrici pentru nume, scopul vizitei, ora sosirii si ora plecarii. Si spune: nu complectati (!) la ora plecarii. Par tampita? o intreb. Si ma uit mai bine la ea si la colegele care incep sa se perinde prin zona: prost imbracate, fara stil, materiale proaste si ieftine. Fara un minim de podoabe (cercei, inele, o bratara, sau un sal, un guler, ceva asa) Toate pareau ca nu au fier de calcat acasa.Pana in 35 de ani. Toate fara masca. Firma arata bine, curat, plante multe si ingrijite, dezinfectant de calitate. Corporatistele Romaniei?!

      00
    • @Ic, poate n-o să se comporte frumos, chiar dacă învață la școală, dar o să știe cum ar trebui de fapt să se comporte.

      Suspectez că unii oameni efectiv nu știu cum să se poarte în anumite situații și nu-i duce capul. Nici nu se străduie să se pună în papucii celuilalt.

      Exemplu: mulți sunteți șoferi și-i înjurați p-aia care stau la marginea trotuarului fără a avea intenția de a traversa.
      Eu personal încercat să stau mai departe, fie în „adâncimea” trotuarului, fie în lungime, sau stau cu spatele la trecere sau altceva. Dar mărturisesc că nu-s exagerat de deșteaptă să mă fi gândit singură la asta. Fie am citit aici, fie în altă parte, fie am auzit cunoștințe șoferi discutând. Pt că de unde pzm să știu eu, care nu am permis, nu am încercat niciodată și sunt pasager într-un autoturism rar și sporadic, că simpla poziționare aproape de marginea trotuarului se poate interpreta ca intenție de traversare.
      Pietonul care nu are habar de legislația rutieră consideră că poate staționa pe trotuar unde are chef, eventual se gândește să nu încurce alți pietoni de pe trotuar.

      Tot eu, cândva în adolescența mea îndepărtată am așteptat pe cineva să mă ia cu mașina. M-am gândit să aștept pe sensul de mers, să existe loc în care să parcheze și să fiu vizibilă. Dar m-am poziționat fix înainte de o intersecție. M-a cam porcăit ăla (a oprit după intersecție), că „dacă parchez x m înainte de intersecție iau amendă,că blochez vizibilitatea”. Țin minte și acum, cca 25 de ani mai târziu.

      Poate oamenii nu vor aplica automat lucrurile învățate la școală, dar măcar vor ști cum ar fi corect să se comporte în anumite situații.

      00
  5. Pana la urma conteaza ca v-ati inteles din priviri.

    00
  6. Coada ca coada, dar un sfert din cei care ajung la casele de plată le aduc aminte casierii că trebuie să plătească și dă și caută prin toate buzunare pe unde au pus banii, sau răscolesc portofelul (portcardul) că nu știu cu care card să plătească…

    00
  7. Mai nou, în fiecare zi e haos pe Șoseaua Olteniței, în zona Constantin Brâncoveanu. E El Dorado acolo, se depășește pe linie continuă, pe trecerea de pietoni, se trece pe roșu, se circulă pe linia de tramvai, chiar și pe la peron. Haos. Pun pariu că toți șoferii care fac manevrele alea înjură că e trafic, că e o țară de căcat, că ce bine e pe la nemți.

    00
  8. Am un prieten care a avut un accident.
    A intrat un boșorog in el aiurea. Cu mașina de Bulgaria și asigurare falsă.
    Nu spun cât s-a chinuit să-si scoată banii de la dobitocul ăla.

    Și pentru asta nu iese nimeni în stradă.
    Adică pentru o justiție rapidă și corectă.
    Ciudat nu? Că pentru că scăpa nenorocitul de Draknea au fost sute de mii . Pentru justiție adică

    Același gen de oameni, figuranți în filmul altora, care jură că în ’89 a fost revoluție pentru că ei au fost atunci în stradă

    E greu să recunoști că ai fost idiot, mai ales în fața oglinzii.
    Ok, am greșit am fost bou am învățat. Data viitoare nu mai mușc.

    Arată-mi în România unul care recunoaște că a a fost bou: când s-a însurat, când a făcut copii, când a ieșit în stradă , când l-a votat pe Iohannis sau Petrov sau alt dobitoc, când și-a luat casă la curte. Că doar pe feizbuk totul e perfect

    Înainte de alegeri Shordan pe internet era tatăl lor. Cu proiecte, cu sondaje, cu angajamente, că aș fi vrut să mă mut imediat în Bucureștiul virtual al lui Shordan. Un București perfect
    Nasol e că n-a rămas un primar virtual, că cu realitatea reală n-are nicio treabă

    00
    • E greu să recunoști că ai fost idiot, mai ales în fața oglinzii.
      Ok, am greșit am fost bou am învățat. Data viitoare nu mai mușc.

      sunt bou că l-am votat pe Iohannis, că de Băsescu știam că a fost om al serviciilor. nu turnător, angajat.

    • @Klaxxon iarta-ma, dar e si vina ta ca ti-ai facut sperante. Daca erai un pic mai cinic/realist, observai ca campania lui ND a fost ceva de genul:
      ND: „votati-ma ca am solutii”
      Eu: „ce solutii? poti sa dezvolti un pic, planuri, orizonturi de timp etc ?”
      ND: „eh vi le arat dupa ce ma alegeti”
      Si normal ca l-a votat lumea ca altfel iar iesea mahalagioaica din Voluntari. Vedem ce o mai fi la urmatoarele alegeri. Pe mine ma nedumireste de ce nu se concentreaza pe problemele usor de rezolvat si usor de sesizat de alegatori. Are Hoinaru niste articole pe tema asta, cred ca si Vali. Aranjeaza bah parcurile, pune becuri pe unde vezi ca e nevoie sau s-au ars.

      00
    • il rupe Ciucu pe genunchi peste 2 ani. mai ales ca are cuce dupa cativa ani de facut chestii in s6

      00
  9. Eu ma uit si de cele mai multe ori imi fac nervi. Caut exact opusul, cum sa nu ma mai uit in jur.

    00
  10. Haha gardurile separatoare FTW. Nu mai pot unii să „fluidizeze” traficul. Aștept cu interes țepi din ăia care taie cauciucurile dacă o iei în sens greșit.

    00
  11. Democratie prost inteleasa . Suntem idioti si ne parvine totul . Problema e ca asa ii invata si pe copii .
    S-au schimbat multe si se vor schimba , dar cu romanu` cu forta tata … ca nu se poate altfel . Ce bun simt , nu exista ! Oamenii ies la cumparaturi la plimbare , sunt zen , li se rupe de altii si nici nu le pasa . Ei se opresc pentru ca pot si pentru ca vor si pentru ca sunt liberi sa faca orice „vrea muschiul lor” ca e democratie .
    Azi l-am certat pe unul care a iesit de pe o straduta laterala secundara fara sa se asigure , cu copil in masina , care in loc sa-si ceara scuze , mi-a pus frana in nas sa ma invete minte si a mai tinut-o asa 20 de metrii pana la intersectie – eram cu „camionul de serviciu” daca voiam il faceam praf , dar nu suntem animale . Tipa la mine ca are si el voie sa iasa de pe straduta ! ceee … in timp ce avea masina Opel Astra J tumbacita pe toate partile . I-am zis sa-si ceara scuze , ca are si copil in masina si sa-i explice copilului care tipa ca trebuia sa-l las pe tac-su sa fie prost , ce a gresit si faptul ca-l loveam ii facea numai rau doar lui , nu si mie.

    Nu mai avem mult pana la jihad in trafic , dupa cateva maini / picioare / dinti rupti nu cred ca se mai incumeta sa fie prost nici unul . Daca ar da si Politia cateva mii de amenzi pe zi (dar ei au alte treburi nu au timp de prostii) s-ar invata minte sa nu mai parcheze ca animalele peste tot , 2 minute boss pe „avari` „

    00
    • Dacă aveai cameră trebuia să îl lovești. Cu copilul în mașină. Învăța și el și copilul o lecție de viață.

      Să mă scutiți cu grija pentru copil. Nu sunt eu responsabil de copii proștilor.

      00
  12. Mi s-a întâmplat de cel puțin 20-30 de ori ca atunci când aștept la coadă/în trafic să las un pic de spațiu între mine și cel din față ca să traverseze alți clienți, pietonii sau mașinile care vin din lateral și de fapt să mă trezesc că se bagă altcineva în față. De obicei, replica este: „ah, păi nu v-am văzut că erați la coadă!”

    Mi se întâmplă des să fiu împins cu căruciorul de cumpărături din spate dacă las spațiu între mine și cel dinainte sau să fiu claxonat dacă nu m-am lipit de mașina din față.

    Evident, pandemia a fost un coșmar din punctul ăsta de vedere, pentru că românul nu are cum să respecte 1.5 m distanță la o coadă nici dacă îl bați. Aproape m-am luat la bătaie cu un moș la poștă care efectiv stătea lipit de spatele meu. I-am zis că dacă îmi mai atinge rucsacul încă o dată, chem poliția pentru tentativă de furt. :D

    00
    • Iti spun eu un truc care merge intotdeauna pentru a scapa de inghionteli la orice coada, a mers foarte bine si inainte si in timpul pandemiei :)
      Cand simti pe cineva in ceafa te intorci la un moment dat, ca si cand nu ai stii ca e cineva acolo si fara sa pui mana la gura / nas ii ftuti fie un stranut din ala nesimtit (daca poti) fie o tuse oribila cu cat mai multi stropi direct in fata scuzandu-te in acelasi timp de genul „Scuze, am vrut sa ma feresc si de aia m-am intors” :)
      Intotdeauna a functionat.

      00
  13. De curiozitate, cum s-a dovedit ca erau bune gardurile? STB-ul nu a oferit nici o statistica legata de viteza medie de deplasare a tramvaielor inainte si dupa montarea lor.
    In plus, jumatate au fost deja demontate si nu am vazut pe nimeni care sa urle ca acum tramvaiele merg mult mai lent pe acele tronsoane.

    00
    • Dar nu de viteza era vorba, ci de timp. Tramvaiul ala circula cursiv acum, nu mai asteapta dupa toti retardatii care blocau sinele.

      00
    • Sunt articole imediat după implementate care vorbesc de înjumătățirea timpului.

      00
    • 1. Viteza medie se calculeaza folosind formula distanta/timp. Automat daca viteza medie creste, scade timpul de deplasare intre 2 puncte (este fizica elementara).
      Dar daca ti se pare mai usor de inteles, pot sa reformulez:
      „STB-ul nu a oferit nici o statistica legata de timpul mediu de parcurgere a traseului de catre tramvaie inainte si dupa montarea gardurilor.”

      2. Din observatiile mele, tramvaiul circula ceva mai cursiv intre statii, dar asteapta mult mai mult sa treaca de intersectii, asa ca timpul total de deplasarea este acelasi.

      3. Dar totusi, sa presupunem ca este ca tine. Care sunt traseele pe care ai observat tu personal ca acum se circula mai repede decat in urma cu 3 ani?

      00
    • @ion, ai vreun exemplu de articol in care sa se discuta de timp efectiv? Ca eu nu am vazut decat articole in care „Gigel” si „Ionel” spuneau ca este mai rapid, fara ca nimeni sa prezinte niste cifre reale.

      00
    • Nenea Andrei, nu mai insista. Daca puteam iti mai dadeam un minus.
      Alt avantaj al gardurilor este ca salvarile pot merge mai repede pe sinele de tramvai.Stiu, nu iti pasa, dar pentru cineva bolnav orice minut sau secunda conteaza !

      00
    • @gigi, depinde doar de directia in care vor sa mearga ambulantele. Pentru ca daca ies de pe o strada si trebuie sa vireze la stanga pe bulevard… nu se poate pentru ca exista carduri. La fel si daca trebuie sa vireze la dreapta… pana al prima intersectie vor merge tot printre masini pentru ca nu pot intra pe linia de tramvai din cauza gardurilor.

      Dar na, voi puteti sa-mi dati thumbs down in continuare fara ca nimeni sa aduca niciun argument logic. Dar la ce pot sa ma astept cand @punKreas a primit o multime de like-uri, desi nu stie ca timpul de deplasare si viteza medie sunt in relatie de interdependenta.

      Cu toata sustinerea voastra, pe Soseaua Oltenitei au fost scoase gardurile. Si din cate ma inteles, urmeaza sa fie scoase si cele de pe Mihai Bravu. Nu stiu de ce, dar se pare ca asa a decis Primaria.

      00
    • @Andrei G
      Nu exista statistici pentru ca nu prea existau nici inainte dar la firul ierbii se poate observa o imbunatatire semnificativa atat pentru tramvaie, pentru ambulante cat si pentru restul traficului.
      Ai dreptate partial legat de intersectii asta pentru ca nu se face o semaforizare separata pentru tramvaie (s-a inceput in unele intersectii, dar stim cu totii ce strategie lipsa de semaforizare avem) dar poti sa faci un test simplu la ora 9 dimineata, ia un 335 de la Iancului si pune un prieten sa ia 330 (care circula pe linia de tramvai) sau un 1 si vedem cine ajunge primul la Perla.
      Asta cu ambulantele care nu pot face stanga e cam falsa, se pierd 20-30 de secunde pana ajung in intersectia urmatoare si intorc dar ambulantierii stiu sa o ia pe stradute si sa iasa repede. Ce pierd nefacand stanga castiga ca nu-si mai fac loc prin trafic.
      Iar traficul, cel putin pe Stefan Cel Mare si Mihai Bravu pe unde circul aproape zilnic la ore de varf s-a imbunatatit de cand nu mai apar grabitii pe linia de tramvai care sa se bage inapoi pe banda inainte de statii sau sa faca dreapta de pe linia de tramvai in intersectii. E aglomerat dar se circula, nu se sta aproape deloc (intre Perla si Iancului se sta mai mult doar la Ferdinand, din cauza semaforizarii dezastruoase de acolo).

      00
    • În timp ce calculezi tangenta, eu îți spun că nu mai stau aiurea pe Ștefan cel Mare pentru ca sunt unii piloți și merg pe linia de tramvai.
      Și când ajungeau la semafor, pierdeau curajul și vroiau pe banda.
      Iar tramvai care sa ia câte unul în tampoane pentru ca vroia sa întoarcă pe linie continua, n am văzut de ceva timp…
      Asta nu știu dacă este un plus sau nu🤣

      00
    • @Andrei G inteleg ca tu vrei ceva oficial, dar cei care circulau prin anumite zone zilnic au sesizat lejer diferenta de timp pentru a parcurge acelasi traseu la acelasi interval orar. Atat daca vorbim de cei cu tramvaiul cat si de soferi. Diferenta a fost undeva de 15-20 de minute in unele zone, spre ex cei care mergeau incolo spre Lujerului si veneau din Pipera.

      00
    • @N, cred ca discutam de lucruri diferite. Ce legatura are Lujerului cu gardurile de pe Oltenitei, Mihai Bravu sau Stefan cel Mare?

      @Gabriel, merg destul de des cu tramvaiele 1 si 10 si nu am observat imbunatatirea asta de care spune toata lumea pe aici. A fost doar ceva marginal.
      Si, tinand cont de raspunsul de mai sus, am impresia ca o mare parte dintre cei care nu sunt de acord cu mine, nici nu pre circula pe traseele respective. Se bazeaza doar pe cele 2 interviuri care au aparut acum 2 ani in presa.

      00
    • Ceva oficial-ish – linia 21 Centru-Colentina. Flux crescut, au redus necesarul cu 7 tramvaie pe traseu, redistribuți. 41 – redus timpii cu 5 minute în orele de vârf.

      00
    • Traseele 1 & 10 au blocaj pe Vasile Milea/AFI, nu faci buclă și nici nu a existat un interes pentru suplimentare garnituri. Un tramvai care vine la jumătate de oră la fel de bine poate să nu vină.

      00
    • Am zis in ideea ca pt a ajunge la lujerului din pipera cobori de pe podul basarab dar imi scapa numele bulevardului, acolo au pus gard. Acum unde stau in Obor se merge cu tramvaiul blana spre Colentina indiferent de ora.

      00
    • @Andrei ia în pula mea tramvaiul și fă-ți singur statistica, boule

      00
    • @Flat, daca nu te descurci sa citesti, asta am si spus: ca am mers cu tramvaiul si nu exista o diferenta majora in ceea ce priveste timpul total de deplasare.

      Macar ceilalti au incercat sa-mi explice de ce gresesc, insa tu nu ai venit decat cu p_la in gura.

      00
    • @Andrei referitor la ambulanțe și făcut stânga, din ce am văzut pe Ștefan Cel Mare, unde sunt spitale au lăsat spațiu ca ambulanțele să poată intra și ieși de pe liniile de tramvai.

      00
    • De vreo 2 ani se întâmplă să vin cu autocarul de la țărănoaia la București și intră prin Colentina. După vreo 2 experiențe neplăcute, mă dau jos la capătul tramvaiului și iau tramvaiul.
      Cu tot timpul parcurs pe jos până la prima stație (omul oprește unde poate, nu unde îmi cășună mie) și timpul de așteptare în stație, după maxim 3 stații tramvaiul depășește autocarul cu care am venit, am verificat de fiecare dată (o singură dată a fost după 4 stații).

      00
    • Ba exista o diferenta majora, perceptia ta este gresita. Sunt probabil 10-15 minute recuperate.

      De asemenea, asteptarile tale sunt nerealiste daca crezi ca prin instalarea de garduri, tramvaiele alea hodorogite se transforma magic in sageti moderne care circula cu 80km/h. Mai e si problema semaforizarii defectuoase, care nu da verde tramvaiului.

      00
    • @Flat, in același timp și eu spun că percepția ta este greșită și este influențată de articolele din presă unde ți s-a spus ca timpul s-a redus considerabil.

      PS: de ce oare trebuie să ne bazăm pe percepție și nu poate veni Primăria să ofere diste informații concrete?

      PS2: exact la problema cu semafoarele din intersecții ma refer și eu. Chiar dacă între stații se economisește timp, o mare parte se pierde la semafoare sau în intersecții.

      00
    • @Andre G, dar semafoarele și intersecțiile nu existau și înainte de garduri? Eu le vad constante în ecuația asta.

      00
    • Existau, dar nu erau atat de aglomerate pentru ca cei care voiau sa intoarca faceau asta undeva pe traseu, trecand peste liniile de tramvai. Acum, din cauza gardurilor, orice sofer care iese intr-un bulevard mare si vrea sa vireze stanga, este obligat sa mearga pana in prima intersectie si sa intoarca acolo.
      Ca exemplu vezi articolul lui Vali de acum 1-2 saptamani despre intersectia de la Floreasca.

      Desi toata lumea m-a injurat, eu nu am zis ca nu sunt bune gardurile in general. Problema mea este ca au fost puse fara sa se ia in calcul si alte masuri complementare, asa ca eficienta lor pentru tramvaie este nesemnificativa, iar pentru restul traficului au dus la cresterea considerabila a timpului de deplasare.

      00
  14. Mie mi s-a întâmplat de cateva ori sa stau la coada și sa las loc liber de trecere în fata mea pt ca era genul de loc care avea un flux de oameni chiar în zona aceea și sa vina cineva și sa se bage fix în locul lăsat liber…pai da, păstrasem locul fix pt Gigel/Gigica :)

    00
    • Și mie mi se întâmplă. De fiecare dată atrag atenția „vaaai, dar nu v-am văzut, de ce nu stați la coadă” „stau la coadă, uitați-mă, am lăsat spațiu să treacă lumea” ochi holbați și fălci pe jos. Nu știu ce spune moaca mea, că statura e insignifiantă (și nici nu port vreo uniformă :) ), dar nimeni, niciodată, nu a rămas unde se așezase, toți s-au dus unde era în mod real capătul cozii. :)

      Mai sunt și cei care se așează după mine, dar mă interpelează „de ce nu înaintați, că e loc?” „Că să treacă lumea” . „Aaaaa”, uneori asezonat cu „nu m-am gândit la asta”.

      Cei mai speciali sunt ăia care sunt la coadă ultimii în dreptul benzii, inclusiv în dreptul rafturilor care sunt imediat după bandă și-mi fac semn sau mă cheamă să vin în spatele lor. Nu mulțumesc, mă duc doar când cred eu că încap fără să încurc „traficul”.

      00
    • De treaba asta se plânge soția mai mereu, lasă spatiu de trecere, spatiu sa nu stea in ceafa celuilalt și isteții se baga in față la casă.
      Or fi și care nu sunt atenți și nu își dau seama, dar e interesant cum nu își dau ei seama fix in fața unor femei.

      00
  15. Voi inca mai sperati ca Romania o sa se schimbe!?

    Cati oameni OK cunoasteti si care fac mai mult de 1 copil maaaxim 2?

    Cei mai multi se nasc in familiile sarace cu posibilitati reduse ceea ce duce intr-o spirala mlastinoasa…

    Pe termen lung mediocritatea va reprezenta 90% dintre romani, nu vom scapa niciodata de PSD.

    Garantez!

    00
    • Dacă ar fi așa cum spui tu, adică să fie peste 90% mediocri în Romârlania ar fi foarte bine și poate că mulți dintre cei plecați din țară se vor întoarce, ba chiar vor fi și străini care se vor bate să-și ia cetățenia română. Problema este că ceea ce se vede la orizont nu este mediocritate ci este prostie cruntă dar nu de aia oarecum drăguță și blândă cum e la cei cu sindrom Down (că dacă ar fi așa atunci țara asta ar fi totuși locuibilă) ci e din aia plină de ură, răutate și invidie la care se adaugă și o încăpățânare maximă și niște ochelari de cal. Pune peste toate astea nepăsarea față de orice și individualismul extrem și ai tabloul complet.

      00
    • L.E. Îmi cer scuze, m-am exprimat greșit, cei cu sindrom Down nu sunt de o prostie cruntă așa cum m-am exprimat eu greșit ci ăștialalți fără sindrom Down sunt așa. Zic asta fiindcă am văzut la televizor că sunt persoane cu sindrom Down care au și magazine și sunt funcționali.

      00
    • Asta pentru clarificare, ca să nu se înțeleagă cum că jignesc gratuit niște persoane cu handicap care nu pot dar vor și reușesc versus niște persoane fără vreun handicap care ar putea dar nu vor. E o diferență.

      00
  16. Zice un nene pe twitter, printre multe alte chestii bune (Kamil Galeev):

    „[…]Ukrainians suffered painful defeats in 2014 but were not destroyed. And whatever doesn’t kill you makes you stronger. Nothing sparks institutional evolution so much as a humiliating defeat and an existential threat that didn’t break your spine.”

    Ne mai trebuie vreo 10 colective, probabil un cutreumr d-ala mare, sau poate niste ruși mai aproape. Conflictul în sine e foarte bun, te scoate din starea de amorțeală clasică de „las-o bă că merge și-așa”. Când „a furat dar a și făcut” începe să coste prea mult pe prea mulți, se mai schimbă lucrurie.

    Până atunci, în afară să te enerveze pe tine pe cine crezi că au deranjat efectiv ăia doi ca au stat în drum?

    00
  17. Am fost acum un total trei zile în țară cu niște lucruri administrative.

    Singurul lucru care a funcționat de la bun început cum trebuie a fost hotelul. În rest nimic, nimic. La o bancă ți se dau informații contradictorii Callcenter, filială, altă filială, Callcenter. Apar bani ca fiind retrași deși la finalizarea tranzacției ATM ul nu a scos niciun cash. Plângere la politie contra necunoscut, fraudă bancară etc, mai degrabă se plângea polițistul să depun plângerea la o altă circă.
    Programare la un avocat de săptămâni, întrebat prin mail și la tel dacă mai are nevoie de ceva: nu, stați liniștit, avem tot ce ne trebuie, la programare mai avea nevoie de ceva.. WTF! După trei zile în țară am nevoie de o săptămână de concediu și de un pachet al noului meu prieten „Sedativ PC”.

    In România este o excepție ca ceva să meargă bine din prima și regula sa apară probleme de la început. Ar trebui sa fie invers.

    Cumva funcționează țara, merge, se dezvoltă tot înainte. Dacă toată energia asta pierdută de pomană cu tot felul de neatenții, scuze, etc. ar fi canalizată spre mai bine, ei atunci am avea țara pe care ne-o dorim.

    00
  18. „Până la urmă s-a dovedit că era bine. Nu pentru toți șoferii” ba da, pentru majoritatea soferilor traficul a fost imbunatatit si nu am zis-o eu, am auzit asta chiar si de la baieti care de obicei faceau manevra cu linia de tramvai. Asta pentru o perioada pana cand s-au uitat romanii ca se circula mai fluent si au zis ca ar fi cazul sa isi ia si ei masina si s-a dus dracu iar traficul :)))

    00
  19. Mă uit în jur și văd asta…

    https://www.aradon.ro/romania/un-politist-in-uniforma-a-fost-prins-furand-din-dedeman-1518064/

    Așa că nu mă mai uit de azi înainte. Îmi fac mie rău.🤭

    00
  20. Patit in Lidl, doamna lasa caruciorul in dreapta si se uita la raftul din stanga. Loc sa treci printre caucior si madam, nu. Ciocanesc usor cu caruciorul meu in caruciorul ei, se simte si il trage la ea. Trei minute mai tarziu, acelasi carucior, aceeasi doamna, alte rafturi, aceeasi pozitie. De data asta ma infig putin cu caruciorul in geanta ei, ca si cum n-am vazut-o. Mi-a aruncat o privire de parca eram stalker sau ceva. Bre, tine caruciorul pe partea pe care o blochezi cu fizicul.

    00
  21. Ca tot suntem la civism.

    https://youtu.be/x7f5EUCtcNE

    De ce nu mai apare nimic?

    00
  22. Mai e faza cu cretinii/ele care baga la supermarket caruciorul de cumparaturi langa raft si sta acolo sa se uite la produse o juma de ora,fara sa ia nimic.Carutul strans lipit de maini si de raft,sa nu cumva sa il ia careva.In tot timpul asta tu stai si privesti sau te rogi de plavan sa se dea la o parte.Abia la a treia incercare taranoiul se da ofuscat-iritat de langa raft, dupa care se duce sa deranjeze pe altcineva.

    00
  23. Se numeste simplu empatie.

    00
  24. Ai pretentii mult prea mari de la o tara de prosti si tampiti. Efectiv, procentul celor care mai gandesc in tara asta, e infim in comparatie cu gramada de prosti.
    Si nu, argumentul cu „isi doresc o tara ca afara”, nu e valabil in cazul prostilor. Ei sunt doar prosti si le place asa.

    00
  25. Eu las loc de trecere. Problema este că trebuie să mă cert cu cei ce se bagă în față pentru că au impresia că eu nu stau la coadă.

    00
  26. O singura curiozitate am. Baietii aia(unu curatel si unul murdarel)erau singurii care stationau pe culoar? Sau mai erau si altii, in stanga ori dreapta lor? Poate erau pierduti in socoteli si nu si-au dat seama ca ai tupeul sa ai curajul sa indraznesti sa ii deranjezi tocmai pe ei. Si o ultima intrebare…la sfarsit ai multumit cand ti-au facut loc? Si daca ai multumit, ai multumit ca ti-au facut loc ori ca nu ti-au dat un cap in gura?
    Multumesc anticipat.

    00
  27. Bune gardurile alea ce delimitează liniile de tramvai de șosea. Din păcate multe au fost desființate

    00
  28. Stai pieton la semafor. E rosu pentru pietoni, dar nu trec masini.
    Atata timp cat din gloata de pietoni care asteapta sunt inca doi care asteapta in continuare cu mine sa se faca verde, am inca sperante.

    00
  29. In principiu, cred ca lucrurile se vor înrăutăți.

    Caz real, acum câteva zile în Lidl: 2 părinți plus copil mic, pe picioarele lui. Culoar lat, ei erau răsfirați de-a latul. Pe lângă copil era greu, nu ținea direcția, deh, copil. Până la urmă trec de ei și fac doar un gest, ridic mâna dreaptă, gen Jesus, ce oameni, ce plm, sunteți prosti, chiar trebuie sa blocați tot culoarul? Pe măsură ce ma îndepărtam, i-am auzit, comentau, că nu aveam loc.
    Mă duc pe alt culoar, mă reîntâlnesc cu ei. Nu fac absolut nici o chestie, gen, uitasem faza, mă apropii de un galantare cu fructe, acolo mama și copilul. Ea, Hai mami sa ne dam mai așa, să nu deranjam pe domnul. În zeflemea, logic. Nu am zis nimic, doar m-am uitat cu ură și scârbă la tatăl, era și el în apropiere. Nu știu cât a înțeles din privirea mea, aveam mască.

    Eh, acum va întreb eu: credeți ca a înțeles ceva corect copilul sau se va purta și el fix la fel ca un nesimțit cu obrazul gros, când va fi mare?

    00
    • N-au priceput de ce ai făcut asta, pt că n-au înțeles ce greseau. Nu-și dădeau seama că sunt atât de împrăștiați că nu mai e loc. Unii oameni nu realizează întotdeauna.

      Eu personal verbalizez politicos : îmi permiteți să trec? Întotdeauna persoana a doua plural pt orice individ de la 10-12 ani în sus și ton decent. Niciodată n-a făcut nimeni scandal, inclusiv indivizi aparent lesne scandalizabili. Ba chiar uneori constată și ei că au lăsat căruciorul aiurea, sunt împrăștiați sau ceva.
      Sunt atât de ultra-politicoasă încât e posibil ca stilul meu să fie ușor pasiv-agresiv, dar niciodată n-am luat bătaie și nimeni n-a țipat la mine.

      Și mie mi se întâmplă să las căruciorul aiurea sau mai știu eu ce, când sunt foarte obosită sau foarte grăbită, dacă sunt apostrofată, mă repliez și-mi cer scuze.

      00
    • @AB: „N-au priceput de ce ai făcut asta, pt că n-au înțeles ce greseau. Nu-și dădeau seama că sunt atât de împrăștiați că nu mai e loc.” deja i-ai scuzat și le-ai dat o normalitate în comportament. Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Oamenii realizează mereu, dar o fac de muiști, de tute, de leneși, din lipsă de respect și cauza de bună creștere.
      NU este vorba să îți trebuiască masterate să știi ca nu trebuie sa ocupi tu cu toată familia /căruțul de cumpărături, tot holul. Este ceva mult prea simplu ca să cauți scuze în așa ceva. Plus că sigur au mai pățit sa fie mustrati pentru acest tip de comportament.
      Da, și eu câteodată fac pe prostul și sunt extrem de politicos, dar câteodată ți se umple paharul.
      Și în plus, ce am făcut? Am trecut de ei, nu am spus nimic, nu m-am întors și am ridicat mâna dreaptă, puțin asemănător cum fac italienii la volan acel gest.
      Dacă NU se simțeau vinovați nici nu băgau de seamă. Știi cum zic?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile