Vina statului și vina cumpărătorului

La incendiul de la Constanța, citesc un reportaj de pe ProTV:

Parcarea imobilului nu avea autorizație de la pompieri, iar blocul are mai multe etaje decât sunt trecute în autorizația de construire.

Aici e vina statului, care trebuia să apere cetățenii. Să băgăm la pârnaie cine a autorizat locuirea blocului, notarii care au autentificat cumpărarea de apartamente la etaje inexistente, dirigintele de șantier, dezvoltatorul imobiliar și să facem un control general pentru a ne asigura că nu sunt alte blocuri cu etaje fantomă în oraș. Relativ simplu.

Dar…

„Să nu facă ei un sistem de stingere a incendiului, un sistem de apă să monteze… Mi se pare strigător la cer!”.

Da. Dar cine a cumpărat așa? Fără hidrant pe stradă, fără alarme. Cine nu și-a montat măcar un senzor de fum? Nu e strigător la cer să nu faci nimic pentru a te proteja? OK, nu ai avut bani de mai mult, dezvoltatorul e un nenorocit, dar tu, tu ai vreo responsabilitate? Sau doar restul?

De asemenea, ați auzit vreo reacție de la Arafat sau de la cineva din orice minister despre cum e posibil să construiești mai multe etaje decât ai în acte și cum să vinzi apartamentele fantomă?

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Eu as fi foarte, dar foarte interesat cat costa acolo un apartament. Ca nu stiu de ce am un feeling ca nu a fost chiar low budget un apartament acolo.
    Daca a fost scump intradevar, iar dezvoltatorul nu a fost in stare sa instaleze niste stropitori in parcare, deci s-a zgarcit la niste bani unde rezoltatul e vizibil (adica vezi stropitorile alea), nu vreau sa ma gandesc ce alte compromisuri a mai facut prin alte parti.

    00
    • Am găsit eu un 3 camere, că am fost interesat de același lucru. 72,5k. Am dat și de o postare pe FB, din 2015, în care spuneau că prețurile pleacă de la 31,8k. Probabil că la suma aia primeai o garsonieră de 35mp sau pe aproape.

      https://constantaonline.net/imobiliare/vanzari-apartamente-2-camere/south-park-residence-zona-km-4-5-apartament-3-camere-la-cheie_i83453

      00
    • E zona de sud, a fost mai ieftin, peste gard au Lidl deci pentru unii e lux. Am auzit ca asiguratorii nu platesc apartamentele daca blocul nu avea toate autorizațiile se va ajunge la avocati judecati ani de zile etc, despre cei cu masini fara casco discutia e inchisa din start, urmarile vor fi mai dure decat dupa Colectiv adica nimic.

      00
    • >95.000€. Trei camere, ~90m² (caută Grindeanu Residence, că așa se numește zona aia).

      Locul de parcare se plătește extra.

      Stropitorile erau montate dar… nu funcționau.

      00
    • Intrebati pe popa Banu, locuitor afectat, care da cu sapa la Biserica sf Mina unde acu ceva ani un popă ce slujea acolo a fost zburat ca nu i-a dat lui Șpagoveanu 30k euro sa mai ramina acolo.

      00
    • @Ionuț Staicu

      La banii ăia, țevile, robineții, instalația electrică, ar trebui să fie din titaniu.

      00
    • Aproape nici unul dintre blocurile noi din Constanta, Mamaia si Navodari nu respecta nu mai zic de regimul de inaltime din PUZ, dar nici autorizatiile de constructii. Si nimeni, la cumparare, nu cere sa vada aceste hartii. Si absolut nimeni nu raspunde pentru asta. Nici macar o mustrare nu primesc functionarii aia, desi orasul e plin de astfel de blocuri. Scoate „investitorul” autorizatie sa-si faca o casa P+1 in cartier de case, in cateva luni a ajuns la etajul 6. I shit you not!

      00
    • Eu su t curios de altceva, referitor la asigurări…

      Majoritatea apartamentelor acelora au fost cumpărate pe credit, deci o divizie a unei bănci s-a uitat pe acte și a decis ca e ok sa dea creditul. Majoritatea creditelor (dacă nu toate) au obligativitatea unei asigurări de bun.

      Ei bine, dacă asiguratorul nu plătește din lipsa de autorizații, banca rămâne cu buza umflata, ca la final de zi creditul ala e assest-ul ei pe care l-a tratat cu indiferenta.

      De aici deduc ca băncile e posibil sa fie mai exigente pe viitor când vine vorba de revizuirea actelor construcțiilor noi, deci e posibil ca „dezvoltatorul” sa nu mai poată vinde decât cash, caz în care scade cererea și deci și prețul și și și și și bine ați venit în prima criza imobiliara 100% romaneasca

      00
    • @Andrei nu plătește nimeni imobiliarele cu „cash”, toate plățile se fac prin transfer bancar.

      01
  2. Dar e foarte ciudat ce a putut sa arda in halul asta ?

    00
  3. Ar fi interesant sa ne explice un avocat cum se poate sa se ceara in instanta autorizatie de construire pentru un bloc construit deja, in care locuiesc oameni, si de ce un judecator ar autoriza atare abominatie.

    00
    • Ai fi uimit, insa asta e practica curenta. Construiesti peste cat ai autorizatie si dupa aia te duci si le bagi in legalitate ca doar n-o darami etajele extra. Si se dau re-autorizari gramada asa.

      10
    • @hash

      Ce procuror, ce judecător (apropo de CSM, Savonea, Dănileț etc) ar avea curajul sa condamne copii & nepoți, ori nepoate, de generali de Securitate, servicii?

      Să-ți dau un exemplu; pe nepoții generalului Constantin Anghelache, crezi că vor vedea interiorul pușcăriei pentru 20-30 de ani?

      00
    • Se poate și chiar destul de des. Pentru că se face proiect și acte pentru 4 etaje și te trezești cu 6-7. Nimeni de la primărie nu are de făcut teren, pentru verificare. Nimeni din puliția locală nu se pricepe, toți au între 8 și 12 clase, cel mult o facultate noname pentru palmares (și ăia sînt ofițeri deja, pentru că reușesc să scrie citeț).
      ”Intrarea în legalitate” se face plătind o amendă de 1000 de lei și refacerea actelor de autorizare. Se pune ștampila și totul e OK.
      Blocul în cauză avea ”doar” un etaj în plus, în acte era etaj tehnic iar constructorii l-au făcut locuibil și puse apartamentele la vînzare.
      (informații din interior)

      00
    • @hash, hai sa nu fim prosti, tu și cei 13 care ti-au dat like.

      Autorizatia de constructie se obtine de la Primarie. Cred ca oricine stie asta, mai putin fudulii de pe net care cred ca le stiu pe toate.

      https://www.storia.ro/blog/home–deco/cum-primesti-o-autorizatie-de-constructie-5-pasi-pe-care-trebuie-sa-ii-urmezi/

      E infiorator ca in anul 2021, exista unii care se dau atat de destepti, dar nu sunt in stare sa obtina niste informatii simple, folosind creierul si internetul.

      00
    • Întâi iei autorizație locuință familială D(„parcare”)+P+2+3Retras+M în zonă de P+2. Construiești. La intabulare faci separare pe 10 apartamente, demisol, mansardă, tot. Parcarea se face pe stradă. înregistrezi pe rol înainte și te duci cu taxele plătite(o altă instituție a statului și-a dat acordul – asta e scuza perfectă). La sfârșit 1 apartament la primărie, 1 la mănăstirea de maici. Ce nu se vinde: locuință socială pentru că 1 apartament…
      Cazul lui hash: bloc sector 5 care a ars, fără autorizație de construcție, unde cumpărătorii au plătit dezvoltatorului, fără bancă, doar un act la notar? sau e altul.
      TLDR;
      Pentru că judecătorul e gard în gard cu șeful de secție de la municipal, cu comisarul șef, cu șeful la carmangerie, cu dezvoltatorul și nu e ok să ne certăm cu vecinii.

      00
    • Pe clasicul principiu „easier to ask forgiveness than to get permission”.

      00
  4. Grenfell Tower românesc. In caz de incendiu, o să fie carnagiu prin Popești Leordeni și Chiajna.

    00
  5. Pe langa psihologul de serviciu al blogului poate e nevoie si de un avocat al blogului…
    Altfel inca un lucru tragic ce s-ar fi putut evita in tara asta, inca un incendiu.
    Partea buna este ca pagubele sunt doar materiale si nu sunt pierderi de vieti.

    00
    • de-ar fi pagubă și prostia …

      00
    • Se pune accent pe izolatie, pe drept cuvant, dar polistirenul alb arde de rupe.
      Ala ignifug e mai scump, deci cladirile din Romania sunt ruguri funerare.

      In oras o autorizatie e sf si pt o casa, mai ales in unele sectoare din Bucuresti.
      Legea constructiilor are grija ca nimeni sa nu fie de vina…

      00
    • Se pune accent pe izolatie, pe drept cuvant, dar polistirenul alb arde de rupe.
      Ala ignifug e mai scump, deci cladirile din Romania sunt ruguri funerare.

      când am izolat casa am testat. nu am crezut că scrie pe ambalaj că e ignifug. am testat.
      după care, in primăvară, cineva a testat pentru mine, când a lansat lampioane și unul mi-a aterizat în curte.
      o să public la un moment dat niște poze amuzante.

    • Niste cretini aia care dau drumul la lampioane in orase. Mi-a cazut si mie unul acum vreo 3 ani langa usa de la pod, dar din fericire eram in curte si l-am vazut. Nu stiu daca ar fi luat foc sau nu, dar ma bucur ca nu am aflat.

      00
    • @zoso aștept cu interes articolul.
      Acum 2 ani am izolat casa cu polistiren ignifug (nu mi-a dat prin cap sa ii dau foc inainte sa-l montez :( ) Mi-au ramas la final 2 bucati pe care am zis sa le testez si in 1-2 minute s-au topit cu totul. Ce e drept ca au ars fara flacara deschisa

      00
  6. Notarii care au autentificat contractele pt cele 2 etaje ilegale ce zic?
    Dar cei de la ISU?
    Nu neg, și cumpărătorii au o vina, dar ăștia de mai sus primesc bani pt a verifica legalitatea și „starea” la incendiu.

    00
    • Notarii autentifica contractele in baza a ce e intabulat. Problema e la primarie nu la ei. Nu ca notarii ar fi niste sfinti, dar nu iti intabuleaza imobilul un notar.

      00
    • Unde scrie că notarii sunt ingineri civili?

      00
    • Din cate stiu se poate face intabularea constructiilor ridicate fara autorizatie daca au trecut minim 3 ani de la data constructiei si te prezinti cu o expertiza tehnica care atesta siguranta constructiei.

      00
  7. Are sens să întrebăm dacă vreunul din apartamente era asigurat?!
    Nu că ar fi și despăgubit, cu atâtea ilegalitați la acte…

    00
    • Cu siguranta erau asigurate. Majoritatea cumpara cu credite ce vin la pachet cu asigurari, cesionate in favoarea bancii, bineinteles.
      Si da, exista cazuri in care bancile trec cu vederea anumite lucruri neortodoxe doar ca sa iti dea imprumutul. Daca ultimele etaje erau chiar ilegale si in acte atunci posibil sa fi fost cumparate cu banul jos, avand preturi mai mici decat restul dar atractive pentru cineva cu cash, chiar si fara autorizatii. In ultimul caz nici asigurare nu cred ca primesti, dar sigur exista niste tertipuri.

      00
    • In teorie daca locuintele au fost cumparate prin credit ipotecar, acele locuinte sunt asigurate si polita este cesionata bancii. Problemele pot aparea din partea asiguratorului care daca va incepe sa frunzareasca actele gaseste chestii neconforme sau incomplete si situatia se complica. La toata povestea asta mai adauga povestea cu darea-n plata a unei locuinte si s-ar putea ca tabloul sa arate si mai trist.
      In orice tara civilizata dupa un asemenea eveniment se facea o ancheta serioasa de unde se luau niste decizii privind la tot ce inseamna constructii de locuinte si securitatea la incendiu. Cum nu suntem acolo o sa ne plangem 3-4 zile si deja o sa ne gandima la saramale si porc ca deh vine Craciunul.
      Si adevarata intrebare care trebuie sa fie pusa este urmatoarea: Cate din locuintele noi construite in ultimii 10 ani sunt sigure din punct de vedere al securitatii de incendiu? Si dupa ce raspundem la asta putem sa mergem mai departe cu alte intrebari al caror raspuns nu ne va place. Dar din nou sa investim in imobiliare ca asta e viitorul.

      00
  8. „Eu am platit, dom’le, restul sa isi faca treaba”

    Asta e mentalitatea.

    00
  9. Viata unui dezvoltator imobiliar in cateva randuri

    Cand ai in plan sa construiesti un bloc de 8 etaje iti faci niste calcule. Cand ajungi aproape de finalizare pe uiti pe cifre si vezi ca n-o sa fie bine. Lumea is vrea parandaratul si te ameninta ca-ti blocheaza lucrarile. Ce faci? Suni argitectul/inginerul si-l intrebi daca structura de rezistenta mai suporta inca 2 etaje. El spune ca teoretic ar putea dar nu recomanda si nu va semna pt asa ceva. Si atunci te prinzi de cap, nu dormi 2 zile si iei decizia cea mai despteapa din viata ta: ridici inca 2 etaje si o mansarda. Vinzi apartamentele, cumperi noul jeep electric de la Mercedes si incepi alt proiect.

    00
  10. Bo$$ dezvoltatorii nu respecta legea locuintei privind compartimentarea locuintei, de ce ar respecta tot ce inseamna securitate si protectie la incendiu?! O alta chestie foarte interesanta este ca romanii cumpara in continuare case, dar habar n-au ce inseamna a avea o casa si ce implica acest fapt.
    Bineinteles in continuare zic sa investim in imobiliare ca sigur o sa fie bine, ori murim pana terminam creditul, ori murim bine prajiti intr-un bloc din asta. Adevarata intrebare este cate dintre noile blocuri construite in ultimii ani nu sunt in situatia celui din Constanta?!

    00
    • https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/preturile-apartamentelor-in-crestere-in-principalele-orase-din-tara-prognoza-analistilor-pentru-2022.html

      Adevarata intrebare este cate dintre noile blocuri construite in ultimii ani nu sunt in situatia celui din Constanta?!

      de aia nu se verifică, ar fi prea multe :)

    • Problema e că proștii dau banii pe apartament cînd încă e la stadiul de groapă, iar la predare sînt puși în fața faprului împlinit. Încă nu s-au învățat minte de acu 30 de ani de la marile țepe date de turcul de la ”Vila”…

      00
    • @vali
      Stiu ca preturile tot cresc si ca mai nou ai facilitati de Viena in Bucuresti. Si pot intelege foarte bine cresterea cand are o fundatie serioasa. Doar ca uitandu-ma la orice cautare de imobil nou din toate marile orase ale tarii, numai din poze poti vedea niste chestii neconforme care ar trebui sa-ti dea niste semne de intrebare.
      Si din nou problema nu este ca unele au o compartimentare defectuoasa, ci faptul ca nimeni nu se sesizeaza, respectiv nimeni nu-si pune intrebare simpla: Daca la compartimentare ma tepuieste, unde ma va mai tepui?! Adica daca faci economii la suprafata, de ce nu ai face la instalatia electrica, la cea sanitara sau la izolatie?! Acestea sunt niste intrebari corecte pe care oricine cumpara o locuinta trebuie sa si le puna, pe langa pret si clasicul deja loc de parcare.
      @marinel
      Povestea cu luatul din groapa are un fundament simplu. Mai precis pretul de achizitie al unei locuinte in acel stadiu este cu 10-20% poate mai mult. In anumite situatii diferenta aia inseamna fix clasicul loc de parcare. Pe langa asta acum se practica contul de tip escrow unde suma este blocata pana la receptia lucrarii. Problemele apar cand situatia din teren se schimba, gen se suspenda PUZ-ul sau regimul de inaltime nu mai este acceptat.

      00
    • @Asdad2005

      Cresterea nu are o fundatie serioasa ci se intampla tot in baza incompetentei autoritatilor si nepasarii populatiei. Lozinca este „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”. Asta a condus la o infrastructura substandard pentru anul 2021, fapt care pericliteaza posibilitatea fostelor orase industriale de a mai avea economii active.

      Cand majoritatea joburilor care pot oferi o potentiala cariera sunt acumulate in cinci-sase orase din toata tara este de asteptat ca preturile imobiliarelor sa explodeze in numai catiiva ani.

      Ori putini sunt investitorii care au resursele necesare pentru a construi si fabrica, si infrastructura lipsa. Iar politicienii nostri nu sunt doar lacomi dupa bani ci si dupa putere. Iar asta duce la politici nesigure pentru potentialii invstitori care ar fi dispusi sa construiasca infrastructura pe banii lor.

      Marea problema nu este doar legislatia slaba si contraintuitiva pentru mediul de afaceri cat este impredictibilitatea schimbarilor legislative.

      Daca ai legi slabe dar stabile tot poti, cu ceva efort, sa pui bazele unei afaceri. Daca ai legi care se schimba dupa cum bate vantul si dupa cum este ales partidul, nu prea-i convine nimanui sa investeasca prea mult.

      00
    • @vosidit98
      Creșterile din ultimii ani au venit odată ce au crescut salariile, iar multe au venit pentru ca a apărut conceptul de lux. Problema reala este ca multe locuințe nu prea respecta legea locuinței și nu au vreun fundament urbanistic fapt ce se vede în infrastructura de utilitate publica: trafic, caldura, energie.
      Pe lângă aceste lucruri mulți dezvoltatori rezolva prin sfanta spaga orice problema, întrucât gradul de fiscalizare nu este unul foarte ridicat multe lucrări platindu-se la gri sa nu zic la negru. Iar asta se întâmplă nu din cauza cadrului legislativ nepredictibil ci din cauza indolentei specifice statului roman.
      Și din nou treaba este foarte frumoasa pana când se întâmplă un accident cum a fost cel de la Constanța și ai o dare în plata in masa a unor apartamente.

      00
  11. Asta cu Arafat sa verifice Autorizațiile de construcție e ca” Thank’s Obama” de la americani.
    O sa ajungeți să-l învinovățiți pe asta si de faptul ca vi se strica mancarea in frigider….

    00
    • Arafat e seful DSU institutie care are in subordonare IGSU aka Pompierii aka aia care emit autorizatii de securitate la incendiu.
      http://www.dsu.mai.gov.ro/institutii-in-subordinea-dsu/

      Omul e de zece ani la putere (poate chiar mai mult), timp in care povesti de genul au fost la ordinea zilei, plus tragedii mari precum Colectiv sau maternitatea Giulesti, Piatra-Neamt, Constanta, s.a.m.d.

      Si astea doar pe partea de securitate la incendiu, multi au uitat ca intr-o perioada avem o stire o data pe an cu cate un elicopter SMURD cazut la datorie.

      00
    • Exact, si nu au dat autorizație la incendiu pentru acel bloc, esti analfabet funcțional, sau trebuia să scrii ceva ?

      00
    • Eu sunt analfabet functional, iar tu fie foarte naiv, fie foarte prost.
      Traim in Romania, autorizatia de securitate la incendiu e doar o formalitate daca stii pe cine trebuie, precum marea majoritate a dezvoltatorilor imobiliari.

      00
    • Thanks, Arafat!

      00
  12. Daca o sa am timp,poate o sa scriu un guest post,legat de ilegalitatile ce se comit de catre asa zisi dezoltatori ,iar mai nou,am si un notar care a facut zeci de tranzactii cu terenuri unde in cabinetul lui 40% din valoarea terenului nu se trece in acte,si se plateste cash la negru.
    Iar daca esti nemultumit,aka comentezi,reactiile pornesc de la faptul ca esti neserios,ii faci sa piarda timpul,esti sarak,pana la amenintari sa iti vezi de treaba,sa iti tii gura ,ca o patesti.
    Randamentul in imobiliare din 2014 pana acum a fost fff mare,statul nu face nimic,dar eu va dau un sfat,emigrati,ca in Romania nu exista legi.

    00
  13. Apropos de asigurari, ca vad ca au ridicat cativa problema aici. Situatia este relativ simpla: poti sa iti asiguri apartamentul fara nici o problema si lunar sa platesti prima de asigurare. Insa, daca nu ai toate actele in regula si imobilul nu are toate actele in regula, asiguratorul nu-ti plateste nimic. Si nu, asiguratorul nu verifica ca ai actele in regula inainte sa-ti faca asigurarea si sa-ti ia banii.

    Importante sunt actele imobilului, ca a fost inretinut corespunzator, ca a avut toate avizele necesare etc.

    00
    • Din momentul în care ai cumpărat un serviciu, acesta trebuie făcut. Că nu verifică ei actele, e problema lor. Probabil urmează să intre încă o firmă de asigurări în faliment în urma pocinogului, dacă nu vor plăti la despăgubiri în procese pierdute…

      00
    • Asiguratorii zic ca au fost de buna credinta cand au facut contractul. Plus ca nu sunt obligati sa verifuce nimic. Si cand semnezi contractul de asigurare iti asumi ca ai toate actele in ordine.

      00
  14. Of.. romanul vrea si virgin, si cu sufletul in rai, si ieftin.

    Pt ca tot am construit pt mine si firma mea, am invatat foarte multe lucruri.
    Sunt un mini-dezvoltator, dar nu vand nimic, acumulez :D

    1. Ce are a face nr de etaje cu incendiul?
    NIMIC! Dar hai sa poluam subiectul…

    Pana acu 10-15 ani, amenda pt un etaj in plus era simbolica, deci se faceau cate puteau.

    Exista acum in lege ca poti suprainalta un etaj, suprafata cu X% din CUT; mai nou s-a bagat limitare ca nu se mai aplica decat daca NU ai beneficiat de PUZ.
    In alta lege (inca valabila) scrie ca suprainaltarea pot sa o faci DOAR daca ai Puz, asa ca fiecare primarie alege ceea ce vrea ea.

    Intr-adevar, marea problema este la partea notariala, care nu verifica autorizatiile.
    Arhitectul iti deseneaza ce vrei tu, structuristul la fel, mesterul face dupa hartie.

    Si daca notarul vinde apartamentele de la etajele fantoma (responsabilitatea autorizarii si-o ia dezvoltatorul), primaria are o problema sociala cand zice NIET!

    Ai N prosti care au cumparat apt fantoma si X prosti ce au cumparat apt la etajele legale.
    Ce faci acum? Etajele alea nu se darama cu guma de sters si cu flexul.
    Dezvoltatorul este un nene sau un SRL care va fi rapid radiat, dupa ce incaseaza banii.
    Tot blocul nu poate fi receptionat!

    Ai beneficiari, dezvoltator si banci, iar banii sunt in beton, nu poti da erase & rewind.

    E usor sa tai si sa spanzuri de la tastatura, dar real, nu ar mai trebui incheiate ante-contracte! Tranzactiile sa se faca doar dupa receptia finala.

    Stiu blocuri in sectorul 1 care sunt in aer, pt ca nebunii noi de la receptii se leaga de treburi puerile (nu etaje in plus, ci usi ce se deschid invers si niste pereti de rigips), iar lumea ia foc de un an, dar Clotilde e la litera legii, iar legea e tampita. E autorizatie data pe timpul PSD, aha… nu va dau receptia.
    Ma esti nebuna?
    Nu va dau receptia, pt ca autorizatia nu e in regula!
    Pai si eu ce fac acum?
    Nu ma intereseaza, nu semnez nimic!

    Viata bate filmul si legea.

    Asa se trece dintr-o extrema in alta.

    2. Dupa Colectiv, ai nevoie de aviz ISU, care in fct de norme etc iti spune ce sa faci ca sa iei avizul pt autorizatia de constructie.

    Abia DUPA receptie, dezvoltatorul, ar trebui sa ia acea AUTORIZAȚIA DE SECURITATE LA INCENDIU, dar nu o face nimeni, pt ca nu sunt sanctiuni si pentru ca adesea este o hartie inflamabila, inutila.
    Blocul e vandut, cladirea e receptionata. Ce sa mai faca ISU?
    Iti da o amenda daca ii chemi si nu e totul ok, dar ii cheama nimeni, ca se leaga de orice kkt pt spaga. Gasesc ei ceva, credeti-ma.

    Probabil ca au respectat punctele legii = nu era nevoie de instalatie automata de stingerea incendiilor in parcare.

    Centrala de incendiu, pompele, rezervoarele etc, costa ENORM, iar romanii pica pe spate ca gandacul cand afla ca locul de parcare e mai scump decat harbul sau => civilizati insemna BANI MULTI!

    Ca prim pas spre avizare pompieri (pt a obtine autorizatia), ceri de la Apanova (furnizor de apa), daca exista hidranti in apropiere (pe o raza de X m).
    Ei iti marcheaza pe planul 1:200 unde sunt pe strada.
    Daca exista, atunci nu mai e nevoie sa faci rezervoare si pompe (costa mult, modifici proiectul etc).

    Problema este ca acei hidranti au un debit REAL de kkt, daca ca e zona de joasa presiune. Eu a trebuit sa pun (ilegal) hidrofor, dupa ce am facut cladirea, pt ca nu aveam presiune la et 2.
    Problema practic este ca masina de pompieri nu poate sa se umple repede de la acei hidranti, fapt vazut live la un incendiu la cateva strazi distanta.

    Asadar, avem multe legi, unele logice, problema este ca infrastructura e din alt secol.

    Ai doua optiuni:
    – construiesti singur, in porumb, noroi si o sa vezi pe pielea ta ca toate costa de plangi cu lacrimi de sange
    – iei ceva facut de o firma mare, de preferinta dezvoltatorul principal sa fie o fime fond de investitii strain. Astia nu se kk pe ei si respecta tot ce e pe acte, pt ca nu dispar in neant dupa ce au facut n bloc in Romania.
    Dar… costa dublu, cel putin!

    00
    • Am inteles, deci potrivit tie, nimeni nu e de vina. Nici ala care construieste in plus, nici aia care ar trebui sa verifice constructia, ca din ce stiu eu, ISC iti poate opri santierul, nici aia care cumpara la etaje care nu exista si semneaza ca au primit si citit autorizatia de construire. Si apoi ne plangem ca nu gasim loc de parcare, ca strazile sunt aglomerate, ca nu face fata canalizarea, ca tot cade tensiunea, ca nu gasim loc pt copil la gradinita/scoala, ca totul este subdimensionat, cand de fapt problema e ca totul s-a construit cu 30% peste ce a fost autorizat si cuprins in planurile edilitare. Responsabilitatea e asa, in aer. Ce sa mai, un popo fara discernamant.

      00
    • *popor

      00
    • “nebunii noi de la receptii se leaga de treburi puerile” 😒

      00
    • @Bogumil

      „Stiu blocuri in sectorul 1 care sunt in aer, pt ca nebunii noi de la receptii se leaga de treburi puerile (nu etaje in plus, ci usi ce se deschid invers si niste pereti de rigips)”
      Nu vorbim de vreo lege sau regula aparuta brusc intre timp, nu?
      Cand a construit dezvoltatorul acolo, stia ca nu face cum trebuie. Si acum, in loc se rapare ce a facut prost, se plange ca au fost votati unii care chiar cer respectarea legii.

      „E autorizatie data pe timpul PSD, aha… nu va dau receptia.
      Ma esti nebuna?
      Nu va dau receptia, pt ca autorizatia nu e in regula!
      Pai si eu ce fac acum?
      Nu ma intereseaza, nu semnez nimic!

      Viata bate filmul si legea.”
      Problema nu este ca autorizatia a fost data de cineva din PSD, ci ca autorizatia nu este in regula – exact asa cum spui si tu in comentariu!
      Ce sa faca dezvoltatorul acum? Sa se duca sa ceara spaga inapoi.

      00
    • „Centrala de incendiu, pompele, rezervoarele etc, costa ENORM”

      OK, nu-i nimic de contrazis aici. Totul costa enorm pentru ca totul e importat din Vest la preturi de Germania dar trebuie platit din salarii romanesti. Doar ca oamenii astia trebuie sa si locuiasca undeva ca sa poata munci eficient.
      Un om al strazii nu va munci la acelasi nivel de productivitate; va fi mult mai tentat sa fure de la munca, se imbolnaveste mai des, etc.

      Cum se poate face totusi ca sa poata fi impacate si capra si varza ? Si dezvoltatorii, care vor profit; si oamenii de rand, care vor sa nu doarma in strada daca isi pierd jobul pentru cateva luni; si investitorii care vor sa-si asigure valoarea averii cumparand imobile ?

      00
    • @Bogumil
      Sunt doua chestii pe care tu le omiti aici:
      1. Nimeni nu are o problema cu pretul unui apartament. Bineinteles toata lumea cauta sa negocieze un pret favorabil ca e mai mult sau mai putin. Insa ceea ce deranjeaza este faptul ca absolut toate apartamentele noi au bube de toate felurile, iar cand se intampla diverse rahaturi cu totii ne prefacem ca nu vedem rahatul din fata noastra. Si cand spun bube ma refer la compartimentare proasta, instalatie sanitara de mantuiala, instalatia electrica la fel. Simplul fapt ca lumea cumpara si accepta asta denota faptul ca este o problema maricica. Acum a fost o petarda in parcare, poate data viitoare e un scurt ca instalatia electrica era facutat dupa ureche. Ne-am obisnuit cu un incendiu pe spital, incepem sa ne obisnuim si cu un incendiu pe bloc in fiecare luna?!
      2. Tot ceea ce s-a construit in ultimii ani a fost cu larga binecuvantare a autoritatilor locale si de foarte multe ori fara nici o noima. Nimeni nu a respectat vreo lege in teren, dar pe hartie sunt curati ca lacrima. Si din nou totul este frumos pana cand se intampla o chestie de genul celei de la Constanta. Chestie care da acum de gandit tuturor proprietarilor de locuinte din Romania in special cei din blocuri noi. Din nou vina nu este doar a dezvoltatorului, mai este si vina cumparatorului care foarte probabil stia constient la ce se baga.
      Si toate lucrurile astea se intampla pentru ca legile nu sunt respectate si nici macar aplicate, iar cand cineva le aplica brusc apar oameni care spun ca blocheaza piata cu cerintele lor aberante vezi exemplul tau. Daca toate legile astea aberante fac un pic de curatenie prin piata si mai falimenteaza niste tepari este un lucru bun. Odata ca piata se va regla si cresterile vor avea un fundament(vrei sa dai 50k eur pe 2 camere cu riscul sa mori in incendiu, sau dai 100k undeva unde totul respecta legea?), respectiv piata se va regla si cumparatorii vor deveni constienti de ce inseamna una alta. Asa ca da la mai multe legi abernate, daca asta inseamna sa avem un fond locativ de calitate si sigur.

      00
    • Bogumil comentariul tau a fost cel mai la obiect din toate de aici.
      Am lucrat la Sun Plaza la instalația antiincendiu din parcarea subterană, e tot ce trebuie ca la carte acolo și tot am mai avut diverse probleme.
      Deci sunt cam 3000 de senzori de fum pe ambele nivele, centrala de incendiu DEF Antares este în dispeceratul parcării, (mai e una separată sus în Mall),
      springlere presurizate (ca să nu înghețe, deci nu au apa în ele ci aer comprimat, abia dupa declanșare se pompează apa), pompe de incendiu, ventilatoare de desfumare, ventilatoare de pesurizare pe caile de fugă, stație audio și rețea audio care uzual difuzează muzica dar care trece pe anunțuri automate de evacuare în caz de alarmă.
      În fine îmi spune șeful într-o zi, vezi că vine un nene de la ISU să faca testări, stai cu el și îi arăți pe acolo, vine nenea ăla cu înca doi băieți și cu un generator de fum, și mergem să testăm zona verde că era singura la acel moment complet gata, pune fum pe un senzor și pleacă prealarma, pune fum pe alt seznzor alături si pleacă alarma, îi zic
      -avem alarma
      El la mine
      -de unde ști ?
      -păi sau închis ușile automate de separare, durează un minut perioada când se difuzează în stație mesajul de evacuare dar nu se aude acum pentru că nu e gata, și apoi pornesc sirenele și ventilatoarele de desfumare, alea de presurizare deja au pornit dar nu se aud că sunt pe acoperiș.
      El mulțumit a urmarit toate secvențele că sau întâmplat chiar așa apoi vrea să mai testăm odata dar de la un buton de alarmă.
      Îi arăt pe plan ca butonul este undeva la centrul zonei verzi.
      Mergem împreună la buton și zice
      -Ai uși de evacuare în stânga și în dreapta, de ce nu e pus buton lăngă fiecare ușă fiindcă așa e logic.
      Zic, eu sunt doar executant, am făcut instalația după plan, nu am voie să modific planul oricât de logic ar fi, orice modificare trebuie trecută în proiect și apoi proiectul trebuie aprobat din nou de ISU, și așa suntem în urmă cu lucrarile nu avem timp de „finețuri” probabil la sfârșit se pot propune niste liste cu modificări la proiect și se pot face, dar alții decid asta nu eu.
      Stă se uită pe plan și începe să măsoare cu pasul până la perete, îi zic că are trecute distanțele pe marginea planului de amplasament, se uita la ele și spune.
      -Da e ok că legea spune ca trebuie un buton pe o rază de 90 m și butonul ăsta pus aici la mijloc este exact unde trebuie.
      Asta a fost.
      La sfârșitul zilei eram la o bere cu șeful de șantier M (un tip popular și de treabă)
      Îi zic toata povestea și întreb.
      – Eu nu am înțeles, inițial a găsit „neregula” asta apoi tot el a găsit și „portița” și a spus că e ok.
      La care M îmi spune.
      – Lasă că are și el o firmuliță înfiptă la lucrări pe aici, eu nu i-am văzut la culoare pe băieții lui dar facturile i le semnez :))
      – Ah așa înțeleg
      – Vezi că săptămâna viitoare vine un francez de la banca care finanțază proiectul, îl trimit tot pe capul tău că tu ai papagal :))

      00
    • ”nu etaje in plus, ci usi ce se deschid invers”

      Ți se pare pueril că se deschid ușile invers, până e un incendiu și se îngrămădește lumea pe scări, că nu se deschide ușa pentru flux optim.

      00
    • @Bogumil
      Pro:
      Din teren situația prezentată e cât se poate de reală. Dacă vrei să vezi cât de tâmpite sunt legile și autoritățile cumpără: un apartament pe Magheru și pornește să îl renovezi respecând legea, autorizații și inspecții de la 3 ministere sau doar să pui o hotă sau cere o extindere de locuință cu plan cu totul la literă ca să afli cât e atenția în Mogoșoaia. Și legal poți să faci mizerii: faci planul la minimul de cerințe(dimensiuni camere, rebar, cut, pot), îți iei autorizația de construcție și execuți cu marjă de eroare în minus. Inspectorii de la inspectoratul de stat în construcții vin doar la cerere sau șpagă. Bonus dacă ai fost fotbalist, impresar, d’ăștia. E B250, fratele meu eu știu cu mingea, nea Tănasă inginer structurist la 70 de ani semnează toate devizele. Sectorul 5 merită un stadion.
      Contra:
      La sectorul 1 ne alintăm, adică sunt câteva, vreo 600 de blocuri care nu au respectat autorizația de construcție + alte legi, dar apartamentele sunt în piață, la al doilea, al treilea proprietar de bună credință. Așa că situația e: am făcut un căcat până acum, sunăm să cerem hârtie igienică sau țipă doamna Clotide la noi?

      Soluția: tranzacția se face după recepția lucrării, unde mai e farmecul să nu aibă blocul gaze sau să rămânem cu curent de la dezvoltator sau că nu există țeavă de apă trasă

      „1. Ce are a face nr de etaje cu incendiul?
      NIMIC! Dar hai sa poluam subiectul…”
      Nu știu, mă uit și eu ca vițelul la poarta nouă. Înțeleg că infrastructura orașului(oricare) nu e corect dimensionată. Oare instalația de apă a fost dimensionată pentru complexul ăsta de blocuri unde toate au etaje în plus? Plouă sau picură pe la sprinclere? Înțeleg că geografic nu putem să ne întindem în sălbăticia din sectorul agricol mordedor, așa că urcăm spre cer.

      Mă macină întrebarea, oare dacă au făcut economie la și la și la, unde ar mai putea să reducă costurile?
      Oare la blocurile astea mari, gen Asmita, scurgerea de la toaletă e tot de 10 ca la P+4?
      Gata, am tras apa.

      00
  15. Eu stau intr-un complex fix cu aceeasi problema, parcarea nu are autotizatie ISU. Dezvoltatorul a prevazut instalatia cu sprinkere antiincendiu, grup de pompare, instalatie de aerisit, hidranti, tot ce trebui.Doar ca nu sunt functionale, probabil ar mai fi trebuit cateva zeci de mii de euro. In acte blocul este construit legal cu toate avizele, doar ca in ziua receptiei cei de la ISU nu s-au prezentat. Din perspectiva cumparatorului nu am avut prea multe optiuni, aveam optiunea sa plec din tara, si regret ca nu am ales-o.

    00
  16. Dorel e de vină cu etajele alea, a plecat șeful lui în ultima zi mai devreme acasă, el nu a știut că blocul a fost terminat și a mai facut două etaje în ziua aia!

    00
  17. Stai linistit, pustiulica ala de 15 ani o sa faca el puscarie cat pentru toti aia cu adevarat vinovati.

    00
    • Ce pușcărie să facă ăla la 15 ani și cu probleme psihice? Nu o să facă nimeni nimic și nici nu va plăti nimeni nimic. Și-au luat mare muie locatarii ăia. Vor plăti în continuare rate pentru niște ruine.

      00
  18. „Mie nu mi se poate întâmpla. Nu știu pe nimeni căruia i s-a întâmplat asta. Am stat la bloc atâția ani, n-am auzit. Am trăit până acum și fără să se întâmple nimic”.

    00
  19. Dezvoltatorul, Arafat, ISU, pompierul atomic, două petărzi, Pif și Hercule care nu aveau somn. Și stingătoare, multe stingătoare. Dar în nici un caz cumpărătorul care jonglează cu suta de mii de euro, cum jonglez eu cu furculița în spaghete nu are nici o vină. Relaxat, că 30 de ani trec într-o clipă, dă-i dracu de bani, o viață avem, râd prietenii și nemurile de noi că stăm ca săracii în chirie, până găsim ceva mai de Doamne Ajută. Au zis și niște neni deștepți, care sunt analiști financiari că rata apartament în rezidențial + LCD 4K+purificator de aer anticovid, iasă mai ieftin ca chiria, deci clar proprietar.
    ,,- Bună ziua. Știți cum arată 100.000 de euro ?
    – Am văzut într-un serial pe Flixnet, dar erau dolari. Cred că la fel, nu?…Adică la fel, dar în loc de dolari, sunt euro. Plus că eu sunt doar pe card, tehnologie, nu umblu cu celuloză prin buzunare.,,
    Nu poți să vinzi nimic dacă nu ai clientelă. ,,Omul a fost de bună credință, dar ( insert ce doriți) vânzătorul fără scrupule l-a dovedit. Te dovedește unul în piață cu roșii ,,de la țară,, sau săpun în loc de Aiphone, dar cănd ești dispus să dai suta de mii pe o casă, nu poți să dai la unul mai priceput ca tine să vadă ce și cum? Pentru că valoarea banului e zero și e mai important să am acum, decât să caut și mâine.
    Băiatul din video (sunt rautăcios știu),e ca unul bătut, dar supi că și-a luat-o doar la față.

    00
  20. Dupa cum zicea avocatul ala, cei ramasi fara apartamente ii pot da in judecata pe parintii celor doi copii si pot fi despagubiti! La ce emisiunea era interviul ala iumor sau gen?

    00
    • Le vor plăti foarte repede, ținînd cont că popririle pe salariu (dacă-l au) e de maxim 30%. În cîteva vieți…

      00
    • Unul din copii are 13 ani. Incidentul s-a produs in jur de 1 noaptea. Foarte probabil provin dintr-o familie cu multi copii in care parintii nu au locuri de munca stabil (si nici nu ii intereseaza de soarte copiilor).

      00
    • Să ști că există și avocați proști, există asigurări de locuința care prevăd inclusiv incendii, nu știu cei care au platit cash daca erau asigurati dar ăia care au luat cu credit de la bancă sigur au asigurare pentru ca apartamentul ăla nu e al lor până nu achită și ultima rată la bancă. Deci e simplu, nu mai platesc creditul iar banca „execută” ruina.
      Faptul că nu era în regulă la ISU parcarea nu are relevanță pentru asigurare, nu scrie nicaieri în contractul de asigurare că trebuie ISU, daca ești la casă particulară și te asiguri nu trebuie să ai ISU.
      Pentru ca asiguratorii să platească este important să vedem ce „cauză” stabilesc anchetatorii.

      00
  21. daca era petarda luau foc toate orasele de 100 de ori pana acum, la cate tone de materiale pirotehnice se manevreaza. masinile nu iau foc spontan si nu le curge rezervorul.
    acolo a fost o reglare de conturi, adevaratul infractor inca nu e prins. a plasat inainte niste sticle cu parfum, apoi i-a prostit pe copii sa le toarne pe masina.
    dar politia a gasit deja vinovatul, mergeti la culcare.

    00
  22. @Cristi, normal ca nu dorm linistit. Si blocul din constanta mi-a confirmat temerile. Asociatia a dat in judecata dezvoltatorul de acum 2 ani pe mai multe nereguli printre care si lipsa ISU la parcare

    00
    • Deci nu dormi linistit de min 2 ani. Oare ce ai putea sa faci?
      PS Daca zice justitia ca e ok sigur devine ignifug blocul!

      00
    • Intentia procesului e de a recupera niste bani cu care sa se puna in functiune sistemul de preventie si stingere. Asociatia a luat cateva masuri, a cumparat stingatoare, hidranti. Este interesant cum altii arunca cu pietre si se cred superiori fata de astia mai prosti care au cumparat in blocuri fara ISU.. As putea si eu sa intreb cate din blocurile vechi au aviz ISU ? Tema principala la noi e ca sunt unii prosti de au cumparat, insa ar trebui sa ne intrebam mai mult cum au reusit dezvoltatorii sa construiasca asa. In final coruptia nu-i afecteaza doar pe cei care au cumparat.

      00
  23. Stau intr-un complex a carui parcare subterana nu este autorizata ISU. Instalatiile sunt functionale, avem senzori de fum si de noxe, sprinkere, bazine de apa si hidranti in jurul cladirii. In acest moment am inceput sa deramam procesul de autorizare. Mentionez ca in momentul achizitiei nici nu imi trecea prin cap ca nu exista autorizatia. Am presupus ca receptia cladirii s-a facut cu toate avizele, altfel nu ar fi putut vandute apartamentele.
    Apropo de pregatire in caz incendiu, am un stingator in casa si exista stingatoare la fiecare etaj al cladirii.

    00
  24. Tot se invocă reglementările că nu sunt cum trebuie, că se contrazic. Și totuși, eppur si muove, no? Roata se învârte. Deci se pot face bani și cu reglementările astea. Squid game imobiliar.

    00
  25. Cum s-a încheiat tentiva de blocare a viitoarelor construcții din Mamaia?
    Era cumva legată de ceea ce s-a construit ilegal?

    00
    • Nu. E legat de dosarele Mazăre, cu terenuri retrocedate ilegal, dar si citeva avize ilegale pentru care fosta șefă de la urbanism are un proces beton .

      00
    • Cam 300 de terenuri din care 80 nu se mai pot recupera fiind trecute prin suveici makidonești ajungind la cumparatori de „buna credinta” care au construit mintenas.

      00
  26. bai nu stiu, e treaba cu oul si gaina. daca tot avem 2 mil de bugetari, parca as prefera sa stie si sa aplice ei legile ISU, nu sa ma documentez eu care sunt poate faiantar.
    ce e la tine in casa, total deacord sa raspunzi.

    nu o sa se intample nimic, nici cu arhitectul, nici cu notarul. nimeni nu o sa pateasca nimic.

    00
  27. mamaligi cu polistiren. peretele netencuit pe exterior ca deh, au aparut ‘materiale noi’
    bat pariu ca agentul imobiliar le-a vandut gogoasa cumparatorilor ca lambda e 0.3-0.4 si niciunul din ei nu stie ce dracu ii lambda dar posteaza citate in limba engleza pe fb.

    prost sa fii sa dai 100k euro pe un apartament cu parchete laminat, calorifere hoffmann de tabla si polistiren pe mamaligi.
    cum e posibil sa nu aiba ‘sistem de apa?’ pai plm nu exista sistem de apa, exista sistem de circuit integrat.

    00
  28. South Park Residence spune totul…

    „locatarii au încercat în noaptea respectivă să-și salveze mașinile din parcarea cuprinsă de flăcări. În imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă se vede cum un bărbat scapă ca prin minune din calea flăcărilor. Apoi, cel mai probabil, a rămas fără oxigen și s-a prăbușit pe trotuar.”

    00
  29. E frumos la bloc ? „Da, ca e aproape de metrou si de gradinite.”

    Mori ca un prost, pe banii tai. Impreuna cu plozii tai cu tot.

    Lol.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube