Viața la țară: Insula Iubirii și copilul vândut

Un nenorocit și-a vândut copilul de 13 ani unui alt nenorocit, care nu doar că l-a pus la muncă, ci se bănuiește că l-a și violat.

Faze din astea se fac dintotdeauna (mă rog, nu știu partea cu violul, știu partea cu “trimis de mic la muncă). Întrebați-vă bunicii. Școala e pierdere de vreme, e nevoie de cineva să rânească la vite. Aduceți-vă aminte de prin literatură, când se povestea despre unul că se băga ucenic undeva. Ce însemna aia? Că avea camera lui, cu așternuturi spălate măcar trimestrial? Sau că dormea pe unde apuca, în bucătărie, lângă sobă, pe un cojoc?


A doua chestie am văzut-o ieri la Insula Iubirii. Una dintre concurente are 24 de ani, e tiktokeriță, și tipului cu care a venit îi cam fug ochii și mâinile pe la ispite. Tipul are 36 sau 38, a mai fost însurat, și e fermier, deci înstărit.

După ce i s-au prezentat imaginile cu ce prostii spunea ăsta, tipa a început să facă gimnastică mentală de tipul “orice numai să nu merg la muncă”. El se duce în Spania cu prietenii, ce face acolo nu e treaba mea, el spune chestii, dar pe mine mă iubește. Le știți și le-ați mai auzit. Pentru că alternativa care e? Să se despartă de el și să se ducă la muncă. Și nu prea vrea asta, vrea să stea acasă, să facă de mâncare și să o ardă pe tiktok. Și nu doar ea știe asta, și el știe asta. De aia face așa.

Faze din astea se întâmplă mereu la țară. A călcat bărbatul strâmb, ce o să faci acum? Unde te duci? E bărbat, vorba aia. E ca atunci când descoperi că bărba-tu te înșeală constant, are un copil cu alta sau spune prostii pe la festivaluri, tu îți faci calculele, îmi e mai bine cu el, așa cioban cum e, sau femeie independentă, plătind facturi?


Da, mișto la țară. Bune mentalități. Jumate din literatura românească trebuie aruncată la gunoi, nu predată la școală. “Miorița” e parfum pe lângă “Ion”.

insula-iubirii-s0707

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Cazul cu copilul dat sclav nu este singular, e de mult. Foarte multe familii amarate isi dau copiii mai mari(baietii) la stane unde devin un fel de ciobani sclavi si periodic se dau acasa sume mici de bani si produse. Majoritatea devin alcoolici de mici, o viata de rahat.

    Comentariu apreciat.1521
    • toți oamenii care au crescut la țară au fost abuzați într-un fel sau altul.

    • @Zoso. Toti. Nu 99% nu 82.6%, toti. Nu ai nici un cunoscut care a crescut la tara, cu o copilarie normala? Ne-abuzati, adica.

      Comentariu apreciat.10140
    • DM, munca fizica la copii care ar trebui sa fie la scoala si/sau sa se joace este un abuz, il cheama exploatare.
      Toti, pana la ultimul, am bagat de la cules la plantat.

      Comentariu apreciat.5729
    • Nico, am nevasta de la tara, am o gramada de prieteni care au copilarit de la tara. In fapt, dat fiind ca gradinite/ crese/ camine nu prea erau acum 40 de ani, mai toti am fost dusi „la tara” peste vara. Copilarii normale. Eventual, mers la „gradina” cand vroiam, adus vaca de la camp seara etc.
      Sunt copii abuzati la tara? Sigur. Sunt mai multi decat la oras? N-am idee, n-am vazut nici un fel de cifre reale. Nici nu cred ca exista.
      Pe de alta parte, am peste 45 de ani. Inseamna ca toti cu mine de un leat am fost abuzati pentru ca toti am facut practica agricola, recte munca fizica, nu?

      Comentariu apreciat.8920
    • Eu nu inteleg care e oripilarea. Pana acu sa zicem vreo 60-80 de ani, oriunde in lume se faceau copii ca sa existe forta de munca, ca sa poti sa tii gospodaria si sa nu mori de foame cand nu mai poti duce singur. Si faceai multi, ca sa supravietuiasca macar cativa.

      In multe locuri (satul romanesc included) inca e asa.

      Cand nu a mai fost nevoie de copii ca nu mori de foame la batranete ce sa vezi, toate societatile au intrat in declin demografic. de la franta la japonia, si de la uk la romania. Si uite asa se duce (cel putin civilizatia alba) pe lupa.

      Ce sa vezi natura e mai cruda decat ne asteptam noi ci perceptele noastre morale de 5 lei si 5 minute (la nivel istoric).

      Comentariu apreciat.959
    • Deci la tara sa inventat prostituția?
      Nenorocirii de țărani cum au ajuns ei la oraș și i-au stricat pe cei de la oraș.
      Ba baiatule

      Comentariu apreciat.428
    • @DM confunzi vacanta la tara cu viata la tara…

      Comentariu apreciat.4410
    • @Boris, sunt de acord cu tine să nu analizăm o situație economico-socială de acum 80-800 de ani potrivit normelor moral-sociale de azi.

      Dar putem analiza o situație de azi conform normelor de azi.
      Azi avem un copil de 13 ani, care nu știe să scrie și să citească, care nu cunoaște concepte sociale pe care alți copii le cunosc de la 4-5 ani, care a fost vândut de tac-su și pus să muncească mai mult decât un adult angajat, care mai face și niște ore suplimentare.

      Nu vorbim de un copil de 13 ani, care merge la școală, care știe cam tot ce trebuie să știe un copil de 13 ani în secolul 21, care mai și face ce vrea el din când în când, dar care își ajută părinții la muncă.

      Noi, cei mai mulți de ani ne-am ajutat părinții și bunicii, unii inclusiv la munca câmpului sau la animale, dar toți am mers la școală, ne-a fost permis timp de teme și cel mai probabil mulți dintre noi am avut timp și de chestii copilărești (jocuri, mers la scăldat, ceva ce ne făcea plăcere). E drept că în cazul ultimeia unii au fost mai norocoși decât alții.

      Comentariu apreciat.422
    • DM, faptul ca nu am perceput-o ca pe un abuz, nu o face sa nu fie.
      De exemplu, eu pana pe la 13 ani nu aveam pareri, aveam instructiuni. Nu ma jucam cu papusile daca se coceau rosiile si aveam de facut bulion (cules, spalat rosii, tocat la cutit, dat prin masina, pus la fiert). Nu ma jucam/dormeam/citeam daca se coceau strugurii, trebuia cules porumbul, fasolea, etc. Fasonai ceapa (da, cu smuls din pamant manual, no tools), recoltai ce era de recoltat, DACA ramanea o ora libera, te si jucai/citeai/etc.
      Aveam bunici ok si nu era nevoie sa ne si bata, dar daca raspunsul ar fi fost nu..cateva suturi in fund de la mama, o pereche de palme si iti revizuiai comportamentul degraba. Parintii, daca nu isi luau concedii pt recoltare, erau la serviciu in timp ce noi ajutam bunicii la treburile casnice.
      Cand cresti la tara, daca parintii n-au fugit de munca fizica (precum tata, care o face dar o detesta) nu ai posibilitate de opt-out.
      Din 15 copii in generala, 10 lipseau in primele 2 saptamani, in caz ca se cocea tarziu via, porumbul, etc, pt ca aveam treaba pe acasa. Nu era cazul la mine, scoala era prioritara, dar in saptamanile alea, traditional, nu se facea carte. Tot traditional, dupa 12, veneai acasa, mancai, si te apucai de sortat porumb, de fasonat ceapa, de ajutat la curatat porumbul la un instrument cu motor. Stiam si DE CE facem asta: ca sa mancam. Dar asta nu insemna ca era mai usor, mai putin obositor, etc.
      Daca aveam de construit case, grajduri, etc, faceam si chirpici de paie, turnam in forme, nivelam, ii intorceam la soare, faceam ce faceau si adultii doar ca nu cu acelasi spor.
      Era ok? Partial, altfel nu aveam grajd, nu aveam malai, mancam mai frugal, ce sa zic. Era rau pentru dezvoltarea noastra, de copii? Da si nu. Pe unii ne invatau ce si cum si nu ne rupeam oasele, pe unii nu-i lasau la scoala mai bine de jumatate din an si asa li s-a trasat viitorul pe la capsuni, pe la stane prin Italia, prin constructii, pentru ca asta a fost copilaria si adolescenta lor. Ce crezi ca s-a ales de cei din urma? 90% muncesc de rup, au copii, ii trimit la scoala cu prioritate, nu vor sa aiba acelasi destin. Trag la masea? Trag, it is tradition, tuica a fost mereu in meniu la muncile campului. Ai citit Morometii? Noi i-am trait (generatiile 85-90). Fratii nostri mai mici, Slava Domnului, NU.

      Comentariu apreciat.767
    • @Nico – nu prea inteleg cume ste definit acest abuz sau ce inseamna in ce descrii tu, viata la tara intr-un mediu sarac.

      Inteleg abuzul daca suntem amandoi in aceeasi situatie, eu ma uit la tv si in pauzele publicitare scriu comentarii pe blog iar pe tine te trimit sa culegi via in soare, insa daca suntem amandoi in vie muncind dupa cum putem eu as numi asta abuz si pur si simplu viata – trebuie sa muncim ca sa supravietuim.

      Pe acelasi principiu putem decreta ca orice om care are un job este abuzat spre deosebire de Mario Iorgulescu sau copiii lui Nastase, pentru ca noi muncim 8 ore pe zi plus transportul in loc sa ne bucuram de viata ca ei.

      Indecis. Tu ce zici?249
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1338
  2. Ion care fute prin gard?

    Comentariu apreciat.349
  3. „Și nu doar ea știe asta, și el știe asta.”

    Amandoi stiu ca el o tine mai mult pentru aspectul fizic ca sa moara tzaranii din sat si ea sta pentru status social(am cel mai bun fiermier din sat, casa, masa si tot ce vrea). Amandoi fac compromisuri si nu e neaparat ceva rau in asta. Le convine asa… pana beau 3 pahare si nu le mai convine. Apoi se trezesc la realitate.

    Comentariu apreciat.1060
    • Apoi se trezesc la realitate și se întâmplă ceva frumos, așa cum i s-a întâmplat tipei care apare acum cu urme de ciocan pe la televiziuni

      Indecis. Tu ce zici?2710
    • Care realitate? Realitatea ta? Ca realitatea lor e alta :)

      810
  4. „Jumate din literatura românească trebuie aruncată la gunoi, nu predată la școală.”

    Nu ai de ce sa faci asta, literatura la care te referi a fost si este o fresca bunicica a unor anumite vremuri si locuri.

    Ref – munca la tara, asta e de cand e lumea si pamantul.
    Copiii de la 5 ani au facut si fac munca la tara fara discutii. E unul din motivele pentur care gospodariile de odinioara reuseau sa supravietuiasca chiar si cu 8-10 copii: toti munceau de rupeau. Copiii erau si producatori pentru gospodarie, nu doar consumatori.

    Asa a fost odata.

    Comentariu apreciat.931
    • Aș putea spune că așa a fost până acum câțiva ani, și cred că mai e prin unele locuri. Unde am crescut eu singura deosebire față de Ion și Moromeții e că se lucra cu tractorul, lumea se uita la telenovele și nu mai discutau știrile cititind ziarul ci povestind ce au văzut la televizor . În rest aceleași obiceiuri, aceeași dorință de a avea ceva mai mult pământ, scandalurile de la împărțit moștenirea, dat copilul afară din casă că nu umblă cu cineva de „neam bun”, etc…
      Schimbările au început la câțiva ani după aderarea la UE când mulți au plecat să muncească în afară (unii au avut scucces, alții nu) iar cei rămași acasă erau bătrâni, nu au mai putut munci pământul așa că l-au dat în arendă unora care pot lucra câteva sute de hectare o dată.

      Comentariu apreciat.520
  5. Ne ducem p..ii de suflet cu asemenea îndeletniciri în rândul ăstora.
    Dă play unei secvențe audio și se scălămbăie în fața camerei, cu o secvență audio pe fundal…

    Indecis. Tu ce zici?264
    • „oricare mi-e pofta tati plătește nota”-verde-n față ce își dorește tipa asta și multe altele.Cum nu are tati bani să achite nota, are fermierul.

      222
  6. Tipul la 36 sau 38 de ani gaseste vand vrea alta de 24 de ani care arata bine si care este proprietara cu acte a doi , maxim 3 neuroni .Ea in schimb mai greu sa gaseasca din nou un gagiu cu bani pentru ca este concurenta mare de la alte printese tinere si complexe ca ea.

    Comentariu apreciat.822
  7. Bai, nu stiu cum aleg „ispitele” alea feminine (alea masculine arata bine). Majoritatea arata mai rau ca nevestele/iubitele. Si totusi aia cad in plasa ca fraierii.
    Un singur nene pare ca s-a dus la emisiune la misto, si surpriza, nici una din „ispite” nu-l vrea. Oare de ce?

    Comentariu apreciat.732
    • Cad in plasa… c’mon barbatul e facut sa penetreze orice orificu in care se poate intra. Ca unii se controleaza in societate, sigur, dar le e usor ca nu stau femeile langa ei cracite si disponibile 24/7. Conceptul asta de emisiune se bazeaza pe aceleasi principii care fac ca si ultima prostituata de trotuar fara dinti in gura sa aiba clienti.

      Indecis. Tu ce zici?2533
    • Daca nu are dinti e mai pretuita ;-)

      Comentariu apreciat.391
    • Adica crezi ca emisiunea nu e regizata? Ca aia se ispitesc pe bune?

      151
  8. Le amesteci, dar de fapt sunt doua chestii separate.

    La tara, aproape toti traiam in conditii grele. Gen dormit de la 6 ani in iesle cu animalele, ca au murit parintii.
    Eu am strans la prune pentru țuica de nu suport sa le vad. Strangeam zi lumina la ele, apoi duceam lemne la cazan si supravegheam focul sa nu se stinga.
    1000 litri de tuica se fac cu al dracu de multe prune si al dracu de mult efort, mai ales cand esti ajutor si ai 10 ani.
    Dar asta e economia naturala. Muncesti de mic ca sa aduci un venit in casa.
    Zic aproape toti, pentru ca erau cativa care chiar traiau bine, gen secretarul de partid din comuna.

    Partea a doua e cu domnisoarele ce arata delicios in poze.
    Multi salivam la ele, dar sunt cativa care au bani sa plateasca pentru serviciile lor.
    Economia serviciilor: ofera serviciul de a fi femeie trofeu si de a bifa o realizare in viata cu care sa se laude in grupul social.
    Problema economica e sa continue sa obtina venituri de pe urma aceluiasi client.
    Gasirea unui nou client si fidelizarea lui este foarte dificila si costisitoare (lipsa venituri, timp pierdut).
    Asa ca accepta o diminuare a veniturilor pe termen scurt, pentru a continua oferirea serviciilor pe termen lung.
    Ideal ar fi ca clientul sa se obisnuiasca cu serviciul si sa continue sa il foloseasca din inertie.

    Avem mai putini copii la munca pe camp, dar avem mai mult domnisoare la munca pe internet.

    Comentariu apreciat.832
  9. Atât de mult plastic și la țară…

    Comentariu apreciat.342
  10. Pe vremuri contractul de ucenicie era o chestie serioasă, cu drepturi și obligații de ambele părți, făcut prin intermediul breslei.

    Bunicul meu patern a fost „băiat de prăvălie” (nici măcar ucenic la o meserie, care erau super reglementate prin intermediul breslelor) acu’ circa 75+- 80 ani, nu-și amintea chestii prea nasoale.
    Avea câteva amintiri nașpa, dar erau mai degrabă punctuale:
    1. A luat vreo 2 scatoalce că nu-i plăcea ficatul. Vremuri de război, carne pe sponci și numa’ pt bogătași, „prăvălia” era de fapt birtul gării, într-o zi a avut doar ficat, tataie, că el nu mănâncă ficat, că nu-i place. I-a sărit muștarul patronului, că unii mor de foame și n-au văzut o bucățică de carne de luni/ani de zile și el face figuri.
    2. Întrucât nu prea era frigidere,camere frigorifice, era obiceiul să scoată carnea din ciorba rămasă, carnea ținea mai bine, zeama cu legumele se alterau mai rapid, a doua zi se prepara o zeamă proaspătă cu aceeași carne. Era treaba ucenicului să scoată carnea. O dată patroana i-a zis să meargă la culcare, că rezolvă ea, doar că ea și-a primit amantul și a uitat de carnea din ciorbă. A doua zi tataie a mâncat bătaie că ciorba se stricase cu tot cu carne, care nu mai putea fi reutilizată.

    262
  11. Dar cum de te-ai uitat la Insula Iubirii?

    Comentariu apreciat.311
  12. “Miorița” e parfum pe lângă “Ion”. 👏👏👏

    Cand te uiti la literatura predata in scoli din perspectiva asta, parca are sens cum arata societatea romaneasca si de ce avem mentalitatea de sarak.

    188
  13. el e fermier deci instarit :))))))))))))))
    buna gluma

    418
  14. „Ion” e singurul roman pe care n-am putut sa-l citesc, mi s-a parut de o imbecilitate iesita din comun… m-am tot fortat sa citesc, dar e pur si simplu de necitit cartea aia… Baltagul noroc ca e gen de citit in 2 ore… ca altfel si aia avea aceeasi soarta.

    L-as sterge pe Sadoveanu din literatura romaneasca, atata gargara rar… si cu Rebreanu nu stiu care e faza, dar romanul ala e penibil… stiu stiu, „izvor nesecat de povesti autentice”… nu-s curios.

    Indecis. Tu ce zici?1532
    • Legat de „In sula iubirii”… era tare faza cu ala de detinea ceva restaurante pe langa Timisoara, era un ghiolban de ultima speta si era cu una mult mai tanara, parintii ei erau angajati la el la restaurant parca… a dat emisiunea in judecata om =))) mai penibil de atat greu cred ca poti ajunge.

      191
    • goldy, link?

    • „Ion” e romanul la care mi-am pus întrebarea „Ce rost are să-l citesc, dacă privesc afară pe geam îl văd live action?”.

      Apoi am înțeles motivul, îți arată că, fundamental, nu s-a schimbat mai nimic în condiția românului în ultima sută de ani. Discutabil chiar în condiția umană – privește la „Europa civilizată”, cum a venit criza toți s-au transformat în Români – sau chiar mai rău.

      Ion a fost publicat în 1920 dar sigur a fost inspirat dintr-o tapițerie de evenimente văzute, auzite și cugetate de Liviu Rebreanu cu MULȚI ani înainte de a termina redactarea romanului.

      251
  15. Vali: „ce face acolo nu e treaba mea, el spune chestii, dar pe mine mă iubește”
    Eu:*stand cu berea in mana asteptand un prost sa vina cu replica clasica „ce te arde pe tine de viata ei” sau „haideti sa nu mai judecam asa de repede” sau ceva cu libertate fiecare face vrea and shit*

    191
  16. Insula iubirii e un show(ca multe altele) regizat. Ma mir ca aveti rabdare sa urmariti asa manea. :D (ma refer la cei din bula mea… adica voi)

    Comentariu apreciat.365
  17. Hai să punem și perspectiva bărbatului aici, cum e mai bine ? Să fii bărbat cu bun simț dar să te țină nevasta legat, cu rolul exclusiv de bancomat sentient ?

    Ideal este ca ambii soți să manifeste respect reciproc, iar mariajul nu să fie un power play. Dar acel ideal este, ca și comunismul sau vacile sferice, incompatibil cu realitatea. Ea are „assets”, el are banii. De bine, de rău dacă fac un copil și se despart, el va plăti pensie alimentară.

    Omul are cașcaval și tupeu, posibil și ceva spate. La fizic nu e fuccboy – CTC standard „animal politic” român. De altfel, îndoielnică treaba că fetele pe care le „abordează” la festivaluri vin la el pe ochi frumoși. Altfel, e plin internetul de Don Juani „pă bani” care plătesc femeile ca să vină la ei în show, ca să stea la poze, etc.

    200
  18. „să facă de mâncare” … am ras. Exista un motiv pt care au luat avant serviciile de livrare.
    „are un copil cu alta” aici scenariul continua asa: fie se trezeste si pleaca aka nu ii convine ca barbatul imparte fondurile cu altcineva decat ea, fie asteapta sa faca un copil cu el dupa care pleaca, sa se asigure ca il mai arde la bani pe prost.
    Serios ar trebui ca societatea sa se uite mai negativ la mamicile singure, observ din ce in ce mai multe „femei puternice si independente” singure cu copii foarte mici. Copiii aia o sa fie afectati de lipsa unui tata, iar de luat asa ceva hai sa zicem ca piata e destul de redusa. Si nu zic „societatea sa se uite mai negativ la mamicile singure” cu rautate, o zic in ideea ca din ce in ce mai multe tipe au probleme la capitolul responsabilitate (accountability cum ar zice englezul) si cred ca tot ce zboara se mananca, toata lumea trebuie sa le cante in struna „nu, nu, sigur o sa fie mai bine daca ii fac copil”.

    Indecis. Tu ce zici?2922
    • Ai remarcat corect : multe femei fac copil pe post de suport emotional, pt a compensa o viata personala eminamente ratata, este un tool la indemana si copilul acela le va adora neconditionat – o perioada . Daca se bazeaza pe pensie alimentare, sunt chiar cretine , dar sunt multe asa
      Nu e o mandrie sa fii mama singura, desi le place sa pozeze in eroine. Este un esec, fie contraceptiv, fie de alegere a partenerului, fie de sustinere a relatiei

      102
  19. Am avut ghinionul sa intru pe profilul tik tok al tiktokaritei de la Insula Iubirii, pentru ca ai oferit aici linkul. Zeci de videouri scurte tare in care nu face efectiv nimic. Si majoritatea comentariilor pline de admiratie, cat de frumoasa si talentata e ea. Vine sfarsitul lumii, asta e senzatia mea.

    Comentariu apreciat.361
  20. Vali sunt de acord cu tine. Si cred ca asa gandea si ea cand s-a filmat emisiunea. Dar intre timp a crescut pe tiktok si a postat aseara cat a castigat in aprilie pe tiktok. Din scalambaiat:
    https://imgur.com/gallery/Fl8T7hs

    51
  21. „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit”, spunea Slavici în Moara cu Noroc… Rural Rumeinia in a nutshell… Dacă nici „liniște” nu e în odaia aia?!

    111
  22. m-ai convins. ma uit si eu in seara asta :)))))

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile