In viata, toti suntem datori cu o disonanta cognitiva

Eu am chiar mai multe. Ca asa sunt eu, mai avut. Cumva ii invidiez pe cei fara dileme. Pe cei care „isi accepta” disonantele cognitive si merg mai departe cu ele. Dovada stau km de litere insiruite prin comentarii, pe internet in general.

Nu voi accepta niciodata ca economia TREBUIE sa functioneze dupa regulile lui FMM Adam Smith. Wealth of Nations my ass. Ce wealth e asta in care stocurile de Coca-Cola sunt bine mersi, dar la o luna dupa declansarea epidemiei tot nu reusim sa producem niste amarâte de masti? A, pentru ca mastile nu aduc profit, sau ca au rotation-ul prea mic. In schimb, Coca-Cola, miam. FMM Adam Smith, tatal lor, al capitalistilor care ma educa prin comentarii, care imi explica ei cum ar trebui tara sa produca in timp de criza, si mai mult, si mai mult, ca numai asa poate construi infrastructura si wealth pentru toata lumea. FMM Adam Smith si spalatilor pe creier care imi explica ca un cacat de aparat de respirat costa 15.000 EUR. Si ca intr-o tara ca Franta, unde sunt 67 milioane de locuitori si 300.000 de medici, sunt doar 5000 de aparate din astea. Si ca sunt doar câtiva producatori, si ca sunt totusi niste stocuri, dar statul, statele nu le cumpara, nu le rechizitioneaza. Ajung oameni simpli sa strânga bani ca sa cumpere un aparat pentru o persoana draga aflata in spital.

Si asta dupa ce statul tocmai a dat 300 miliarde de EUR ca sa ajute economia. Economia, da, nu oamenii in mod direct. A, bineinteles, va astept sa-mi explicati cum banii astia vor ajunge tot la oameni, la cei care vor lucra, pentru ca astia 300 miliarde ii vor ajuta sa lucreze, sa-si pastreze locurile de munca, bla bla bla. Imi amintesc perfect cum i-a ajutat statul pe oameni in 2008, când tot ajutorul asta s-a dus la banci. Revin: 15.000 de aparate respiratorii, chiar si la pretul de specula de 15.000 EUR, inseamna 225 milioane. 0,1% din 300 de miliarde. 0,1%, draga Adam Smith, FMM. Asa sunt natiunile pe care le-ai imbogatit cu teoriile tale, niste dobitoci care ne conduc, care se caca pe ei in birourile lor cu usi capitonate si birouri din PAL la pret de nuc masiv.

Si mâine, când iesim din rahatul asta, o s-o luam de la capat. Hai sa producem, mult, orice, ca sa producem wealth pentru oameni. Sa reincepem sa consumam. Ah, dupa carantina, merge o Malaezia, o Thailanda, Bali. Si sa continuam sa platim casierele de la supermarket cu minimul pe economie si sa le aplaudam pentru eroism. Sa continuam sa-i platim pe palmasi cu un rahat care abia le ajunge de tigari si bautura, in timp ce marim stocul de coca-cola sau de televizoare 5K. Ca numai asa putem avea o tara frumoasa, cu autostrazi si cu câmpuri verzi, fara poluare. Fuck you, Adam Smith!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. desteapta-te, romane …

    00
  2. Am un amic apropiat tot așa căpos ca tine și e rezident la cardiologie. Când mai debitează fluturi din ăști pe unde scurte îl întreb de ce durează atât de mult să repare după un AVC și de ce nu toți scapă. Îl las cam două minute să intre în detalii și apoi îi spun că spre surprinderea lui o mulțime de alte probleme pe lumea asta sunt la fel de complexe .

    În rest doar pe mama o mai aud mirându-se că nu face statul ce ar trebui în situațiile astea. Așa gândește ea, la greu jegoșii devin brusc altruiști și descoperă că au și competențe . Eu gândesc opusul acestei concluzi și îmi explic astfel cam tot ce ai înșirat tu mai sus pe măsura înțelegerii proprii .

    00
    • Deci eu imi bag pula in Adam Smith si tu concluzionezi ca astept ca statul sa faca. OK then, te las la conversatiile cu mama ta…

  3. Pentru neeconomiști: Adam Smith a fost un băiat care a trăit în secolul al 18-lea. Scoțian, parcă.
    A scis o carte, “Avuția Națiunilor”, care zicea ceva de genul “dacă toți ne urmărim interesele egoiste, economia se va autoregla”. Cartea a devenit un fel de Biblie a capitalismului.

    Primii care l-au ascultat se pare că au fost americanii. În același an în care Adam Smith publica Avuția Națiunilor, USA își declara independența (1776).

    00
    • Thank you, Maddame!

    • Acum, dacă tot vorbim de economiști clasici, mie mai mișto mi se pare Thomas Malthus, care a zis ceva de genul că nivelul de trai global nu poate crește niciodată cu adevărat, pentru că în momentul în care oamenii o duc mai bine încep să se f*tă ca iepurii și se înmulțesc, după care îi apucă foamea și mor. Ciclul se repetă la nesfârșit.

      Malthus tradus pentru anul 2020: săracii rămân săraci pe termen lung și dacă ajung să câștige bine, pentru că vor cheltui nesăbuit.

      00
    • In opinia mea, si Malthus si Smith pot sa se duca frumos la vestiare. Oamenii au venit cu niste teorii acum 200 si ceva de ani. Ce-ar fi sa ne lase sa le combatem putin si sa nu le mai luam de bune, valabile si actuale?

      Malthus a facut niste observatii si a vazut cum reactionau saracii când aveau mai multa mâncare. Avea dreptate. Ma uit la pitigoii, macaleandri si gugustiucii care vin sa haleasca la mine la geam. Manânca ca porcii. Da, fix ca porcii. Daca le pun mai putin, sunt mai atenti, se apuca sa caute si pe jos, poate le-a scapat ceva.

      Dar, cred ca noi, oamenii, am evoluat un pic, mental, de acum 200 ani. Dovada e ca nu ne mai batem femeile ca acum 200 ani, ca nici ele nu se mai lasa abuzate ca acum 200 ani, ca stim ce e diabetul si cum ar trebui sa ne comportam ca sa nu murim ca prostii fara insulina si tot asa. Atunci când Malthus a scris chestiile astea, oamenii nu stiau si nu faceau mai nimic pentru ei. Pentru ca nimeni nu avea interesul sa-i educe, iar ei nu aveau cum sa aiba acces la forme de auto-educatie. Acum, vrei, nu vrei, tot iti vine informatia la ureche. Nu trebuie sa te plonjezi in Wikipedia sa afli ca diabetul e naspa. Afli cumva, probabil la inmormântarea unui membru al familiei. Sau ce e infarctul si care e cauza. Acum 200 ani, te duceai doar pentru pomana, nu stiai de ce a murit nea Ion si nici nu te interesa de ce a murit asa tânar.

      Desigur, eu sunt prea increzator in specia umana – nu stiu ce am azi, in alte zile nu sunt asa:-) – si cred ca si saracii pot fi oameni inteligenti. Nu toti, dar o proportie mai mare decât cred eugenistii, de exemplu. Si, oricum, o proportie mult mai mare decât pe vremea lui Malthus, acum 200 ani.

    • hai sa revenim un pic in sec 21, cand toata lumea stie ca Malthus nu mai e valabil pentru ca… progres tehnic, scuzati cuvantul.

      Adica, daca teoria lui ar fi fost corecta, nu am fi avut cum sa fim 8 miliarde astazi.
      Although, to be fair, lucrurile sunt mai complicate, in sensul ca exista niste limite fizice si pentru inovatie. Cam cum e cu dimensiunea tranzistorilor in calculatoristica.

      00
    • E cald și bine în bula noastră.

      Dar: https://ourworldindata.org/extreme-poverty

      Malthus era un pastor neoprotestant, care de fapt sustinea abstinenta. Nu trebuie sa il luam prea in serios, dar mi se pare mișto ca pretext pentru a începe o conversație.

      00
    • Maddame, e bine, serios ca e bine in bula noastra. Eu tocmai am plantat sâmburele de la un avocat. Am doi. In curând imi deschid firma de avocatura.

      Din link-ul ala eu zic ca e in sensul a ceea ce spuneam eu, nu tu :-) Pe vremea lui Malthus, 90% din oameni erau in „extreme poverty”, cred ca am facut ceva pasi de atunci. Din fericire. Deci, cumva, educatia, asa debila cum este sau o percepem, si-a facut loc si a scos oamenii din saracie. Nu pe toti, bineinteles, in valoare absoluta cred ca sunt mai multi saraci decât erau acum 200 ani, dar, proportional, suntem pe un trend bun. Zic eu. A, ca mai e mult de lucru, de acord.

    • Oamenii care o duc mai bine fac mai putin copii.
      Compara natalitatea din Europa de Vest/ Japonia cu cea din majoritatea Asiei sau Africii.

      00
    • Da, Schmetterling, faceam pe avocatul diavolului :mrgreen:
      Crezi ca educația a catalizat progresul societății? Sau schimbarea paradigmei politice? Revolutia industriala?

      00
    • Ai zis Schmetterling si am articulat vreo doi in Trash :-D

      Cred ca am prea putine cunostinte despre istorie at large, ca sa pot sa-ti raspund la intrebarile interesante pe care mi le-ai pus. As putea raspunde intuitiv, dar apoi o sa dam in Karl Popper si ma tem ca nici despre el nu pot spune prea multe.

    • De aia te-am întrebat ce crezi, nu caut adevăruri istorice, chiar mă interesează părerea ta.
      Mă mănâncă degetele să scriu că Otto von Bismarck a fost punctul de cotitură în civilizarea maselor (mă rog, sistemul de educație prusac bazat pe școala primară obligatorie). Bismarck și pentru sistemul de suport social, și pentru organizarea politică.

      00
    • …plus că s-a luat bărbătește la trântă cu Biserica Catolică.

      00
    • @fluture: din pacate simplul fapt ca omenirea e cu 200 de ani mai batrana, nu o face si mai inteleapta/ inteligenta

      00
    • O ducem mai bine ca niciodata economic vorbind (exista un research facut intr-o carte, destul de plictistoare dar relevanta – „Factfulness”). Spiritual o ducem din ce in ce mai prost, poate scrie careva si „Meaningfulness”. Nu cred ca economia si nici teoria lui Adam sta in calea fericirii noastre Fluture. Goana dupa definirea perfectiunii e cea care ne incurca.

      Ai dreptate, cacatul ala de ventilator costa enorm pentru 2020 (cineva trebuie sa plateasca sedintele interminabile din corporatii), robotii aia industriali care product suta de mii de masti pe luna trebuiau sa fie accesibili si pentru Fluture, care nu-si permite elitism Catia(aste e elitism paleolitic), NX sau SolidWorks, desichide un Fusion360, deseneaza, simuleaza CAM, export G-code, run. Asta urmeaza oricum, chiar la o rata exponentiala, dar vom gasi tot mai greu momente irepetabile, legaturi interumane semnificative si nu economia e vinovata, nici tehnologia, ci nevoia constanta de a redefinii si promova perfectiunea. Prea multe expectante, prea putina realitate. Uite ct de multe expectante aveau oamenii zilelea astea de la doctori, stat, cercetatori.

      00
    • Io habar n-am de economie, da’ cred că ceva dreptate tot are Agent Smith ăla. Dacă toți ne urmărim interesele egoiste, economia se va autoregla. Sigur, mai rămâne să vedem pentru cine se va autoregla. Mă gândesc că pe vremea aia se autoregla pentru națiuni. Acuma, dacă este cineva care crede că el e națiunea… E ca pe vremea lui Ceaușescu, când toate mergeau foarte bine pentru popor. Bine, tu nu erai poporul, poporul erau membrii de partid, dar asta-i altă poveste.

      De fapt, între timp cred că nici națiunile nu mai există, au fost înlocuite de corporații.

      În rest, nu pricep nimic din ce scrieți voi pe-aici, cu faptul că lumea devine tot mai răsărită. Eu credeam că cantitatea totală de inteligență de pe planetă rămâne întotdeauna constantă. Și că de crescut, crește numai populația.

      00
    • S-or putea duce ambii la vestiare… Însă ei au pus baza gândirii macro economice. M-aș rezema chiar destul de mult pe fereastră să zic că adevărații altruiști, comuniștii, nu ar fi existat fără Smith..și nici favoriții mei, post keynsianiștii.

      Dar între critica ta, filozofică, și realitate există și mai multe nuanțe de gri. De expl economia de piață socială cu diferite modulări: de la economia de piață germană (cu o funcțiune destul de moderată spre (acum) puternică de paznic de noapte), peste economiile scandinave până la economiile de piață reglementare puternic din estul Asiei (de expl. China (!) și să dau ca exemplu
      și Coreea d. S.).

      Eu îl admir pe Smith, cred, sunt sigur că are dreptate. Însă nu aș dori să trăiesc în sistemul descris de el. Pentru că suntem oameni.

      00
    • @Major Tom Despre Meaningfulness a scris un nene, Viktor Frankl. O sa va povestesc odata de el. A avut o revrelatie cand a fost cativa ani in concediu la Ausschwitz.

      00
    • See also Boris Cyrulnik. Foarte interesant, mai ales in vremurile astea de stat in casa fortati de imprejurari.

    • Imi dau seama, acum, dupa 80 de comentarii, ca din cauza ca l-am amintit pe Adam S., s-a pierdut esenta. Cu Adam S., personal, nu am nimic. Cu teoriile si cu faptul ca acestea au dus la capitalismul in forma de astazi, cu asta am o problema. Despre asta era vorba, nu despre Adam S. ca persoana :-)

    • Doar nu te pișcă digresiunile? :evil:

      00
    • (Emoticonul ala e foarte gresit si imi aminteste de ce nu folosesc emoticoane)

      00
    • Vrei sa pun altul sau doar sa-l sterg? :-)

    • Lasă-l. #ProstieAsumată

      00
    • Da, si a avut si un emul care i-a continuat politica bărbătească, unul Adolf.

      00
    • De asemenea: Hitler a preluat filosofia Übermenschului de la Nietzsche, fără să înțeleagă prea mult despre ce era vorba.
      Naziștii l-au promovat intens pe Wagner.

      Dacă tot vorbim de corelații irelevante.

      00
    • Asa se intampla cand politicienii încercă să aplice în viața reala filozofii, apar neînțelegeri. Chiar si atunci când acei politicieni sunt filozofii înșiși.

      00
    • @Maddame Danke. Era imposibil sa nu se fi gandit cineva la asta in atatia amar de ani.

      Nazistii mai bine promovau Beetoven. Nu era neamt, dar se potrivea mai bine si puneau si putin suspans in drama :)

      @Fluture Merci.

      00
  4. Păi de măști nu am nevoie, ca stau in casa si n-am mai iesit de o săptămână, doar cat sa duc gunoiul. Iar pentru asta imi ajung cele 4-5 măști găsite prin casa, rămase de la ultima răceală. Coca-cola as vreaa, ca sunt cam dependent, salivez numai gandindu-ma la o sticlă făcând fiss, dar nu ies din casă pentru atat. Am făcut o comanda, dar cine stie cand va sosi? Asa ca nu ma mira ca cola zace in rafturi. S-au cumparat măști cat pentru un an, si daca ar fi fost disponibile s-ar fi cumpărat pentru zece. Se vor fabrica pentru douăzeci în câteva luni, pentru că prețul a crescut de zeci de ori cel puțin, iar prețul de producție e cam la fel. După cum coca cola își va reduce producția si va da unii oameni afara. Legile lui Adam Smith se vor respecta pana la urma, în ciuda inerției oricărui sistem.

    00
    • „Pai de masti nu am nevoie…”, altul, n-a avut EL nevoie, ce nevoie e de masti? Cât de adânc v-a penetrat Adam, de nu mai stiti ce e in capul vostru.

      Poti intelege ca e nevoie de masti PENTRU CEI CARE LUCREAZA IN SPITALE? Pentru cei care sunt bolnavi ca sa nu-si disperseze virusul peste tot? Nu, daca n-ai tu nevoie, ce pula ta.

    • NU a fost nevoie de masti pana in 2020

      00
    • Doamne… mai multi decât credeam. Sau poate speram.

    • :D ce dragut.

      Fraiere, daca dau ortul popii toti ailalti, ramai tu in casa ta fara curent, fara apa, fara gaz, sa vedem ce-o sa bei, ploaie probabil, ca si coca-cola aia se termina, si-o sa mananci vant!

      Hai sa nu mai gandim pana la clanta usii apartamentului (clanta de dinauntru, nici macar aia de pe casa scarii).

      00
  5. NOU
    #38

    Fara sa te acuz, facil, ca faci apologia comunismului, o sa zic doar un lucru simplu: banii sunt puterea, iar cine are puterea are si banii. Cine are puterea are si dreptul (da, dreptul!) sa faca regulile. Pe romaneste, „cine-mparte, parte-si face”. Pe englezeste, „might is right”. Asta a fost si va fi intotdeauna.

    Din pacate, omenirea nu a reusit sa evolueze spiritual in mod omogen (si nu ma refer intr-un sens bullshit, new age), astfel incat sa ne dam seama ca raul individual, insumat in raul colectiv, ne va strica tuturor binele individual pe care l-am obtinut cu greu.

    Prognoza mea pe termen mediu si lung: ne paste un nou totalitarism (nu neaparat comunism). Se vor schimba niste bani in niste buzunare, se vor crapa niste capete. Va fi usor mai bine pentru majoritate, dar se va renunta la niste drepturi si libertati, usor-usor, pana cand va fi prea tarziu. Pe nesimtite, generatiile viitoare se vor trezi intr-o distopie totalitara, controlata electronic. Minunata lume noua.

    00
    • Cum naiba m-ai scos ca fac apologia comunismului? Hai, pot intelege sa ma acuzi se socialism, de anticapitalism, dar hop, top sa ma pui la APOLOGIA comunismului? Doar pentru ca mi-am bagat pula in capitalismul followerilor lui Adam Smith? Zi ceva si de fascism, nazism, adu-l si pe Hitler, sa fie masa bogata…

    • NOU
      #40

      Tocmai am zis ca NU te acuz si ca mi s-ar parea facil sa o fac. Deci, reiau: NU te acuz, desi unii ar putea amusina un oarecare damf.

      Spuneam doar ca „capitalismul lui Adam Smith” e pur si simplu darwinism economic si este ordinea naturala a lucrurilor. Daca prin natural, intelegem un stadiu primar si primitiv de dezvoltare al oamenilor. Vom depasi oare stadiul asta vreodata? Eu, unul, ma indoiesc, in lipsa unui „soft power luminat”.

      00
    • Pai daca NU ma acuzi, de ce aduci asta in discutie? De ce incepi discutia cu asta?!

      In rest, sper ca esti la curent ca darwinismul biologic si-a cam luat-o peste bot in ultimul deceniu. Deci daca darwinismul economic e ordinea naturala a lucrurilor, ma gândesc ca peste vreo 200 de ani o sa-si dea seama omenirea ca nu e chiar „ordinea naturala”.

    • NOU
      #42

      Nu sunt la curent, poti sa-mi pui niste referinte? Intreb serios si cat se poate de sincer.

      00
    • Capitalismul asta actual, feroce etc. poate fi imbunatatit daca omul reuseste sa vindece tragedia comunelor.
      Iar teoria mea este ca asta se poate face prin educatie, generatie cu generatie, iar in cateva zeci de ani ajungem sa incepem sa avem codificat genetic faptul ca actionand in interesul si in binele comun ne va fi mai bine decat actionand in interesul individual.

      00
  6. NOU
    #45

    Au facut protest francezii in Bals, cred ca si ei nu erau deacord.

    00
    • poti sa traduci in româna, pls?

    • @fluture, fără să mă lansez în concluzii, presimt că ce a zis Giany Fortza e o trimitere rasistă la niște proteste recente de la Balș, care îi are în prim-plan pe „vinovații de serviciu” ai problemelor sistemice din România.

      00
    • suedeji. au iesit pentru ca primarul sa le dea paine.

      00
    • Ha! „trimitere rasista”, „vinovatii de serviciu”
      FUCK OFF

      00
    • @dude, puteai să rămâi și tu cu ceva, dacă tot ai trecut prin articolul lui fluture și știi și de faza de la Balș. de ex.: faptul că îi poți trage de mânecă pe cei cărora le dai votul, sau faptul că protestele după ora 18:00 sau duminica sunt demersuri ratate. Dar nu, e mai ușor să te lansezi în injurii.

      00
  7. mâine n-o s-o luăm de la capăt, pentru că mâine nu există, pandemia asta vine în valuri, ăsta e primul, vor mai fi minim 2-3, ne vom întinde pe mai mult de 2-3 ani, mă gândesc numai la o singură variantă neaoșă: „valorile” care vor dezgropa morți prin cimitire în căutare de pradă, vor da peste corona, va începe alt val, pentru că noi nu ne ardem morții, asta-i una, mai sunt și altele.
    teoria lui Smith va fi reevaluată și așezată pe baze noi, comunismul din china se va duce dracului, la fel cum trump și putin vor ajunge pe făraș prin toamnă, băncile, sistemul de pensii, economia vor fi restructurate, la fel toată abordarea mediului înconjurător, lumea nu va mai fi la fel de acum înainte, ue bye, bye, granițele așa cum le știm se duc, călătoriile așa cum le știm se duc și ele, welcome staycation.
    dar „don’t mark my words”, sunt o simplă pițipoancă superficială care crede că lumea se schimbă fundamental doar sub bătaia unui bici perfect cum e virusul ăsta care nu ne mai dă loc de întors, ne obligă să ne schimbăm definitiv și complet

    00
    • Cred ca scenariul tau poate fi plauzibil doar cu un amendament: criza asta sa dureze putin mai mult. Daca peste o luna suntem iar pe cai, o s-o luam fix de la inceput. In schimb, daca dureaza vreo 6-9 luni, cu inchis in casa, cu morti etc, atunci cred ca vom avea timp sa ne gândim si apoi sa actionam. Nu sunt suficiente 2-3 luni, in opinia mea.

    • o să dureze, chiar dacă reușesc să o oprească un pic acum, gândește-te că-n india, iran, pakistan, africa abia a început, statele nu o să-și permită să aibă tineri de 20 de ani apți de muncă cu sistemul cardiovascular sau respirator al unui de 60 (te infectezi, rămâi cu sechele grave cardiace, pulmonare, renale, asta nu e încă mainstream, dar o s-ajungă), pentru că au de muncit și nah, nu poți asigura servicii medicale extrem de scumpe întregii populații

      00
    • Ce sechele, sunt probabil milioane care s-au infectat și nu au știut.
      Nu o sa poată dura mult, nu ne permitem. De exemplu nici chinezii nu și-au mai permis-o.
      Cumva tot se rezolva. Sa nu uitam și ca contează scăderea deceselor și a spitalizarilor, nu neapărat a cazurilor.

      00
    • sunt mii care s-au infectat, s-au vindecat, s-au infectat a doua oara, au murit, nu ma deranjeaza sa eliberez ringul, probabil ca acum vor scapa doar cei cu imunitatea intacta, data viitoare, planeta (care functioneaza ca un ecosistem cu capacitatea de a se auto curata) poate n-o sa mai fie atat de ingaduitoare, si dinozaurii au disparut rapid si inca nu se stie de ce, poate o fi fost un asteroid, poate o fi fost un virus

      00
    • Păi n-au zi pitipoancele partea lor de vină? Cele care se duc sa petreacă timp de calitate cu boșorogi bogătani prin emirate?
      E posibil să avem și oleacă de autoritarianism unde un nene mai nesimțit și gașca lui de amici faco revoluție și se autoinstalează warlorzi.

      00
  8. @Fluture .Să înțeleg CĂ COmentariul a fost șters pentru lipsa de diacritice, limbaj vulgar sau lipsa de atracție între ascendenții din zodii diferite ?

    00
    • Unele comentarii sunt sterse pentru stupiditate. Sau, cum scrie lânga formularul de comentat, pentru ca-mi strici mie zen-ul.

  9. bai si cati bani europeni s-au dat. unu n-a facut o fabrica de masti!
    o fabrica de tesatura din asta PP? un laborator de testare.

    toata lumea cu ciupercarii…

    00
    • Nici macar nu e vorba despre asta. E vorba ca intr-o supereconomie pe care am creat-o de inteligenti ce suntem, nu reusesc sa adapteze o fabrica de textile, actuala, sa faca niste amarâte de masti. Hai, nu in doua zile, dar intr-o saptamâna, la cât de inteligenti suntem, la câte imprimate 3D am reusit sa facem, la cum scormonim elicea ADN-ului, sa nu reusim sa transformam o linie de productie sa faca niste masti?

      In fine, nu e nevoie de masti, ca ventidius nu are nevoie. Si nici Itaa.

    • Mă gîndeam că statul va acorda firmelor care se reprofilează pe măști ceva subvenții, reduceri de taxe etc. dar nu am citit/auzit nimic de genul ăsta.
      O companie nu își va reprofila nici măcar parțial linia de producție dacă nu iasă pe cîștig baban, iar cei care doresc probabil au alte probleme și nu reușesc.

      00
    • @fluture, ba fix asta fac acum firmele din sistemul ăsta blamat. Unele de bună voie, altele mai cu forța (USA). Se dezvoltă improvizații din te miri ce, se imprimă 3D. Iar la faza cu măștile, vezi că aia nu-i (doar) o bucată de textilă ca s-o facă tanti Veta croitoreasa, dacă vrei să și protejeze are nevoie de ceva filtre, iar pe materie primă se bat toate națiile lumii acum.

      00
    • A trecut o luna, adyzah, O LUNA? Pentru niste cacaturi de masti, nu vorbesc de aparatele de respirat… Au gasit 2 baieti din RO o posibilitate sa faca viziere cu imprimante 3D, dar la nivelul resurselor unui stat nu gasesc o firma cu 50 de imprimante 3D sa le puna la lucru? Sau o firma de textile sa coasa niste masti? Repet, acum da, dar a trecut o luna! Astazi, ASTAZI, citeam un articol in care politistii francezi inca se plâng ca n-au masti… La o luna distanta. O luna. O luna. O luna.

    • fabrica de masti nu e grea de facut.
      sunt multe pe yt:
      https://www.youtube.com/watch?v=qGC7p-ifwsM
      https://www.youtube.com/watch?v=5JQbwolS_yE

      materialul e mai complicat. e un fel de vascoza din PP. pe care o depune, usuca si intinde o masina de genul asta.
      https://www.youtube.com/watch?v=qGC7p-ifwsM
      iar asta primeste ca materie prima Polipropilena pe care o vinde Rompetrol cu sacii.

      Daca eu am fost in stare sa inteleg cum se produce in 2 zile. un directoras din ala de la o fabrica de textile de ce nu e in stare sa produca? ce face? finitex sa, minet sa. de ce nu le obliga statul sa produca?

      si trebuie sa pot sa le testez. …

      00
    • Vă răspund tuturor. Din motiv de rupere de și durere în… penis. De aia nu se face nimic.

      00
  10. Da, solutia ar fi venitul minim garantat, dar pe ce crezi ca va cheltui banii Giani cand va primi 200 de euro de la stat pentru ca nu uita sa respire ? aparate pe care le folosesc baietii si fetele in halate albe sau cola ?

    00
    • Deci tu esti convins ca daca le dai celor 30.000 de casiere de la supermarketuri 1000 lei in plus pe luna (de exemplu), ele o sa dea, TOATE, fuga la cola? Niciuna n-o sa investeasca banii intr-o scoala mai buna pentru copil, in carti, in educatie, in mâncare mai buna etc? Esti bun, treci la ministerul economiei…

    • TOTI angajatii ministerului economiei sunt incompetenti ?

      Dar sa stii ca m-ai facut curios, am gasit pe tempo inssee niste date statistice foarte interesante referitor la cheltuielile populatiei, incerc sa le analizez, si daca iese ceva pun un link aici catre analiza mea

      00
    • Având in vedere starea economiei – in general, nu acum din cauza virusului – eu as opta spre o majoritate covârsitoare de incompetenti. Cam 90%. Iar restul de 10% nu au nici o influenta, putere de a schimba ceva.

    • Pe orice ar cheltui e ajutata economia. Pe măști și echipamente trebuie sa cheltuiască cine le distribuie/folosește regulat, nu e vorba sa facă donații poporul, din orice puțin are.

      00
    • Dar cine are mai mult, sa facă.

      00
  11. Capitalismul și-a pierdut scopul nobil pe care l-a avut la început, în epoca industrială, când producția se axa pe a da tuturor oamenilor, la prețuri rezonabile, bunuri necesare, când trebuia să înlocuiască o altă ordine și se străduia să arate că el e bun și ce a fost înainte a fost rău (mai întâi feudalismul, apoi comunismul și alte ideologii socialiste) , când ideile și inovarea trebuiau sa aducă posesorului rasplata și beneficiarilor utilitate. Se gândește prea în extreme astăzi: or ești capitaliști si ajungi sa fii damnat ca esti egoist, or ca esti socialist si ca esti populist. Capitalismul a devenit o caricatura a ceea ce vrea să însemne (bunăstare). Și dacă ceri măsuri contrare regulilor scrise in piatra de pe wall-street, ți se reproșează că esti imprudent si nebun. Îi întreb: oare dacă un mijloc nu mai servește scopului inițial, mai e el un mijloc potrivit? Capitalismul se transformă usor-ușor in sclavie, nu in motor de dezvoltare. Nu mai e pus in slujba omului, ci a profitului. E dovedit ca doar in antiteza lucrurile merg bine. Nu zicea prost Gorbaciov la desființarea URSS “v-am făcut cel mai mare rău, v-am lasat fără dușmani”. Vom ajunge sa producem mai multe chiuvete decât săpun.

    00
  12. a zis-o John Oliver f bine: zilele astea, adoratia pentru „free market” risca sa se transforme intr-un cult al mortii.

    eu ti-am zis ca esti un baiat ok :-)

    00
  13. M-am abținut să mai comentez la Mr.F, dar dacă tot citesc, măcar să mă lămuresc ce vrea articolul. Care-i treaba cu disonanța cognitivă? Faptul că tu urăşti un sistem economic în care eşti nevoit să funcționezi nu reprezintă d.c. Aia ar fi eventual dacă în momentul ăsta, din diverse motive, după ce înfierezi sistemul, te-ai apuca TU să faci o speculă mică cu ceva măşti.

    Aşa, şi eu am o disonanță cognitivă că în teorie mă destrăbălam toată viața cu 3 blonde, şi de fapt sunt însurat de 20 de ani.

    00
  14. Mai mult Eftimie, mai putin Fluture.

    00
  15. Romanul are mult mai multe motive sa-i injure pe bancherii lui Mugur.

    00
  16. Pe Fluture trebuie doar să-l bagi doar în carantină, să aibă mai mult timp, că scrie mișto.
    FMM, Adam Smith!

    00
  17. FMM, ma scuzat, multumim Adam Smith, fara tine si fara capitalism nu aveam azi sub degete mai multa putere de calcul decat avea tot pamantul acum 50 de ani, la un pret derizoriu si conectat cu toata lumea si evident posibilitatea ca ideile noastre crete sa se raspandeasca mai rau ca virusul.

    00
    • Ce pacat ca puterea asta de calcul nu reuseste sa opreasca oamenii din a muri pe capete in spitale. Fix in momentul asta. Si ce pacat ca puterea asta de calcul nu se caca niste masti.
      Vai, ce tare, am un iphone mai inteligent decât mine. Hai sa fac un meme pe tema asta. Sunt atât de excitat de descoperire…

    • A, ba nu, puterea asta de calcul face ventilatoarele alea asa putine cate sunt sa fie mult mai multe decat in lipsa ei, si restul de aparate get tomograf si rmn. Si materialul pentru masti tot cu computere a fost dezvoltat. Si decodarea ADN-ului, si multe alte chestii.
      Dar e foarte usor sa critici capitalismul in timp ce te bucuri de toate avantajele lui.

      00
  18. Imagineaza-ti o lume in care se cheltuiesc resurse pe stocuri de echipamente ce expira sau nu mai sunt relevante intr-un deceniu. Doar imagineaza-ti resursele consumate aiurea.

    Nu capitalismul e de vina ca noi nu avem stocuri, nici socialismul nu e. Nici macar egoismul oamenilor (vinovat de mai toate porcariile rele ce s-au intamplat de la inceputul omenirii). Efectiv nu produci chestii de care n-ai nevoie, nu ai 100 de gaini daca tu manci 2 si n-ai cui sa vinzi celelalte 98.

    Si asa ne-a prins criza. De cand a inceput au inceput si producatorii sa lucreze full-time. Ba chiar unii sa-si schimbe rapid profilul ca e ok, acum avem nevoie..

    Si da, banii acum se dau in economie ca sincer.. Degeaba facem eforturi sa salvam vieti daca apoi murim sau suferim de foame. Si pe ce s-ar duce altfel?

    00
    • Imagineaza-ti niste stocuri care sunt continuu improspatate – se consuma din cele aproape de expirare, si pui mereu in ele marfa proaspata.

      Rata de productie nu trebuie sa fie mare decat la inceput, cand pleci cu stocul de la zero. Apoi, rata de productie este egala cu rata de consum. Stocul e insa acolo in caz de.

      00
    • Perfect valabil ce zici tu pentru masti si alte obiecte de unica folosinta cu valabilitate mare si ce nu se prevad a fi inlocuite in perioada imediat urmatoare. Ca efectiv nu merge pentru ventilatoare, de exemplu..

      Si astfel de stocuri au existat si continua sa existe atat la producatori cat si la vanzatori/unitati sanitare. Ca in spitalele din Romania stocul exista pe foaie e altceva, dar in general toti fac cum spui la astfel de produse. Ca daca nu faceau asta ramaneau fara politisti echipati pe strazi, echipamente de carantine, etc din prima zi.

      Probabil ca de acum stocurile se vor mari. UE deja a anuntat ca o sa detina un astfel de stoc, fiecare tara a fost mai bine sau mai putin bine pregatita. O sa vedem.

      Si toate astea oricum n-au legatura cu capitalismul, socialismul si orice altceva. Defapt sistemul in care ne aflam e cel mai bun din istorie pana la momentul actual pentru situatia de zi cu zi. Probabil ca in timp vom descoperi altul si mai bun.. sper doar ca nu trec 10 generatii pana atunci.

      00
    • Cosmin, un stat nu poate si nu trebuie sa stocheze tot ce considera ca ar avea nevoie la un moment dat. Cu asta sunt 100% de acord. Dar mastile astea costa un rahat, cred ca daca produci 1 miliard poti iesi la sub 10 centi bucata. Ce zic, mult mai putin. Asa cum se cheltuie 30 miliarde pe bugetul de aparare, cred ca se gasesc 0,1 miliarde pentru masti. Si nici macar atât. Sunt convins ca poti avea o firma – strategica – careia sa-i dai 0,01 miliarde pe an, care sa tina o linie de productie masti la dispozitia statului (+ material). Una care produce masti in mod normal, dar care sa poata sa faca fata unei cereri extraordinare. E vorba de chestii simple, de bun simt.
      La fel, medicii din Franta au tot cerut bani si li s-au dat. Au mai cerut si echipamente si li s-au dat, dar mai greu pentru ca sunt scumpe al naibii (exagerat de scumpe, dar, na, mafia exista peste tot). 5000 de ventilatoare, cât are acum Franta, sunt 75 milioane EUR. Ai putea dubla numarul asta cu fix alte 75.000.000 EUR. Fata de cele 30.000.000.000 EUR pe care ii bagi in armata cum ti se pare? Sau fata de bugetul de sanatate de 300.000.000.000 EUR?
      Nu sunt de acord sa produci si sa stochezi aiurea. Dar sunt unele solutii pe care le poti gasi. Mai ales când e vorba de siguranta si sanatatea populatiei tale.

  19. Eu tot nu inteleg de ce in Germania s-a putut schimba rapid profilul laboratoarelor pentru a testa cat mai mult si repede din populatie in timp ce in restul europei canci.

    Probabil din acelasi motiv pentru care guvernul lor a putut sa publice necesarul pe 2 saptamani al populatiei si nu a fost atat de multa nebunie sa nu mai ramana nimic…

    Mi se pare un bun exemplu de stat bogat care chiar face ce trebuie.

    Si ca sa nu fiu complet offtopic, uite ce misto a facut capitalismul salbatic din state, lasa-i naibii de morti, mars la munca ca a crescut somajul, sistemul de sanatate e o jena sinistra victima a companiilor de asigurari…

    Pe de alta parte, nu pot sa nu imi pun intrebarea in 2-3 luni cati or sa fie de parere ca e mai bine sa risti cu virusul sau sa ramai fara casa (in cel mai rau caz), nu mai zic de bani. Nu intru aici in inflatie, euro la 5 lei si alte distractii de genul care vin la pachet pe masura ce trece timpul.

    Si nu, nu cred ca o sa invatam din asta prea multe. Pe mine personal m-a gasit intr-o pozitie ok, dar stiu ca nu toti sunt acolo, dimpotriva. Cum citeam articole pe aici, cati or sa realizeze ca ultimul iPhone nu e chiar o prioritate cand nu ai bani de rata sau astepti salariul in foame cateva zile.

    00
    • pt că Germania e locuită de germani.
      o să mă refer la o singură chestie: dacă s-ar fi întâmplat ca guvernul, vreun minister, whatever să publice o listă cu necesarul uman pt 2 săptămâni chiar crezi că nu s-ar mai fi întâmplat nebunia din magazine?!
      și nu e doar la noi, o prietenă din Canada pune poze asemănătoare cu cele din supermarketurile românești. pe grupul internațional de pisicari sunt meme-uri cu stocul de hârtie igienică. ei nu prea au treabă cu făina și drojdia, dar unele chestii sunt universal valabile.

      00
    • Germanii au asa ceva de cativa ani – https://www.hamsterkaufliste.de/

      00
    • noi avem pregatiri.ro :D

    • Eu sper ca la telemunca în masa sa nu se mai renunțe niciodată. Sper ca clădirile alea de birouri sa rămână goale sau ocupate de boschetari.

      00
    • kmlx, din pacate pentru tine, cunosc relativ bine domeniul asta. LVMH face mai mult o operatiune de comunicare, si nu ceea ce crezi tu ca face.
      In acest moment, site-urile de produse cosmetice merg super bine. LVHM nu e interesat sa produca gel dezinfectant pentru ca are marja mult mai mica decât orice alt produs al lor. Mai mult, ca sa produci gel, trebuie sa opresti o linie de productie la altceva, sa speli, sa astepti etc.
      LVMH o face pentru ca e un mijloc de publicitate bun. Si poate si pentru ca l-a sunat Emmanuel pe Bernard, daca intelegi ce vreau sa spun.
      Nu zic ca e rau ca o face, foarte bine, dar cum ar fi fost sa o faca acum vreo 3 saptamâni si nu acum doua zile? Au stat, au asteptat, au continuat sa produca parfurmuri si alte smacoline pentru intinerire, iar când au vazut ca e rost de publicitate gratis, let’s go. Asta e capitalism si mai pernicios. Oribil. Dar trebuie sa-i cunosti si putin parcursul Domnului Arnault ca sa intelegi asta.

  20. Daca ai timp si chef cisteste threadul asta despre dificultatile productiei rapide de la cineva din domeniu. una pentru echipamente: https://twitter.com/typesfast/status/1242490035707895808

    Una cu ventilatoare: https://www.spiegel.de/international/germany/german-ventilator-manufacturer-absolutely-mission-impossible-a-549d1e18-8c21-45f1-846f-cf5ca254b008

    capitalismul nu e perfect da e cea mai eficienta metoda de alocare a resurselor, demonstrata (chiar si acum): germania are un sistem PRIVAT si OBLIGATORIU de sanatate: asiguratori/ spitale/ sisteme de urgenta (Idem Elvetia).

    00
    • Le-as citi, pe bune ca le-as citi. Dar am chiar un text pe tema asta: Bunul simt ingineresc. Nu e nevoie sa faci un calcul cu calculatorul de la iPhone ca sa-ti dai seama ca e ceva gresit la un rezultat. De multe ori e nevoie de bun simt.

      Bunul simt imi spune ca, MAI ALES IN URGENTA, orice textilist poate taia pânza impermeabila de cort – daca nu are PP sau ce dracu e aia – si poate face niste masti. Cu siguranta, nu sunt cele omologate, dar suntem intr-o situatie de urgenta. Gasim solutii.

      Asta fac inginerii, gasesc solutii. Nu „hai sa vedem cum putem sa reprogramam robotii aia de la Renault sa faca masti sau viziere”, ci hai sa ne strângem 10 ingineri, tehnicieni etc, cu un medic sau un virusolog, si pâna diseara sa gasim ceva la fel de eficient ca mastile astea de care avem atâta nevoie. Sau macar la 80% eficienta si tot e bine, decât deloc.

      Cam despre asta e vorba…

    • asta e un fel de discutii destepte da cu TLDR, vezi in toate cazurile descrise mai sus piedicile sunt statul si omologarile (O confirma si Paul Graham): FDA (acum au relaxat procedurile) CDC (care a blocat testarea in masa pentru ca voiau sa fie centralizata)

      Bonus: in ro nu exista materie prima pentru facut PPT si cauta textilistii donatii, asa inginereste pe Facebook.

      00
    • alxzen: cum iti spuneam, link-urile despre care vorbesti sunt total nerelvante fata de reactia pe care ar trebui sa o avem IN CAZ DE URGENTA. Nu, nu zic ca trebuie sa luam acid clorhidric sa vedem daca ne tratam, nu zic ca trebuie facut ORICE, zic doar ca trebuie o altfel de gândire decât cea „pe timp de pace”.

      Ai vazut ventilatoarele alea din masti de snorkeling? Crezi ca la ora asta e cineva in vreun spital care sa-ti ceara certificatul de conformitate daca te duci si-l dai unui prieten/rude care nu are acces la unul din ventilatoarele omologate?

      Capitalismul si apoi etatismul ne-au mâncat bunul simt, intuitia, reactia, instinctul de supravietuire.

  21. Doar 5K? Săracule…

    00
    • Asa e, in locul google si altora in aceste vremuri lasam doar continut 8k, n-ai bani de 8k? uita-te la bec, saracule!

      00
  22. „In fact, Adam Smith advised that certain interventions, not in his time undertaken with much consistency by government, should be undertaken as soon as possible.

    For example, besides government expenditures on defence against foreign invasions (not defence expenditures to intervene in European dynastic quarrels and wars for trivial ends, including defending loss-making colonies) and on the provision of systems of justice, minimally such as independent judges, jury trials, Habeas Corpus, and the rule of law, not men.

    He suggested what amounted to a substantial public investment in public works, such as roads (Britain’s roads were appalling, right into mid-19th century), public bridges, safe harbours, and canals, as well as public investment in a national educational system through a ‘little school’ in every parish (about 60,000 of them!) to educate all boys between 6 and 14 (at the time the mode was not to educate girls in public schools, only at home), in ‘reading, writing, and account’, with a smattering of geometry and such skills useful for earning a living and be productive.

    Public expenditure was to be paid for initially from taxation on the richer sectors of the population and their maintenance financed by charging tolls or user-charges of public facilities for the costs of repairs to roads and bridges, plus subscriptions according to potential means to pay for teachers, books, and school prizes, and to pay for palliative care for sufferers from ‘leprosy and other loathsome diseases’.

    Government also should develop the postal service for public use (it was originally set up by government to monitor control of the nation’s territory by regular contact with its farthest reaches), it should provide assay officers to determine hallmarks on gold and silver bullion, and on quality standards of woollen goods, cloths and paper. It should also run an official mint to guarantee the purity of the coinage. He also was in favour of a central bank (the Bank of England) to manage government debt and to introduce necessary regulations to stop drawing and redrawing bills of credit and over-trading, to set maximum interest rates, and the minimum amount denominated on the promissory paper notes issued by private banks.

    Altogether, this is a formidable list even for the 18th century, contrary to his modern image of him being against government intervention on some sort of laissez-faire (incidentally, a term Smith never used) principle. What then did Smith consider inappropriate for government intervention?

    The list is quite specific and is wrongly interpreted as being directed at all government interventions. Smith’s Wealth Of Nations is not a textbook of economics as we understand it today. It was a critique of the mercantile political economy of British governments from the 16th century, which still dominated public policy making in the 18th century (and in many respects still does so today in various forms).”

    Ce să zic, un ancap feroce Adam Smith ăsta.

    00
    • Gata, l-ai reabilitat. Pot sa sterg textul meu?

    • Măcar o admitere că e scris de la o premisă greșită.

      Mai rămânea o mențiune de Broken Window a lui Keynes ca să atingi toate punctele.

      00
    • Poate premisa mea e gresita. Dar e gresita pentru ca toate cartile de economie, toti profesorii de economie, toti cei care au contribuit la capitalismul actual, toti cei care explica de ce economia TREBUIE sa fie asa si nu altfel, toti se lauda a fi discipolii lui Adam Smith. A zis Adam Smith, deci facem asa. Deci, te rog sa ma scuzi.

      Cât despre Broken Window Fallacy, nu stiu când ai citit-o tu, dar sa stii ca nu mai e chiar asa de actualitate… As spune chiar ca a fost cumva infirmata. Chiar am dat un link la una din postarile mele de acum ceva timp.

    • Atunci profesorii ăia economici sunt cam proști (în Ro) sau au poziții de consultanți prin corporații (în Vest).

      Și Keynes și Adam Smith erau pentru intervenția statului în cazuri în care piața liberă nu se poate auto-corecta in favoarea consumatorilor.

      Mercantilismul contra căruia se declară Adam Smith se referă la prăpădul care îl făcea „The Honourable East India Company” în lume și în UK cu susținerea guvernului.
      Un profesor bun de economie ți-ar fi arătat paralelele dintre mercantilism și „Corporatismul” din lumea de azi care se ascunde sub fațada capitalismului precum se ascund comuniștii sub socialism.

      00
    • Și referitor la lipsa de măști, asta reflectă mai mult asupra generației absolut incompetente de politicieni Europeni crescuți în 60+ de ani sub protectorat American.

      S-a văzut și în reacția inițială a populației care pur și simplu nu au conceptul de pericol. Aici Berlin după s-au închis cluburile și barurile și s-a declarat carantină clubberii pulii au organizat o „Corona Party” în parcuri. A trebuit să îi disperseze poliția până la urmă.

      00
    • Marsten, exact politicienii aia de care vorbesti tu – si pe care i-am bestelit si eu in text – politicienii astia lucreaza cu economisti care se reclama partizani ai lui Adam Smith si Keynes… La ministerul economiei (in RO, FR etc) se iau masuri pe baza acelorasi teorii invechite, prafuite. Din diletantism, din „pai asa face toata lumea”, pai asta e singura solutie etc.

  23. Bravo, bun articol, sunt în total asentiment cu ce zici.

    Aberez și eu un pic pe lângă.
    Ce-ar fi dacă dreptul la vot s-ar câștiga prin X fapte civice obligatorii, pana la 18 ani, de tipul:

    1. Plantezi X copaci pana la 18 ani.
    2. Faci curat de X ori pe an în jurul blocului/ariei unde locuiești.
    3. Te implici activ într-o cauza civica sociala (nu neapărat dat bani) de X ori pe an.
    4. 0 încălcările regulamentului de circulație pe o perioada de X timp.
    Etc.

    In momentul în care ai făcut toata lista și ai 18 ani, poți vota. Nu vrei sa o faci, nu e nicio problema, ai aceleași drepturi ca restul, mai puțin dreptul la vot.

    Posibil sa iasă un sistem mult mai bun și eficient decât capitalismul ăsta jegos.

    /amterminatdevisat

    00
  24. Fluture, mi-ai facut ziua cu articolul asta.

    00
  25. Mai rar dar le nimereste si Fluture.

    00
  26. De acord cu ce ai scris. As mai adauga faptul ca, din cauza acestui tip de capitalism feroce s-a ajuns la o globalizare exagerata. Pai cum vine asta: Sa stai cu chilotii in vine si sa te rogi de aia cu ochi migdalati si mincinosi sa iti trimita la suprapret si cu multe defecte echipamente pentru nu ai in UE firme care sa produca masti , combinezoane etc.? Pentru ce? Pentru cativa euro economisiti? Pai productia locala/zonala (EU de ex) a tot ce e de stricta necesitate in caz de ….. ar trebui sa fie pe lista CSAT-ului din orice tara. La ce mai platim impozite? Ca sa ajungem sa ne descurcam tot singuri in cazuri de genul asta?

    00
  27. NOU
    #114

    Gata bă, au pus chinezii tot de au pierdut in feb.
    Manufacturing PIM 52,0/35.7
    Non-manufacturing PIM 52.3/29.6.
    Gata cu introspecția și vrăjelile, treceti pe cumpărat. Ai drawu numai filozofi paci…de Amazon!

    00
  28. Traim in galaxia Coca-Cola, saracu’ Adam Smith, nici la facultatea de economie nu,l citeste nimeni.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile