Victorii mici, de etapă…

Sunt convins că nici ăla de care e vorba, nici ăsta care scrie nu au auzit de mine. Dar e bine că au auzit undeva de la cineva că e bine să ai economii 6 salarii pentru urgențe.

E o victorie mică, dar nu schimbi mentalitatea țării de azi pe mâine. Uneori durează 15 ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. 6 salarii e un minim decent. Chiar am fost in situatia respectiva si nu cred ca am fost vreodata atat de relaxat. Mi-a facut vara linistit cu concedii si toate alea.
    Recomand.

    • 6 salarii e relativ. cheltuieli pentru urmatoarele 6 luni? better 😋 unora nu le ajunge un salariu pentru o luna, asa ca 6 salarii nu prea inseamna nimic.

    • >6 salarii e un minim decent.

      Asta cu 6 salarii e de la americani, cifra asta o citesti prin cartile de self-help economic sau forumurile lor.

      In realitate poate sa difere in functie de ce salariu ai sau daca mai ai si alte venituri gen salariul partenerului, ce cheltuieli ai (cel mai important aspect) si in ce domeniu lucrezi aka cat de greu gasesti job.

    • N-a spus de care salarii (medii, minim pe economie, de Elon muscă…). Dar la unul de 6k euro stai lejer și un an, crede-mă…

    • Cand spun 6, spun ca e de ajuns sa stau 6 luni pe bara fara griji. Nu vorbim de minim pe economie. Plus ca o gramada de cheltuieli dispar. Transport, mancare take away etc.

      Si fara credite. Cred ca e important.
      Personal pun lunar deoparte. Cand e vorba de plecat undeva am o siguranta ca pot.
      Si nu m-am inspirat de la americani. Doar s-a intamplat sa am atunci fix 6.
      Ce ar trebui sa luam de la americani e partea de savings. Unde nu prea exista sa nu puna deoparte ceva. Lunar. Ma rog, asa e in filme.

  2. Oprescu, Buzatu si multi alții asemenea lor tot la economii s-au gândit, doar ca n-au nimerit exact paritatea.

  3. Trebuia sa zici 7.2 salarii deoparte si stiam sigur…

  4. Punem mai mult acum la ciorap ca s-au indexat pensiile lu mamaie si tataie, Ciolacu sa traiasca <3

  5. nu era 6x cheltuielile lunare? ca daca tu castigi 20k si cheltui 2k nu cred ca e chiar cusera treaba sa ai 120k in cash cand ai lutea la fel de usor sa tii doar 12k si restul in investitii; my 2c?

    • 6x cheltuielile lunare te asigura ca nu mori de foame in alea 6 luni.

      dar nu iti permit sa iti pastrezi sanatatea mentala, sa inveti ceva nou, sa faci un curs, sa ceva.

      Inteleg partial logica ta, ca daca pierzi jobul, mai strangi un pic cureaua. dar nu poti sa o strangi pana la limita cheltuielilor esentiale, pt ca altfel innebunesti pana gasesti alt job.

      ok, exemplul tau e extrem: faci 20k, cheltui 2k, nu ai nevoie de 120k rezerva. dar nici 12k nu e suficient. macar un 60k.

    • restul in investitii – astia nu is tot „la ciorap”?

    • Altfel. Faci 20 si cheltui 2 este un caz de „Dau un tun”. Dar aia 18 is economisiti, ca doar nu ii tragi pe penis

    • @ alex: ori ești prost, oro ești genul care vrea să se audă n’importe quoi. Aș paria că prima. my 2c

    • restul in investitii – astia nu is tot „la ciorap”?

      Depinde mult de cat de lichide sunt acele investitii dar in general nu se considera „la ciorap”. Cam nasol sa ai nevoie de bani si investitia ta sa fie pe -15% atunci.

      Economiile ar trebui sa fie cat mai lichide: depozite in banci sau titluri de stat la care ai acces in cateva zile. Opinie nepopulara dar eu aici adaug si un card de credit, gen crapa frigiderul si rezolv rapid fara sa lichidez investitii.

    • @alex
      Era un minim 3 venit lunar.
      Dar tine mult de domeniul in care lucrezi si cat de repede iti poti gasi job – vezi ce se intampla acum in IT in Romania (si nu numai). Tine si de ai/n-ai familie/copii la scoala, rate la casa, samd.
      Asa ca better safe than sorry si pui deoparte 6 salarii ca poate trebuie sa cauti job un an sau mai mult.
      Sau mai mult (pentru astia mai avuti se recomanda 5-10% din net worth in cash sau echivalent).
      Alea 3 din fondul de urgenta in cash (depozite cu dobanda la banca) si restul in chestii lichide gen obligatiuni guvernamentale.

  6. ca fraier care s-a ars: parte din bani si in ceva instrumente care sa aiba nitel randament. NU CRIPTO!
    aveam banii in conturi cu 0% si, la aceeasi banca, 2 taburi mai incolo, fondurile de investitii aveau ~30%

    • Poti detalia partea cu investiile, te rog?

    • Sunt și eu curios cum ai acumulat – 30%

    • don’t play with options

    • @lupu: am acumulat o pl ma. Eu aveam banii in conturi. 0%. Dupa care mi-a zis un coleg de faza cu fondurile. si m-am uitat pe ele: si au pe ultimii 2 ani crestere de 30%. Presupun ca au fost ani buni, da si 10% era mai bun decat 0.
      Acum am ~7% pe juma de an.
      Dar…banii astia sa fie aia care daca ard maine aia e. Nu toate economiile.

    • Fondurile de investii de la banci sunt o mizerie imho. Au comisioane IMENSE fata de return. Am avut aproape 10k euro intr-un fond mutual „agresiv” de la NN si in ultimii ani a fost mult timp pe minus si am vandut cand a trecut pe plus. Am platit vreo 4 ani cate ~200 euro in comisioane si am vandut cu un profit de 75 euro sau ceva maruntis. Ani in care bursa a explodat si eu am primit 75 euro la 10.000.

      Uite ca am cautat acum niste rapoarte:

      „Valoarea portofoliului la 31.12.2022 include un randament de -7.22%, adica -665.53 EUR, fata de pretul de cumparare.”
      „Total Comisioane 198.02 EUR”

      „Valoarea portofoliului la 31.12.2023 include un randament de -7.19%, adica -706.06 EUR, fata de pretul de cumparare.”
      „Total Comisioane: 204.92 EUR”

      Pe 2024 am avut randament -1.95%.

      Din nou, bursa galopa in anii astia. Titlurile de stat Fidelis dadeau cam 5% neimpozabil pe EUR si eu am fost prost cu banii blocati sa faca ING si NN profit cu ei.

    • Păi de ce crezi că s-au îmbogățit brokerii? Că iau comisioane per valoare și la cumpărare și la vînzare, indiferent de cîștigul sau pierderea ta…

    • Ev21: fondurile nu is ale bancii. Banca e doar intre

    • @Animaloo da, de parca fix asta era problema ca nu „is” fondurile bancii. NN care au plecat din ING Group fortati de UE si acum sunt cumparati de GS dar ofera fondurile lor direct prin ING, BT Asset Management si Banca Transilvania nici nu se stiu la fata etc etc.

      Problema e ca idiotii aia au reusit cumva sa iasa ani la rand pe minus in timp ce pana si la dobanzile bancii luai mai mult :D

  7. Daca nu bani deoaparte, macar sa ai nevasta plina de aur. Mai bagi un lant la amanet. Oricum in general e bine sa ai si ceva lichiditati chiar daca ai bani investiti in imobile sau alte bunuri. Nu prea merge sa vinzi rapid un hectar de teren. Presupun ca media de varsta pe blogul asta e peste 35 de ani, nu vorbim aici de tineri care sparg toti banii de la un salar la altul si nu au nici cash nici alta forma de acumulare.

  8. Ma scuzati ca intreb, da’ voi cum ramaneti 6 luni fara munca? si daca ramaneti, nu aveti somaj?

    • Ai un job la care face chestii mai complicate decat taximetrie si castigi peste medie, deci si cheltuieli peste medie. Mai greu sa gasesti imediat ceva pe specializarea ta. Faci si uber la nevoie nu e bai dar iti cam da toata viata si stilul de viata peste cap. In cazul asta somajul e o gluma ca suma, poate nici nu il iei ca pleci prin demisie sau se termina contractul ca nu esti musai pe nedederminat. Cateodata e mai simplu invatat pe mai putin. Gasesti ceva rapid,speli un vas, vinzi la un mac.. mna, la toti ne e greu da nu la fel!

    • Îți poți da demisia. Și dacă faci asta, rămâi fără șomaj. Eu am făcut asta acum 3 luni l, mi-am dat demisia la zi și da, am bani puși deoparte. Datorită banilor la ciorap acum pot să stau liniștită o perioadă drăguță de timp și să îmi revin psihic.

    • @anec ia fa rapid un calcul sa vezi ce somaj ai lua, cauta pe calculator-salarii. Uite de ex la un salariu brut de 30.000 ron cu vechime 5-10 ani iei 2160 ron timp de 9 luni. Hai ca deodata parca nu mai esti asa socialist cum credeai :D

    • Sau poate între contractele ”de afară” nu poți beneficia de șomaj.

    • Valeu, am scapat printre corporatisti. Da’ ce contracte aveti/faceti mama draga? ca la noi in comuna daca prind unu’ de 3 luni stau parazit 8-10 , economisesc fara sa vreau. Si am si pensie si somaj

    • Simplu. Joburile cautate sunt mai rare, interesul scazut etc.
      plus ca daca te prinde vara cu plecari platite ori renunti la ele sau astepti pana la toamna. Poate ai nevoie de o pauza.

    • S-a vândut firma, noul patron mi-a oferit un post care presupunea de 5 ori mai multă muncă și mai ales responsabilitate, dar „salariul pe care îl ceri este mult mai mare decât cel actual ” doooh!
      Am preferat să plec pe salarii compensatorii, nu foarte multe (că nu mai erau anii ’90) și nici salariul nu era mare.
      Mi-a luat aproape 11 luni să-mi găsesc job, că nu-s it-ist, pe sectorul meu piața era plină, bani de cursuri pauză (ăla făcut prin AJOFM a fost fix-pix) și la interviuri nu sunt strălucitoare.

  9. Cine a fost primul: zoso sau ChatGPT?

  10. @Animaloo, am folosit „acumulat” în mod sarcastic, ai spus ca erau pe fonduri – 30%, în răspuns ai specificat un -7%, poate ar trebui să îți mai comestizezi postările cu ajutorul AI.

  11. Uite o idee sf, introduci o asigurare de somaj care iti asigura un anumit procent din salariul de la locul de munca de unde ai fost disponibilizat, eventual.

    • Doar ca astia de citim pe aici nu suntem disponibilizati (in semnul legal/contractual al cuvantului) ci ne dam demisia cand se impute treaba prea rau.

    • @Asdad2005 asigurarea aia de somaj deja ai platit-o daca esti salariat.
      Doar ca ajutorul de somaj e mai mic de cateva ori fata de salariu (gen chiar de 8-10 ori mai mic). Daca ai rate la casa in limita aia maxima de 30% din venit se cheama ca o sugi cu ajutorul de somaj.
      Si nu toti sunt dispusi sa faca taximetrie cata vreme sunt in somaj.

      Sau priveste altfel: decat sa dai suma X statului/unei firme de asigurare mai bine pui deoparte 6 salarii sau mai mult sa le ai la nevoie. Cum faceau bunicii.

    • Ideea de baza este simpla. Ai ajutorul de somaj pe care il primesti de la stat si apoi o asigurare privata care completeaza venitul pana la un anumit prag sau daca platesti mai mult un prag mai mare. Ai salariu la 2000 si ceva de euro ai da 100 euro asigurare in caz de vreo nasoala. Banii astia ti-ar ajunge pe 3 luni sau daca platesti mai mult pe 6 luni. Apoi facem sistem bonus-malus unde in functie de cat de des folosesti asigurarea asta platesti mai mult sau mai putin. Nu spun ca ideea acelui fond e buna, dar acel fond iti da timp sa cauti ceva. Ideea asta plus acel fond iti castiga si mai mult timp.

    • Pentru ca am o varsta si am vazut cel putin 10 banci si firme de asigurari murind cu tot cu banii depunatorilor/asiguratilor prefer sa ma auto-asigur.
      Stiu ca si banii aia trebuie sa-i tin in banca (macar o parte) dar prefer asa.

  12. 6x0xa%=0
    Sa se afle a.

  13. Daca pui 20% din salariu deoparte pentru fond de urgente aduni 6 salarii in 3 ani… ideea e buna, e clar ca ar trebui sa ai 6 salarii, chiar 10 daca e… dar la fel de bine ar fi sa-ti setezi niste optimizari, sa ai niste standarde si mai ales sa nu o faci in detrimentul sanatatii tale. Minimalism… checked, frugal… not really, invatat facut mancare, invatat facut curat, optimizat spatiile de locuit, dat banii pe chestii de calitate, electrocasnice de calitate care simplifca maxim viata. Thermomix? De ce nu… Aparat profi de cafea? De ce nu? …Chirie? De ce nu?

    • 20% e foarte mult când ești tânăr, vrei sa te distrezi, chirie, iesiri, drogangeala și ai salariu relativ mic (nu toți sar direct din facultate software devs pe 7000eur). Vali vorbește din cărți, sau pentru hăndrălăi middle-aged.

      Da, merci, la 40+, știe orice bou să nu spargă totul pe tâmpenii. Dar la 25, nu numai că nu ai ce sa pui deoparte, ci din contră, trebuie sa te ÎMPRUMUTi ca sa ai de merdenele ultimele 5 zile până la salariu

    • Pai fix cand esti tanar si ai salariul mic, chirie si rate la iphone e mai important fondul asta de urgenta.
      Când esti mai batran ai acumulat deja avere in diverse forme, te descurci cu ce ai, la o adica vinzi bicicleta aia de 5000 de euro care sta nefolosita pe balcon.

  14. Alteori e cazul sa candidezi
    Vine si vremea aia

  15. Prin simplul fapt că nu fumezi ,poți economisi 100€ lunar..iar daca incepem cu băutura,mâncarea la restaurant,schimbatul telefonului anual,SUV- ul care care consumă mult.
    Ideea este sa ai cultura economisitului.

  16. Eu tin in depozite la termen, pe 6 luni (5.5%) – echivalente a 1.5 salarii. Depozitele sunt cate unul pe luna si practic in fiecare luna pe langa salar, mai ajunge la maturitate un depozit, care-i refac si mai pun cateva sute de lei in plus.

    Nu-i cea mai optima solutie, am colegi care isi tin economiile in actiuni, fidelis sau fonduri de risc.

    O solutie la romanul de rand care incepe sa economiseasca ii sa isi tina economiile in moneda in care ii platit si prin depozite/actiuni/fonduri sa acopere inflatia.

  17. Nu se mai practică „roata”? Se trage la.sorti o ordine și in fiecare lună toți colegii pun o sumă și se dă celui care vine la rând din listă.

    • Asta probabil inca o mai fac cei care au „algoritmi” ca sa determine numerele de la Loto.

    • Când stai doar 2-3 ani maxim într-o companie devine ne practic.
      În comunism când ieșeai la pensie din același job era mai simplu de gestionat sistemul ăsta.

  18. Observ o parte destul de consistenta dintre calculatoristii romani il detesta eroic pe Elon Musk, nu spun ca ar fi un model dar totusi omul e cat se poate de genial. Capravecinism romanesc clasic, nu mai pot ei Musk si Trump de ce scriem noi pe aici. Numa Geoana + mai nou Simion sunt atacati pe bloguri, nimic despre Ciolacu, doar nu vor ataca sponsorul de blog de la PSD. Слава России!

  19. Am pus între 50 – 80% lunar timp de câțiva ani buni până când mi am permis sa ma gândesc sa părăsesc jobul de la patron (plătit binișor ce i drept) și sa fac ceva pe cont propriu. Dacă tot trag, măcar sa trag pentru mine. As putea trai câțiva ani lejer fără sa muncesc nimic.

    • intre 50 si 80%. adica aveai undeva intre 2 si 5 salarii minime si probabil de la 3 salarii mwdii 7n sus.

      al dracu’ patron…

    • Am fost plătit pentru ca am oferit rezultate. Nu exista pomeni în privat.

      Putea sa mi dea și 100 de salarii minime, problema a devenit timpul. Sa fii plecat de dimineață până seara în interes de serviciu nu e ok nici pentru 1 milion de euro. Timpul pe care nu-l ai pentru familie, dar mai ales pentru tine însuți, e irecuperabil.

      Generația tânără a mirosit asta deja, bravo lor, din păcate eu a trebuit să ajung la 35 de ani să realizez.

    • problema e tonul cu care ai spus-o. „sa parasesc jobul de la patron”. lasi impresia ca erai legat cu lantul de calorifer si platit cu nasturi cand realitatea e ca erai platit foarte bine si „patronul” ala nu era chiar un ticalos, cum sunt toti „patronii” in acceptiunea romanului de rand.

  20. 6 luni de cheltuieli puse deoparte, traind fix la fel: iesiri la masa in oras o data la doua saptamani, un weekend pe undeva in zona (Bavaria, Germania).
    1 an daca strangem cureaua bine: gatit doar acasa, fara iesiri, fara vacante, fara jucarii si chestii noi ptr copii (folosim ce avem).

    pe de alta parte, inca nu avem casa noastra, stam cu chirie (care e sinistru de scumpa in oraselul in care locuim).

    depinde cu ce compari, poate cei ce au rate/credite nu pot pune 6 salarii deoparte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile