SSDurile sunt cea mai tare invenţie de la apariţia aifonului încoace. Rapiditatea oferită de acest mod de stocare e impresionantă. Atât de impresionantă încât mi-am pus la ambele laptopuri câte un SSD de 120 (atenţie, link afiliat, siteul pe care veţi ajunge vă va planta un cookie care vă va lua bani din buzunar la fiecare achiziţie) şi în combinaţie cu un Lacie de 1Tb am rezolvat problemele cu stocarea.
Altfel, vin veşti bune pentru amatorii de SSDuri. Competiţia se ascute, preţurile scad. Intel, Kingston şi OCZ au anunţat că vor scădea preţurile pentru că doresc să vândă mai multe bucăţi şi nu pot face asta din cauza preţurilor mari.
da, dupa ce iti pregatesti 2 oua ochiuri pe el, iar apoi sari cu el in mana de la etajul 4, in cap.
Vreau si eu de ceva vreme sa-mi iau un ssd de 120 pt laptop , ca mi-a ajuns cate hdd-uri am schimbat pana acum pe el.
E pe bune treaba cu ‘ o sa se strice ‘ ?!
Adica , logic ar fii sa nu , e o memorie flash , nu contine platane si alte cacaturi , soooo…. slabe sanse sa se strice
am avut si eu un 60gb din oct 2009… G.Skill Falcon…. a mers bine … cat a tinut… died dupa 2 ani si un pic… acu am un Corsair Force 3 si merge bine… sa vedem cat o tine
Acum, eu sunt unul din specialistii aia ai lui peste care iti vor explica de ce sunt ssd-urile nasoale: pt. ca atunci cand se strica, nu poti recupera nimic de pe ele. Si nu ai vreun semn ca e pe moarte dispozitivul.
Dar sporul de viteza e considerabil. Eu am unul din prima serie de 40Gb de la intel. Perfect pt. a rula sistemul de operare. Dar nu as pune (doar) pe el date de care sa am nevoie mai incolo.
E bine sa ai SSD. Nu e bine sa ai doar SSD.
Am deja 3 SSD-uri. Astept ziua cand voi putea renunta complet la hard-diskuri, poate cu exceptia celor externe pentru stocare pe termen lung si arhivare.
dezGusty – normal ca oamenii n-o sa-si tina datele pe el, stiind aceste lucruri (si oricum – cate date poti sa tii pe 120gb?). Vezi ca si autorul post-ului scria c-a rezolvat „problema” SI cu un Lacie de 1TB…
Din experienta proprie, plusului de performanta depaseste cu mult riscul de a pierde datele. Imi fac un backup saptamanal pe un hard extern la ce am mai important si asta este.
In schimb discutia e daca ssd-urile ieftine crapa mai des decat cele scumpe sau procentul este acelasi indiferent de marca.
De curand i-am luat mamei mele o unitate noua, cea veche se misca in reluare si avea vreo 5 ani. Am avut de ales la aceeasi bani intre un hdd de 500 gb sau un ssd de 60 gb. Avand in vedere ca mama nu are ce sa puna pe hdd ca sa ii consume atata spatiu, i-am luat ssd. Acum unitatea ei e mai rapida ca a mea la bootare ( cam 15-30 sec) si la navigare pe internet.
Nu regret alegerea facuta, deoarece as fi dat bani pe spatiu pe hdd care ramanea nefolosit. Singura problema care am avut-o s-a rezolvat prin update de firmware la ssd (uneori dadea ecrane albastre, acum dupa update nu s-a mai intamplat).
Atat SSD-urile cat si HDD-urile clasice sunt consumabile si cedeaza dupa un numar de ore de functionare/cicluri, asa ca mi se pare normal sa le schimbi la cativa ani. In rest, stirea e o veste excelenta, mai ales acum cand preturile pe segmentul hdd clasic sunt inca in pom si nu vor sa mai coboare.
…si acum vor veni specialistii care-ti vor explica ca SSD-urile sunt nasoale, scumpe si se strica repede.
@Grig – tocmai ce se zicea mai sus ca voi incepe cei cu „e scump, e mai ieftin un hdd”. E scump, dai 4-500 lei pe 60gb, dar ai viteza cacalau.
@dezGusty – in principiu un ssd il iei pentru windows, cateva programe folosite des si care ti-ar face placere sa ruleze rapid si cateva chestii. Pentru stocare folosesti un hdd, hdd extern sau orice altceva.
@mariod: eu folosesc una din partiţii pe post de workspace. am acolo muzica, poze, filmări neprocesate. pe hardul extern tin filmele vechi, filmele noi, clipurile video urcate pe net şi alte minuni.
Am vrut să-mi iau un ssd pentru un calculator nou făcut din bucăţi dar vânzătorul de la dcshop mi-a zis că nu e o alegere bună că cică ar crăpa mai repede decât unul obişnuit. Deci am ales calea bătută!
Grig, este o idee buna sa nu te iei dupa vanzatorii din magazinele de calculatoare. :B
@Cosmin: corect… atata vreme cat stiu aceste lucruri :-).
Si poti tine destule date pe 120 GB. Pt. un laptop folosit pt. software development, ar fi suficient.
Proaste, proaste rau, va zic, mi-a zis un baiat de la magazinul de shaorma
https://imgur.com/removed.png
Sunt vesti excelente, care vin perfect o data cu preturile uriase la HDD-uri. Da, pica des, mult mai des decat un HDD dintrun laptop plimbat.
Legat de Intel si OCZ (chiar daca sunt doar integratori Corsair), da, le va prinde bine, legat de Kingston, nu cred ca va fi o mare diferenta la vanzari.
https://imgur.com/I72Oy.png
@Iulian:
@pigbrother Când un vânzător îmi recomandă ceva mai ieftin ţin cont de părerea lui, mai ales dacă acel ceva îmi este cunoscut.
pai ar fi si cazul sa scada preturile la ssd, ca hdd-urile s-au scumpit mult si nu mai dau semne sa scada preturile la ele, plus ca e clar ca ssd e viitorul. Creste concurenta, scad preturile, vor fi adoptate pe scara larga.
Da bine, sunt mai eftine insa apare o problema. Pentru a le face atat de eftine, noile celule NAND sunt cu Mult mai putin fiabile decat cele din generatia anterioara. Platesti mai putini, schimbi mai des SSD-ul. Deal breaker for me
hehe, tocmai ma uitam la ssd-uri si incercam sa ma hotarasc ce sa-mi iau. da cica mai asteptam putin. noroc de zoso.
Chestia cu durata de viata, pe de o parte e adevarata. Problemele au fost in principal la primele SSD-uri aparute.
Durata de viata se masoara in cicluri de citire/scriere. Si fata de un HDD e mult mai redusa, dar e suficient incat sa folosim linistit SSD-ul cativa ani buni de uz intensiv si nu cred ca cineva va pastra acel SSD pana la limita lui de viata.
Dar la un SSD trebuie sa avem multe aspecte in calcul, tipul de memorii utilizate si cel mai important controlatorul. Degeaba are la specificatii 500MB/s (scriere sau citire, nu e relevant) si mai degraba timpul de acces si viteza de citire aleatorie nu cea continua (care apare de obicei la specificatiile din magazine).
Ar fi multe chestii de zis dar s-ar lungi prea mult comentariul si online se gaseste suficienta informatie.
E adevarat ca SSD-uril nu sunt la fel de fiabile ca si HDD-urile? La primele generatii aparute, raspunsul ar fi fost DA.
La SSD-urile actuale, sa zic asa, depinde. Trebuie sa ne informam alegem cu grija.
Sfatul meu, un SSD bun pentru SO si aplicatiile mai uzuale si pentru storage un HDD. Si daca tineti la siguranta datelor, faceti un backup si inca un backup dupa backup periodic.
Salve.
ca se strica dupa 2 saptamani, e una dar sa vezi cum scade autonomia bateriei. pfuaa…abia daca mai tine 3h bateria dintr-un MacBook din 2007. ma gandeam sa-mi pun si-n desktop dar am si centrala de incalzit pe curent si ma duce la sapa de lemn. am gasit insa un Quantum Bigfoot si-s foarte multumit
@Ciprian: din cate stiam eu consuma mai putin decat un hdd.
Ma bucur ca o sa scada pretul, vreau sa inlocuiesc un hdd de laptop de 500GB 7200rpm cu ceva similar ca si capacitate, SSD, si analizez piata de cateva luni.
Sfaturi, daca va luati SSD
1. incercati sa activati suportul TRIM in SO
2. NU faceti niciodata defragmentare
3. exista modele pentru servere (de ex de la Intel) – au fiabilitate mai mare, dar si un pret pe masura.
Eu am mai facut o partitie noua de 8Gb din memoria RAM (RAM Disk) si toate temp files le-am mutat pe aceea partitie. Asa nu scrie/citeste orice fisier de pe SSD ci de pe partitia noua.
Eu zic ca la pretul RAM-ului din ziua de azi se merita, prelungesti durata de viata a SSD-ului.
E adevarat, SSD-urile pica pe capete! Mai putin alea Intel! :B https://imgur.com/oUpJb
@zoso: la EliteBook ai si SSD si HDD? Daca da, ai inlocuit unitatea optica cu SSD/HDD ?
@Octav: am inlocuit hardul lui cu un sdd.
Preturile au scazut de vreo luna, cam asa. Crucial de 128Gb cu bracket pentru montat in slot de 3.5 este la ~95 de lire de cel putin 2 saptamani.
Daca tot vorbim de siguranta datelor de pe SSD si multi zic „tii datele pe un HDD”, am o intrebare: si daca iti crapa HDD-ul, ce faci ? Stiu ca toti au vazut prin filme ca CSI: NY recupereaza datele dupa orice HDD care a fost impuscat, ars si violat, insa in realitate daca iti crapa HDD-ul, esti cam la fel de fucked ca si daca iti crapa SDD-ul.
Mai poti incerca treaba cu bagatul la congelator, insa daca nici aia nu merge, nu stiu citi din cei ce comenteaza ar avea bani (si date suficient de importante pt a merita costul) pt a plati pt recovery la cineva specializat.
Asa ca un zic ca solutia cea mai buna e un SSD in computer + un NAS cu RAID 5. Costa mai mult, dar NAS-ul il legi la router si e disponibil tot timpul, il poti face disponibil si pe net nu doar pe local, cu RAID-ul esti safe si daca iti pica un disk si poti sa faci upgrades cind ai nevoie, fie la disk-uri, fie la NAS (unitatea).
In plus majoritatea NAS-urilor iti ofera MySQL Server, Web Server, Multimedia Server, SSH, Telnet, iTunes Server, LDAP Server si orice alta timpenie iti mai poate trece prin cap.
Da, cele mai proaste sunt SSD-uri. In special cele care merg aproape continuu:
https://imgur.com/cNiOc.png
Momentan sunt cea mai buna investitie pentru spatiile de stocare si viteza calculatorului. Asta pentru ca HDD-urile standard sunt in continuare mult prea scumpe si nici nu o sa se ieftineasca prea curand.
Nasoale rau, nu recomand la nimeni SSD-urile in special cele de la Intel „In special cele care merg aproape continuu:”
https://imgur.com/Ft9sC
@Alex https://www.hotukdeals.com/tag/computers
Super, in ianuarie mi-am luat comp nou si gandindu-ma la SSd uri am luat placa de baza gigabyte cu suport SSD in speranta ca se vor ieftini.
Trist e ca daca ai nevoie de spatiu de stocare… te-ai supt cu SSD-ul.
Partea buna urmeaza cand or sa scada preturile si poate incepand cu 2013 sa-si revina si HDD-urile. Acum na, e un mare business si jongleria asta cu preturile.
Eu am alta intrebare. Schimb hdd-ul actual, venit in laptop cu SO. Il schimb cu SSD, sun la microsoft sa imi rezolve problema de genuine, ca deh, nu se activeaza windows-ul cu cd-key-ul sau (problema intalnita si la schimbarea unei MO intr-un desktop). Cucoana de la microsoft imi zice ca am dreptul, pe licenta respectiva, la doar doua activari telefonice. Daca moare ssd-ul ce fac? Urmatorul SSD il iau la pachet cu SO? m-apuc de piratat? imi iau apple?
c3: niciodata sa nu spui niciodata. Experienta proprie – 3x Seagate 640 GB in RAID-5 intr-un PC. Doua din cele trei hard-uri au crapat la o diferenta de trei zile, rezultind 100 GB de poze duse pe apa sambetei.
Solutia curenta, pana cand oi schimba placa de baza – SSD 120 GB + 3x WD30EZRS, doua in mirror software si unul single.
@adi: poate pe viitor te ajută asta https://zoso.ro/sugarsync-sincronizare-automata-de-fisiere/
100 Gb de poze ?!? wow…
Vreau să spun doar asta: SSD-urile sunt nasoale, scumpe şi se strică repede.
@SilviuB: plm, nu fac deloc seo cu voi
@adi
Eu as fi fost paranoic si din momentul in care vedeam ca un disk a crapat, opream NAS-ul pina venea disk-ul de schimb, ca sa pot sa-l inlocuiesc, tocmai ca sa nu risc sa pierd date. Si in cazul meu cred ca cel mai mult as plinge dupa poze.
Eu am 4 WD-uri in NAS. Am ezitat intre WD si Seagate. Pina atunci, cind era sa-mi iau HDD-uri, luam WD fara ezitare, ca stiam ca Seagate au renumele cum ca crapa mai des. Insa am zis sa mai fac un studiu de piata inainte si am cautat reviews si comments (amazon.com in special) pt modelele alea, si cum au fost mai multe comments care se plingeau de Seagates care au crapat, am optat si de data asta pt WD – nu inseamna ca nu erau oameni care povesteau ca au cumparat 4-5 WD-uri si au venit direct 2 busite. Shit happens.
Acum sper sa nu imi crape 2 disk-uri simultan si daca crapa unul, sa apuc sa il schimb pina crapa urmatorul.
Un prieten a avut o idee care nu e rea deloc – din cind in cind mai arzi totul pe un blueray si-l ascunzi pe undeva. In felul asta ai un back-up pt NAS daca patesti ca tine sau pt cazul in care iti sparge cineva casa si ti-o goleste. Un NAS e usor de luat pe sus, dar 2-3 blueray-uri puse printr-o biblioteca plina de CD-uri, DVD-uri sau pe fundul unui sertar n-ar trebui sa atraga cuiva atentia.
sper sa se sesizeze organele competente in privinta cookie-ului ala
@Zoso @pigbrother cu ce aplicatie vezi health-ul ssd-ului?
@OLiX: SSDLife
multumesc Vali! Foarte buna aplicatia! daca o sa tina SSD-ul inca 18 ani eu sunt fericit!
@OLiX: iţi dai seama că peste doi ani îl vei schimba cu unul mai nou şi mai mare.
Doar ca sa ma aflu in treaba, tin sa postez si eu faptul ca folosesc 3 SSD-uri Kingston care merg non-stop de mai mult de 2 ani, iar health-ul este abia la 86%. Restul e can-can si „struguri acri”