Victoria Comunismului, într-o nouă prezentare

Prietenul Dan, un băiet simpatic pe la 50 de ani, a spus o chestie mişto acum câţiva ani. “Pe unii, revoluţia i-a dezavantajat”. Îmi aduc mereu aminte de asta când văd la televizor nomenclaturiştii de rit nou cum se agită într-o lume care e oarecum străină şi potrivnică.

Hotnews publică un interviu cu o tanti emigrată în Canada în 1989. Acum un an aveam un interviu cu stupida de la Deloitte, acum asta atinge noi culmi ale tâmpeniei.

Să luăm prostia luăm pe puncte:

  • primul şoc a fost că părinţii trebuiau să muncească serios. şi canadienii în general. da, pentru românii plecaţi din comunism, să fii nevoit să munceşti era un soc. şi mai şocant era că banii erau în functie de cât munceai. de neconceput aşa ceva sub domnia locatarului de la Genchea-subsol.

  • al doilea şoc a fost că facultatea se plătea. şoc al naibii, as zice. uitaţi-vă la loazele care ies de pe băncile facultăţii şi spuneţi-mi că nu aţi vrea să îi vedeţi la coada vacii, acolo unde le e locul şi nu la băşini la oraş. mă rog, chestiune discutată pe larg aici.

  • al treilea şoc a fost că statul nu subvenţiona tot, ca să poată clasa muncitoare să se distreze. şi culmea, sportul şi concertele costă nişte bani reali. cam cât ar avea nevoie artiştii să îşi acopere cheltuielile. trist. aşa ceva nu se întâmpla în comunism, pentru că noi produceam tractoare bune şi aveam paritatea pe care o voiam la dolar!

  • al patrulea şoc vine din zona creditelor. cum adică, dacă te dă afară de la serviciu îţi ia casa banca? unde s-a mai pomenit aşa ceva, să fie dat tovarăşul afară din locuinţa lui de la ICRAL? pai se poate, tovarăşi? hai să îl lăsăm în câmpul muncii, chiar dacă nu e bun şi nu face nimic, ne-om descurca noi, important e să raportăm la judeţeană că toţi au de muncă, sunt alfabetizaţi şi au locuinţe.

  • “Comunismul oferea multe avantaje si o viata mult mai lejera decat oferea capitalismul”. de aia, după 40 de ani, a dat faliment! bun rău de tot comunismul ăsta. de aia Fidel schimbă pesosu’ la ce curs vrea el şi îi ţine pe ăia în întuneric, că e mişto comunismul.

  • “Nu cred ca s-a inteles de ce erau mai putine gaze, carne la magazine, sau de ce se mai oprea curentul din cand in cand”. ba s-a cam înţeles, nu era un mare secret că eram o ţară agrară, slab tehnologizată, şi nu puteam concura cu nimeni.

  • “Executia sotilor Ceausescu a facut o imagine extrem de proasta Romaniei in vest, ca stat inapoiat si barbar. Turismul in Romania din partea suedezilor, nemtilor etc. a decedat din cauza acelor imagini”. pun pariu că nemţii, care nu ştiu cum îl cheamă pe preşedintele lor, au fost foarte afectaţi de asta. stupiduţa de Canada aşa crede.

Dacă analizaţi două secunde, veţi observa că limbajul ei este fix al copilaşilor retarzi de pe bloguri. “Se vede clar”, “anumite lipsuri”, fix acele fraze şi acea siguranţă pe care o avea şi tatăl posesor de carnet roşu de partid. În rest, tâmpiţica a dus-o rău în Canada, că trebuia să muncească şi să plătească totul la preţul real, nu îi mai dădea statul nimic gratis.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. NOU
    #1

    cu capitalismul e cam ca si cu sexul oral. Conteaza mult de care parte a „capitalismului” te afli… :)

  2. astea sunt prea proaste ca sa fie reale=))saraca e deranjata de obezi:)), n-o avea loc in mijloacele de transport in comun de ei, ca altfel nu stiu cu ce o deranjeaza. Normal ca era mai bine aici, fiindca aici se tragea mata de coada, taranii isi taiau curelele de transmisie de la combinele de treierat(ca s-o beleasca cat e vara de lunga), soferii de autobuz stationau pe marginea drumuli si dormeau(aia inregimentati pcr, ca restu trageau ca prostii), se fura ca in codru(furai bine o noapte si iti construiai casa)acuma, vorba cucoanei(tre sa platesti multi ani, si daca ramai fara serviciu te-ai dus). saraca a trebuit sa plateasca gradinita si sa-si hraneasca odrasla cu cartofi chinezesti=)), a trebuit sa-si plateasca si facultatea, numa necazuri. io ii recomand sa mearga la retarda aialalta sa asiste la seminarile pe care doreste sa le sustina:))poate ajung sa se traga de par=))
    nu sunt de acord ca facultatea sa fie pe bani in totalitate. orice facultate trebuie sa aibe si cateva locuri platite de stat, fiindca daca e platita, merg toti boschetarii, ca la spiru si ies tampiti cu diplome. cert e ca toate facultatile ar trebui sa dea concurs de admitere, iar primii sa fie la buget, urmati de ceilalti la taxa.apoi daca se dovedeste ca esti mai prost, decat colegu de la taxa, asta este ala trece inaintea ta. eu unu am intrat la facultate cu 7/40, fiindca in liceu eram smeker=))si m-a supt smekeria, dar cu toate ca am lucrat un an ca un nebun am trecut inaintea sugacilor, veniti de pe dealuri cu medii de 9-10. acuma sunt boier!=))

  3. Tot aici ar trebui sa discutam si de welfare – cealalta fata a capitalismului cu fata umana :)

  4. Vladimir, un invatamant platit (dupa modelul altor state , nu ce avem noi) ar oferi alte standarde. De ce sa se chinuie toti sa faca 10 clase daca vor sa faca altceva ? Invatamantul ar trebui platit, standardele ar fi mai ridicate, n-ar mai exista probleme si s-ar putea concentra pe mai multe profile, in special cele practice.

  5. Capitalismul e un rahat la fel de mare. Şi de ce e rău să faci şcoala pe gratis ?

  6. Respectiva are altă noţiune a termenului „capitalism”. De aici toate balivernele…

  7. Un interviu care nu isi prea are rostul…si care prezinta un punct de vedere. Al unei persoane care nu e relevanta pentru modul de ganidre al romanilor din Canada sau al romanilor, in general. Interviu fara valoare si cu multe vorbe mari… Good point, de data asta, Zoso. Uneori tragi concluziile corecte.

  8. Deci ori sunt eu prost ori sunt toti ceilalti. De ce trebuie sa ne luam dupa altii? De ce tot ce fac cei din vest e mai bun? Intr-adevar, Romania este tara pulii. Dar asta nu inseamna ca daca ne luam dupa altii o sa evoluam. Poate reusim noi sa gasim alte moduri, mai inventive, sau cel putin adaptate dupa necesitatile noastre. Asta vis-a-vis de scoala pe bani/gratis si de multe alte ideologii pe care se pare ca ar „trebui” sa le adoptam.
    Cat despre proasta asta mai sunt multe altele/multi altii care inca traiesc in Romania. De ce? Pai ma, daca vii din Cucuietii din deal la Bucuresti si iti da Ceasca apartament si loc de munca cum dracu sa nu iti convina? Ce daca nu ai ce sa mananci, nu ai curent, televiziune, drepturi? Ai evoluat tu ca individ? Daaa!
    Sunt mai multi oameni care gandesc ca tipa asta decat iti imaginezi.

  9. Dacă după 20 de ani în care se presupune că ai învăţat să-ţi respecţi propria muncă şi implicit pe tine însuţi, ajungi să regreţi comunismul cu munca lui în doi peri înseamnă că materialul din care eşti făcut e de proastă calitate. Ghinion!

  10. @Vladimir T.: Pentru k nu o faci pe gratis omule … o faci din banii ” contribuabililor ” si daca x se duce la scoala si freaca menta … si iese un nimeni care nu produce nimic , societatea iese in pierdere , pentru ca a investit in el … unde Societatea = noi platitori de taxe impozite si amenzi .
    Asa k mai bine plateste x din banii lu tasu si a lu masa facultatea… si daca invata bine daca freaca menta … o freaca pe barba lui

  11. Aici esti tu rau informat. Ceausescu tocmai de aia s-a indepartat de Moscova, ca nu vroia ca Romania sa fie o tara agrara. Totusi la orice inseamna industrie stateam mult mai bine ca acum. Momentan suntem o tara de consumatori unde cele mai performante sectoare sunt constructiile si retailul.

  12. Citisem si eu interviul cu cretina aia pe hotnews, nu m-a mirat sa vad chestia comentata pe blog aici. Cucoana intrece orice limite legale privind idiotenia, cinismul si ignoranta.

  13. Obisnuita lamentare a celor care cred ca li se cuvine moka. E un soc cand afla ca resursele sunt limitate.

  14. @Vladimir: responsabilizare. Altfel îți dai interesul pentru ceea ce studiezi dacă ai dat bani grei pentru asta sau depinzi de o bursă.

  15. Foarte multumesc ca nu dormi nici azi :) si ca mi-ai adus aminte de ce nu tre sa uit niciodata ce a insemnat comunismul. Si ca copiii mei trebuie si ei sa afle… ca sa nu cadem vreodata in pericolul de a repeta istoria… si da, intr-adevar, gretos interviul si penibila respectiva tovarasa profesoara… dar din pacate ce spune ea nu e foarte departe de ce aud si eu vorbindu-se in cancelarie in pauze, zilnic. Asa ca iti urez si ne urez sa dormi cat mai putin si in 2010 si sa ai un an bun!

  16. Adică a face şcoala pe gratis sunt baliverne. Şanse egale ? Asta nu e o premisă a capitalismului? Toată lumea are şanse egale de a face ce vrea în viaţă, asta e o idee capitalistă sau comunistă ? Altfel spus. Fiecare om are dreptul să ştie în ce situaţie se află. Singurul fel în care poţi ştii în ce situaţie te afli este să fii în deplină cunoştinţă de cauză.

  17. Încă ceva. De ce statul nu trebuie să dea tabere la mare ?
    Aţi auzit de marele război de apărare a patriei ? Ruşii au justificat prin victoria împotriva naziştilor toate măgăriile pe care le-au făcut, tot aşa cum apologii capitalismului justifică prin căderea Uniunii sovietice toate măgăriile pe care le-au făcut. Adică, a căzut comunismul, am învins comunismul, deci avem dreptate, deci capitalismul este bun.

  18. NOU
    #18

    Dupa 40 de ani de comunism cred ca avem nevoie de 40 de ani de democratie pentru a ne scutura definitiv de naravurile trecutului. Tatuca Brucan a fost bland. Pana atunci, mergeti si mancati „o friptura in sange”.

  19. Am citit si eu interviul si am fost socat. De scarba nu am vrut sa las comentariu acolo, dar existau destule comentarii pe aceeasi lungime de unda cu mine.
    La fel de socanta mi s-a parut afirmatia legata de securitate.
    Exista o explicatie foarte simpla in toata prostia din afirmatiile alea: ta-su a fost spion, agent extern. Din punctul asta de vedere vei vedea tot interviul altfel. Atunci vei intelege toate afirmatiile, pt ca cineva care a ajuns la acea varsta acolo nu putea sa fie deja obisnuit cu mentalitatea comunista astfel incat sa spuna asa ineptii. Sper.

  20. Un interviu care spune multe despre natura romanilor, la modul general. Priviti, cu sinceritate, in jurul vostru si recunoasteti ca cea mai mare parte a concetatenilor nostrii sunt construiti din acelasi aluat.
    Pe de alta parte mai trebuie sa recunoastem ceva – trebuie sa facem mai mult, din contributiile noastre, pentru cei neajutorati. Iar copiii sunt printre acestia. De ce? Pentru ca n-au nici o vina daca parintii care i-au facut sunt niste cersetori, niste betivani, niste lenesi, niste… Trebuie sa existe un echilibru in toate. Trebuie sa recunoastem, totusi, ca in materie de invatamant unii dintre cei care mai discutam pe aici suntem ceea ce suntem cu sprijinul invatamantului din vremea comunista si ca, din nou totusi, aceasta avalansa media nu este de loc benefica educatiei ceea ce ma face si pe mine, cateodata, sa regret programul de doua ore al TVR. Nu invinovatiti copiii, mai ales cei din familii nevoiase, pentru ratarea lor si imposibilitatea platii. Si, deci, a educatiei.

  21. E fica de marinar :D . Aia oricum traiau mult mai bine in comunism.

  22. Ok, tanti respectivă are câteva conexiuni lipsă însă vestul putea însemna – la fel de bine – Franţa, Belgia, Italia sau Germania, unde doctrinele socialiste sau poplare (capitalismul social-democrat) sunt aplicate în ultimii 20-25 ani şi unde există multe servicii gratuite sau subvenţionate.

    Madam’ a trebuit să încerce capitalismul extrem (nord-american), unde da, totul se plăteşte – servicii pe care le oferi dar şi servicii de care beneficiezi.

    În fond, este o problemă de geografie :).

    Strict legat de comunism, acesta a dat greş fiindcă este în contradicţie cu o legile simple ale naturii – selecţia naturală şi evoluţionismul.

  23. „tatafloricica: nu sunt de acord ca facultatea sa fie pe bani in totalitate”. Pai nu trebuie sa fie pe bani in totalitate .. din cele 40, 50 de locuri pe profil, 5 daca sunt cu bursa e de ajuns, iar la restul sa fie o taxa de 8,9 mii de euro/an. Ia sa vezi cati dintre „smecheri” mai merg la facultate? Dar daca vrei sa ajungi acolo, tragi tare si intri cu bursa, din care iti platesti taxa si mai ramane si pentru cazare/mancare/un cico in oras.

  24. Important era ca oamenii erau obezi, lipseau de pe strada si era poluare, mult mai bine era sa stai la 6 dimineata pe aer curat la coada la carne.

  25. @Vladimir: De ce e rău? tocmai de asta, pentru că este gratuit. Pentru că fiind gratuit tu nu vei preţui această oportunitate şi îţi vei băga p… în ea de şcoală. Pentru că fiind gratuit profesorii vor avea salarii de căcat şi nu-şi vor da interesul. Pentru că uite, tu ai făcut această şcoală şi încă mai scrii „pe gratis”.

  26. Interesant interviul. Raman la parerea ca cine nu este bun de munca in tara nu va face mare branza nici dincolo :P

  27. Eu cred ca doamna respectiva lauda comunismul deoarece atunci nu aveai cum sa ajungi obez si prin urmare te mentineai sanatos. Mi se pare logic: nu ai mancare multa, nu te ingrasi. La faza cu poluarea e la fel: erau foarte putine masini.

  28. ay ay ay, que mujista de puta madre

    tacsu era marinar, deci aveau un statut mai special, nu facea comunism ca restul pulimii

    A, shoc si groaza?

    Sa vina pizda in Romania sa munceasca aici, acum, sa vada capitalism „canadian”.

    Ii pare rau de comunism? sa va povestesc: La 18 ani, am terminat liceul si pentru ca nu eram bun la singurele 2 materii care se practicau in societatea muistului de ceasca, mate si fizica, am fost varsat in armata. pesrpectivele mele era sa ajung maxim maistru, si asta dupa 20 de ani. Dece? pen’ca, pizda proasta si voi toti putzoii care doar va imaginati ce-i aia comunism, sistemul comunism nu accepta sub nicio forma altceva decat ce era in planul cincinal.

    Capitalismul nu iti baga in buzunar, nu te ajuta cu nimic, dar nici nu te forteaza sa faci numai ceva anume. Pentru retarzii filo-roshii, ganditi-va la 2 chestii: In Coreea de Nord comunista se moare de foame iar in capitalista Coree de sud aia fabrica un sfert din mobilele si masinile care circula in lume. si 2: daca eram in continuare comunisti / voi o sugeati murind de foame si tristi. canci internet haifaiv si filme de pe torente

    si nu, capitalismul nu e bun, dar este mai bun.
    dar nu are rost sa intram in polemica pe teme de economie politica si doctrine politice. In fond, cea mai mare diferenta intre comunism si capitalism este insusi articolul: daca pizduta traia intr-o Canada comunista, infunda mititica pentru comentariile alea defaimatoare – nici nu apuca sa le debiteze la colt de strada ca o saltau si pe ea si pe ai ei.
    Asa, in capitalism, poate sa bata campii cu gratie.

    Hai, viva la revolucion de mierda!

    PS: pentru putzoii cu tricouri cu un barbos cu batic si cu numele de che guevara, sa stiti purtati un simbol al epurarii politice, al crimelor in numele partidului rosu. Ati putea foarte bine purta tricouri cu pla lui Ramaru, tot criminal a fost.

    Zoso, multumesc pentru intelegere. Cand aud de rosu, vad rosu.

    • @Cuba Libre: pai cum bre, ala de pe tricou nu e revolutionarul care scapa lumea de asuprirea raului? ca io asa stiam… :)

  29. cand aud de portocaliu si rosu vad FSN

  30. NOU
    #32

    @RazvIy, foarte de acord cu tine! 5 locuri cu bursa din 50 +intrare pe baza de admitere, ca sa nu intre tot cocalaru'(numa cocalaru cat de cat destept).

  31. NOU
    #33

    Un interviu interesant prezentand UN punct de vedere interesant.
    In mare, se prezinta amintirile unui copil de 14 ani care a trecut printr-o experienta traumatizanta. Cu unele lucruri ne identificam si cu cu altele nu.
    Problema noastra a romanilor este ca nu luam ceea ce este bun din trecut, ca sa aplicam in prezent, pentru un viitor mai bun. Ne cramponam prea mult de nereusita, de experiente neplacute si de refuzul din subconstient a altor puncte de vedere.
    De prea multe ori credem ca noi, ca indivizi, suntem buricul pamantului si ca noi vedem cel mai clar realitatea. De aceea, tot ca indivizi, trebuie sa ne schimbam mentalitatea. Apoi se va face o transformare la nivel de familie, de comunitate si apoi la nivel de societate. Si mai trebuie sa invatam sa avem si rabdare.
    Comunismul ca experiment social a esuat din cauza individualitatii (sau egoismului) omului. The Capitalism is still standing. For how long no one knows. Dar pot spune cu certitudine ca este in pericol de a esua la fel de lamentabil si din aceleasi cauze.
    Intrebarea care se pune, si care nu are inca raspuns, este : Incotro ne indreptam?
    Nu este nimic nou sub Soare.
    Tuturor romanilor de pretutindeni, va urez Un An Nou binecuvantat de Dumnezeu cu Sanatate si cu toate cele de trebuinta.

  32. NOU
    #34

    @ ovidiu, da-le dracu de dotari! nu dotarile conteaza, ci pregatirea profesorilor(fiecare profesor universitar trebuie sa aiba minim 4 ani de pregatire in strainatate, sa cunoasca cel putin 4 limbi straine, etc, etc) degeaba ai dotari ca la romano americana, si profesori ca la spiru, fiindca asa nu faci nimic)
    treaba e ca daca esti prost ca mine(pe timpul liceului) si intri la facultate cu o medie mica pe un loc platit sa ai sansa de a trece la buget si chiar sa iei bursa daca te duce capu. Unele facultati nu practica lucrul asta(la resita am facut 1 an marketingul si l-am bagat in ma-sa fiindca oricat ma chinuiam nu aveam nicio sansa sa trec la buget, si in acelasi timp trebuia sa-i suport pe toti ciobanii veniti de pe dealuri(care au trecut prin liceu cu porcu si oaia in brate), lucru pe care in bucuresti n-a trebuit sa-l suport(aici pitzipoancele si cocalarii intrati cu medii de 9-10, au ajuns dupa doar primul an la medii de 7-8).
    nu ca ma laud, dar in primul an in bucuresti, nu doar ca am invatat ca un nebun dar chiar a trebuit sa si lucrez cu full time, fiindca traiu’ aici nu-i deloc usor(si cu toate astea, acuma o duc bine mersi” bani, facultate platita de stat, camin, etc).
    Deci, facultatea trebuie sa aibe cum ziceam mai sus 5 locuri la buget din alea 50 pe profil+ intrare numai pe baza de admitere(nu asa, sa vina cocalarii si sa-mi ia mie locul de la buget, ca sa ma chinui io ca un tampit un an intreg, pentru ce, ca sa-mi ocup locul care mi se cuvine?

  33. @RazvIy: Care facultate de la noi are dotari la nivel Occidental din toate punctele de vedere? Atunci o sa platesc 9000 de ieuro. Pentru ce se ofera astazi 1000 sunt buni. Sau putem aplica sistemul american. Din cate vad eu este foarte bun. Daca si Honorius prigoana a luat bursa.

  34. @tatafloricica; conteaza si ce faci dupa ce termini facultatea. Daca esti cocalar probabil vei ramane prost si in continuare sau te baga taticul pe un post caldut. Nu cred ca un angajator este dat pe spate daca ii povestesti lui cum ai reusit sa ramai in primii 5 studenti din an.

  35. NOU
    #37

    intr-adevar, nu-i de lepadat ce zici tu acolo, dar, nu toti angajatorii accepta pe posturi cocalari cu bani(atata timp cat ei au nevoie de profit).
    ce crezi ca ar accepta un angajator la o redactie?
    1)un cocalar d’asta, care face ca revista respectiva sa fie indezirabila(adica nici dracu sa n-o vrea, fiindca e varza) sau
    2)un student care e a fost intre primii 5 din facultate+ la interviu face o impresie superba+bursa in strainatate pe timpul facultatii.
    io unu tind sa cred ca angajatoru’ respectiv daca vrea profit angajeaza il refuza pe ala tinut in brate de taticu.
    ps: asta e parerea mea, nu e neaparat sa fie adevarata(totusi eu sper ca e asa, fiindca altfel…)

  36. NOU
    #38

    * io unu tind sa cred ca angajatoru’ respectiv daca vrea profit il refuza pe ala tinut in brate de taticu.

  37. nu stiu citi dintre cei care au comentat aici chiar cunosc societatea canadiana, dar cred ca va scapa un lucru esential: femaia asta a trait in Canada mai mult decit in Romania si ca sa fim mai exacti, excluzind cei „7 ani de acasa”, cei mai importanti ani in formarea ei i-a petrecut in sistemul de educatie canadian. asa ca oricit ati maimutari-o voi ca este asa si pe dincolo, ea reprezinta societatea canadiana intr-o mult mai mare masura decit marea voastra majoritate luata la un loc. (nu intram aici in polemici de genul pai daca asta e situatia canadiana, e de cacat, etc, etc.)

    ceea ce cred eu este ca ea a incercat sa ilustreze o stare mentala -de soc- a romanului ajuns sa traiasca in Canada dupa ce-a trait toata viata lui de pina atunci in Romania, iar diferente majore intre cele 2 sisteme sint si astazi, si cu atit mai mult erau acum 20 de ani.

    exemplele ei sint reale, dar perceptia este intentionat „monstruoasa” ca sa sublinieze socul. iar perceptia era indusa de starea mentala in care o modelase sistemul comunist. (am avut o colega de slujba rusoaica ce mi-a povestit ca a plins o saptamina, cind abia ajunsa in Vest a realizat ca lumea nu umbla doar in Mercedes si BMW cum isi imaginasera ei in toti anii cind visau ca vor ajunge intr-o tara vestica.)

    cred ca singura ei greseala majora a fost sa accepte sa dea intreviul. n-am vazut odata un articol pe net in care un emigrant roman sa dea un interviu si sa nu fie acoperit cu cacat in secunda urmatoare, in egala masura de catre romanii indigeni, cit si de catre romanii emigrati.

    va doresc tuturor celor care visati cu ochii deschisi la Canada/USA/etc, sa ajungeti sa va vedeti visul in realitate si mai ales sa aveti puterea sa comparati ceea ce simteati si gindeati inainte si apoi dupa! (…este in egala masura o urare sau un blestem; depinde de fiecare.)

  38. @zoso: baga in wiki „che guevarra” ca sa vezi cine ce fost initial.
    PS: e Raul nu mai e Fidel

  39. O mica chestiune vreau sa mentionez. Cubanezii nu traiesc bine din cauza embargoului, nu din cauza sistemului.

  40. @zoso: guevara a fost alter-ego-ul fundamentalist al lui Castro. unde Castro a decis sa fie moderat, guevara nu visa decat executii. Nu ca ar fi fost Castro mai bun, dar el era ideologul si guevara asasinul.

    Cand nu l-a mai suportat, Castro l-a trimis la export cu revolutie cu tot, pe guevara. Angola iti spune ceva ? :)

  41. @ spiep / Dragul meu, eu scriu gratis, tu gandesti gratis. si nu numai tu. Toata lumea. Nu poti gandi prea departe daca orizontul tau este limitat de bani, nu crezi? Crezi ca daca invatamantul ar fi pe bani, nu s-ar cosanguiniza toti cunoscatorii de carte si prin urmare ar rezulta doar o mare adunatura de cretini. Vorbesti de burse? Bursele ar trebui sa se acorde pe merit si pe cunostinte. De unde pana unde vrei sa selectezi talente care sa aiba dreptul la o bursa? Din burta mamei? pe ce criterii vei acorda o bursa, pe culoarea ochilor? Asta e una, alta e, cum dracu vrei tu sa acorzi burse corecte in romania?
    Vorbesti despre aprecierea invataturii…si revin acum, cine s-o aprecieze, trebuie ca sa ai un anumit nivel ca sa apreciezi ceea ce ai. daca tu privezi pe toata lumea din start de putina invatatura care sa le poata arata o cale care sa fie legata de aceasta, o sa ajungem nicaieri.
    Invatamantul gratis este pe prncipiul sanatatii gratis, nu? Nu ca as fi un foarte mare aparator al drepturilor omului, dar oricare om are dreptul sa stie ca tu esti mai cretin decat el, si pentru asta este nevoie de o minima initiere. Si da, eu stiu asta. ha ha. Scuze, dar nu cred ca ti-ar placea sa iti scriu mesaje insidioase pe internet cand una nu ai stii sa citesti, si alta nu ai avea acces la internet.

  42. tanti cred ca a trait in copac si a sperat sa gaseasca in Canada o liana mai buna, sa coboare si ea … fata o tradeaza! :)

  43. ZOSO, nu prea ai citit filosofie politica! sau nu-ti pasa decat de tine? e bine ca sistemul asta iti permite sa traiesti scriind mesaje scurte pe un blog, dar o societate nu se poate „intretine” daca nu produce ceva concret in niste sectoare ale economiei. dupa cum observi, capitalismul inteles de noi, astia intarziati, nu face decat specula!