O victorie nesperată, mascată sub o înfrângere rușinoasă

Dacă la început v-au agasat cu îndemnurile lor stupide la vot, de parcă nu era evident că trebuie să votezi, acum ne stresează cu căcaturile lor de păreri despre cum țara asta e așa și pe dincolo, că au votat PSD.

Rezultatele:

Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în jur de 45% din voturile exprimate duminică de alegători la alegerile parlamentare, în condițiile unei prezențe la vot în întreaga țară de circa 40%. Partidul Național Liberal (PNL) a strâns în jur de 21%, iar USR circa 9 % din opțiunile electorale, conform sondajelor realizate la ieșirea de la urne. (sursa)

Toți analiștii ăștia politici de ocazie își dau măsura inteligenței și experienței și omit sa gândească. E o mare victorie pentru un partid înființat ieri. Mare de tot. Peste 2 sau 4 ani vor lua dublu, pentru că în anii ăștia vor continua să lupte pentru cetățean. Da, din postură minoritară, dar e un început. Doar naivii credeau că vor lua scoruri mari.

Repet: vor continua să lucreze în slujba cetățeanului, dar au nevoie și de ajutorul nostru. Pentru că țara nu se schimbă doar cu un vot la doi sau patru ani. Se schimbă cu oameni care se poartă civilizat pe stradă sau în trafic, care nu dau mită, care bla bla bla, toată lista aia de chestii pe care nu le facem, că e mai ușor să sperăm că va veni un Mesia care ne va vindeca și apoi vom începe și noi să fim mai buni și mai civilizați. Întâi el și apoi noi.

Altă părere pe tema asta la Ovidiu.

 

fun-chicken

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

125 comentarii

  1. Procentul USR e îmbucurător, dar procentul PSD e foarte întristător (nu știu dacă există cuvântul ăsta, n-am chef să caut). 45% pentru un partid condus de un condamnat penal e prea mult, e prea de tot. Nu ai, pur și simplu nu ai explicație rațională pentru așa ceva.

    00
    • Daca se prezentau vreo 60-70% la vot, PSD-ul nu treceau de 30%. Ca restul nu i-ar fi votat.

      00
    • 45% din 40% prezenta la vot. Adica – cam 15-17% din total alegatori. ADICA – aia care trebuia sa voteze in pendula mea, au ars-o aiurea prin mall-uri, munti, partii etc. Cand o sa le faca PSD impozitul 40% la salariu ( ca plm – din ce-or sa dea salarii mai mari la bugetari, pensii etc) or sa realizeze ca-s prosti… Dar cam tarziu…

      00
    • Si asa se mai irosesc 4 ani din viata noastra.

      00
    • Există cuvântul.

      00
  2. NOU
    #6

    Eu mă gândeam că vor lua pe undeva pe la 15%, dar prezența la vot scăzută cred că i-a adus doar la un 9-10%.

    00
    • Deci pentru cine nu intelege ce s-a intamplat, indemnurile isterice de mers la vot au scos electoratul PSD din casa.

      00
    • Te gândeai ca vor lua 15%? Curious ;)… Ei se gândeau cum sa câștige alegerile la câți bani au fost pompati în ei în ultimele patru luni. Hai să-ți spun eu cum sta treaba cu USR dar promite sa nu mai spui la nimeni, ca e secret; rămâne între noi pana se va afla oficial, într-un an-doi. În spatele USR-ului se afla oameni foarte puternici cu foarte mulți bani. Pardon, am gresit. FOARTE mulți bani și FOARTE puternici. Vrăjeala cu societatea civila este pentru al-de CTP sau Arhi. „Societatea civila” nu da nimănui de mâncare și nu are bani de investit pentru lupta anti-PSD. Dar asta probabil ca o știai și tu. Ce nu știai este ca persoana care dirijează din umbra USR-ul și care a reușit sa adune suporterii financiari este… Adrian Năstase. So, rămâne între noi ;) Și nu uita, când totul va fi public tu poți spune ca aflasei asta deja de pe zozo.ro :)

      00
    • E stupid ce spui. Puteau sa ia 15% și dacă participau doar 100 de oameni. Trebuia doar că 15 din ăia să voteze pentru ei. De fapt, cred că dacă prezența era mai mică câștigau mai mult. Nu confunda cu ce s-a spus în ultimele zile cu dacă nu votezi câștigă PSD. Acolo era vorba de redistribuire și reprezentativitate. E vorba de cât va să aibă PSD după ce se aloca pozițiile neocupate de partide care nu intra în parlament.

      Au luat atât că atât au putut. Că ai sperat tu, te face doar optimist.

      00
    • romarian, ce tare ar fi. nici nu stii ce sa mai crezi si sa nu crezi

      00
    • @romarian – Adrian Nastase, acest Soros de Romania :))

      00
    • Se știe ca Adrian Nastase e tata lu Plicusor Dan

      00
    • prezenta scazuta a afectat USR. in mod normal, aia de la PSD voteaza oricum. Autocare, batrani, nu conteaza. Aia au treaba dis de dimineata in ziua de vot. Problema e la boemii de la oras, la „intelectualii” care se urnesc cu greu din casa … mai ales daca e vreme nasoala.

      00
    • „În spatele USR-ului se afla oameni foarte puternici cu foarte mulți bani.”
      Nu te cred si stiu din surse sigure. Eu is unul de aia din spatele lor. Si am putini bani. Din putinul meu am donat si lor cativa.

      00
    • NOU
      #15

      @Catalinx
      Este că nu ai absolut nici o idee despre sociologie, despre statistici etc.?
      Câte despre ultima ta propoziție, mă face să cred că nu prea ai nici o treabă cu cititul și înțelesul textelor.

      00
  3. Mă așteptam ca PSD să fie în frunte, bătrânii sunt ușor de manipulat, orice le-ai zice, e egal cu zero plus că ți-e rușine să insiști să le zici că nu e bine. Dar tinerii, ăia care se plâng pe net, unde au fost? Acasă, mall…doar e duminică…plus o mare porție de lene.

    00
    • Acasă, la mall, la ski…

      00
    • Va cacati pe voi cu tinerii aia de pe Facebook. Tinerii aia de pe Facebook nu există.

      Există niște influensări care s-au dat peste cap cu votul. Si care au influensat la fel de mult cât au vândut în toate campaniile pe bani pe care le-au făcut până acum.

      00
    • Andrei, aș prefera să-ți ții exprimările colorate pentru tine și pentru mă-ta. Nu te-am jignit, nu veni să arunci cu rahat. Dacă nu poți să te exprimi măcar relativ civilizat, ai bloguri și siteuri care de-abia așteaptă comentatori ca tine.

      00
    • Eram plecați din țară. Ce aveți voi în bula voastră pe FB ca sa vă simțiți tineri sunt resturile.
      Știu vreo 4 clase din generală în care nimeni nu mai e țară.
      Cu prima ocazie la libertate v-ați căcat în casă și acum vă supărați ca a plecat toată lumea din ea și pute și ce nesimțiți sunt ăștia ca nu strâng pentru voi.

      00
    • @Eugen: Lucrezi în PR si faci campanii pe Facebook? Stiu eu o fata care a zis odata: „nu faceți campanie la Zoso, ca e vulgar si atrage public care face rău brandului”.

      Altfel nu îmi explic de ce te simți așa jignit din cauza unui scaun.

      00
    • Andrei, învață să citești,ok? Nu încerca să fii zmeu, nu pari interesant.
      „Dar tinerii, ăia care se plâng pe net, unde au fost?”
      E o virgulă acolo, ÎNVAȚĂ SĂ CITEȘTI.
      Vocabular egal cu al votantului PSD.

      00
    • „țara nu se schimbă doar cu un vot la doi sau patru ani. Se schimbă cu oameni care se poartă civilizat…”
      Așa e…țara nu se schimbă cu un vot, țara se schimbă cu oameni civilizați, indiferent unde ar fi ei: pe net, pe stradă, în trafic. Andrei…e pentru tine. :)

      00
    • Ai dreaq, cum plecati din tara toti deveniti elitisti si superiori celor care au ramas aici, dar uitati ca ati dat bir cu fugitii pentru ca sunteti niste mamaligi fara coaie si fara viziune. Ia zi-mi, cum a iesit recolta de capsuni anul asta? Sau tu esti d’ala mai ciumec de ai ajuns prin UK ca sa muncesti cot la cot cu indienii?

      00
    • Am fost observator intr-o sectie de la tara. Seara la 19 au venit cativa batranei la vot iar unul dintre ei mi-a raspuns cand l-am intrebat de ce a venit asa tarziu: l-a sunat nepotul, student la Bucuresti, sa nu cumva sa nu mearga la vot. La ascultat si a votat. trandafiri

      00
    • Și eu sunt plecată din țară, o tu, mărite Marsten, dar fundul meu s-a putut mișca la vot azi. N-aveai secție de vot în zonă? Am auzit că există de anul ăsta și ceva numit vot prin corespondență, tu și cele patru clase din generală l-ați fi putut încerca.
      Nu băga scuze penibile ca să-ți explici comoditatea (sau imposibilitatea de a vota, că nu sunt sigură dacă tu și clasele acelea stați legal pe unde sunteți).
      Ăștia suntem, să nu ne mai tragem atâta pe cur.

      00
    • Mama ieri, ete la el mă învață el cum să votez….

      00
  4. Tinerii care nu s-au prezentat azi la vot, vor fi votantii PSD-ului de mâine.

    00
  5. Crezi tu ca un partid fara o ideologie clara va rezista 4 ani? Eu sunt 90% sigur ca nu. Ei cu gura lor au spus ca au viziuni diferite, iar asta se va vedea la voturile din Parlament. Vor aparea tensiuni cand unii vor considera ca trebuie sa voteze intr-un fel, altii in alt fel, si curand o vor lua pe drumuri separate. Mai mult, multi vor realiza acum ca nu prea mai pot avea acelasi standard de viata, pentru ca au multe restrictii ca parlamentari si nu mai merge cu afaceri, etc, daca vrei sa ramai in legalitate. Plus ca vor trebui sa aduca bani de acasa pentru a tine partidul, si n-o sa le convina. Presimt ca vor avea soarta PPDD.

    00
    • ”Crezi tu ca un partid fara o ideologie clara va rezista 4 ani?” Te referi la PSD? că ăștia au ideologie de le curge la guriță…

      00
  6. Bă, vina principala o are PNL. Era partidul care trebuia să dea damage grav PSD.

    00
    • cine să facă asta? preacurata? nu au avut nicio strategie. o să îmi iau multe voturi negative, dar cu orban sau tăriceanu la conducere, sunt sigur că PNL obținea un scor foarte apropiat de cel al PSD-ului. ca să treci beleau…dar mâna și cu dracu, vezi tu ce face după ce ai scăpat…

      00
    • PNL si Iohannis si-au batut joc de diaspora, cea care i-a ales. PNL-ul ca a facut parte din USL.
      Au fost varza la alegerile locale si acum isi continua declinul. Din pacate au fost fix ca PNTCD si Emil Constantinescu – niste fripturisti…
      Sper ca USR sa provoace o schimbare reala desi anii ce urmeaza nu arata prea bine…

      00
    • Adevarul e ca PNL nu a avut o prezenta reala in campania asta.

      Le a lipsit o identitate reala, un candidat viabil si modul de a face mesajul sa ajunga la oameni.
      Nu l mai halesc de mult timp pe Basescu, dar trebuie recunoscut ca de la ultima lui campanie, dreapta NU A AVUT nici un candidat real care sa dea masinaria PSD-ului peste cap.

      Johannis a fost ales doar ca sa nu iasa Ponta, PNL-ul astazi ales ca sa nu iasa PSD. Doar ca de data asta nu a mai fost de ajuns doar sentimentul anti-rosu. Multa lume din tara n a iesit la vot neavand o convingere reala, iar in diaspora au votat 90.000 de romani comparativ cu peste 350.000 in 2014.

      Daca PNL-ul nu se reface sau daca alt partid de dreapta nu apare (gen PDL care era o forta reala in perioada 2007-2009), cred ca vom sta mult si bine sub PSD.
      Ramane de vazut daca va fi un PSD schimbat sau acelasi PSD din -2004. Desi faptul ca vor propune ca prim ministru un individ deja condamnat si cu alte dosare pe rol iti da de gandit

      00
    • Emil Constantinescu si „coalitia” au fost cei care m-am convins sa emigrez.

      00
    • Cand o aud pe asta cu Tariceanu sau Orban sau Antonescu, care ar fi facut si ar fi dres, mi se ridica parul in cap, atat cat mai am.

      E usor sa sar la gatul Alinitzei, dar viata e mai complexa si are multe aspecte. Stadiul jalnic in care a ajuns PNL-ul actual e suma unor decizii dubioase din ultimii 10 ani, care pareau insa pragmatice si castigatoare pe moment. Decizii care in fapt au distrus chiar brandul PNL-ului, cu care se puteau alege voturi: electoral proponderent urban, care vrea modernizare, pro-european, cu candidati mai spalati, opozitie dura la PSD, sprijinirea libertatilor individuale, a liberei initiative, a dezvoltarii tarii pe baza investitiilor straine si romanesti, etc.

      Alianta lui Tariceanu cu PSD-ul in 2007 a fost prima caramida, Alianta si mai sudata a lui Antonescu cu PSD-ul a fost si mai horror. Deciziile mizerabile au continuat, si ma doare mana sa le scriu. Alianta cu PSD-ul in martea neagra, votul cot la cot pentru alegerea primarilor intr-un tur, liste mizerabile ani si ani de zile, pe principiul ca nu conteaza, suntem PNL si lumea buna ne voteaza oricum, ca doar nu o sa voteze PSD. Incercari bizare de a isi extinge bazinul electoral, gen experimente gen Munteanu sau cu Apf si tot asa. Una dupa alta.

      E Danaila acum o alegere absolut mizerabila? Nu, zau, dar iute am uitat ca acum 4 ani, domnul Crin Antonescu punea pe listele PNL-ului nume precum Victor Ciorbea, Sorin Roșca-Stanescu și Gigi Becali. Da, Gigi Becaliiiiii! Pe langa astia, Danaila e totusi o lumina, chiar daca e complet inadecvat. Sa ne aducem aminte ca acum patru ani PNL-ul sprijinea PSD-ul la Bucuresti pentru alegerea lui Oprescu?

      Departe de mine sa o apar pe Alinuta, ca nu o sa aiba niciodata anvengura politica pentru postul asta. Dar realitate asta e: dupa 10 ani de politica mizerabila, in care alegi mereu si mereu castigul pe termen scurt, fara sa privesti in viitor, iaca vine si ziua cand PNL trebuie sa plateasca consumatia. Asta e tot, Tariceanu si Crin Antonescu au spalat putina devreme si nota a ajuns la Alinutza.

      00
  7. Care este profilul alegatorului ALDE? La ceilalti este mai clar, cel putin asa mi se pare mie. Dar cine plm votează ALDE? :))

    00
    • cine votează PNL?

    • pensionarii care stiu ei ca domnul tariceanu a marit pensiile de doua ori … si nefericitele care ar vrea si ele sa fie luate putin la … de acelasi domn tariceanu …

      00
    • ALDE-te-ar pe mate!

      00
    • eu votez ALDE
      varsta 30-45, urban, venituri peste medie, fost simpatizant liberal

      motive:
      – incredere in Tariceanu, cel mai bun premier pe care l-a avut romania
      – am dat mui la penele, care au devenit tarfele pedeleului portocaliu
      – convingerea ca o mana de hipsteri si rockeri ametiti usere sunt in stare de a organiza maxim posta unui joint; nu le dai pe mana guvernarea
      – stablitatea pesede, un partid stanca, serios care a invatat din greselile trecutului.
      – muie basescu, evident

      00
    • Daca nu ai fi atat de intolerant si pornit ai intelege ca ALDE este mai liberal in conceptie si atitudine pentru ca reflecta adevaratul PNL. Actualul PNL e o caricatura cu leaderi de sorginte PDL. Ce e atat de greu de inteles ca lumea nu vrea nici o urma din PDL intr-un partid liberal. Asa ca in plt asta e raspunsul. ALDE e liberal nu PNL care s-a si dus la popularii europeni. Sorry dar e bine sa cunosti si realitatile asa cum sunt.

      00
    • NOU
      #44

      Alde a fost votat de liberalii care nu se regasesc in actualul PNL. In 1990, Tariceanu a fost unul din membrii fondatori ai PNL, in timp ce Blaga era prefect de Bihor din partea FSN iar Gorghiu era eleva de liceu.

      00
    • @Un alt Cristian: Si ce functii ar trebui sa fi avut presedintele PNL in 90 ca sa va regasiti in acel partid? Ce va faceti peste 20 de ani? Nu mai votati PNL ca presedintele in 90 era in scutece? Dar comentariul este foarte util ca intelegem mai bine votantii ALDE :)

      00
    • Eu zic ca doar votantii ALDE sa plateasca timbru de mediu. Ca vad ca le place.

      00
    • @flat, nu iti contest dreptul de a vota alde, chiar iti multumesc ca ai venit cu argumente. m-am abtinut sa dau plusuri sau minusuri, insa mi-ar placea sa devzolti un pic asta:

      ” incredere in Tariceanu, cel mai bun premier pe care l-a avut romania”

      fara bascalie, chiar vreau sa vad argumentele in favoarea acestei afirmatii.

      00
    • @Tudor
      Cota unica, CAS scăzut, abilitatea de a tine piept lui Băsescu, măriri salariale însemnate, creștere economică serioasă.

      Intre 2005 și 2008 cei mai multi dintre romani au trecut de la relativa sărăcie la bunăstare

      00
    • @flat
      „abilitatea de a tine piept lui Băsescu”
      adica generat scandal. Nu e un merit pozitiv

      ” măriri salariale însemnate, creștere economică serioasă”
      – crestere economica bazata doar pe consum : generator de criza economica (mai ales in contextul crizei din 2007)
      -„mariri salariale” : risipirea banilor din cresterea economica (chiar pe baze gresite) in loc de investitii

      La alte „realizari” se poate introduce:
      – introducerea (si triplarea sumei in ultima zi de mandat , in timp ce era reprezentant Citroen) a taxei de prima inmatriculare pentru care am fost amendati de EU
      – vinzarea pe bani putini eventualelor zacaminte de petrol din insula serpilor (inainte de a cistiga procesul cu Ucraina : )

      00
    • @flat:
      puteam paria ca o bagi pe aia cu i-a tinut piept lui basescu. ok, treaca de la mine, desi nu o consider o calitate pentru un prim ministru (care impreuna cu guvernul e administratorul unei tari) dar asa is eu azi, mai materialist. dar ok.
      cota unica si cas-ul scazut au avut ca efect aparitia unei gramezi de taxe mai mari si mai mici, care au avut efect o scumpire a vietii. strict in cazul meu, (mic antreprenor) la 6-12 luni dupa introducerea cotei unice nu ma mai certam pentru bani cu contabila la firma ci cu nevasta dupa cumparaturi.
      cresterea economica a avut 2 chestii in spate: creditele cu buletinul+contextul mondial. dar ok, a existat. ce a ramas dupa ea? masinile noastre mai scumpe si faptul ca prin 2008-9 bucurestiul era cel mai scump oras din europa raportat la venitul mediu al proprilor locuitori? (vorbesc in primul rand de domeniul imobiliar).
      dar daca iesim din bula noastra si ne uitam la tzara in ansamblul ei, e dezastru: a oprit mare parte din lucrarile de infrastructura („iau autostrada de la ardeleni si le-o dau la moldoveni” -daca macar ar fi facut-o pe aia; drumrui nationale in santier nesfarsit, constructii de sali de sport niciodata terminate), reforma in invatamant amanata la nesfarsit, in sanatate urla nicolaescu in prime time ca toti doctorii fura dar in mod practic nu s-a vazut nimic la nivel de crestere a calitatii actului medical (se cumparau tomografe in spitale care nu aveau spatiu sau se bloca postul de specialist imediat dupa achizitionarea aparaturii), s-a opus cat a putut cand a fost vorba de cheltuielile cu apararea si ordinea interna.
      macar altii au scuza ca nu au avut bani, dar el, sub care duduia economia, ce scuza are? (era un soi de minibanc: ne lasa sa ne cumparam suv-uri ca nu e in stare sa faca sosele bune).
      astea de mai sus nu sunt pomeni electorale; sunt chestii de care pana si in cele mai liberale economii se ocupa direct sau indirect statul, prin guvern. (bine, sunt exceptii, o sa imi zici de sanate in sua sau inchisori private in uk).
      personal, chiar daca sunt dispus sa accept ca e buna cresterea aia economica de pe vremea cand era prim ministru, nu pot sa ii iert faptul ca e in acelasi partid cu invatatoarea grevista si ca s-a unit cu purul lui voiculescu iar apoi s-a aliat cu ciuma rosie. am inteles-o pe aia cu muie basescu, dar incredere in el nu pot sa am.
      we agree to disagree.

      00
    • cam aceeasi chestie ca florin spussem si eu, doar ca nu apare comentariu.
      in 2005-2008 am avut o crestere economica dupa care nu a ramas mare lucru la nivel de tzara dar tariceanu e bun ca i-a tinut piept lui basescu.
      merci de argumentatie.

      00
    • fratilor

      1. cea cu tinutul piept, apropo de scandal. va reamintesc respectuos ca BASESCU a declansat scandalul incercand sa faca anticipate in 2005 ca deh apucaturi de dictator nebun si vroia el toata puterea. Tariceanu la inceput a zis ca-si da demisia IREVOCABIL dar s-a revocat irevocabilul peste noapte si i-a dat mumu lui base 4 ani de zile. deci nu Tariceanu a fost vinovat pentru ruptura aliantei DA, Basescu a fost intotdeauna genul vampir care s-a hranit din conflicte si dramolete de telenovela draga stolo, rapit jurnalisti, dati-mi consiliul, harakiri pntcd etc. Tariceanu e om serios el chiar avea treaba pe la guvern.

      2. cea cu cresterea. pai ce vina are Tariceanu ca romanii sunt nesatui si iau credit pe neve? si ca bancile sunt niste japite care vad doar money makerz din tampitii cu prima casa credit buletin pt plasme si toata destrabalarea? daca taia Tariceanu via BNR veselia, era cel mai mare dusman, d-aia am murit noi la revolutie, sa nu ne putem lua posesiuni cu banii pe care nu ii vom face niciodata? a fost si pe consum a fost si pe munca. de dreapta, cum se lauda TFLs

      3. noi suntem prea mici sa tinem piept valului crizei, vorbesc de crestere in anvelopa locala, care este evident raportata la trendul mondial. nu stiu decat ca un premier nemernic ar fi adus stagnare in acei ani, Tariceanu a adus crestere pe cresterea inerenta. s-au facut investitii. Ford la craiova. Rompetrol. de astea nu ziceti? Si mai stiu ceva. pe scaderea crunta venita din afara, in fata unei asemenea apocalipse financiare, un chior si o tarfa tocau miliardele de euro pentru camarila lor in timp ce le ziceau romanilor sa stranga 25% cureaua. asta e de neiertat

      00
    • @Flat
      „un chior si o tarfa tocau miliardele de euro pentru camarila lor”
      Vizionarea Antena 3 dauneaza grav sanatatii.
      Modul de exprimare „chior” si „tarfa” te descalifica. In plus fraza de mai sus nu are ce cauta intr-o discutie cu argumente.

      00
    • flat e lingău psd, el avea un job călduț la stat până să vină băsescu la putere și să zboară pentru incompetență. de atunci, da, de atunci e disperat.

    • flat,
      esti constient ca 2/3 din argumentatia ta este doar scandal?
      si daca da, ti se pare ok?
      PS: restul se poate rezuma prin pproverbul „chiorul e rege in tara orbilor” unde chiorul nu e basescu.

      00
    • @Florin. Argumentul Antena 3, mbine Hai pa

      @zoso în 2009 AM PLECAT singur în privat
      Ironia face ca in 2012 am prins un job călduț la stat via cineva numit de PDL ;)

      00
    • bine, bos, fie ca tine. ai plecat »și apoi te-ai întors singur.

    • merci boss ca ne-ai lamurit in privinta lui flat. banuiam ca asa e, chiar am vrut sa pun * dupa „merci de argumentatie”.
      si sa mai zica cineva ca nu esti democrat.

      00
  8. #Gocioloslabruxelles

    00
  9. Ăla e primul model de dronă de la Dji.

    00
  10. nu am votat. cu părere de rău, oferta usr la cluj a fost catastrofală. la nivel național, nu cred că usr va rezista patru ani, cel puțin nu în forma actuală. partieul nu are un leadership, numare o orientare ideologică, diverși candidați au dat răspunsuri vagi sau contradictorii pe diverse teme (vezi cazul cpf). așa cum nu (mai) cred într-un lider mesianic, nu cred nici într-un partid mesianic.

    da, scorul usr a fost extraordinar pentru un partid înființat în urmă cu șase luni, dar scoruri similare au scos și ppdd și png la vremea lor. și să nu uităm prm-vadim în 2000. sînt scoruri realizate de partide anti-sistem. în cazul ppdd, png și prm, aveam un electorat înclinat spre soluții extreme, dezamăgit de linia prea moderată, pentru ei, pe alocuri pro-europeană, adoptată de psd. în cazul usr, avem un electorat răzvrătit împotriva a ceea ce se numește dreapta. vorbim de electoratul urban, activ, tînăr sau matur, de stînga sau libertarian. este electoratul pe care ar fi trebuit să îl aibă pnl (pdl + pnl pe rit vechi). actualul pnl a preferat să se îndrepte către un electorat tradițional, din fiefurile clasice, cu rețele and shit, deținut în special de fostul pdl.

    00
    • E de la distanta cea mai lucida si pertinenta opinie exprimata in aceasta sectiune de comentarii, o analiza curata. Ma intreb cine sint ineptii care au taxat negativ acest comment si daca singura lor ratiune e faptul ca omul a precizat din start ca nu a votat USR-ul, pentru ca oamenii ofertati la Cluj nu erau demni de a fi votati.
      Citi dintre cei care au votat azi USR stiu vreun alt nume (eventual din circumscriptiile de care apartin) in afara de cele ale lui Dan si Armand?…Citi au votat pentru oamenii propusi si nu pentru brandul respectiv sau pentru faptul ca USR nu e PSD si ca partidul a fost promovat ca fiind trendy in rindul tinerilor intelectuali?
      Nu, evident ca nu sint PSD-ist…..

      00
    • Usr cu elctorat de stanga? Cam cat ai baut???

      00
    • cu toata simpatia pt ca te vad de mult, daca nu ai votat te-ai cacat in viitorul meu si in al tau.

      Si mi se rupe de cum a fost oferta USR la Cluj. Neesential, in seara asta s-a jucat guvernul pe urmatorii 4 ani.

      00
    • Ponta cum a pierdut alegerile? Il votez pe dracu ca sa nu castige psd-istul. Nu ma intereseaza ca psd-ul scoate la inaintare oameni valorosi atata timp cat avem aceleasi lichele ordinare la carma partidului.

      00
  11. ” E o mare victorie pentru un partid înființat ieri. Mare de tot. Peste 2 sau 4 ani vor lua dublu, pentru că în anii ăștia vor continua să lupte pentru cetățean.”

    Chiar crezi ca parlamentarii de la USR nu se vor duce in alte partide cum au facut cei de la PPDD?

    00
    • exact vor face.

      00
    • Bun. Sa se duca, sa ramana in USR doar aia care chiar vor sa faca ceva.

      00
    • Avand in vedere conditiile cu care esti primit in partid, sansele de traseisti sunt mult mai mici. USR are in regulament ca nu primeste in partid fosti candidati pe liste de la alte partide. Chiar acum cateva zile l-au intrebat la gandul live pe Nicusor Dan daca nu il primeste pe Remus Cernea in partid. A spus ca Remus Cernea e un tip ok, dar ca nu poate sa il primeasca din cauza ca a candidat pe listele USL la alegerile trecute.

      00
  12. De acord. Dar conjuncția e „dacă”, nu „pentru că” o să lucreze pentru cetățean etc.

    00
  13. dacă prezența era mai mare, probabil că 50% dintre procentele înregistrate peste 40% (prezență la vot) le lua USR. este un scor mare dar cred că peste 4 ani nu vor mai exista.

    vreau să văd cum dispare preacurata din peisaj

    00
  14. E o victorie mare pentru un partid ai carui votanti sunt localizati in mare parte in Bucuresti. Pentru a putea miza pe mai multe voturi aveau nevoie de o retea in teritoriu bine pusa la punct. Daca sunt cat de cat lucizi, in urmatorii 4 ani se vor concentra pe a construi o prezenta cat mai puternica in teritoriu astfel incat la urmatoarele alegeri oamenii sa poata miza pe niste voturi sigure.
    Premiul cel mare sunt acei 20% care au votat pentru PNL din inertie, dar si o masa mult mai mare de oameni pasivi, care in general nu voteaza.

    00
  15. PSD promite 10% marire la salariu si pe pensii? Eu promit 35%. Si poate asa chiar am o sansa sa castig. Ca sa ne revenim ca neam, trebuie mai intai sa fim pacaliti si apoi biciuti si pusi la munca.

    00
  16. Din păcate 18-24 votează finalistul iUmor…

    00
  17. ‘țara nu se schimbă doar cu un vot la doi sau patru ani. Se schimbă cu oameni care se poartă civilizat pe stradă sau în trafic, care nu dau mită, care bla bla bla, toată lista aia de chestii pe care nu le facem’

    Vali, am pierdut 27 de ani. Un sfert de secol în care s-ar fi putut face schimbarea asta. Acum suntem din nou ca în ’90? Măcar muzica era mai faină atunci, un Costi cu ‘Viața mea’, un 3rei Sud Est…

    00
  18. Sa-mi bag… psd+alde…

    00
  19. apropo de corectitudine – clotilde armand și nicușor dan au făcut o campanie deșănțată pe facebook. cînd aștepți ca altul să fie corect, trebuie să fii tu însuți corect. cei doi lideri ai usr au ratat ocazia.
    tot apropo de corectitudine – guvernul a acordat gratuitate pe tren tuturor elevilor și studenților care au plecat acasă să voteze. lăsînd la o parte faptul că acești elevi și studenți erau obligați să aibă viză de flotant în bucurești, guvernul le-a acordat o pomană electorală. nu știu cît au costat aceste bilete de tren, dar eu nu văd nici o diferență între o găletușă cu zahăr și ulei și această gratuitate. sigur, dacă o făcea psd-ul, săreau toți nebunii de cur în sus că vai, pomană electorală. dacă a făcut-o guvernul cioloș, închidem ochii. chit că a făcut-o din bani publici, direct, nici măcar din fondurile campanie ale vreunui partid.

    00
    • Doar dacă au umplut trenurile alea cu afișe electorale pt un partid sau altul.
      Altfel mănânci kkt aiurea.

      00
    • cînd numele lui cioloș este vehiculat de pnl și usr de dimineața pînă seara ca opțiune de prim ministru și cînd tu, elev sau student, știi că același cioloș ți-a făcut cadou o plimbărică la mămica și la tăticu, ghici cine mănîncă căcat.

      00
    • chiar, mie de ce nu mi-a dat bani de taxi să merg pînă la secție? a fost cam friguț afară în cluj și m-am temut să nu mă tragă la rărunchi.

      00
    • ahahahaha! ați dat cu degețelul în jos. adevărul doare. adică, dacă e pentru o cauză care vă convine, e ok să se fure din banul public. dacă nu, nu. iată, dragii mei, care este definiția dublei măsuri. iar peste doi sau trei ani, cînd o să vedeți că unii de la usr migrează sau votează cot la cot cu establishmentul, o să vă declarați dezamăgiți și o să vă scîrbiți, din nou, de politică. pînă cînd o să apară alți providențiali care o să vă facă din vorbe din nou. nu-mi pare rău, am trecut și eu prin asta, am crezut și eu în personaje providențiale. stolo, constantinescu, ciorbea, isărescu și alții. apropo, ce-o mai face monica macovei?

      00
    • subestimezi tinerii, când crezi că se lasă cumpărați de o călătorie cu trenul…

      00
    • și cînd tu, elev sau student, știi că același cioloș ți-a făcut cadou o plimbărică la mămica și la tăticu

      Esti prost, bucura-te de PSD – pregateste alifia.

      ahahahaha! ați dat cu degețelul în jos. adevărul doare. adică, dacă e pentru o cauză care vă convine

      Nu, ai luat minus pentru ca esti prost. Asta e singurul motiv.

      00
    • Lololol ce sa doara ma? Ignoranta ta?
      Nu stii ca guvernele democrate de peste tot de pe mapamond incearca sa aduca cat mai multi oameni sa voteze? Nu stii ca toate guvernele din ’96 pana azi au facut acelasi lucru pentru tineri? Nu stii ca tinerii d-abia se descurca in Romanica condusa de 20 de ani de PSD?
      Nu stii, pentru ca altfel n-ai mai fi scris prostia.

      00
  20. Eu am niste cunostinte, doua fete cucuiete, masa tacsu pe la consiliul judetean saraci lipiti in declaratia de avere, milionari in lei (cel putin). si ele la facultati particulare, masina pe mana, vacante vara toamna iarna intern extern etc etc. Si fetele stiu ca taticu si mamica fac ceva naspa pe acolo dar ele si tot neamul lor voteaza psd si bat si pe altii la cap ca doar aia au grija de oameni. PSD nu mai inseamna doar tarani natarai

    00
  21. … murim pe strazi si in spitale , tampim si ne tampim si noi alaturi de copii in scolile noastre cu „invatamant gratuit” dar votam constant psd – ul lui ilici si nastase de aproape 30 de ani , si nu oricum , de la 40% in sus … tot mai sus … bravo natiune ! foarte mandru ca sunt roman :( ce pot sa faca usr cu 10%?… un kkt scuzati expresia, sa nu ne imbatam cu apa rece zic …

    00
  22. Vezi ce bine gandesti cand nu bagi legale. Parca am scris eu articolul asa m-a uns pe suflet.
    Cu alegerile astea s-a creat un mic bulgare, pana la usr unele idei nici macar nu existau in capul unora.
    Desi e o infrangere mare pe alta parte, o buna din succesul psd-ului s-a datorat motivului „ne vindem tara”. Pe asta nu l-am vazut pana de curand si uite ca a facut ravagii. Nici nu imi pot imagina la cine a prins.
    Dar inca n-am trecut apa, probabil asociatia de tineret a psd-ului o sa plece in niste excursii bomba si cum tinerii sa se multumeasca cu 1000 de lei salariu ca 2500 e un salariu pentru parinti ce au deja casa si masina nu o sa duca lipsa de suporteri pe viitor.
    Dar peste cativa ani daca imi iese treaba imi postez si eu povestea de succes pe undeva si o sa le pot arata tinerilor ca exista si sanse in viata asta.

    00
  23. @Vali. Votul catre PNL este mai mult o inertie avand in vedere ce gluma de partid a devenit.

    Oamenii din mediul privat nu sunt captivi ai PSD-ului in general. Ar mai fi si nostalgicii liberali, anti-comunisti, etc dar astia deja sunt de departe in minoritate.

    00
  24. Acuma intrebarea este urmatoare: au ajuns tinerii de la revolutie sa voteze cu PSD sau cei batrini nu ne lasa pina nu ajung cu toti in cimitire?
    Daca acei tineri (cei care au trait revolutia stiu despre ce vorbesc) au ajuns sa voteze cu PSD e albastra de tot situatia.

    00
  25. Eu mă întreb doar o chestie: a intrat Paleologu în camera Deputatilor?
    Nu găsesc nimic pe net…

    00
  26. USR – cred ca sunt o bula si doar atat. campania lor online a avut anumite idei bune dar unele atat de putrezite incat am crezut initial ca vin de la PSD

    zicea cineva ca tariceanu ar fi ajutat PNL – da, sa ajunga la sub 5% :)))

    diaspora a votat putin comparativ cu alte dati asa ca pot fi trecuti la „altii”, nu mai poti pune rubrica separata

    am incercat in jurul meu sa scot lumea din povestea PSD cu succes limitat – avem bipezi care se misca pe strada dar care nu sunt purtatori de materie cenusie, asta e concluzia mea :(

    ps. si acesti bipezi se pregatesc de penis ( nu e typo ) in 2-3 ani, le urez succes in asteptarea postasului (ca la loto) si bafta la spital (in caz ca bifeaza prezenta si pe acolo )

    00
  27. Basistule o sa te violeze Pontacii!

    00
  28. E gata? Putem trece la ale noastre? https://imgur.com/YVDJ8Eq.png

    00
  29. Bai nene ce pasarica are asta…

    00
  30. In ceea ce priveste diaspora, este o mare diferenta intre alegerile pentru presedinte si cele pentru parlament.

    Alegerile parlamentare nu prea au o miza reala pentru diaspora, pentru ca toata diaspora voteaza pentru doar 6 locuri in parlament: doua la senat si 4 la deputati. Doar atat. Cu atat pot influenta ei structura parlamentului.

    00
  31. Sunt pe telefon si nu stiu cum sa copii comentariul pe care l-am scris la Cetin.

    Oarecum pe aceeasi idee cu ultimul tau paragraf, https://cetin.ro/scriu-cititorii-trebuie-mergem/ comentariul 45

    00
  32. NOU
    #104

    Nu mi se pare deloc o victorie nesperata. In orice tara exista un procent de 5-7% de oameni antisistem sau nemultumiti. Era victorie nesperata daca obtineau dublu, dar asa rezultatul e in limitele normale.

    00
  33. acuma sa vedem cati din deontologii lu’ peste au sa recunoasca Adevarul. Ca santem un popor de curve, cozi de topor, cocalari cu coada pe sus dar degraba saritori la „sa se dea”. Fanarioti/manelisti si cocalar/comunisti. Nu o sa fie NICIODATA mai bine in Romania. O eterna laba, un hais-cea undeva intre jaf&mafie si kkturi populist/socialiste. Mi-e rusine de Romania! :(

    00
  34. Problema sta in felul urmator. Cele 8-10% ale USR in Parlament sunt indeajuns pentru a pune o piedica macar la curtea constitutionala cand PSD o s-o comita mai rau ca in „martea neagra”? Daca nu sunt, atunci adio si la revedere, ne uitam de pe margine la cum PSD o sa ne violeze complet in timp ce vor adauga piedici din ce in ce mai mari pentru USR/PNL in a le contesta deciziile. Si apoi ne trezim ca mai si fac schimbari la legea electorala pentru a elimina complet opozitia.

    Ochiometric, we’re fucked! Big time!

    00
  35. Inca o data se confirmă că sunt mai multe Romanii : cea a 1,2 milioane de bugetari si a 5,3 milioane pensionari, care votează pe cine le dă mai mult (sau le permită sa „se descurce” mai mult) , cea rurala in care ,pe langa cativa bugetari restul sunt asistati social si care votează bineinteles pe cine le dă mai mult, cea de Bucuresti , vocala pe facebook, twitter si in cafenele si ceainarii trendy dar care la vot are alte treburi : shopping, joc pe calculator, activitati pt copil,therme, world class ,restaurant cu obligatoria poza a mancarii urcata pe facebook (sa vada si rudele de la tara – asta insemnand si orasele de provincie nu doar satele, ce s-au realizat ei la bucale la corporație), ski (cei „mai manageri”..) , si cea din diaspora careia ii este se pare din ce in ce mai lehamite sa mai voteze(oricum nu mai vrea sa se intoarca)….”Tara de kkt, atentate de kkt”…ne vedem la show-ul cu glume al lui Bobonete si Vancica de la Sala Palatului…imi spunea un grec care a stat aici cativa ani pana de curand: „voi urmati fix acelasi drum cu al Greciei”…ei au insa turism…noi ce mai avem însă de praduit: CEC-ul, Rosia Montana…?

    00
  36. Ce corp are fata din fotografie!

    00
  37. Am votat usr cu Muierea. Ăia bătrânii ai mei și ai voștrii cu PSD.

    00
  38. Eu am votat cu Udrea. Poate sta o data.

    00
  39. Cin’ e cetateanca!? :)

    00
  40. „vor continua să lucreze în slujba cetățeanului”…. cine bre? nicusor? :))))))) in cazul asta ar trebui sa precizezi si cetateanul in slujba caruia lucreaza.

    00
  41. Nu absenteismul sau frauda electorala au dus la aceste rezultate, ci nivelul intelectual al acestui popor. Si daca erau toti obligati sa iasa la vot, tot peste 40% lua PSD-ul. Dubios ar fi ca Romania sa fie altfel decat cum este, cu un asemenea popor.

    „Pentru că țara nu se schimbă doar cu un vot la doi sau patru ani.” – raportul efort/rezultat e mult mai ok pentru vot decat pentru ce zici tu acolo. Pai tu crezi ca unii care fie nu au iesit la vot din lene, fie au votat PSD or sa faca efort sa nu dea mita, sa nu munceasca, sa plateasca taxe sau orice alt efort. Ei sunt aia care asteapta totul de la stat. Si din pacate sunt multi.

    00
  42. Speranta ca USR o sa CASTIGE alegerile era oricum muult prea optimista. Niciun partid nou nu castiga alegerile din prima. Scopul lor era (sau ar fi trebuit sa fie) sa intre in parlament. Si scopul asta a fost atins. Urmatoarea etapa e sa faca o figura frumoasa acolo. Si peste 4 ani le mai creste procentul. Si tot asa.

    00
  43. Lumea se astepta la o minune.Ei minunea nu s-a intamplat.Dar macar e un inceput .Asta daca nu se polarizeaza USR-ul, ca-i acolo o amestecatura de dreapta si stanga cam confuza, si peste 1-2 ani sa se dizolve in partidele mari de stanga si dreapta.

    00
  44. Atât de șmecher și convingător a fost partidul ăsta nou și tânăr încât tinerii au ieșit în proporție de 6% la urne

    00
  45. Eu si familia (da, am convins parintii sa mearga la vot) am dat cu USR (da, si parintii, chiar daca is batrani). Whatever, fac bagaju, si pana la sfarsit de ianuarie am plecat.

    00
  46. Daca tot vorbim despre politica nu pot sa nu observ ce pasarica mare si neagra are domnisoara. Va pup spiridusilor :)

    00
  47. Rezultatul alegerilor confirma faptul ca nu există bancuri cu Alinuța, toate sunt întâmplări reale și adevărate

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile